2020-10-25 141 浏览
呢间既食物唔错⋯⋯😇而且仲几抵食😊星期六的🟣下午茶餐:🔸1-和风酱油拉面牛肉薯饼配冻柠茶:38元拉面软硬度适中,味道口味大众化,仲配有豚肉、竹旬、蛋,抵食👍牛肉薯饼,食薯仔🥔饼的感觉 ok呀😊——————🔹2-抹茶意大芝士蛋糕配拉面配冻柠檬茶:42元又系配有豚肉、竹旬、蛋、真系几抵食,🍮仲有绿茶芝士蛋糕🍰😍😍😍😍😍唔知系咪天气热,杯冰冻柠茶特别好味解喝😂😂😂😂😂——————🔴小食:🔹照烧鸡翼:20元味道都唔错…不过外皮可以脆D就好😊🔸照烧鸡脾:20元同鸡翼味道差不多🔹朱古力雪糕新地:12元雪糕新地又确实不错的好味道👍

呢间既食物唔错⋯⋯😇
而且仲几抵食😊
星期六的
🟣下午茶餐:
🔸1-和风酱油拉面牛肉薯饼
配冻柠茶:38元
牛肉薯饼,食薯仔🥔饼的感觉 ok呀😊

——————
🔹2-抹茶意大芝士蛋糕配拉面
配冻柠檬茶:42元
唔知系咪天气热,杯冰冻柠茶特别好味解喝😂😂😂😂😂

——————
同鸡翼味道差不多

🔹朱古力雪糕新地:12元
雪糕新地又确实不错的好味道👍
2020-10-13 102 浏览
返学前要搵饭食,就去左元洲商场元祖和风食堂虎藏,食个方便饭,我就个带子蟹肉饭拉面定食$76,带子蟹肉饭,有三块带子,带子新鲜得来带有少许甜味,估唔到就是蟹肉好重蟹味,拉面我选左酱油汤底,好重酱油味道,而不会咸味,拉面有半只蛋及一块肉,拉面软硬适中,肉就偏乾身。
带子蟹肉饭拉面定食
2020-10-12
带子蟹肉饭拉面定食
2020-09-25 161 浏览
原本想去呢个商场嘅泰国菜小店帮趁下,点知经过呢间就俾佢吸引左,定食好丰富又多选择。坐底叫左牛肉饭加酱油拉面没有饮品的定食一个,味道唔错食完好满足,$56性价比高。唯一不足是落单的店员有非常冷漠的感觉。
2020-09-25
2020-09-05 241 浏览
【 再次光顾的日式食堂 】上次系元祖和风食堂虎藏食过,我地都觉得几好味,而家因为疫情关系日日都要留系屋企,一日煮三餐都几累,今日老公放假就叫佢行过去买外卖番黎食,中午时段都几多人等外卖,老公都要等20分钟先拎到。我今次点了一份炸鸡肉拉面定食配白饭,拉面选猪骨汤底,今次食的炸鸡肉好林,几好味,我地仲问餐厅拎左沙律酱,点埋酱食更好味。老公点了一份日式煎饺子拉面定食配紫菜木鱼花饭,拉面选猪骨汤底,日式煎饺子整得唔错,仔仔食左3只。仔仔和奶奶点了两碗猪骨汤拉面,入面有两块大叉烧,小小配菜。另外点了一份鸡翼串烧,鸡翼可能烧得太耐,好鞋,唔好味。外卖的拉面,汤和面是分开上的,但我觉得拉面有小小硬,最好一拎番黎就即刻倒汤落去,等D面可以林身D。
【 再次光顾的日式食堂 】

仔仔和奶奶点了两碗猪骨汤拉面,入面有两块大叉烧,小小配菜。
另外点了一份鸡翼串烧,鸡翼可能烧得太耐,好鞋,唔好味。

2020-07-19
20 分钟 (外卖自取)
2020-06-28 307 浏览
喺长沙湾一带,随着好多嘅新楼临立,近年都多咗好多各式各样嘅餐厅喺呢一区开设,你迎合新搬来呢个原本系老区嘅年青人。嚟到呢间日式餐厅叫元祖和风食堂虎藏,系一个小型既连锁餐厅,而价钱定位属於平民价。今次叫咗铁板烧鸡件套餐,成个餐包一碗汤一碗饭同埋主菜,铁板烧得十分热,令主菜上枱时都能保持住温度。鸡件同埋酱汁都算惹味。另外叫左碟吉列猪扒小菜,份量都算充足,炸得十分松脆,又唔会太厚粉,配合酱汁,食落都算相当可口。唯一有点挑剔嘅系,就系呢间餐厅嘅上菜时间都算耐。

2020-06-27
2020-06-18 177 浏览
【 平靓正日式餐厅 】今日带左仔仔去买梳化,顺便去元祖和风食堂虎藏食LUNCH,成日行过都见到好多人系度排队,所以我地今日都去试下。好彩唔使等好耐,中午时段3人枱等10分钟左右就入得,我见店员都会将枱面大清洁後先俾我地坐,确保卫生,GOOD!望下个餐牌,所有套餐都唔贵呀,而且都几多选择。仔仔想食拉面,我就想食饭,所以我点左一个炸鸡肉拉面定食配白饭,选猪骨汤底。爸爸就食汉堡扒便当,所有便当都有送味噌汤另外再点了一份北海道牛肉薯饼,一份北海道南瓜薯饼甜品要左一杯北海道软雪糕,原先想叫细杯的,但见到大杯只系加多$2就可以,咁抵当然唔好放过啦,但3个人分享一齐食都觉得几大杯。讲番个餐,猪骨汤拉面细细碗,仔仔食份量就刚刚好,我试左一啖味道都唔错。炸鸡肉就唔太林,有一两块会有些"鞋"。爸爸食的汉堡扒便当,配菜有玉子烧,烟肉肠仔,沙律,味道几好,爸爸话块汉堡扒好入味,不过酱汁有点咸。北海道牛肉薯饼和北海道南瓜薯饼就不过不失,无咩特别!整体黎讲,我地都几锺意呢间餐厅,下次会再黎试下其他!
【 平靓正日式餐厅 】

今日带左仔仔去买梳化,顺便去元祖和风食堂虎藏食LUNCH,
成日行过都见到好多人系度排队,所以我地今日都去试下。
确保卫生,GOOD!

望下个餐牌,所有套餐都唔贵呀,而且都几多选择。

爸爸就食汉堡扒便当,所有便当都有送味噌汤
另外再点了一份北海道牛肉薯饼,一份北海道南瓜薯饼

咁抵当然唔好放过啦,但3个人分享一齐食都觉得几大杯。

炸鸡肉就唔太林,有一两块会有些"鞋"。

爸爸话块汉堡扒好入味,不过酱汁有点咸。

北海道牛肉薯饼和北海道南瓜薯饼就不过不失,无咩特别!

整体黎讲,我地都几锺意呢间餐厅,下次会再黎试下其他!
2020-05-31
2020-05-13 270 浏览
叫左个烧三文鱼亲子拉面定食得一pat少到pk既三文鱼碎三文鱼系有烧既味 但其卖相极似罐头吞拿鱼成pat水焯三文鱼肉碎咁款三文鱼子超少拉面得两块肉收80蚊!?用80蚊真接食三文鱼刺身好过啦又唔系好食 普通得冇得再普通依家有疫情 想食个好d既外卖洗唔洗掠水到咁!?
叫左个烧三文鱼亲子拉面定食
收80蚊!?
用80蚊真接食三文鱼刺身好过啦
又唔系好食 普通得冇得再普通
依家有疫情 想食个好d既外卖
洗唔洗掠水到咁!?
外卖自取
2020-04-30 331 浏览
我第一次食,见到成日有人排队🥴以为好好食啦😪点知原来中伏罗。。。😭🔹烧鲭鱼便当$65 :正常做法都会系盐烧❗️再加柠檬汁😌如果你唔加柠檬汁......佢呢条鲭鱼,系完全无味😑所以应该唔系盐烧‼️纯粹就咁煎熟比你☹️配菜有蟹柳天妇罗,烟肉香肠同埋泡菜反而泡菜就几好食😂唔会太酸同太辣,岩我口味😎真系估佢唔到...不过$65呢个质素我就觉得唔抵啦...🔹煎饺子拉面定食$66 :呢个仲唔抵食...😑如果你要白饭,只系$60🥴但我为左转明太子饭,就要加多$6❗️比多$6都唔系问题😪但明太子既份量极之少....😭拉面汤底系猪骨汤,不过好咸☹️一d都唔似平时出面食既猪骨汤底...叉烧味道普通,不过算大块😌而最期待既饺子🥟馅料系常见的菜肉馅❗️不过饺子似蒸多过煎....好腍😪味道:1/5环境:3/5服务:3/5抵食:2/5

🔹烧鲭鱼便当$65 :
正常做法都会系盐烧❗️再加柠檬汁😌
如果你唔加柠檬汁......
佢呢条鲭鱼,系完全无味😑
所以应该唔系盐烧‼️纯粹就咁煎熟比你☹️
配菜有蟹柳天妇罗,烟肉香肠同埋泡菜
反而泡菜就几好食😂唔会太酸同太辣,岩我口味😎
真系估佢唔到...
不过$65呢个质素我就觉得唔抵啦...

🔹煎饺子拉面定食$66 :
呢个仲唔抵食...😑
如果你要白饭,只系$60🥴
但我为左转明太子饭,就要加多$6❗️
比多$6都唔系问题😪
但明太子既份量极之少....😭
拉面汤底系猪骨汤,不过好咸☹️
一d都唔似平时出面食既猪骨汤底...
叉烧味道普通,不过算大块😌
而最期待既饺子🥟

服务:3/5
抵食:2/5

2020-04-27
2020-04-26 167 浏览
返工前好肚饿 但撞岩食饭时间 周围都好多人 锦岩经过元洲街 忽然发现居然会有一间日本野出现系呢一个老人区 而且又好好彩唔洗等位 一於就试试佢先 一坐底就即刻睇下个menu先 选择都算多 除左一般既丼饭 仲有拉面 便当 花多眼乱 都唔知点简好 由於我太肚饿既关系 所以就叫左一个拉面+饭+前菜既餐 先讲讲个拉面先 汤底都算有味 但好明显同平时既拉面店有分别 好明显唔系用压力煲煲出黎个饭就令人喜出望外 颗粒分明既日本米 加上烧鸡肉 同平时既日本料理一定有所差距 但一分钱一分货 50几蚊既价钱食到锦多野都算物超所值

个饭就令人喜出望外 颗粒分明既日本米 加上烧鸡肉

2020-03-03 1066 浏览
由於今年农历新年里面的「年初二」,恰巧在星期日公众假期里面,所以农历新年里面本来为农历新年初一至三的公众假期,被迫顺延一日,上班族到了「年初四」这一天,仍然继续有公众假期。不过受制於最近香港,无论是政治抑或是医疗衞生,都处於非常不稳定的状态,所以我在年初一前往长沙湾戏院购票看电影的时候,已经发现实际上购买看电影的观众,数目大不如前。跟着我到了年初四,趁香港仍然在公众假期期间,再坐车去长沙湾戏院,购买戏票时发现电影戏票价钱虽然已经便宜了很多,但是以前农历新年期间电影院全场满座,坐无虚席的壮观场景已经一去不复返。我在购票完毕之後,见时间尚早,所以徒步返回长沙湾「元州商场」去,看看「元州商场」有没有食店在香港去到农历年初四之时,已经重新启市营业。结果我发现到「元州商场」楼下,「元州街」旁边某个大型舖位里面,有一间日本菜食店已经启市营业,食店的名称叫做「元祖和风食堂虎藏」。「元祖和风食堂虎藏」作为在「深水埗」区里面,非常少有的日本菜餐厅,「元祖和风食堂虎藏」除了食品定价价钱偏向便宜之外,餐厅整体气氛感觉也都比较平民化,很多港式茶餐厅卡座座位。虽然我知道以现在香港的实际环境状况,已经不太可能会再

虽然我知道以现在香港的实际环境状况,已经不太可能会再有陌生食客,在我享用晚餐期间忽然「搭台」,但是我始终对坐「卡座」感觉不是太有信心,所以我选择了一般的台櫈好过。

「元祖和风食堂虎藏」餐牌的食品里面,主要以丼饭为主,虽然丼饭食品主要以单售为主,但是仍然有「元祖和风食堂虎藏」仍然有为丼饭食品,预留定食套餐,食客加港币八元就可以选择「面豉汤」或饮品。

然後「元祖和风食堂虎藏」的晚市里面的丼饭食品定食套餐,除了可以享用面豉汤或者饮品之外,还可以额外获得一小碟前菜小食「小砵」。

「元祖和风食堂虎藏」定食套餐里面所谓的「小钵」,其实只是一些日式腌渍前菜小食,包括醡菜在内。日式腌渍前菜小食「醡菜」本身的口感比较韧,有嚼头,味道则偏向有少许咸味。

由於我购买的电影戏票,电影实际上的开场时间比较晚,所以曾经考虑过,想尽量把享用晚餐所需要的时间拖得再长一点,尽量在晚上七点之後才食完晚饭。

但是可惜事与愿违,「元祖和风食堂虎藏」里面的定食套餐食品和饮品,实际上的制作所需时间比我预计都要快得多,不到二十时间已经全数制作完成,侍应把食品一一送到我的面前。

所以「元祖和风食堂虎藏」近乎快速的食品出餐时间,迫使我需要全程需要放慢节奏,减低享用「元祖和风食堂虎藏」晚餐的速度,饭要比平时更多点咀嚼,才正式吞咽下去。

说回「元祖和风食堂虎藏」里面的丼饭晚餐,我就选择了享用,类似和风洋葱牛肉口味的丼饭「虎藏牛肉饭」,另外再加钱选购鸡髀食品「香烧鸡腿」。

「元祖和风食堂虎藏」晚市套餐里面,属於食店招牌食品之一的「虎藏牛肉饭」,整体味道其实即是甜味酱油洋葱炒肥牛肉配白饭,款式跟现在大部分日本菜食店的「牛肉饭」十分相似。

「元祖和风食堂虎藏」晚餐里面的「虎藏牛肉饭」,跟坊间日本丼饭食店里面的「和风牛肉饭」比较之下,最显着的分别就是「元祖和风食堂虎藏」厨房在「虎藏牛肉饭」表面上,加一小撮的腌姜丝。

「虎藏牛肉饭」里面作为配菜,腌姜丝味道除了有少许的酸味之外,主要就是来腌姜里面的辣味,腌姜一经咀嚼,辣味立刻从腌姜丝里面源源不绝地涌出来。

至於「元祖和风食堂虎藏」「虎藏牛肉饭」里面的主角「牛肉」,「牛肉」以味道非常甜的日本酱油腌和炒过,所以「牛肉」里面味道很重日本酱油的甜味。

至於「虎藏牛肉饭」里面肥牛肉的口感,肥牛肉里面里面没有筋,加上有甜味酱油去腌渍,所以「虎藏牛肉饭」包实际味道,完全充满了酱油甜味,就算不加腌姜丝,「虎藏牛肉饭」味道一样浓厚易入口。

现在「元祖和风食堂虎藏」厨房在制作「虎藏牛肉饭」的时候,硬是要在「虎藏牛肉饭」的表面上,加上味道偏酸偏辣的腌姜丝,反而令「虎藏牛肉饭」牛肉增加少许不容易入口的辣味。
虎藏牛肉饭套餐

至於「虎藏牛肉饭」牛肉里面的甜酱油,甜酱油已经完全被腌渍进入牛肉里面,所以「元祖和风食堂虎藏」里面的牛肉酱油甜味,需要花时间才能完全渗透进入白饭里面。

最初我拿着「元祖和风食堂虎藏」里面的匙羹,随手刮起其中一小撮,吸收了酱油甜味的白饭,伴着实际味道同样是甜味的肥牛肉,两者一起被放入口内。
香烧鸡腿

「虎藏牛肉饭」里面的酱油甜味不算非常多,甜酱油一路渗透进入白饭里面,偏偏甜酱油还未完全渗透去到「虎藏牛肉饭」白饭底部,就已经立刻宣布行人止步了。

实际上甜味酱油其实大部分时间,都是停留在牛肉里面,所以「虎藏牛肉饭」里面的酱油甜味,主要来自於与牛肉里面,白饭味道相对反而会比较淡。

或者下次我如果再光顾「元祖和风食堂虎藏」巨,选择享用丼饭食品「虎藏牛肉饭」的话,或许会期望「虎藏牛肉饭」里面的甜酱油,可以造得再多一点点了。

至於「元祖和风食堂虎藏」里面的鸡肉小食食品「食烧鸡腿」,鸡腿里面没有很多的酱油甜味或者咸味,也没有明显的酱油从鸡腿里面渗出来。

但是「香烧鸡腿」里面的酱油甜味,却是非常的浓郁,酱油甜味令到口感本来不算硬,也不算韧的烧鸡腿,实际制成品味道拥有很甜的甜味。

但是「元祖和风食堂虎藏」「香烧鸡腿」里面的甜味酱油,没有明显从鸡肉里面渗出来。「香烧鸡腿」甜味酱油没有渗透出来的主要原因,我曾经一直反覆思考,都搞不清楚实际原因。

我怀疑可能是因为「元祖和风食堂虎藏」厨房里面,负责制作「香烧鸡腿」的厨房店员,在制作「香烧鸡腿」的期间,一边在炉上反覆烧烤鸡腿,一边逐小逐小涂抹甜味酱油在鸡腿表面上。

即使「元祖和风食堂虎藏」厨房,也有在「香烧鸡腿」的餐碟其中一个角落的位置,放置一些类似味盐的调味料,不过味盐的咸味对「香烧鸡腿」里面的甜味没有太大的帮助。

所以「香烧鸡腿」实际的味道效果,其实都只是在鸡腿肉的咸味和甜味里面。至於「香烧鸡腿」里面鸡肉口感比较乾,脂肪也不算多,所以「香烧鸡腿」称不上是我食过最美味的烧鸡腿食品。

至於「香烧鸡腿」里面的口感,我觉得「香烧鸡腿」口感烧得未够腍,鸡皮口感也未够香脆,感觉「香烧鸡腿」像是厨房预先造好备用,有柯打来拿出来烧的货色,所以「香烧鸡腿」最多只能够当小食,也不是我食过最美味的烧鸡腿。
2020-01-28
虎藏牛肉饭套餐
香烧鸡腿
2020-01-20 280 浏览
今日午餐行行下发现左呢间日本野,价钱合理,而且选择多。我食左和风酱油拉面,抹茶芝士蛋糕,加杯热奶茶。拉面系细size,但对女黎讲系够食。拉面汤底浓味,声称系鲣鱼酱油,不过就无乜鲣鱼味。抹茶芝士蛋糕奶味重,抹茶味太轻。奶茶唔够热。不过一个有甜品既午餐只需54蚊,真系食得几开心!
今日午餐行行下发现左呢间日本野,价钱合理,而且选择多。

我食左和风酱油拉面,抹茶芝士蛋糕,加杯热奶茶。

抹茶芝士蛋糕奶味重,抹茶味太轻。

奶茶唔够热。

不过一个有甜品既午餐只需54蚊,真系食得几开心!
2020-01-07 231 浏览
以晚饭的价钱,有饭,有拉面,有炸鸡,六十几蚊系几抵。见到其他人食其他set,系配抹茶蛋糕,望落都几吸引。不过拉面同炸鸡就麻麻地,普普通通。我地仲叫左小食,野菜薯饼,南瓜薯饼同蟹肉饼。外皮酥脆,都几好食。总体系抵食,但味道一般
2019-11-10 324 浏览
呢间野都食过好几次㗎啦,老老实实质素其实好一般,同区有大把好选择过佢。当日我一个人入去食,要我同另一个人搭对面都已经有啲不爽,坐落咗大家一齐点餐。点完之後个师奶伙记剩系比单对面无比我,我都觉得怪怪地。等咗成二十分钟有多,我追问佢系咪漏落单,因为我无单,个伙记查完一大轮就同我讲漏咗单,仲问我认唔认得边个落。大佬我鬼记得咩,落单都要认住边个。我咪话系师奶黎罗,佢话呢到个个都系师奶,个下我真系火都黎,呢啲系咩服务态度!呢间野永无下次!

呢间野永无下次!
呢日星期五又去长沙湾嗰边搵朋友食晏,之前经过元州商场见到呢间日式餐厅几抵食咁,今日就嚟试下,好彩朋友搵定位先,我行到去见到门口都企咗唔少人等紧,真系估唔到,因为行埋入去发现餐厅其实好大下。不过环境好鬼嘈,唔系好紧到计😅。餐厅有做set好抵,就算单点亦好平,不过就唔包嘢饮,要额外俾钱。食物选择花多眼乱,最终我拣咗个餐系饭同面都有😝,一次过满足两个愿望。我要咗虎藏牛肉饭拉面定食($54),顾名思义有个🐮牛肉饭仔,虽然细细哋,但都有一个白饭🍚嘅size,牛肉份量亦好多,味道几好够咸够多汁👍。除咗饭,仲有个拉面仔,其实唔太细。汤底有得拣和风酱油、猪骨汤或味噌,我就要咗最前者。🍜拉面正正常常啦,有块叉烧有啲笋同半只熟蛋,同想像中差唔多,不过估唔到呢只面质到最後都有少少浸淋咗,但又唔太大影响嘅。个餐仲有前菜仔(小砵),有菠菜同牛蒡。Overall来説我觉得都算好味嘅,而且份量好足,够哂饱😊。朋友就要咗🐷滑蛋猪扒饭定食($46),佢呢个就有得跟面豉汤或者饮品。我食咗一嚿猪扒都觉得唔错,朋友就嫌蛋份量好似唔够多🤭。但成个饭量就好多,佢食唔哂。另外,虽然唔包嘢饮,但餐厅有提供热水比我哋自己斟。总括嚟讲,

虎藏牛肉饭拉面定食

滑蛋猪扒饭定食

总括嚟讲,我系明白点解呢间餐厅要排队嘅,因为的确系几抵食,而且食物味道都唔错,环境正常,性价比劲高👍👍👍。如果周围开多啲分店就好喇,虽然行过嚟要啲时间,但我应该都会再返嚟食lunch啊!
2019-10-25
虎藏牛肉饭拉面定食
2019-10-20 320 浏览
哩间店舖开左都好一段时间,还记得新开张时,我地好惊讶系一个屋邨地方开间好似几有质素价钱唔算好贵既食店,有无得做呀? 新开张果时排队排到痴晒线,依家食饭时间都会排队,不过无之前咁夸张啦。咁我地都食过好几次,款式多,有贪心既款,有小食多姿味既,亦有大胃口既选择,我地比佢吸引既系其中一款小食,薯饼系列。讲返今次,食左咁多次点解要出post,因为我真系觉得佢已经差左,好希望佢改进下。泡菜豚肉拉面,面底都好大系够饱既,泡菜同豚肉都唔小算足料,但个汤底系唔热嫁,暖暖地only,拉面系熟既但仍然偏硬身,sorry!我今次只系食晒啲餸同两啖面已经停手。牛肉薯饼,上台好热,即炸好香喷喷,薯味无以前咁浓郁了,味道还可以

牛肉薯饼,上台好热,即炸好
香喷喷,薯味无以前咁浓郁了,味道还可以
2019-10-14