元気寿司

元気寿司

(已結業)
Genki Sushi
元気寿司 (已結業)
cyrus1818
一年一度又一秋日新餐牌
cyrus1818
2019-10-03
关注
身為元氣會員,收到電郵被告知己換上秋日全新「極上優惠」餐目除了用上時令優質食材,更加有創新的配搭例如山盛三文魚籽迷你飯、炙燒一本穴子、芝士焗兵庫縣真蠔、伊佐木、波士頓龍蝦牛油果軍艦及廣島天婦羅蠔花六款美食 每次必點的軟殼蟹手卷 帆立貝、蒲燒鰻魚、炙燒牛油赤海蝦、炙燒黑椒三文魚、芝士鰻魚卷、炸蝦卷、元気卷、炙燒一本穴子、波士頓龍蝦牛油果軍艦、海膽壽司其他舊品不用多說了炙燒一本穴子意外的好吃,感覺非常滿足,極大條可能你會問什麼是穴子在日本,鰻是高級食材。只有以蒲燒方法製作河鰻,才可稱為「鰻」,壽司店提供的則是海鰻,稱為「穴子」,價錢相對便宜。在海生長的叫『穴子』(Anago),在淡水的才叫『鰻』(Unagi)另外,波士頓龍蝦牛油果軍艦,龍蝦肉比較少,但配搭可以接受的 蟹肉蟹膏軍艦、炙燒牛油熟帶子、炙燒明太子三文魚 芝士焗兵庫縣真蠔意料之外的好吃,沒有腥味上面超多芝士 燒三文魚鮫第一次見人點,這是朋友自己吃的他說是必叫的隱藏美食 原本想叫二期作米雪糕,但沒有只好叫皇室紅茶雪糕和天日塩雪糕所有雪糕都是由四國土佐出產查看更多
+ 3
检举
maggie:)
八折咁抵 定期都要去一趟😚
maggie:)
2019-07-04
关注
元氣每個月嘅第一個星期三都會有八折優惠,所以我定期都會嚟㗎!返工附近有得食所以就食午市套餐。我哋都等左半個鐘先有位,但係送餐速度都好快,叫咗個刺身套餐首先佢果蝦係好鮮甜,我個朋友話比上次食細隻咗但係更加好味添!而佢有啲孩子可以增添口感不錯不錯而另一個唔係太鍾意食生冷野嘅人就叫左叉燒拉麵再配上燒過嘅三文魚飯,同埋有魚子沙律,麵豉湯,好豐富啊,都只不過係60幾蚊!三文魚味道都幾新鮮配上個沙律醬真係好正食完呢幾樣野有麵有飯真係會好飽!刺身餐其實仲會包一個蒸蛋同埋炸粟米餅,蒸蛋個人覺得偏鹹咗啲, 而粟米餅個味道好似油炸鬼,哈哈但係八折真係平嘅,可以再嚟查看更多
+ 2
Vivian.VN
又係元氣!試新野:p
Vivian.VN
2019-02-07
关注
點解又係元氣? 我都唔知!可能係我同佢既緣份啦 其實唔係 我鍾意食壽司麻! 但究竟有乜野驅使我對佢咁留戀?壽司其實周街都係! 點解硬係要食呢間連鎖集團?其實並唔係因為佢個名! 純粹覺得真係好食! 加上我住果區!佢係我屋企隔離真係令人忍唔住! 加上屋企人都好鍾意食! 自然變成左一個飲食習慣!btw今次試新野 帆立貝迷你食! 睇圖同真實唔會差太遠! 當然點少得我最鍾意既火灸三文魚同埋帆立貝壽司呢? 哈哈個飯都可以啦!但始終都係每次黎到必食果d最可靠!哈哈下次再由我VN帶大家周圍去!查看更多
帆立貝
火炙三文魚
Oppa Xaiver
魚頭湯喜出望外
Oppa Xaiver
2018-12-23
关注
連鎖壽司店中,元氣壽司都可以夠新鮮,所以確實都經常要等位,最有趣係佢用新幹線列車送餐服務抄足晒日本,能減省人手之餘既能創造踔頭。尤其用綠茶粉沖茶,茶味回甘同香濃厚身。魚生壽司雖然來來去去選擇差唔多,但確實食到種鮮味,係只有夠新鮮先發出嘅甜味,我更欣賞係佢熟食嘅創新。例如芝士烏冬。餐單當中俾我發現到非常之暖胃嘅三文魚頭湯,估唔到咁鮮咁甜,仲有咁啖啖肉。查看更多
waterchau
還是簡單的好
waterchau
2018-11-14
关注
還是簡單的好元氣是家性價比高的日式餐廳,當然不要期望他的食物會如何的高質素,如何的新鮮,但至少他從來不會讓你失望。我是這麼認為的,所以每隔一段時間,我偶爾也會光顧一回;今天我跟女友就是經過灣仔的元氣,然後就決定來個快閃下午茶。我們點了五款口味不一的壽司,包括灼燒三文魚腩、海膽墨魚、蟹棒等等,没有選擇太多,只為滿足口腹之慾。壽司入口還是原來的味道,好味可口;老實說,我們很快就吃完,但意猶未盡,很想再來一回,但畢竟過一陣子就要晚餐,所以最後我們還是輕輕的離開了。查看更多
mao貓毛
連鎖壽司店各有參差,本元氣可謂災難級
mao貓毛
2018-05-30
关注
:(今次已經是第3次到此元氣,以往去的元氣也很優質,但到了第3次我再也不忍下去,要寫下這篇食評。3次吃手卷的紫菜都不脆第1、2次的份量更少得可憐,第3次難得份量有足夠了。明明是連鎖,但你會發現刺身的新鮮程度很有差別。甚至連這邊的員工態度都非常惡劣,以我觀察是因為很多老人家或小孩令員工的態度很差,感覺是你點單都在找他們麻煩,也罷。今次結帳時我還呆站在一名員工前良久她也不打算收銀,另一位員工經過我三次才問有什麼幫我,台面更有3張收過銀的帳單 混亂非常,可想而知廚房那邊也不見得很整潔。元氣的收據有時會有問卷調查,也難怪之前有位員工要求我給高分。我當時還不知什麼原因,我現在好後愧給了高分呢。三次經歷都很差,已經不能再去。小女以前一向1星期去兩次元氣。最近搬來後3個月只吃了3次。元氣沒有錯,錯的是這家分店。:(查看更多
dollarshk
魚生飯
dollarshk
2018-05-19
关注
會展有活動,lunch食飯時間人比較多。同同事去左新鴻基中心果邊食元氣,一行4人,係12點45分呢個鐘數,等位等左15分鐘左右啦。 叫左個88蚊既set, 有刺身,炸雞,海鮮飯同鳥冬,不過個飯比預期既細lor. 都fresh既~味道都唔錯~查看更多
mochi101
下午茶之選
mochi101
2018-03-07
关注
元氣下午茶聽得多, 今次都真係第一次啱時間地咁去試個人覺得最高CP值既配搭:1D + 2B 南瓜薯餅   +   3C 紅豆燒  (話時話元氣啲甜品真係唔錯.......)但我好想食udon, 又懶係健康,所以揀左 1B+ 2A + 3Budon同沙律無乜好講, 當係free food 就算la lol個寿司盛.....有少少頹, 唔算太新鮮, 寿司唔算好靚仔, 不過以佢性價比都還不錯可惜我唔食蝦同牛,  唔係我一定揀1D寿司盛!諗唔到食乜, 依個下午茶都真係好抵食ge:)查看更多
pchote
Just right for the price
pchote
2018-02-04
关注
The afternoon tea set is just the right price at $50+ and not a cent more. The set I had consisted of some sushi, fried chicken, and udon soup. Quality of the sushi was nothing special and tasted quite bland. The udon soup was hot and nicely seasoned. Not many people around at this time too. For a light afternoon meal when you are in a hurry, the overall experience was quite pleasant.查看更多
肥髀媽
壽司🍣下午茶
肥髀媽
2018-01-30
关注
終於放假,同唔使返學嘅肥髀出去逛街,佢又想食壽司🍣,在灣仔去到呢間元氣,下午茶時間唔使排隊,入內係一貫黃色淺木裝修,乾淨企理,迴轉帶上無乜壽司,下午茶餐好抵食,配搭都好多,叫一個餐加散叫啲壽司,好快手就到!午後自選3食($62)日式燉蛋:夠熱同幾滑溜南瓜🎃薯餅:熱辣辣外脆,南瓜蓉甜美!好味壽司:八爪魚梅子卷:酸酸地,加少少彈牙八爪魚🐙好味芥辣八爪魚:紫菜爽脆,八爪魚🐙彈牙,醬料滑溜鹹香,不過唔夠攻鼻!三文魚壽司:肥髀食熟蝦壽司:爽口唔腥刺身:赤海蝦刺身:爽口唔腥三文魚刺身:肥髀食蟹柳手卷(跟下午茶餐加$12)賣相靚,肥髀食散叫:三文魚壽司:肥髀食蟹籽沙律:青瓜爽脆,蟹籽卜卜脆,沙律醬🥗微酸開胃!好食帆立貝壽司:淋身軟滑唔腥中華沙律:海草滑溜帶咬口!有芝麻香口好味!食物保持水準,店員有禮斯文,好爽手!連鎖店壽司來講,價錢唔貴,水準最好!查看更多
+ 6
張小姐
好食但係。。。。。。
張小姐
2017-10-16
关注
放工想食元氣,去到times square先知羅素街嗰間執咗.... 唯有睇其他分店,去灣仔應該少d人,所以諗住去集成對面嗰間。由於係會員,拎定飛先~~~ 但係佢個app嘅地址響龍和道:(.... 痴線, 好彩識路, 如果唔係就俾佢老點去到好彩冇咩人, 7點幾,坐咗卡位,叫咗嘢食。 d嘢好食呀,手卷軍艦d紫菜都好脆,整體都好好食 (唔係間間元氣都好食架。。。). 不過真係熱到癲, 好似冇開冷氣咁, 一路食要一路抹汗。。。。 d waiter哥哥姐姐又冇表情,又唔係做咩冇禮貌嘅嘢,只係佢地冇表情嘅樣就好似黑口黑面咁。。。。。 我都唔敢同佢地投訴冇冷氣。。。。 費事有俾人鬧嘅風險....我地order壽司, 上得都好快, 又好味. 都會再嚟呢間嘅。。。。 不過等冬天先。。。 今日打完風都唔算太熱,咁都熱到我地滴晒汗咁。。。查看更多
軍艦嘅壽司d紫菜都好脆
Lemon Juice juice
堂食好食過外賣
Lemon Juice juice
2017-09-12
关注
因為姨甥仔放暑假回香港渡假,在飛回倫敦前一晚,便叫了他最喜歡吃的壽司😘😘😘他說在倫敦的壽司不好食所以他幾乎在香港的每一個晚上也吃壽司🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️今次叫了三文魚壽司,鰻魚壽司,墨魚壽司,青瓜卷,蟹柳卷,元氣卷,炸蝦卷,三文魚皮手卷查看更多
kawawong1026
呢間仲有舊lunch menu!!
kawawong1026
2017-09-06
关注
每次lunch一諗唔到食咩好, 腦海就會浮現 “元氣”因為佢地既lunch set好抵食! lunch hour成日都會好多人排隊等位~好可惜我冇會員冇得用apps拎飛…..今個月經常打風, 所以亦時常落雨~ 唔知係咪天雨既關係, 所以1點鐘左右去到唔洗點等就入得!好開心呢間元氣lunch仲係呢個舊menu!!因為之前去過幾間唔同既元氣轉左menu!個人覺得舊set比起新set抵食同吸引D~點菜10分鐘都冇就上齊!Set A茶碗蒸好多料~ 有冬菇、蟹柳、魚片…蛋亦是滑滑的亦唔會太稀或太實~ 唔會太咸亦唔會冇味~ 收貨有餘~刺身都幾大片~ 不過北寄貝一般般…. 感覺唔是好新鮮~ 如果換做帆立貝會開心D~炸物係蝦 (記得之前食係炸雞翼) 不過冇配沙律醬, 要點跟餐沙律D沙律醬來食….感覺好dry, 食左一條就唔想再食迷你蟹子三文魚腩飯 刺身好少~~ 唔夠送成碗飯… 感覺成個A餐都一般般:(Set B喜歡佢地既湯烏冬~ 係彈牙既,湯亦係和味之前好似多件墨魚壽司, 但而家得返6件, 不過玉子壽司就比之前大件左~壽司質素係正常既~食晒成個餐好有飽足感!查看更多
Ilikeyourbike
their service will leave you hungry
Ilikeyourbike
2017-08-21
关注
the choice of sushi on the roller is quite limited, so ordering was supposed to be a better option. However, I had to wait for mine for 1 hour! and still did not get it, even though I reminded the waiters about it a couple of times. The best part of it - the place was half-empty.Left the place disappointed and starving查看更多
Monkey Hin
為左儲分
Monkey Hin
2017-06-26
1K 浏览
关注
話説我張元氣咭7月到期, 要6月30日前儲到$800,兩個人食要食4次,好彩今日幾個同事肯陪我食,食埋今次就搞掂。我同同事食左Lunch set B. 有青瓜沙律,清湯烏冬, 炸蝦壽司, 幾件精選壽司, 非常豐富。烏冬味道真的很清,只有少少咸味,不過偶爾食清啲都好既,麵質總算彈牙。壽司都係啲較平既壽司款式,碟中最正既係 蛋壽司,兩片蛋夾住粒飯, 蛋甜甜地又唔會好實。炸蝦軍艦的炸蝦脆卜卜又夠香,加埋啲新鮮香飯同蟹子,都幾正。下午都食得咁豐富,可以話無得頂!查看更多
+ 5