呢日星期五又去长沙湾嗰边搵朋友食晏,之前经过元州商场见到呢间日式餐厅几抵食咁,今日就嚟试下,好彩朋友搵定位先,我行到去见到门口都企咗唔少人等紧,真系估唔到,因为行埋入去发现餐厅其实好大下。不过环境好鬼嘈,唔系好紧到计😅。餐厅有做set好抵,就算单点亦好平,不过就唔包嘢饮,要额外俾钱。食物选择花多眼乱,最终我拣咗个餐系饭同面都有😝,一次过满足两个愿望。我要咗虎藏牛肉饭拉面定食($54),顾名思义有个🐮牛肉饭仔,虽然细细哋,但都有一个白饭🍚嘅size,牛肉份量亦好多,味道几好够咸够多汁👍。除咗饭,仲有个拉面仔,其实唔太细。汤底有得拣和风酱油、猪骨汤或味噌,我就要咗最前者。🍜拉面正正常常啦,有块叉烧有啲笋同半只熟蛋,同想像中差唔多,不过估唔到呢只面质到最後都有少少浸淋咗,但又唔太大影响嘅。个餐仲有前菜仔(小砵),有菠菜同牛蒡。Overall来説我觉得都算好味嘅,而且份量好足,够哂饱😊。朋友就要咗🐷滑蛋猪扒饭定食($46),佢呢个就有得跟面豉汤或者饮品。我食咗一嚿猪扒都觉得唔错,朋友就嫌蛋份量好似唔够多🤭。但成个饭量就好多,佢食唔哂。另外,虽然唔包嘢饮,但餐厅有提供热水比我哋自己斟。总括嚟讲,

虎藏牛肉饭拉面定食

滑蛋猪扒饭定食

总括嚟讲,我系明白点解呢间餐厅要排队嘅,因为的确系几抵食,而且食物味道都唔错,环境正常,性价比劲高👍👍👍。如果周围开多啲分店就好喇,虽然行过嚟要啲时间,但我应该都会再返嚟食lunch啊!
2019-10-25
虎藏牛肉饭拉面定食
2020-01-20 35 浏览
今日午餐行行下发现左呢间日本野,价钱合理,而且选择多。我食左和风酱油拉面,抹茶芝士蛋糕,加杯热奶茶。拉面系细size,但对女黎讲系够食。拉面汤底浓味,声称系鲣鱼酱油,不过就无乜鲣鱼味。抹茶芝士蛋糕奶味重,抹茶味太轻。奶茶唔够热。不过一个有甜品既午餐只需54蚊,真系食得几开心!
今日午餐行行下发现左呢间日本野,价钱合理,而且选择多。

我食左和风酱油拉面,抹茶芝士蛋糕,加杯热奶茶。

抹茶芝士蛋糕奶味重,抹茶味太轻。

奶茶唔够热。

不过一个有甜品既午餐只需54蚊,真系食得几开心!
2020-01-07 55 浏览
以晚饭的价钱,有饭,有拉面,有炸鸡,六十几蚊系几抵。见到其他人食其他set,系配抹茶蛋糕,望落都几吸引。不过拉面同炸鸡就麻麻地,普普通通。我地仲叫左小食,野菜薯饼,南瓜薯饼同蟹肉饼。外皮酥脆,都几好食。总体系抵食,但味道一般
2019-11-10 184 浏览
呢间野都食过好几次㗎啦,老老实实质素其实好一般,同区有大把好选择过佢。当日我一个人入去食,要我同另一个人搭对面都已经有啲不爽,坐落咗大家一齐点餐。点完之後个师奶伙记剩系比单对面无比我,我都觉得怪怪地。等咗成二十分钟有多,我追问佢系咪漏落单,因为我无单,个伙记查完一大轮就同我讲漏咗单,仲问我认唔认得边个落。大佬我鬼记得咩,落单都要认住边个。我咪话系师奶黎罗,佢话呢到个个都系师奶,个下我真系火都黎,呢啲系咩服务态度!呢间野永无下次!

呢间野永无下次!
2019-10-20 223 浏览
哩间店舖开左都好一段时间,还记得新开张时,我地好惊讶系一个屋邨地方开间好似几有质素价钱唔算好贵既食店,有无得做呀? 新开张果时排队排到痴晒线,依家食饭时间都会排队,不过无之前咁夸张啦。咁我地都食过好几次,款式多,有贪心既款,有小食多姿味既,亦有大胃口既选择,我地比佢吸引既系其中一款小食,薯饼系列。讲返今次,食左咁多次点解要出post,因为我真系觉得佢已经差左,好希望佢改进下。泡菜豚肉拉面,面底都好大系够饱既,泡菜同豚肉都唔小算足料,但个汤底系唔热嫁,暖暖地only,拉面系熟既但仍然偏硬身,sorry!我今次只系食晒啲餸同两啖面已经停手。牛肉薯饼,上台好热,即炸好香喷喷,薯味无以前咁浓郁了,味道还可以

牛肉薯饼,上台好热,即炸好
香喷喷,薯味无以前咁浓郁了,味道还可以
2019-10-14
<<可能系长沙湾最平既高质日本野>>One of the best Japanese cheap eats in Cheung Sha Wan 引颈期盼好想食好耐张既日本速食餐厅果然聚望所归,超平又美味!Have always wanted try this out, now finally got the chance, yo!单点滑蛋吉列猪排盖饭 $38:大大份,个饭有汁底,个蛋整得好,猪排吸到蛋汁,有葱白花伴面,同日本食到既口味差唔多!A la carte pork chop with scrambled egg rice bowl, $38 only for authentic Japanese flavour, highly recommended!铁板羊定食:个羊非常新鲜,有应该有既羊味得黎又唔系so臭,个汁好惹味又唔太咸,椰菜份量足够,配白饭同面豉汤,一流Lamb on sizzling plate with rice and miso soup: very fresh meats with a wonderful sauce, delic
<<可能系长沙湾最平既高质日本野>>

Lamb on sizzling plate with rice and miso soup: very fresh meats with a wonderful sauce, delicious yet not too salty, great pairing with the rice

甜品:大大白桃软雪糕,10蚊劲大支雪糕,桃味浓食落甜酸甜酸似fro-yo, 好钟意!仲要系日本个只筒,开心!
White peach soft serve $10, huge ice cream served on Japanese style cone, rich peach flavour and tastes like frozen yogurt, I like it a lot!

2019-10-07 141 浏览
呢间日本嘢开喺屋邨商场,啲嘢算正常偏好除咗卖拉面定食,亦有门面卖各式各样炸薯饼同埋雪糕呢啲薯饼出面卖紧$1x 正常口味,佢款款都系$10睇个样好脆咁~~~仲有雪糕卖见幅图就知大杯,一直唔敢挑战$10大大杯,仲可以有唔同味今日咁热,一於挑战吓姐姐冇昆我,啲雪糕系由底fill满嘅我要了净白桃味,不两沟卖相同幅图都好似一样咁大杯,好重手真系担心食唔晒食第一啖,唔错,有白桃味嘅唔算太甜,少少酸个筒都好脆,厚身嘅食到大半,开始feel到由白桃味变为益力多味酸酸地唔系唔好食只系越食越似益力多味真系好大杯挑战成功食到最後个cone会淋,不过佢好叻㗎啦我食咗好耐,个筒先叫淋咗少少
呢间日本嘢开喺屋邨商场,啲嘢算正常偏好

除咗卖拉面定食,亦有门面卖各式各样炸薯饼同埋雪糕
呢啲薯饼出面卖紧$1x 正常口味,佢款款都系$10

睇个样好脆咁~~~

仲有雪糕卖
见幅图就知大杯,一直唔敢挑战

$10大大杯,仲可以有唔同味
今日咁热,一於挑战吓

姐姐冇昆我,啲雪糕系由底fill满嘅
我要了净白桃味,不两沟
白桃味雪糕
卖相同幅图都好似
一样咁大杯,好重手
真系担心食唔晒

食第一啖,唔错,有白桃味嘅
唔算太甜,少少酸
个筒都好脆,厚身嘅

食到大半,开始feel到由白桃味变为益力多味
酸酸地
唔系唔好食
只系越食越似益力多味
真系好大杯
挑战成功
食到最後个cone会淋,不过佢好叻㗎啦
我食咗好耐,个筒先叫淋咗少少
2019-10-07
外卖自取
白桃味雪糕
2019-10-01 86 浏览
星期一6:45pm入座,唔洗等(不过食食吓劲多人)呢间店好在可以用平民价,一次过食到拉面、饭、甜品.......因为佢啲定食有部分系既有拉面又有饭实食得饱你此外,亦有单点,拉面$3x起由於想吃拉面同饭,同埋太肚饿,我们点了:煎饺子拉面定食(明太子紫菜饭,猪骨拉面汤底)个碗饭可选白饭、明太子紫菜饭同、紫菜木鱼花饭跟餐的饺子有5只,平时去拉面专门店食净点饺子都$3x呢个set先$66饺子个样望落唔错,底部金黄,以为好脆但应该放咗一段时间,所以唔热又唔脆,面头啲皮有啲硬馅料就不会希望有惊喜,唔惊吓就已足够正常饺子菜肉馅另一个餐系,猪肉泡菜饭拉面定食(酱油汤底),有饭有面,跟渍物泡菜猪肉饭啲泡菜多到呢~~可以啖啖泡菜送饭不过猪肉偏少,得3粒细细旧,而且有啲柴同un不过$54有面有饭就算了跟餐个拉面可选猪骨、酱油、味噌汤底我选了酱油好笑有半只熟蛋(其实好啱我唔食生嘢),有一块好薄的猪肉,又系柴汤底清,够味有酱油香面质不错,粗粗地,而且爽口弹牙有面粉香2人一餐有饭有面有饺子,都系$127埋单填肚之选
星期一6:45pm入座,唔洗等
(不过食食吓劲多人)

因为佢啲定食有部分系既有拉面又有饭
实食得饱你

此外,亦有单点,拉面$3x起

由於想吃拉面同饭,同埋太肚饿,我们点了:
煎饺子拉面定食(明太子紫菜饭,猪骨拉面汤底)
煎饺子拉面定食(明太子紫菜饭,猪骨拉面汤底)
个碗饭可选白饭、明太子紫菜饭同、紫菜木鱼花饭
跟餐的饺子有5只,平时去拉面专门店食净点饺子都$3x
呢个set先$66
煎饺子
饺子个样望落唔错,底部金黄,以为好脆
但应该放咗一段时间,所以唔热又唔脆,面头啲皮有啲硬

煎饺子
馅料就不会希望有惊喜,唔惊吓就已足够
正常饺子菜肉馅

猪肉泡菜饭拉面定食(酱油汤底)

泡菜猪肉饭啲泡菜多到呢~~可以啖啖泡菜送饭
猪肉泡菜饭
不过猪肉偏少,得3粒细细旧,而且有啲柴同un
不过$54有面有饭就算了

跟餐个拉面可选猪骨、酱油、味噌汤底
我选了酱油
好笑
有半只熟蛋(其实好啱我唔食生嘢),有一块好薄的猪肉,又系柴
汤底清,够味有酱油香
和风酱油拉面
面质不错,粗粗地,而且爽口弹牙
有面粉香

2人一餐有饭有面有饺子,都系$127埋单

填肚之选
2019-09-30
猪肉泡菜饭拉面定食(酱油汤底)
猪肉泡菜饭
2019-08-10 254 浏览
呢间平民价钱的日本菜是我喜爱的饭堂之一。门外有薯饼柜方便外卖。整洁、光猛。炸鸡普通,拉面汤底,望落都几浓郁。叉烧正,饭ok。滑蛋猪扒饭是我每次指定菜式连腌菜我次次都清晒。
2019-06-21
2019-08-04 266 浏览
之前曾在蓝田的虎藏和风食堂吃过午餐,觉得食物水准不错,服务不错,而且价钱大众化,这天在长沙湾遇上他的分店,当然不会错过。点了抹茶蛋卷配拉面餐,又点了抹茶芝士蛋糕配拉面餐,拉面有三款汤头可供选择,分别是猪骨汤、味增汤和酱油汤,我们选了猪骨汤,饮品点了冻柠檬茶冻咖啡。先说拉面,猪骨汤不够浓,拉面份量较少。抹茶蛋卷抹茶味浓,好吃。抹茶芝士蛋糕抹茶味较淡,蛋糕质感太软,不及抹茶蛋卷好吃。感觉上这店的食物不及蓝田分店好吃,不过店舖给人整洁乾净的感觉,侍应的态度也不错,加上价格亲民,若刚好在附近随随便便找地方吃午餐,也可一试。
先说拉面,猪骨汤不够浓,拉面份量较少。
抹茶蛋卷抹茶味浓,好吃。
抹茶芝士蛋糕抹茶味较淡,蛋糕质感太软,不及抹茶蛋卷好吃。
2019-08-03 169 浏览
长沙湾越开越多食肆,楼多就自然嘢食多,今次同呀妈呀爸来试下和风速食。😊😊✌🏻✌🏻平时爸爸都锺意来呢度食饭,作为牛魔王嘅佢平时多数拣铁板牛🐮🐮🐮,但今日因爲佢太迟食个Tea,所以食唔落饭,所以佢拣左食牛肉酱油拉面,妈咪就拣左Cheap Cheap 的和风酱油拉面,而我就拣左Cheap Cheap Cheap 滑蛋猪扒饭。话説呢度嘅餐确系平,而且快,无加一既情况下,水系要自己斟的。。但系Okay la~~😂😂😂 虽则佢系平,其实质素都唔差的。。就好似我个滑蛋猪咁,劲大碗,次次都吔唔晒啲饭,不过猪扒就薄身少少,同整定的,所以炸皮会林左少少😰😰,但都公平啲讲句,之前我食过,但个炸皮系无林的。。拉面坦白个质素普通,有啲面同几块肉咁啦,好食过公仔面,但汤底麻麻地。😂😂😂😂其实佢呢度个雪糕都好出色,有时我行过都会外卖食下。😂😂👍🏻👍🏻🍦🍦

2019-07-09 208 浏览
成日经过元州商场,今日咁岩俾我留意到呢一间元组和风食堂虎藏既日式食店😍见到餐牌有好多款拉面餐、定食餐、仲有甜品添!我自己比较钟意食牛肉,而且今日比较肚饿🤷🏽‍♀️所以我就叫左一个虎藏牛肉饭拉面定食外卖!有饭又有面应该够晒饱。首先讲下份量先,呢个餐真系够晒份量,饭加拉面一定饱肚。跟住讲下配菜,食落普普通通无咩特别。再来就系碗拉面,我简左味噌味,可能因为我外卖到回家花了20分钟,番到去拉面变得比较林,但整体都不错。最後就系牛肉饭,牛肉份量多、虽然隔左咁耐先食,牛肉变左过熟,但食落都好好味。我建议都系堂食比较好!会好食好多!值得一赞系外卖速度好快,order完5分钟就拎到!
外卖自取
2019-06-27 185 浏览
成日经过都好多人,见装修都唔错,觉得以为系一间贵价嘅食店,但系入到嚟睇,餐牌又唔系太贵,其实都系日本快餐。甫坐下都好似日本嘅装修,格局好日本。有单碗拉面,单碗饭,有面有饭,冷面,甜品餐,都好多款式。而且三款拉面,包括和风酱油拉面,味噌拉面,猪骨汤拉面,都是可以自由搭配,所以实啱口味。烧三文鱼亲子拉面定食$78, 饭由半碗三文鱼子和三文鱼碎组成的饭,来到三文鱼子较小,有点失望。下次唔叫。猪扒饭几好又抵。沿路见到好多大大碗拉面、饭及冷面,好大份量,绝对可以再吃!
甫坐下都好似日本嘅装修,格局好日本。
猪扒饭几好又抵。
沿路见到好多大大碗拉面、饭及冷面,好大份量,绝对可以再吃!
2019-06-27
2019-06-27 156 浏览
滑蛋猪扒饭定食($38)+$8冻柠檬茶朋友讲开有间日本菜,价值合理,又不同款式既丼 、便当、 甜品,一於就决定食日本菜。午餐时间等左15分钟左右就入座,一打开menu ,形形色色既日本定食,令我想每样都叫来食。最後,拣左滑蛋猪扒饭定食同杯冻柠檬茶医肚,定食既伴菜劲有心思,令人相当期待旁边既滑蛋猪扒饭。 猪扒饭份量十足,饭用日本米,食落粒粒分明。滑蛋口感滑捋捋,但猪排既口感令人有少许失望,猪排粉太厚,肉感淋糍糍,但日本米份量多, 酱汁又适中。总括而言,平民日本美食,价钱又实惠。
滑蛋猪扒饭定食($38)+$8冻柠檬茶

2019-06-25
2019-06-24 118 浏览
星期六没有特价午餐,求其找了间店医肚。眼见橱窗餐点价钱都与其他日式料理店差不多,款式也不是太多,看到menu时有惊喜,发现款式多,很多都想吃,不知如何选的情况下,点了最平的拉面,看起来很少但吃上去意外的多。可惜的是,只蛋不是溏心蛋。 T.T
2019-06-08