2019-09-07 1076 浏览
健康工房sell健康/養生就大家都知,但平時都只係喺便利店或者超市買佢既野飲,好少可真係突登去佢間鋪頭到買。呢排唔知點解覺得個喉嚨好乾唔為幾舒服,行過地鐵站咁岩見到呢間野就入去睇下有咩岩飲。結果係暖櫃俾我見到呢枝野,所以就買左黎試下。枝野其實都成30蚊到,一d都唔平。但我估佢應該真係新鮮整,所以都值呢個價既。呢枝茉莉蘋果薏米露都幾好味,有蘋果既甜味,不過茉莉就唔係好覺,入面仲有d薏米係到。因為枝野係暖既,所以飲落去覺得好潤好暖胃,喉嚨即刻冇咁乾,下次可以試下其他野飲~

2017-03-28 1550 浏览
呢排身體不知道為什麼覺得血氣唔夠,成日都唔夠精神,又唔係病,今日返工前轉車經過呢間連鎖店,心血來潮停低睇下,一眼睇晒,大部分都係雪凍咗嘅中式飲料,見到櫃臺上放咗個細玻璃櫃,放咗啲熱嘅飲料,每支都有寫清楚每款飲料嘅屬性同對改善身體邊方面嘅情況,咁揀好同姨姨店員講,佢攞比我,八達通比錢方便!姨姨會推銷下啲套票,唔買都無黑面!芝麻茶($30)簡單透明密封膠樽,黑媽媽,養血補腎,黑髮美顏,又適合寒底嘅我!正氣到極!通常健康食品就等於唔好味,今次有驚喜,飲落似浠啲嘅芝麻糊,芝麻味幾香,飲唔到首烏味(我都唔知首烏係乜味道)味道幾甜,好在仲飲到原味!熱熱地易入口!健康又好味
首烏芝麻茶
芝麻茶

健康又好味
2017-03-22
外卖自取
$30 (早餐)
首烏芝麻茶
芝麻茶
是日8:30上班,趕著上班和睡眠不足的情況,看著電話也有冒名火起的感覺加上,喉嚨有點乾涸, 所以在地鐵站的健康工房買支件健康飲品下下火.羅漢果夏枯草 ($26)健康工房的夏枯菜,個人覺得,味道和功效比鴻福堂為佳.主要分別在於,健康工房的選料用上羅漢果, 自然的甜味較豐富, 吃後喉嚨較有即時的舒媛作用. 而且,夏枯菜的甘苦味道突出,感覺也較為真材實料.在地鐵站皆有兩間店鋪,而健康飲品價錢差不多的情況之下,可按個人需要和飲品種類選擇.兩家店也各有獨有的產品, 只是比夏枯菜的話,會建議大家試試健康工房的出品.

羅漢果夏枯草
羅漢果夏枯草 ($26)
健康工房的夏枯菜,個人覺得,味道和功效比鴻福堂為佳.

2017-03-20
$26 (早餐)
羅漢果夏枯草
2015-11-01 928 浏览
今日重陽節一早便相約了朋友郊外登高。不過近來食得熱氣多,喉嚨都有少少痛 。恰巧經過「健康工房」,就去找找有什麼健康的方法!健康飲品的選擇都算多,最後選了<<鮮豐水梨汁>>,可以清熱潤燥,生津止渴,真是適合今天郊遊時飲用!渴後雖然就不會立刻治療到喉嚨痛,但鮮豐水梨汁的豐水梨味不錯,還有少許梨肉,都有少許滋潤的效果,亦十分解渴
。恰巧經過「健康工房」,就去找找有什麼健康的方法!
鮮豐水梨汁
2015-10-21
鮮豐水梨汁
2013-04-03 674 浏览
自從零八年起踏入人生一個新階段,每天都經過九龍塘分店健康工房。因為健康兩個字,開始買枝裝飲料優惠券,沒有失望過〜於是我又買糖水券。雖然價值貴,不過食過的都讚好,只是有幾次買番屋企已經變味,打開過就唔想去換,白白浪費了!最近分店重新裝修,款式比以前更多元化,我又再次投入健康工房懷抱,買下兩份優惠券。 川貝蓮子雪耳鮮奶燉木瓜天氣時冷時熱,空氣變乾了,最好選滋潤補濕的牛奶類。而木瓜對女士特別好,這兩種加起來,以形補形,非常見效!倒出來約300ml,加熱。女士們最好熱食蓮子幾顆完整,川貝沉底,也有十數顆。新鮮,沒有苦澀。雪耳好少見咁雪白爽口,而木瓜鮮甜冇渣,都佔了糖水1/3空間〜〜鮮奶味與木瓜味結合,是真材實料的木瓜鮮奶!暫時是眾多糖水中做得最出色頭三位。如用券計算一個$20,都划算。

川貝蓮子雪耳鮮奶燉木瓜
倒出來約300ml,加熱。女士們最好熱食

蓮子幾顆完整,川貝沉底,也有十數顆。新鮮,沒有苦澀。
鮮奶味與木瓜味結合,是真材實料的木瓜鮮奶!

题外话/补充资料: [i]買兩套優惠券送一枝飲品。有效期到年底。[/i]
2010-06-12 486 浏览
天頭熱, 吃得熱氣野多, 又上火又焗親. 媽叫我多喝涼茶, 解解署, 保持健康身體. 而且最好就是雞骨草. 中午, 公司差事到深圳, 而且中途有事要先到羅湖辦, 係九龍塘轉車, 路過健康工房. 正好, 整返一支涼茶, 解署下火健肝.不過雪得過凍, 令到帶點感冒的我飲得都幾辛苦, 邊飲邊咳, 邊咳邊飲. 而且這個根本稱不上是涼茶, 只覺得是一支消暑凍飲. 原因是什麼, 因為味道太淡了, 根本唔覺得佢會有什麼藥效, 而且, 相信要為了能讓大眾人易入口, 糖份也落得太重. 所以我只能評價呢支野為飲料. 絕非一支有藥效既涼茶. 翌日, 在某正宗涼茶鋪買了一支同樣產品, 對比一下, 更加覺得健康工房支雞骨草......只是一支普通消暑飲料.

$18 (其他)
2009-11-04 223 浏览
重開了,但絕對比之前差 沒有桌讓人即場飲湯。看看100步之內的鴻XX,比你好的多呢!:沒有把湯預熱。就算回家飲,也要呆站等加熱。職員太多 - 鋪仔細細,但有4個STAFF,1個為湯加熱,一個收銀,一個排貨,一個唔知做咩,企都冇位企。但服務又不好。以前個鋪仲細,只有兩個人,個SERVICE仲好過而家湯的選擇少了,以前閒閒地有十幾隻湯揀,而家只有5/6隻....退步!!!!!!!!我飲既係菜膽元貝湯,唯一KEEP得住係D湯既水準,但咁煩,我清晒D湯卷都唔會再幫襯
重開了,但絕對比之前差
:沒有把湯預熱。就算回家飲,也要呆站等加熱。

2009-11-03
2009-06-20 184 浏览
返工時見好似昨日開將, 而裝修好似和以前舊舖不同2009-6-19 放工後順便看看, 見店內有糖水, 龜苓膏, 湯包, 其他各樣飲品, 和以往的太有不同種類 美白鮮桑椹烏雞美顏湯 (推廣$ 36/ 14oz) 14oz = 若一碗多少少原本以為有酸味, 其實是幾好飲的湯, 飲舊坊間方便湯, 這款是新口味, 店員話女仔好適合飲 杜仲首烏芝麻糊 $18/ 12oz (12oz = 若一碗)以為會好重藥味, 其實不覺, 都幾香芝麻味, 不知會不會真的對白頭髮的人有幫助烏髮作用呢 皇方龜苓膏劵 $130/ 5盒有些苦味, 但加了糖漿, 都不覺苦, 清熱最好, 又不太貴
返工時見好似昨日開將, 而裝修好似和以前舊舖不同

皇方龜苓膏劵 $130/ 5盒
有些苦味, 但加了糖漿, 都不覺苦, 清熱最好, 又不太貴
2009-06-19
  • 皇方龜苓膏