2019-04-14 638 浏览
今日同左约好耐的朋友食lunch今次推介的系一间位於中环的日本小店有大学读日文的朋友成功认证无论系厨师定侍应都系 日本人!。最正的地方 当然除左日本妹之外落单时 好似一兰咁可以选面的粗硬度 葱的份量等好味过一兰!。🍜节骨拉面 $83🍜呢碗系劲好味既肥叉烧拉面🥩肉质好软身 一放入口就散左🦴日本人煮既系唔同啲既😂个汤底不重味精味😋份量足够 又再一次食唔晒啲面🙃。🍛酱汁猪排丼 $70🍛如果想食炸猪排既话记得唔好叫menu上的酱汁猪排丼😔但就一定要叫墙上写的lunch menu的猪排丼因为小妹就系叫错左😞Lunch menu: 厚身好多 劲厚 又Juicy#下次要食番补数 💪🏽💪🏽。🍜味噌拉面 $83🍜汤底咸左少少🤥份量比上面提到的节骨拉面多了整整三分一🥳#其实一直都唔清楚味噌与味精的分别

今日同左约好耐的朋友食lunch
今次推介的系一间位於中环的日本小店
有大学读日文的朋友
成功认证无论系厨师侍应都系 日本人!

最正的地方 当然除左日本妹之外

汤底咸左少少🤥
份量比上面提到的节骨拉面多了整整三分一🥳
#其实一直都唔清楚味噌与味精的分别
2019-03-16 654 浏览
一开始是被易拉架的照片吸引,连店名也没看清楚就进去了,所以不知道原来是出名食拉面。午餐餐牌花多眼乱,随意翻一下菜单,最後决定点一份鸟冬面,没想到店员却说需要等待较长时间,作为中环打工仔,在分秒必争的午餐时间只能向现实低头,於是改为选择店员推介的叉烧丼。当时心想:半分钟前也听到隔隔隔壁叫了叉烧丼,估计也不会太差吧?好吧,我错了。叉烧丼上有半只溏心蛋、紫菜、日式叉烧和大量生洋葱丝。叉烧有稍微煎过,香口,就像平常拉面上吃到的叉烧。因为没有酱汁或者饭素拌饭,所以口感很单调,食到最後,口腔内的只是满满的洋葱味。叉烧丼也会附上一碗清汤,不知道为何,突然想起了网上流传的「一乾三湿」潮文,这碗汤实在太像广东捞面的清汤,让我一度有冲动浇两勺在白饭上。感觉这次点菜失败了,大家来这里还是好好吃拉面吧!(因为不是食主打的拉面,公平起见,这次食评只给上「OK」的评分)

好吧,我错了。

2019-03-09 487 浏览
The food and drinks are okay. To be fair in Central their prize is also comparably attractive. But they don’t understand how to serve and manage more customers than their seating capacity.I was waiting outside of the restaurant for a late dinner and made sure the headwaiter notice that I was waiting for a table. No tickets were given, no arrangement of waiting line. Eventually two girls who can way after me with no manners at all jumped “the line” and got a seat first.I asked if the headwaiter s

I asked if the headwaiter saw that I had been waiting for a long time and came first and the only response she gave was, “please wait we now have a table for you”.
2019-02-24 518 浏览
外食族最开心就是不断的寻找新美食这次无意中发现隐藏在角落的日式小店,非常多的选择,墙上也挂满满满的照片,非常的吸引野菜泡菜豆腐锅味道很不错,属於比较淡的口味,和韩国泡菜锅的香浓泡菜口味非常不同,最喜欢芽菜煮得软烂充满汤精华’在等滚的过程真的很折磨🤗🤗🤗🤗炸鸡排亲子丼肉块多汁表皮炸得酥脆,将整碗饭搅拌均匀之後,一口肉加洋葱配饭和酱油的调味,超级满足。听说拉面也很厉害 还有烤饭团,决定下次再继续努力吃
外食族最开心就是不断的寻找新美食

野菜泡菜豆腐锅

炸鸡排亲子丼

听说拉面也很厉害 还有烤饭团,决定下次再继续努力吃
2019-01-16 659 浏览
想写好耐,由少人客到而家晚晚爆棚再到湾仔开分店,现在是我们每周都食一、二晚的饭堂!小店不是什麽米X莲,更不是什麽特别出名的饭店,它就像在涉谷横街或山手缐站旁的小馆!整碗简简单单的拉面,叫二碟小食,一杯Sake ,二杯啤酒。又可以黎个迷你火锅…所有食品都是简简单单,食材好,出品平夹靓。新出既羊梄菜凉拌豆腐吾错,炸鸡件我太太至爱,日式炒饭亦都系我地隔一次就点 。今次就食左日式棒棒鸡和盐汁炒乌冬。反正一个人或二个人想简简单单食一餐,又食到合乎水准既就强烈推荐。不过记得留番二个位俾我地,下次见到我地帮你介绍。最後想讲好怀念老板娘既Oden,而家生意好懒得做了……
2019-01-05 622 浏览
今日有贴心嘅佢喺中环同我睇完医生,想清清地喺附近食啲嘢,见到哩间日式嘅小店,所以试一试。哩度喺中环区黎讲,定价还算可以。我嗌左豚肉丼,感觉佢哩度嘅饭无乜特别,净系食到佢个底落左啲油,啲饭一啲酱汁都无。只溏心蛋系几好食嘅,不过食落啲饭一啲味都无,叉烧稍为有煎香嘅味,不过都无乜特别,味道不足够令到成碗饭整体够味。好淡无特色丼嘅饭底都系纯白饭,一啲味都无,真系唔推介哩度嘅拉面都可以拣自己中意嘅软硬度,佢嗌左嘅节骨拉面,竟然系莫明奇妙嘅叉烧拉面,但明明本身问左待应佢话系第2样嘢黎嘅。佢嘅汤底都几特别,捞埋面头嘅味粉,汤底系稀身嘅。拉面嘅面底真系几特别嘅,烟烟韧韧,不过呢,份量就唔多,咁嘅价钱黎讲,都唔系咁抵。

哩度喺中环区黎讲,定价还算可以。

叉烧丼

丼嘅饭底都系纯白饭,一啲味都无,真系唔推介

节骨拉面

佢嘅汤底都几特别,捞埋面头嘅味粉,汤底系稀身嘅。
2019-01-05
2019-01-04 473 浏览
中午黎到 点完菜之後 先发现厨房有微波炉 店员叮完一碗碗我相信系隔夜既豚肉生姜烧倒落个碟黎奉客 咁就收人$70仲要加一 我心知不妙 唔通即场走人咩 到我想改既时候碟野已经黎到 油到飞起又咸 没有炒过既获气 食得好唔开心 无谂过日式铺头会咁样做 食到一半发觉店员先再即炒一大碟预备 後几个字黎既就食到新鲜炒既 不过一路食一路闻到渠味 真系好唔开胃 完全要blacklist呢间野 又细地方无位摆野 食到劲狼狈 又无service 真系好伏罗 跟住想叫饭团餐又话要跟乌冬又呢样个样 不如你直头话无啦 餐牌又污糟 好後悔黎左呢间野食午餐

2018-12-16 468 浏览
慢无目的 在中环乱行一通 找到一间日本餐厅 天气很冷所以想食热食 门口贴有很多拉面照片及有餐牌见价位可接受 决定一试!男友想点牛筋丼 但老板娘道当晚没有饭只有拉面 乌冬 我点了野菜炒鸡追加一碟饺子饺子肉汁丰富牛筋乌冬 爽口 汤底不太油腻辣度足够 味道一般 酱汁只有辣味 没有过人之处老板娘是日本人店铺装修 布置都很日式 当很怀念日本食物会再光顾
慢无目的 在中环乱行一通
找到一间日本餐厅 天气很冷
所以想食热食
门口贴有很多拉面照片及有餐牌
见价位可接受 决定一试!

男友想点牛筋丼 但老板娘道当晚没有饭

店铺装修 布置都很日式 当很怀念日本食物
会再光顾

牛筋乌冬
2018-11-26 465 浏览
这家拉面店是我喜欢的作家经常来的,今天刚好在附近,一於来碰碰运气,试试见不见到她。 餐厅在大排档旁,坐出面的话,湿湿立立,感觉不太夹。 我觉得这里似居酒屋多点。除了拉面,还有其他食品。 既然得【健康食品拉面】,当然要先试拉面。 辛味味噌拉面 $88 味噌汤底够浓,辣味不太呛,蛮惹味。 面质还算爽口,可以再弹牙一点。叉烧经过微微火炙,更添惹味。 特制拉面 $99 特制拉面汤底没味噌的浓郁,但带点油香。 溏心蛋不够流心,味道也欠奉。对超爱吃溏心蛋的我来说,可谓十分失望。 味道尚算不错,餐厅很迫夹,搭枱坐也非常狼狈。入坐/离坐也要隔离位借一借,自己也觉得自己烦扰⋯⋯ 下次再来,如果太多人,我会另选其他。

餐厅在大排档旁,坐出面的话,湿湿立立,感觉不太夹。

我觉得这里似居酒屋多点。除了拉面,还有其他食品。
既然得【健康食品拉面】,当然要先试拉面。

辛味味噌拉面 $88

味噌汤底够浓,辣味不太呛,蛮惹味。
面质还算爽口,可以再弹牙一点。叉烧经过微微火炙,更添惹味。

特制拉面 $99

特制拉面汤底没味噌的浓郁,但带点油香。

下次再来,如果太多人,我会另选其他。
2018-10-27 453 浏览
说起日本,最常见嘅食物就系拉面同便当。拉面喺香港开到周街都系,便当反而唔多见。中环尾嘅『健康食品拉面』正正系两样都做,而且由日本人坐镇,味道够晒地道。招牌之『健康拉面』,比较淡口嘅菜汤底,配上大量蔬菜同少许海鲜,系少数食完无罪恶感嘅拉面。『唐扬炸鸡便当』$55,炸鸡味道正宗,用甜萝卜等渍物送饭亦系非常日本嘅味道。『亲子饭』鸡肉冇乜腌过比较淡口,但个调味食得出系得味醂同少许日本酱油,系家常做法。『幕之内便当』有盐腌三文鱼同糖心蛋,两者都非常正宗。

『幕之内便当』有盐腌三文鱼同糖心蛋,两者都非常正宗。
2018-09-25 2418 浏览
无意中行入呢条街,经过见到舖面同我日本见到嘅差唔不多,仲要入面职员貌似日本人,价钱都十分亲民,於是就同朋友试下啦。我好快已经决定左要牛筋乌冬,朋友要豚肉拉面。两碗上抬非常惊人,好大碗呀!牛筋乌冬无令我失望,超好食!牛筋非常柔软,眼见厨师将牛筋加入少少酱油放入铁锅入面一个熬住,十分入味,入口即溶。而汤底系昆布清汤,不腻。呢度所有拉面同日本一样自行选择硬身定淋身嘅面质,加葱加旦之余。朋友嘅豚肉拉面,汤底十分浓郁嘅猪骨汤,见到厨师厨房有一筒好大嘅铁锅,入面满满猪骨,相信一直熬住。豚肉好大片,肥瘦岩岩好。至於炸牛肉饼,略为乾身,有少少炸焦左。但入面嘅牛十分浓嘅牛味,即我个人觉得嘅苏味。锺意好牛嘅牛肉会好喜欢。虽然佢炸焦左少少,但食唔出有苦涩味,加上章鱼烧汁,味道都唔错。鸡翼炸得岩岩好,非常香口!但因为面太大碗,两个女人最後食剩左一只⋯基本上老公负责厨房,老婆负责楼面,一个宾宾负责洗碗,整间舖就系咁简单。日本人服务态度唔洗讲啦,好呀!如果胃口细嘅人唔好叫咁多小食,真系好饱!

牛筋乌冬无令我失望,超好食!

而汤底系昆布清汤,不腻。

如果胃口细嘅人唔好叫咁多小食,真系好饱!

2018-09-23
庆祝纪念
  • 牛筋乌冬
2018-06-21 1677 浏览
happy Friday,  完jor happy hour 就去食嘢, 谂起上次系街市见到呢间嘢! 一直冇机会食!  所以今次专登去试下! 9点左右到, 其实室内位置不过, 外面有4张左右台.  街坊feel! 等了20分钟左右, 终於可以入到去. 嗌了个猪骨汤底拉面,  质量不俗!!个汤底我比较中意, 唔似平时出面那些重味精既汤底, 呢个汤底颜色清小小, 饮落去唔觉得好咸, 带一点味! 之後个麺啦~request 带硬小小. 麺身叫爽! 觉得唔错!那个糖心蛋好似相一样, 逊色小小, 不是流心 同埋淋 散. 不过总括黎讲 都算不错! 可以不加蛋!之後嗌了一个泡菜猪肉煲! 呢个煲里面有包心菜 芽菜 猪腩肉, 泡菜 韭菜 豆腐!  不过就唔包面食同饭, 要自己追加. 味道还可以. 那个包心菜好似日本既, 因为大大块, 爽身,  讲起那个猪腩, 其实呢个猪味道系可以的, 可能成本关系 选用了猪腩, 太多肥油. 感觉不怎麽喜欢. 之後加多一个炸鸡,  炸鸡都系大大粒, 但系炸得好老. 冇咩味 ,  不怎麽好食. 总括黎讲, 佢既位置装修好似街坊店,每款食物的质素较为参差,可能拉面 较为出色!
所以今次专登去试下!
嗌了个猪骨汤底拉面,  质量不俗!!
那个糖心蛋好似相一样, 逊色小小, 不是流心 同埋淋 散.
不过总括黎讲 都算不错! 可以不加蛋!

之後嗌了一个泡菜猪肉煲!
之後加多一个炸鸡炸鸡都系大大粒, 但系炸得好老. 冇咩味 ,  不怎麽好食.

2018-05-25 1426 浏览
第一次光顾唔清楚份量,跟面果个mini炒饭原来相当唔mini,直头等於一个普通发泡胶盒嘅份量,再加埋烧鲭鱼简直大满足。店面都相当日本,店员多为日本人,感觉正宗。
招牌拉面
2018-05-25
招牌拉面
2018-04-15 2363 浏览
今日小编同同事去上环开完会,开完又到食饭时间,今日就去咗以前系中环好锺意去嘅健康食品拉面帮衬下。因为里面坐满晒人,今日就三个人坐外面, 天气仲未开始热所以坐外面好似大排档拉面feel !今日午餐叫咗个中辣味味增拉面再加只糖心蛋,简直系回到从前中环打平嘅日子!一直以来都好欣赏日本籍肥老板嘅坚持同努力,系完全冇乜点做宣传下,印象中都开咗好多年。小店绝对大家要去支持下,虽然铺头细细但其实可选择嘢食真系好多。
2018-02-19 1857 浏览
お元気で大変ありがとうございました。ラーメンの味が好きですこの店では、より多くの日本食グルメ食品が贩売されることを愿っています私は翻訳者として日本语を书いていましたが、
お元気で大変ありがとうございました。ラーメンの味が好きです
私は翻訳者として日本语を书いていましたが、