2014-01-05 468 浏览
做完運動,吃過下午茶,肚子仍然是未填飽,感到很空虛。不過都要等在下沐浴更衣後再去吃晚飯。來到青衣的駿達茶餐廳,沒有比上次多人,因為今次遲了吃晚飯,大約八時半左右吧。今次又係點菜食飯,今次哄點來一個小菜和一碟油菜好了。點來白灼生菜,蠔油另上。一般來說,白灼蔬菜味是淡口,今次也不例外,生菜不爽而軟腍,蘸上一小蠔油吊味,已經足夠了。椒鹽豬扒賣相對辦,豬扒炸得幾香脆,而且斬得一大塊肉,唯獨椒鹽味略為不夠,不過算幾惹味,可以送多一碗飯也得。來一碟涼瓜炇肉碎又點話,肉碎頗多,涼瓜也不少,唯獨涼瓜不苦,吃一口沒有苦澀味道。涼瓜也可清清熱氣也可以的。京都肉排也許是在下久未品嚐的菜式,肉排大大件,儼如從豬扒斬件下來的。其味道酸酸甜甜,炸得也夠,吃多兩碗飯也嫌少呢!今次味道貫徹如一,也能保上次的水準,已經不錯了,而且今餐又是滿足的一餐。

2014-01-05
2013-11-17 177 浏览
近來與家人吃晚飯,甚少點小菜,但是今晚卻到青衣的俊達茶餐廳小廚,一來未曾嚐試過,二來又剛剛裝修完畢,舖位也大了,然而名字也多了一個字,由原來的俊達,變成了俊達晞餐廳小廚。是晚來到,食客多了,而且坐在角落裡,難免拍不到餐廳內裡環境的照片。餐廳以啡色主,坐位間也十分擠迫,幾乎寸步難行,就連上菜位也沒有了。看看餐牌,多以煲仔菜,各式的小菜,亦有潮州打冷和湯羮等供應,價錢由四十多個大洋起。咱們一行三人,原本點了三個小菜,後來更追加一個,合共四個。西蘭花花枝片(六十個大洋)除了西蘭花與花枝片之外,還有兩色甜椒配炒,深綠色的西蘭花遇上白色的花枝片,形瑩相色,西蘭花堅硬如鐵,但無損其爽口之感,花枝片煙靭又有嚼勁,蘸上蝦醬,原本沒甚味道的,變成實在的惹味,加上甜椒,味道仿如加上了一絲絲甜味。蓮藕炆腩片(五十五個大洋)這道菜是時令菜式,尤其蓮藕,只有在冬季才能吃到。雖然剛剛入冬,但是卻又可以品嚐。蓮藕遇上腩肉,實在是配合得宜,蓮藕爽口而沒有一點藕絲,腩肉脂肪多於瘦肉,入口雖未至於入口即溶,但是其鹹香味十足。豆腐班腩煲(六十個大洋)雖然現今一年四季都可以吃到煲仔菜,但是始終在冬天吃的,有點親切感。豆腐香滑

西蘭花花枝片(六十個大洋)
西蘭花花枝片
蓮藕炆腩片(五十五個大洋)
蓮藕炆腩片
豆腐班腩煲(六十個大洋)
雖然現今一年四季都可以吃到煲仔菜,但是始終在冬天吃的,有點親切感。豆腐香滑,但豆味未算太濃,斑腩炸粉略為厚了一點,不過尚可接受。上桌時未見有"滋滋"作響。
豆腐班腩煲
中式煎牛柳(六十八個大洋)
雖然說是牛柳,但是給咱們發現的,竟是牛扒,咱們需要用刀把牛扒鋸開,艷鮮的牛扒就此變成了牛柳。牛柳有點靭,但是夠薄,而且醬汁都充足,酸甜度也適中,用來撈飯也可以的。
中式煎牛柳
整體來說味道不差,而且夠鑊氣,唯一的是等上菜用上了半小時,可能就是因為食客太多,全場爆滿,幾乎做不來。
2013-11-17
2012-03-29 145 浏览
4:00 p.m. 歎茶時間, 成個餐廳只得我哋幾個朋友。一坐下一位小食家就俾個 tips話落單記住少油 !原來佢差不多食完個碟真係反晒光。叫了一個鼓椒牛肉炒河, 唔使 7分鐘已有, 真係好多油, 雖然賣相幾好, 但d油份量亦唔錯 。牛肉嫰口, 河粉都夠滑,青椒甜及爽, 但成碟顏色偏淡, 小朋友食到唔夠一半已滯 ! 點解真係咁多油 ?
2012-03-29
2011-11-25 57 浏览
今晚得2個人吃飯, 每人點了一個自己至愛 。原來這店所講的餸餐只是餸, 並沒有飯附送, 我們點了一個菠蘿咕嚕肉, 另一個是粟米班腩。每個餸成為48元一個, 唔知是否叫抵 ? 我畧嫌貴了少少, 沒有飯沒有湯更有飲品, 都係附近祥記抵少少 。不消15分鐘已達, 打開來是出晒烟, 非常香 。但份量都叫大盒, 心靈上抵番 。不過, 外賣是自己失策吧 !兩樣都係炸, 故來到有熱但唔脆, 甚至很腍身, 但味道郤不錯 。咕嚕肉好腍, 汁味膿, 配以菠蘿、洋蔥、青椒、紅辣椒, 都唔錯 肉雖然腍, 但係味道好夠 。另一樣是粟米班腩, 都係好大盒, 用鍚紙墊底, 粟米份量多, 班腩也是腍了, 但味道好好, 真係好少食得咁腍。食物腍左都有好食的另一面, 估唔到 !這間晚上都較多人幫襯, 尤其星期六及日, 晚上8:00左右, 下次都係試試晚上來堂食看看其吸引處 !
今晚得2個人吃飯, 每人點了一個自己至愛 。

肉雖然腍, 但係味道好夠 。

, 真係好少食得咁腍。

食物腍左都有好食的另一面, 估唔到 !

2011-11-25
15 分钟 (外卖送餐)
2009-06-24 74 浏览
俊達食物係無咩問題最大問題係佢哋杯餐飲好立克,凍檸茶都俾其他茶餐廳稀可能佢哋個價比較低,要將貨就價晚市小菜幾好味,碟頭亦頗大抵食夾大件就係呢種
俊達食物係無咩問題
最大問題係佢哋杯餐飲
好立克,凍檸茶都俾其他茶餐廳稀
可能佢哋個價比較低,要將貨就價

晚市小菜幾好味,碟頭亦頗大
抵食夾大件就係呢種
2008-12-17 69 浏览
我放假時差唔多次次都係去青怡食早餐, 一係鴻運一係就俊達俊達好就好在十一點半至cut 早餐, 可以訓多陣, 早餐19 蚊一位, 唔.... 豬扒面d 豬扒幾好味, 大家可以試下晚餐就多人到爆, 次次都要等位, 但係都幾大碟, 沙拉骨同魚香茄子煲都超正!用黎撈飯好好味, 上次我同細佬食到停唔到口至於午餐, 水準真係一時時, 炒飯就如下面食評講好咸有時會出椒盬豬扒飯, d 豬扒就好食, 但無汁撈飯再唔係叫盬焗雞飯都唔錯!野飲方面, 我同媽咪都覺得d 奶茶麻麻地....
我放假時差唔多次次都係去青怡食早餐, 一係鴻運一係就俊達

用黎撈飯好好味, 上次我同細佬食到停唔到口

至於午餐, 水準真係一時時, 炒飯就如下面食評講好咸
有時會出椒盬豬扒飯, d 豬扒就好食, 但無汁撈飯

再唔係叫盬焗雞飯都唔錯!

野飲方面, 我同媽咪都覺得d 奶茶麻麻地....
$20 (早餐)
2008-12-11 39 浏览
一行三人,今次叫左:涼瓜炆田雞,燒汁焗骨,黃金蝦上菜速度快,但碟碟都熱辣辣燒汁焗骨 - 我個人好鐘意個汁,因有D酸甜,其酸甜無咕嚕肉京都骨咁酸甜,骨是有骨豬扒,豬扒有上粉,配上洋蔥,好配合涼瓜炆田雞 - 先試田雞,田雞好新鮮,肉滑無過火,都無d怪味,涼瓜帶點苦,食食下個阿姐行黎講,今日尼碟好靚,今日D田雞好新鮮,之後我媽咪同阿姐交談幾句,我同友人就緊係密密食黃金蝦 - 又係膽固醇萬歲,炒得乾身,但嫌咸旦黃唔夠多,除了蝦頭,我就會成隻食,才夠滋味今次分量好夠要打包返屋企
一行三人,今次叫左:涼瓜炆田雞,燒汁焗骨,黃金蝦

上菜速度快,但碟碟都熱辣辣

黃金蝦 - 又係膽固醇萬歲

今次分量好夠
要打包返屋企
涼瓜炆田雞
燒汁焗骨
黃金蝦
2008-07-15 28 浏览
未吃午飯,加上很久沒有光顧這餐廳,之前只有外賣過,所以決定來這裏吃。但這兒竟然退步了。服務仍舊,也是招呼周到,很快便遞上茶。我和家人叫了個牛腩粉和楊州炒飯,牛腩粉還不錯,但炒飯就真是退步得厲害,全因加了太多味精。在吃的時候不覺得下了味精,只是有很多油。回家的時候,開始覺得口裏有點臭(我有刷牙),心想:「一定是味精。」,就連吃過晚飯,口也是臭的,以後光顧好拍檔小廚還好。

2008-05-16 20 浏览
呢檔野d野食幾好而且野食又平好多飯只需$25最貴$27實屬難得一見我推介響度食蠔仔粥幾大碟
呢檔野d野食幾好
而且野食又平
好多飯只需$25
最貴$27
實屬難得一見
我推介響度食蠔仔粥
幾大碟
  • 所以飯、粉面類、蠔仔粥
(非会员)
2008-02-08 21 浏览
這裡的常餐好抵食!早餐= 午餐= 常餐,只不過牛餐貴$1 !可以叫豬扒麵,而且豬扒好好吃!雖然份量少少,但其實都夠食!!!
這裡的常餐好抵食!

早餐= 午餐= 常餐,只不過牛餐貴$1 !

可以叫豬扒麵,而且豬扒好好吃!

雖然份量少少,但其實都夠食!!!
2007-12-31 14 浏览
夏天時,仲用鋁柸莊熱飲??? 好熱呀! 有排都未散熱!冬天就OK啦!食物水準尚算一般。
夏天時,仲用鋁柸莊熱飲??? 好熱呀! 有排都未散熱!
冬天就OK啦!
食物水準尚算一般。