2017-04-30 354 浏览
上机前好想食干炒牛河,不二之选当然系何洪记啦!老实讲味道系好的,但欠决咗香味(如果镬气够,拎埋枱未食已经闻到香)另一碟杨州炒饭(炒得粒粒分明、虾又大又爽、叉烧系新鲜嘅)所以十分好食👍🏻鲜虾肠粉(肠粉好滑,虾都系大夹爽的)食得好满足。
2017-04-26 311 浏览
去完旅行,返香港当然第一时间出闸直入何洪记。想食碗好食嘅云吞面,一系就正斗,一系就何洪记!点咗云吞面同星洲炒米。云吞面个汤比正常混浊,可以能由於我地last order 先到,个渌面水经过一整天之後比较浊,但味道不变。有虾虸味。面𠲖然够爽。至於星洲炒米,可以话够镬气,啱味!下次再出门前後要再来!

至於星洲炒米,可以话够镬气,啱味!

下次再出门前後要再来!
云吞面
星洲炒米
2017-04-25
$100 (宵夜)
星洲炒米
2017-04-24 298 浏览
Had a bowl of 云吞面, they should have labeled it "small", noodle was OK, but at $64 and a compulsory $5 fee for tea, I got exactly one cup of tea, wait persons were all too busy so no one's tea was refilled. After they tagged on 10% for service fee, my bowl of mediocre noodles came to $74.90. NEVER AGAIN,
2017-04-23
$75 (其他)
2017-02-21 774 浏览
今日快速来回左机场一转 拿拿林食啲野顶肚,就见到呢间听讲云吞面好出名嘅店 一於试下。客人出出入入咁流动得好快 但店员态度都保持到 算系咁💁🏻‍♂️佢嘅面真系几好 冇乜硷水味 够弹,云吞需然唔系好巨型但够鲜味 皮薄而唔易烂开👍🏻锺意嘅可以加点醋调味。
鲜虾云吞面
2017-02-07 648 浏览
当年街边档我已经闻名,我小时候住铜锣湾,时常都去食霎东街的店,眨一眨就成30年多了,人生真的老了,价钱牌价钱更升了3倍多,现在何洪记有烧味?仲有点心?眼见就不会选择,今日系机场分店食,实在太怀念以前种种回忆,所以就决定食面啦!望着餐牌考虑了很久,因为在生肠及第粥,同面挣扎了很长时间,最後由面气味决定,但贪心点了云吞水饺双拼面,云吞有3只变了迷李版,水饺有3只仍是我最爱的,不过都细只了,首先云吞内有一件细虾肉同猪肉,圆圆的,充满黑胡椒香味,凤城水饺真的口感够好,无令我失望有爽脆笋,姜丝,木耳丝,虾肉2件爽口入味,猪肉胡椒味惹味,汤色浓而味道清,配上苟王清香,面的硷水味重,面弹牙而烟韧,师傅放在面,以防浸得太软,细心另外点了一杯热洛神花茶$30,颜色浅浅粉红,味道刚好酸甜,比眼见正常不过收茶芥$5一位,另外仲要加一,我一个人就食了$119.9,而我唔太满意系服务不够好,举了多次手,职员都扮睇不到你叫佢,得门口带位2位小姐有笑容。最後仲系门口小姐黎招呼我,我觉得里面的人在忙什麽,行行企企无工作。嬲现在何洪记虽然同以前不同,但面质系重点,没有退步,只是份量细碗了,现代的人未必知道当年大细,机场

现在何洪记虽然同以前不同,但面质系重点,没有退步,只是份量细碗了,现代的人未必知道当年大细,机场食物来说,比较有水准店呢!
凤城鲜虾水饺云吞汤面
凤城鲜虾水饺云吞汤面
洛神花茶
  • 凤城鲜虾水饺面
2017-01-23 576 浏览
工干 3 星期前想黎个牛腩面、点心先,唯有何洪记,早排试过都不错。辣椒油,香辣兼比,预期中好,混上头抽豉油食得下。台面只有辣椒酱、豉油、浙醋,还以为好似云吞面舖无得供应添,本打算放弃,但谂到问下无妨,原来有既,开心开心。牛腩猪润伊面走葱,侍应阿姐话加牛腩 $19 转伊面加 $5,无问题。不过点解唔走葱呀?点解 3 件牛筋 1 件牛腩呀?牛筋硬掘掘,味道只留在外,里面完全无味。狠狠地咬落大大旧牛腩度,我想要刀叉呢!又乾又硬又无味根本未炆好,依家晨早八点半唔会太早麻?猪润正常爽弹无过熟,香甜味浓满意。伊面真的吗?外观已经唔似,啜两啖试试,完全系不经油炸即食当当日式拉面,搞错呀 !汤底淡如水,劣到不过了,点值 $90 蚊呀!食客不多,等左 10 多分钟才到,未预备好开档吗?棉花鸡,久候 20 分钟,热腾腾出场,希望可以补偿一下碗腩润伊啦。半只鸡膇,第一次棉花鸡有骨,果然特别。鸡柳鸡膇同香滑味道可口,微微酒香无雪藏嗅味。碎湿湿鱼肚味道甜美无油益,冬菇偏瘦偏细微滑还可以。完全中伏二百蚊的低劣早餐,我以前仲比三粒星笑脸添!离开时先发现写住米芝连一星云云面,即系有云吞面系一星罗,太大意了!

辣椒油
牛腩猪润伊面走葱
牛腩猪润伊面走葱
棉花鸡
2017-01-23
$200 (早餐)
Just traveling solo and stuck in the airport. The beef noodles were fine (broth was tasty). The shrimp dim sum were fine. But the egg yolk buns were fantastic! I should've just gotten two orders of these. Or maybe three orders and then passed out. They were filled with a rich, buttery sweet yolk. Watch out! They are hot so let them cool a little first then. Be careful as you bite into them lest that yolky goodness squirt onto your shirt. I'll be back for those buns!
2017-01-09
  • 黄金流沙包
2016-12-23 610 浏览
下雨天回到港,香港机场餐厅可选什多,本想去食翡翠拉面小笼包,但见到隔离有间新开的何洪记,决定一试。食物系中式餐厅,食云吞面类型为主,最後叫左碗猪润面。猪润好大块,食落好爽口,但味道好像有点怪,可能唔入味,未算香,加点醋会比较好汤底有点猪润味,面较硬身,没有简水味,相比起,面会比猪润更加好食!同时间,店舖充满着水饺的香味,特别系麻油味,本身叫一份尝试,但经猪润一试,最後还是打消念头,担心都是睇得,落肚麻麻地饮品可选餐单,机场的一餐,价钱一定比外面贵,但可选择尚算好
食物系中式餐厅,食云吞面类型为主,最後叫左碗猪润面。

饮品可选餐单,机场的一餐,价钱一定比外面贵,但可选择尚算好

2016-11-23
2016-12-22 394 浏览
面皀水味重到难顶,食到反胃,炒饭又一旧旧未炒开和淡而冇味,仲要好贵,煑成咁点解可以比客食,仲话米芝连😓,普通一间茶餐厅都好食过佢。以前既何洪记(铜锣湾)系好好味,点解机场会做得咁差。
2016-11-27 482 浏览
峇里刚回港即刻黎个中餐先啦,食左四日印尼野好鬼寡,峇里回归第一戳!门口有得存行李喎,肥婶婶友善地给我 35 号,我想要 lucky number 22 或者 28 得吗?最憎坐街边食野,人来人往太 open,不过机场楼底系就系超高既!哗,要收茶水费咁有趣?唔收埋酱油费?云吞面走葱,极幼面轻爽又挂汤,微微有少少浆嘴感觉,无硷水味无压味,满意。汤底浓浓甜美,呷多两口,好味道。一口云吞细细粒容易食,虾蓉鲜肉还可以,温柔的肉汁加辣椒酱更加好味!叉烧肠粉,第一次遇上极量多料,塞得满满啖啖肉,甜美弹弹,粉皮又够滑,虽厚了一点。甜豉油比一般黏,清香可口。乾炒肉丝河,真系几好食喎,最衰我唔食芽菜同葱呢,拣死我。其貌不扬、卖相一般、镬气平凡,炒得均匀,酱油味香甜,拼上辣椒酱可口惹味,虽然油左少少,再乾爽一点更好。埋单 $250 太贵喇麻,米芝连 1 星?坊间市价约乾牛河 $60、云吞面 $30、叉肠 $20、茶钱 $3,共 $120,机场贵足足一倍罗。价钱 double,服务、环境、味道、份量系咪 double 先?

乾炒肉丝河、云吞面走葱
云吞面走葱
云吞面走葱
叉烧肠粉
乾炒肉丝河
乾炒肉丝河
2016-11-10
  • 叉烧肠粉
2016-11-07 550 浏览
岩岩落机 未见饿但又唔想番去夜食所以打算随便食碗粉面 何洪记。精打细算嘅我紧系觉得五十几蚊碗面贵啦!但系机场呢个唔多选择又样样都比出面贵啲啲嘅地方, 就无得挑剔咁多叫左碗 牛腩河 ($56)一黎到 第一个反应系又几大碗喎!用粗河粉 牛腩大件又份量足 仲有两条菜心tim !!汤底色浓 ,有肉味牛腩好淋, juicy菜心新鲜, 好爽又翠绿食完竟然唔觉油腻食物都几好..不过就用普通话去欢迎我地罗
岩岩落机 未见饿但又唔想番去夜食
所以打算随便食碗粉面 何洪记。

精打细算嘅我紧系觉得五十几蚊碗面贵啦!

叫左碗 牛腩河 ($56)

一黎到 第一个反应系又几大碗喎!
用粗河粉 牛腩大件又份量足 仲有两条菜心tim !!
汤底色浓 ,有肉味

牛腩好淋, juicy

菜心新鲜, 好爽又翠绿

食完竟然唔觉油腻

食物都几好..不过就用普通话去欢迎我地罗

2016-11-06
2016-11-07 352 浏览
极速之旅完左...落到机有小小肚饿...系新加坡食左2日米线...所以今次唔食谭仔走去食个水饺河就算..水饺大大粒, 足料又够鲜味但个汤底我又觉得清到好似无咩味.. 差左D反而朋友食既牛腩根唔错, 腩汁味浓而牛腩好牛根亦好'腍'
极速之旅完左...

走去食个水饺河就算..

水饺大大粒, 足料又够鲜味

但个汤底我又觉得清到好似无咩味.. 差左D

反而朋友食既牛腩根唔错, 腩汁味浓

而牛腩好牛根亦好'腍'
2016-11-06
2016-10-24 404 浏览
旅游完毕回港,办好有关手续是时候医肚,随便选了间粥面餐馆,座位挺舒适的,看看宣传照,方发现原来是间米芝莲餐厅,据说有七十年历史我们各自点了一碗粥,加了碟义烧肠粉皮蛋瘦肉粥粥底过稠,咸瘦肉是一团没有煮开的,且带点雪气味,唯一可取是粥㡳非常绵滑,透着米花香气艇仔粥又是杰杰的一碗,餸码少得可怜,只有几乎看不到的丁点肉碎及第粥算是较好的一碗,总算有几片厚切的猪润片义烧肠只有微弱的温度,叫人勉强吃下去,一碗在坊间三十多元的出品,在这里连加一茶钱,收费要七十元,我们的消费都被租金蚕食了。
我们各自点了一碗粥,加了碟义烧肠粉
皮蛋瘦肉粥
艇仔粥
又是杰杰的一碗,餸码少得可怜,只有几乎看不到的丁点肉碎
及第粥
算是较好的一碗,总算有几片厚切的猪润片
义烧肠
2016-10-15 350 浏览
每次从外地回来,总㑹想起一碗云吞面或及第粥....一落机,取回行李便直去了机场的何洪记。爽脆鲩鱼皮($58)👍👍👍👍👍今天最想吃的是爽脆鲩鱼皮,这个小吃不是很多地方可吃到,这里做得真的不错,又薄又脆的鱼皮加上蔴油、豉油、花生和葱花,就是一个美味的小食。鲜虾云吞面($56)👍👍👍👍云吞面弹牙,鲜虾云吞皮软滑,虾肉新鲜,汤底惹味,但唯一不足是为何枱上没有醋,要叫侍应才拿到一小弽。生肠及第粥($58)👍👍👍👍粥底软绵又够热,配料也很新鲜。
每次从外地回来,总㑹想起一碗云吞面或及第粥....
一落机,取回行李便直去了机场的何洪记。

爽脆鲩鱼皮($58)
👍👍👍👍👍
鲜虾云吞面($56)
👍👍👍👍

生肠及第粥($58)
👍👍👍👍
粥底软绵又够热,配料也很新鲜。
2016-09-12
2016-09-27 404 浏览
出发去旅行,一早去到机场,check in柜台未开,餐厅又未开,又唔想食美式快餐!呢间开得最早!大家在门口等了15分钟先开门!店家有地方放行李车!入内好开扬(楼底超高)有卡位同圆枱!地方乾净,食品价钱几贵!用落单总交店员,好快到!姜葱腰润捞面:猪润刚熟,好爽口弹牙!当然会有啲内脏腥味!只有轻微!面渌得偏淋!加葱花同清甜大地鱼汤!好味怀旧鲜虾饺:估唔到有点心!即蒸外皮烟韧!虾肉爽口!白灼鲜牛肉汤面:牛肉唔韧,牛味重!汤底清甜!面爽口,硷味唔重!好味!正斗鲜虾云吞面:云吞唔大只,虾肉爽口,猪肉味甜!云吞皮滑!面弹牙爽口!汤底清甜!食物好吃,不过招呼我呼嘅女店员就明显黑口黑面兼唔客气!佢打好单攞张点餐纸系抛到枱面!到我哋举手埋单,佢睥一睥我!然後行开,再攞单牌比我哋!只有佢系咁,其他人有笑容同正常服务!机场都唔使食快餐早餐!好开心!!
出发去旅行,一早去到机场,check in柜台未开,
怀旧鲜虾饺:估唔到有点心!即蒸外皮烟韧!虾肉爽口!

只有佢系咁,其他人有笑容同正常服务!
机场都唔使食快餐早餐!好开心!!
2016-08-21
$50 (早餐)