foodxcourtx
🔲foodxcourtx◾️八合里潮汕鮮牛肉火鍋
foodxcourtx
2025-09-29
关注
八合里潮汕鮮牛肉火鍋香港南昌VWalk店📍地點:深水埗🍽️菜式:潮汕鮮牛肉火鍋剛去咗深水埗 V Walk 嘅八合里潮汕鮮牛肉火鍋,真係超正!🔥 呢間係唯一入選「非遺」嘅汕頭牛肉火鍋,連續9年上榜必吃,仲係汕頭老字號品牌!🥩 牛肉有幾鮮?睇呢啲: - 自家養殖基地,養足1000日嘅黃金肥牛,肥瘦比完美(5.5:4.5) - 每日由五豐行供應,新鮮直送,牛肉立盤唔倒! - 老師傅現場精切,十種部位+十種刀法,刀工勁靚! - 每頭牛只取37%精華部位,真係追住牛啃咁鮮!🍲 我食咗: - 原味牛骨湯底(大鍋) - 鮮肉四寶拼盤(吊龍肉+匙肉+花趾肉+匙柄) - 單點鮮切肥牛、手打牛丸雙拼、吊龍肉、匙肉、果蔬三色面 每樣都好有層次,牛肉嫩滑得嚟又有口感,湯底清甜唔膩!🎁 開業福利攻略: 留言我可以 PM 你開業福利攻略,有機會抽到「牛肉地毯」或者「鮮肉拼盤」!真係超特別!📣 八合里南昌 V Walk 店開業優惠 🔸 試營業(8.13–9.20):全場菜品 8.8 折(酒水除外) 🔸 開業三天(9.21–9.23):每日不同折扣,最低至 6.8 折 🔸 刮刮卡抽獎:鮮肉四寶拼盤、嫩肉、牛骨湯底等你刮 🔸 不定時試吃牛肉丸,快閃送牛肉丸(指定時段) 🔸 打卡送「牛肉發燒友」地氈+OpenRice 收藏送小禮品 @ 八合里潮汕鮮牛肉火鍋🏷️ 深旺道28號V Walk 2樓L2-29號舖Shop L2-29, Level Two, V Walk, 28 Sham Mong Road, Kowloon營業時間:11:00-22:00#foodcourt #foodxcourtx #foodxcourtxSSP#深水埗搵食地圖 #深水埗美食 #深水埗 #潮汕菜 #八合里潮汕鮮牛肉火鍋 #全城牛肉發燒友集合 #潮汕牛肉 #五豐行 #熱氣球查看更多
karina_eat in hk
八合里絕對是香港潮汕牛肉火鍋界的新星
karina_eat in hk
2025-09-27
关注
身為潮汕牛肉火鍋的忠實粉絲,聽到「八合里」終於登陸香港,當然第一時間衝去南昌 V Walk 店朝聖!這家被譽為「火鍋界天花板」的品牌果然名不虛傳,完全沒讓我失望!每日鮮切本地牛|品質看得見八合里是汕頭的非遺老字號 ,香港分店堅持使用本地每日直送的溫體牛肉 ,由五豐行屠宰後即時送店現切。我親眼見到師傅俐落的刀工 ,牛肉色澤鮮紅、油花分布均勻,一看就知道是頂級好貨 。必試招牌推薦至尊鮮肉四寶拼盤(匙肉+吊龍+匙柄+花趾)一次過品嚐四大精選部位 。我最愛匙肉,嫩滑度一絕!輕涮10秒,入口即化,油香四溢,令人欲罷不能。手打牛丸雙拼(牛肉丸+牛筋丸)牛肉丸爆汁 、牛筋丸彈牙,咬開瞬間香氣直衝味蕾,絕對是手工捶打才有的獨特口感。牛骨湯底湯底清甜濃郁,加入牛腩、蘿蔔和玉米,涮肉前先來一碗原湯,暖心又開胃。潮汕四色水晶粿甜品控必點 ,香芋口味尤其出色,軟糯香甜,是完美的收尾之選 。驚喜之選:手打鴨屎香檸檬茶打邊爐最怕膩,這杯檸檬茶清新解渴 。鴨屎香茶底甘香突出,與牛肉火鍋竟然意外地合拍。店內還有活生蠔、菌菇拼盤等,豐富配料,滿足感爆棚。查看更多
+ 4
cheuk430
新開張試試佢
cheuk430
2025-09-26
关注
人均約 $200 就能吃到五豐行每日直送、養足 1000 天的黃金肥牛!透明廚房 現切牛肉,潮汕師傅刀刀精準,展示非遺級刀工👉🏻原味牛骨湯底(大鍋,$68) 清而不淡,牛骨香氣濃郁卻不膩口,有紅白蘿蔔 粟米 牛肉 紅棗杞子等👉🏻鮮肉四寶拼盤($188) 有鮮切嫩肉、吊龍、匙柄、花趾肉每片牛肉入口嫩滑,肥瘦均衡,只需輕輕涮10秒,肉質嫩得像在舌尖跳舞!👉🏻鮮切肥牛($78) 油花分佈均勻,入口即化👉🏻鮮切匙肉($98) 、鮮切吊龍($88) 牛味濃郁👉🏻自助醬料($8/位) 的沙茶醬,濃香四溢,絕對是潮汕風味的靈魂!想清新一點?試試小青檸醬,解膩又提鮮,超match!👉🏻手打牛丸雙拼丸($56) 彈牙多汁,每一口都爆發濃濃牛肉香👉🏻果蔬三色麵($32) 色彩繽紛,有咬口少少似意粉查看更多
+ 1
牛筋丸
jiuwuqiqiqi
深水埗火鍋🍲|潮汕牛肉火鍋正
jiuwuqiqiqi
2025-09-25
关注
📍八合里潮汕鮮牛肉火鍋 非遺正宗潮汕鲜牛肉火鍋新店開到南昌V Walk啦!✨▪️ 全港鮮牛供應由「五豐行」直送,日日新鮮到店,立盤唔倒! 而且係明檔現切的,新店肉眼可見!▪️ 牛隻養足1000日,肥瘦黃金比例,入口嫩爆~ ▪️ 必嗌👉🏻「四拼鮮牛肉」+「雙拼牛丸」,一次試勻多個部位! 真心覺得好正~ 而且醬料都是自己搭配的,我個人喜歡沙茶醬,食牛都係要配標配沙茶醬,好正~▪️ 潮汕老師傅主刀現切,非遺刀功不是講笑~ 性價比都唔錯~大家都來試下啦!查看更多
PoYeeC
牛肉控大愛
PoYeeC
2025-09-25
关注
鐘意食牛又咁啱想約朋友或者屋企人打邊爐,真係可以考慮一下呢間~唯一入選非遺嘅汕頭牛肉火鍋老字號,係食牛肉火鍋嘅天花板!🥩終於嚟到香港開咗喺深水埗 V Walk,交通超方便~🚇✨食材最大賣點就係「新鮮」二字 💯 門口有牛肉到店時間表,食得好安心全部都係養足1000日嘅黃牛🐂,只揀3-4歲、每頭仲淨係攞37%最靚嘅部位,肥瘦比啱啱好,嫩到入口即化~🤤必試潮汕師傅現切嘅十個部位 👨‍🍳 刀功超犀利,薄得嚟夾起唔會散哂,涮幾秒就可以食,真係鮮甜度爆燈!😋 除咗牛肉,仲有海鮮等等,選擇超豐富查看更多
+ 7
aryol529
每日新鮮直送 • 潮汕鮮牛肉火鍋就係咁正
aryol529
2025-09-23
关注
啱啱同朋友去咗深水埗V Walk商場嗰間【八合里潮汕鮮牛肉火鍋】試左間牛魔王天堂!🐮🔥一入門就感受到店舖好有潮汕風味,裝修簡約又乾淨,仲有牛肉到店時間表,睇得出佢哋對「鮮」真係好有要求。坐低冇耐,店員就好有禮貌咁介紹咗佢哋嘅牛肉來源——養足1000日嘅黃金肥牛,每日新鮮送達,仲係五豐行供應,信心保證!我哋叫咗個原味牛骨湯底,湯底清甜唔油膩,啱晒打邊爐。重點係嗰個「鮮肉四寶拼盤」,有鮮切吊龍肉、鮮切匙肉、鮮切花趾肉、鮮切匙柄,真係每塊肉都切得好靚,薄得嚟又唔會散,落鍋一涮就熟,入口嫩滑得嚟又有牛味,完全唔使點醬都好食!另外我哋仲試咗:- 鮮切肥牛、鮮切吊龍肉、鮮切匙肉:油花分佈靚到不得了,入口即溶- 手打牛丸雙拼:彈牙又有肉汁,好有驚喜- 果蔬三色面:打邊爐尾聲嚟一碗,清新又飽肚整體嚟講,呢間八合里唔單止牛肉靚,服務又好,環境舒服,難怪可以喺全國開超過200間直營門店,仲上過《十二道鋒味》同《天天向上》,連謝霆鋒都推介,唔試真係走寶!八合里南昌 V Walk 店開業 🎉 試營業期間(8.13–9.20)全場菜品 8.8 折,開業三日(9.21–9.23)每日都有唔同折扣,最低至 6.8 折!到店消費即送刮刮卡,有機會中 $188 鮮肉四寶拼盤。9月仲有免費試食牛肉丸、打卡送「牛肉發燒友」地氈、收藏 OpenRice 領小禮品,數量有限。你哋都可以PM佢哋攞開業福利攻略,有機會攞到牛肉地毯或者鮮肉拼盤大獎,唔好錯過呀!📍深旺道28號V Walk 2樓L2-29號舖Shop L2-29, Level Two, V Walk, 28 Sham Mong Road, Kowloon營業時間:11:00-22:00#MrsLong #hk #hkbloggermama #Longs #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #八合里潮汕鮮牛肉火鍋 #全城牛肉發燒友集合 #潮汕牛肉 #五豐行 #黃澤林查看更多
susan333
潮汕牛
susan333
关注
唯一入選非遺嘅汕頭牛肉火鍋--八合里,相信大家都食過,依家開到嚟香港,牛肉發燒友可以隨時去食啦🤩香港嘅牛肉係五豐行供應㗎,每日新鮮送達,養足1000日嘅黃金肥牛,口感真係一流💕首先佢嘅原味牛骨湯底好正,職員倒湯嘅時候我已經聞到香味,用嚟烚呢份鮮肉四寶拼盤就真係一流👍🏻呢個拼盤一次過可以食到花趾肉、吊龍伴、匙肉同埋匙柄,一次過食到四款唔同口感嘅牛肉,真係好正😎另外再加碟鮮切肥牛,咁就完美啦,啖啖肉,真係大滿足😌仲要推介吓呢度嘅手打牛丸雙拼,全部手打㗎,咬落仲有肉汁爆出嚟,真係好香,食完仲可以外賣佢嘅牛丸返屋企👍🏻 烚到最後就可以加份果蔬三色麵,又健康又飽肚。另外,呢份鐵板雪花鮮牛肉我都係第一次食,香港先有㗎🤩用嘅係雪花牛肉,係我最鍾意嘅部位,油脂分布均勻,一定要趁熱食呀。仲有潮汕殻桃粿拼盤,呢個都好有特色,個人認為比我去汕頭食嘅炸粿更好味,佢一半甜一半鹹,我就更鍾意食甜嘅嗰款,可以當飯後甜品😆查看更多
phone5186
好好食
phone5186
关注
這家牛肉火鍋店令人印象深刻。牛肉質地嫩滑,切片均勻,入口鮮嫩多汁,吃起來非常過癮。湯底鮮甜清爽,沒有過於油膩的負擔,能完美提升牛肉及其他食材的味道。店內環境雅致舒適,空間寬敞,適合家庭聚餐或朋友聚會。服務人員態度親切且專業,對菜品和湯底搭配介紹細心周到。除了牛肉,配料新鮮多樣,蔬菜和手工丸子也十分出色,為整體火鍋增添層次感。價格偏中等,但以食材與服務品質來說非常值得。總體來說,這是一間品質穩定、口味優良的牛肉火鍋店,推薦喜歡火鍋的朋友前去品嘗。查看更多
chowccw
chowccw
关注
這家火鍋店環境舒適,乾淨整潔,讓人放鬆。食材非常新鮮,湯底口味豐富,味道濃郁又有層次。服務態度親切細心,上菜速度快,是聚會和家庭聚餐的好選擇!這家火鍋店的牛骨湯底真的讓人印象深刻!湯色乳白清亮,香氣濃郁卻不膩口,喝起來鮮甜。搭配新鮮食材如肥牛片、蔬菜和手工丸子,每一口都暖心又滿足。店內環境舒適整潔,服務人員態度親切,上菜迅速,讓用餐體驗更愉快。推薦喜歡滋味豐富,湯頭醇厚的你,一定要試試這家的牛骨湯鍋!查看更多
simonkw
牛肉好味有新鮮
simonkw
关注
一直期待八合裡可以喺香港食到, 終於喺深水埗開業喇。牛肉質素高, 又好食, 一定要介紹畀朋友食。質素同份量同大陸一樣, 先嚟個牛肉吊龍, 肉質鮮暖有好味, 難怪一早就已經好多人排隊。牛丸相當彈牙, 食到唔停口服務態度好又專業環境乾淨清潔地點方便食完之後仲可以去 shopping。值得推介, 以後唔使上大陸都可以食到。查看更多
牛肉吊龍
牛丸
Aster3301
牛肉控真係要衝
Aster3301
2025-09-18
关注
唔係講笑!🤙全港首家活牛進口、當日屠宰嘅連鎖鮮牛肉🐮火鍋店——「八合里」進駐南昌V Walk 9.21開業,牛肉控真係要衝人均$200就可以食到超新鮮潮汕牛肉火鍋🍲✨同五豐行合作,活牛當日屠宰直送,新鮮到立盤不倒! ✅ 非遺正宗潮汕鮮牛肉火鍋,連續9年蟬聯必吃榜! ✅ 明檔切肉,師傅手起刀落,刀工了得! ✅ 唔止牛肉,還有海鮮同牛肉丸可以買走🥢 資深牛肉發燒友必學一吊血水、二吊酸性、三吊纖維 食肉由瘦到肥順序:嫩肉→五花趾→三花趾→匙柄→匙仁→吊龍→吊龍伴→雪花→肥胼→胸口朥 查看更多
+ 7
SuiMuiYi
新鮮現切牛肉立盤不倒!
SuiMuiYi
2025-09-18
关注
國內多達200+直營分店的【八合里】香港二店開到來南昌啦,作為汕頭老字號企業,是唯一蟬聯9年必吃榜的鮮牛肉火鍋。新店開張還有多個不同優惠,鼠妹🐿️不會錯過啦😛。裝修環境空間佈局開闊,環境寬敞舒服,也有明檔廚房看到師傅非遺刀工。-先來個原味牛骨湯底,用料豐富味道鮮甜,吃完肉肉再飲湯絕了!牛肉點了鮮切吊龍肉、鮮切肥牛、鮮切雙層肉、爽口胸口撈。由香港五豐行供應牛肉🤩,每天多次運送到店。店裡有牛肉到店時間,屠場小時達分店欵。現點現切立盤不倒,吃得到新鮮牛肉就是爽!食材用料新鮮,吃得到鮮嫰的質感。較喜歡吃吊龍,肉質細膩挺香油脂味,大約10秒就可吃欵。-鮮肉四寶拼盤,色澤紅潤的賣相很吸引,同時間吃到多款肉肉,點這個就對了😚,在店消費就有刮刮卡,有機會get多盤同款拼盤😍。手打牛丸雙拼也要點來吃,把手打牛肉和手打牛筋丸混合,吃得到雙重口感欵,爽彈爆汁一試愛上💕。-現在八合里還多了海鮮欵,現點現殺看得見的新鮮,點了鮮活九節蝦和乳山活生蠔。兩款海鮮也有一陣仙境迎來,打卡效果很可以欵📸。九節蝦大隻爽口,加醬油吃味道更香。生蠔有整隻手大,煮熟後仍然大隻,肉質鮮甜充滿奶香味🤤。-另外點了潮汕殼桃粿拼盤和果蔬三色麵,是個有特色又飽肚的食物。潮汕殼桃粿拼盤顏色吸引,煙韌軟糯質感味道香甜。果蔬三色麵吸收了湯汁的味道可以欵,不用煮太久就可吃,天然味道就是香😆。-查看更多
tingtingb-
香港五豐行鮮牛肉每日新鮮到店❗️
tingtingb-
关注
潮汕老師傅坐鎮主刀現切 嚴選養足1000日的黃金肥牛 十種部位、十種刀法整俾客人食火鍋湯底清甜 牛肉鮮嫩 入口即溶😋另外門店仲增加左海鮮、鐵板菜品同牛肉丸等等外賣🔽當日食既餐點包括🔽•原味牛骨湯底•鮮切肥牛•鮮切匙柄•鮮切牛舌•鮮切吊龍•爽口胸口撈•至尊鮮肉四寶拼盤•潮汕殼桃粿拼盤•鐵板雪花鮮牛肉•手打牛丸雙拼•蛋白玉蠶粉🎊試業期間到正式開業仲有超多優惠活動❗️試業期間(9月21日前)全場菜品8.8折🈹(酒水除外)9月21日正式開業仲有6.8折添!(酒水除外)此後兩日分別都有7.8折同8.8折!🤫除此之外,開業首三日仲有刮刮卡活動,有機會刮出價值188蚊既鮮肉四寶拼盤,同埋其他精選嫩肉或湯底添😋😋查看更多
+ 1
Ip_lam
香港食肉獸必去😍
Ip_lam
关注
唯一入選非遺的汕頭牛肉火鍋「八合里潮汕鮮牛肉火鍋」又開新分店喇今次新分店選址係南昌V Walk主打即日屠宰、每日新鮮配送牛肉店內更設有明檔 師傅都係即切即上而香港分店既牛肉更係香港五豐行鮮牛肉供應🐮保證絕對新鮮❗️香港食肉獸必去😍今次同朋友食左佢地既原味牛骨湯底牛骨湯底熬得好入味 一上枱已經聞到濃濃既牛肉香味 飲落清甜唔油膩👅另外仲點左鮮切肥牛+鮮切吊龍肉+爽口胸口勝+鲜切牛舌+鮮肉四寶拼盤、手打牛丸雙拼 、娃娃菜+果蔬三色麵、潮汕殼桃粿拼盤最後飲埋金桔百香同鴨屎香檸檬茶酸酸甜甜非常解膩 夏天食完火鍋飲簡直一流🤣查看更多
godorochi
🔥人均HK$200!香港食肉獸必到!
godorochi
关注
呢間八合里係潮汕牛肉火鍋界嘅非遺代表,蟬聯9年必吃榜!佢哋用嘅牛肉全部自家養足1000日嘅黃金肥牛,仲係五豐行每日直送香港,保證牛味新鮮到爆燈!潮汕老師傅當場用傳統刀法切肉,部位多選擇,肉質嫩滑同彈牙到極! 🥩鮮肉四寶拼盤188元,集齊招牌牛肉四款,鮮切吊龍肉,鮮切匙柄,鮮切花趾肉,鮮切匙肉!品類豐富。 🦐鮮活九節蝦係由店裡海鮮池即捉即做,仲係郁緊上枱,蝦肉爽甜,鮮味十足! 🦪乳山活生蠔肥美飽滿,一啖落肚甘甜鮮美,入口即溶! 湯底係用原汁牛骨熬成,香濃有層次,最啱配搭牛肉同海鮮,令整餐更加滋味。 牛肉四寶拼盤質感豐富,輕涮幾秒,肉汁立刻爆出嚟! 🥬果蔬三色麵色彩靚又健康,入口彈牙同湯底一齊食,清爽又解膩 🍡潮汕殼桃粿拼盤係潮汕老味道,軟糯又帶微微椰香,甜而不膩,完美飯後小甜品 醬料方面,大家可以根據自己口味自由mix,無論係傳統沙茶醬,定係店家秘制特調,蒜蓉香菜辣椒小米椒齊齊玩味,點出你專屬嘅牛肉新體驗! 記得涮牛肉嘅時候由瘦肉慢慢到肥肉,先肉後菜,口感同味道先至最佳,食得開心先係王道! 查看更多