佳記餐廳

佳記餐廳 (已結業)

佳記餐廳 (已結業)
layB
自由行的飯堂
layB
2014-10-03
1K 浏览
关注
魚蛋米+凍檸茶魚蛋質感十分鬆軟個人不喜歡粉漿彈彈丸所以覺得這個不錯米粉滑嘟嘟不過淋湯底和送條菜心也不錯飲品有3片檸檬 茶底夠味C先生點了特餐A蕃茄牛肉通不妨一試好一陣子沒有來樓面加了幾張大圓枱一班班的同胞吃得興高采烈其實即使價錢貴一點能保持份量和質素的食店可長旺查看更多
cat2988
值得再來的
cat2988
2014-06-01
关注
忙到傻實在太餓找個地方吃宵夜,就來了這裡這裡食物選擇多,叫左金牌四寶飯燒肉見到好似半肥瘦,不過肉質較硬夾起來時甩皮甩肉紅腸都有四片,味道似鹵水汁雞是胸肉十分鞋口 靠哂隻咸蛋同薑蓉送飯咸蛋夠油份白飯煲得很好, 軟硬適中餐湯楝是中式湯,全部都係水味道直程同水差不多今次碟飯就真係差咗少少另外普通凍飲加8元但以茶餐廳來說環境算不錯空調充足又光猛,坐落都舒適,值得再來的 查看更多
agogock
越來越差
agogock
2014-03-20
关注
今日叫了兩個炒河, 一個椒骨炒河, 一個斑腩炒河我食斑腩炒河, 第一啖青椒唔熟, 再食斑腩好硬身, 感覺到內裡唔滑, 吐出黎一睇, 仲有才粉系入面不知所謂, 即刻打去投訴啦, 20分鐘後補一盒俾我查看更多
饞餵人
何謂金牌
饞餵人
2014-02-01
关注
相約友人到旺角午餐,卒之來到佳記餐廳坐下。素知農曆新期間,午餐都會貴,因此亦有心理準備。這間佳記佔用了兩個舖位,坐位尚算寬敞。鑽研餐牌,單點確是預期中的貴,不過都見怪不怪,與友人便各點來一個午餐。例湯是蓮藕紅蘿蔔湯,蓮藕都算幾腍,但湯底較淡,沒甚味道。叉燒燒肉飯。叉燒雖然是半肥瘦,但是色澤較深,蜜味欠奉而且不及鬆化;燒肉皮不脆很硬,幾乎咬崩牙似的,肉質偏腍。熱奶茶夠順滑,茶味不足,有點苦澀味道,回甘度不足。味道稍欠一籌,仍有進步空間。查看更多
+ 3
Kollipop-pop
佳記粉麵
Kollipop-pop
2013-10-08
关注
今日去油麻地換團購hand cream 後肚餓,沿彌敦道往旺角方向搵個下午茶食。行左20 分鐘驚覺這些年彌敦道已變得面目全非!只有鐘錶珠寶,由於無錢食金,唯有轉戰內街覓食。 一眼望到顧客至上既佳記,緊係要試下!下午茶餐黎個雪菜肉絲自家製魚片頭米粉,米粉十分爽口具彈性,質感更像粉絲,魚蛋彈牙;可惜有些鬆,明顯落唔夠胡椒粉;片頭香口鬆軟,味道恰巧。雖然整體質素唔錯,但下午茶餐米粉加熱飲索價$35,性價比未免太低了!查看更多
yijaii
差勁!!
yijaii
2013-08-11
关注
差勁!!我同男朋友第一次去食呢間野.去到環境一般.到叫野食戈陣 個侍應態度吾太好 我講一句野要講幾次先聽到.叫完野食等 野食到戈陣 要等好耐先黎到.我叫左個雞扒鐵板餐 塊雞扒仲厚過啲豬扒.另外野飲叫左杯凍0茶多甜同一杯凍華田要濃.黎到之後 杯0茶一啲都吾甜.杯華田都系吾濃.查看更多
carcarcheng
行過要坐下
carcarcheng
2012-11-26
关注
上個星期陪表妹去油麻地上海街買烘焙店買野,兩個人由油麻地一路行到落旺角我地兩個都未食LUNCH但又唔想食左先行所以行到尾站,買哂野先搵食見時間已經係4點幾喇,見到LEE間茶餐廳就入去啦!真係好倦呀表妹話好耐冇食過菠蘿油,所以就食菠蘿油囉我就叫左一個酥皮蛋撻,熱辣辣好味呀仲叫左一般碟星州炒米SHARE,味道剛好唔會太辣又唔多太油查看更多
星洲炒米
菠蘿油,蛋撻
<IVY>
邊食邊聽細姨疑見 UFO 事件薄
<IVY>
2012-10-07
关注
近幾年來的中秋節前,細姨總會搭上搭找朋友幫忙買嘉麟樓的奶黃月餅,送一盒給我們一家人! 十分多謝!由於,為方便大家,她相約到旺角等;:) 一向零晨才瞓,中午才起身的她,還是先到茶餐廳 <佳記餐廳> ,邊食下午茶邊等我。我到達時,她已吃掉整份下午茶! 她讓我點了下午茶後,便告訴我連她自己也解釋不到的靈異事件!不是恐怖的!:)細姨住在香港仔置富花園!她聲稱疑見 UFO 之類! 那天,她在家零晨 2:15 ~ 2:20 看電視之際,突然,她見到左邊的書架上,有一團好 Sharp 綠色的圓光體,大約跟我正在食緊的脆豬仔一樣大! 綠色圓光體的中間,不斷有紅色的小燈在閃爍!當時,只維持數秒!光體突然消失!連她旁邊的貓眼神角度也是一致! 相信貓也見到!她問貓貓見不見到?貓貓只是眼定定望著這個角度!她家有天窗,天窗下有窗,當時,落了紗簾!什麼角度可折射光體呢?聽起來,我即時有點毛骨悚然!她補充說:有一晚聽到電台一個靈異節目,有位消防員致電電台,他也見到置富花園上空有些不明光體!平時他見慣死屍都不怕!這次經歷令他有點害怕!:(脆豬仔 (下午茶餐) $22Size 比預期大呀!成個漢堡飽咁大! 配上奶醬十分惹味,果然真的好脆! 不是講笑!食到成枱好多麵飽碎!哈哈! 帶微咸的豬仔飽,配上奶油及花生醬,實在滋味不已。熱好立克 水夠熱,熱好立克富麥芽香!淡奶落得夠多,兩者混合得宜!是一杯夠濃度的熱好立克!個人認為滿意!後來,細姨講到口乾,還要叫一杯凍檸茶。由我請客,埋單 $81然後,我們一起去 shopping ! 查看更多
pay1982
貴價茶記
pay1982
2012-09-17
关注
約咗FRIEND喺旺角食LUNCH,佢揀咗佳記;同一條街有兩間,約人時要講清楚...LUNCH時間,超多人,好不容易先搵到兩個位;友人話燒味出名,聽佢講要個四寶飯;有叉燒,燒肉,紅腸,燒鴨,仲有鹹蛋,都尚算大碟;燒肉幾好,皮脆;反而鴨就太鹹,叉燒太瘦...杯奶茶普通,平平無奇...凍飲要加成$3,盛惠$43,都幾貴...唔好望坐得舒服,更唔好望乾淨...總括而言,普通而已...查看更多
搵食野人
羅宋湯差劣熱奶茶拉分
搵食野人
2012-08-23
关注
*午餐牌上點了個四寶飯,跟羅宋湯及熱奶茶*四寶為白切雞,燒肉,紅腸,半只咸蛋加上一條菜心及蔥油雞肉 一個滑字 可以燒肉 皮唔多脆,肉質鬆化 算正常紅腸 切得薄薄,但夠爽口 可以咸蛋 夠靚夠咸 正常不過飯底 其實份量很少,飯粒亦較黏口 不合胃羅宋湯 好稀,似蕃茄水多過似湯,料又少 差劣熱奶茶 奶同茶比例平均,入口順喉 不錯 查看更多
五月南風
餐肉蛋治里的蛋
五月南風
2012-02-12
关注
星期六起身去南丫島玩,於是十點吃個brunch再出發,就近去了佳記(男友說,看它裝修比較好,乾乾淨淨,就吃這間吧)。 11點前的佳記只有早餐供應,我要了沙爹牛肉公仔面配火腿煎蛋牛油餐包熱咖啡,男友要了叉燒湯意粉配火腿煎蛋牛油餐包熱奶茶,外加單點一份餐蛋治。 餐上得算快,火腿煎蛋“油令令”——真是有點多,煎蛋很嫩,但跟泡在油里一樣女孩子真是有點怕! 男友的叉燒湯意粉,只見意粉和湯,不見叉燒,一直吃到碗底才發現,他還說:哇!終於有叉燒!笑得我~ 早餐味道跟大市差不多,值得一贊的是餐蛋治里的雞蛋:是炒蛋,依舊很嫩,油已經被麵包吸得差不多,於是很爽身,熱乎乎地,沒有太多調味,很正!我用勺子挖了好多,男友最後只得說:你再挖我就不吃了 做完茶餐廳,佳記是“翠華”那種類型,走茶餐廳中的上層路線,價錢偏貴,也許是為裝修什麽的付帳吧,希望香港有更多平價又用心的茶餐廳。查看更多
餐蛋治
fatbooy
我最鍾意既端士汁牛河:P
fatbooy
2011-10-25
关注
好耐以前係灣仔食過 一食就愛上:)好可惜 唔記得左係邊度呢間都ok 不過都幾油俾左2粒蝦仁我 d牛柳都ok 好juicy查看更多
+ 2
检举
端士汁牛河 $32 d牛肉好滑:)
牛柳&大蝦 $65
趕得及吃下午茶
=架架麵=
2011-07-24
关注
七月三日 (星期日)近來的週末都在旺角不是看郵票,就是到金魚街看龜龜今日也不例外三日連假的最後一日假期明日又要番工,好不悲哀多數都是比較平民化的食肆兩個人吃不用過百便可填滿肚子今日看完郵票,就在隔離的這間茶餐廳駐足見到門口有多個餐牌食物多元化,價錢也不便宜,要五十以上進了店子,見到還是下午茶時段,立刻落單老公仔點了個茶餐义燒湯意粉/迷你雞尾包/火腿炒蛋而我點了魚蛋魚片頭米迷你雞尾包-可以用可愛來形容不過五臟俱全,內裡餡料滿溢,絕無偷工減料火腿炒蛋,炒蛋做得頗有水準,不油而滑溜义燒湯意粉,用上了半肥瘦义燒,口感足,略嫌份量少片頭炸得黃金色,入口彈牙可惜魚蛋和米粉只是一般無論如何,只要遲來十分鐘吃同樣的東東,可能會貴了一半查看更多
迷你雞尾包 l 火腿炒蛋
☆呀妹☆
超差態度
☆呀妹☆
2011-06-18
关注
我肚子餓經過入去食下午茶,四點叫野食,點g等到搭半連杯野飲都未有!奇怪地問呀姐,叫經理黎跟跟,點g先有張入單紙係16:35,個經理醒到也入單紙先行過黎囉!冇服務都算,d野食的確麻麻查看更多
叉油雞
佳記
叉油雞
2011-05-15
关注
諗住收工去試下佳記但係就......桌面痴立立:(十嗌九唔應投訴果時態度又差搞到心情都無鬼曬本身叫既野又黎鬼錯搞到錯曬叫換番岩又唔得其後又無句SORRY真係一次就夠查看更多