餐厅: 仙跡岩 (四方大廈)
资讯:

2024-03-13 259 浏览
本身想食台灣嘢 行行吓即見到有呢一間就入咗去一入去就已經感受到服務態度好好,唔知係咪香港其他地方服務態度唔好 對比起身呢間真係好好坐低佢就會比Menu 最用心係有用杯熱水裝啲餐具比顧客洗乾淨 味道方面就還好都算有自家味 想像中嘅滷肉唔一樣 係肉沫 價錢尚可個waiter會同你確定多次點咗啲咩 但係最重要都係服務態度 睇得出好用心服務客人隔離仲有啲圖書可以俾小朋友睇 同埋有小朋友凳點入邊播住輕鬆嘅音樂會令人放鬆食嘢店面非常乾淨 舒適 一定會再來食!
本身想食台灣嘢 行行吓即見到有呢一間就入咗去
一定會再來食!
2024-03-13
用餐时段
2023-09-08 773 浏览
一提起仙跡岩,就會記得細個既時候第一次飲既珍珠奶茶。其實仙跡岩就係第一間引入台灣珍珠奶茶既餐廳,所以就會覺得佢既味道就係珍珠奶茶既指標。以前細個記得好多地方都有仙跡岩,不過印象中以前去仙跡岩都係幾難得既事,細個入間餐廳飲一茶珍珠奶茶唔算平,就好似去high tea咁。不過唔知幾時開始仙跡岩就好似消失左咁,直到一次經過佐敦先知原來仲有。一搵之下亦搵到西寶城呢間,暫時係香港島唯一既分店,港島區返工既我,當然要黎試下。野食價錢親民,味道亦同價錢相若,但係飲品依然係保持水準!茉香奶茶 跟餐呢個就係我飲過最岩味既茉香奶茶,茶香奶香甜度剛剛好,加上搖過,所以好滑好好味。豬軟骨撈麵 連飲品$5x賣相好家庭feel,有菜有肉躁有蛋有豬頸肉,感覺上幾豐富。最值得讚係豬軟骨好淋好入味,好味過好多地方。花枝麵 連飲品 $5x相比之下賣相就差左少少,湯底偏淡,花枝只有兩粒。米線感覺有啲少,可能碗太大。味道正常,無咩特別。之前食過佐敦,感覺西寶城呢間款色比較多,亦相對多客,價錢十分親民,唔跟餐既麵只係$30幾,連飲品既餐就$50幾。要特別推介佢既茉香奶茶

野食價錢親民,味道亦同價錢相若,但係飲品依然係保持水準!

茉香奶茶 跟餐
茉香奶茶

豬軟骨撈麵 連飲品$5x

花枝麵 連飲品 $5x

茉香奶茶
2023-07-24 398 浏览
第一次嚟食,估唔到有驚喜😋我哋台式豬頸肉滷蛋飯同豬軟骨湯米線,小食叫咗份椒鹽花枝,飲品叫咗藍色珊瑚礁同香芒果乳酸,野食好好味😋我好鍾意佢既米線,好好食🥰不過餐廳野食唔算好大份,所以大食嘅朋友可能要叫多幾份小食😛
2023-06-16 308 浏览
同朋友傾開計 問大家中學時有冇食過仙跡岩雖然大家中學唔同區但原來都有食過😳呢d 係咪叫集體回憶🤣講開就話咁不如一齊回味下啦太子呢間係我食過最大間 裝修最靚既仙跡岩 坐位闊落又光猛 同我印象中既仙跡岩好唔同7 點幾去到唔使等位老闆好好人 我地有個朋友遲到但佢都比我地叫住野飲坐住先 話個餐可以遲d 叫我地3 人叫左個招牌小兵哥三牛麵、 豬軟骨撈米線同3 個小食: 椒鹽花枝、滷水拼盤同串燒雞肉。個三牛麵d 麵質好煙韌 牛又夠入味 果然係招牌 🥰 豬軟骨撈米線份量夠大都好入味😎 而小食都唔錯 同夜市差唔多 最緊要係價錢又抵食 當然食台式野一定要飲珍奶🧋 我地分別叫左香芋仙草奶茶、肧芽仙草奶菜同奶蓋抹茶。 叫左少甜後甜度岩岩好😻下次黎一定要試埋中學回憶既蘋果綠茶👍 平時都唔會專登打食評 但呢間店無論係服務同食物質素同性價比都好令人滿意😎 係值得更多人識同黎食既餐廳 非打手今晚第一次食太子呢間😂😂😂冇圖 因為食完先影 唔靚唔po了
同朋友傾開計

2023-06-16
庆祝纪念
生日
2023-05-12 325 浏览
有一日行過太子,熱熱地🔥,又有啲肚餓,見到有間仙跡岩,諗住入去飲杯珍珠奶茶🧋🥰。最後我哋都係叫左兩個午餐🥣💕。仙跡岩真係我童軍回憶💕💕,我記得我第一次飲珍珠奶茶🧋就係仙跡岩🙌🏻🙌🏻🙌🏻。太子四方仙跡岩環境非常寬敞,都坐得好舒適👍🏻。我哋中午時間入到去,都坐滿晒人🥰🥰。🍛台式豬頸肉滷蛋飯 $60豬頸肉多汁鬆軟,配搭埋滷蛋,口感一流,係台式嘅味道😋🥘🍚咕嚕雞球 配白飯+時令配菜 $60酸酸甜甜嘅雞球,雞肉外脆內軟,配埋白飯,非常好味👍🏻👍🏻,再埋一碗粟米🌽,好味又健康💕🧋珍珠奶茶 係兒時嘅味道🥰,同時都係佢哋嘅招牌飲品,奶茶香滑配上黑糖珍珠,絕配💕☕️熱薑母珍珠奶茶薑味恰到好處,配埋珍珠奶茶,超級好飲,熱熱哋好暖胃👍🏻🍞抹茶滋味厚片吐司 $22吐司麵包好香脆,配合埋抹茶醬,甜而不膩 😋

🍛台式豬頸肉滷蛋飯 $60
豬頸肉多汁鬆軟,配搭埋滷蛋,口感一流,係台式嘅味道😋

🥘🍚咕嚕雞球 配白飯+時令配菜 $60

🧋珍珠奶茶

☕️熱薑母珍珠奶茶
薑味恰到好處,配埋珍珠奶茶,超級好飲,熱熱哋好暖胃👍🏻

🍞抹茶滋味厚片吐司 $22
吐司麵包好香脆,配合埋抹茶醬,甜而不膩 😋

話說,想當年是學生的時候,第一次吃台灣菜,就是光顧 🇹🇼仙跡岩 啦😆!!! 沒想到畢業之後,就再沒到訪過🤣,最近好想回憶一下童年的味道,便去吃吃囉。太子分店相當寬敞,落地大玻璃,光線充足,坐得好舒服呀🩷。下午茶時段來到,最便宜的套餐只需$36😳,價錢也太貼地了吧😨~ 「 迷你台式滷肉飯🐽$48 」滷肉飯超甘香,飯粒鬆軟,滷肉又甘甜,配飯一流。 「 滷水雞中翼🍗$38 」 雞翼滷至骨肉輕易分離,滷水濃郁,正~ 「 台風大塊雞🥩$44 」 雞塊薄又大,香氣十足,點兩塊才過癮!

「 迷你台式滷肉飯🐽$48 」

滷肉飯超甘香,飯粒鬆軟,滷肉又甘甜,配飯一流。

「 滷水雞中翼🍗$38 」

雞翼滷至骨肉輕易分離,滷水濃郁,正~

「 台風大塊雞🥩$44 」

雞塊薄又大,香氣十足,點兩塊才過癮!
2023-05-06
講起珍珠奶茶🧋,記得第一次接觸到就在仙跡岩餐廳🤩 是日經過太子,再去回味一下😌餐廳位於地鐵站附近,但旺中帶靜,而且空間大,有戶外座,絕對是休閑聚腳好地方🥰椰香厚片吐司餐,配茉香珍珠每次去仙跡岩,必點這吐司🍞,即叫即整🔥,厚多士多脆內軟,椰香濃郁,百食不厭。現在還因應客人習慣而改為少甜,更為健康而茉香珍珠,奶香順滑,珍珠Q彈,配多士一流至於主食台式滷肉飯,及滷水大拼盤,滷肉肉味香濃而且扎實,食落有質感,加上煮得入味的滷水蛋,伴飯特別開胃。滷水拼盤就有5款,每樣都滷得入味,口感厚重,又不會太鹹,雞腎爽口,牛𦟌軟腍,豆腐、雞翼、蛋都好好味😋

椰香厚片吐司餐,配茉香珍珠

椰香厚片吐司
而茉香珍珠,奶香順滑,珍珠Q彈,配多士一流
茉香珍珠

至於主食台式滷肉飯,及滷水大拼盤,

茉香珍珠
2023-04-27 78 浏览
15:30 Sun 23 Apr 2023 天陰 雨粉呢度真係鬧市中嘅綠洲,對面係最高級嘅會所,真係心曠神怡。雖然仙跡岩近年走勢疲弱,但係喺呢一區食啲咁嘅嘢好似都係得佢。呢間舖好大,又冇乜客,好靜好舒服。啲夥計都好Nice,好悠閒不溫不火,笑盈盈咁同你落order、上餐啊。好適合見客、傾密計…。趁今日涼涼哋,梗係坐出邊開陽啲。個「滋味脆脆豬」$28有5、6片,真係好好食👍,薄薄炸出嚟 香口又唔飽肚,追住嚟食。其他嘅米線呀、大塊炸雞呀,都維持到佢一般嘅水準,為求飽肚,不過不失。反而係佢嘅珍珠奶茶真係有啲Hea,但係反正都冇咩好揀。茶味清淡,啲珍珠係杯底已經黐住一嚿嚿,好似一早已經Pat咗落個杯嗰度等人買咁。最後值得讚嘅就係佢洗手間嘅清潔程度都唔錯。👍
15:30 Sun 23 Apr 2023 天陰 雨粉

呢度真係鬧市中嘅綠洲,對面係最高級嘅會所,真係心曠神怡。

最後值得讚嘅就係佢洗手間嘅清潔程度都唔錯。👍

2023-04-23
2023-04-27 66 浏览
下午茶,太子呢間台式小店,湯米,臺式炸雞,更有經典珍珠奶茶!😍下午茶到訪,優惠好抵食~🍜肉燥湯米線下午茶餐 $48茉香珍珠配米線,上邊有肉燥、蛋、粟米等食材,香氣四溢。🥢湯米口感鮮美,更有美味的湯汁。🔥台風大塊雞下午茶餐 $44熱門台灣小食,雞肉炸得香脆爽口,🐤讓人口感滿足。經典珍珠奶茶,❤口感Q彈香甜,是台灣最受歡迎的飲品之一。🍞混醬滋味脆脆豬Fusion港式下午茶,🧄蒜蓉香茜同椰香醬都有新意!

🍜肉燥湯米線下午茶餐 $48

🔥台風大塊雞下午茶餐 $44

🍞混醬滋味脆脆豬
Fusion港式下午茶,🧄蒜蓉香茜同椰香醬都有新意!
2023-04-22 60 浏览
同朋友即興行街,行行下肚餓就決定嚟一個快嘅下午茶,我地點咗兩個下午茶餐,分別小食係脆蘿蔔糕及藍莓芝士蛋糕,野飲就招牌珍珠奶茶和香芋珍珠奶茶🧋首先脆蘿蔔糕4件($38)係街好少會食到脆蘿蔔糕大多數都會係傳統煎蘿蔔糕脆蘿蔔糕皮脆裏面餡同平時食煎蘿蔔糕一樣味道只係口感會林啲似蘿蔔蓉少食多滋味🤭而藍莓芝士蛋糕($40)細細件面頭有好多藍莓下午茶的話份量算足夠每一啖都入口即溶!套餐跟咗一杯細杯野飲,朋友就叫珍珠奶茶而我加多$10叫咗香芋珍珠奶茶仙跡岩 (太子)太子西洋菜街北215號四方大廈地舖
首先脆蘿蔔糕4件($38)
係街好少會食到脆蘿蔔糕
大多數都會係傳統煎蘿蔔糕
脆蘿蔔糕皮脆裏面餡同平時食煎蘿蔔糕一樣味道
只係口感會林啲似蘿蔔蓉
少食多滋味🤭
而藍莓芝士蛋糕($40)
細細件面頭有好多藍莓
下午茶的話份量算足夠
每一啖都入口即溶!

仙跡岩 (太子)
太子西洋菜街北215號四方大廈地舖
2023-04-16 58 浏览
同朋友踢完波想食台灣嘢行過對面就係呢間「四方仙跡岩」餐牌選擇食物都幾多❗️ 包括有台灣滷肉飯😊牛肉面、鹽酥花枝甜不辣及多款台灣小食等等台式滷肉飯以醬油滷出微微黏口又香的滷豬肉碎配白饭😊 配左隻糖心滷蛋😍充滿住台灣既味道❗️豬頸肉湯拉麵薄薄幾片口感層次豐富豬頸肉😊麵條軟硬適中加入上湯😊清清地唔會太喊‼️小食三點有非常入味既滷水雞翼及蛋😊仲有即點即炸彈牙蝦丸☺️熱辣辣幾正❗️點子奶茶跟滷肉飯送的點子奶茶、茶香奶濃點子有咬口‼️香芋點子一壺上倒出黎都幾大杯😀香芋味較淡,跟餐叫飲品半價幾抵🤣
同朋友踢完波想食台灣嘢行過對面就係呢間「四方仙跡岩」

豬頸肉湯拉麵

小食三點
有非常入味既滷水雞翼及蛋😊

仲有即點即炸彈牙蝦丸☺️熱辣辣幾正❗️

點子奶茶
跟滷肉飯送的點子奶茶、茶香奶濃點子有咬口‼️

香芋點子
一壺上倒出黎都幾大杯😀香芋味較淡,跟餐叫飲品半價幾抵🤣
  • 炸蝦丸
2023-04-15 47 浏览
以前讀中學嘅時候唔會一街都係手搖飲品店放學後會跟同學去仙跡岩食吐司,飲珍珠奶茶前幾天一家三口去太子行街時,發現附近有四方仙跡岩,好奇係未以前讀書年代嘅仙跡岩,入去試試順便同個女講下媽媽嘅小時候啦~🔹️師大小兵哥牛肉麵牛肉唔會好大嚿,偏淋,一口一件剛剛好,湯底唔會太濃味而蓋過牛味🔹️牛筋牛肉麵湯底配料差唔多,牛筋入味處理得乾淨無一條條毛,有d粉面鋪嚿嚿都有毛,話幾好食都係假。🔹️珍珠奶茶台灣菜點可以唔叫返杯珍奶,茶香奶滑珍珠份量剛好,食完面最後用珍奶作結,童年回憶返晒嚟。
以前讀中學嘅時候唔會一街都係手搖飲品店
放學後會跟同學去仙跡岩食吐司,飲珍珠奶茶

🔹️師大小兵哥牛肉麵
🔹️牛筋牛肉麵

🔹️珍珠奶茶

2023-04-11 45 浏览
#暴露年齡系列❤️曾幾何時,仙跡岩盛極一時,同時仲係好多中學生既聚腳點,我以為太子店不知不覺結業,原來太子有間 ✨ #四方仙跡岩 ✨ 我就去懷緬一下回味一下✅簡約木系風裝修,好光猛💡,充滿空間感,可以選擇店內或者店外的用餐位置,▶️TEATIME 以套餐為主,價格親民仲配指定飲品送。🌈花生傳統風味吐司$36吐司烤至金黃,花生味香濃,外脆內軟不失台式風味🌈茉香珍珠味道無變,一如以往好清香。珍珠煙煙靭靭,大讚❤️。🌈台風大塊雞$44大塊雞份量十足,炸到金香酥脆,咬落外皮卜卜脆,內裏嫩滑JUICY🌈珍珠奶茶🧋珍珠貫徹從前煙煙韌韌的口感奶茶茶香奶滑,果然係珍珠奶茶始祖🌈豬軟骨米線$52豬軟骨炆得好淋好入味,米線煙韌滑溜太子西洋菜街北215號四方大廈地舖
#暴露年齡系列

❤️曾幾何時,仙跡岩盛極一時,同時仲係好多中學生既聚腳點,
我就去懷緬一下回味一下

▶️TEATIME 以套餐為主,價格親民仲配指定飲品送。

🌈花生傳統風味吐司$36
吐司烤至金黃,花生味香濃,外脆內軟不失台式風味

🌈茉香珍珠
味道無變,一如以往好清香。
珍珠煙煙靭靭,大讚❤️。

🌈台風大塊雞$44

🌈珍珠奶茶🧋
珍珠貫徹從前煙煙韌韌的口感
奶茶茶香奶滑,果然係珍珠奶茶始祖

🌈豬軟骨米線$52
豬軟骨炆得好淋好入味,米線煙韌滑溜

太子西洋菜街北215號四方大廈地舖
2023-04-11 44 浏览
媽媽童年初試既第一口嘅珍珠奶茶🧋#仙跡岩之前喺香港都相繼結業,今次捲土重來就帶埋天天BB一齊去太子 #四方仙跡岩 重拾當年嘅回憶😊芝麻珍珠奶茶🧋濃郁的芝麻香氣與香濃奶茶達到完美的平衡,再加上Q彈的珍珠,每一口都是一種享受。胚芽抹香珍珠🍵香氣濃郁的胚芽與珍珠結合,再融入抹茶的清新,口感獨特招牌牛肉麵🍜濃郁的高湯、嫩滑的牛肉,以及彈牙的麵條,這款招牌牛肉麵絕對是台式餐廳的代表之作。一碗熱騰騰的牛肉麵,讓人食欲大增!台風大塊雞扒🐔鮮嫩多汁的雞肉經過特殊醃製,再以台灣獨特的烹調方式炸得香脆可口,外酥內嫩,又juice 台式肉燥飯🍛絲滑的燉肉與濃郁的醬汁完美融合,再搭配上白飯的香氣,營造出一道令人難以忘懷的美味佳肴。這道家常菜是台式餐廳的經典之作!墨丸麵線🍜墨丸的鮮嫩與麵線的細緻相得益彰,搭配上嫩滑的麵線和獨特的湯頭,口感獨特且豐富。🦐金銀滿屋🍥(哈蝦黃金棗,銀芋金沙丸)黃金蝦棗~外層金黃酥脆,裡面則是滿滿的蝦肉和爆汁金沙鹹蛋黃🤤銀芋金沙丸~滿滿的芋頭泥。每一口咬下去,可以感受到芋頭泥的香甜和酥脆的外層。
媽媽童年初試既第一口嘅珍珠奶茶🧋#仙跡岩
之前喺香港都相繼結業,今次捲土重來
就帶埋天天BB一齊去太子 #四方仙跡岩
重拾當年嘅回憶😊

芝麻珍珠奶茶🧋

胚芽抹香珍珠🍵
香氣濃郁的胚芽與珍珠結合,再融入抹茶的清新,口感獨特

招牌牛肉麵🍜

台風大塊雞扒🐔

台式肉燥飯🍛

墨丸麵線🍜

🦐金銀滿屋🍥
(哈蝦黃金棗,銀芋金沙丸)
 回憶呢啲野,人人唔同,我就好懷念讀書果陣,日日放學去當年紅極一時的仙跡岩,等心儀女生出現嘅情景!好傻!但又好浪漫喔!一杯仙跡岩珍珠奶茶,就氹咗個老婆返嚟!係咪好羨慕呢?  當然,兩個人嘅關係要維繫得好,間中都要同佢飲吓珍珠奶茶。最近,我就同老婆大人去咗位於太子嘅「四方仙跡岩」,支持一下這經典餐廳,同老婆大人一齊懷緬求學時期嘅青蔥歲月!係台式餐廳食吉列豬扒咖喱飯,估唔到都有驚喜,大大塊的吉列豬扒,外皮酥脆可口,豬扒肉質軟嫩,加埋滿滿的咖喱醬汁,帶點點辣,拌飯一流!  老婆大人就鐘情台式美食,點了台式豬軟骨滷蛋飯。豬軟骨燜得軟腍入味,咀嚼時不用太費力,相信我倆就算老到80歲都可享用!   午餐時,除了可配飲品,還可追加小食。同老婆懷緬舊日,珍珠奶茶當然不可少,一杯台灣紅茶加入粉圓,口感Q彈有嚼勁,奶味不太重,還透出淡淡紅茶香氣,難怪至今仍俘虜了不少少女心! 而本人就點了杯椰香奶茶,奶茶清爽醇潤,透出濃郁椰香,口感潤滑不澀,既有椰香又有茶香。我們還追加了台風大塊雞半份。每次遊台,掃街必選大大塊雞排,想不到在港也能回味,雞排大大塊,熱辣辣,炸得酥脆,散上香料,好香口!好惹味!

午餐時,除了可配飲品,還可追加小食。