2017-06-26 2249 浏览
有睇開我食評既朋友都知我有個好可愛既姨㽒女而我亦好錫佢。今日我就同家姐,姐夫和姨㽒女來到煙廠街既<J point 全日點喫茶店>,因為依度有好可愛既喵喵日式便當,氹小朋友一流入到店內,有點日式家居的感覺,好relax!但重點還未到作為80後的哈日族,其實讀書的時候曾經超級迷戀日本明星,但隨著出來工作,以前追星的時間都慢慢減小,直致現在都無再留意他們。想不到在這小店能看見他們的相,真的令我不禁會心一笑好了,説了這麼多廢話,還是説回我們的下午茶好了!我們點了<小花的下午茶,A餐>。但提提大家喔!由於餐廳是小店經營,每天有幾多order便早上買幾多材料,所以有心一試的朋友要最小早一天打來預定,而且絕不能放飛機喔!先來前菜及小食,<無添加雜菜湯連蒜蓉多士>及<吉列炸蝦及炸帶子>。特別介紹這個無添加雜菜湯,貨真價實好足料,而且是絕對無添加味精或色素等,所以色水比較淺色,但味道超香濃,一級棒另外最令姨㽒女興奮的主菜登場了!蛋包飯之上有切成花花造型的火腿,和用墨魚丸及紫菜造型的可愛喵喵!用紫菜和墨丸扮有斑點的白喵,超可愛呢!而另外的日式
有睇開我食評既朋友都知我有個好可愛既姨㽒女而我亦好錫佢。

入到店內,有點日式家居的感覺,好relax!
但重點還未到

想不到在這小店能看見他們的相,真的令我不禁會心一笑

好了,説了這麼多廢話,還是説回我們的下午茶好了!

無添加雜菜湯連蒜蓉多士氣

無添加雜菜湯

日式蕃茄燴牛肉粒飯菜

另外最令姨㽒女興奮的主菜登場了!
日式蕃茄燴牛肉粒飯菜

用紫菜和墨丸扮有斑點的白喵,超可愛呢!

日式蕃茄燴牛肉粒飯菜

而另外的日式蕃茄燴牛肉粒的醬汁和牛肉是另上的,這樣才不會整污糟小白喵嘛!
醬汁是日式香甜味,用來配白飯吃非常適合!

左蜜糖朱古力

最後有兩杯特色飲品,當然是小喵的造型啦!今次是用雪糕和朱古力塊。賣相絕對是100分!

而且香濃的朱古力配上滑滑的雪糕,無論口感還是味道都是一級棒的!

最後連同一客雞翼小食和梳打飲品,大約33X元埋單,價錢不算便宜,但可以一嚐特色日式便當,是很高興的
2017-06-18
無添加雜菜湯連蒜蓉多士氣
無添加雜菜湯
左蜜糖朱古力
2017-02-23 2585 浏览
約了一班好友聚聚,選了樓上cafe一來可以坐耐啲,二來這裡有gimmick 野,可以呃下like。留意!!大人的兒童餐需要在訂位時同時預訂。我們有7個人,所以訂了2個大人的兒童餐。這裡在街市樓上,起初有點難找。上了2個餐之後,每個餐再附送一張即影即有,唔錯!不過朋友們都對2個餐彈多過讚,由於食物材料勁普通簡單,如香腸、蛋、飯、沙律,而且味道一般。雖然是2人份量,但是每個價值300多元,真係不值。另外飲料亦好淡,紫薯特飲沒有紫薯味,朋友說似無味的好立克。而我的薑奶茶,沒有薑味,亦好淡。還有,埋單時,我們發現侍應計錯數,多計了我們一杯飲料。不過如果要hea,這裡不失為好地方。因為由4至6點,只有我們一枱客,不會趕我們走。

這裡在街市樓上,起初有點難找。

上了2個餐之後,每個餐再附送一張即影即有,唔錯!
愛麗斯夢遊仙境
親子時光
Set的跟湯
Set的雞翼
小食拼盤

還有,埋單時,我們發現侍應計錯數,多計了我們一杯飲料。

2017-02-18
Set的雞翼
2016-12-26 2259 浏览
朋友喺呢間cafe學日文,都喺度食過lunch知道食物質素唔錯,見聖誕2人餐都只係三百幾蚊,於是就訂位試吓。雜菜湯好足料,勁似住家湯,估唔到樓上cafe嘅餐湯會咁有誠意。大大碟主菜已包括牛肉飯,炒公仔麵,炸蠔,蜜糖雞翼,西蘭花薯仔沙律,最特別係牛肉同汁係用個pancake兜載住再用蛋蓋住,店員話呢個叫林氏蓋飯,咁多嘢最好味係牛肉飯,薯仔沙律同雞翼。另外encore蒜蓉雞翼,都好味,但都係蜜糖雞翼最好味呢杯蘋果梳打好清新,又有果肉,正!食埋甜品飽晒,好滿足。食物唔錯,價錢唔貴,店員好nice,仲會教人點玩啲game,有日本電視節目睇,唔會趕人走,雖然唔算裝修得好靚嘅cafe,但都已經好滿意。
另外encore蒜蓉雞翼,都好味,但都係蜜糖雞翼最好味
呢杯蘋果梳打好清新,又有果肉,正!
食埋甜品飽晒,好滿足。

2016-12-25
圣诞节
  • 蜜糖雞翼
2016-10-27 2080 浏览
之前已經係FB知道呢間店,都心思思想試下,終於機會黎啦!!!因為朋友係呢度學日文,所以就同佢一齊黎食,睇d相,叫左2個餐,好得意,當然!手機食先~~~叫左2杯飲品,紫薯凍飲、朱古力凍飲,紫薯凍飲淡左d。等緊野食途中,可以玩佢地提供既小遊戲,任意取玩,只要做個有手尾既人,放返好就除左小遊戲外,椅子上都有d公仔,可以比你一齊影相,亦都有部電視機仔解悶 (不過係日本節目喔!)。d湯好似住家湯,d醋飯味道唔錯,其他食物味道一般,其實講真都係為左影相姐,所以都可以接受,不算難吃便可。普通咖哩飯!賣相可愛!手機食先!入面有大量日系既野,迷日既可以去睇下!而且,呢度最好既係,可以坐好奈,又冇時間限制,雖然個陣我地食完好奈,又一路傾計同睇電視,但店員都冇話趕我地走。

因為朋友係呢度學日文,所以就同佢一齊黎食,

睇d相,叫左2個餐,好得意,當然!手機食先~~~
叫左2杯飲品,紫薯凍飲、朱古力凍飲,紫薯凍飲淡左d。

普通咖哩飯!賣相可愛!手機食先!
入面有大量日系既野,迷日既可以去睇下!

而且,呢度最好既係,可以坐好奈,又冇時間限制,

2016-04-26
2016-10-24 1434 浏览
服務很好 賣相不錯食物份量很多 我一行十五人也吃不完餐也有很多選擇 我們選了親子并 牛肉飯 前菜也有4款不同選擇 還有甜點 小朋友很開心 因為在等時也有一些其類活動 所以小朋友可以一邊食一邊玩
服務很好 賣相不錯
食物份量很多 我一行十五人也吃不完

餐也有很多選擇 我們選了親子并 牛肉飯
前菜也有4款不同選擇 還有甜點
小朋友很開心 因為在等時也有一些其類活動
所以小朋友可以一邊食一邊玩
2016-10-23
生日
  • 「大人的兒童餐」第一彈「甜睡的小熊家族」
2016-09-05 2851 浏览
靚女朋友生日, 所以想搵一個好地方,又特別又能坐得舒服,同事介紹呢間CAFE, 上OPENRICE見到食評唔算多, 但傾向好評, 加上相片見到個成大的兒童餐好特別,所以就決定呢間, 我已早左差不多大半個月去BOOK,  我地3個人, 網上講話要呢D餐先要BOOK.所以我地先訂左甜睡的小熊家族 (2人餐)由於我地有3個人, 所以在電話先問職員是否其他單人成人餐是否而家要訂埋, 因為無餐牌, 好難一下決定,職員回答: 可以到時ORDER............結果就中伏了..............................當晚六點半準時到左, 店內唔係好大, 店內傾向日式佈置, 感覺都好親切, 店員亦好有禮貌.由於靚女朋友生日所以加左$15 係個小熊寫happy birthday ...(其實加$15 個人覺得好唔值)好快到齊就睇下餐牌有乜食啦 !! 靚女朋友就好想去試另一款的兒童餐, 打算ORDER時, 竟然話要1日前,我當堂O咀, 職員也有解釋沒有材料再做成人餐, 其實主打做成人餐, 每日至少都要有兩手準備吧 !最後就叫多一個排骨麵了。先上了無添加的蔬菜湯, 味道好像蕃茄薯仔湯
靚女朋友生日, 所以想搵一個好地方,又特別又能坐得舒服,
所以我地先訂左甜睡的小熊家族 (2人餐)

最後就叫多一個排骨麵了。
先上了無添加的蔬菜湯, 味道好像蕃茄薯仔湯, 好飲 ! 飲得出係無味精。
沙律就正常啦 !
主角黎啦 ! 上到枱真係會比好吸引, 影左唔少既相啦 !
咖喱另上, 反而覺得白飯唔夠食添, 蛋皮蓋住雞翼, 增加了驚喜。整個兒童餐所有配料係即整,
唔似早早就整好晒 ! 而且食呢個餐仲有張即影即有的相片送比你。
再黎一個排骨拉麵, 其實唔差, 不過係呢度比起成人餐就無咁突出啦 !
跟餐仲有個甜品, 請職員點上蠟燭, 送給靚女朋友真係好開心. 西多士煎得好金黃, 耳朵係用OERO餅乾,
加上有粒雪米磁, 食埋都好飽 !
最後唔少得既飲品啦 ! ORDER了蘋果紅茶免費加椰果, 凍朱古力再加熊仔 (記得要加$15定$20),
個個唔係雪糕球, 而係雪米磁 , 不過如果係雪糕會好好多~
餐廳食物質素真係中上, 價錢又唔算好貴, 只係有限的成人既兒童餐要早一天ORDER就真係有點那過,
加上前一天又唔會致電給你CONFIRM BOOKING, 如果有早1-2天前打電話去溫馨提示下, 相信前來食的
的客人必定唔會失望
题外话/补充资料: 靚女朋友比$10做會員, 生日前後3天可以免加一, 所以平左好多 ! 另外, 洗手間都好DIRTY, 亦無梘液提供
用餐时段
生日
太可愛了 (快溶化了) 我們一打開meun都快要尖叫出來了 這比小朋友的兒童餐來的更可愛❤❤❤ 這次來到坐於旺角的J-point 在好景商場附近 我們一早就打電話來book 位了 店主很好,特意留了一旁的位置給我們(好窩心呢) 讓我們可以好好聊聊 而且在我打過來的時候還特別提醒我們要不要order 兒童餐呢 *注意唷! 大人兒童餐是要早一天預約才有的呢 每天限量提供 一來到的的時候 人還不少呢 也好像一個隱世地方的感覺 哈哈…為什麼呢?? 原來老闆有一個有房間特意分隔出來作日本小教室的! (馬上覺得不少隱世高手在身邊…誤😅) 在場人士不少呢 梳化不同的位置也有很多毛公仔 女孩子一定心動 (羞…)在我們點餐過後 店員馬上端上了我們預定的"親子時光"❤ (好有愛...❤) 我們快要尖叫 (跟大鄉里出城有差嗎?) 絕對跟網照一樣 (like x 10000) 我們當然不會錯過自拍 隨餐還送上即影即有一張 📸📸📸親子時光 $298 ~ 足二人份量 可愛的無味噌湯他是薯仔紅蘿蔔湯 , 很有家的味道, 湯沒有味憎 , 青甜的薯仔紅蘿蔔加上用回小朋友的膠卡通碗 , 太有愛了!還有溏心蛋 , 炸
太可愛了 (快溶化了)

我們一打開meun都快要尖叫出來了

這比小朋友的兒童餐來的更可愛❤❤❤

這次來到坐於旺角的J-point

在好景商場附近

我們一早就打電話來book 位了

店主很好,特意留了一旁的位置給我們(好窩心呢)
讓我們可以好好聊聊

而且在我打過來的時候

還特別提醒我們要不要order 兒童餐呢

*注意唷! 大人兒童餐是要早一天預約才有的呢

每天限量提供

一來到的的時候

人還不少呢

也好像一個隱世地方的感覺

哈哈…為什麼呢??

原來老闆有一個有房間特意分隔出來作日本小教室的!

(馬上覺得不少隱世高手在身邊…誤😅)
在場人士不少呢

梳化不同的位置也有很多毛公仔

女孩子一定心動 (羞…)

在我們點餐過後 店員馬上端上了我們預定的"親子時光"❤

(好有愛...❤)

我們快要尖叫 (跟大鄉里出城有差嗎?)

絕對跟網照一樣 (like x 10000)
我們當然不會錯過自拍

隨餐還送上即影即有一張 📸📸📸

親子時光 $298 ~ 足二人份量

可愛的無味噌湯

加上用回小朋友的膠卡通碗 , 太有愛了!
還有溏心蛋 , 炸墨魚丸 , 蟹柳沙律

味道還不錯的呢!

溏心蛋 最難控制的是火喉和時間 , 而他做到囉!
軟軟的蛋白, 配上流心蛋王 , 食幾多次都唔會悶
但我最喜歡的是在旁的小蝸牛

感覺好像真的貼在牆上走動

加上一枝枝的不是牙纖來的!

是蕎麥麵來的 , 好細心的舉動

不管是 真‧大人 或是 真‧小朋友 也可以安心食

還送上即焗雞翼

肉質好嫩喎 , 絕對沒過火
加上簡單的醃料 , 真係好有屋企媽咪煮的感覺
蕎麥麵 (我竟然錯手把照片刪除了)

一大盤的蕎麥麵我們都食光光!

沾上芝麻醬, 大大昇華....

蕎麥麵是即煮的, 保留著煙韌的口感
加上芝麻醬的香味

不敗的配合

隨餐的飲料還可以加$10 變身可愛元素❤

只要你是凍飲就能加囉

開始的時候還以為是雪糕

看清楚點

原來是雪米糍❤

是香草(雲喱拿)味道唷

放久了,雪米糍的皮也會包住裏面的冰淇淋

抹茶不會被冰淇淋的味道蓋過
抺茶的味道不算濃 , 但都出得到

我們兩個女生和一個男生

叫了一個親子時光和一個一人餐

大家都食到十分飽

不要被精緻的食物騙到

這可是真的好足夠的份量
這一次的小聚驚喜非常

說真,好期待下一次過來食更多不同的美味

更多可愛的兒童餐

不知道有什麼兒童餐嗎?

可以到他們的網址看到

J-Point : http://www.j-point.com.hk/

全部meun通通在裏面
每一個餐都包括了一杯$34 的飲料

多了只需要補回差價唷!
题外话/补充资料: 野食唔係話十分十分突出, 但好有家的味道 野都係偏向比較清, 唔濃味, 但唔係無味 啱啱好 ! 加上啲野食得出唔係味憎, 好放心 食多幾餐都唔怕悶同唔重口味 , 又唔怕熱氣
纪念日
  • 親子時光
2016-06-23 2106 浏览
我地係2016-6-21 晚上7點 一行7人(Gee and Jan) 去到J-Point Cafe首先個餐牌花碌碌,睇左好耐都唔知點乜好。其實啲野唔吸算引,唔係好揀得落手。。食物上得有尐慢, 唔知係咪要營造慢活嘅感覺啦~ 但7點幾8點係肚餓嘅...擾攘一陣,叫完野食,再擾攘多陣 ,玩左一鋪uno+童年回憶釣魚機. 然後終於上湯啦! 第1, 呢碗湯,俾左個驚喜我,普通羅宋湯不過幾鮮甜,令到我覺得嘩~呢間餐廳應該唔錯咁。我諗個湯應該係成餐飯最好味,sor. 第2,係一個平平無期嘅沙律。同我上次去「糙米家」,料差唔多一樣,味都一樣,都係果隻「丘比沙拉芝蔴汁」做醬料。唔同嘅係,呢碗真係細碟到一個點。新鮮嘅食材配呢隻汁,無得輸,所以唔會難食,只係覺得唔值。跟住慢慢一碟碟上,全世界以為係 散叫嘅 - 3- 併盤。 完全無店員講呢碟併盤 ,原來仲要配一個茶漬飯 + 蕎麥麵黎食的。可能佢by default以為我地知。but 重點係出菜次序錯哂 == ,碟"併盤"好快就俾班餓鬼一人一件食哂。跟住第4樣出下面碟忌廉咖哩飯,第5樣"叫pizza嘅多士”,再黎, 第6終於 蕎麥麵 第7 茶漬飯。係真心O

跟住慢慢一碟碟上,全世界以為係 散叫嘅 - 3- 併盤。 完全無店員講呢碟併盤 ,原來仲要配一個茶漬飯 + 蕎麥麵黎食的。可能佢by default以為我地知。but 重點係出菜次序錯哂 == ,碟"併盤"好快就俾班餓鬼一人一件食哂。跟住第4樣出下面碟忌廉咖哩飯,第5樣"叫pizza嘅多士”,再黎, 第6終於 蕎麥麵 第7 茶漬飯。係真心O mouth了。

第5, 多士pizza , 又係無得輸系列,有芝士 有醬汁,有碎料 肉呀 等等,都唔會差得去邊。只係我個人(Jan)唔鐘意食千島醬only.

所以 茶漬飯 同蕎麥麵,已經淨麵同淨飯咁食。茶漬飯都叫個湯有少少咸,有少少味道。個飯食落都仲ok, 清清地咁。but 個蕎麥麵。。。 又係用芝蔴醬mixed.. 仲要啲麵桌完水 溝稀左個汁,搞到個汁偏酸,hmm.. 或者有肉嘅話,會口感好啲啲。

第8, 終於久候左勁耐嘅野飲,係乜乜乜咖啡 ,咖啡似用粉沖, 甜味亦太多,算過得去。

第9,  gimmick 餐,除左個賣萌相,不予置評。

第10, 其實係我杯野飲,等左十萬年。好味嘅,巨豐提子乳酪飄雪。不過因為太遲黎,都飽左個人,飲唔哂咁大杯,同因為好飽肚嘅飲料,sor,飲唔落去。如果for 一整個下午,單叫呢杯都幾ok。哈

第11, 甜品,多士加雪糕,普通野,無咩特別。

第12, 食咗隻耳仔。。。 為咗唔好waste Only..

人均 $150
總結,

性價比 no good, 偏貴 唔多值呢個價。

-食唔哂,大家應該係填飽肚就算
-翻食指數 ,應該唔會再食
-建議負責人 ,啲野唔好分開咁多一碟碟上,寧願一碟mixed with ingredients ,都好過分幾碟,亂序地上菜,又無好好地講聲。當日, 一個人負責點,其他只顧食, 真係唔知個幾碟嘢本身 係一度菜。
2016-06-21
2016-04-18 2161 浏览
之前食個幾次Jpoint 很不錯, 見facebook 話上了新manu, 好, 又來吃一下先我們點了子貓物語上了菜未吃已很治癒吧! 我覺得,我要溶化了貓貓是飯團來, 非常夠味!炸蝦外脆內爽雞翼也很香口, 還加上沙律,很健康!本來以為只吃買相, 想不到味道也不錯最有驚喜是這個小熊堡薯條非常好吃, 又脆又香口~~~~~~~~~同行友人聲稱要減肥卻在我吃貓飯團時把所有薯條吃光!幸好剛上台已吃了兩條(怒)漢堡我走了芝士, 那個雞很香, 很有驚喜, 而且新鮮製作真是熱辣辣飲品是加了$10 upgarde, 可是我覺得大家如有興趣, 都是其中一杯upgrade 來拍照呃like 好了, 因為太多cream, 很”漏”! 而熊仔頭還是雪米糍, 真是有夠飽肚, 所以真是不要衝動!就此, 多謝收看(鞠躬)
我們點了子貓物語
上了菜未吃已很治癒吧! 我覺得,我要溶化了
貓貓是飯團來, 非常夠味!
炸蝦外脆內爽
最有驚喜是這個
小熊堡
就此, 多謝收看(鞠躬)
题外话/补充资料: 大人兒童餐是要訂的
2016-04-08
2016-04-06 1726 浏览
見到朋友post 過這間cafe,被可愛兒童餐吸引,而且供成年人享用,感到興奮。之前去過主題公園(拒絕售賣兒童餐俾成年人,真的失望)這間cafe ,多梳化位(舒服)營業時間早d開門就完美(開中午3點)兒童餐需致電,預留食材超級可愛的猫便當飯團,加左醋(味道ok)如果飯團內加d肉鬆,粟米,(更加有口感)嘩!超級可愛!(另有咖哩汁,淡左少少)多士……巧得意.飲品不太甜<ok>喜歡正能量的成年人,可以試下兒童餐兒童餐味道偏淡,cafe 服務有禮,值得一試p.s.店主幫客人,影張寶麗相片,俾客人留念貼心·
之前去過主題公園(拒絕售賣兒童餐俾成年人,真的失望)
這間cafe ,多梳化位(舒服)
營業時間早d開門就完美(開中午3點)
兒童餐需致電,預留食材
超級可愛的猫便當
飯團,加左醋(味道ok)
如果飯團內加d肉鬆,粟米,(更加有口感)
嘩!超級可愛!(另有咖哩汁,淡左少少)
多士……巧得意
飲品不太甜<ok>
喜歡正能量的成年人,可以試下兒童餐
兒童餐味道偏淡,cafe 服務有禮,
值得一試

p.s.店主幫客人,影張寶麗相片,俾客人留念
貼心

2016-04-05
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 甜睡的小熊家族set
2016-03-13 1127 浏览
下雨天,在旺角的鬧市中找尋一些特別的食物。對!想要些特別點的。然而,逛逛下,看到了這cafe的易拉架,展示了很可愛的日式飯盒。寫著「大人的兒童餐」。位置就在近好景中心附近的街市旁邊的商業中心4樓。上到去,cafe 的主題同decoration 都好明顯的JP type,播放著JP pop同JP TV programme。 本來想點「子貓物語」,是以貓咪做主題的飯盒,但原來要預早一天訂購。於是點了一款2人份量的親子時光。入面包括了: 餐湯,主餐,飲品和小食先來了兩杯飲品,是一杯宇治紅豆和一杯凍咖啡。加$10還有立體小熊造型(是一粒香芋味的雪糕糯米滋) 之後到餐湯,小食同主菜餐湯係雜菜湯,色水上的淡淡的,但味道不錯,個種「不錯」的意思就好似主家菜那種,沒有那些濃濃的味精小食: 焗雞翼👍🏻(熱辣辣,都ok既)主菜: 有兩盒,一盒係以溏心蛋做可愛造型再配沙律,另一盒係冷麵造型可愛但味道一般,或者咁講,因為造型上用到的食材都是蛋,腸仔,西蘭花,青瓜沙律,老實說,可以有幾好食或者幾唔好食丫😅(睇你抱著咩心態或者期望上去)我覺得去cafe主要係感覺舒服,慢活。這𥚃完全offer到呢種感覺。而且服

位置就在近好景中心附近的街市旁邊的商業中心4樓。

於是點了一款2人份量的親子時光。

入面包括了: 餐湯,主餐,飲品和小食

(左)宇治紅豆,(右)凍咖啡
之後到餐湯,小食同主菜

小食: 焗雞翼👍🏻(熱辣辣,都ok既)

親子時光
我覺得去cafe主要係感覺舒服,慢活。這𥚃完全offer到呢種感覺。而且服務撘夠😉,所以整體感覺也不錯的,如果三五成群的小聚會可以考慮一下這裡。
2016-03-13
2016-02-22 1431 浏览
一早預約左甜睡的小熊二人餐。因為賣相十分可愛,用黎同朋友慶生真係一流。6:45黎到,人流不太多。反正唔曹我就好~餐牌都十分可愛,牆上仲有多個日本名人既親筆簽名真蹟。先上台係加$10有隻熊仔既蜜桃紅茶! 原來個頭係糯米池! 下面係一層Cream! 味道就正常。我就叫左杯薑奶茶,只係微辣,好香滑同奶味好重,店員話唔岩口味可以同我換。服務真係一流。呢個雜菜湯D料好足,有成半碗紅蘿蔔同其他蔬菜,應該冇味精,所以味道偏淡而我接受到。我怕太飽所以只飲湯, 而朋友全部湯渣食曬。主角登場!!超可愛既小熊! 大家都唔捨得切開。左邊係沙律薯蛋小熊,中間係白飯,右邊係炸可樂餅。下面用蛋皮做左一張被,揭開係有4-5隻燒雞亦。蝴蝶結係火腿!手工好精美, 難怪要提早一日預定!配上日式咖哩薯仔汁俾你送飯。仲俾埋蜜糖你, 怕咖哩太辣! 好細心啊~~甜品係熊仔造型多士。耳仔係朱古力味餅乾~拌住蜜糖同肉桂味汁一齊食真係唔錯!因為朋友生日,要求的祝福語寫係張被上,而且又同我地影左張寶麗來送俾我地,真係好好既服務!下次會再來~~
6:45黎到,人流不太多。反正唔曹我就好~
餐牌都十分可愛,牆上仲有多個日本名人既親筆簽名真蹟。
主角登場!!
下次會再來~~
2016-02-20
2016-02-22 830 浏览
上網見話呢度d大人之兒童餐要訂,果日臨時臨急朝早打黎,好彩晏就都有得食多得老闆肯將就。不過可能因為我太遲book,所以黎到都等左半個鍾先有得食,但係值得既,好過佢整好晒,放到凍晒等你黎食,咁樣起碼新鮮d,同埋有d食物都重係熱既。可愛爆既便當!雖然話係一人份,但飯團壓得非常實,所以兩人吃都夠飽!飯係撈過醋既凍壽司飯,配餸方面有墨魚丸、腸仔、炸蝦、雞翼、玉子、蟹柳。當中既炸蝦同雞翼都重係新鮮滾熱既!食物味道普通,始終都係d普通食材,但服務同賣相都滿分!另外亦有其他款式,宜家重有得外賣。親子餐份量就寫明足2人,材料主要有雞蛋、炸墨魚丸、腸仔、火腿、獅子狗、玉子、西蘭花。大致上都係差唔多啦。超級喜歡中間隻溏心蛋,蛋味香濃流心!一食就知係日本蛋!細心位係要乘托造型既都用硬蕎麥麵,而唔會用牙籤,驚小朋友食會拮到,所以就算見到d好似牙籤既野,都唔洗特登去挑出黎,都係食得既。套餐配果份蕎麥麵超級大份,兩個人都食唔晒!隨附芝麻醬及冷麵汁,但冷麵汁偏淡。
多得老闆肯將就。
子貓物語
可愛爆既便當!

親子物語
超級喜歡中間隻溏心蛋,蛋味香濃流心!一食就知係日本蛋!
套餐配果份蕎麥麵超級大份,兩個人都食唔晒!
隨附芝麻醬及冷麵汁,但冷麵汁偏淡。
2015-12-01 1272 浏览
J-Point Cafe係以日本藝能界為主題的樓上cafe,全店充滿了日本特色的裝潢,仲有不少日本明星既poster同簽名,帶有濃烈日本文化的特式樓上cafe。呢個餐叫小熊爸爸住在哪裡?一個set加一杯飲品,佢既豬扒炸到皮肉分開整塊豬扒都好乾炸過頭,食落好DRY同啲飯好痴,可能係想整實個熊仔頭但就放棄左質感賣樣好睇但食物質素一般
全店充滿了日本特色的裝潢,
仲有不少日本明星既poster同簽名,
帶有濃烈日本文化的特式樓上cafe。
呢個餐叫小熊爸爸住在哪裡?
一個set加一杯飲品,
佢既豬扒炸到皮肉分開
整塊豬扒都好乾
炸過頭,食落好DRY
同啲飯好痴,可能係想整實個熊仔頭
但就放棄左質感

賣樣好睇但食物質素一般
2015-11-25
2015-10-03 1896 浏览
好姊妹P bridal shower,點名去了全日點喫茶店。奇怪P為何要選這間,謎團由上菜一刻解開。一切由找到這所大厦開始。一開電梯,進去後發現是一間叫J point的日本語教室!!倘不是從open rice 看過門牌的照片,定必覺得去錯地方。推門進去,已有數枱客人。牆上掛著充滿童真的餐牌,一看,已大概猜到P選這裡的原因。我們擾攘了許久,又拍照又佈置又寫咭作預備,還要問店員借blue tack仲借埋人地幅牆(都幾過份!)還未order食物,難得店員沒催促還有求必應,不得不give some credits 給這店。擾擾攘攘的女孩子們終於下單了。可惜沒有「雞仔」親子時光,主角P要了小熊家族,姊妹們悄悄地叫店員幫忙用茄汁在小熊的被上加字,$10而已便能加添氣氛,何樂而不為?飲品先來,立刻舉杯~Cheers~!只有我叫了熱飲,加$10便有double 加大。紫薯飲品味道似麥片。Cutie湯碗盛著蕃茄薯仔湯,薯仔湯足料,味道充滿蔬菜的鮮甜,感覺沒有味精,姊妹們讚不絕口。等待主菜熊仔上枱時,P的妹妹預備了有趣的props,我們拿來拍照。拆禮物時間!性感內衣不能少!主菜小熊家族出場!姊妹們哇哇大叫

飲品先來,立刻舉杯~Cheers~!

只有我叫了熱飲,加$10便有double 加大。

紫薯飲品味道似麥片。

拆禮物時間!性感內衣不能少!

主菜小熊家族出場!姊妹們哇哇大叫kawaii ,果然治癒性!

右上角的可樂餅炸得香脆不油膩,裡面包著薯蓉,味道可口。

章魚樣子的腸仔極受歡迎!

熊仔飯當然是一般了。店員連咖哩汁一起上,姊妹們十分喜歡。河馬太一吃便知那是日本包裝那類即食咖哩,當然不會差到那種。

熊仔甜品原來是西多士!個人覺得配菜玉桂蘋果比西多更好味。玉桂的香味掩蓋了蘋果的酸味,大家大呼好吃!

這裡的食物賣相一流,味道一般但服務搭夠。今晚,P和姊妹們都能盡興。
2015-09-28