2023-07-14 606 浏览
今日嚟到元朗食上海麵將軍乾拌炸醬麵$35🍖麵底用嘅係上海麵,可以揀粗麵/幼麵/米線🍜配料有花生,白菜絲🥬、京式炸醬、蔥花、芫茜人均$35份量好足夠~食完超夠飽~平民指數:🌟🌟🌟🌟🌟好食指數:🌟🌟🌟🌟———————————————————-元帥麵館🥘營業時間:星期一至日10:30am-9:00pm#將軍麵館 #湯麵 #上海麵 #京式湯麵 #京式美食 #京式菜 #香港美食 #美食 #天水圍 #hkig #hkfood #hkfoodie #hongkong #hkfoodblogger #hkfoodlover #天水圍美食 #元朗美食
今日嚟到元朗食上海麵
將軍乾拌炸醬麵$35🍖
麵底用嘅係上海麵,可以揀粗麵/幼麵/米線🍜
配料有花生,白菜絲🥬、京式炸醬、蔥花、芫茜
人均$35份量好足夠~食完超夠飽~
平民指數:🌟🌟🌟🌟🌟
好食指數:🌟🌟🌟🌟
———————————————————-
元帥麵館🥘
營業時間:星期一至日10:30am-9:00pm
2022-10-16 647 浏览
🔹️元帥肥腸湯麵 (元朗)🔹️元朗真係好多粉麵店既選擇,好似每行幾步就有一間,每間都各有特色,今次就試食呢間元帥麵館,有撈麵湯麵選擇,而麵條都係新鮮自制既手工麵,麵款有幼麵、米線、粗幼薯粉可以選擇👏而配料食材都有具特色既大腸、豬手可追加☺️我選擇左🍜元帥肥腸湯麵,肥腸既份量都好多,我加左份食材 - 芝士腸,再配合湯麵內既配料白菜絲、京式炸醬、芫荽,攪拌後一齊食好正🤤 必選小辣,小辣唔會過辣,我覺得又可以帶到個鮮味👏
🔹️元帥肥腸湯麵 (元朗)🔹️

而配料食材都有具特色既大腸、豬手可追加☺️

2022-05-19 671 浏览
元朗食嘢真係冇得輸,又多特式小店,平,靚,正。内部裝修麻雀需小,但都不覺太侷促。主打炸酱麵,亦有加錢由$7~11,車仔麵加餸的配搭自助調味料竟然有一款自製特式黃色燈籠椒醬不太辣,偏咸,但味鮮,略加小許拌麵食,可以提鮮下午茶套餐價~3:00~5:30pm元帥撈粗撈麵$32, 凍飲加$2 ,合共 $34而且和一年前餐牌價錢對比,只加了$1,良心價。現在百物騰貴,仍然頂得住,自有佢吸引食客之處,就係平,靚,正。炸酱肉份量也不小,再配紅蘿蔔絲,花生,芽菜,芫荽,葱,料多過麵,而且大大碗,賣相勁吸晴,勁有食欲撈均後,再加些小燈籠椒醬,簡直係人間美食
元朗食嘢真係冇得輸,又多特式小店,平,靚,正。

内部裝修麻雀需小,但都不覺太侷促。

主打炸酱麵,亦有加錢由$7~11,車仔麵加餸的配搭

自助調味料竟然有一款自製特式黃色燈籠椒醬

不太辣,偏咸,但味鮮,略加小許拌麵食,
可以提鮮

下午茶套餐價~3:00~5:30pm
元帥撈粗撈麵$32, 凍飲加$2 ,合共 $34
而且和一年前餐牌價錢對比,只加了$1,良心價。

,而且大大碗,賣相勁吸晴,勁有食欲

撈均後,再加些小燈籠椒醬,簡直係人間美食

2022-04-19 428 浏览
最近疫情都唔太想出街食,所以外賣左呢個🤣🤣元帥麻醬撈麵🍜唔知大家鍾意食湯麵定撈麵多d呢?呢間鋪我只係鍾意佢個麻醬撈麵🥰麵有粗麵、幼麵、米線、薯粉揀 但我通常會揀幼麵因為會掛到更多麻醬😈而且麵煙靭有咬口,食落更開胃滿足🥰🥰配上肉鬆🥓、紅蘿蔔絲🥕、青瓜絲🥒、芽菜、花生🥜色彩繽紛滿足埋視覺享受😙😙當然如果有需要就加錢加配料🙂真係誠意推介 我下次會試更多款色
最近疫情都唔太想出街食,所以外賣左呢個🤣🤣

元帥麻醬撈麵🍜

真係誠意推介 我下次會試更多款色
2022-03-13 366 浏览
系千色對面,成日行過見到,睇左其他食評, 終於黎試試。 我點左酸菜炸醬粗面, 個湯酸酸地, 好開胃! 應該呢個面先有酸湯, 好正。 D面真系好彈牙, 好有咬口。 有d 似日本d烏冬~ 會返去再食啊!
系千色對面,成日行過見到,睇左其他食評, 終於黎試試。

唔知有冇人特別鍾意食有咬口嘅上海麵 呢間元帥麵館就係轉整上海麵!無論係粗麵幼麵都非常有咬口 而且撈麵仲特別入味 價錢仲係30左右!上次我就試過佢嘅元帥炸醬麵 好多配菜非常colourful 今次都試左新嘢!🍝元帥麻醬撈麵(+菜心)💰32(+7)可以見到麵嘅上面鋪滿左一層肉鬆 簡直好似肉鬆被咁😍 下面就有花生 胡蘿蔔 青瓜絲 芽菜等配菜 全部都色彩繽紛 望落都特別開胃肉鬆係鹹鹹地嘅口感 但係撈勻麻醬之後會偏甜 似日式胡麻醬嘅撈麵感覺 注意!肉鬆撈勻之後會同醬無法分離!所以建議but定D肉鬆去第二個碗度先 而且下面白色嘅粗麵非常有韌勁 所以特別適合撈來食!而麻醬口感清新 忍唔住食足成碗雖然呢間真係超抵食 但係荃灣路德圍嘅分店已經關門 不過見到元朗仲有分店!好彩路德圍仲有好多掃街小食可以比大家一飽口福 希望可以多D發掘呢種小店 令大家品嚐更多唔同菜式啦!📌 元帥麵館 (荃灣)荃灣路德圍26號地下📌元帥麵館 (元朗)元朗西菁街9號富盛大廈地下78-79號舖

🍝元帥麻醬撈麵(+菜心)
💰32(+7)
元帥麻醬撈麵

📌 元帥麵館 (荃灣)
荃灣路德圍26號地下

📌元帥麵館 (元朗)
元朗西菁街9號富盛大廈地下78-79號舖
2021-06-10
元帥麻醬撈麵
2021-06-10 675 浏览
經過見到唔使等位即管入去試吓,呢個麵館開咗一段時間都冇食過,就咁睇店舖個面積唔係好大,所以座位都有一啲窄,大約可以坐10多20人左右! 不過環境都算乾淨,而待應姐姐都好熱誠招待!腩肉手工麵: 呢一個係手工粗麵,質感幾實淨,爽口彈牙,係自己比較喜歡食嘅類型,所以我覺得呢個手工麵都幾好食呢個肉碎略為有一啲鹹,但係個腩肉冇想像中咁肥,以為比較鞋,但食落個味都唔錯,有少少辣 幾嘢味,肉質比較香口好有口感,未去到好滑,但唔係鞋口。另外仲加咗個豬腸,夠晒淋滑。豬軟骨手工面: 炆得十分之淋,味道亦都夠濃郁,個軟骨真係可以慢慢去咬,肉質都夠嫩。牛展手工麵:呢個味道比較清淡,牛味都比較香濃,肉質都係爽爽地。胡椒豬肚雞:聞落去係有胡椒味,但食落我覺得可以再濃一啲,不過餸菜個配料都幾充足,雞就比較鞋口少少,但個豬肚係OK的,幾爽滑。總結:佢嘅手工麵做得唔錯,爽滑彈牙,配麵的餸基本上都OK, 唯獨是飲品,真係好一般!

不過環境都算乾淨,而待應姐姐都好熱誠招待!

另外仲加咗個豬腸,夠晒淋滑。

2021-06-04
2021-04-12 417 浏览
元朗好西真係多羅羅🍔🍱🍛🍡🍰🍧🍫係千色對面就有間主打京醬嘅麵館有多款撈麵同湯麵選擇😻😻價錢合理💰仲大大碗🥣-🍝元帥撈粗麵+雞絲 ($31+$7)真係好足料😂好鬼大碗🤩無論係麵定餸嘅份量都超多🙈一個人真係食唔哂🤓見到碗麵咁色彩繽紛就知🌈有好多款配料👉🏼秘製醬汁、芽菜、甘筍絲、京式炸醬、花生、蔥花同芫荽🌱而個粗麵真係好Q彈😻煙韌彈牙😋😋真係需要少少牙力去食😂😂配上京式炸醬同秘製醬汁✨令到成碗麵更加惹味🤩🤩🤩不過碗麵就真係比較重口味🤨🤨間唔中食下好了🥰
元朗好西真係多羅羅🍔🍱🍛🍡🍰🍧🍫
係千色對面就有間主打京醬嘅麵館
有多款撈麵同湯麵選擇😻😻
價錢合理💰仲大大碗🥣
🍝元帥撈粗麵+雞絲 ($31+$7)
2021-03-22
用餐时段
2021-03-23 360 浏览
元帥麵館是我每星期必選晚餐❤️無辣不歡的我,喜歡下班後休閒地用晚餐我先是試了他們家的粗麵,最後是完全地愛上薯粉😍😍🍜腩肉薯粉加配肥牛 (小辣)腩肉不會很肥也不會很瘦,而是剛好的肥瘦適中。所以入口不會很油膩但又很有咬口。薯粉則是幼薯粉完完全全是本人頭號至愛,再加上京醬,但辣度建議先小辣再慢慢調整。如果不夠辣味可自行加辣,不然太辣就會難以入口。另外可再加上自己喜歡的配菜,例如肥牛、魚皮餃子等隨個人喜好。🥒暴力青瓜 (推薦)暴力青瓜酸酸甜甜,加上麻醬很是開胃。
元帥麵館是我每星期必選晚餐❤️
無辣不歡的我,
喜歡下班後休閒地用晚餐
我先是試了他們家的粗麵,
最後是完全地愛上薯粉😍😍

🍜腩肉薯粉加配肥牛 (小辣)

腩肉不會很肥也不會很瘦,而是剛好的肥瘦適中。
🥒暴力青瓜 (推薦)

暴力青瓜酸酸甜甜,加上麻醬很是開胃。

元帥腩肉麵
等候时间
5 分钟 (堂食)
元帥腩肉麵
  • 暴力青瓜
2020-10-20 651 浏览
諗住係元朗行山求其搵左間麵館黎食細細間鋪仔店員見我地係門口望已經即刻走埋黎招呼我地入去坐坐低就叫左一個撈麵同一個湯麵元帥麻醬粗麵 另加大腸 $45幾特別 有肉鬆係入面仲有芽菜 青瓜絲 甘荀絲 同花生粗麵大大條煙煙銀銀有咬口大腸正常水平 無乜驚喜元帥酸菜炸醬薯粉 另加豬軟骨 $43個湯唔夠酸 酸菜甜甜地 好食豬軟骨都算淋身 幾入味 出面好多鋪頭轉薯粉都要另外加錢呢間唔需要加錢👍🏻同埋碗麵唔算貴三十幾至四十幾蚊就食到一碗麵
諗住係元朗行山

呢間唔需要加錢👍🏻
同埋碗麵唔算貴
三十幾至四十幾蚊就食到一碗麵
2020-10-20 402 浏览
這段時間常常在家食,有時候想食餐廳食物,所以都比較多叫外賣速遞,那麼我們就選擇了沒有食過的這家店!我們點了元帥京醬麵、元帥腩肉湯麵🍜雖然係外賣送上来家包裝很隱而且好熱,感覺很新鮮很熱辣辣👍🏻味道都唔錯喎👍🏻
用餐时段
2020-09-18 273 浏览
🐷豬頸肉+元帥撈粗麵當食物遞上個陣已經比佢擺盤同個碗吸引,色彩繽紛的食材除左比人感覺健康之外仲會容易令人胃口大開,再者盛麵隻碟同匙羹用緊上海青花瓷的設計,突然覺得高級左😁👍 講番正題先碗撈粗周邊的配料有肉碎,甘荀絲,芫荽,蔥,芽菜同秘製醬汁,主菜有豬頸肉同上海麵,幾樣野一齊拌勻再配埋個麵質QQ彈牙的麵底真係好滿足,味道又唔會太濃同太油膩只覺得肉碎配醬汁這部分咸了一點,另外豬頸肉本身都偏辣所以食落都幾惹味
🐷豬頸肉+元帥撈粗麵

元帥撈粗配豬頸肉
元帥撈粗配豬頸肉
2020-06-01 461 浏览
元帥麵館喺元朗市中心近住千色,主打食麵嘅一間餐廳!今日就叫咗兩碗上海撈粗配唔同嘅餸,佢個撈粗入面本身有唔同嘅料,例如甘筍絲、花生、薑蔥絲等等令到個麵食落口感非常之豐富,配埋佢自家個醬汁就更加惹味!而佢個面本身係扁、闊,識落非常Q彈而且好掛汁,真係唔錯!而且仲叫咗個小食就係酸辣蓮藕,佢將啲蓮藕切到好薄配埋個酸辣汁,酸酸辣辣好開胃。而且佢價錢唔算貴又非常近市中心,行完街肚餓想食個下午茶呢個係一個唔錯嘅選擇😋
外卖自取
2020-03-04 561 浏览
下午茶時段去食米線!! 下午茶時段還會送飲品呢!! 這店的湯底是以大量鮮肉及豬骨所熬出來的! 而且強調不加味精!!餐牌選擇都算多, 配料款式都好多!! 而且感覺材料新鮮!朋友點了腐竹肥牛撈粗面!! 原來以為是一般車仔面的粗面, 沒想到是上海粗炒的那種粗面!! 面質厚但煙韌! 再加上秘製醬汁, 好好食!!另一位朋友點的跟我的差不多!! 都是元帥水餃湯面! 不過加的配料不一樣!! 一碗是加魚腐, 另一碗是加肥牛!!個人認為京都炸醬很好食!!

餐牌選擇都算多, 配料款式都好多!! 而且感覺材料新鮮!

腐竹肥牛撈粗面

水餃魚腐湯米線
水餃肥牛湯米線
2020-02-21
腐竹肥牛撈粗面
水餃魚腐湯米線
水餃肥牛湯米線
2020-02-07 433 浏览
話說好勤奮既我同媽子去到元朗上堂學野路經此地突然個肚打鼓😂左望右望呢間最似樣就盲沖入去試試😚餐牌今次有記得影架😂都唔好話我次次掛住食啦😜小食款式都唔算話好少價錢都算公道👇起初望一望淨係見到全部都係元帥😂😂點解小食啲名前面無元帥既🤣是蛋一人點一碗😆媽咪叫個水餃我要豬軟骨質素係唔錯味道都好好價錢又唔貴食得過👍豬軟骨好稔又入味麵身煙韌有咬口👍我鍾意有菜莆可以加,加左仲正😍盛惠88蚊💕你話抵唔抵食喇😋

餐牌今次有記得影架😂

媽咪叫個水餃我要豬軟骨
質素係唔錯味道都好好價錢又唔貴
食得過👍豬軟骨好稔又入味
麵身煙韌有咬口👍我鍾意
有菜莆可以加,加左仲正😍

盛惠88蚊💕你話抵唔抵食喇😋

2020-01-16