2025-05-16 0 浏览
好耐冇食個印度甩餅呀呢度甩餅呢直頭有表演性而且真係好平你如果淨係食個薄餅再配其他舖頭嘅嘢呢應該好抵玩咖哩冇食到叫咗佢個雞肉薄餅呢有好多蛋嘅雞肉細粒正常夠香料味有少少咖哩味又有浸牛油香
好耐冇食個印度甩餅呀
咖哩冇食到
2025-05-12 0 浏览
早前在看社交平台的時候,看到西九開了間有印度人在做薄餅的食市,好想去試下。難得今日好好太陽,十足十夏天一樣,可以曬下太陽,便決定去西九試試。在六樓,【平時一去便去八樓food court】 ,坐的地方不算大,價格不貴,所以都不太大expectation 。不過,有surprise 個咖哩有酒店水準,不會加很多水去減低成本,,也不會太辣,很適合香港人的口味。牛肉是牛腩,而炆得不錯。【我個人來說,不太喜歡入口即溶。可能有人喜歡,不是我了~】拉茶是似新加坡的,不會太甜。【今個暑假去新加坡,看看有沒有太大分別】今次個彩蛋有點特別,是介紹深水埗“木棉街”。無錯,似香港島的紅棉路,在四月、五月時分,便會落雪一樣,很多棉花球在兩邊的路旁滾來滾去。停一停,看一看,又一年了。

不過,有surprise

2025-05-07 0 浏览
我地叫左兩個set,第一個係牛舌咖哩($55)佢係印度果種傳統咖喱,好香口帶點辣,香料味濃,牛舌都有六塊厚切,入口好軟腍。另一個set係雞肉咖喱($55) ,咖喱味相對溫和好多,如果唔鐘意辣又濃味既可以試呢個,雞肉嫩滑。.跟餐可以揀飯或者轉印度薄餅。我地有咁多咖喱汁,梗係揀薄餅!😍試完之後,我地都覺得薄餅係必食!女小編表示,呢個應該係佢食過最好食既印度薄餅,世一!薄餅睇落有少少厚度,但撕開又似千層酥咁有好多層薄薄既餅散開!食落好煙靭,口感好特別有啲似燒麻糬咁😍而且薄餅好有牛油味,好香口!就算唔點汁都好好食😋.另外我地都叫左沙嗲串燒($68/6串),3串牛3串雞。平時食泰式串燒好少叫牛,但今次得牛同雞揀,所以兩款試哂!雞肉串燒香口嫩滑,而最驚喜係牛肉串!估唔到牛肉串都可以燒到肉質保持滑身彈牙。👍🏻.飲品叫左一直都好鍾意既芒果乳酪($25)飲落好清新唔會太甜,食咖哩配佢好解膩😆

我地叫左兩個set,第一個係牛舌咖哩($55)
牛舌咖哩

雞肉咖喱

跟餐可以揀飯或者轉印度薄餅。
我地有咁多咖喱汁,梗係揀薄餅!😍
原味薄餅

試完之後,我地都覺得薄餅係必食!
女小編表示,呢個應該係佢食過最好食既印度薄餅,世一!
食落好煙靭,口感好特別有啲似燒麻糬咁😍
而且薄餅好有牛油味,好香口!就算唔點汁都好好食😋
另外我地都叫左沙嗲串燒($68/6串),3串牛3串雞。

沙嗲串燒

平時食泰式串燒好少叫牛,但今次得牛同雞揀,所以兩款試哂!
雞肉串燒香口嫩滑,而最驚喜係牛肉串!
估唔到牛肉串都可以燒到肉質保持滑身彈牙。👍🏻
飲品叫左一直都好鍾意既芒果乳酪($25)
飲落好清新唔會太甜,食咖哩配佢好解膩😆
芒果乳酪

2025-04-29
牛舌咖哩
雞肉咖喱
原味薄餅
芒果乳酪
2025-05-01 0 浏览
Tandoori chicken tikka 印度無骨烤雞 🍗 $68即叫即焗嘅印度無骨烤雞係款幾正嘅小食,一上到嚟已經熱辣辣🔥,雞肉口感滑嫩,點埋homemade嘅印度沙律醬汁好夾,另外一碟有六件,係一款適合同朋友share嘅小食🤍➌ Banana pancake 香蕉薄餅 🍌🥞 $28呢一款香蕉薄餅組合特別,而且充滿正宗印度特色,甜甜地嘅香蕉同充滿牛油🧈味又唔太油膩嘅薄餅一齊食,真係幾match 🤤,一客仲有好多塊,性價比高🤍➍ Vegetable biryani 雜菜炒飯 $58用印度米同埋多款印度香料🌿整成嘅雜菜炒飯好抵食,面頭有大量香噴噴嘅芫荽,裏面有豆角、養生嘅洋蔥🧅、健康嘅椰菜花🥦等雜菜,味道辣辣地好惹味🌶️,而且大大碟夠晒飽肚!🤍➎ Coconut lassi 椰子乳酪🥥 (L) $25Iced milk tea 凍奶茶🧋 (R) $18左邊嘅椰子乳酪味道天然得來,又充滿fresh 嘅然之香氣,酸酸甜甜好開胃😍,而右邊嘅凍奶茶口感幼滑,同樣唔錯

🤍➌ Banana pancake 香蕉薄餅 🍌🥞 $28

🤍➍ Vegetable biryani 雜菜炒飯 $58

Iced milk tea 凍奶茶🧋 (R) $18
2025-04-30 0 浏览
西九龍中心6樓的美食廣場開張後,我終於第一次去逛。這層聚集了不少異國料理,今天跟朋友各自點了一份印度和越南餐。這間小店主打印度咖喱和越南菜。印度料理是由印度師傅掌廚,看到他現場煮奶茶、烤薄餅,感覺挺地道。我選了咖喱羊肉餐($68),白飯可以換薄餅,還加了$10點了一杯印度奶茶。咖喱味濃,羊肉煮得夠軟。小食方面,我點了我最愛的印度酥炸球($28),淋上酸汁後一口一個,酸甜脆脆的,很過癮。朋友則點了越南香茅豬扒湯河($55),厚腍又夠味,附送小食和飲品。他選了香茅雞翼和陳皮洛神花茶。洛神花茶酸香醒胃,喝起來不錯。原本還想試牙車快沙律($30),但賣完了,店員幫我們換成了青木瓜絲沙律和絲網春卷。青木瓜絲沙律清爽帶點微酸,開胃不膩;絲網春卷外層酥脆,內餡扎實,口感不錯。這類小店用料實在、價錢合理,味道也有驚喜,值得多支持一下。

咖喱羊肉

印度酥炸球

香茅豬扒湯河
青木瓜沙律

這類小店用料實在、價錢合理,味道也有驚喜,值得多支持一下。
2025-04-30
咖喱羊肉
印度酥炸球
香茅豬扒湯河
🍛 主食精選 ▪️ 青咖哩豬頸肉飯 $55 豬頸肉質感軟滑無筋,青咖哩椰香濃郁,辣度溫和帶甜,撈飯食啖啖滋味。 ▪️ 雞肉咖喱 $55 印度風味辣咖喱直擊味蕾,香料層次分明,雞肉煮到入味鬆化,嗜辣人士必試。 ▪️ 越式紮肉雞絲湯粉 $55 蒜香湯底灑滿炸蔥碎,河粉掛湯力強,紮肉彈牙配手撕雞絲,清爽又有飽足感。 🍢 人氣小食 ▪️ 香茅雞翼 即炸雞翼外脆內嫩,香茅醃料滲透骨位,咬開肉汁四濺,熱辣辣最過癮。 ▪️ 絲網春卷 薄脆米紙包住木耳蘿蔔絲,蘸少許魚露提鮮,咔嚓聲伴隨酸甜開胃感。 🍵 解膩飲品 ▪️ 洛神花茶 陳皮香氣融入花茶,酸甜比例恰到好處,解辣消滯一流。 🍚 鑊氣單點 ▪️ 雞肉炒飯 $68 印度香米粒粒分明,大火炒出焦香鑊氣,雞肉嫩滑份量足,簡單卻考功夫。 📍 佳尊亞洲美食 深水埗欽州街37K號西九龍中心6樓6FC12-17舖 (美食廣場格局,自助取餐夠方便) 💡 貼士: - 午市套餐包飲品,一點前到店免排隊 - 春卷建議即場食,外賣易變腍 - 咖喱可自選辣度,落單記得講 📌 : #深水埗街坊飯堂 #西九龍平民美食 #咖喱控私藏名單 #抵

🍛 主食精選

▪️ 香茅雞翼

▪️ 絲網春卷

🍵 解膩飲品
▪️ 洛神花茶
陳皮香氣融入花茶,酸甜比例恰到好處,解辣消滯一流。

🍚 鑊氣單點
▪️ 雞肉炒飯 $68

📍 佳尊亞洲美食
深水埗欽州街37K號西九龍中心6樓6FC12-17舖
(美食廣場格局,自助取餐夠方便)

💡 貼士:
- 午市套餐包飲品,一點前到店免排隊
- 春卷建議即場食,外賣易變腍
- 咖喱可自選辣度,落單記得講

📌 :
#深水埗街坊飯堂 #西九龍平民美食 #咖喱控私藏名單 #抵食套餐攻略 #熱辣鑊氣炒飯

2025-04-28 0 浏览
聽說深水埗西九龍中心六樓新開咗個food court, 食物質素比八樓高層次一點,就去碰一碰運氣吧!上到去人不多,心諗會唔會去錯呢?🤔 但嚟到就試吓啦! 舖頭不多,但睇得出每一間都好用心去介紹,他們不單只介紹自已店內食品,連隔離左右都互相推介,睇得出大家都有一團火去炮製美食,最後比印度薄餅吸引了,連對面舖頭都話印度咖哩一定要試,無理由唔試。 叫了一份牛肉咖哩薄餅套餐,全部食物都係即叫即整,印度師父仲即場表演拋薄餅,咁夜唔噤飲奶茶,否則一定叫埋拉茶,薄餅外脆內軟非常好味😋,牛肉咖哩非常香濃惹味,但又唔會太辣,仲有軟綿綿入口溶化的薯仔,今餐十分滿足,全個餐包埋飲品都只係$58,現在真係好難搵到轉凍飲唔使加錢,噤抵食又好味真係唔明白點解會冇人,今次比我搵到一個新飯堂,我一定會再嚟試。 噤好嘅食堂冇理由唔推介下㗎!😊
2025-04-25 0 浏览
今晚小妹與豬去深水埗西九龍廣場行街,行到6樓見到有個美食廣場,入面有多種不同地區既美食小店,當中有中日韓西及東南亞風味等食物,選擇不少😋今次去呢間「佳尊亞洲美食」食飯,呢間CP 值真係幾高,餐廳主打多國風味,包括印度鰻越南食物,配搭幾有驚喜,重點價錢相當親民正😎另一亮點係有一位印藉既廚師即場製作薄餅,非常吸晴😍牛肉咖喱配薄餅🐂🍕完全食到正宗印度風味,印藉廚師即叫即做印度咖喱薄餅,每塊薄餅均外脆內軟,蘸上秘制咖喱汁,香濃惹味🥴牛肉咖喱看似不多,實際相當足料,除咗不少牛肉外,更有軟綿綿的薯仔,而且每樣食物均食到咖喱香味,味道只是少辣🫢 絕對不錯🥰手拉印度拉茶☕️雖然套餐要加配十元,但相當抵,茶香奶滑,飲落時充滿薑味,暖入心扉😚香茅豬扒紮肉飯🍛豬扒厚切,香煎逼出油香,鹹香滿滿,肉質爽彈及鬆軟,有濃烈脂香,非常有嚼勁😬而肉有兩嚿,煎至香口,外脆內軟,好有誠意🤩白飯舖咗香蔥及淡淡香茅味道,飯粒粒分明,餐廳亦給予醬汁,並表示可撈醬汁一齊食🤗絲網春卷(套餐送)🫔呢款絲網春卷共兩嚿,細粒得黎香脆可口,內裡非常足料,有新鮮蝦肉及香草,點埋醬汁一齊食,一流🤤陳皮洛神花茶🫖味道帶有淡淡的洛神花香,易入口,飲落

牛肉咖喱配薄餅🐂🍕

手拉印度拉茶☕️

香茅豬扒紮肉飯🍛

絲網春卷(套餐送)🫔

陳皮洛神花茶🫖
味道帶有淡淡的洛神花香,易入口,飲落時仲有陳皮的回甘味道,不錯🥳

越式炸燒賣🥠
呢款越式炸燒賣加配價只係$5/3粒,非常抵,呢款燒賣同樣係普通魚蓉燒賣,點上越式酸辣醬時,味道好夾,絕對另一翻風味😌

香煎豬頸肉🐖
呢款豬頸肉份量不少,每塊都切得薄身,大小適中,餐廳亦將豬頸肉表面煎至其香口,點埋越式酸辣醬,真係停唔到口😚

整體黎講,餐廳能讓小妹感受到印度及越南美食的獨特口感,價錢優裕,職員親民有禮😊但需要留意因人流較多,可能需要花少少時間先搵到位坐,而且椅子以高背椅為主,長者人士需要留意,不過真心推薦👍🏻
2025-04-17 1 浏览
途經西九行一圈,發現6樓多咗個新開大廚food court,裏面比起8樓光猛乾淨,感覺衛生得多。跟住行下睇睇有咩新野,除咗意大利㕑師長長人龍外,竟然發現有已經久違了的印藉廚師即塲抛油酥餅便點了咖哩牛配薄餅套餐,嘩!58蚊新張期內仲送埋印度拉茶㖭🙃非常超值加好味👍阿女就點咗隔離檔嘅越式香茅豬扒湯金邊粉配絲網春卷加埋洛神花茶,套餐都系55蚊真心平😳偷試一啖真系好味😋唔怪得佢唔肯比我再食🤣店主亦非常友善🥰下次會介紹佢d同學仔家長再來試下羊肉咖哩,多d人一齊分享可以叫多d野試下🤗🤗
西九龍中心啱啱六樓新開咗美食廣場,今日去到有好多店舖都仲未開,但聽聞周末人氣已經好旺,特別係隔嚟間意式餐廳日日打哂蛇餅。行行下遇到两位廣東話帶有口音嘅店員主動介紹菜單,望吓個價錢好似幾抵食就食呢間了。我嗌咗青咖哩豬頸肉飯($52),豬頸肉外皮焦香但唔會燒到硬哂,內裡嫩滑,入口時仍能感受到肉汁嘅甘甜。綠咖哩醬汁濃而不膩,入面落咗幾多材料e.g. 茄子、椒。張相入面嘅米飯份量稍小,飯身偏軟(符合我嘅個人口味),而且老闆主動走埋嚟提供免費添飯,讓我感受到店家嘅誠意。這種細節在美食廣場中尤為難得,通常都要自己招呼自己(不過今日閒日唔多客)。另外加左個越式炸燒賣($5/3粒),中規中矩,炸燒賣加越式酸辣醬同生菜,之前未食過,我只係加了醬,覺得幾夾,同傳統加胡椒粉落炸燒賣比,別有一翻風味,燒賣係普通魚蓉燒賣,但呢個價錢,唔好話炸,堂食嘅話普通燒賣都未必食到,非常抵食。飯嘅套餐跟洛神花茶,整得唔錯,好易入口,帶有淡淡的花香,非常順喉,唔知有無得添飲呢?絕對會翻嚟再食P.S.見佢地同隔離炸雞舖關係好好,有好多友好嘅互動,體現咗香港多元文化中嘅人情味,增添了美食廣場應有的溫暖氛圍。

我嗌咗青咖哩豬頸肉飯($52)

另外加左個越式炸燒賣($5/3粒)

飯嘅套餐跟洛神花茶

絕對會翻嚟再食