2021-01-30 3441 浏览
早在一个月前就小订了JUNON来个FINE LUNCH仙后每个月既餐牌都会转~令人食完一餐又好期待下个月会出咩餐牌~行紧去仙后既时候,离远已经见到好靓既墨绿色外墙未入门口已感受到复古既感觉入到去更加系 哗一声....好靓好靓..被获安排在沙发卡位..好开心..坐得好舒服 点餐後 好快就上左头盘香脆小牛胸腺配马铃薯沙律&酸黄瓜&法边豆&菊苣&法式蛋黄酱炸得好脆好香口 唔油腻 但就真系唔太食到食D咩...猪手鸭肝冻批配蕃茜&野苣沙律下面片面包系配呢道头盘好好食. 满满猪手鸭肝系入面 味道清爽唔咸唔油唔肥好足料.餐包W/牛油daily soup系栗子汤第一次饮栗米汤 比想像中容易接受一入口系好重姜味 除左有满满栗米蓉之外仲有些小碎粒系入面 口感好好但姜味太重 抢左栗子味了MAIN鸭胸,血肠配腌红菜头及洛神花油新鲜鸭胸 非! 常! 嫩! 滑!味道系难以形容好吃. 配上洛神花酱及旁边少少酸既酱 好清新血肠唔腥但口感好差  口感好烂..香脆猪腩配烩白菜,迷你胡萝卜,猪肉汁如果系配上酸菜 更加好 可以除一除油腻感我无影到平面 但佢既油脂同肉既厚度系1:1都几肥下 食晒会好溜 好彩我系同朋友一半一半真
行紧去仙后既时候,离远已经见到好靓既墨绿色外墙

未入门口已感受到复古既感觉
入到去更加系 哗一声....好靓好靓..
被获安排在沙发卡位..好开心..坐得好舒服

点餐後 好快就上左头盘
香脆小牛胸腺配马铃薯沙律&酸黄瓜&法边豆&菊苣&法式蛋黄酱
炸得好脆好香口 唔油腻 但就真系唔太食到食D咩...

猪手鸭肝冻批配蕃茜&野苣沙律
下面片面包系配呢道头盘
好好食. 满满猪手鸭肝系入面 味道清爽唔咸唔油唔肥好足料.

餐包W/牛油

daily soup系栗子汤
第一次饮栗米汤 比想像中容易接受
一入口系好重姜味 除左有满满栗米蓉之外
仲有些小碎粒系入面 口感好好
但姜味太重 抢左栗子味了

MAIN

鸭胸,血肠配腌红菜头及洛神花油
新鲜鸭胸 非! 常! 嫩! 滑!
味道系难以形容好吃. 配上洛神花酱及旁边少少酸既酱 好清新
血肠唔腥但口感好差  口感好烂..

香脆猪腩配烩白菜,迷你胡萝卜,猪肉汁
如果系配上酸菜 更加好 可以除一除油腻感
我无影到平面 但佢既油脂同肉既厚度系1:1
都几肥下 食晒会好溜 好彩我系同朋友一半一半
真系好好好脆....好有惊喜

甜点系心太软&Crème brûlée
正常无惊喜

2021-01-30
终於嚟试传说中嘅仙后餐厅🧚🏻入边比想像中细 不过门面到装潢都算有种华丽嘅感觉 贯彻佢嘅名😂餐厅气氛几好 可惜当日星期五晚竟然冇live music表演 呢个有少少唔值同失望🥲野食嘅份量系较细份(但女仔系会够嘅😆)本来惊呢啲系食气氛 嘢食会系细份得黎麻麻 但系我觉得整体质素ok wor!-✏️ Set Dinner ($628/person)-// Starter //🌱红菜头他他配烟鳗鱼 柚子胡椒忌廉🌱第1次食他他系用红菜头做 红菜头带天然鲜甜 烟鳗鱼肉质好软腍之余 调味好到位 带点火炙香气~成个前菜食落好清新😚另外想讲佢个汤系超级无敌浓郁嘅忌廉汤 系我近期饮过最好味嘅餐汤🤭〰️// Main Course //🐮香煎牛柳配薯条及青胡椒忌廉汁🐮牛柳份量唔算多 我哋嗌咗medium rare 内里肉质都呈粉嫩色 可惜近周边嘅地方会有啲韧 入面啲嘅就会比较软稔 不过牛味几浓郁🐮-🥔香煎北海道带子配马铃薯团 腌渍柠檬及香草酱汁🥔呢份主菜份量就会较少 带子几新鲜 食落系会撕开带子肉 简单调味已经可以带出佢嘅鲜味🙃不过面头马铃薯团我就好麻麻 食落似一嚿冇咩味面粉😖我宁愿多两粒带子但系唔要个薯团🤣柠檬
✏️ Set Dinner ($628/person)
// Starter //
🌱红菜头他他配烟鳗鱼 柚子胡椒忌廉🌱

〰️
// Main Course //
🐮香煎牛柳配薯条及青胡椒忌廉汁🐮

🥔香煎北海道带子配马铃薯团 腌渍柠檬及香草酱汁🥔

呢份主菜份量就会较少 带子几新鲜 食落系会撕开带子肉 简单调味已经可以带出佢嘅鲜味🙃不过面头马铃薯团我就好麻麻 食落似一嚿冇咩味面粉😖我宁愿多两粒带子但系唔要个薯团🤣柠檬香草汁同带子几夹 几清爽
// Dessert //
🍨焗无花果配香草牛油 云呢拿雪糕🍨

外表好平实朴素 味道系新新路线嘅甜品 甜度系应该所有人都好ok😆

第1次食焗咗嘅无花果 面头搽咗啲香草牛油突显香气 挑选嘅无花果亦几甜☺️云哩拿雪糕质感好滑 睇相都应该觉🤣直情系有种mousse嘅感觉 唔错唔错😌
🍬法式蛋白霜粉红果仁糖及忌廉🍬

净系睇配搭都知道甜度佢嘅甜度会较高 但系我觉得佢又做到唔会甜腻😌而且果仁糖香气几浓郁 食落会有令人一口接一口嘅感觉😛

中间蛋白霜其实食落有啲似布丁 滑浖浖嘅 配埋果仁碎同莓乾 口感更丰富 个人几喜欢 觉得有惊喜☺️
晚市禁堂食,圣诞期间唯有选间较美丽的餐厅吃个下午茶☕️已经不是第一次来 @junonhk 但每一次都充满惊喜🥰这一期的下午茶靓到爆灯,以蝴蝶花丛花丛为主题🦋🌹,餐厅中央换了一棵花树作装饰,感觉像在「樱花树下」享用花花下午茶☕️▫️A Little Life Afternoon Tea Set ($728 for 2)这个下午茶套餐无论卖相和食物质素都是我近期吃过的比较高质之一🤩,先谈卖相,三层架以设计师刺绣蝴蝶作装饰🦋,刺绣蝴蝶结合威化纸也出现在食物上,甜品质素高,一般afternoon tea的甜品都会超甜,吃多了很快便会腻😛,但这个全部吃起来都不太甜,非常合我心意❤️👍🏻咸点更意外地做得出色,「烟三文鱼玫瑰花配萝卜及柠檬忌廉🌹」、「法式杂菜蝴蝶配金黄薯饼🥔」、「皇帝蟹肉沙律配三文鱼籽及青瓜🦀」都很有水准,底层的scone是焗得较脆口非松软的那种,欣赏其中的「芝士乾葱松饼」,咸味scone搽上在afternoon tea中少见的黑蒜酱🧄,口味独特😋甜品做得不太甜,连scone也有咸味选择,我觉得这份下午茶十分关顾到与女士作伴的男朋友们😆👍🏻甜品还有放在玻璃瓶内的立体花树🌳🌸,以朱古力饼乾作树

甜品还有放在玻璃瓶内的立体花树🌳🌸,以朱古力饼乾作树枝,用手作威化雏菊作装饰🌼,一上桌已令人心心眼😍连草皮也可以吃😳🌱!抹茶海绵蛋糕上洒满抹茶朱古力碎片,口感非常松软,份量也超多😌食物相当有水准也十分IG-able📸

下午茶期间圣诞老人突然出现绕场派礼物🎅🏻🎁每人一件姜饼人曲奇,还可与圣诞老人合照📷,餐厅安排的这份圣诞惊喜相当窝心❣️结尾随下午茶套餐每人附送一盒设计师刺绣蝴蝶🦋,非常值得珍藏!还有威化纸花蛋糕工作坊coupon,有得吃、又有礼物收,这餐圣诞下午茶令人十分满足💓
圣诞节
2020-11-25 6898 浏览
今日Daddy 生日👨🏻,当然要去食好D,book左Bistro Junon (唔知几时先有钱食得起 La Scène De Junon),之前都食过两次Bistro Junon,几锺意环境同个表演!🤩早一个月就 book 左位先,好彩十一月中个时终於放寛番live performance 既限制,如果无 live performance 真系要谂谂先去👀👀去到今次竟然有得坐包厢🤟🏿,有点惊喜,因为位都几阔同坐得舒服!呢度既装修真系要赞一赞,估唔到湾仔既胡忠都可以有间咁靓既餐厅🌞今次叫左Set dinnerChicken Caesar with Aged Parmesan, Crispy Bacon and Crouton 沙律味道一般,但份量取胜食菜始终系重要既🥗有家人叫左鲭鱼沙律,份量就够少同埋酸酸的。🤐Daily Soup几好饮!够热!🫕Pan-seared Hokkaido Scallop with Gnocchi, Confit Lemon and Herbs Coulis份量唔多,但都几好食!有家人叫左牛柳,望落去不错另外叫猪西冷扒,点知waiter take 错左做牛柳但

今次叫左Set dinner

沙律味道一般,但份量取胜
食菜始终系重要既🥗
有家人叫左鲭鱼沙律,份量就够少同埋酸酸的。🤐

Daily Soup
几好饮!够热!🫕

份量唔多,但都几好食!
有家人叫左牛柳,望落去不错
另外叫猪西冷扒,点知waiter take 错左做牛柳但又寸寸贡,扣分!🤬

Traditional Crème Caramel with Madeleine
写好生日快乐既甜品
🎂

Chocolate Mousse, Crème Chantilly, Caramelized Krispies
好食但未到 wow 一声😀

表演由 8:00 - 8:45 左右,钢琴由本来餐厅正中间搬左去好远(近门口个边),由於疫情关系之前有D 搅笑位都做唔到出黎,有点可惜,但Daddy 睇得开心食得开心就够了🥳

埋单HK$628 + 1 (HK$691) 一位。💸
2020-09-30 12002 浏览
个舞台,芳华盛世的感觉我地订左LA SCÈNE DE JUNON, 系有歌厅个边靓到癫左,成晚咩都唔洗了,见到盏灯已经心醉真系好靓,劲似美女与野兽个盏, 好华丽好精致好闪入面有射灯慢慢转色,水晶灯又折射下,情调呢样野真系话有就有全晚食三个钟有三part表演 其实唔会闷,中间冇野做的话望番个室内设计就够肤浅的,但无可否认靓的野绝对吃香d其实琳锺意的野好简单易搵又平凡,就系咁炸麻靓景靓餐具,一丝不苟衬到绝的配件,精致的细节位 就系咁靓碟花是必须的 ,但放真花就是另一种层次酒杯的花纹,心醉心醉心醉餐牌是天鹅绒的,很合理呢个系个包的牛油,带点微辣几好味d包热的,今次都食左少少roasted langoustines from brittany, watercress veloute and oscietre caviar莫讲话唔知堆字解乜,我连食埋入口都其实唔太肯定系咩黎蕃茄挂 哈哈长通粉痴成一块,下面系黑松露酱鱼子酱系重点鸽喔,好味到傻了真系好好味呢个,系冇乜食过的惊喜,其他都好味呢旧系鹅肝,但唔够甘香肥美,出面包住个好似木耳的东东我唔知咩黎,唔好问我冻的,酸酸甜甜,带点杏仁味甜品~雪葩,芒
个舞台,芳华盛世的感觉

我地订左LA SCÈNE DE JUNON, 系有歌厅个边
靓到癫左,成晚咩都唔洗了,见到盏灯已经心醉
真系好靓,劲似美女与野兽个盏, 好华丽好精致好闪
入面有射灯慢慢转色,水晶灯又折射下,情调呢样野真系话有就有

全晚食三个钟
肤浅的,但无可否认靓的野绝对吃香d

其实琳锺意的野好简单易搵又平凡,就系咁炸麻
靓景靓餐具,一丝不苟衬到绝的配件,精致的细节位 就系咁
靓碟
花是必须的 ,但放真花就是另一种层次
酒杯的花纹,心醉心醉心醉
餐牌是天鹅绒的,很合理
呢个系个包的牛油,带点微辣几好味
d包热的,今次都食左少少
莫讲话唔知堆字解乜,我连食埋入口都其实唔太肯定系咩黎
蕃茄挂 哈哈
长通粉痴成一块,下面系黑松露酱
鱼子酱系重点
鸽喔,好味到傻了
真系好好味呢个,系冇乜食过的惊喜,其他都好味
呢旧系鹅肝,但唔够甘香肥美,出面包住个好似木耳的东东
我唔知咩黎,唔好问我
冻的,酸酸甜甜,带点杏仁味
甜品~雪葩,芒果,蛋白霜!
蓝带司傅整
其实macaron好新鲜外我唔觉有咩特别
去厕所条走廊好靓
个梳妆櫈惊为天人
第日屋企系咁就好
当晚第3个表演,系第一次有的,我地真幸运
首首都系怀旧金曲,首首都听过
好锺意呢种唱腔同歌风
另一次去埋bistro个边, casual d 舒服D
环境冇另一边咁华丽,
但一样好精致
牛排, 本身佢上碟系咁
我切成咁
我简直系天才
呢个, 有点hea
呢个就好好食
3天前 0 浏览
午餐质素佳,环境舒服,侍应的服务也有礼貌。由汤和面包很配且热烘烘的,前菜点起每款也很精致,主菜的猪像中式烧肉,皮脆肉嫩汁见心思是洛神花汁很开胃,甜品更是美味本身戒甜也全部吃光了。
2021-01-18
庆祝纪念
♫ 𝐽𝑎𝑗𝑎𝑗𝑎𝑚𝑏𝑜 𝐽𝑎𝑗𝑎𝑗𝑎𝑚𝑏𝑜 𝐽𝑎𝑗𝑎𝑗𝑎𝑚𝑏𝑜 𝐽𝑎𝑗𝑎𝑚𝑏𝑜 ♪(当晚洗了我脑的歌)𝐽𝑈𝑁𝑂𝑁大家一定唔陌生,大多原因都系因为明星效应,不过背後其实系想带出香港首间旋转餐厅 - 「仙后餐厅」当年嘅一种情怀,让食客一边品尝精致的法式𝑓𝑖𝑛𝑒 𝑑𝑖𝑛𝑖𝑛𝑔,一边欣赏餐厅内嘅古董,感受旧香港夜总会歌舞厅的情怀·▫️初初开业时要$1,388 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛,不过依家价钱调整咗▪️𝑆𝑒𝑡 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 $628 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛▪️𝑆𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙 𝑜𝑓𝑓𝑒𝑟 $190 𝑓𝑜𝑟 𝑎𝑑𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 4 𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ 𝑜𝑦𝑠𝑡𝑒𝑟𝑠▪️𝑆𝑝𝑎𝑟𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑤𝑎𝑡𝑒𝑟 $60整体而言,食物质素都对得起$628呢个价钱,始终食依啲真系好多钱系去咗个服务同环境到·当中最为欣赏新鲜生蚝、法式鱼子酱鲜虾春卷同埋香煎牛柳·生蚝鲜甜肥美,食完4只真系好想加多一份🥺头盘鱼子酱鲜虾春卷炸得好香脆,虾鲜味十分突出而且爽口弹牙,配上鱼子酱一齐食,咸香十足·牛柳煎得好软惗,牛味浓陏,黑椒系上菜後𝑤𝑎𝑖𝑡𝑒𝑟再问你需唔需要,加咗之後个黑椒香味突然重咗好多😳甜品方面反而较为普通,个人形为𝐶𝑟𝑒̀𝑎𝑚 𝐵𝑟𝑢̂𝑙
(当晚洗了我脑的歌)
▫️
▪️𝑆𝑒𝑡 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 $628 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛
▪️𝑆𝑝𝑎𝑟𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑤𝑎𝑡𝑒𝑟 $60

当中最为欣赏新鲜生蚝、法式鱼子酱鲜虾春卷同埋香煎牛柳·
生蚝鲜甜肥美,食完4只真系好想加多一份🥺
甜品方面反而较为普通,个人形为𝐶𝑟𝑒̀𝑎𝑚 𝐵𝑟𝑢̂𝑙𝑒́𝑒唔够厚实,如果再厚实𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚𝑚𝑦 𝐷就会更好·

就食物,价钱同环境而言,推荐大家一试🍾
2021-02-21
纪念日
2021-02-21 0 浏览
自从第四波疫情爆发後,又一段时间无出外寻觅美食啦见最近疫情有所改善,忍唔住出去搵好野食今次拣左仙后餐厅!一路都听身边既人讲好出名,今次终於黎试下啦。咁行到入去,入面既装潢属古典风格,已经令人眼前为之一亮,几有特色!餐厅座位之间唔算狭窄,坐起黎都舒服!一望张餐牌,几特别,有种睇报纸既感觉。前菜点左个炸牛肉薯饼薯饼松脆,牛肉味浓郁再配搭酸酸甜甜既汁,作为starter,十分理想! 主菜就系Pan fried flat iron steak!薯条就一般,薯条较幼身,无咩特别。但系steak就有d惊喜食落肉味浓郁!肉质十分嫩滑,完全无煎过头既感觉!但size偏细。最後仲嗌左杯热饮!整体而言,食物质素理想,餐厅气氛亦很好!但价钱算偏贵。
自从第四波疫情爆发後,又一段时间无出外寻觅美食啦

见最近疫情有所改善,忍唔住出去搵好野食

餐厅座位之间唔算狭窄,坐起黎都舒服!

一望张餐牌,几特别,有种睇报纸既感觉。

前菜点左个炸牛肉薯饼

薯饼松脆,牛肉味浓郁
再配搭酸酸甜甜既汁,作为starter,十分理想!

薯条就一般,薯条较幼身,无咩特别。
但系steak就有d惊喜

最後仲嗌左杯热饮!

整体而言,食物质素理想,餐厅气氛亦很好!但价钱算偏贵。
2021-02-21
2021-02-19 0 浏览
与老公有意识地不再正日庆祝情人节。出街太多人,而且变得好商业化,所以我哋通常都过咗正日先再庆祝。我特登订咗仙后,想带老公去试吓。我自己同朋友在一年几前食过一次,嗰阵都未推出Set lunch,价钱几贵,不过食物质素服务质素都非常好。今次订咗午餐时段,去到都有好多人,人山人海。上网本身睇咗个Menu,不过去到发现原来啱啱推出左新菜单,价钱少少不同,不过无伤大雅。同老公讲叫唔同嘅菜式,互相试下,头盘好好味,配搭非常之惊喜!三文鱼睇落去好似刺身咁,但系一食落就知道其实系半熟嘅状态,呢个慢煮菜式非常之好味。粉红蒜浓好特别,初头以为好似肉酱意粉个d,所以见到嗰阵都觉得好特别!好幼滑既口感~ 粟子汤都浓郁,不过我略嫌奶味重。主菜 我拣左牛 老公拣左通粉~味道是很好的,牛肉软,而家肉味浓。不过薯条失色,脆但无味。通粉都好好食,够烟韧,不过我老公嫌主菜摆盘唔够精致。事实上我之前黎仙后食饭,摆盘系好靓既~最後甜品 不过不失,心太软系流心,可惜的是,焦糖炖蛋不热,所以块焦糖都系唔脆~

粟子汤都浓郁,不过我略嫌奶味重。

2021-02-13 236 浏览
今个月生日月,所以要去食好啲🤩今次拣左黎好有怀旧风既仙后餐厅🍴meun 好有心机,做到好似怀旧风格嘅报纸咁样,仲印上当日日期📅我哋叫咗香脆猪腩肉同埋鱿鱼辣肉肠意粉。甜品叫咗焦糖炖蛋🥚配玛德莲蛋糕🍰一开始上咗汤同面包,汤比较特别,系栗子汤黎。栗子汤好creamy,但可能栗子比较淡味,饮咗好耐都饮唔出咩味🧐面包就系酸种包,味道正常。香脆猪腩肉好有惊喜🥰个皮焗到好脆,脆到好似烧腩仔个皮咁样脆卜卜,加上啲肉好嫩滑,好好食😋但个人觉得猪腩肉比较肥🙈如果可以瘦番少少会好啲🤫鱿鱼辣肉肠意粉就系正常野黎,冇咩特别个人而言认为主食份量普遍比较少(平时都比较细食)🙊,食完都唔够饱😕焦糖炖蛋都系正常野黎,上面层焦糖烧得唔够脆,不过胜在焦糖炖蛋好香云呢拿味😆 反而玛德莲蛋糕比较有惊喜,个蛋糕仔好香牛油味😋总括而言嘢食份量比较少,而且唔系话特别好食。但环境来讲真系好靓,系打卡必去嘅餐厅📸

鱿鱼辣肉肠意粉就系正常野黎,冇咩特别

如果想同朋友或配偶庆祝系呢度食饭首先一定要提早系网上订位!蝴蝶【A Little Life】下午茶套餐系周末公众假期先有离远望到已经觉得出面好靓好复古好特别入到去眼前一亮 去左第二个地方咁坐底每人枱面都已经有餐牌嗌左野饮之後饮品野食都好快就上到系上最後的盆栽抹茶海棉蛋糕的时候店员会同你讲解今次下午茶主题设计真系好花心思制作同装饰好似去左艺术展览咁食物唔止有外表 味道都好好中间果层法式咸点我同朋友都觉得好好食而甜品就偏向酸酸甜甜因为佢系柑橘同青苹果味好开胃最後每人都会派一盒刺绣蝴蝶为纪念品佢有几款唔同的蝴蝶好似抽礼物咁(本身我好钟意蝴蝶所以好岩我)特别要去下个厕所 真系好靓 好岩影相🤣
如果想同朋友或配偶庆祝系呢度食饭
首先一定要提早系网上订位!
蝴蝶【A Little Life】下午茶套餐

因为佢系柑橘同青苹果味
好开胃

最後每人都会派一盒刺绣蝴蝶为纪念品
佢有几款唔同的蝴蝶
好似抽礼物咁(本身我好钟意蝴蝶所以好岩我)

特别要去下个厕所 真系好靓 好岩影相🤣
2021-02-05 207 浏览
疫情之下的周年纪念,只有午市,一直传闻难订位,一星期前预订就无问题,餐厅分两个区域,各有格调,我比较锺意有大吊灯果边,比较宁静,楼底较高。午市指定set lunch,男食烧猪腩肉,女食鱿鱼意粉,比较失望系starter嘅沙律,味道普通无咩特别🤷🏻‍♂️,主菜系正常预期,唔会哗哗声,甜品要加钱,朱古力心太软味道反而系最突出😋地方装修当然系其中重点,带有中古味,可惜细节未能照顾,有没有现场歌手不重要,但背景音乐可以用歌厅常用的爵士乐,应该会升级另一层次,另外有不知道的原因,桌上的细manual系湿过风乾而不更换🤔,有点扣分,洗手间亦不是经常清洁,地上有水渍仙后餐厅,有点名大过实

仙后餐厅,有点名大过实
2021-02-04
纪念日
2021-02-03 176 浏览
一间超贵茶餐厅之作,食物无特色,饭後要了一杯热柠水,竟然在茶杯旁放上一包茶餐厅袋装白糖,认真唔合格嘅安排。帮我们拍照嘅高级侍应,态度唔友善,一提起手机就想按掣,我们要大声 shout out 请他等等, 真真扫兴。下次不会再来食装修
低格饭後热柠水
2021-01-28