2024-03-29 169 浏览
叫左兩碗拉麵,一客餃子,一客沙律,燒肉乾身偏硬,麵質一般,食得落肚就算,餃子都係一般,沙律個麻醬好咸,食完勁口乾同嗱喉,不過口味人人唔同,所以只屬個人口味唔啱食,不過返到屋企有小小肚痛加上痾左兩次,我朋友就話荃灣一xx念好食好多,以前都曾經有幫襯葵芳個間分店,但可能似住客多,d態度就麻麻啦,所以都無所幫襯,咁今次見馬鞍山佢有開又想食拉面,見又唔駛等位(當其時半間鋪客都無),咁就再試下,點知就......P.S.我去開日本旅行食拉麵都會飲哂d湯都無咩問題...
叫左兩碗拉麵,一客餃子,一客沙律,
燒肉乾身偏硬,麵質一般,食得落肚就算,
我朋友就話荃灣一xx念好食好多,
以前都曾經有幫襯葵芳個間分店,
見又唔駛等位(當其時半間鋪客都無),
咁就再試下,點知就......
P.S.我去開日本旅行食拉麵都會飲哂d湯都無咩問題...
2024-03-27
2024-01-01 346 浏览
可耐冇食拉麵,今次來到【俺流塩拉麵 らーめん】 拉麵店,他們提供多種美味的拉麵料理選擇。😍❤️黑蒜熟成濃湯拉麵以黑蒜熟成的濃湯為特色,味道濃郁香濃。黑蒜的特殊風味給予了湯底獨特的層次感,配上彈牙的拉麵麵條、日式叉燒、流心蛋,令人回味無窮🧡豚肉盛合拉麵。拉麵結合了日式叉燒、豚肉和流心蛋,帶來了豐富的口感和鮮美的味道,大滿足💛岩海苔脆脆向岩海苔, 可以即時或放湯,兩種吃法,各有風味💚俺流餃子餃子外皮酥脆,內餡豐富。每一口都能嚐到鮮美的餡料和香脆的口感💙波子汽水有原味和菠蘿兩種口味可供選擇,清涼的汽水飲品擁有獨特的氣泡,原味和菠蘿口味都非常受歡迎

❤️黑蒜熟成濃湯拉麵

🧡豚肉盛合拉麵。

💛岩海苔
脆脆向岩海苔, 可以即時或放湯,兩種吃法,各有風味

💚俺流餃子

💙波子汽水
2023-12-22 215 浏览
天寒地凍的日子,就最想吃一碗熱騰騰的日式拉麵,位於馬鞍山新港城中心 Food Fiesta的 俺流塩らーめん其實是東京澀谷連鎖拉麵店,於當區甚具人氣,一室木系枱椅營造出日系的溫暖氛圍,餐牌集合日本不同地區的拉麵風格,麵條可選軟硬度,還提供多種小食及丼飯,款式比一般日本拉麵店多元化,桌上備有柚子胡椒、梅子醬及辣油三款調味料,可以隨意添加。黑蒜油熟成濃湯拉麵 $83熟成拉麵湯底由大量雞骨、豬骨及香蔥以壓力鍋煮成,口感濃厚豐腴,加入黑蒜油和燒黑蒜,味蕾即時被蒜香衝擊,日式叉燒切得大片厚肉,脂肪不多,經火炙後帶有微微焦香,幼身麵條質地純樸滑口,盡吸濃郁湯頭精華,不會煮得過軟。俺流柚子拉麵 $83湯底的底味是鹽湯,湯色清澈具有透明感,浮著一層薄薄的金黃色油脂,偏向淡麗系口味,加入新鮮柚子皮作點綴,當酸甜清新的果香滲進湯頭中,更能提起食慾,軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的流心蛋黃,滿溢香濃蛋味。俺流鰻魚飯 $73鰻魚塗上蒲燒汁後,被炙烤得油香四溢,散發陣陣香甜焦香,熱騰騰的米飯拌以和風甘甜醬汁,送飯一流。玉子大阪燒 $26其實即是炸溏心蛋,表面灑滿了輕薄的木魚碎,點上蛋黃醬及日式燒汁,炸粉夠薄身,還可鎖
天寒地凍的日子,就最想吃一碗熱騰騰的日式拉麵,

黑蒜油熟成濃湯拉麵 $83
黑蒜油熟成濃湯拉麵

俺流柚子拉麵 $83
俺流柚子拉麵

俺流鰻魚飯 $73
俺流鰻魚飯

玉子大阪燒 $26
其實即是炸溏心蛋,表面灑滿了輕薄的木魚碎,點上蛋黃醬及日式燒汁,炸粉夠薄身,還可鎖住水份,一口咬開隨即湧出半流動的蛋液。
玉子大阪燒
2023-12-21
黑蒜油熟成濃湯拉麵
俺流柚子拉麵
俺流鰻魚飯
2023-12-05 209 浏览
日本澀谷No.1人氣嘅拉麵店喺馬鞍山已經開咗好一段日子,最近終於有機會一嚐呢間過江龍拉麵店🔥餐廳供應多款拉麵,亦有丼物、日式小食同飲品等任君選擇,有興趣嘅朋友不妨試試✅🔸大阪燒餃子($46/6件)餃子上佈滿木魚碎,咬開係豬肉餡配少量蔬菜👏🏻加上大阪燒醬汁後更添滋味🆙🔸日式胡麻雞肉沙律($52)烤雞香嫩多汁,配搭酸甜胡麻醬,中和咗肉膩感✨另外,沙律嘅份量亦相當有誠意,同朋友share食啱啱好❤️🔸俺流柚子拉麵($83)湯底味道清新帶柚子酸澀風味,配料用上叉燒、流心蛋、菠菜、筍等,相當豐富🙆🏻‍♀️自家製拉麵煙韌彈牙,而且掛湯一流,值得一讚🍜🔸豚肉盛合拉麵($93)人氣必選推介💥拉麵集合咗日式叉燒、豬腩肉同豚肉片🐷湯底係濃厚香甜嘅豬骨湯,掛喺柔韌嘅拉麵上,食完相當滿足🎉

🔸大阪燒餃子($46/6件)

🔸日式胡麻雞肉沙律($52)

🔸俺流柚子拉麵($83)

🔸豚肉盛合拉麵($93)
2023-11-29 133 浏览
馬鞍山呢間拉麵我都幾常幫襯,抵食又大碗!。🥢辛辣鹽湯拉麵 ($73):呢碗辛辣鹽湯拉麵既拉麵麵條彈牙有嚼勁,湯底帶有辣椒同鹽嘅香辣味道,湯底本身都好濃郁,充滿豬骨湯嘅風味,配料方面,豬肉片鮮嫩多汁。。🥢豚肉盛合拉麵 ($93):呢碗豚肉盛合拉麵真係超值!拉麵麵條有嚼勁同滑溜口感。湯底以豚骨湯熬煮而成,濃郁鮮美。有:豚肉片、厚切豚角煮,叉燒片,鮮嫩多汁,入口即化,增添食物嘅層次感同口感。。🥢唐揚炸雞 4件 ($49):皮炸得酥脆金黃,內裡嘅雞肉肉質鮮嫩多汁。每一口都帶有濃郁嘅炸雞香氣,令人食指大動。。🥢俺流餃子 6件 ($36):呢份俺流餃子係非常美味嘅小食!餃子皮薄脆,包裏面嘅餡料豐富多汁。每一口咬落去,都能夠感受到餃子皮嘅脆度同餡料嘅鮮美。。配汽水另+$10
馬鞍山呢間拉麵我都幾常幫襯,抵食又大碗!

🥢辛辣鹽湯拉麵 ($73):

🥢豚肉盛合拉麵 ($93):

🥢唐揚炸雞 4件 ($49):

🥢俺流餃子 6件 ($36):

配汽水另+$10
2023-11-28 64 浏览
🔹黑蒜油熟成濃湯拉麵 $83🔹辛辣熟成濃湯拉麵 $73湯底頗濃郁,辛辣味大概係十小辣左右!麵條仲好貼心咁有得揀軟硬度~我揀咗適中,覺得剛剛好!溏心蛋熟度好完美,好好食!日式叉燒肥瘦適中,唔會好膩~個人覺得加埋拉麵胡椒更好食!!!餐廳仲有幾款唔同嘅醬汁提供可以加落湯底!🔹柚子椰菜 $30好清新、少少酸甜嘅椰菜~食落感覺幾fresh,但唔算太夾🤣🔹俺流餃子 $36鍾意佢個餃子皮唔厚,餡料幾好食!一啖咬落多幾多汁juicy!
🔹黑蒜油熟成濃湯拉麵 $83
🔹辛辣熟成濃湯拉麵 $73

湯底頗濃郁,辛辣味大概係十小辣左右!
麵條仲好貼心咁有得揀軟硬度~
我揀咗適中,覺得剛剛好!
溏心蛋熟度好完美,好好食!
日式叉燒肥瘦適中,唔會好膩~
個人覺得加埋拉麵胡椒更好食!!!
餐廳仲有幾款唔同嘅醬汁提供可以加落湯底!

🔹柚子椰菜 $30
好清新、少少酸甜嘅椰菜~
食落感覺幾fresh,但唔算太夾🤣

🔹俺流餃子 $36
鍾意佢個餃子皮唔厚,餡料幾好食!
一啖咬落多幾多汁juicy!
2023-11-26 44 浏览
喺角落位嘅俺流塩已經開咗好耐,間唔時豬太郎都會同老公嚟食,最鍾意就梗係佢哋嘅唐揚炸雞,今日都唔例外,一人一碗拉麵再嗌份小食夠晒滿足 !.➜墨汁魷魚豚角拉麵平時食開嘅魚介湯或者雞香湯都係濃白色,今次呢款墨汁魷魚豚角拉麵因為加咗墨汁喺湯底,喺豬骨同雞骨嘅湯底Base入面增添鮮味,而且仲有鮮甜彈牙嘅魷魚同入口軟腍嘅豚角,份量好多,啖啖麵都有餸配咁濟!.➜辛辣味噌拉麵老公最愛嘅+次次都食嘅辛辣味噌拉麵,湯底係用咗超高壓力鍋熬成嘅熟成鹽湯,味道超濃稠,而且辣味噌香辣得嚟好開胃。.➜唐揚炸雞外脆又勁Juicy嘅炸雞係必叫Item,每次食完都好驚喜點解開咗咗耐都仲可以Keep到咁好味,然後下一次又會再嗌嚟食!.每張枱上面仲有 3 款調味,分別係黑蒜蓉、柚子胡椒醬、梅子醬,畀大家加入拉麵入面增加風味!

➜墨汁魷魚豚角拉麵

➜辛辣味噌拉麵

老公最愛嘅+次次都食嘅辛辣味噌拉麵
➜唐揚炸雞
2023-11-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 唐揚炸雞
  • 辛辣味噌拉麵
  • 墨汁魷魚豚角拉麵
2023-11-25 42 浏览
有日晚餐揀咗去食拉麵。呢間拉麵價錢唔貴,除咗拉麵仲有飯、小食等。揀咗黑蒜熟成濃湯拉麵🍜湯底幾好濃郁,黑蒜味突出。麵條煮得剛剛好,幼身爽口又吸晒湯底嘅味道。加配咗岩海苔,令味道更加豐富。配料流心蛋、叉燒味道都唔錯。另外,叫咗俺流味噌拉麵。佢嘅噌味湯底都好濃郁。加配咗波菜,口感更豐富。呢個麵條係粗身少少,有煙韌咬勁,同湯底相配得好好。小食叫咗大阪燒餃子🥟細細粒,味道幾特別。每份有6件,份量啱啱好,好啱作為小食或者同人分享。

另外,叫咗俺流味噌拉麵。佢嘅噌味湯底都好濃郁。

小食叫咗大阪燒餃子🥟細細粒,味道幾特別。
每份有6件,份量啱啱好,好啱作為小食或者同人分享。
2023-11-23 33 浏览
俺流男盛熟成拉麵 $99以特製壓力煲加入大量雞骨、豬骨及香葱餚制而成外表有著豆乳的顏色,將鹽湯拉麵提升炸雞 日式叉燒 竹筍絲 玉子 京蔥絲 夠哂盛仲有好幾種 調味料 醬汁 喺每張餐桌上面 呢點做得幾好照顧到唔同人士嘅口味需要日式胡麻雞肉沙律 $52烤雞啖啖肉 搭配上濃郁胡麻醬 胡麻醬酸甜味道 微妙鹽味同雞肉好match成碟沙律夠哂大碟 呢個完全係兩人份量唐揚炸雞(4件) $49外觀上唐揚炸雞外觀呈現金黃色 外皮酥脆炸雞塊大小均勻,形狀飽滿 內部肉質多汁嫩滑玉子大板燒 $26
俺流男盛熟成拉麵 $99
以特製壓力煲加入大量雞骨、豬骨及香葱餚制而成
外表有著豆乳的顏色,將鹽湯拉麵提升
炸雞 日式叉燒 竹筍絲 玉子 京蔥絲 夠哂盛

微妙鹽味同雞肉好match
成碟沙律夠哂大碟 呢個完全係兩人份量

唐揚炸雞(4件) $49
外觀上唐揚炸雞外觀呈現金黃色 外皮酥脆
炸雞塊大小均勻,形狀飽滿 內部肉質多汁嫩滑

玉子大板燒 $26

2023-11-22 38 浏览
俺流塩らーめん原來已經開到馬鞍山,係6-7年前已經係葵芳開始食。由2010年渋谷總店發展到香港已經十幾年,店主小林之前曾經喺唔同流派修業,北海道、横浜家系、九州、塩等等,最後創出俺流(自己Style)嘅拉麵。拉麵有兩款主打,塩拉麵同埋熟成塩拉麵,當然仲有加入唔同調味料或者配菜嘅變種。塩拉麵湯底由雞、豬骨同蔥煲成,熟成塩就係用高速煲將雞湯、肉碎、蔥將味道壓縮,因為以短時間萃取,令湯底特別醇厚香甜。就係塩湯咁醇厚嘅味道,今日揀咗人氣嘅鮮味蛤蜊濃湯拉麵。一上枱先聞到蔥香,大大堆蜆堆砌係麵上。先推倒飲湯。除咗有熟成塩湯嘅醇厚風味,仲多加蜆嘅鮮味,一啲都唔腥。蜆肉份量都幾多,數過有成14隻。呢度枱面有大量唔同種類嘅調味料,可以為你碗湯變口味,特別啲有柚子胡椒醬、黑蒜醬、梅子醬、辣油,枱上餐牌都有建議嘅組合。俺流除咗喺日本有拉麵店之外仲有餃子店,所叫多客餃子試吓,呢個明太子芝士餃子的確惹味。明太子咸咸香香加埋熱溶拉絲芝士嘅邪惡同碗麵成一大對比,但係都好好食。

2023-11-22 21 浏览
馬鞍山拉日式麵店以鹽湯為主打的日式拉麵店,看似簡單的鹽湯,經過研究,製作出自家的風格,帶出鹽湯拉麵的特色,這就是餐廳的《俺流鹽湯拉麵》!😎拉麵的湯底以大量的雞骨與香葱餚製,材料的精華使湯底味道濃厚香甜!《黑蒜油熟成濃湯拉麵》$83黑蒜油湯底的其味道香醇濃厚的,燒熟黑蒜本身的香氣混合一點點焦香味,吃起來特別有風味,是提升這道鹽味拉麵固有味道與香醇口感的關鍵!《俺流男盛拉麵》$99以大量雞骨、豬骨及香葱慢火餚製而成的惹味湯底,含有大量的蛋白質與骨膠原,不會過分油膩,令人吃得津津有味!拉麵加追加叉燒、菠菜等食材,令其拉麵更豐富!而這款盛拉麵的配材相當豐富!食材比其他款式多!小食方面點選了這款大阪燒餃子,有六件,表面有著大阪燒的醬汁,咬下餃子,口感豐富又惹味!
馬鞍山拉日式麵店

《黑蒜油熟成濃湯拉麵》$83

《俺流男盛拉麵》$99

2023-11-20 43 浏览
近排去完日本真係好想再食番最愛既天丼飯🍛新港城有間天丼飯好吸引又有好多人推薦下, 入面係以日本風格裝飾🎎前面有食拉麵台,有兩三個師傅會同顧客傾下解,入面就可以俾我地食天丼餐,成間鋪頭都好闊落,野食又即叫即整,真係好正,價格有合理😊🌟軟殼蟹天丼$88首先嚟到個軟殼蟹天丼,呢款都係店主介紹嘅,顏值好高,入面有好多唔同種類既天婦羅🍤全部都係即叫即炸,又脆又香,例如有茄子🍆軟殼蟹🦀番薯🍠冬菇🍄隻軟殼蟹天婦羅係好大隻,而且係成隻,一咬落去係好脆,入面好香口,外脆內軟,d珍珠米係煮到好彈牙,好有嚼勁😋🌟珍寶虎蝦天丼$128再黎就係珍寶虎蝦,我見都好多人揀呢個餐,一見到隻虎蝦真係嚇親,超大一隻🍤一食落去入面係好肥美,入面既蝦肉係好彈牙,好鮮甜。再加上岩炸完食落去真係好脆,點咪個醬汁食落去好解膩,其他既配菜都唔少得茄子🍆冬菇🍄番薯🍠呢d都勁好食,全部都係熱辣辣 🌟天婦羅半熟流心蛋$12呢個炸半熟流心蛋係我第一次食🥚一咬開就見到入面個蛋汁流曬出黎,食落去係好香口,又甜又滑,撈咪落個飯食超正,可以完全唔洗落任何醬汁。雖然炸過但完全唔會影響佢既口感😋🌟天婦羅帶子$30呢個都係我第一次試,估唔到一咬開就見到入

🌟軟殼蟹天丼$88

🌟珍寶虎蝦天丼$128

🌟天婦羅半熟流心蛋$12

🌟天婦羅帶子$30
呢個都係我第一次試,估唔到一咬開就見到入面有隻大大隻既帶子,d肉係肥美,好彈牙又鮮甜,推薦👍🏻
2023-11-19 35 浏览
在馬鞍山想吃拉麵🍜想起有這間俺流塩拉麵,看到價錢很親民,就來吃吃看。這間拉麵店是日本過江龍,拉麵口味款式多,有鹽湯拉麵丶柚子拉麵,也有味噌和豬骨濃湯底等等。🔶 俺流紫蘇梅子拉麵 $83配料有叉燒丶原隻溫泉蛋和大大粒梅子,加入了清新紫蘇和微酸的梅香,十分清爽開胃,中和了膩感,配搭不錯~叉燒一碗一塊,也可追加,厚實,溏心蛋半熟流心原隻呈上,湯底味道清新滿有鮮香。🔶黑蒜油熟成濃湯拉麵 $83湯底以豬骨雞骨等熬製,滲著黑蒜的濃郁香氣。叉燒肥瘦適中,肉質不算很嫩,質感較實在,挺有厚度的。湯底是重點,滿足喜歡濃郁口味的食客。🔶明太子芝士餃子 $44餃子滿佈邪惡拉絲芝士,入口有少許明太子咸香。🔶柚子椰菜 $30涼浸浸帶有柚子清香,入口爽脆鮮甜,清新減膩。

🔶 俺流紫蘇梅子拉麵 $83

🔶黑蒜油熟成濃湯拉麵 $83

🔶明太子芝士餃子 $44
餃子滿佈邪惡拉絲芝士,入口有少許明太子咸香。

🔶柚子椰菜 $30
涼浸浸帶有柚子清香,入口爽脆鮮甜,清新減膩。

2023-11-09 98 浏览
馬鞍山比人說是美食沙漠🌵? 但好似近期又多了好多新派食肆。 今次試這間日本餐廳先~(5⭐️最高)豚肉盛合拉麵 (5⭐️)湯夠熱, 而且好濃豬骨湯味, 拉麵爽口彈牙,而且好入味。 配料足而且好, 大大件日本叉燒, 又有五花腩, 有豚肉及塘心蛋。 真係好滋味🤩。 大阪燒餃子(6件)(5⭐️)細細粒餃子,皮薄餡靚而且肉質🤤鮮味, 多汁。上面加入大阪燒汁,真係好好味😋。唐揚炸雞(4件)(5⭐️)大大件炸雞,咬落只是薄薄的炸粉,而且肉質鮮味之餘又多汁😍。 加入沙律醬,將鮮味提升💕。 必食-俺流特製撈麵 (5⭐️)這款真是可以再叫,微辣XO 醬,配上日式叉燒,生蛋及配料😍。只需要輕輕把配料及xo 撈一撈,就可以食👍🏻😋。

豚肉盛合拉麵 (5⭐️)
豚肉盛合拉麵

大阪燒餃子(6件)(5⭐️)
大阪燒餃子(6件

唐揚炸雞(4件)(5⭐️)
唐揚炸雞(4件)

必食-俺流特製撈麵 (5⭐️)
俺流特製撈麵

豚肉盛合拉麵
大阪燒餃子(6件
唐揚炸雞(4件)
俺流特製撈麵
  • 大阪燒餃子
2023-08-04 282 浏览
今天午餐去食。1)俺流男盛拉麵。3分中伏。炸雞大件, 拉麵普通, 湯味精好重。叉燒有2件, 1件在碗面, 1件浸在湯底。我食到尾, 都奇怪為何1塊叉燒在麵底下, 怎知食一啖即覺唔對路。 味道怪怪的。都已經食左碗麵7成, 食到差不多尾食到塊酸既叉燒, 已經即吐沒有食下肚。怎知回家後唔舒服去嘔了。🤮🤢2。 俺流义燒丼飯。 6.5分以為$49會好細碗, 怎知份量都足, 食一碗加小食已經好飽。3。炸雞小食。 😐4.5分又以為唔多, 來到見4件大大舊。雞肉唔滑, 炸到比較乾, 感覺鞋口。佢太大舊, 食得比較麻煩。總評。食物。 好一般。尤其今次唔好經歷。 得4分服務。 5分 (沒有特別好或差)
今天午餐去食。

1)俺流男盛拉麵。3分
中伏。

炸雞大件, 拉麵普通, 湯味精好重。
叉燒有2件, 1件在碗面, 1件浸在湯底。

怎知回家後唔舒服去嘔了。🤮🤢

2。 俺流义燒丼飯。 6.5分

3。炸雞小食。 😐4.5分
又以為唔多, 來到見4件大大舊。
雞肉唔滑, 炸到比較乾, 感覺鞋口。
佢太大舊, 食得比較麻煩。

總評。
食物。 好一般。尤其今次唔好經歷。 得4分
服務。 5分 (沒有特別好或差)