2023-05-31 410 浏览
幾年無再機場吃過何洪記。在大约10:25 pm 在機場check in 後,趁何洪記收11:00 pm前, 即趕來在上機前吃碗水餃面。我排在一個叫外賣的人後面,那時有一個拿着行李的女人前來,服務員(Dorothy?)即招呼她入座並告知我她是關門前最後一個客人。我告訴她我比那位女士先來。她負氣說她沒見到我。她眼睛一定有問題, 我165cm 高,體型並不嬌小。我問她是不是不再收客。她突然改說國語,我說請你說回廣東話。她很沒禮貌地說她沒看見我,不過我想入來就讓我入來,我可以唔入來。其後他們也讓多幾位客人進來。我從來未遇到那麼無禮貌的服務員。我以後也再不會帮襯機場何洪記,叫一碗水餃麵,加一還要收五元茶錢,一點也不值。今次是我第一次寫負評,希望無下次。
2023-05-31
2023-05-30 275 浏览
好耐冇幫襯呢類型著名港式經典雲吞麵老店,以往麥奀記、麥文記那些,近期都好少光顧了。這次和家人到機場附近,有些空閒時間,順便吃個麵先。由於當日到機場,第一又趕時間,第二又拿着不少行李,機場裏亦都非常炎熱,於是只能吃撈麵。豬腰潤撈幼麵,麵條份量不算太多,不過非常爽彈,和一般牛腩麵雲吞麵舖那些麵比較,它的比較爽,幼細分明,可說是功架十足。不過其他豬腰及豬潤,其實主要都是帶點爽,新鮮得來沒有什麼特別味道;豬潤亦都夠大夠厚身,只不過份量就比較少,好像只有兩三件
好耐冇幫襯呢類型著名

這次和家人到機場附近,有些空閒時間,順便吃個麵先。

撈麵。

不過其他
豬腰及豬潤,其實主要都是帶點爽,新鮮得來沒有什麼特別味道;
豬潤亦都夠大夠厚身,只不過份量就比較少,好像只有兩三件
用餐时段
2023-05-07 331 浏览
今晚凌晨機,想必要在機場吃個飯才可,在香港國際機場內被米芝蓮的名字吸引住,所以便二話不說被迷惑內進了。我們一坐下點了干炒牛河$138,正斗鮮蝦雲吞麵$67,養顏桑寄生蛋茶$46。可惜並不是米芝蓮所講的天上有地下無;首先干炒牛河,河粉太硬,牛肉無乜味,唔夠熱,只值6/10分鮮蝦雲吞麵,雲吞有5售,蝦夠爽,麵是全蛋麵,沒有鹼水味,可惜又唔夠熱,只值7/10分桑寄生蛋茶,唔夠甜唔凍又唔熱,不合格,只值4/10分可能認為旅客只來一次,亦唔會有要求,所以求期餵包客人便算。請問米芝蓮是如何評分的呢?

桑寄生蛋茶,唔夠甜唔凍又唔熱,不合格,只值4/10分

航班抵港後,快快手去搞入境,取行李,實在太肚餓了,要衝去醫肚!一出接機大堂,就見到幾家中式/港式食店,有燒味、小籠包等等,最終選擇在何洪記食粥食雲吞麵。正斗生腸及第粥,不至於好綿,但都不會太稀或太稠。及第粥的用料就是豬雜,有豬膶、豬肚、粉腸、豬肉丸,以及生腸,乾淨沒有羶味。生腸爽脆,粉腸沒有苦味!最怕吃雲吞麵時一入口就滿口鹼水味,正斗鮮蝦雲吞麵的湯頭鮮甜濃郁,麵條柔軟彈牙,沒什麼鹼水味。雲吞的size剛好一口一粒,雲吞皮又薄又滑,蝦與肉的比例恰好,爽口之餘又有鮮蝦香味。懷舊鮮蝦餃,蝦餃大隻,蝦餃皮晶瑩,不會太濕軟!蝦仁份量飽滿,但好像不夠雲吞餡的彈牙~~茶錢$5/位,侍應添茶添水的效率都算快。由父輩建立何洪記,以雲吞麵起家,屬新品牌的正斗注入較多元素,但還是以雲吞麵較為出色一點。
正斗生腸及第粥
懷舊鮮蝦餃

茶錢$5/位,侍應添茶添水的效率都算快。

2023-03-11
正斗生腸及第粥
懷舊鮮蝦餃
2023-04-25 197 浏览
極差服務!入座服務混亂:8點幾落機好餓,當然搵最近既餐廳食一去到等左陣就叫號碼,個前台拎左我張飛,之後話執緊檯佢狂叫其他人入座,由我地企係門口。我要問,先有檯。落單可成張單唔見左:舉手叫人落單,見黑色西裝女經理C小姐,好快過黎,我叫左3樣野,佢再去隔離檯落單等左半個鐘,隔離檯同樣食物已食緊,我都仲係等緊...唯有催,點知....另一侍應及男經理表示無單。我已即鬧,男經理即叫廚房即煮先,但那女經理仲嘻嘻哈哈拎張單過黎: 好快有嘢食啦!(但一句"唔好意思"都無,好似慣常的態度及服務)論食物,可以算正常,但論服務,簡直唔值得有加一服務費可言。作為機場的一代表,但服務竟然如此卑劣,令人失望,亦影衰旅遊業。
極差服務!

入座服務混亂:
8點幾落機好餓,當然搵最近既餐廳食
一去到等左陣就叫號碼,個前台拎左我張飛,之後話執緊檯
佢狂叫其他人入座,由我地企係門口。我要問,先有檯。

落單可成張單唔見左:
舉手叫人落單,見黑色西裝女經理C小姐,好快過黎,
我叫左3樣野,佢再去隔離檯落單
等左半個鐘,隔離檯同樣食物已食緊,
我都仲係等緊...唯有催,
點知....另一侍應及男經理表示無單。
我已即鬧,男經理即叫廚房即煮先,
但那女經理仲嘻嘻哈哈拎張單過黎: 好快有嘢食啦!
(但一句"唔好意思"都無,好似慣常的態度及服務)
論食物,可以算正常,但論服務,簡直唔值得有加一服務費可言。

作為機場的一代表,但服務竟然如此卑劣,
令人失望,亦影衰旅遊業。
2023-04-23
等候时间
30 分钟 (堂食)
2023-01-19 718 浏览
當日想食機場的雲吞麵, 就嚟咗何洪記食物價錢太貴 有點誤植 對他仍然係服務 關於餐牌 問經理多兩句說話 仲立即黑面 落單市 好似好趕 大大聲聲 講咗一句 叫食物前 諗清楚琳好做 先入單 唔會有第二次 再嚟呢間 何洪記食嘢
2020-03-13 880 浏览
完全比米芝蓮騙到了😹還好不是正餐。一直都好想試何洪記,原來...就只如此。我以為粥品同腸粉係佢馳名,到底係機場比較Hea,定係已經賺夠左唔優做?還是其實他們馳名的只有雲吞麵?
完全比米芝蓮騙到了😹
還好不是正餐。

一直都好想試何洪記,原來...就只如此。

2020-01-19 539 浏览
一碗$68荔灣艇仔粥 - 是我在香港從此未試過的難食及貨不對辦。粥底的稀度有如稀粥水,艇仔粥你豬皮也沒有只得五六條幼如髪絲的魷魚絲。菜苗餃又乾又細粒,超市買回來的「淘大點心」比它還要好份量。雖然心知要愛惜食物,但這碗粥的難食程度難以入口😖😖😖

荔灣艇仔粥
  • Nothing
2020-01-15 822 浏览
六日前在機場禁區內食過一餐好失望的中餐,今晚夜機回到香港,又再懷念中餐、尤其港式食品;在接機大堂見到「何洪記」,決定在此醫肚。要數香港雲吞麵歷史最悠久的老店,首推「麥奀記」,雖然近年廣開分店、革新門面裝修之後,質素有所下降、人氣已不及當年,但與坊間絕大多數雲吞麵店比較,口碑仍然大為優勝。唯一能夠與之分庭抗禮,並有青出於籃之勢的,不得不提「何洪記」。據了解,何釗洪先生師承廣州雲吞麵大王麥煥池先生,而麥煥池先生的兒子正是麥奀。所以,兩間小店一直是香港最出名的雲吞麵店。「何洪記」在香港由街邊檔做起,入舖後一直駐守霎東街老店,早幾年銅鑼灣希慎廣場開業,才賣掉霎東街老舖遷入商場;至於機場分店則在2015年開業。其實,「何洪記」另外有一個分支「正斗」,是何釗洪先生兒子10多年前創立的另外一個品牌;到了今天,兩個品牌皆由何釗洪先生的兒子管理了。老店年代,「何洪記」與「麥奀記」最大分別在於後者一直堅持只買雲吞麵、牛腩麵等等廣東傳統麵食,而「何洪記」早已開始兼賣炒粉麵飯及粥品。雲吞麵當然是首本戲,但炒粉麵飯的質素與大酒樓比較也不遑多讓;粥品雖然及不上其他馳名粥店,但也勝過很多小店了。近年,甚至出品點心、
老店年代,「何洪記」「麥奀記」最大分別在於後者一直堅持只買雲吞麵、牛腩麵等等廣東傳統麵食,而「何洪記」早已開始兼賣炒粉麵飯及粥品。雲吞麵當然是首本戲,但炒粉麵飯的質素與大酒樓比較也不遑多讓;粥品雖然及不上其他馳名粥店,但也勝過很多小店了。近年,甚至出品點心、小菜及廣東燒味;銅鑼灣總店也獲《米芝蓮》肯定,頒予一星餐廳。已經有一段時間沒有光顧「何洪記」,今晚一於試齊三款美食,回味一下。
正斗鮮蝦雲吞麵($60)味道差過從前。湯底尚算能夠保持質素,顏色清澈金黃,有濃郁大地魚鹹香及蝦籽香味。全蛋麵條雖然已算幼身,但未做到銀絲細麵;咬落爽口彈牙、但略欠爽韌,亦殘留極輕微的食用鹼水;其實,麵條質素已經相當高,但作為頂級雲吞麵名店、索價亦高,質素應該更高。全蝦雲吞跟足傳統做法,細細粒、包成金魚散尾狀,一啖一粒;蝦肉爽口鮮甜,餡料如果再多一點大地魚碎就會更加好。
正斗鮮蝦雲吞麵
「何洪記」的炒粉麵飯向來質素不錯,尤其乾炒牛河就更加出名,老店年代已經常食過翻尋味;但今時今日已由當年的 $50 左右一碟,加價至 $120,好彩機場分店的乾炒牛河($120)仍然保持高質素、好味道。炒河粉油潤而不油淋淋、乾身而不乾涸,入口滑溜。牛肉鬆軟,炒得香口,有牛味,應該係優質本地牛肉。想起六日前在機場禁區食過的另一碟乾炒牛河,同樣係《米芝蓮》星級餐廳的機場分店(註:總店是高級中菜館,機場分店就走平民快餐店路線),質素就差了一大截。
乾炒牛河
肉丸粥($68)入口黏稠度剛好,但未夠綿滑;而且,始終不是粥品專門店,也不可以要求稀粥或稠粥,未必適合所有人口味。粥底稍嫌未夠鮮甜,肉丸尚算爽口彈牙。一如所料,粥品水準只屬中上水平。
肉丸粥
回想當年價錢,「何洪記」越來越貴,而雲吞麵的質素似乎有所下降,至於乾炒牛河就仍然能夠保持。忽然間想起,香港機場一宣稱「價格保證」,機場內餐廳的出品價格,必須於同一日市區內的同一間餐廳的同一款出品相同;否則,可以作出投訴 ⋯⋯ 究竟「何洪記」是否做到了這個保證?
2020-01-06
乾炒牛河
2019-09-18 707 浏览
Went here last Thursday, food court had no available seats, lucklily this resto had 1 table available for our family of 5, we ordered congee, noodles, some dimsum and more, affordable food and really worth it for this Michelin Star resto, our bill was around $100 for 5 of us, highly recommended!
2019-08-14 566 浏览
入到去一坐低即刻有人斟茶,茶有怪味,換過杯都係咁,叫左一碗白粥同雲吞麵,咁就中左伏…………碗麵細到嘔,得三粒雲吞,仲要勁細粒……碗粥都好細碗,兩樣野加埋成舊幾水,完全唔值囉⋯⋯服務又唔係特別好……咁嘅質素都仲要收加一,見到其他人食嘅野樣樣都細細碗細細碟,分量真係小得可憐,價錢一d都唔平喎,又唔係特別好食……連杯茶都咁差都仲要收茶錢,真係好垃圾,本來全部一粒星都唔想畀,只係冇得唔畀………真係不可一,不可再……
2019-08-14
$100 (早餐)
2019-07-23 539 浏览
上飛機後,很多時候到了外地便會有一段時間吃不到港式料理。而上機前,往往會提早到機場,在機場覓食。在接機大堂有一家何洪記粥麵專家,可以吃到雲吞麵及各類粥品。店內位置充足,上兩層便是離境大堂,很方便。而且店家並非位於禁區位置,送機也十分適合。與友人分別點了雲吞及水餃麵。加了韮黃的湯底帶點清香,而且韮黃也爽口清甜。而幼麵爽滑,是很道地的港式風味。桌子旁邊也有各種調味料,如:醋,辣椒油等,可依個人口味增加。當中醋與雲吞最搭,可以令餡料味道更突出,也比較開胃。辣醬則偏向鹹香,加了辣醬後會變成較濃的風味。雲吞皮不會太厚,雲吞內有彈牙鮮蝦,很鮮味~水餃比雲吞大一點點,餡料方面明顯多了木耳,增加了爽脆的口感。兩者都有足料鮮蝦,都不錯~雖然份量不算多,但是有飛機餐的話,也不用吃太飽,也可以「留肚」在外地繼續吃。味道不錯,在機場算是不錯的餐廳,價錢也合理。
在接機大堂有一家何洪記粥麵專家,可以吃到雲吞麵及各類粥品。
店內位置充足,上兩層便是離境大堂,很方便。
而且店家並非位於禁區位置,送機也十分適合。

與友人分別點了雲吞及水餃麵。

鳳城鮮蝦水餃麵

加了韮黃的湯底帶點清香,而且韮黃也爽口清甜。
而幼麵爽滑,是很道地的港式風味。

當中醋與雲吞最搭,可以令餡料味道更突出,也比較開胃。
辣醬則偏向鹹香,加了辣醬後會變成較濃的風味。
雲吞皮不會太厚,雲吞內有彈牙鮮蝦,很鮮味~

兩者都有足料鮮蝦,都不錯~
味道不錯,在機場算是不錯的餐廳,價錢也合理。
2019-06-21
等候时间
10 分钟 (堂食)
鳳城鮮蝦水餃麵
2019-07-23 404 浏览
離開咗香港去旅行幾日,返到嚟香港好想食地道食物 🍴 於是一落飛機就衝咗去何洪記! 代表全香港地道美食 鳳城水餃好似幾好食,雲吞我又記得佢出名。所以嗌多個雙拼。果然冇失望真係幾好食喎!雲吞細細粒一啖一粒,鳳城水餃都好有咬口,係傳統的味道。跟住每人叫咗一碗粥,我就食豬潤豬腰粥。個豬腰真係好滑好爽有少少酒香!不過唔明白點解嗰啲沖咁大條真好笑 四日都唔喺香港好想食叉燒, 正常水準 。如果掛住叉燒嘅呢間都唔錯 埋單都要四百幾蚊估唔到香港地食呢啲嘢都要四百幾蚊。。可能機場又貴啲嘅ok啦! 幾日冇食掛住香港美食畀佢賺啦
餛飩拼水餃

餛飩拼水餃
豬潤豬腰粥
叉燒
2019-07-02 358 浏览
接愛人機,順便喺機場食埋飯先返屋企,就揀咗何洪記。。人人都話機場食嘢又貴又唔好食,但我覺得呢間都幾好食,價錢又唔算太貴,算啦係高級小小嘅酒樓價。。乾炒牛河,食得出好有鑊氣,而且一啲都唔油,啲牛肉仲要好滑好有牛味!牛肉腸粉,聽講係即叫即蒸,上台時熱辣辣,腸粉好滑,配上甜豉油一流👍蝦餃,又係熱辣辣嘅,粒蝦好大粒而且好鮮,而且個皮都好薄,煙煙銀銀好好味!
接愛人機,順便喺機場食埋飯先返屋企,就揀咗何洪記。。

2019-06-12 294 浏览
女朋友要和好朋友去韓國旅行, 掛住就一定架啦.作為貼心男友的我, 送機都是基本的吧.但今次佢地book 左去韓國既抵玩零晨機票, 在夜晚10點幾幫她check in 哂行李後, 她就提議食少少野先上機,在機場未入閘前要選擇的餐廳老實說不太多.但溫柔的女友知我最愛湯麵, 所以就陪我食何洪記了.基於夜晚10 點幾的關係, 所以叫的食物都不是太飽肚既類型.她叫了肉丸粥: 粥底好綿好滑, 肉丸彈牙有咬口, 加埋d 蔥令成碗粥都好快給我們秒吞在肚內, 亦令她十分暖肚, 在機上可以舒服睡眠我叫了鳳城鮮蝦水餃麵: 食麵最怕淋哂, 呢度既麵就十分有嚼勁. 水餃就充滿大蝦加豬肉, 好豐富又大隻.我們亦了個好少叫的蛋煎蝦米腸: 食落同一般煎腸粉多了一重蛋感. 再加埋甜醬, 花生醬及豉油的mixing 下, 令到不好腸粉的她都要大說一聲: 惹味!埋單都只是 $189. 就之後送我最愛的女友入閘了.
女朋友要和好朋友去韓國旅行, 掛住就一定架啦.
作為貼心男友的我, 送機都是基本的吧.
在機場未入閘前要選擇的餐廳老實說不太多.
但溫柔的女友知我最愛湯麵, 所以就陪我食何洪記了.
埋單都只是 $189.
就之後送我最愛的女友入閘了.
2019-04-21
等候时间
10 分钟 (堂食)