2024-05-17 23 浏览
炸雞翼米粉+凍檸茶早餐雞翼即炸出嚟,勁厚肉,又勁脆,似下午茶質素多啲。米粉唔會太淋,係咸左少少啫;茶記沖凍檸茶都無咩會特別唔好。同桌仲點左豬扒河粉,河粉仲好味,係幼河,仲要超級滑;豬扒亦係厚身夠淋,早餐有水準。
炸雞翼米粉+凍檸茶
2024-02-12 138 浏览
新年得新年餐牌,無煲仔飯,6人行,叫咗5道菜。年年有餘:(甜酸五柳醬魚柳)五柳醬夠酸,仲有醒胃橋頭,啖啖魚肉,魚皮炸到脆卜卜惹味混醬雞煲:混醬真係夠惹味,煲滾時好香,有辣味,食落口無辣味,老幼都啱食👍🏻瑤柱蛋白炒飯:香口,鹹度適中,餸未嚟,齋食飯都唔錯,飯都粒粒分明遍地黃金:(西蘭花鹹蛋蝦球)鹹蛋蝦球炸到圓轆轆,賣相唔錯!鹹蛋夠厚夠鹹,可惜蝦係急凍蝦⋯⋯蜜椒薯仔牛柳:甜甜蜜蜜,薯仔軟硬適中,好配合牛仔骨汁,送飯一流,牛柳較淋2樓樓底較矮,燈光稍暗,食客聲音大,回音重,好嘈🫨
新年得新年餐牌,無煲仔飯,6人行,叫咗5道菜。

2樓樓底較矮,燈光稍暗,食客聲音大,回音重,好嘈🫨
惹味混醬雞煲
2024-02-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
惹味混醬雞煲
  • 甜酸五柳魚
2024-02-08 57 浏览
又到新春到西貢買年花的季節,跟同事來到米芝蓮星級餐廳一試如何。灼蝦半身都無任何難度,蝦新鮮當然沒甚麼問題。問題是份量極其精緻,躺在碟上的蝦竟然得三份二碟。椒鹽瀨尿蝦應該是惹味吧,吃下蝦肉緊致,奈何椒鹽不夠惹味。會不會是碟太大的問題呢?魚是完全未食,卻縮到了碟的一半……䱽魚肉亦滑,但似乎太細條了吧!更離譜的是這碟花彫蛋白蒸蟹,蒸蛋無花彫味,瘦弱的蟹更肉都唔多舊,令人食不下嚥。油菜灼得過火,不爽過軟,塌成一坨。不是一次愉快的體驗。

白灼海生蝦

椒鹽瀨尿蝦應該是惹味吧,吃下蝦肉緊致,奈何椒鹽不夠惹味。
椒鹽瀨尿蝦

清蒸海上鮮

花彫蛋白蒸蟹

油菜灼得過火,不爽過軟,塌成一坨。
郊外油菜

不是一次愉快的體驗。
用餐时段
2023-07-29 342 浏览
去西貢玩水之前先食個早餐,叫咗個麥皮餐配菠蘿油。食咗幾啖見到入面有昆蟲,即刻同吖姐講,但係吖姐竟然話應該係雪菜嚟😅首先麥皮入面如果會有雪菜其實都好奇怪,加上你第一時間係想抵賴已經令到我好唔滿意。到我叫佢換過個餐比我佢竟然話因為我食過個包所以唔可以換個餐,完全又係令我一頭霧水😂點解食物入面有昆蟲態度仲可以咁差,講到好似係我錯咁,下次入西貢一定唔會再去🙄
2023-06-05 270 浏览
🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰全記小店黑椒汁牛扒飯牛扒配上黑椒汁❤️‍🔥熱辣辣上菜😍不錯的選擇😛簡直係完美配搭😎牛扒口感嫩肉🥰如果份量大d仲好🫢雞髀配薯角雞髀大大隻😛非常之嫩滑😍個皮炸得岩岩好👍👍👍📍 全記小店 (西貢)西貢海旁廣場2號金寶閣地下9號舖❤️‍🔥價錢:6.5/10❤️‍🔥味道:7/10❤️‍🔥服務:8/10#hkfoodie #西貢美食
🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰全記小店

黑椒汁牛扒飯
牛扒配上黑椒汁❤️‍🔥熱辣辣上菜😍
不錯的選擇😛簡直係完美配搭😎
牛扒口感嫩肉🥰如果份量大d仲好🫢

雞髀配薯角
雞髀大大隻😛非常之嫩滑😍
個皮炸得岩岩好👍👍👍

📍 全記小店 (西貢)
西貢海旁廣場2號金寶閣地下9號舖

❤️‍🔥價錢:6.5/10
❤️‍🔥味道:7/10
❤️‍🔥服務:8/10

#hkfoodie #西貢美食
2023-05-28 160 浏览
一大班朋友在西貢行完山去吃晚飯,很久沒有這樣開心了。最開心是找到一間不錯的食店,簡直是錦上添花。一行5人,點了5個菜,再加白飯啤酒及其他飲品,共$509,全部菜式也很夠鑊氣,香口惹味又足料,招呼也不錯。啫啫滑雞煲$86有點邪惡,但實在很吸引熱鍋胡椒濃湯魚肚路邊雞$85魚肚夠軟腍,整體配搭非常好蔥爆飛魚子蝦米銀絲煲$75賣相吸引,粉絲夠入味雪裏紅肉鬆芥蘭煲$78惹味又香口金錢百合炒素尚菜$75健康又清爽的一道菜式,有西蘭花🥦、荷蘭豆、雲耳、蓮藕、百合、杞子等值得推介的一間食店,下次一定再光顧。

啫啫滑雞煲$86
有點邪惡,但實在很吸引

熱鍋胡椒濃湯魚肚路邊雞$85
魚肚夠軟腍,整體配搭非常好

蔥爆飛魚子蝦米銀絲煲$75
賣相吸引,粉絲夠入味

雪裏紅肉鬆芥蘭煲$78
惹味又香口

金錢百合炒素尚菜$75

值得推介的一間食店,下次一定再光顧。
2023-04-30 188 浏览
啫啫通菜煲- 必點菜式, 通菜夠鑊氣, 熱辣辣, 好野味!啫啫滑雞煲- 雞肉大大舊, 味道不錯!脆皮西檸雞- 份量好多, 西檸既汁係分開上的!可惜唔夠熱, 同炸得唔夠脆。蒜香椒鹽鮮魷- 呢個都必食, 炸得好香口, 配埋喼汁食, yummy!揚州炒飯- 雖然份量多, 但完全冇味咁, 不推薦。
啫啫通菜煲- 必點菜式, 通菜夠鑊氣, 熱辣辣, 好野味!

啫啫滑雞煲- 雞肉大大舊, 味道不錯!

脆皮西檸雞- 份量好多, 西檸既汁係分開上
的!可惜唔夠熱, 同炸得唔夠脆。

揚州炒飯- 雖然份量多, 但完全冇味咁, 不推薦。

2023-04-10 172 浏览
去完露營出到西貢市六點記,就食埋晚餐先走,3行人拎住大背囊行下睇下,見到一排幾家茶餐廳最新淨同最多人嘅係全記,本來諗住座戶外大背囊無咁阻人,但因為無位就打走,點知有位大哥走出嚟叫我哋入去裏面,我話太多行李會阻住人,佢就話唔緊要可上樓上,如果有位又唔阻人就梗係正啦!行到入去佢就話唔使上樓最入有張大枱就俾你哋啦!太好了馬上加咗分!餐牌都有好多小菜幾吸引,我哋就叫咗三餸一湯兩碗白飯,包括菠蘿咕嚕肉、椒鹽鮮魷、啫啫通菜煲+皮蛋豆腐龍躉骨湯。幾款嘢我哋都覺得幾好食。咕嚕肉嘅肉質好滑用新鮮菠蘿炒,如果個皮脆D就好喇!椒鹽鮮魷粉皮薄薄夠鬆脆,鮮魷入口新鮮昧爽口,唔知係咪等出菜耐咗,如果熱辣辣送到口就perfect!啫啫通菜就真係熱辣辣香噴噴,不過下次再點我會叫佢少油少鹽,會更加啱我胃口。不過重口味嘅人會喜歡。皮蛋豆腐龍躉骨湯,湯色奶白,有豆腐白菜仔同皮蛋,再加上係骨腩都唔錯,幾好味!但係希望廚房注意骨腩都會食魚鱗必須徹底清理。雖然白飯要另點,每碗加$10,但碗飯大大碗可以啦!總括嚟講,晚飯算幾滿意,希望多加注意細節,例如熱到同食材清潔因為呢啲都係食店嘅基本,加油!
咕嚕肉嘅肉質好滑用新鮮菠蘿炒,如果個皮脆D就好喇!
雖然白飯要另點,每碗加$10,但碗飯大大碗可以啦!
2022-12-05 336 浏览
自從工人姐姐回家鄉,我哋自己煮飯食煮到儍。今日比自己放下假 😄諗住出去西貢某超市補返食材返屋企,順便去食晚飯。隨便揀一間茶餐廳食啦。見到全記小店裝修企理,地方亦闊落,係門口睇咗餐牌有素食選擇,一於就呢間啦。老公食煲仔飯。我就揀咗紅燒豆腐,同亞姐講少汁走蠔油,佢話可以走汁,嘩,立即話要走汁啦。真係有驚喜,可以走汁,雖然睇落無咁靚,食落肚都係咁消化啫。慳返啲能量去減走啲汁醬添 😄😄食落幾好味㗎,鹹鹹地👍🏻,少少味粉啩 🤔豆腐軟熟,冬菇又厚又入味,又有西蘭花🥦,又有紅黃椒,睇落都幾靚 😘話時話,點解要食紅燒豆腐呢?我哋素食人士,一定要補充足夠蛋白質,唔可以淨係食蔬菜。豆腐就係蛋白質來源。所以,食多啲豆腐就唔使擔心唔夠蛋白質啦 💪🏻💪🏻💪🏻
自從工人姐姐回家鄉,我哋自己煮飯食煮到儍。今日比自己放下假
😄

食落幾好味㗎,鹹鹹地👍🏻,少少味粉啩 🤔

話時話,點解要食紅燒豆腐呢?
紅燒豆腐走汁醬
2022-12-05
紅燒豆腐走汁醬
  • 紅燒豆腐
2022-11-20 170 浏览
去完西貢效遊,再嘆一間好有港式風味既餐廳🎉,人生一大快事👍,位於西貢海傍廣場2樓既全記小店,食物性價比高,服務周到,交通方便,當然係我不二之選。中式京都洋蔥豬扒 $78一上菜就已經聞到一陣好香嘅菠蘿洋蔥味 ,加上金黃色既豬扒, 顏色鮮艷令人睇落就已經流曬口水,食落真係好開胃,一試難忘。臘腸滑雞煲仔飯 $78一煲熱辣辣又香噴噴的煲仔飯,雞肉夠嫩夠滑,配上臘腸口感一絕。南乳粗齋 $82如想食清淡少少既,呢個南乳粗齋就岩晒,清香得來,雜菜又夠足料。Total $238

中式京都洋蔥豬扒 $78

臘腸滑雞煲仔飯
南乳粗齋
2022-11-12
等候时间
10 分钟 (堂食)
中式京都洋蔥豬扒
南乳粗齋
2022-10-29 157 浏览
行完山,體力差唔多耗盡,揀快捷又飽肚就最啱。全記有outdoor 同indoor , 我地坐indoor , 星期六晚人非常多,咁啱有人走先有卡位坐,晚飯小菜好多選擇霸王雞 138半隻雞份量都幾多,三個人食唔晒,幾有雞味,幾滑,幾抵食。海皇豆腐煲 88個汁有啲怪,酸酸地,少少茄汁味咁,唔夾😑蒜蓉炒菜 70Menu 無嘅,我地自己問價,其實我覺得70蚊有啲貴嘅,不過想食菜就算,呢啲炒菜茶記永無失手嘅。以上都係單點嘅,無湯無飯,飯每個10蚊,唔係平碗,幾大碗,飲品就加10蚊。
行完山,體力差唔多耗盡,揀快捷又飽肚就最啱。

霸王雞 138
半隻雞份量都幾多,三個人食唔晒,幾有雞味,幾滑,幾抵食。

海皇豆腐煲 88
個汁有啲怪,酸酸地,少少茄汁味咁,唔夾😑

蒜蓉炒菜 70
2022-10-15
2022-10-04 158 浏览
一行8人去食海鮮餐,去完船P已經極度肚餓,黎到見到擺盤幾好,但食落口有啲失望。話明食海鮮,但一啲都唔鮮,賣相幾好都無用。尤其是醉蟹,無乜酒香味仲有陣腥臭味,未食已經充滿黑人問號,拆殼時已經見到肉略有縮水但我為免掃興都照食晒,食落口真係唔似係蟹肉黎而且微腥微臭,開頭懷疑自己味覺有問題,食到咁上下連同行朋友都話係有問題,四隻蟹有隻係微臭,另外唔臭嗰啲唔算鮮甜但起碼食到係蟹肉黎。服務都奇怪,成碟殼無人主動換碟,舉手叫人黎換都係無人幫換囉,要再三吹四請先換...

2022-09-18 109 浏览
西檸雞 同乾炒牛河 都好難食西檸雞等於檸檬汁點炸雞完全接受不了乾炒牛河非常乾,d河粉炒到爛曬。真係非常非常非常非常非常非常非常非常難吃。另外地方又唔乾淨,唔建議黎食
西檸雞 同乾炒牛河 都好難食
西檸雞等於檸檬汁點炸雞完全接受不了
另外地方又唔乾淨,唔建議黎食
乾炒鮮牛河
脆皮西檸雞
2022-09-18
等候时间
10 分钟 (堂食)
2022-09-11 87 浏览
首先 要講下野食尚算可以😗不過不失。問題係 幫我落單果個人(我諗佢應該係部長呱,套制服唔同色)企係兩米遠 幫我落單,仲要喝我 講快啲啦 快啲講,有好多人催我出貨!(我講完又聽唔到,又唔覆單,結果落錯單啲嘢黎到錯晒)個態度欠佢錢咁!咁我都明白,喺茶餐廳唔可以要求太高,但係基本要求落單應該要做到囉!(如果個腦記唔到咁多嘢,應該搵張紙抄低先啦),同埋個女待應究竟要我幾大聲落單?同埋佢哋做開茶餐廳落錯單見慣不怪,但係作為食客只驚佢會加料
首先 要講下野食尚算可以😗不過不失。

同埋佢哋做開茶餐廳落錯單見慣不怪,但係作為食客只驚佢會加料

2022-07-29 186 浏览
今日出咗西貢,食早餐經過見呢間門面幾好,有2層又多位,於是入去試,坐2樓冷氣夠凍,2樓幾大環境可以但有啲舊,叫個雞扒米,牛角酥,凍檸茶少甜,雪菜肉絲米,凍好立克走甜,奶油豬。個雞扒米同雪菜肉絲米都正常無高低,啲米粉正常,而最大問題都係佢啲包同多士,又凍,又硬,隔夜,牛角酥完全唔鬆軟唔香,多士又硬又凍叮熱都無,奶油豬又係凍嘅,嘢飲又係一個問題,凍檸水勁甜,凍檸茶叫少甜都係甜,凍好立克走甜都係甜,唔知係個水吧唔識字定係咩問題好唔掂,整體唔抵食。