2023-03-26 114 浏览
今日約左朋友去page148食tiramisu 食個tea ,點知食完飽得滯唔想再去食晚飯,就去咗頭先喺佐敦行過黎時見到既呢間小店叫左糖水做外賣。糖水係即日做即日清,唔會留過夜。紅棗桂圓桃膠 $48近年興起食桃膠,價錢平營養價值又高而且容易買到又唔難整桃膠口感就好似燕窩咁配上紅棗桂圓呢個配搭真係好完美糖水唔會太甜,配料甚多紅棗大大粒又夠甜,有龍眼肉,仲有好多桃膠,仲要一碗份量唔細。生磨合桃糊 $48合桃露係糊狀,唔似坊間有啲鋪頭咁係粉溝水口感香滑細膩,充滿合桃味,而且甜度適中

紅棗桂圓桃膠 $48
近年興起食桃膠,價錢平營養價值又高
而且容易買到又唔難整
桃膠口感就好似燕窩咁
配上紅棗桂圓呢個配搭真係好完美
糖水唔會太甜,配料甚多

生磨合桃糊 $48
合桃露係糊狀,唔似坊間有啲鋪頭咁係粉溝水
口感香滑細膩,充滿合桃味,而且甜度適中
2023-02-05 88 浏览
天氣又凍返,再加上喉嚨成日乾乾的,食糖水就可以暖笠笠同滋潤下外賣袋拎客人拎得好舒服,唔會打瀉🤣好岩我呢啲好論盡既人店內不止有餐廳外賣,也有小食外賣,當中小食三寶都係好食,眼見好多人order返到家,湯水仲保溫,重點外賣碗不太是發泡膠物料,但又保溫,食得也安心👍✨️紅棗桂圓桃膠配料十足,而且啖啖桂圓味,紅棗店家就十分有心思,紅棗已去核,方便客人食,另外桃膠已洗淨,沒有雜質,其實都係巧功夫既糖水👍✨️合桃糊即麿合桃糊,而且十分香滑,入口完全滑口👍

外賣袋拎客人拎得好舒服,唔會打瀉🤣好岩我呢啲好論盡既人

✨️紅棗桂圓桃膠

✨️合桃糊

即麿合桃糊,而且十分香滑,入口完全滑口👍
2023-02-01 52 浏览
新年一定要要試下食d新野同中式糖水啦🥳。岩岩行過尖沙咀, 見有多款特色小食, 當然要試試啦(5⭐️最高)蟲草花雞肉燒賣(5⭐️)好特別的小食, 外觀同一般燒賣差唔多, 但咬落好有質感, 蒸出尼, 超有蟲草花香❤️, 內裏雞肉豐富, 正👍🏻。香菇豬肉燒賣 (5⭐️)香菇豬肉又係比較少見。豬肉多汁而滑, 香菇爽口彈牙😝真係一流💕💕紅棗桂圓桃膠糖水(5⭐️)超足料, 大大粒去核紅棗及桂圓都係女士補血恩物😍, 而桃膠又是平民燕窩, 這款中式而且素食人士。 只買一碗有少少後悔買得太少😂

蟲草花雞肉燒賣(5⭐️)
蟲草花雞肉燒賣

香菇豬肉燒賣 (5⭐️)
香菇豬肉燒賣

紅棗桂圓桃膠糖水(5⭐️)

蟲草花雞肉燒賣
香菇豬肉燒賣
2023-01-20 345 浏览
喺油尖旺地帶最出名嘅就一定係行街睇戲食飯樣樣都兼顧得到,😌通常食完飯或者睇完戲之後都會想喺返屋企之前再食多少少嘢補充一下又或者食碗糖水滋潤吓咁😗,行吓行吓喺尖沙咀呢就會發覺到唔少有Potential嘅小食甜品站,偶爾都會有唔少驚喜😝自家生磨合桃糊— 🥣一款非常經典嘅港式甜品,同芝麻糊、花生糊同埋杏仁露都平起平坐, 🥣以合桃糊相對堅果味道就重得多,生磨就可以最保留到營養價值,絲滑嘅質地再帶有香噴噴嘅合桃香氣,熱食嘅時候更感覺到濃郁嘅味道,🥣微甜再加上啖啖合桃嘅精華,又滋潤又可以補充腦部營養,非常健康有益🥣咖喱三寶撈麵— 🍜唔食甜品,都仲有第二個選擇,雖然夜麻麻食咖喱同埋撈麵,🍜似乎太邪惡,但食得一餐,當然唔好嘥咗機會,呢一個咖喱三寶撈麵嘅咖喱三寶就有咖喱豬皮咖喱魷魚同埋咖喱陳皮魚蛋,🍢每一款都非常經典,尤其是大大塊嘅咖喱豬皮完完全全吸收晒咖喱嘅味道,熱辣辣又爽又彈,份量仲要唔少,🥢而撈麵當然就係正正宗宗嘅印尼撈麵,確保每一啖都要係餸+ 麵咁先至係最享受,試問喺深夜時段識到呢啲暖笠笠嘅甜品小食將會有幾幸福呢🥰伴糖水 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道144號祥景樓地下D號舖

咖喱三寶撈麵

糖水 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道144號祥景樓地下D號舖
2023-01-12
  • 自家生磨合桃糊
呢間係柯士甸道嘅🥣糖水小食外賣🥡小店出品都幾有🥰誠意,用料足👍包裝靚又💰抵食!佢哋供應多款🇭🇰港式糖水,仲有凍🧊有熱♨️,另外仲有幾款小食🧆添。入面雖然店仔🤏細細,不過都有位置可以🪑坐低等外賣🥡。佢哋推介嘅陳皮🫘紅豆沙用咗廿年😍以上嘅陳皮去製作💪,所以嗰種獨特嘅陳皮味特別出眾🥰。入面啲紅豆🫘煮到十分之沙,而且好杰身好濃郁😋!另外我仲叫咗個咖喱🍛三寶小食,入面有陳皮🐟魚蛋、🐖豬皮同埋🦑魷魚。咖喱🍛有少少🤏辣🌶️味道十分之濃郁🥰又有層次,其中我最鍾意嘅係魷魚🦑,鮮味之餘亦煮得好腍滑😋。

入面雖然店仔🤏細細,不過都有位置可以🪑坐低等外賣🥡。

入面啲紅豆🫘煮到十分之沙,而且好杰身好濃郁😋!

外卖自取
📍尖沙咀同佐敦中間新開的中式糖水小店-伴糖水💫主打每日鮮製各款傳統中式糖水🥣店鋪✖️不設堂食,☑️只供外賣🥡外賣盒設計: 保溫度及防漏性都十分好🤩👍🏻除12款糖水外,另有幾款特色小食供應e.g. 撈麵, 咖央多士🍞🔸陳皮紅豆沙 $48小店採用20年以上的陳皮製作✨經長時間熬製, 質地綿密細膩保留微爛的紅豆粒口感🫘帶有香濃陳皮香味😌足料好味🔸自家製生磨芝麻糊 $38芝麻糊味道香濃甜度偏甜少少🤏🏻
📍尖沙咀同佐敦中間新開的中式糖水小店-伴糖水
💫主打每日鮮製各款傳統中式糖水🥣
店鋪✖️不設堂食,☑️只供外賣
🥡外賣盒設計: 保溫度及防漏性都十分好🤩👍🏻

除12款糖水外,
另有幾款特色小食供應e.g. 撈麵, 咖央多士🍞

🔸陳皮紅豆沙 $48
小店採用20年以上的陳皮製作✨
經長時間熬製, 質地綿密細膩
保留微爛的紅豆粒口感🫘
帶有香濃陳皮香味😌
足料好味

🔸自家製生磨芝麻糊 $38
芝麻糊味道香濃
甜度偏甜少少🤏🏻
2023-01-15 12 浏览
伴糖水尖沙咀柯士甸道144號祥景樓地下D號舖之前係山林道果邊睇醫生見到新開糖水鋪細細間無堂食淨係做外賣生意 叫‧伴糖水⭐️原來係中式糖水今次係附近決定去幫親下啦入到去地方唔大 但環境企理餐牌唔算多款 但好多都養顏 滋補 補血價錢又合理 呢D天氣食滋陰既野就岩哂啦 綠豆爽清心丸綠豆爽入口好得意呀 煙煙韌韌清心丸仲要用潮洲整❤️支持支持紅棗桂圓桃膠糖水 桂圓清甜😋桃膠每粒都通透又Q彈 大大粒好足料又滋補 女人養顏之選😬宵夜之選 食完好幸福滿滿呀🥳重點係包裝好靚好實用 好保溫呀完全唔怕中途會漏瀉👍🏻仲要好多料仲要仲要每日新鮮製作!!! 支持小店❤️🧡💛💚
糖水

完全唔怕中途會漏瀉👍🏻仲要好多料

仲要仲要每日新鮮製作!!! 支持小店❤️🧡💛💚
2023-01-15
2023-01-15 30 浏览
天氣乾燥,要食返啲糖水滋潤。行經柯士甸道,發現一間傳統糖水外賣店。落地玻璃門清楚見到糖水店嘅環境,餐牌貼上玻璃。糖水喺每日新鮮製造添,仲有多款特色小食。紅棗桂圓桃膠糖水 ($58)飲呢款糖水就最滋潤,桃膠好大粒同份量好足料。紅棗味道香甜,桂圓清甜,桃膠滑啫啫,甜度剛剛好,真喺好養生!自家生磨合桃糊 ($48)生磨合桃喺好花心機,聞到濃郁嘅合桃清香,食落口感順滑,合桃糊唔會好稠,口感細滑。伴糖水地址:尖沙咀柯士甸道144號祥景樓地下D號舖

紅棗桂圓桃膠糖水 ($58)

自家生磨合桃糊 ($48)

糖水
地址:尖沙咀柯士甸道144號祥景樓地下D號舖
2023-01-15 21 浏览
行過路過見到糖水都忍唔到口🥹,自己特別鍾意食中式糖水,不過坊間都係甜度爆燈,呢間甜度適中,用真材實料,物有所值☺️❥ 陳皮紅豆沙 $48看似普通周街都有得食既糖水,其實味道有好大分別,用左20 年老陳皮一齊煮,真係見到陳皮碎😄。糖水好綿滑濃稠,紅豆起沙軟糯,唔會死甜,仲帶小小陳皮甘味☺️。❥ 紅棗桂圓桃膠 $58女人緊係要保養啦,揀左個養眼No.1 之選。糖水係清甜,同樣唔會重甜👍🏽,桃膠好大粒爽口,值得一讚係紅棗同蓮子都去殼去芯,超細心🫰🏽,都煲到好入味😁 。唔好以為好細碗,份量好足料❥ 咖喱三寶 $28有咖喱魷魚、豬皮、陳皮魚蛋。咖喱甜辣惹味,竟然用陳皮魚蛋好好食,豬皮爽口超大塊,糖水舖有呢啲質素小食有驚喜🫶🏽🧡𝑳𝒊𝒌𝒆 & 𝒇𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘 𝒎𝒚 𝑰𝑮 દ ᵕ̈ ૩ @annasan.cat
陳皮紅豆沙

❥ 陳皮紅豆沙 $48
紅棗桂圓桃膠

❥ 紅棗桂圓桃膠 $58
咖喱三寶

❥ 咖喱三寶 $28

2023-01-14 13 浏览
📌伴糖水小店主打傳統港式糖水,有經典嘅紅豆沙、綠豆沙,桃膠糖水之外,仲有比較少見嘅桑寄生蛋茶、清心丸等重點係糖水每日新鮮製作,雖然只有外賣,回頭客都唔少㗎✴️紅棗桂圓桃膠 $58小店嘅招牌糖水之一,十分足料,絕對係值回票價放滿清甜紅棗、爽口滋潤嘅桂圓同煙韌滑溜嘅桃膠🫶🏽感覺滋潤又養生✨✴️合桃露中式嘅糖水裡面最鍾意就係合桃露,小店嘅自家生磨合桃露味道濃郁,口感香滑,每啖都充滿合桃香,合桃愛好者一定會鍾意
📌伴糖水

重點係糖水每日新鮮製作,雖然只有外賣,回頭客都唔少㗎

✴️紅棗桂圓桃膠 $58
小店嘅招牌糖水之一,十分足料,絕對係值回票價

✴️合桃露
2023-01-07 19 浏览
响尖沙咀韓國街食完韓烤之後非常飽,於是周圍遊下🚶🚶‍♀️,遊下遊下見到呢間外賣糖水店,心諗🧡🗯:都好喎…韓烤完又適逢天氣乾燥,係時候滋潤下🥰,反正有啲飽,外賣番屋企做宵夜咪啱啱好囉😋🍯紅棗桂圓桃膠$58紅棗桂圓桃膠呢個配搭無得 輸,非常足料,紅棗大大粒,桂圓清香,桃膠軟腍得黎又Q彈,安神、養顏又益氣血,呢個糖水做宵夜一流🍯綠豆爽清心丸薑薯白果糖水$38潮州食店必食嘅糖水,居然呢喥都有,當然要試喇,食落清爽潤喉,最重要係清熱氣,食完韓烤都唔驚喇,再加埋外號有長生果嘅白果, 滋陰養顏抗衰老,糖水都可以好保身😚呢間糖水店只供外賣,所以佢嘅外賣兜非常保溫👍,而且防漏性都非常好💪魚堅總評性價比 4👍(以5👍為滿分)

🍯紅棗桂圓桃膠$58

🍯綠豆爽清心丸薑薯白果糖水$38

魚堅總評
性價比 4👍
(以5👍為滿分)

📍 #伴糖水in Tsim Sha TsuiDessertFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛💛💛Price Range:💰 $100Favourite:💖 Red date peach resin sweet soup ------------------------------✅ Located at Austin road, take 5 minutes from Jordan MTR station. Quite convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouth-watering dessert choices, they even serve local snacks also.✅ A wonderful shop to get some awesome hot or cold sweets for a reasonable price.✅ Sweet flavors but not too sweet & overpower
📍 #伴糖水in Tsim Sha Tsui
Dessert

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛🤍
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price Range:💰 $100

✅ Sweet flavors but not too sweet & overpowering

✅ Great value for Chinese dessert

✅ Portions are generous

✅ Service was fast and the shop was nice and clean
✅ All fresh ingredients
✅ Definitely worth a visit if you have the time and are near the area.
✅ The environment was clean and comfortable and the service was exceptional!
✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ #globaleats #eatwithfoodiez
2023-01-04 28 浏览
平時行開山林道個頭做瑜伽,今日誤打誤撞行左落下面一條街,發現有間舖仔細細只做外賣嘅糖水舖,大概做居民同隨近酒店遊客嘅生意多既糖水店。但佢既糖水款式雖然唔算太多,但勝在價錢都大眾化,見到佢地既 必食推介有紅棗桂圓桃膠,見到人地買外賣既時間都偷望到係好足料,另外餐牌上亦都有荳爽清心丸蕃薯白果 同 海帶臭草綠豆沙等等特別d既糖水比大家試 不過由於我喜好傳統糖水芝麻露, 所以揀咗兩款芝麻糊同埋椰汁西米露, 其中椰汁西米露我仲加咗清心丸, 清心丸好足料大大粒有口感, 加埋綠椰汁西米露度好夾芝麻糊口感幼滑,勝在飲得出係即日新鮮製作,就算擺雪櫃隔日食用都唔驚。( 當然人哋即日新鮮製造就即日食會較好啦😋) 不過熱糖水千祈唔好就咁擺入微波爐, 佢個碗真係好方便但係有金色就入唔到微波爐㗎喇, 要倒出自己個碗到再叮就安全🤩

2022-12-25
2022-12-29 18 浏览
係附近食完晚飯想去海旁走走,剛好經過「伴糖水」心郁郁想食糖水,決定一人一碗係海旁慢慢嘆。還有Ready Cup買,又好似幾方便喎。有多款港式糖水和小食。‼️每日新鮮製作各款甜品。陳皮紅豆沙 $48冬天食紅豆沙最暖胃,而且紅豆沙有利於去水消腫的瘦身功效。紅豆入口軟腍,清甜中帶一股果皮香,口感稠軟有沙質,配上有咬口的紅豆粒。‼️原來紅豆沙使用廿年以上的陳皮,難怪吃落有很香的陳皮味。紅棗桂圓桃膠 $58價錢親民養顏糖水😍飲完肌膚變嫩滑有彈性、通血脂、降膽固醇。足料糖水👍🏻👍🏻紅棗清甜、桂圓爽口,配埋滑溜嘅桃膠,好養生❤️

還有Ready Cup買,又好似幾方便喎。

有多款港式糖水和小食。
‼️每日新鮮製作各款甜品

陳皮紅豆沙 $48
‼️原來紅豆沙使用廿年以上的陳皮,難怪吃落有很香的陳皮味。

紅棗桂圓桃膠 $58
價錢親民養顏糖水😍飲完肌膚變嫩滑有彈性、通血脂、降膽固醇。
2022-12-29 9 浏览
呢排天氣咁凍梗係想食糖水啦🫶🏻而我老公同芯芯最鍾意食就係紅豆沙~所以我周圍搵終於比我搵到一間糖水店~陳皮紅豆沙有好好食嘅紅豆沙,因為呢一間小店係使用20年以上嘅陳皮去製作😻味道非常濃郁!仲有陣陣嘅陳皮香味!真係非常回味~紅棗桂圓桃膠入邊嘅紅棗、桂圓同桃膠都非常多,十分足料,仲要係全部大大粒😻真係非常有誠意嘅小店🫶🏻味道當然好味|飲完之後個人暖晒❤️呢度除咗唔同嘅糖水之外亦都有不同嘅小食,仲有咖央多士添⋯⋯佢哋係用馬來西亞嘅配方去做㗎!等我下次去試吓先
呢排天氣咁凍梗係想食糖水啦🫶🏻

陳皮紅豆沙