2021-03-13 448 浏览
间唔中也会到这间食,每次叫冻奶茶也会叫”小冰”, 但每次不但没有小冰,冰的份量竟可装满一个空杯。难想像如果没有叫小冰,杯冻饮会变成怎样。每次向D阿姐反映,她们都没有理会及跟进。
每次向D阿姐反映,她们都没有理会及跟进。
2021-03-10 320 浏览
长沙湾好少黎,周围行谂下食咩,行行下见到呢间餐厅都多人食,於是就拣呢间餐厅。我拣左个抹茶芝士蛋糕配味噌拉面🍜,首先个拉面份量正常,汤底都唔会话好咸,有少许配料,尚算合格,中规中矩。到食个抹茶芝士蛋糕,初头以为系细细件,一口个d饭後甜品,一上菜,成个主菜咁,好大件😆一路食拉面一路都想快d试个蛋糕🍰,一食落去好重抹茶味😋😋😋,我本人非常锺意食抹茶🍵,所以觉得好好味,好满足😊😊😊价钱唔贵,属亲民价,值得一试👍🏻👍🏻

价钱唔贵,属亲民价,值得一试👍🏻👍🏻
2021-03-05 267 浏览
今日Lunch去左元祖和风食堂虎藏买外卖番屋企食,三个大人一个小朋友所以叫左3份主食,再另加两个小食,份量啱啱好。猪骨汤拉面味道一般,因为面比较硬,所以影响了口感。虎藏牛肉饭拉面定食碗牛肉饭真系令人有惊喜,多汁多牛肉,而且牛肉好林好入味,配白饭食一流!带子蟹肉饭拉面定食,蟹肉都几鲜甜,但原来带子系生的,啱晒大人口味,但就唔俾得小朋友食。南瓜炸薯饼劲好味,入面有加芝士,好甜又够脆卜卜。小食日本煎饺子有5只,仔仔自己都食左3只,皮薄馅料都多。

猪骨汤拉面味道一般,因为面比较硬,所以影响了口感。

南瓜炸薯饼劲好味,入面有加芝士,好甜又够脆卜卜。

小食日本煎饺子有5只,仔仔自己都食左3只,皮薄馅料都多。

2021-02-28
10 分钟 (外卖自取)
2021-01-02 516 浏览
今日原本喺去时代冰室,但因为附近冇车位就转咗去呢间bookmark咗好耐嘅食堂。门口可以买到炸物及雪糕呢个真系日本食堂,外内装修都系一样。而提供嘅食物种类系非常多,有日式便当/拉面/铁板烧/丼饭/沾面/咖哩,仲有日本炸物/蛋糕/蕨饼/雪糕。一个套餐几十蚊有碗拉面、有碗饭、仲有个前菜。另一款都好吸引,款款都有个绿茶甜品,正吖!今日试了一个日式便当及一个拉面餐。一个便当有齐泡菜/薯仔沙律/牛蒡/玉子烧/炸物,汉堡肉正正常常,但唔够热。拉面餐,可以选择白饭/木鱼饭/明太子饭,即使个拉面都有四款你拣,加3蚊可以转牛肉拉面。明太子饭真心hea,卖相唔靓,打开得个少少。唔想浪费食晒成碗饭嘅话,一定要捞汤或者捞豉油。饺子似系用水灼多过煎,唔难食但又唔可以叫好食。好普通!几十蚊价钱唔好期待好好味,但至少有好多选择,可以满足下试多几样嘅心态!

门口可以买到炸物及雪糕

呢个真系日本食堂,外内装修都系一样。

饺子似系用水灼多过煎,唔难食但又唔可以叫好食。好普通!

2020-12-27 207 浏览
55蚊 有面士汤大块烧三文鱼个面士汤好浓好多料个三文鱼烧得几好脆又唔燶可能系限人关系送餐 叫餐加埋都唔过3分中内但个配菜食左先知系少少辣其他都几好餐具可以自已用热水再洗唔错
55蚊 有面士汤
餐具可以自已用热水再洗唔错

2020-12-27
  • 盐烧三文鱼
2020-11-24 301 浏览
下午时段肚子饿又去找吃的,路经虎藏看见下午茶餐牌有很多选择,价钱不贵,入去叫份食下。三时左右见店内都几多人,主要系学生哥,日本餐深得年轻人欢迎。我要了一份酱油拉面拼牛肉薯饼配热奶茶。很快一盘摆好食材的长盘放到面前,面条弹牙,酱油汤热腾腾,面碗内有半只蛋,一大片薄猪肉片,笋片等。猪肉够嫩滑,蛋有卤水味。薯饼大大个,口感微暖,不太油又脆口。只是奶茶不够热就差少少。整份下午茶只是38元,没有加一,味道正常,份量也合格,用来填填肚子不错。

酱油拉面拼牛肉薯饼
2020-11-23
酱油拉面拼牛肉薯饼
2020-10-25 392 浏览
呢间既食物唔错⋯⋯😇而且仲几抵食😊星期六的🟣下午茶餐:🔸1-和风酱油拉面牛肉薯饼配冻柠茶:38元拉面软硬度适中,味道口味大众化,仲配有豚肉、竹旬、蛋,抵食👍牛肉薯饼,食薯仔🥔饼的感觉 ok呀😊——————🔹2-抹茶意大芝士蛋糕配拉面配冻柠檬茶:42元又系配有豚肉、竹旬、蛋、真系几抵食,🍮仲有绿茶芝士蛋糕🍰😍😍😍😍😍唔知系咪天气热,杯冰冻柠茶特别好味解喝😂😂😂😂😂——————🔴小食:🔹照烧鸡翼:20元味道都唔错…不过外皮可以脆D就好😊🔸照烧鸡脾:20元同鸡翼味道差不多🔹朱古力雪糕新地:12元雪糕新地又确实不错的好味道👍

呢间既食物唔错⋯⋯😇
而且仲几抵食😊
星期六的
🟣下午茶餐:
🔸1-和风酱油拉面牛肉薯饼
配冻柠茶:38元
牛肉薯饼,食薯仔🥔饼的感觉 ok呀😊

——————
🔹2-抹茶意大芝士蛋糕配拉面
配冻柠檬茶:42元
唔知系咪天气热,杯冰冻柠茶特别好味解喝😂😂😂😂😂

——————
同鸡翼味道差不多

🔹朱古力雪糕新地:12元
雪糕新地又确实不错的好味道👍
2020-10-13 226 浏览
返学前要搵饭食,就去左元洲商场元祖和风食堂虎藏,食个方便饭,我就个带子蟹肉饭拉面定食$76,带子蟹肉饭,有三块带子,带子新鲜得来带有少许甜味,估唔到就是蟹肉好重蟹味,拉面我选左酱油汤底,好重酱油味道,而不会咸味,拉面有半只蛋及一块肉,拉面软硬适中,肉就偏乾身。
带子蟹肉饭拉面定食
2020-10-12
带子蟹肉饭拉面定食
2020-09-25 238 浏览
原本想去呢个商场嘅泰国菜小店帮趁下,点知经过呢间就俾佢吸引左,定食好丰富又多选择。坐底叫左牛肉饭加酱油拉面没有饮品的定食一个,味道唔错食完好满足,$56性价比高。唯一不足是落单的店员有非常冷漠的感觉。
2020-09-25
2020-09-05 332 浏览
【 再次光顾的日式食堂 】上次系元祖和风食堂虎藏食过,我地都觉得几好味,而家因为疫情关系日日都要留系屋企,一日煮三餐都几累,今日老公放假就叫佢行过去买外卖番黎食,中午时段都几多人等外卖,老公都要等20分钟先拎到。我今次点了一份炸鸡肉拉面定食配白饭,拉面选猪骨汤底,今次食的炸鸡肉好林,几好味,我地仲问餐厅拎左沙律酱,点埋酱食更好味。老公点了一份日式煎饺子拉面定食配紫菜木鱼花饭,拉面选猪骨汤底,日式煎饺子整得唔错,仔仔食左3只。仔仔和奶奶点了两碗猪骨汤拉面,入面有两块大叉烧,小小配菜。另外点了一份鸡翼串烧,鸡翼可能烧得太耐,好鞋,唔好味。外卖的拉面,汤和面是分开上的,但我觉得拉面有小小硬,最好一拎番黎就即刻倒汤落去,等D面可以林身D。
【 再次光顾的日式食堂 】

仔仔和奶奶点了两碗猪骨汤拉面,入面有两块大叉烧,小小配菜。
另外点了一份鸡翼串烧,鸡翼可能烧得太耐,好鞋,唔好味。

2020-07-19
20 分钟 (外卖自取)
2020-06-28 354 浏览
喺长沙湾一带,随着好多嘅新楼临立,近年都多咗好多各式各样嘅餐厅喺呢一区开设,你迎合新搬来呢个原本系老区嘅年青人。嚟到呢间日式餐厅叫元祖和风食堂虎藏,系一个小型既连锁餐厅,而价钱定位属於平民价。今次叫咗铁板烧鸡件套餐,成个餐包一碗汤一碗饭同埋主菜,铁板烧得十分热,令主菜上枱时都能保持住温度。鸡件同埋酱汁都算惹味。另外叫左碟吉列猪扒小菜,份量都算充足,炸得十分松脆,又唔会太厚粉,配合酱汁,食落都算相当可口。唯一有点挑剔嘅系,就系呢间餐厅嘅上菜时间都算耐。

2020-06-27
2020-06-18 214 浏览
【 平靓正日式餐厅 】今日带左仔仔去买梳化,顺便去元祖和风食堂虎藏食LUNCH,成日行过都见到好多人系度排队,所以我地今日都去试下。好彩唔使等好耐,中午时段3人枱等10分钟左右就入得,我见店员都会将枱面大清洁後先俾我地坐,确保卫生,GOOD!望下个餐牌,所有套餐都唔贵呀,而且都几多选择。仔仔想食拉面,我就想食饭,所以我点左一个炸鸡肉拉面定食配白饭,选猪骨汤底。爸爸就食汉堡扒便当,所有便当都有送味噌汤另外再点了一份北海道牛肉薯饼,一份北海道南瓜薯饼甜品要左一杯北海道软雪糕,原先想叫细杯的,但见到大杯只系加多$2就可以,咁抵当然唔好放过啦,但3个人分享一齐食都觉得几大杯。讲番个餐,猪骨汤拉面细细碗,仔仔食份量就刚刚好,我试左一啖味道都唔错。炸鸡肉就唔太林,有一两块会有些"鞋"。爸爸食的汉堡扒便当,配菜有玉子烧,烟肉肠仔,沙律,味道几好,爸爸话块汉堡扒好入味,不过酱汁有点咸。北海道牛肉薯饼和北海道南瓜薯饼就不过不失,无咩特别!整体黎讲,我地都几锺意呢间餐厅,下次会再黎试下其他!
【 平靓正日式餐厅 】

今日带左仔仔去买梳化,顺便去元祖和风食堂虎藏食LUNCH,
成日行过都见到好多人系度排队,所以我地今日都去试下。
确保卫生,GOOD!

望下个餐牌,所有套餐都唔贵呀,而且都几多选择。

爸爸就食汉堡扒便当,所有便当都有送味噌汤
另外再点了一份北海道牛肉薯饼,一份北海道南瓜薯饼

咁抵当然唔好放过啦,但3个人分享一齐食都觉得几大杯。

炸鸡肉就唔太林,有一两块会有些"鞋"。

爸爸话块汉堡扒好入味,不过酱汁有点咸。

北海道牛肉薯饼和北海道南瓜薯饼就不过不失,无咩特别!

整体黎讲,我地都几锺意呢间餐厅,下次会再黎试下其他!
2020-05-31
2020-05-13 302 浏览
叫左个烧三文鱼亲子拉面定食得一pat少到pk既三文鱼碎三文鱼系有烧既味 但其卖相极似罐头吞拿鱼成pat水焯三文鱼肉碎咁款三文鱼子超少拉面得两块肉收80蚊!?用80蚊真接食三文鱼刺身好过啦又唔系好食 普通得冇得再普通依家有疫情 想食个好d既外卖洗唔洗掠水到咁!?
叫左个烧三文鱼亲子拉面定食
收80蚊!?
用80蚊真接食三文鱼刺身好过啦
又唔系好食 普通得冇得再普通
依家有疫情 想食个好d既外卖
洗唔洗掠水到咁!?
外卖自取
2020-04-30 398 浏览
我第一次食,见到成日有人排队🥴以为好好食啦😪点知原来中伏罗。。。😭🔹烧鲭鱼便当$65 :正常做法都会系盐烧❗️再加柠檬汁😌如果你唔加柠檬汁......佢呢条鲭鱼,系完全无味😑所以应该唔系盐烧‼️纯粹就咁煎熟比你☹️配菜有蟹柳天妇罗,烟肉香肠同埋泡菜反而泡菜就几好食😂唔会太酸同太辣,岩我口味😎真系估佢唔到...不过$65呢个质素我就觉得唔抵啦...🔹煎饺子拉面定食$66 :呢个仲唔抵食...😑如果你要白饭,只系$60🥴但我为左转明太子饭,就要加多$6❗️比多$6都唔系问题😪但明太子既份量极之少....😭拉面汤底系猪骨汤,不过好咸☹️一d都唔似平时出面食既猪骨汤底...叉烧味道普通,不过算大块😌而最期待既饺子🥟馅料系常见的菜肉馅❗️不过饺子似蒸多过煎....好腍😪味道:1/5环境:3/5服务:3/5抵食:2/5

🔹烧鲭鱼便当$65 :
正常做法都会系盐烧❗️再加柠檬汁😌
如果你唔加柠檬汁......
佢呢条鲭鱼,系完全无味😑
所以应该唔系盐烧‼️纯粹就咁煎熟比你☹️
配菜有蟹柳天妇罗,烟肉香肠同埋泡菜
反而泡菜就几好食😂唔会太酸同太辣,岩我口味😎
真系估佢唔到...
不过$65呢个质素我就觉得唔抵啦...

🔹煎饺子拉面定食$66 :
呢个仲唔抵食...😑
如果你要白饭,只系$60🥴
但我为左转明太子饭,就要加多$6❗️
比多$6都唔系问题😪
但明太子既份量极之少....😭
拉面汤底系猪骨汤,不过好咸☹️
一d都唔似平时出面食既猪骨汤底...
叉烧味道普通,不过算大块😌
而最期待既饺子🥟

服务:3/5
抵食:2/5

2020-04-27
2020-04-26 203 浏览
返工前好肚饿 但撞岩食饭时间 周围都好多人 锦岩经过元洲街 忽然发现居然会有一间日本野出现系呢一个老人区 而且又好好彩唔洗等位 一於就试试佢先 一坐底就即刻睇下个menu先 选择都算多 除左一般既丼饭 仲有拉面 便当 花多眼乱 都唔知点简好 由於我太肚饿既关系 所以就叫左一个拉面+饭+前菜既餐 先讲讲个拉面先 汤底都算有味 但好明显同平时既拉面店有分别 好明显唔系用压力煲煲出黎个饭就令人喜出望外 颗粒分明既日本米 加上烧鸡肉 同平时既日本料理一定有所差距 但一分钱一分货 50几蚊既价钱食到锦多野都算物超所值

个饭就令人喜出望外 颗粒分明既日本米 加上烧鸡肉