2025-06-09
兩合海鮮火鍋飯店大排檔,係香港嘅地道美食!識食一定係去熟食中心食!又平又夠鑊氣!🥘🦐 椒鹽腰果豆腐蝦乾注意!極度推薦!🔊🔊🔊呢個係我喺兩合最鍾意食嘅菜式!好簡單,椒鹽炸豆腐、有啲腰果同埋蝦乾,完全係麻甩佬送啤酒嘅最愛!最出色係蝦乾!鹹鹹香香,食到人欲罷不能!😋😋🌽 椒鹽粟米近年好流行嘅大排檔菜式椒鹽夠鹹夠辣,配合粟米一粒粒嘅清甜,係後生女嘅最愛😍🥬 咸魚醬炒通菜食咁多煎炸嘢,叫碟菜係唔少得嘅!好多選擇可以揀,例如有蒜蓉、馬拉盞等等,我就加十蚊叫咗個鹹魚醬,鹹香吊起咗成個味道,幾好幾好🍳鹵水拼盤其實兩合都有好多潮州鹵水嘢可以食,花多眼亂就索性叫個拼盤,咩都有得食😎拼盤有紅腸、豬耳、雞蛋、豆腐、豬腸、豬頭肉,非常豐富,成碟嘢所有嘢都好入味,口感唔會韌,我自己就最欣賞豬頭肉,好似咬緊肥膏而不油膩🐙 石灣小炒王小炒王係食大排檔唔少得嘅菜式!有大量韭菜、蝦乾、魷魚、腰果,充滿鑊氣嘅味道!食住啤啤佢就最啱🍻🍆 魚香茄子煲鹹魚味香濃,茄子入味,經典嘅味道🌸 櫻花蝦蛋白炒飯鑊氣好夠!配料好足料,有蛋白、瑤柱、蝦仁,櫻花蝦亦都畀得好大方!每一啖都有!🌸🍜 豉油王炒麵另一個必食之選!又係嗰句喇鑊氣好夠!面
大排檔,係香港嘅地道美食!
識食一定係去熟食中心食!又平又夠鑊氣!🥘
🦐 椒鹽腰果豆腐蝦乾
注意!極度推薦!🔊🔊🔊
呢個係我喺兩合最鍾意食嘅菜式!
最出色係蝦乾!鹹鹹香香,食到人欲罷不能!😋😋
🌽 椒鹽粟米
近年好流行嘅大排檔菜式
椒鹽夠鹹夠辣,配合粟米一粒粒嘅清甜,係後生女嘅最愛😍
🥬 咸魚醬炒通菜
食咁多煎炸嘢,叫碟菜係唔少得嘅!
🍳鹵水拼盤
🐙 石灣小炒王
小炒王係食大排檔唔少得嘅菜式!
🍆 魚香茄子煲
鹹魚味香濃,茄子入味,經典嘅味道
🌸 櫻花蝦蛋白炒飯
🍜 豉油王炒麵
另一個必食之選!又係嗰句喇鑊氣好夠!面炒得夠乾身,將豉油嘅香氣發揮到最大!撈埋辣椒醬食真係不得了
以熟食中心嘅環境嚟講,紅磡算係乾淨企理,起碼眼見到地面都冇積水先!亦冇臭味!杯筷碗碟望落乾淨,我食咗幾次都冇試過肚痛肚屙,可以放心!
八個人食到飽飽,埋單都唔使一千蚊,真係好抵㗎
🍽 兩合海鮮火鍋飯店
🗺 紅磡馬頭圍道11號紅磡市政大廈2樓