2018-02-02 713 浏览
晚上落机为了就脚去了何洪记,有许多空位但也被安排搭枱,这𥚃好像是出名在云吞面,所以就叫了一碗净水饺、一碗云吞面和一杯热奶茶试试。奶茶味道还可以,只嫌不够热。但是它的主打云吞和水饺就非常非常咸,好像比平常多落几倍盐再加味精,真是好像在吃盐,块云吞皮和水饺皮也很差,又厚又像熟不透!个汤的味道还可以,但整体已不能接受。价钱贵就不在话下,又要搭枱,吃完後回家途中口中全是味精,非常口喝,一定不会再有下次!有高血压的人士请注意!
2018-01-29 605 浏览
公司出埠培训,出发前先去食早餐,呢间面店在T1,楼底超高,地方大又乾净,桌椅唔迫,唔使等位,食品除了面食仲有点心!每人拣喜欢嘅落单凤城鲜虾水饺面($57)面在上,水饺在下,汤底好鲜唔味精,清澈清甜,面弹牙爽口,无乜硷水味,水饺大只,皮嫩滑,馅料虾肉爽口,木耳丝爽口,好味!翡翠菜苗饺($45)卖相靓,皮半透明烟韧,菜苗爽嫩,虾肉爽口,好味!蜜汁叉烧酥($38)呢个卖相虽然靓但酥皮淋咗,唔够松化,叉烧馅甜腻好味!争个皮唔得!茶水($5/个)加得密手,够热几香!唔会得颜色无味!食物几好,店员有礼斯文,可以寄存行李车在出入口,有店员管出入!可以安心食野!窝心!服务配合机场客需要!
桌椅唔迫,唔使等位,食品除了面食仲有点心!每人拣喜欢嘅落单

茶水($5/个)加得密手,够热几香!唔会得颜色无味!

服务配合机场客需要!

2017-07-03
$83 (早餐)
本来连内容都唔想写,但系喺要写啲嘢先可以评食物同整体评分。首先讲吓个云吞面,见人见智,但有「米芝连」三个字,评论系「唔值」。差不多价钱但质素比比皆是。叫另外一样系滑蛋虾仁炒河 $138,啲虾大大只,爽口嘅但一啲虾味都冇。啲蛋滑到无朋友,仲以为自己食汤河,而啲河粉就燶咗。去大排食,质素好过你、价钱抵过你,唔该唔好败坏米芝连个名。最後,啲服务员质素一般,唯一好好嘅就系出面帮客登记行李个位啊姐。终结:「各位回港朋友,肚饿都唔好帮衬!」“Those friends who come to HK to enjoy food, this one does not worth a penny”
本来连内容都唔想写,但系喺要写啲嘢先可以评食物同整体评分。
去大排食,质素好过你、价钱抵过你,唔该唔好败坏米芝连个名。
终结:「各位回港朋友,肚饿都唔好帮衬!」
2018-01-24
2017-12-02 548 浏览
唔但只贵,份量少不再讲,只吞细过只手指公,叉烧硬过烤燶块肉,面又难吃,香港任何一间餐厅都比佢好吃。服务态度更恶劣。送错野不特只,仲大声夹恶😡😡😡。以後保证冇帮衬!xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
2017-12-02
2017-11-25 502 浏览
今日去完泰国返黎好挂住碗云吞面,谂住返到黎落楼下食,但下时间返到去都应该收咗档,正绝望之间见到机场入面有间何洪记喎,仲要米芝莲喎,正呀!狗冲去㩒飞攞位,外面仲有个好好人嘅姐姐帮我地睇住d行李,谂住都唔差喎。好喇!好快有位入到去有个卡位同圆枱位,咁心谂我母上年纪大,等佢坐卡位唔洗比人撞又可以坐得个背脊舒服d,就问带位果位侍应可唔可以坐卡位,之後果位侍应就回我一句“唔得喎!有人等紧过喎!”咁ok冇问题,你话有人等咁即系好快到啦,点知我地由讨论食咩到叫埋(应该约5至10分钟),先有人入果个位,已经嬲嬲地😡,之後叫嘢食嗌咗3碗云吞啦,点知我旁边果枱同後面果枱迟过我地嗌,都已经到咗(同样系云吞面),咁见唔对路咪问一问啦!得到嘅回应系“等等啦”,之後行开咗,再过多约5分钟d嘢食先到,食完之後就快快手手走人。各位可能话我洗唔洗咁小气咁都打篇嘢黎讲,的确我就咁睇都觉好少事,但系我重点系当时侍应嘅服务态度系比我印象中其他类似嘅店舖为差,但系点解可以攞到米芝莲呢,佢连招牌嘢嘅云吞面都唔系好好,味道都只系一般,再加上咁嘅服务态度,唉!
2017-11-07 445 浏览
亲人坐完长途机回港便想食粥。接机大堂见有何洪记便入内。坐下侍应已即时放下2杯茶。由於已晚,问可否要2杯水,竟然回覆"为何不早说"我们没说,他没问就放下茶,这是客人的问题吗?叫了叉烧肠及鱼腩粥。没想过曾经得奖的店产品中加了那麽多味精。 味精多的程度令我们食後一直饮水。荃湾街中的粥品比这里的还好好食多。84元一碗粥应该可以用较好的料煮出鲜味的粥品,但却用了味精来给出味道,非常可惜。以後接机送机都不敢带亲友再去食粥了。
2017-11-04
2017-10-09 588 浏览
今天要飞,而且病病地,一於试下机场的何洪记。这儿相比铜锣湾的人比较少,也许在机场的选择也不少。而定价方面,餐点比市区的贵一点。肉丸粥($6x):有六粒小小的肉丸,肉丸口感弹牙但无乜肉汁,粥底相当绵滑有米香,稠度适中,粥底有着鲜甜的味道。即使口淡淡的我,也轻易ko 左碗粥,整体味道是不错的。福建炒饭($15x): 这炒饭大大碟,足二人份量。炒饭材料十分丰富,有大虾,瑶柱,菜远粒,肉粒等,口感多元化,而炒饭的汁底十分鲜味,是几惹味的蚝汁;炒饭底炒到粒粒分明,每一颗米饭都有旦浆包着,几香口。这炒饭的确不错。这家何洪记同铜锣湾的水准相约,可以一试。

肉丸粥($6x):
有六粒小小的肉丸,肉丸口感弹牙但无乜肉汁

福建炒饭($15x):

这家何洪记同铜锣湾的水准相约,可以一试。
2017-09-29
2017-09-09 732 浏览
跟妈妈常常去机场都是吃翠华,今次想转换口味,所以去了何洪记 吃个简单早餐,不过挺多人光顾,不少人都在等候入座,我们刚好不用等,正好有客人离开。来这里当然要吃正斗鲜虾云吞面,如果说做法确实正宗,云吞小巧,猪肉与虾肉的比例不错,虾肉具弹性,并放在面下,保持云吞的热度,面条吃起来挺爽口的。唯一觉得不好的话应该是它的汤头,不太喝到虾子的香气。我跟妈妈都意想不到虾子蚝汁鲜竹卷挺好吃,一般蚝汁都很重咸,这却有着阵阵虾子香味,没被蚝汁掩盖其河鲜味,而且内馅比预期清新不腻味,肉馅和蔬菜比重恰到好处。蟹籽烧卖皇虽然真材实料,猪肉比例瘦多肥少,是我最喜欢的比例,还有它那热腾腾刚蒸好的热气,本身多麽美好的烧卖,一进口,天啊,为甚麽会这麽死咸,妈妈吃了一颗已不想吃,全都是我吃掉,因为不想浪费的关系。

2017-08-07 613 浏览
猪手麫猪手未焖好,太韧,味道也不好,汤好油水鲛麫只有三小粒水鲛,一般麫档嘅云吞大过佢, 汤底好油而且梘水味重到呢最好是麫质爽口, 同开到好夜,咁嘅水准收58蚊一碗仲要茶钱加一能摘星真难以想像
猪手麫猪手未焖好,太韧,味道也不好,汤好油
最好是麫质爽口, 同开到好夜,
咁嘅水准收58蚊一碗仲要茶钱加一
能摘星真难以想像
2017-08-06
$69 (宵夜)
2017-07-18 592 浏览
又开始进入店内,带位小姐态度已经开始不好,上下员工都不是一个有亲切礼貌的态度欢迎,都不知道谁人得罪他们。食物有几好食都没有用。想谂住和经理反映意见,他们的经理仲恶劣过其他员工的态度。不想再谂起这段的回忆。有朋友介绍这间食品不错,所以刚刚落机立刻去尝试。但得了这种服务态度非常失望。真系好想和大家分享一下。今时今日有这种服务态度,我觉得非常失望。因为位於机场很多游客落机都会品嚐香港的食物,但可惜我不会在推荐给其他朋友。
2017-07-03 526 浏览
烧味双拼中的烧肉竟然是预先斩好放置数少时以上乾了!两味菜竟然贵过好多自助餐。加上加一,这味双拼二百多元, 又有每位茶费,以为入了五星酒店 。福建炒饭除了虾仁之外就搵唔到其它配料了。Chinese BBQ pork has been pre-cut and all dried up when served. It is more expensive than a steak and 4 times more than others. There is a $5 charge per person for tea and another 10% service charge
2017-07-01
2017-06-13 481 浏览
离开左香港几日,有D挂住传统既牛腩面、云吞面! 系机场既何洪记似乎满足到呢个要求~系门口佢地有staff专门帮客人放行李既,之後会有个牌比客人认领返行李~ 大家就可以唔使顾住D行李食野啦~首先叫左个牛腩牛根面。佢个面底好爽口,唔会太软身。D牛腩同牛根炆得好入味,半肥瘦、配埋个辣椒油仲好味~ 我地仲叫左个黄沙猪润肠粉。个猪润好爽口,唔会有一阵味,不过佢切得好碎,比较难夹起。个肠粉都好滑,值得一试。成餐好有香港地道风味,唔错! 不过D野好细碟,男人要食饱,可能真系要叫两碗面先得!
2017-06-12 421 浏览
每次去旅行我都好期待去机场食嘢因为有啲铺头真系唔系 到到都有例如今日呢一间一早去机场,未食早餐,所以就同老婆去食早餐见到米芝莲的食肆,即管试下。原本想食个炒饭,点知太早⋯早餐选择系少啲,可以理解呢个菜饺唔算好好味不过佢里面有虾而且甩皮都算几薄次次问老婆食乜佢都话冇所谓点完之後又话唔啱食最後我一个人食咗三个叉烧包超级劲饱早餐点可以无粥呢个皮蛋瘦肉粥系我老婆嘅至爱我都觉得几好食肉碎会系粥底皮蛋同埋殭丝嘅比例啱啱好朝早六点几我哋系机场食咗个米之莲早餐
每次去旅行我都好期待去机场食嘢
因为有啲铺头真系唔系 到到都有
例如今日呢一间

一早去机场,未食早餐,所以就同老婆去食早餐
呢个菜饺唔算好好味不过佢里面有虾

皮蛋同埋殭丝嘅比例啱啱好

朝早六点几
我哋系机场食咗个米之莲早餐
2017-06-10 327 浏览
上海之旅完满结束,吃了几天上海菜,有点记挂香港地道美食。机场有米芝连老字号粥面店何洪记,反正刚下机有点饿,就去试一下。正斗鲜虾云吞面$56 - 比较细碗,如果我在肚饿状态应该要吃两碗才够饱。云吞也小,不过还好有5粒,鲜虾也爽口,但不觉特别好味道。面条爽,没有硷水味。香油条肠粉(炸两) $48 - 肠粉皮太薄,油条不算太松脆,亦不够热。除此之外,卫生方面不见得好。我们要了几只杯打算share饮料,但杯子还有茶色的渍,可能是杯子太旧了⋯总的来说我完全不觉得这米芝连老字号店比其他粥面店更出色。或许还有其他出类拔萃的菜色,但云吞面毕竟是招牌菜,应该是最多食客会点的,机场店游客特别多,希望餐厅努力做好,保住餐厅自己及香港地道美食的招牌。

正斗鲜虾云吞面

香油条肠粉(炸两)

2017-06-09
宵夜
2017-05-13 335 浏览
出发去旅行永远都中意check in 完去食d嘢。我就无什麽咭可以去贵宾室食甘好,唯有自己比钱去食。但自己食绝对唔差喎,我最唔中意就系食快餐,中意d有水准的。今次就选左何洪记,以前未食过,只知道系云吞面最出名,但今日却想食得清d,叫左碗及弟粥。先不说料,说下个粥底,好绵好浓稠,就算食耐左都无反水,味道有米香,带点甜,确实好吃。再讲下d材料,有猪润,肉丸,猪肚等。我最中意系拒个生肠,出面嘅餐厅系无嘅。口感爽脆,带点咸鲜。再叫左个凉菜,再唔系拍青瓜,系小见的爽鱼皮。唔知大家系咪我个年代,呢种鱼皮考手功,爽脆,弹牙配姜葱来吃就系绝配。百令蚊埋单,点都好过嗰d乜乜咭,要几钱收入,要碌够几钱先食到碗粉挂。