佐料佑麵

佐料佑麵 (已結業)

佐料佑麵 (已結業)
4K
鹤子
不如辣媽食家
鹤子
2020-11-15
关注
雖然應該都是辣媽出品,但是與飯店相比,味道遜色不少,手撕雞撈麵無功無過,不出色,豬手面味道也一樣,不如炒菜店的烤豬手,太香酥了,水果茶味道倒是值得這個價格,小酥肉味道也還不錯,住在附近可以試一試,讓人生氣的是服務有問題,因為點了兩碗麵,竟然一個吃完了一個還沒上。問,發現沒有點上⋯查看更多
EatGxD
食野其間員工講野好大聲
EatGxD
2019-07-15
关注
琴日星期日去,店員講野超大聲,由落單到食完走全程比佢嘈到頭都痛!仲嘈過街市!點解唔用對講機?落單講左3次要盧魚自己聽唔到仲我問要咩魚?野食係無問題既,希望店員可以用對講機,唔好影響客人查看更多
酸菜桂花魚麵
HK_Good food
健康魚麵
HK_Good food
2019-02-10
关注
星期天經過餐廳,我跟友人看見餐牌上有酸菜魚麵,便進去試試!餐牌上的食物都很吸引,魚麵可選擇鱸魚或桂花魚,而湯底可選擇酸菜湯、蕃茄湯及水煮湯底,麵底也有幾個選擇,包括手工麵,米粉,刀削麵,還有黃酒雞麵,口水雞飯,海南雞飯等。最後我們選擇了蕃茄鱸魚手工麵,豉油王雞腿飯及麻辣牛展小食。蕃茄鱸魚手工麵:蕃茄湯底的蕃茄味不是很濃,但魚肉很滑,麵質偏淋麻辣牛展:牛展不會太淋或硬,味道不會太辣,十分惹味,而且份量都算多。查看更多
麻辣牛展
可以獨食既酸菜魚
2019-01-11
关注
依間都開左好耐架啦 招牌菜係酸菜魚麵平時人少少都滿足到想食酸菜魚既癮裝修都乾乾淨淨咁睇落唔錯menu選擇幾多 每樣都幾吸引今日主要想食下魚就叫左碗酸菜鱸魚麵$52碗麵既第一印象不錯試一下湯底覺得好好飲~有魚既鮮甜同酸菜既味道飲好多都唔覺口喝證明味精落得唔多~感覺幾健康雖然我揀左平d既鱸魚但魚肉都好滑好好味 而且有好多塊魚肉片 份量上都滿意手工麵條係幼麵 同個湯底好夾👍🏻😋 味道:★★★★☆💰 價錢:$🌈 環境:★★★☆☆查看更多
mandycheng0212
一個人也可以吃酸菜魚
mandycheng0212
2018-10-21
2K 浏览
关注
這天和朋友相約到元朗覓食。大家都毫無頭緒要吃什麼,唯有上instagram平台參考一下。結果就來到了這家「辣媽佐料佑麵」:)。店內的每一張海報和每一塊裝飾都強調麵的重要性。的而且確,麵食歷史悠久,在華人飲食文化上佔有一重要席位。雖然餐牌以麵類為主,但細看之下也有泡飯可供選擇。筆者選擇了麵食,麵條和湯底口味均可自行配搭。(湯底甚至有水煮湯可選,愛吃川菜的朋友即使一人單拖也能享受,不用勞師動眾去呼朋喚友。)一場來到,當然要點一下招牌菜來試試。酸菜魚的魚肉可選擇用鱸魚又或桂花魚,價錢豐儉由人。酸菜魚湯的酸味成功令胃口大開。湯頭不會過咸,味精成份也不太濃烈。麵條方面,筆者選擇了手工麵條。麵條幼細且頗能掛汁,吃上來的口感有點像淮山麵。鱸魚以魚肉片方式呈現。魚肉尚算細滑,因為泡浸著在酸菜湯中,湯汁非常入味。但略嫌魚肉夾起上來有點鬆散。另外點了客小食伴麵吃:)。魷魚鬚上桌時,香味已攻陷筆者的嗅覺。可惜吃下第一口後,發覺炸粉下得太多導致外皮過厚。魷魚鬚有少許過韌,需要用點牙力才能咬開。2個人總共點了2個主食和1個小食,付款也不過150元。由午巿時間一直聊天至下午茶時段,所幸店內食客不多,才不至被人趕走呢查看更多
+ 5
dlau10
Good but a bit hearty
dlau10
2018-08-19
关注
Noticed they have mix noodles and I was excited. The fried squid was recommended by my friend. Ordered a couple of appetizers and the mix noodles. They are all good and very tasty. The noodles were tasty but you will definitely have a garlic after taste later. I actually had a heartburn after for the entire day. Not sure it’s worth it but I will go back again 查看更多
Fried  squid
sum2162002
一止大陸癮 酸菜桂花魚麵
sum2162002
2018-04-21
关注
一直好想北上吃酸菜魚,但遲遲未能安排時間,知道元朗有一家吃酸菜魚麵,立即去試吃!《老壇酸菜桂花魚麵》$69麵條是幼細那款,桂花魚切片上但也至少有六、七塊,整碗麵份量十足。先嚐一口湯,唔!好喝!味道香濃帶點酸味,十分開胃,最後忍不住喝了差不多半碗呢但也沒有口渴的感覺,應該沒有下重味精《小時候炸酥肉》$38香口小食絕對令人難以抗拒,這款炸酥肉炸得金黃脆口,做得乾身不會油膩,但豬肉肉汁仍然存在!另外,吃到有粒粒花椒在炸粉裡頭,帶點麻香,令整道小食更美味我雖然很滿意自己的餐點,但男朋友點的香辣牛肉麵卻令我們對它大大扣分雖然明白中國菜的麻辣菜式都會偏油,但這個牛肉麵可以說得上半碗湯都是辣油,令人難以入口。牛肉更加韌得像擦子膠一樣...男朋友最後放棄了:(我會為了酸菜魚再光顧,但除了招牌菜,其他食物的質素也希望能努力做好!查看更多
老壇酸菜桂花魚麵
小時候炸酥肉
老坛酸菜桂花魚麵
eatmanymany
快食一餐
eatmanymany
2018-04-09
关注
忙碌嘅一星期開始,開始忙到連飯都冇時間食。返屋企前去解決肚嘅溫飽問題先。因為想食酸辣嘅嘢,所以就walk in 左食依間佐料佑麵。入正題。讚之前真係要鬧一下,啲嘢飲真係好難好難飲!!無錯係難飲,雖然晚餐係嘢飲半價,但真係唔值得。水果茶明顯係沖劑味,都唔緊要,隻味係唔知飲緊咩,負評!芋香珍珠奶茶,都係沖劑味,冇芋香,但又有茶嘅苦澀味,珍珠硬到似食膠!負評!不過去除左嘢飲嘅難飲,嘢食都算不錯嘅!安慰自己佢係麵店黎架嘛!!三鮮拌麵,麵質適中,不會過稔,而且拌料有精心配撘過,味道特別,好食!!而且超大份,一個男人食完表示好飽,仲有三鮮湯係有豬肉,豬肝同豬腸粉滾起嘅,味道新鮮,幾好飲,而且飲完唔口渴。仲有好大碗!兩個人都係剛好飲曬。肥腸酸辣粉係就係重口味,哈哈!肥腸新鮮,易咬,入味同軟軟的,好評。酸辣粉就普通,酸味足夠,可惜辣味有種不足感同埋紅油好多,所以口口都比較多油。相比之下,拌麵更值得嘗試的!!我諗其他麵應該都ok 的。蒜泥白肉... 啲肉好薄,薄到冇口感,中間夾塊青瓜口感特別嘅。不過依碟冷盤係暖的,所以不予置評了。不過個人不會再叫!如果再黎幫襯,應該會食佢嘅麵!!飲品真係要比啲誠意.........,查看更多
+ 6
初嘗酸菜魚
2018-03-28
关注
發現左間麵店有酸菜魚麵食!下午茶時間人唔算多,唔洗等位Menu有好多選擇…係辣媽水煮桂花魚麵同老壇酸菜桂花魚麵度諗左好耐,最後決定第一次食試唔辣既先!老壇酸菜桂花魚麵$69,第一感覺係超大碗!d魚又滑又嫩份量又多!難怪咁貴啦,個湯都好好味,感覺唔係味精湯應該係自己煲既~不知不覺都飲左一大半個麵好大份😂麵條都做得幾好!唔會過淋或者痴住一舊舊食極都食唔完仲有好多剩,所以其實都幾抵食!完全可以2個人share一碗會有下次!查看更多
名字名字
難食到不能型容,慎入
名字名字
2018-03-19
关注
難吃到...一個難以型容的地步。老實說,對於一碗51元的胡椒豬肚湯麵,我是很期待的。店外的照片拍得很出色,出色到一個photoshop出來的程度。店裏的擺設也讓人十分期待,到底他們會弄出什麼要講究而不將就的小麵。結果一切在麵被捧出來之後就幻滅了! 這個麵給人第一印象就是:又醜又臭!碗很大,湯好多,但根本就沒有料!麵的份量大約是一個蝦子麵仔的量吧,和茶餐廳早餐的牛肉麵差不多。豬肚沒有爽,只有韌,而且味同嚼臘,根本就不是人吃的。湯底...完全沒胡椒味,只有酸菜的臭味和咸味,連茶記的味精湯都不如。這個麵根本改錯名,應該叫臭酸菜擦紙膠多湯少麵,附近求其食個雲吞麵都好食又平過佢。最後勉強食完都只係半飽,湯臭到飲唔落淨番大半兜,以後呢間送俾我都唔食,大家錢多可以挑戰下。查看更多
臭酸菜擦紙膠多湯少麵
applehoneyhk
不要把你看輕
applehoneyhk
2018-03-11
关注
輕鬆的星期六約會多時一別的食友, 當然是為食的目的出發、 今次之目的地是元朗區當然要由地膽朋友帶領, 放下Google手機人也來得輕鬆、 大踏步跟著衫尾很快便找上這間吃川菜的街坊小店, 店內裝修略有心思、 以元朗區來說已算是不俗, 不過座位就較為逼夾。。。二人分享每人叫一款, 先要來一個 酸辣雞腎拌麵HK$43. 要上中辣度真的不要看輕 、是否我是廣東人吃的難度比他們的本地薑還要細? 餐牌上寫上辣得(神魂顛倒) 细嚐一兩啖還是可、 繼續吃下去小腸已告知我熱辣辣之感應, 不止辣得神魂顛倒以给全軍覆沒 、唯有拱手給辣友~小休之下送來涼拌木耳HK$30. 好讓味蕾、小腸、舌頭能夠舒緩一下~幸好我建議的辣媽水煮桂魚麵HK$72. 亦隨之而來, 麵質跟拌麵一樣以幼細為主、 入口爽滑 最喜歡當然是主角桂魚片, 肉質無骨之桂魚片鮮味非常、而且亦慷慨地大致有6-7片, 湯底 亦算濃郁、 個人極為喜愛~配上食物飲品追加只作(半價), 要來一杯台式水果茶凍飲HK$14. 個人就覺得味道作假一點、 淺嚐濕濕口作為味蕾之援衝未嘗不可~整體來說以當日兩款麵食個人覺得以市區之外的店子來講以甚為可取, 辣度亦沒有遷就一般人(以我這名廣東人士而言)、 喜歡嚐辣之人士,走訪元朗區定不能走漏眼之選。查看更多
酸辣雞腎拌麵
辣媽水煮桂魚麵
chesstart
窮食酸菜魚既代替品
chesstart
2018-03-07
关注
想食酸菜魚既心真係無時無刻都有,但自己一個食,又實在太誇張。然後我見到呢間既酸菜魚麵,真係好似見到救星咁,完美展現出如何一個人食酸菜魚而又唔怪。門口雖然好似尋常雲南米線既鋪頭咁,不過入內嘅裝修幾特別,有種淡淡川菜感,為鋪頭增加左啲質感。不過地方細,又太受歡迎,坐起後就有少少迫喇。講返野食,如我一開始想食嘅一樣,嗌左個老壇酸菜桂花魚麵,酸菜唔算太酸,但夠曬開胃桂花魚勝在而唔腥,而且得一兩舊有骨,不過魚既份量多少少會更好。不過整體黎講,加埋啲麵都大大碗,兩個女仔share其實都冇問題.雖然唔算話特別好食,一試難忘咁,不過都值得回頭。如果平時已經食厭雲南米線,都可以黎試試新意思查看更多
lidylidy
元朗湯麵之選
lidylidy
2018-01-15
关注
環境優雅以白櫸木為主幾盞黃光吊燈顯柔和服務周到一坐低已有服務員放上餐牌食過這間已第三次了之前食過酸菜桂花魚麵及老雞雜菌湯麵都是不錯的選擇分量亦多抵食!今次試上另外兩款湯麵香筍牛肉麵$49牛肉多汁夠腍比起元朗幾間的台灣牛肉麵更好味香筍有微辣麵身偏硬湯底夠入味不錯!半價配健康水果茶(暖)$14味道Ok但水果分量一般只有幾個菠蘿胡椒脆肚麵$51湯底胡椒味欠奉但適合一眾愛辣朋友麵身偏硬,豬肚爽脆有咬口酸菜為整體重心個人認為偏酸半價配冰爽青檸7喜$12有驚喜青檸7喜兩隻味好夾唔會似一般坊間既偏甜味道恰到好處!查看更多
+ 16
心深品嚐
新餐牌新鮮感
心深品嚐
2017-12-15
关注
有一陣子沒有來吃,餐牌已經隨著新店一起更新新餐牌的食物款式好像變多了,拌面和飯的選擇增加了,不過招牌菜仍是酸菜魚湯麵和雞湯麵今次點了毛血旺湯麵加珍珠奶茶毛血旺湯上面有一層紅油,本來以為好辣,不過只係香濃小辣,調教到合適香港人口味,唯獨花椒比較少,味道不夠麻嘴麵內配料不少,黑白牛柏頁、豬紅、爽肚各有最少三四塊,而且麵質結實、麵量充足跟麵半價加配珍珠奶茶,稍微失色,珍珠腍、茶味淡,不過勝在大杯,解辣清熱整體:川味仍在,不過為遷就香港人口味變得淡口價錢比其他麵店貴,但一人前川菜來說仍是我在元朗覓食的首選查看更多
Josephine_bert
重慶風味
Josephine_bert
2017-11-26
关注
元朗重慶風味既麵食,店面唔算大,排得密密的枱枱凳凳,閒日晚上7點半前都基本唔需要排隊,全員店員都講普通話,但識聽廣東話,點餐冇問題的。我地二人點左兩個麵兩個小食兩杯野飲。養生老雞雜菌湯$51好有藥善既感覺,我特別喜歡佢個湯底,每次都幾乎飲晒蒜泥白肉 $38香酥魷魚須$39平時都好少食煎炸野,不過呢個味道十分唔錯,好香口呀。藍色大海$11跟餐野飲半價,呢杯野藍色的,但飲落就似益力多紅棗茶$10天氣開始凍,飲返d熱飲先查看更多