2024-04-19 304 浏览
今次我地黎到一間開業幾個月,好有港式裝修風格既餐廳打邊爐,其實重慶大廈旁邊有個位置落地庫係有餐廳架,環境都好新淨,似一個新商場,唔似重慶大廈本身咁舊,出開黎尖沙咀就黎試新野啦🤓呢間餐廳由裝修至到餐具都係舊有香港風格,就連播緊既歌都係一連串既懷舊金曲,店員既服裝都係舊式茶餐室既白色衫,係度食飯未開餐已經好有親切感🥰火鍋2人餐($358)雖然呢度佈置好懷舊,但係點餐就跟上時代用QR code落單,呢度既2人餐都好豐富,首先揀個湯底,想食鴛鴦湯可以+$30,我就揀左沙爹濃湯同皮蛋芫荽湯✌🏻肉類可以自己選擇豬牛羊,我就揀左滑牛肉,係呢間餐廳既其中一款必食之選,佢地既滑牛肉係配上一隻生雞蛋,食之前撈勻佢先放湯煮黎食,放落沙爹湯煮,加埋大光麵即刻變成沙爹牛肉麵,好食得黎真係夠曬港式風味🇭🇰其次2人餐既配料仲有多汁貢丸,鮮蝦,午餐肉,蟶子(不過我地當日無貨轉成帶子),響鈴,墨魚,珍寶長蟹柳,呢d全部跟餐有,其中我比較欣賞貢丸同帶子,貢丸真係爆曬汁口感好正,帶子食落味道新鮮👍🏻仲有可選項目就係牛丸墨魚丸2選1,蟹子蝦仁滑同墨魚滑2選1,同埋烏冬,大光麵,出前一丁3選2,我就揀左牛丸同墨魚滑,牛丸有d潮

火鍋2人餐($358)

仲有可選項目就係牛丸墨魚丸2選1,蟹子蝦仁滑同墨魚滑2選1,同埋烏冬,大光麵,出前一丁3選2,我就揀左牛丸同墨魚滑,牛丸有d潮汕牛丸feel,墨魚滑有好多一粒粒既墨魚肉係中間,好足料,大光麵就係為左我既沙牛麵而揀,鐘意食沙牛麵可以跟我個配搭揀,個湯底係好香沙爹味真係似沙牛麵果款同埋唔會好杰😋

皮蛋辣醬醉雞拌麵(原價$65,推廣價$48)
店員介紹話呢個麵做緊推廣優惠,我地叫左碟試下,個撈麵幾爽口,醬辣辣地唔會太重口味,醉雞件整得夠入味,仲可以放湯煮下先食都一樣好味🤪

熊仔爆檸茶($45)
呢杯熊仔爆檸茶超級大杯,熊仔冰係用檸檬茶造既,即使溶冰都唔會沖淡茶味,個樣又可愛,我未飲已經要比相機飲左先🐻

呢間餐廳都幾抵食,2人餐有咁多野食勁豐富,環境又有feel,黎緊母親節可以過黎食番餐,做下孝子😆
2024-04-13
用餐时段
  • 滑牛肉
早幾日同朋友們發現咗一間新開又高質嘅邊爐🫕😍 就係尖沙咀嘅《全滿記》,呢度嘅裝修好有舊香港情懷,餐廳乾淨闊落,非常適合一大班朋友嚟洽吓洽吓、吹足成晚水🥳!鴛鴦湯底 🍲 沙嗲濃湯底 ($98)🍅 蕃茄粟米濃湯底湯底方面我哋揀咗個兩個,沙嗲湯超級無敵濃郁,花生香味突出🥜,仲好多渣!蕃茄粟米🌽湯都又甜又香濃,兩個湯都越煲越濃,色香蘗俱全🥳🐮 全滿記肥牛($168)🐷 豬肉片 ($78)牛肉方面都好正,我哋揀嘅係最平嘅肥牛(仲有更高級嘅靚牛肉選擇),但都又大塊又靚,肥瘦適中,無論加喺邊個湯底都咁正🥳 當然呢無水都有雞肉豬肉等選擇喇💕🍜 醉雞卷皮蛋醬拌麵 呢個係侍應推薦嘅菜式,醉雞好入味!個拌麵有少少香辣幾惹味😚 仲有個隱藏食法,可以加埋湯汁/放入湯煮😆!🦑 水魷 ($38)🍡 超正蟹子墨魚滑 ($78)呢度嘅海鮮選擇都好多!平有平食貴有貴食😋 我哋揀嘅水魷感覺好新鮮乾淨,墨魚滑好大份量,正🤪🧈 豆腐 ($28)🥨 炸魚皮 ($48)🥬 唐生菜 ($38)蔬菜同其他類別我哋都叫咗少少,推介豆腐!又滑又唔易爛🤤 仲有炸魚皮同沙嗲湯底真係好夾😋🐻🍋 全滿爆檸茶係唔甜嘅好飲檸檬茶!佢係爆打檸檬茶嘅感覺

鴛鴦湯底
🍲 沙嗲濃湯底 ($98)
🍅 蕃茄粟米濃湯底

🐮 全滿記肥牛($168)
🐷 豬肉片 ($78)

🍜 醉雞卷皮蛋醬拌麵

🦑 水魷 ($38)
🍡 超正蟹子墨魚滑 ($78)

🧈 豆腐 ($28)
🥨 炸魚皮 ($48)
🥬 唐生菜 ($38)

🐻🍋 全滿爆檸茶
係唔甜嘅好飲檸檬茶!佢係爆打檸檬茶嘅感覺,好香檸檬味,酸甜度啱啱好😍
今日同朋友去完海港城Hello Kitty打卡, 朋友話想試下尖沙咀新開好有懷舊情懷的火鍋店, 位置位於重慶大廈heath 慶方地庫, 好方便易搵, 入到去真係好多打卡位, 好開心, 我地坐卡位, 舒適寛敞, 仲有懷舊金曲聽, 心情愉快地去享受今晚既火鍋~首先揀左雙拼湯底 - $118: 蕃茄粟米濃湯和沙嗲湯底, 新鮮製作, 需要耐心等候, 兩款湯底味道剛好, 栗米同蕃茄, 洋蔥都唔小, 沙嗲湯底就好香同惹味, 不會太鹹.   店員提供了特色自家製皮蛋醬, 小小辣和有咸香味道, 點食物黎食増加味蕾的刺激感覺, 喜歡呢個皮蛋醬~*滑牛肉 - $128, 首先撈一撈隻生蛋同牛肉混合左, 之後再放牛肉落去烚, 牛肉變得嫩滑, 有牛味和很新鮮~*蟹子墨魚滑 - $78, 店家推介, 烚完好爽, 食到粒粒墨魚, 好彈牙, 推介~*紫菜響鈴(半份) - $38, 吸收了沙嗲的濃湯, 小脆和惹味*魚皮餃 - $48 , 餃皮魚味香濃,厚身爽滑*唐生菜 - $38, 正常發揮~*出前一丁, 最後朋友想試一次邪惡之選的即食麵, 放落去沙嗲湯, 變成沙爹什錦牛肉麵,都真係幾好食, 佢之後要努力啲做運動啦,

蟹子墨魚滑

*魚皮餃 - $48 , 餃皮魚味香濃,厚身爽滑

*唐生菜 - $38, 正常發揮~

*出前一丁, 最後朋友想試一次邪惡之選的即食麵, 放落去沙嗲湯, 變成沙爹什錦牛肉麵,都真係幾好食, 佢之後要努力啲做運動啦, 哈哈

飲品叫左Hoegarden和夏枯草, 啤酒配火鍋, 正, 我喜歡呢隻味既啤酒~

整體火鍋配料新鮮好味, 環境舒服, 下次會再同朋友試下其他火鍋食物~
2024-02-20
蟹子墨魚滑
2024-05-27 6 浏览
鴛鴦湯底2款都夠濃,好好味👍🏻👍🏻啲肥牛都唔錯,滑牛加咗蛋特別滑蟹柳食落唔會散晒,午餐肉勁厚切墨魚滑都好正,仲有支裝可樂裝修都好有香港特色非常打卡able新開張唔算多人,座位又夠闊落唯一缺點係位置唔易搵,落到去兜咗個圈先見到😹
鴛鴦湯底2款都夠濃,好好味👍🏻👍🏻
啲肥牛都唔錯,滑牛加咗蛋特別滑
蟹柳食落唔會散晒,午餐肉勁厚切
墨魚滑都好正,仲有支裝可樂
裝修都好有香港特色
非常打卡able
新開張唔算多人,座位又夠闊落
唯一缺點係位置唔易搵,落到去兜咗個圈先見到😹
沙爹番茄鴛鴦鍋
滑牛
黑魚滑
沙爹番茄鴛鴦鍋
滑牛
黑魚滑
2024-05-02 52 浏览
預祝母親節帶咗媽咪去食打邊爐,餐廳地點喺重慶大廈隔離,入到去呢度個裝修好有舊香港式裝修風格,好適合打卡!媽咪話全晚聽到啲好懷舊嘅歌,好懷念🥹🥹我哋嗌咗個二人套餐,份量十足,夠晒我哋三個食!🌟沙嗲濃湯底拼蕃茄粟米濃湯底 - 兩款都超濃郁,啱晒我呢啲BB食,尤其推介蕃茄湯底,食材好入味,蕃茄新鮮熬製🌟蟹籽墨魚滑-呢個都係值得推介,墨魚滑裏便粒粒墨魚,原來加埋蝦撈埋一齊,質感更加爽口彈牙🌟午餐肉 - 超級厚切,大滿足😛🌟丸類-貢丸同墨魚丸,質感十足🌟海鮮-有蝦、帶子,墨魚同珍寶長蟹柳,食得出材料幾新鮮🌟響鈴- 打邊爐必叫🌟出前一丁- 打邊爐必叫,啖啖都有濃烈嘅蕃茄湯湯底,同個湯底超夾,麵質煙煙韌韌,好似撈麵🌟加$28有蔬菜籃🧺拼小肥牛,肥牛油花均勻,好重牛味,非常新鮮額外叫:🌟西班牙黑毛豬肉片,脂肪同肉嘅比例係1:1,母親節期間早一日預訂,仲會有個玫瑰花造型❤️❤️🌟半分雞:雞件非常新鮮,濃濃嘅雞味🌟熊仔🐻爆檸茶 - 最滿意係呢杯熊仔檸檬茶,有個超可愛嘅熊仔冰,唔驚啲冰融晒之後冇味,亦都唔會太甜,打卡cute cute 滿分😍

我哋嗌咗個二人套餐,份量十足,夠晒我哋三個食!

🌟午餐肉 - 超級厚切,大滿足😛

🌟丸類-貢丸同墨魚丸,質感十足

🌟海鮮-有蝦、帶子,墨魚同珍寶長蟹柳,食得出材料幾新鮮

🌟響鈴- 打邊爐必叫

額外叫:

🌟半分雞:雞件非常新鮮,濃濃嘅雞味

2024-05-01
用餐时段
🍲.原來重慶大廈的慶坊現在變得有很多特色餐廳及坐點😄今次跟朋友來試試😊全滿記火鍋🍲母親節就可以帶媽媽來這裡充滿𝟕,𝟖𝟎年代的港風火鍋店懷緬一返!!! .特色熊仔手打檸檬茶🍋也太可愛了吧!! (這裡夠冰的樽裝可樂真的超爽❄️) 炸鮮奶 *𝟒條*🥛也是出色的𝑽𝒊𝒂𝒏𝒏推薦⭐️.大家記得訂位,當日去挺滿座全部都是有預訂的,另有𝑽𝑰𝑷房提供~.如果食牛的朋友們推薦必選𝟐人套餐中>滑蛋牛肉<看見旁邊桌都是香香滴😋我們叫的是>豬頸肉<很爽脆😍!!!但份量很多😆起碼夠4人食量.火鍋湯底鴛鴦【麻辣🌶➕蕃茄🍅】 !!! 麻辣🌶很香很香的麻味濃, 辣是香辣, 配香港經典>大光面< 超入味 ❤️👍🏻蕃茄🍅是我的至愛👍🏻很濃很濃的茄味!!! 燙什麼也很好吃~不用再沾醬油~ .𝟐人火鍋套餐配料:海鮮🦞類:鮮蝦,帶子,墨魚,八爪魚🐙肉類 :爽脆豬頸肉🐷港風必吃配料:潮汕牛丸,彈牙魚旦,午餐肉,響鈴,珍寶長蟹柳飽肚類:大光麵 >想不到有𝟐個大光面<😋 1個弄麻辣,1個弄蕃茄,真的超香滴💕.@chuen_moon_kee_hotpot📍全滿記火鍋📍尖沙咀重慶地
🍲
原來重慶大廈的慶坊現在變得有很多特色餐廳及坐點😄

如果食牛的朋友們推薦必選𝟐人套餐中>滑蛋牛肉<
看見旁邊桌都是香香滴😋我們叫的是>豬頸肉<很爽脆😍!!!
但份量很多😆起碼夠4人食量

火鍋湯底鴛鴦【麻辣🌶➕蕃茄🍅】 !!!

𝟐人火鍋套餐配料:
海鮮🦞類:鮮蝦,帶子,墨魚,八爪魚🐙
肉類 :爽脆豬頸肉🐷
港風必吃配料:潮汕牛丸,彈牙魚旦,午餐肉,響鈴,珍寶長蟹柳

@chuen_moon_kee_hotpot
📍全滿記火鍋
📍尖沙咀重慶地庫慶坊𝐒𝟐𝟔號店
#全滿記火鍋 #香港美食 #foodies #香港必食 #香港沙嗲牛肉 #香港旅遊 #尖沙咀美食
#香港美食 #香港打卡 #香港旅遊  #香港火鍋 #尖沙咀 #尖沙咀美食
#尖沙咀打卡 #尖沙咀好去處 #頂好大光麵 #香港製造 #手打檸檬茶 #熊仔爆檸茶
  • 炸鮮奶
2024-04-27 33 浏览
早前網上見到間好有特色嘅火鍋店,一於約埋朋友仔👭🏻去試吓。火鍋店設計以香港60年代懷舊風為主🎞️。裝修好花心思,好適合打卡呀📸 熱水壺,碗筷,水杯都係60年代嘅風格!背景音樂都係60-80年代大熱既流行曲🎶,真係好啱帶埋阿爸阿媽一齊食😋嚟緊母親節真係要再去🤗沙嗲湯底好明顯真係落咗好料,好香濃,好香沙嗲味,好適合碌牛肉🥩。蕃茄粟米濃湯底蕃茄🍅味好出,配合埋粟米🌽,湯底好甜,濃度啱啱好醉雞卷皮蛋醬拌麵🍜呢個係侍應推薦嘅菜式,醉雞🐥好入味!皮蛋🥚醬少少香辣好惹味,拌麵真係一流!頂級肥牛🥓牛肉味好出,好腍滑,份量多,性價比超高👍🏼蟹子墨魚滑🦑好彈牙,而且鮮味十足!!!海鮮🦐因為三個女仔食,唔係叫咗好多嘢。嗌咗兩款海鮮鮑魚同蟶子,兩樣都好新鮮。熊仔爆檸茶🐻🍋值得推介嘅,足料得來勁大杯。杯爆檸茶仲大過我塊面,啱晒打邊爐。🩷❤️🧡💛💚🩵💙💜🩷❤️🧡💛💚🩵💜發現原來佢哋晏晝都可以打邊爐稼,下次可以食完再行陣街都得呀🙊

沙嗲湯底
好明顯真係落咗好料,好香濃,好香沙嗲味,好適合碌牛肉🥩。

蕃茄粟米濃湯底
蕃茄🍅味好出,配合埋粟米🌽,湯底好甜,濃度啱啱好

醉雞卷皮蛋醬拌麵🍜

頂級肥牛🥓
牛肉味好出,好腍滑,份量多,性價比超高👍🏼

蟹子墨魚滑🦑
好彈牙,而且鮮味十足!!!

海鮮🦐

熊仔爆檸茶🐻🍋
🩷❤️🧡💛💚🩵💙💜🩷❤️🧡💛💚🩵💜
趁weekend 帶左兩老去打邊爐,搵到呢間懷舊風餐廳,超有氣氛~不論裝修、容器同背景音樂都做到嗰種效果,好似走左入時光隧道咁🤩我哋四個人叫左個二人餐,再散叫左其他野😚二人餐:✨沙嗲濃湯底拼蕃茄粟米濃湯底 - 兩款都超濃郁,啱晒我,尤其推介沙嗲濃湯底,另食材好入味💯✨滑牛肉 - 呢個都係值得推介,將面頭蛋黃撈均落d滑牛肉度,一熟就可以即刻夾起,肉質保持到嫩滑,而且冇筋好易入口😋✨丸類 - 貢丸同牛丸都好juicy好彈牙👍✨海鮮 - 有蝦、蟶子(今次冇貨,轉左做帆立貝)、墨魚同珍寶長蟹柳,食得出材料幾新鮮😻✨午餐肉 - 厚切好有口感,打邊爐必叫~✨響鈴 - 正常發揮✨蟹子墨魚滑 - 調味做得唔錯,而且超彈牙🤤✨頂好大光麵 - 好鍾意佢個麵質煙煙韌韌,梗係要配沙嗲湯底,超級夾!散叫:✨牛頸脊 - 比想像中腍,好易咬,牛肉幾出🥰✨牛骨髓 - 好少地方有,一見到都會叫,滑捋捋口感好正😂✨豬肉片 - 夠薄切,唔太肥,啱晒我🐷✨帆立貝 - 另外叫多咗份帆立貝,粒粒都好似切白蘿蔔咁勁大粒,夠晒鮮味✨炸魚骨 - 炸魚皮食得多,炸魚骨都係第一次見,如果驚太硬可以浸耐d,索埋個湯汁勁入味😽✨豆皮卷 - 唔

我哋四個人叫左個二人餐,再散叫左其他野😚

二人餐:

✨丸類 - 貢丸同牛丸都好juicy好彈牙👍
✨午餐肉 - 厚切好有口感,打邊爐必叫~
✨響鈴 - 正常發揮
✨蟹子墨魚滑 - 調味做得唔錯,而且超彈牙🤤

散叫:
✨牛頸脊 - 比想像中腍,好易咬,牛肉幾出🥰

✨牛骨髓 - 好少地方有,一見到都會叫,滑捋捋口感好正😂

✨豬肉片 - 夠薄切,唔太肥,啱晒我🐷

✨豆皮卷 - 唔知點解食到少少酒味,好特別🫢

✨炸鮮奶條 - 估唔到小食都做得咁出色,外脆內軟😜

✨娃娃菜 - 浸落湯底好爽口入味🥬

✨熊仔爆檸茶 - 賣相冇得輸,有cute cute 熊仔冰,而且個杯大到夠兩個人share,樽檸味香濃解膩,好啱打邊爐飲🍋

P.S. 食得太開心,食完之後媽子已經講定話母親節要再嚟慶祝😂
2024-04-02 88 浏览
📍 全滿記火鍋 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈heath慶方地庫S26號舖全滿記火鍋是一家擁有70年代香港裝修風格的火鍋店。步入店內,彷彿穿越時光回到經典的舊香港,充滿懷舊情懷。👉 全滿記火鍋套餐二人餐💰$414😋😋😋😋.8/5🟠沙嗲濃湯底:沙嗲濃湯底是一種具有濃郁香料風味的湯底,它帶來了一種獨特的辣味和微妙的香料風味,能夠增添整個打邊爐的豐富口感。🟠滑牛肉:滑牛肉是打邊爐中常見的一種食材,其肉質嫩滑,口感鮮美。它能夠在湯汁中快速煮熟,保持肉質的嫩度,並且能夠吸收湯底的風味,讓整個湯頭更加美味。🟠多汁貢丸:貢丸的口感Q彈多汁,且能夠釋放出濃郁的肉汁,為打邊爐增添了豐富的風味。🟠蝦:蝦鮮甜味道和彈牙的質地,蝦肉濃郁多汁,能夠帶來豐富的海鮮風味🟠午餐肉:口感柔軟且肉汁豐富。為湯底增加一些肉香和豐富的口感🟠蟶子:鮮甜味道和嫩滑的質地非常適合加入打邊爐中。煮熟的蟶子帶有豐富的海鮮風味🟠珍寶長蟹柳:具有濃郁蟹味和嫩滑質地的食材。它們能夠在湯底中釋放出濃郁的蟹香,為打邊爐增添了一種豐富的海鮮風味。🟠墨魚:鮮美的味道和彈牙的質地使其成為打邊爐中的一個獨特選擇。墨魚能夠釋放出淡淡的海洋風味
📍 全滿記火鍋 (尖沙咀)

👉 全滿記火鍋套餐二人餐
💰$414
😋😋😋😋.8/5
🟠墨魚:鮮美的味道和彈牙的質地使其成為打邊爐中的一個獨特選擇。墨魚能夠釋放出淡淡的海洋風味,並與湯底相互融合
🟠牛丸:牛丸煮熟後保持了肉質的嫩度,並能夠吸收湯底的風味
🟠大光麵:煮熟的大光麵能夠吸收湯底的味道,為整個打邊爐增添了濃厚的口感和飽足感。
🟠蟹子墨魚滑:結合了蟹子的鮮甜和墨魚的鮮美,口感柔滑,為打邊爐帶來了獨特的風味。
🟡爆檸水
爆檸水是一種清爽的飲品,檸檬的酸味和甜味相互平衡,帶來一種清新的口感。它能夠消暑解渴,為整個用餐體驗增添了一絲清涼
🟡爆檸茶
爆檸茶是一種將檸檬與茶葉結合的飲品,結合了茶的香氣和檸檬的酸甜風味。它既能夠提供茶葉的醇厚口感,又能夠帶來檸檬的清新感,是一種適合搭配打邊爐的飲品選擇。

👉 超正炸蝦卷
💰$38
😋😋😋😋.8/5
鮮嫩多汁的蝦肉包裹在酥脆金黃的外層,帶來絕佳的口感。配以特製沾醬,每口都是美味的享受。一道令人難以抗拒的炸物!

回頭: yesyesyes,他們提供多種湯底選擇,如麻辣、清湯和鮮甜海鮮湯,滿足各種口味需求。每桌必備的新鮮食材包括嫩滑牛肉片、新鮮海鮮、時令蔬菜和自家製的貢丸。每一口都能品味到滋味十足的火鍋美食。在這裡,您可以享受到美食和懷舊情懷的雙重體驗💓💓💓🥳😚
2024-03-21 119 浏览
在復古港風火鍋店,我品嘗到了令人驚喜的特色沙爹鍋底,它真的就非吃不可了!😍 這款鍋底不僅味道濃醇,還能喝出來層次分明的口感。當你將各種新鮮的肉類和海鮮倒入鍋中煮沸後,🐮牛肉的鮮味疊加,簡直就是鮮上加鮮。此時,再將一碗烏冬放入鍋中煮一會兒,🍜一碗豪華版沙爹烏冬就誕生了。麵條的縫隙里吸收了湯汁,咸香的沙爹味使得口感更加過癮。鍋底本身的味道就已經非常完美了。🥢 它的味道濃郁而醇厚,讓人一試便難以忘懷。

2024-03-21 66 浏览
其實打邊爐🍲一年四季都好適合嫁😝所以絕對阻止唔到鍾意打邊爐嘅愛好者嫁🤪呢間真係好適合鍾意打邊爐又鍾意打卡😎嘅朋友!餐廳主題懷舊風格我諗應該都係八九十年代年代嘅因為餐廳環境設計連餐具都係好懷舊😊仲會播啲經典金曲🪩例如張國榮同梅艷芳啲經典金曲💃🏻🕺🏻真係一路打邊爐一路聽住呢啲懷舊金曲係別有風味👍🏻湯底叫咗鴛鴦鍋招牌沙嗲濃湯加蕃茄🍅粟米濃湯🌽湯底真係勁濃極足料👍🏻極力推介兩個湯都非常濃郁👏🏻蕃茄粟米配料又多所以個湯底係勁濃🤩當然唔少得牛肉啦🐮叫咗個餐廳推介必食牛頸脊🐂絕對新鮮份量又多超重牛味🐮油脂分布平均唔會太肥又唔會太瘦入口即化🤤仲有餐廳推介必食超正蟹子墨魚🦑滑份量超多🤓真係好新鮮好滑又爽口彈牙😬
2024-03-06 146 浏览
意外驚喜! 喺重慶隔離原來有個Heath商場,下面有好多嘢食,原本諗住求其輕食,點知見到有間懷舊火鍋二人餐都只係$358,個店員咁積極sell我哋,好啦就入去試吓啦! 點咗佢個招牌沙嗲湯底配麻辣鴛鴦鍋,沙嗲味道好濃郁,配大光麵好正! 個麻辣就正正常常唔算驚喜! 而個滑牛係水準之作,撈勻蛋汁淥好嫩滑好好食! 🤤牛丸、貢丸都多汁濃味,一食就知係正嘢! 個墨魚滑係勁出色嘅,食落去真係有粒粒墨魚肉,我之前真係未食過咁正! 個吊筒都夠鮮味有咬口,大部份嘅嘢我都覺得好好食! 係個午餐肉我覺得厚得滯要淥得耐啲先比較淋,另外蟶子我覺得比較細隻,不過講真3百幾蚊食到呢個質素我覺得真係好抵! 呢間小店絕對會再去幫襯,下次會試吓佢個蕃茄濃湯! 😌

2024-02-26 253 浏览
呢間火鍋店中午嘅麵餐好抵食,$28有半隻龍蝦。想食其他海鮮就要嗌返火鍋。今次叫嘅蝦同水魷都好大份。同埋佢哋湯底真係特別濃郁!✨麵餐自選 $96 (基本$68,半隻龍蝦+$28)送飲品特濃沙嗲湯底🥢烏冬龍蝦半隻(+$28)豬頸肉🥢牛柏葉佢哋嘅沙嗲湯底味道濃郁,味道甜甜哋,有啲似沙茶醬。加$28有半隻波士頓龍蝦。估唔到係新鮮龍蝦,又甜又彈牙。豬頸肉份量好多,同沙嗲醬嘅味道好夾。✨蕃茄粟米濃湯底 $88湯底比想像中稠身,蕃茄同茄蓉多到食極都食唔晒。味道濃郁再好似西式蕃茄湯咁,比起一般火鍋店嘅蕃茄湯開胃惹味。✨超正蟹子墨魚滑 $78有唔少大大粒嘅墨魚肉,感覺上墨魚肉嘅比例好高。味道仲特別甜。✨蝦 $88一份六隻價錢唔貴。蝦肉大隻而且鮮甜彈牙。✨水魷(半份)$38冇諗過半份都有咁多。有口感但係唔索味,配濃味嘅湯底就最夾。✨超正!炸蝦卷 $23又脆又彈牙,有蝦肉甜味。加埋面度有少少椒鹽粉,味道特別香。

✨麵餐自選 $96 (基本$68,半隻龍蝦+$28)送飲品
特濃沙嗲湯底🥢烏冬
龍蝦半隻(+$28)
豬頸肉🥢牛柏葉

✨蕃茄粟米濃湯底 $88

✨超正蟹子墨魚滑 $78

✨蝦 $88
一份六隻價錢唔貴。蝦肉大隻而且鮮甜彈牙。

✨水魷(半份)$38
冇諗過半份都有咁多。有口感但係唔索味,配濃味嘅湯底就最夾。

✨超正!炸蝦卷 $23
又脆又彈牙,有蝦肉甜味。加埋面度有少少椒鹽粉,味道特別香。
2024-02-26 169 浏览
同朋友喺尖沙咀行完街,經過見到重慶大廈隔離呢個新food court。揀咗間好有懷舊氣息嘅火鍋店😆個餐具盤好搞笑🤣皮蛋芫茜湯底$88芫荽同皮蛋都好多,湯底清甜~全滿記肥牛(必食) $168 小鍾意呢度嘅肥牛係脂肪比例冇咁重嘅,牛味食落好濃郁!超正蟹子墨魚滑(必食) $78呢個真係一定要叫黎食,不如話入邊仲有好多墨魚腳!食落好有咬口!👍👍👍💯豬頸肉 半份$38豬頸肉半份其實都幾多,而且啲豬頸肉都好靚,就算烚得耐都唔會韌😆💓紫菜響鈴 $38最鍾意食響鈴只係浸一浸,又有湯底味,仲會保留到少少脆口😁炸鮮奶卷4條 $38炸鮮奶卷都整得好好,炸得好脆,牛奶一咬就會溶開咁💓

揀咗間好有懷舊氣息嘅火鍋店😆

個餐具盤好搞笑🤣

皮蛋芫茜湯底$88
芫荽同皮蛋都好多,湯底清甜~

全滿記肥牛(必食) $168 小
鍾意呢度嘅肥牛係脂肪比例冇咁重嘅,牛味食落好濃郁!

超正蟹子墨魚滑(必食) $78

豬頸肉 半份$38

紫菜響鈴 $38
最鍾意食響鈴只係浸一浸,又有湯底味,仲會保留到少少脆口😁

炸鮮奶卷4條 $38
炸鮮奶卷都整得好好,炸得好脆,牛奶一咬就會溶開咁💓
尖沙咀旅遊的人常會到重慶大廈探險,最近我在附近的地庫發現了一個新的美食中心 - Heath 慶方,裡面有一家香港懷舊的火鍋店 - 全滿記火鍋。一走進去,彷彿回到了舊時的香港,充滿了濃厚的情懷。我相信爸爸媽媽這一輩人一定會非常懷念這樣的氛圍。整個店的裝潢設計非常適合拍照打卡,每一個座位、每一個角落都是相機的焦點。儘管這是一家火鍋店,這裡也提供午市套餐:他們的叉燒煎雙蛋飯是香港經典的味道,讓人回味無窮。在午餐時段,你還可以搭配樽裝的零系可樂,這種搭配真是讓人感到懷舊啊!至於火鍋方面,食材出乎意料地新鮮,而且份量十足:他們的蕃茄粟米濃湯底超級濃郁,裡面滿滿都是蕃茄粒,喝起來就像在享用蕃茄湯一樣美味。滑牛肉是他們的招牌菜,真的是滑到不行!絕對是必點的一道菜!他們的滑牛肉是一道絕對不能錯過的美味佳餚。每片牛肉都切得極薄,入口即化,肉質鮮嫩多汁。當你將滑牛肉放入滾燙的湯底中稍微燙熟,它散發出的誘人香氣會讓你垂涎欲滴。鮮雞件也很不錯,啖啖肉而且全滿記火鍋對於選材非常講究,他們使用的是優質的雞髀肉,這種部位肉質細嫩、肥瘦適中,保留了雞肉的原汁原味。全滿記火鍋的鮮雞件展現了他們對於食材的誠意。鮮菜拼盤有

儘管這是一家火鍋店,這裡也提供午市套餐:

至於火鍋方面,食材出乎意料地新鮮,而且份量十足:

鮮菜拼盤有各種豐富的蔬菜選擇,包括茼蒿金針菇、蘿蔔片和其他時令時蔬。。豆腐嫩滑細緻,吸收了湯底的美味,每一口都充滿了豆腐的香氣和口感。

手工韮菜餃併濃汁牛丸,這些都是絕對不容錯過的美味。這些韮菜餃子外皮薄而富有彈性,內餡豐富多汁。濃汁牛丸有爆汁的感覺,搭配濃郁的蕃茄湯汁,每一口都帶來滿滿的滿足感。

總的來說,全滿記火鍋給人一種非常香港懷舊的感覺,從裝修到食物碗碟,都充滿了懷舊的元素。他們的食材新鮮,味道美味,讓人回味無窮。如果你想要一個兼具美食和情懷的用餐體驗,我強烈推薦全滿記火鍋