今晚试吓喺香港食烤鱼🤗 闻到系好食嘅🤤 好香 好惹味 好重胡麻辣椒 少少酸菜嘅味道💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️我地要左细边💁‍♂️ 香港食都要$198 我觉得都几贵💁‍♀️ 鱼肉都ok 正常啦💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️ 不过鱼我觉得就唔算好大条💁‍♀️ 出边食啲酸菜鱼仲多鱼肉咁🤷‍♀️ 但系汤底系几好食既 有啲麻有啲辣 食完个人暖笠笠💁‍♂️💁‍♀️不过食嘅时候有啲麻烦 啲辣椒籽无隔走🙅‍♀️ 所以食嘅时候要自己拨开🤦‍♀️最後我哋仲加咗啲薯粉 系咪我见识少🤦‍♀️ 未见过啲咁嘅薯粉🤦‍♀️ 咬唔断又唔够吸汤🤦‍♀️🤦‍♀️ 超级唔好食🙅‍♀️ 份量又得好少 下次一定唔会加🙅‍♀️🙅‍♀️

2018-12-08 570 浏览
我很喜欢吃辣,又喜欢吃鱼,於是我朋友今晚选了荃湾「八一蕃巴蜀烤鱼店」试试!一入去,地方空敞,很舒服! 麻辣味巴蜀烤魽鱼:魽鱼肉质甘香肥美,很鲜嫩的鱼肉,充满口感!配上麻辣的味道,加上香味浓郁的配料,这更能突出鱼肉的丰富的口感,很惹味! 作为很喜欢吃鱼的爱好者,这间店的烤鱼真是很好推荐!共厨家作- 生津李乾苹果茶: 平时我很少饮苹果茶,但觉得呢个苹果茶很滋润,食完辣野後饮,很润喉、很适合!鲜鱼卜: 虽然$38一碟,但鲜鱼卜份量都多!鲜鱼卜很爽口,食落很脆卜卜,非常惹味,很有口感!肥牛: 牛肉肉质很有咬口,很簿的牛肉,只要轻轻灼灼就吃得,仲可保留肉汁!
2018-11-28
2018-12-05 376 浏览
第二次去吃,每次都吃的很不开心!很脏又旧服务又差东西又难吃!要不是朋友每次都想吃烤鱼谁想过去!每次到快吃完就会叫我们移座位,并要求我们不要挡住他们做生意!其实就在几口就吃完了!不愿意等!硬要赶人!讲话很大声又不是讲话大声你就赢!不会在去了!难吃
2018-12-04
2018-10-28 454 浏览
连续两个星期六食八一蕃烤鱼,第一次是试酸菜魽鱼,第二次食香辣烤鱼第一次酸菜鱼味道不错,渴了几啖鱼汤也很鲜甜,至於配菜方面叫了肥牛,金菇,鲜淮山,加一串鸡软骨。先讲肥牛,太细碟了,60元得6片还要是普通肥牛,少到没有影相片,金菇和淮山份量尚可,而鸡软骨味道都不错。饮品方面叫要伯爵水果茶,没有侍应讲得咁好饮,太多果实。由於第一次没有试到香辣烤鱼,所以便再去,香辣烤鱼没有酸菜味咁入味,只有辣不够香,今次叫了鸡丝粉皮,金菇和墨鱼滑配菜,整体食两次的烤鱼,还是觉的酸菜鱼好味一点!

酸味鱼
2018-10-27
2018-10-25 303 浏览
朋友成日推介呢间餐厅,今次终於有机会黎荃湾试下。叫左一份奇味鸡煲同蕃茄烤鱼😋奇味鸡煲好好食,好入味又微辣,鸡肉好滑,配埋火锅料打边炉一流🤤至於蕃茄烤鱼就普普通通,鱼好滑,但除左面头舖左好多蕃茄之外,其实冇乜蕃茄味😂侍应哥哥态度好好,好风趣,好有人情味的一间小店👍🏻👍🏻
朋友成日推介呢间餐厅,今次终於有机会黎荃湾试下。
叫左一份奇味鸡煲同蕃茄烤鱼😋

侍应哥哥态度好好,好风趣,好有人情味的一间小店👍🏻👍🏻
最近天气开始有点秋意,不太暑热,朋友仔提议去吃火锅。想找间特别些的火锅店舖吃。记得在荃湾,有间巴蜀烤鱼专门店 - 八一蕃。经常路过都见许多人光顾的,一於今次就吃餐丰富火锅喇。当来到门口时,已经比餐厅门口餐牌吸引了,口水也流了。餐牌有七款烤鱼口味,点了我最喜爱的麻辣味烤鱼,常常都抵抗不了麻辣的诱惑,而且容易一吃就停不了口。也点了不少小食,如凉拌鱼皮,烤鱼专门店,必试鱼皮,加上很少地方有得吃,晶莹半透的鱼皮含丰富的胶质,加上爽口的姜葱丝,绝对是美味清爽的小食。蒜泥白肉,五花腩切得超薄片,淋上秘制酱汁,可能雪凉了,吃起来别有一番风味,因为加了醋和辣椒油,一点肥腻的感觉也没有。凉拌莴笋,口感细嫩爽脆,营养丰富又高纤。大漠羊肉串,羊肉腌渍得好入味,吃起来鲜嫩滑,充满香草味,没有半点羊骚味,是让人接受度很高的料理。轮到主角出场,麻辣味烤鱼,草鲩鱼大边,配菜全份。份量超多,用很大个铁锅来盛满着食物,蛮霸气十足。香浓麻辣正好刺激口水分泌,引人食慾!味道清香不过浓,食到既麻且香的麻辣味,以及火锅配料的原味。火锅配料我们只是点了鲜鱼卜,贪其被称为「平价花胶」,口感新鲜爽脆,没有腥味。店舖也有出售大大杯的水
蒜泥白肉
蒜泥白肉
凉拌莴笋,口感细嫩爽脆,营养丰富又高纤。
凉拌莴笋
凉拌莴笋
大漠羊肉串
鲜鱼卜
店舖也有出售大大杯的水果茶,如凤梨茉莉冰茶,苹果百香博士茶,玫瑰青瓜苹果茶,冰凉茶底配新鲜水果,口味清新轻盈,吃了麻辣火锅後,饮一杯感觉超凉快。
凤梨茉莉冰茶,苹果百香博士茶,玫瑰青瓜苹果茶
总结今次饭局,蛮满足,食物一流,侍应服务畅快,值得下次再光顾。
2018-10-03
大漠羊肉串
2018-09-23 258 浏览
位於荃湾到呢一间酸菜鱼都算吾错,不过价钱就比较贵,我哋叫咗一条多宝鱼$298,虽然系啖啖肉但系条鱼都唔系话好大条,好快食哂,不过都好香好食嘅我哋有5个人,仲要嗌多一只鸡煲先够皮,不过佢个鸡煲都几特别,比起平时嘅x品就有少少吾同。佢有鸡炒得好香又有啲酒香吊味,而且辣到都啱啱好,啲鸡肉都好滑,唔会好老!加埋啲垃垃杂杂嘅配料,我地5个人食咗大约$1400,平均一个配料大约都要$28,份量就普通啦,唔系话好大份!整体都ok嘅
整体都ok嘅
2018-08-21 264 浏览
今日同朋友想食其他特色美食既餐厅於是就黎左呢间餐厅其实呢间餐厅都开左一段时间每次经过都好多人於是我地决定起度食当我地坐底餐厅环境好似去左其他地方到食咁完全唔似其他餐厅咁港式,到点餐我地就点左火煱同埋叫做巴蜀烤鱼因为我地见到每一枱客人都有叫烤鱼所以我地都唔执输都叫埋一份,当所有菜到既时候反而我觉得俾条烤鱼吸引哂原因系条烤鱼味道非常吸引,我地就叫左系酸菜味烤鱼。我地开始食咁就第一时间食鱼先,个感觉酸菜配烤鱼非常好 就系酸菜个味道无盖过鱼既味道两者配合很好。
2018-08-19 258 浏览
突然想食烤鱼,朋友介绍呢间‘八一蕃’,佢话连四川人都话唔错,於是就去咗荃湾呢间分店试下~去到见全场已经full晒,仲以为无位,点知原来上面仲有一层,完全唔洗等位😊个人认为,无论食鸡煲/烤鱼,一定要叫辣先够惹味~(虽然本人都唔太食得辣,但点都要有少少辣先正😋)所以今次拣咗麻辣味烤鱼(小辣)~由於今次得2个人食,食得唔多,所以净系叫咗一条大边草鲩鱼+配菜($38)+白饭,然後就无叫任何配料喇~⬆️配料选择都有几多~上菜喇~~~好多辣椒啊!!🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️呢只麻辣味都几香,唔错~通常最怕d辣椒🌶️食到最後越来越浓,好辣~而且小辣嘅辣度对於我嚟讲啱啱好~食完都唔会成身汗~😆侍应就建议我哋先食鱼肚位置,会比较快熟~鱼皮煎得好脆,但略嫌燶咗少少,不过都煎得好香,表面有d平时食重庆烧烤嘅孜然粉味,好惹味~鱼肉方面就好嫩滑,不过就比较多骨,不过好在d骨都算大条,都还可以接受~加咗$38要配菜,其实都唔系好多,个人觉得下次可以悭返,同样嘅价钱直接叫配料,可能仲抵d~埋单2个人加埋啱啱好$300,价钱都尚算合理~下次可以再嚟试下其他口味~

所以今次拣咗麻辣味烤鱼(小辣)~

⬆️配料选择都有几多~

上菜喇~~~
好多辣椒啊!!🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️
呢只麻辣味都几香,唔错~
通常最怕d辣椒🌶️食到最後越来越浓,好辣~
而且小辣嘅辣度对於我嚟讲啱啱好~
食完都唔会成身汗~😆
麻辣味烤草鲩鱼(大边)

侍应就建议我哋先食鱼肚位置,会比较快熟~
埋单2个人加埋啱啱好$300,价钱都尚算合理~
下次可以再嚟试下其他口味~
2018-08-18
2018-08-19 128 浏览
最近的胃口慢慢大,醒日同朋友们或者同女朋友出街都好想吃打边炉,放题吖,烧烤啊⋯总之就想吃很多。昨晚突然想到吃烤鱼,於是在就在OpenRice search到荃湾的八一巴蜀烤鱼店。这间店的鱼有三种:草鲩鱼、鲶鱼和多宝鱼。可以配香辣味道、麻辣、酸菜等等。我们就选了麻辣微辣的大边草鲩鱼。叫了没多久鱼就送到来。鱼的表面铺满了红红的辣椒和胡椒,一来就闻到好香,而且鱼本身就烤得皮脆脆地才放落烤盘端给客人了。本人喜欢吃小辣,但他的小辣也辣的挺过瘾。我个人觉得吃这辣烤鱼一定要配个白饭,怕辣的也是可以用来中和一下。如果鱼再少一点骨就完美了!
2018-08-18
2018-07-27 145 浏览
好好味!!成餐饭讲左好多次「好好味」、「实在太好味啦」。真系好正呀我觉得!最後食完仲舀埋个汤饮=w=十分够麻,不过辣就偏轻,同个朋友锺意食辣,要叫大辣或中辣先OK,香料好够香。条鱼嫩嫩的,啲肉好滑,好有鲜味,是条好鱼,不过鳞就去得有少少唔够乾净,仲有少少痴住条鱼,但影响都唔太大,依然觉得好好味。另外仲叫左份配菜,份量都唔少,基本上盘底铺满左芽菜,锺意食芽菜既我对於呢件事十分欣喜,不过其他配菜就冇佢咁多。

2018-06-25 162 浏览
荃湾、随着环境、人口的发展带动、多了不少风味的食店选择、其中四川风味菜我都十分爱吃! 位於鲎地坊的 的烤鱼更是吃了忘不了的 ~今晚我又约了口味一致的好友去刺激一下味蕾了!喜欢来这间店的原因是菜式多选择、经济、虽然店子不很大、但环境气氛感觉自在随意、服务又好、很舒服 !食过一定番寻味! 不止烤鱼好味、听朋友讲鷄煲都很出色 !我独爱吃鱼、今晚又来寻味一番 !点了条酸菜大辣烤钳鱼/ 268元钳鱼够大条肉质嫩滑.没幼骨、汤鲜甜、唐芹香口菇爽脆 、.酸酸辣辣非常刺激 ! 再喝一口啤酒.....痛快 !!小食、牛柳串烧 / 18元 一串一盆烤鱼、两几个小食加两枝啤酒、又是一个刺激的晚上 !
荃湾、随着环境、人口的发展带动、多了不少风味的食店选择、其中四川风味菜我都十分爱吃! 位於鲎地坊的 [八一蕃巴蜀烤鱼店] 的烤鱼更是吃了忘不了的 ~
今晚我又约了口味一致的好友去刺激一下味蕾了!

食过一定番寻味! 不止烤鱼好味、听朋友讲鷄煲都很出色 !
我独爱吃鱼、今晚又来寻味一番 !

点了条酸菜大辣烤钳鱼/ 268元

小食、牛柳串烧 / 18元 一串

一盆烤鱼、两几个小食加两枝啤酒、又是一个刺激的晚上 !
2018-06-20
2018-06-22 1576 浏览
本人不太爱辣,但朋友想试,唯有陪佢去荃湾鲎地坊(八一番巴蜀烤鱼店),一入到餐厅已闻到浓烈嘅鱼香同烤肉嘅香味!Menu上多种口味烤鱼汤底配搭,烤鱼都好选择,仲可加火锅配料落去食!、 仲见好多客人入座原来大热天时都咁多人来食。我地点选左一盆原条烤鲩鱼,朋友 迁就我拣左酸菜小辣汤底,啲配菜有; 大豆芽菜唐芹菜秀珍菇咸酸菜辣椒等。原条鱼开左边用盆上,放喺炉上边食边滚住,香气扑鼻!鱼汤呈奶白色,鱼吸收左配菜嘅酸辣而鱼又 释放鲜甜,非常惹味口感丰富!多项配料供选择 ;仲有 咸猪手煲,特色鸡煲,醉鸡锅,益生菌鸡煲,奇味鸡煲等。仲有特色小炒,串烧小食……等等。餐饮都唔少选择啤酒,汽水,凉茶特饮……等。薯粉 $ 20薯粉吸收左浓汤够爽滑鲜甜!串烧牛栁好香口,淋滑有汁唔会过乾!今次食完正宗巴蜀烤鱼 颠覆了我对它的印象; 原来烤鱼系咁好味同咁多款式选择,下次会来试试其他烤鱼同串烧!今次系好滋味嘅体验!!

Menu上多种口味烤鱼汤底配搭,
烤鱼都好选择,仲可加火锅配料落去食!

多项配料供选择 ;

仲有 咸猪手煲,特色鸡煲,醉鸡锅,益生菌鸡煲,奇味鸡煲等。
仲有特色小炒,串烧小食……等等。
餐饮都唔少选择啤酒,汽水,凉茶特饮……等。

薯粉 $ 20
薯粉吸收左浓汤够爽滑鲜甜!

串烧牛栁
好香口,淋滑有汁唔会过乾!

今次食完正宗巴蜀烤鱼 颠覆了我对它的印象;
今次系好滋味嘅体验!!

2018-06-19
  • 烤鱼
2018-06-21 160 浏览
荃湾戴麟趾诊所附近有一间地铺,专门食巴蜀烤鱼,之前想试左好耐,一直未有机会。今次终於约齐脚,约了啱食鱼,又钟意食辣野嘅朋友一齐去食!店里除咗烤鱼锅之外,佢仲有好多选择,例如麻辣鸡煲同咸猪手煲!我哋一心谂住食鱼锅,所以叫咗一个普通辣嘅酸菜鱼锅。味道相当之唔错,酸酸辣辣,条鱼好大条,肉质好嫩滑。食完之後再叫其他嘅蔬菜肉类,继续打边炉。每样野细细碟,平平哋都几抵食!钟意食辣野嘅人就啱晒!😍见到人哋食串烧,非常之吸引,我哋都叫咗几串唔同嘅黎试吓,烧白鳝、烧牛仔柳、牛舌⋯⋯真系几好味!最啱送啤酒!😍

我哋一心谂住食鱼锅,所以叫咗一个普通辣嘅酸菜鱼锅。
味道相当之唔错,酸酸辣辣,条鱼好大条,肉质好嫩滑。

2018-06-20 111 浏览
约埋屋企人喺荃湾搵食,今天的是荃湾火锅新体验,位於鲎地坊铁皮屋後边嘅八一蕃巴蜀烤鱼店。酸菜烤鱼好入味,秘制钳鱼鲜嫩唔多骨,先试一下BB辣,大人小孩都食到!酸菜够多好好味。最开心系可以同时睇住世界盃,饮住啤酒,边食边倾边睇波,嘻嘻哈哈又一餐!由於条鱼好大条,食完已经半饱,只可以叫多几样火锅料。其他火锅配料细细碟,每碟都只是三四十元,质素都唔错!炸芋片好好食,外脆内软,就咁食都得,放入锅中滚一阵,吸晒d汤汁好正! 平日七点半,但店内已经坐满客人,仲有𣎴少年青男女及家庭聚餐,睇见好多枱都系熟客仔,证明餐厅唔错先有回头客。

2018-06-19
  • 酸菜鱼锅