2020-08-16 47 浏览
近期天氣熱,個人都冇乜胃口,成日都想食啲清淡淡嘅嘢,今日同老公嚟到佐敦呢邊工作,就想簡簡單單,搵間粥麵店食下!見到呢間元朗新記,呢間粥麵店喺元朗一直都好出名,近幾年開到出嚟九龍區,就嚟試吓!呢度燈光光猛,裝修簡潔!食物款式繁多,淨粥品都有50幾款👍🌟魚腩粥~粥底夠綿,用小鍋上,一鍋有成八件魚腩片🥰材料豐富!🌟叉燒腸~佢個腸皮係比較晶瑩彈口,有咬感、夠滑,如果叉燒份量再多啲就更好了🌟涼拌皮蛋 ~好欣賞佢個秘製醬汁,配上蒜蓉芝麻,微甜辣嘅口味,惹味開胃🌟蜆介鯪魚球~每粒都有乒乓波大小,而且夠彈牙,必食!🌟星洲炒米粉 ~材料豐富,有叉燒、蝦仁🍤、紅椒、芽菜、雞蛋、火腿,用上咖喱粉,分量唔算多,但炒得夠均勻,配粥品非常好!😋

呢度燈光光猛,裝修簡潔!食物款式繁多,淨粥品都有50幾款👍

🌟蜆介鯪魚球~每粒都有乒乓波大小,而且夠彈牙,必食!
2020-08-15 157 浏览
星期六訓醒剛好是下午茶時間,和家人來到這間茶餐廳此茶餐廳最出名是雞粥,當然要試一試,下午茶雞粥還可配炸倆和飲品,十分抵食生滾貴妃雞粥 - 下午茶的份量也不少,賣相不錯粥非常軟綿綿,貴妃雞的黃油香混在粥內,不用加任何調味料都非常入味炸倆 - 下午茶套餐配有的,一大碟,滑滑的腸粉包著脆卜卜的油條,十分有口感酥炸魷魚鬚 - 熱辣辣的,即叫即炸,炸得非常香脆可口蜆介鯪魚球 - 這味小食真係愈來愈少見,鯪魚球比一般的大最精髓當然是要配上蜆介醬去吃,鯪魚味非常鮮甜炸蒜茸雞翼尖 - 份量堆到有一個小山丘,蒜茸味非常香濃,吃不停口飲品當然是茶餐廳必點的凍奶茶和凍檸茶,不會太甜這間餐廳的雞粥真是名不虛傳,小食也非常高質,真係性價比很高,值得再來

星期六訓醒剛好是下午茶時間,和家人來到這間茶餐廳

生滾貴妃雞粥

生滾貴妃雞粥 - 下午茶的份量也不少,賣相不錯

炸倆

酥炸魷魚鬚

酥炸魷魚鬚 - 熱辣辣的,即叫即炸,炸得非常香脆可口
蜆介鯪魚球

蜆介鯪魚球 - 這味小食真係愈來愈少見,鯪魚球比一般的大
蜆介鯪魚球

最精髓當然是要配上蜆介醬去吃,鯪魚味非常鮮甜
炸蒜茸雞翼尖

飲品當然是茶餐廳必點的凍奶茶和凍檸茶,不會太甜

炸倆
炸蒜茸雞翼尖
  • 招牌貴妃雞粥
2020-08-14 68 浏览
🔸金牌貴妃雞(例牌) $68🔸蒜泥汁脆皮豆腐 $33🔸帶子牛肉炒麵 $68🔸凍豆漿 $9-又帶媽媽去撐枱腳,今次食吓中式嘢先,聽講呢間元朗新記嘅貴妃雞好好味,當然要叫個例牌試吓!(因為天氣太熱唔多想叫粥🙈)果然個雞肉質非常嫩滑,仲有淡淡酒嘅香味,好味!脆皮豆腐附上嘅蒜味醬汁好開胃,豆腐炸到脆卜卜,而且一口一粒嘅size非常細心啊!而個炒麵第一次食有帶子做餸,雖然數量唔算太多但成件事好高級啊哈哈!
🔸金牌貴妃雞(例牌) $68
🔸蒜泥汁脆皮豆腐 $33
🔸帶子牛肉炒麵 $68
🔸凍豆漿 $9

2020-08-14 1261 浏览
Today I have lunch with my friend at Jordan. He recommends going to this shop to eat chicken congee. As noted from the menu, there is a wide variety of congee and other signature dishes to select. There are also some economical lunch sets such as congee, rice, noodles, etc with drink/soup to choose.We take two chicken congee sets with steamed shrimp rice rolls (蝦腸) and rice rolls stuffed with Chinese fried dough sticks (炸兩). The chicken congee (雞粥) is good with plenty tasty chicken. The shr

We take two chicken congee sets with steamed shrimp rice rolls (蝦腸) and rice rolls stuffed with Chinese fried dough sticks (炸兩). The chicken congee (雞粥) is good with plenty tasty chicken. The shrimp rice rolls are smooth and fresh. Fried dough sticks (炸麵) inside the rice rolls are crunchy and taste well with sweet sauce (甜醬). We top up the sets with a dish of choi sum which is fresh.

As my friend is a fan of fried food, he orders fried pigeon (炸乳鴿) and fried squid (炸魷魚鬚). Both are fried upon order and well cooked without excessive oil. Fried pigeon is tender and juicy. Fried squid is yummy, too.

Iced milk tea and soup are also good.

On the whole, we are content with our lunch and find the price reasonable. Service and hygiene are good.
2020-08-03 174 浏览
雖然香港已經變了不少,但是有些地方,例如食物,仍然是有些店家會保留傳統香港的特色。今次和父親到一間老字號食雞粥,他老人家不知食得幾滋味,還問幾時會再去😂-這次光顧的餐廳是一間粥粉麵店的老字號,較有名的是煲仔雞粥,咁當然要去試下啦🤤這裏售賣不同的港式食物,例如煲仔粥、炒粉麵、湯粉麵、炒飯、腸粉、燒臘、小菜和小食,款式眾多,如果想懷念香港的各種美食,這裏會是一個好地方👍🏻-1️⃣招牌貴妃雞粥 $52餐廳用上貴妃雞的雞腿肉來煮粥,嫩滑的肉質、金黃色的雞油、綿滑的粥底,又香又鮮味,叫人垂涎欲滴🤤-2️⃣蜆介鯪魚球 $52每粒鯪魚球都炸成金黃色,非常吸睛🤩內裏是百分百的鯪魚肉,沒有加其他材料,原汁原味,又彈牙,蘸蜆介醬汁來吃,可說是最佳的配搭😋-3️⃣香脆炸大腸 $52豬大腸是我的最愛,不過都是很久才吃一次🙈這個大腸清洗得很乾淨,從腸內就可以看到,令人食得很放心👍🏻大腸炸成橙紅色,外脆內軟,如果加杯啤酒,作為下酒菜,一定會是頭三甲😂-4️⃣鮮蝦雲吞麵 $36雲吞的皮很薄,蝦肉和豬肉很飽滿,味道鮮甜😋幼麵很爽口,湯頭有淡淡的蔥香,整體很不錯😋-5️⃣楊州炒飯 $46這個炒飯很有火喉,飯粒是粒粒分明,而且材料也很豐富,
1️⃣招牌貴妃雞粥 $52

2️⃣蜆介鯪魚球 $52

3️⃣香脆炸大腸 $52
香脆炸大腸
4️⃣鮮蝦雲吞麵 $36

5️⃣楊州炒飯 $46
這個炒飯很有火喉,飯粒是粒粒分明,而且材料也很豐富,有叉燒、火腿、炒蛋、蔥粒和菜粒,炒得很香很好食👍🏻
楊州炒飯

6️⃣炸兩 $20
腸粉皮很薄很滑,包住大大條油炸鬼,蘸甜豉油來吃,外軟內脆的口感,不論幾時食都咁回味🤤
炸兩
香脆炸大腸
楊州炒飯
炸兩
2020-07-24 60 浏览
又係下午茶時間,今日就簡簡單單食個下午茶。今日去咗位於佐敦嘅新記食下午茶 呢度雖然係一間粥店,但係都有一般茶餐廳嘅下午茶提供,而且價錢都幾平,我叫咗一個生滾僵屍豬膶米粉,配炒蛋同埋牛油厚多士,價錢都只係$40 ,相比其他食豬潤麵嘅專門店,呢度真係好抵食。另外叫咗一份XO醬叉燒炒蛋飯叉燒炒蛋飯嘅炒蛋同下午茶餐嘅多士炒蛋嘅炒蛋顏色明顯唔一樣,睇得出餐廳對食材嘅用心。叉燒炒蛋飯嘅炒蛋蛋味比較濃,炒蛋炒得非常之滑,算係幾高質。呢個飯下午茶$44 ,但係份量就同lunch差唔多,幾抵食。

另外叫咗一份XO醬叉燒炒蛋飯
叉燒炒蛋飯嘅炒蛋蛋味比較濃,炒蛋炒得非常之滑,算係幾高質。
2020-07-21 157 浏览
呢度的粥以煲仔上枱為特色,保持到粥的熱度之餘,呢度的粥我覺得無咁易稀。貴妃雞粥配豉油王炒麵及凍檸檬茶走甜($58)~貴妃雞粥夠嫩滑,雞皮彈牙,果然係招牌雞粥。豉油王炒麵夠熱身,夠色夠味道。生滾豬潤粥配蘿蔔糕及凍檸檬茶($45)~豬潤份量十足,豬潤味溶入粥底內,愛好者的我會覺得好好味。蘿蔔糕新鮮煎起,唔會成口粉,亦唔會太削,。酥炸魷魚鬚($55)~好食,炸粉略似K字頭雞,呢度D魷魚鬚卜卜脆之餘,又唔會成口炒粉,新鮮炸起,特別好食,推介。

豉油王炒麵

生滾豬潤粥

蘿蔔糕

2020-07-20
豉油王炒麵
生滾豬潤粥
蘿蔔糕
2020-07-13 102 浏览
佐敦 新記雞粥今日行過佐敦呢間「元朗新記雞粥」,本身諗住食平啲,見佢啲粥都係三十蚊起跳,雲吞麵都好抵食。不過我越嗌越貪心,又想試芐貴妃雞又想食炸兩🤣 兩後埋單都百零,不過咁多嘢食,都抵嘅🤫🤤🐥 海哲手撕雞 ($52)首先叫咗個開胃嘅手撕雞,因為見周圍好多人食就叫咗😆 果然酸酸辣辣好開胃☺️ 海哲份量又好多~🐣 貴妃雞粥 ($52)主角貴妃雞粥☺️ 啲雞好嫩滑好正,仲入選過X假期嘅最嫩滑雞粥之一添!啲粥都好綿密好好味!個粥好推介!🌯 香脆炸兩腸粉 ($20)我細個冇食過炸兩,去到中學先知道咩叫炸兩,而且仲一試就愛上😋 呢個炸兩比得上當時我第一次食炸兩嗰種驚喜嘅感覺,入面嘅油炸鬼份量好多,腸粉皮又好嫩滑,外面滑入面脆,加埋我最愛嘅甜醬係完美☺️ 只係廿蚊雞就咁大碟🤤
佐敦 新記雞粥

海哲手撕雞

🐥 海哲手撕雞 ($52)
貴妃雞粥

🐣 貴妃雞粥 ($52)
香脆炸兩腸粉

🌯 香脆炸兩腸粉 ($20)
2020-07-13
  • 炸兩
2020-07-13 57 浏览
10件大大口炸兩 20hkd搬完屋後,深夜時份要善待一下自己, 好想去食炸兩,enjoy 一下, 同酒樓比較呢個炸兩非常便宜。 20蚊就享用到,十件大大口炸兩, 茗茶錢免加一, 新記雞粥必食食品。 賣相方面,貌似同其他 炸兩冇分別,但其實內裏非常爽脆, 餐廳使用既鼓油,唔會喊而且又鮮甜味道。杞子枸杞豬潤湯set 61hkd (豆漿+9hkd)平時買餸都真係唔知邊到可以買到枸杞葉,豬潤湯最佳配搭就係枸杞,杞子,葉片煮出黎微微呈現淡黑色,唔洗點落調味料已經有鮮味,完全用不著味精去調味。轉左做set....都係61蚊,有一碗大白飯。飲品方面就冇特別,好standard 芝士粟米焗魚柳飯 57hkd (五花茶 +6hkd)魚柳好大塊,冇骨,大人小朋友都岩食,芝士份量好多,煮到剛好金黃少焦,材料份量非常慷慨,唔會就住就住計住計住。蛋白杏仁茶 19hkd一大壺,份量大概450ml,19蚊,有少少杏仁口感及香味,微熱。海蜇手撕雞 52hkd麻醬海蜇手撕雞係冷盤黎,手撕雞份量唔多,海踅做左主角,口感方面較軟身,唔夠牙力都食得落,整體成碟都冇話會太咸,反而係甜甜地。呢間真係十級好推介高質食物好味茶餐廳,
10件大大口炸兩 20hkd

蛋白杏仁茶 19hkd

海蜇手撕雞 52hkd

呢間真係十級好推介高質食物好味茶餐廳,免加一亦之餘,性價比高,平日經過佐敦都會再光顧。
蛋白杏仁茶

10件大大口炸兩

蛋白杏仁茶
10件大大口炸兩
  • 杞子豬潤湯
  • 炸兩
2020-07-10 51 浏览
落場食飯搵到黎呢間茶餐廳,鋪面乾淨,好似新裝修,坐得舒服,不過比冷氣吹頭。。。下午茶餐都好多選擇,多士三文治,麵餐粥餐郁有,叫左兩個麵餐,一個豬扒麵$37,一個生滾豬膶麵$40。先上炒多厚多士,炒蛋可以轉腸仔,厚多士加$3轉菠蘿包,抵食炒蛋炒得好滑,唔油豬扒麵嘅豬扒大塊,差唔多手掌咁大,而且切落唔淋,唔係果啲用鬆肉粉醃製咁淋到冇肉質豬膶麵轉左米粉,米粉好煙韌,好似粉絲質地,正豬膶冇臭味,好滑,煮得岩岩好,而且有唔少塊下午茶餐可以做到$40或以下係抵食,好似馬華餐廳冇服務都仲要收你加一,我真係唔會再去。呢間都可以得閒再去,食粥食宵夜都好

先上炒多厚多士,炒蛋可以轉腸仔,厚多士加$3轉菠蘿包,抵食
炒蛋炒得好滑,唔油

豬膶麵轉左米粉,米粉好煙韌,好似粉絲質地,正
豬膶冇臭味,好滑,煮得岩岩好,而且有唔少塊

2020-07-09
2020-07-10 41 浏览
1. 紅燒元朗肥皮乳鴿($65)omg 呢個好食🤭 上碟熱辣辣,個皮好脆啊😨d肉唔鞋又夠味,我真係好耐冇食過乳鴿,好好食呀,真心推介2. 田雞粥($49)可以揀好多款配料,而我突然之間好想食田雞🤣🤣 諗都冇諗就要左呢個,原來好大碗😳 兩個人分都一人有2-3小碗。粥好綿架!係好食既粥,唔係粥水分離3. 帶子貴妃雞炒油麵($68)估唔到帶子有成5-6粒,仲要都好大粒架,貴妃雞好滑,又係好多舊,碟炒麵份量都唔少,都幾有鑊氣4. 秘制雞中翼($29)呢個好欣賞!煎炸得黎,入面d肉仍然好嫩滑,雞皮表面有少少乾,但食落反而幾脆下,好食過好多cafe,而且有5隻,好抵5. 蒜泥汁脆皮豆腐($33)豆腐本身冇咩味,主要靠個汁,汁係另上既,所以豆腐係保持到脆度6. 豆漿($9)大眾甜度,甜味比豆味重兩個人share飽到反艇,每樣野食都係即整上碟,全部熱辣辣架

1. 紅燒元朗肥皮乳鴿($65)

2. 田雞粥($49)

3. 帶子貴妃雞炒油麵($68)

4. 秘制雞中翼($29)

5. 蒜泥汁脆皮豆腐($33)

6. 豆漿($9)
大眾甜度,甜味比豆味重

2020-07-09 45 浏览
今日忙完真係又攰又餓😩見到元朗新記好多人食👀我都入咗去食.鮮蟹粥+瑤柱+帶子🥣3款海鮮都好足料☺️有半隻蟹、蟹鉗、蟹腳🦀帶子都有 7-9 粒😍瑤柱已經煲到同粥混為一體,加入咗薑絲同蔥花😉海鮮嘅精華令到粥底綿滑又鮮甜🤤.帶子貴妃雞炒烏冬🔥帶子口感厚肉,貴妃雞口感滑嫩多汁🐓豉油黃炒烏冬口感煙韌,好入味,味道咸香😋芽菜、青蔥口感脆爽海蜇生腸🐖 海蜇帶少少辣,所以幾惹味🌶生腸爽口彈牙😆.泰式青檸冰🍹青檸味十足🍋個人認為都真係幾酸下,好啱我😜而且飲完之後涼浸浸,非常解渴💦.七喜龍眼冰💚味道唔會好甜,加上係七喜😌所以就更清爽😙面頭仲有四大粒龍眼肉
今日忙完真係又攰又餓😩見到元朗新記好多人食👀我都入咗去食

海蜇生腸🐖 海蜇帶少少辣,所以幾惹味🌶生腸爽口彈牙😆
2020-07-07 32 浏览
今日經過吳松街發現這間粥店,看到招牌貴妃雞粥很吸引,於是來吃個粥吧。雖然是粥店,但是餐廳菜式選擇很多,有多款粥,小菜,還有燒味等。我們點了招牌貴妃雞粥:粥很綿,整個粥有香濃的雞味,因為雞皮的油滲透到粥裏,雞肉嫩滑。XO醬海鮮炒飯:有蝦及帶子,海鮮新鮮及肉質彈牙,飯粒炒的粒粒分明。吃粥必配炸兩:油炸鬼很脆而且不是中間空洞洞的。被滑溜的腸粉包裹着,很美味。魚香茄子煲:茄子用油炸過,很香,加上肉碎,佐飯一流。
2020-07-07 33 浏览
大熱天時 冇胃口食飯 同老媽子去附近食粥粉麵 簡簡單單又一餐-🐟🧆蜆芥鯪魚球 ($52)鯪魚球粒粒巨型 成個乒乓波咁大 魚肉彈牙軟熟 食唔到腥味 老媽子鍾意點蜆芥醬 話嗰啲醃漬蜆肉特有嘅鹹腥味 夾雜於魚肉當中 提鮮又惹味 我就多數淨食或加啲辣椒油 鯪魚肉鹹鹹辣辣 同樣好食 純粹個人喜好-🦀🥣花蟹粥 ($52)雞粥同蟹粥 好受歡迎 我上次喺佢地嘅旺角店 食咗鷄粥 今次轉陣叫蟹粥 粥係一人份 但蟹嘅份量 絕不欺場 全部斬件上 有成六件咁多 蟹背連膏 蟹膏豐腴 蟹肉淸甜 要食啖啖蟹鉗肉 只需略為咬開就可以 唔使落手食咁麻煩 -🧆炸兩 ($20)食粥點可以冇炸兩 油炸鬼香脆 加埋豉油甜醬辣醬花生醬 鹹甜辣滑脆 五味紛陳 味道同口感 豐富到不得了-🧆炸大腸 ($52)另一邪惡又好難抗拒嘅伴粥小食 大腸外脆內軟 點埋甜酸醬 不敗組合-🐷🍜南乳豬手湯河 ($37)小食食得咁上吓 係時候食番碗粉 豬手炆得腍 豬皮連豬軟骨 骨膠原豐富 南乳炆得入味 放於湯河中 連帶食到少少柱侯味 不至於食清湯河粉咁寡口-📍佐敦吳松街123號地下 元朗新記
🐟🧆蜆芥鯪魚球 ($52)
🦀🥣花蟹粥 ($52)
🧆炸兩 ($20)
🧆炸大腸 ($52)
🐷🍜南乳豬手湯河 ($37)
📍佐敦吳松街123號地下 元朗新記
2020-07-07 38 浏览
今日嚟佐敦同屋企人食午餐,想清清地食粥,咁啱見到呢度有間新記分店...打開餐牌,基本上中式餸菜乜都有得食,我哋揀咗招牌菜紅燒乳鴿,即叫即炸,熱辣辣脆卜卜,超好食。蜆介鯪魚球,大大粒,勁足料。加埋蜆肉一齊食,勁夠味。招牌雞粥,雞肉啖啖肉,煲完粥依然好鮮嫩,雞肉融入哂粥裡面。叉燒腸嘅皮好有口感,煙煙靭靭,裡面好多叉燒肉。貌似茶餐廳感覺,但係有高質酒樓嘅水準。款式實在太多,下次再嚟佐敦,一定會再嚟試多d其他款式。

蜆介鯪魚球,大大粒,勁足料。加埋蜆肉一齊食,勁夠味。

招牌雞粥,雞肉啖啖肉,煲完粥依然好鮮嫩,雞肉融入哂粥裡面。

叉燒腸嘅皮好有口感,煙煙靭靭,裡面好多叉燒肉。

貌似茶餐廳感覺,但係有高質酒樓嘅水準。

款式實在太多,下次再嚟佐敦,一定會再嚟試多d其他款式。
2020-06-09
午餐