2025-05-30
呢間香港師傅主理嘅燒鳥,位於上環摩羅上街嘅仟穆,係一個基本上無乜人行,只會專登去嘅餐廳,我已經唔係第一次嚟食。佢哋嘅串燒用電爐operate,但係水準做得好好,隨時可食過鬧市嘅居酒屋。每一串都好有水準,應該脆嘅會脆,應該多汁嘅亦都會多汁。用本地新鮮雞席前即燒,我同老婆嚟都好鍾意。除咗正常燒鳥應該有嘅款式,例如雞冠,雞蠔肉,雞髀肉,雞頸呢啲熱門部位之外,雞內臟,牛舌,呢啲亦都有提供。有時會有時令單點,例如燒鱔,虎蝦,乳鴿等等。另外再叫左燒秋葵,燒粟米,全部都熱辣辣上。假如唔想諗嘅話,都有$800 嘅 omakase,最後嘅雞湯烏冬好好飲,唔好錯過。有時啲朋友問我,我都有推介呢間比佢哋。當晚我同老婆嚟食,差唔多每串都係share 食,所以變相食多咗好多款,而且價錢變相多抵食咗。最近追多個 手羽提燈,唔係傳統嘅輸卵管果種,係未成熟,未孵化的嘅蛋包係雞腿肉裏面,無咁漏,亦都好正。果日我哋埋單只係每人600左右,真係好抵食。大家鐘意食燒鳥嘅話,可以試下。#自費 @chiyawaragu_hk
果日我哋埋單只係每人600左右,真係好抵食。
大家鐘意食燒鳥嘅話,可以試下。#自費
@chiyawaragu_hk