215
82
21
等级4
108
3
呢间出名嘅明星热店今日同朋友嚟庆祝终於可以一试不过 麻麻哋喎入面嘅环境好靓好靓每一个位都系打卡位!!!睇得出系有用心去装饰我见到好多女士都着得靓靓去影相环境来讲真系值得黎睇睇特别依家冇得去旅行有种外国嘅感觉午市套餐来讲选择都算多价钱都唔算贵不过服务认真一般一入到去侍应已经黑口黑面迟啲咁多扫安心出行已经有说话听咁嘅服务态度架咩………入到黎感觉已经大打折扣我宁愿佢搵外籍员工起码都亲切有礼先来餐包同牛油🧈评分:8/10餐包十分之香麦味外脆内软唯一就系牛油比较硬唔似好似出面高级餐厅咁会预先预热牛油少少扣分Starter我哋拣咗烟熏味牛奶芝士配香甜蕃茄,新鲜香草及橄榄油(:7.5/10)摆盘都几靓蕃茄系有心思地处理过好食牛奶芝士口感好食!但烟熏味就唔够出香草味亦都唔系好觉但整体来讲好食嘅不过你话系咪好惊艳同深刻我又觉得唔算正常出品罗是日餐汤系番茄冻汤(:8.5/10)蕃茄味好浓加咗辣味同橄榄油层次更加丰富热辣辣嘅天气饮冻汤又真系好过热汤噃呢个very good主菜先来黄油鸡胸配抱子甘蓝,烟肉,苹果茴香蛋黄酱,芥末鸡汁(:9/10)呢个就抵赞啦首先个鸡胸非常之嫩滑佢嫩滑到好似食紧鸡髀肉一样烟肉系加
更多
呢间出名嘅明星热店
今日同朋友嚟庆祝终於可以一试

不过 麻麻哋喎

114 浏览
2 赞好
0 留言

48 浏览
0 赞好
0 留言

64 浏览
0 赞好
0 留言

入面嘅环境好靓好靓

每一个位都系打卡位!!!

睇得出系有用心去装饰

我见到好多女士都着得靓靓去影相
环境来讲
真系值得黎睇睇

特别依家冇得去旅行
有种外国嘅感觉
1116 浏览
0 赞好
0 留言

午市套餐来讲选择都算多
价钱都唔算贵
不过服务认真一般

一入到去侍应已经黑口黑面
迟啲咁多扫安心出行
已经有说话听

咁嘅服务态度架咩………
入到黎感觉已经大打折扣
我宁愿佢搵外籍员工
起码都亲切有礼

77 浏览
0 赞好
0 留言

先来餐包同牛油🧈
评分:8/10
餐包十分之香麦味

外脆内软
唯一就系牛油比较硬

唔似好似出面高级餐厅咁
会预先预热牛油
少少扣分
烟熏味牛奶芝士配香甜蕃茄, 新鲜香草及橄榄油
77 浏览
1 赞好
0 留言

Starter我哋拣咗
烟熏味牛奶芝士配香甜蕃茄,新鲜香草及橄榄油
:7.5/10)
摆盘都几靓

蕃茄系有心思地处理过
好食

牛奶芝士口感好食!但烟熏味就唔够出
香草味亦都唔系好觉
但整体来讲好食嘅
不过你话系咪好惊艳同深刻
我又觉得唔算

正常出品罗
蕃茄冻汤
58 浏览
1 赞好
0 留言

是日餐汤系番茄冻汤(
:8.5/10)
蕃茄味好浓

加咗辣味同橄榄油
层次更加丰富

热辣辣嘅天气饮冻汤
又真系好过热汤噃

呢个very good

黄油鸡胸配抱子甘蓝,烟肉,苹果茴香蛋黄酱,芥末鸡汁
57 浏览
0 赞好
0 留言

主菜先来黄油鸡胸配抱子甘蓝,烟肉,苹果茴香蛋黄酱,芥末鸡汁(
:9/10)
呢个就抵赞啦

首先个鸡胸非常之嫩滑
佢嫩滑到好似食紧鸡髀肉一样

烟肉系加分位
令到成件事好香
亦都好夹

我唔系好食到芥末味
不过食唔到我都Okay
因为我都唔锺意食芥末
不过如果想食到芥末味嘅你
可能会有啲失望

不过整体嚟讲系一道有诚意嘅菜
Present出嚟整体好配合

四色芝士意大利云吞配松露牛油汁, 牛肝菌,香蒜脆粒
56 浏览
0 赞好
0 留言

我就叫咗
四色芝士意大利云吞配松露牛油汁,牛肝菌,香蒜脆粒(
:9/10)
呢个都好好食喎

首先佢一啲都唔孤寒
出面嘅意大利云吞系好细份
佢呢度起码都有成八只十只
够晒饱有凸

另外佢个汁真系好香松露同牛肝菌味

成道菜都好香口好浓郁
不过略嫌有少少腻咗啲
我觉得个汁可以再light d就平衡d
同埋个香蒜脆粒我都见唔到

不过相比起出面
系有过之而无不及既

推介

香槟忌廉汁煮青口配薯条及墨西哥辣椒蛋黄酱
45 浏览
0 赞好
0 留言

朋友叫咗
香槟忌廉汁煮青口配薯条及墨西哥辣椒蛋黄酱(
:8.5/10)
青口嘅份量都唔姑寒

连埋薯条都好够饱
个汁煮得好平衡

好衬个青口
而我个食家朋友
食得出个青口唔系急冻货

的确系特别弹牙

薯条就正常出品喇
个蛋黄酱我就麻麻哋⋯⋯
反而呢个好似好重芥末味
我最後衬埋茄汁食
清晒

传统焦糖炖蛋配玛德莲蛋糕
39 浏览
0 赞好
0 留言

主菜我哋就好满意啦

可惜到甜品
简直系有天堂跌落地狱嘅感觉

呢个系传统焦糖炖蛋配玛德莲蛋糕(
:1.5/10)
焦糖个面唔够脆

炖蛋冇云呢拿籽已经系死罪

呢个系要加$68
我要求有云呢拿籽都唔过分姐…..
炖蛋死甜唔够蛋味
玛德莲蛋糕好乾好乾…..

咁冇诚意个玛德莲蛋糕其实可以悭返
搞乜呀个甜品
唔掂喎

热带果帕夫洛娃蛋白饼
33 浏览
0 赞好
0 留言

呢个蛋白饼仲过分
首先我哋order嘅其实系心太软
然後侍应哥哥听错咗
竟然一句道歉都冇
净系话自己听错咗
就无其他补救嘅方案

咩态度

呢度啲服务态度真系唔得

讲返个蛋白饼(
:1/10)
一个字甜 同脆
由於我哋都唔锺意食嘅关系
我觉得唔好食
太甜 而且又冇乜特别

我宁愿悭返$70 或者拣多个前菜

整体来讲
环境系极靓!每个地方都系打卡位
啱晒锺意影相嘅你
同埋好适合庆祝

服务差,唔属於高级餐厅既服务

落错单无道歉
一入店已黑口黑面

大扣分
食物有好有坏
主食十分满意

但前菜又一般
甜品直头系差

其实大把餐厅比佢好
我未必会再返转头
可以一试既
但应该只此一次

所以sorry真系无好评了

老实讲如果唔系间餐厅咁靓
个主食又好食
我真系会比劣评
希望店家会改善下服务质素同出品质素啦

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$350 (午餐)
推介美食
烟熏味牛奶芝士配香甜蕃茄, 新鲜香草及橄榄油
蕃茄冻汤
黄油鸡胸配抱子甘蓝,烟肉,苹果茴香蛋黄酱,芥末鸡汁
四色芝士意大利云吞配松露牛油汁, 牛肝菌,香蒜脆粒
香槟忌廉汁煮青口配薯条及墨西哥辣椒蛋黄酱
等级4
121
0
周年纪念前夕想食好少少,拣左系公司附近既一间打卡系复古味甚浓法式餐厅。进入旋转门後系另一个世界。餐厅装修优雅,分咗两个区域一边系比较暗有舞台,另一边有色彩缤纷有旋转木马位打卡。今次被安排坐系打卡木马旁,听讲疫情之前其实个舞台系有表演睇不过已经取消咗。.服务员服务都几周到,坐低後即好殷勤地介绍时令菜式同打卡饮品。餐牌选择其实唔多,大家应该都系叫晚市套餐:面包、头盘、餐汤、主菜加甜品。套餐唔包括嘢饮,惠顾晚市套餐如果叫原枝红白酒香槟有六五折。.前菜 - 生蚝(4pcs) 💲190⭐️3.8/5听取服务员推介先额外点左一set 4只生蚝做头盘。法国生蚝🦪 肉质系肥美creamy个种。.晚餐 💲628/pp头盘1️⃣法式香蒜牛油田螺 ⭐️2/5成餐饭我觉得最败笔系呢一个牛油田螺。虽然单人头盘计份量都唔少,但系香蒜油味就好重好咸,完全盖过晒啲田螺味道。2️⃣拿破仑三文鱼他他配芥辣牛油果及柚子酱 ⭐️4/5拿破仑一向都系喜欢嘅项目,酥皮脆身夹三文鱼他他其实都系属於偏咸同重味少少,但个感觉都好过个螺好多。.汤1️⃣南瓜汤⭐️4/5汤入面加左忌廉,南瓜泡沫忌廉汤饮落好滑身,几喜欢。.主菜1️⃣鸭肝黄油鸡肉卷配羊肚菌、黄酒汁⭐️
更多
周年纪念前夕想食好少少,拣左系公司附近既一间打卡系复古味甚浓法式餐厅。进入旋转门後系另一个世界。餐厅装修优雅,分咗两个区域一边系比较暗有舞台,另一边有色彩缤纷有旋转木马位打卡。今次被安排坐系打卡木马旁,听讲疫情之前其实个舞台系有表演睇不过已经取消咗。
.
服务员服务都几周到,坐低後即好殷勤地介绍时令菜式同打卡饮品。餐牌选择其实唔多,大家应该都系叫晚市套餐:面包、头盘、餐汤、主菜加甜品。套餐唔包括嘢饮,惠顾晚市套餐如果叫原枝红白酒香槟有六五折。
.
前菜 - 生蚝(4pcs) 💲190
⭐️3.8/5
听取服务员推介先额外点左一set 4只生蚝做头盘。法国生蚝🦪 肉质系肥美creamy个种。
.
晚餐 💲628/pp
头盘
1️⃣法式香蒜牛油田螺 ⭐️2/5
成餐饭我觉得最败笔系呢一个牛油田螺。虽然单人头盘计份量都唔少,但系香蒜油味就好重好咸,完全盖过晒啲田螺味道。
2️⃣拿破仑三文鱼他他配芥辣牛油果及柚子酱 ⭐️4/5
拿破仑一向都系喜欢嘅项目,酥皮脆身夹三文鱼他他其实都系属於偏咸同重味少少,但个感觉都好过个螺好多。
.

1️⃣南瓜汤
⭐️4/5
汤入面加左忌廉,南瓜泡沫忌廉汤饮落好滑身,几喜欢。
.
主菜
1️⃣鸭肝黄油鸡肉卷配羊肚菌、黄酒汁
⭐️3/5
呢一个我个人感觉麻麻地,不过纯粹因为自己唔饮酒,唔系好受得好重嘅黄酒味道。慢煮既黄油鸭肝鸡肉卷好嫩滑,鸭肝夹系中间,味道还好。
2️⃣澳洲M3牛柳配莴苣及炸薯条
⭐️4/5
牛扒惯例全部叫Medium Rare, 因为预咗一般来讲都会偏熟所以唔够胆叫Medium变Medium Well. 仙后呢份3成熟既M3牛柳真系做得出嗰个刚好既水准。牛柳切落去仲系较鲜红色但一切就开肉身嫩滑。食落好淋身,份量够味道好自己几满意。伴碟既莴苣有啲脆烟肉粒喺爽脆好食。
.
甜品
1️⃣忌廉泡芙配云呢拿雪糕及暖朱古力汁
⭐️3.6/5
呢份甜品打卡系系数高过味道。点埋蜡烛影相几好睇,不过食落就略嫌普通简单一啲。因为夹雪糕嘅关系,泡芙已经淋晒个质感似系摆喺雪柜一包包卖嗰种冻泡芙,再配云呢拿雪糕同埋朱古力酱,心思分数比较低啲。
2️⃣柠檬忌廉配杂莓
⭐️3.8/6
甜品摆盘简单啲但系都靓,食落柠檬忌廉酸酸滑滑唔太甜,配埋杂莓几开胃。
.
饮品 💲98/each
1️⃣Chamonix ⭐️3.2/5
2️⃣Granit Rose ⭐️3.6/5
因为唔饮酒都系听从侍应推介,叫咗两款打卡比较靓嘅Signature Mocktail. 一杯其实系薄荷系嘅饮品,另一杯系玫瑰系列。薄荷嗰杯我觉得偏甜,饮咗一啖摆低咗。玫瑰系感觉比较好啲,酸酸甜甜,打卡还好不过都未至好饮到会有encore。
.
总结:作为庆祝节日嘅西餐,冇酒埋单人均九百零蚊。餐厅装修detail唔同嘅打卡位甚多,真系连个厕所装修都交足功课。服务质素都算高,食物质素虽然有少少参差但系整体平均都满意。计埋价钱如果唔叫嘢饮,净系食一个套餐未算系太贵,所以成个用餐体验唔错,性价比虽然唔系话十足但系都值得推荐俾庆祝嘅情侣们。
.
不专业食评 nei.foodie
2 浏览
0 赞好
0 留言
生蚝
3 浏览
0 赞好
0 留言
拿破仑三文鱼他他配芥辣牛油果及柚子酱
3 浏览
0 赞好
0 留言
法式香蒜牛油田螺
2 浏览
0 赞好
0 留言
南瓜汤
0 浏览
0 赞好
0 留言
鸭肝黄油鸡肉卷配羊肚菌、黄酒汁
2 浏览
0 赞好
0 留言
澳洲M3牛柳配莴苣及炸薯条
3 浏览
0 赞好
0 留言
忌廉泡芙配云呢拿雪糕及暖朱古力汁
5 浏览
0 赞好
0 留言
柠檬忌廉配杂莓
1 浏览
0 赞好
0 留言
Chamonix
$98
1 浏览
0 赞好
0 留言
Granit Rose
$98
1 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$1000 (晚餐)
庆祝纪念
纪念日
等级4
214
2
📍#仙后餐厅🇭🇰香港湾仔皇后大道东213号胡中大厦2楼#MFJ湾仔 #MFJ法国菜人均消费: HKD1014味道: 👅👅👅👅👅卖相: 👀👀👀👀👀价格: 💰💰💰环境: 🌹🌹🌹🌹🌹服务: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性价比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回头率: 🔆🔆🔆🔆今次来到张敬轩开的法国餐厅 - 仙后餐厅一入餐厅十分惊喜!餐厅环境优雅,主要分为两边,一边感觉花花世界十分浪漫,另一边是古典气派的大舞台侍应都穿着晚礼服,十分有笑容和礼貌餐牌选择简单,款款都吸引,点餐是全枱点晚餐,或者是A Lᴀ Cᴀʀᴛᴇ 💯牛肉他他配青酱,芫茜及芥茉籽酱 $𝟚𝟜𝟘牛肉他他是法国菜的经典前菜,亦是我的至爱牛肉条粗十分手有嚼劲,加上蛋黄和青酱,味道份外清新可口!特别一提樱桃萝卜蘸芥茉籽酱超级好味📋 晚市套餐 $𝟞𝟚𝟠/ℙℙ头盘:💯法式香蒜牛油焗田螺田螺有六只,香蒜牛油味浓,加上有阵阵的香草香味!田螺细细只但回味无穷⭐️ 法式肉批 - 鸭胸及小牛胸腺肉批没有我想像中那麽浓味,口感我少好像鹅肝酱一样,creamy带微微肉香,若大份少少更佳🆗白籚笋炙烧牛仔肉配根菜薄片及罗肋有少许失望的是炙烧牛仔肉份量很小,太细件食不味道,比较像普通沙律前菜,
更多

📍#仙后餐厅


🇭🇰香港湾仔皇后大道东213号胡中大厦2楼


#MFJ湾仔 #MFJ法国菜


人均消费: HKD1014


味道: 👅👅👅👅👅
卖相: 👀👀👀👀👀
价格: 💰💰💰
环境: 🌹🌹🌹🌹🌹
服务: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性价比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回头率: 🔆🔆🔆🔆


今次来到张敬轩开的法国餐厅 - 仙后餐厅
一入餐厅十分惊喜!餐厅环境优雅,主要分为两边,一边感觉花花世界十分浪漫,另一边是古典气派的大舞台
侍应都穿着晚礼服,十分有笑容和礼貌
餐牌选择简单,款款都吸引,点餐是全枱点晚餐,或者是A Lᴀ Cᴀʀᴛᴇ
512 浏览
1 赞好
0 留言



💯牛肉他他配青酱,芫茜及芥茉籽酱 $𝟚𝟜𝟘
牛肉他他是法国菜的经典前菜,亦是我的至爱
牛肉条粗十分手有嚼劲,加上蛋黄和青酱,味道份外清新可口!特别一提樱桃萝卜蘸芥茉籽酱超级好味
牛肉他他配青酱,芫茜及芥茉籽酱
$240
130 浏览
1 赞好
0 留言



📋 晚市套餐 $𝟞𝟚𝟠/ℙℙ

头盘:
💯法式香蒜牛油焗田螺
田螺有六只,香蒜牛油味浓,加上有阵阵的香草香味!田螺细细只但回味无穷
法式香蒜牛油焗田螺
126 浏览
0 赞好
0 留言



⭐️ 法式肉批 - 鸭胸及小牛胸腺
肉批没有我想像中那麽浓味,口感我少好像鹅肝酱一样,creamy带微微肉香,若大份少少更佳
法式肉批 - 鸭胸及小牛胸腺
142 浏览
0 赞好
0 留言



🆗白籚笋炙烧牛仔肉配根菜薄片及罗肋
有少许失望的是炙烧牛仔肉份量很小,太细件食不味道,比较像普通沙律前菜,不过芦笋的确挺好味
白籚笋炙烧牛仔肉配根菜薄片及罗肋
116 浏览
0 赞好
0 留言



汤:
💯椰菜花汤
是日餐汤为椰菜花汤,若单点要$110
口感像车打汤一样,厚身creamy,比我想像中好味更多!很想试他的法式洋葱汤!
椰菜花汤
91 浏览
0 赞好
0 留言



主菜:
💯慢煮澳洲M3牛柳配时令蔬菜及红酒汁
光是摆款已经吸引,加上红嫩的牛柳肉已经垂涎三尺!入口简直惊喜万分!
今时今日慢煮已经十分普遍,口感简直难以形容!最贴切的话我想应该是烧过的棉花糖口感!入口後牛味慢慢渗出,齿颊留香!必食之选!
慢煮澳洲M3牛柳配时令蔬菜及红酒汁
86 浏览
0 赞好
0 留言



💯龙虾意大利粉配青柠及芫荽,龙虾忌廉汁
龙虾意大利粉上桌时已经香气扑鼻!龙虾肉比我想像中爽口味浓,意粉加上龙虾忌廉汁十分的夹,龙虾汁好像带有微微的菇香,令味道更加突出!
龙虾意大利粉配青柠及芫荽,龙虾忌廉汁
79 浏览
0 赞好
0 留言



💯鸭肝黄油鸡肉卷配羊肚菌,黄酒汁
黄油鸡卷中间夹着鸭肝,整个鸡卷又油香满溢,而鸡肉口感跟牛柳一样,那种嫩滑程度完全不能形容!羊肚菌加上黄酒汁十分惹味,连所有配菜都蘸汁蘸清光!
鸭肝黄油鸡肉卷配羊肚菌,黄酒汁
87 浏览
0 赞好
0 留言



甜品
💯传统焦糖炖蛋配玛德莲蛋糕
焦糖炖蛋比较矮身,能够吃得更多的焦糖香味,甜甜焦糖再creamy炖蛋,口感一流!
想不到Madeleine蛋糕仔都十分好味!
传统焦糖炖蛋配玛德莲蛋糕
61 浏览
0 赞好
0 留言



💯糖姜凤梨蛋糕,椰子雪葩
糖姜凤梨蛋糕就比较普通一点,但重点是椰子说吧!雪葩一点都不甜,椰子味甚浓,加上底下的脆脆,口感极佳
糖姜凤梨蛋糕,椰子雪葩
127 浏览
0 赞好
0 留言



⭐️法式朱古力流心蛋糕配樱桃酒及酸甜腌渍樱桃
流心蛋糕里面流出浓厚的朱古力,朱古力味香浓,十分适合女生
法式朱古力流心蛋糕配樱桃酒及酸甜腌渍樱桃
56 浏览
0 赞好
0 留言



饮品:
⭐️Bᴏɪᴢᴇʟ, Bʀᴜᴛ Rᴇsᴇʀᴠᴇ
凡点晚市套餐,都可以以优惠价点一瓶指定餐酒!结果我们点了一支香槟!侍应哥哥说这支香槟味道适合钱财,亦适合肉类!的确好味

食之前大家都有啲担心会不值,谁不知食完後大家都觉得物有所值!不论环境,服务,食物质素都超水准!$1000/人绝对是值得的!

#finedining #frenchfood #goodfood
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相机食先 #食好西 #吃货 #香港美食指南 #香港美食 #湾仔美食
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-05-14
用餐途径
堂食
人均消费
$1014 (晚餐)
庆祝纪念
生日
推介美食
牛肉他他配青酱,芫茜及芥茉籽酱
$ 240
法式肉批 - 鸭胸及小牛胸腺
椰菜花汤
慢煮澳洲M3牛柳配时令蔬菜及红酒汁
龙虾意大利粉配青柠及芫荽,龙虾忌廉汁
鸭肝黄油鸡肉卷配羊肚菌,黄酒汁
传统焦糖炖蛋配玛德莲蛋糕
糖姜凤梨蛋糕,椰子雪葩
法式朱古力流心蛋糕配樱桃酒及酸甜腌渍樱桃
等级4
114
0
2021-04-16 4234 浏览
同男朋友尼庆祝周年❤️所有野都好靓 服务都好好💕我地叫左个set dinner 仲有枝做紧promotion 嘅白酒~Set dinner ($628/pp)StarterSalmon Confit, watermelon radish with light spicy Yuzu and coriander dressing呢个系三文鱼配柚子芫荽汁 芫荽听落好似好得人惊😖但系食落又唔臭喎 我本身都唔食芫荽 但系呢个酱汁接受到 而且三文鱼 同埋三文鱼子都好新鲜 三文鱼又返咁上下嘅厚度 咬落好有口感 又唔腥😍 摆盘又靓食都食得开心啲❤️Baked Escargots in French butter and garlic好重蒜蓉牛油味😋😋香喷喷呀🤗而且细细粒 可以一啖摆晒落口😬 田螺咬落软林林 我反而锺意食有咬口少少 不过就好夹呢个酱汁~Daily soup我去嗰日嘅汤系蕃茄汤 系超级足料嘅蕃茄汤 淡淡都有蕃茄蓉 不过味道就有啲太酸😖 都唔知应该话佢帮助消化定系开胃😛龙虾意大利粉配青柠及芫荽,龙虾忌廉汁Main lobster spaghetti with lime and coriander
更多
同男朋友尼庆祝周年❤️所有野都好靓 服务都好好💕我地叫左个set dinner 仲有枝做紧promotion 嘅白酒~

Set dinner ($628/pp)
Starter
Salmon Confit, watermelon radish with light spicy Yuzu and coriander dressing
呢个系三文鱼配柚子芫荽汁 芫荽听落好似好得人惊😖但系食落又唔臭喎 我本身都唔食芫荽 但系呢个酱汁接受到 而且三文鱼 同埋三文鱼子都好新鲜 三文鱼又返咁上下嘅厚度 咬落好有口感 又唔腥😍 摆盘又靓食都食得开心啲❤️

Baked Escargots in French butter and garlic
好重蒜蓉牛油味😋😋香喷喷呀🤗而且细细粒 可以一啖摆晒落口😬 田螺咬落软林林 我反而锺意食有咬口少少 不过就好夹呢个酱汁~

Daily soup
我去嗰日嘅汤系蕃茄汤 系超级足料嘅蕃茄汤 淡淡都有蕃茄蓉 不过味道就有啲太酸😖 都唔知应该话佢帮助消化定系开胃😛

龙虾意大利粉配青柠及芫荽,龙虾忌廉汁
Main lobster spaghetti with lime and coriander in creamy crustaceans sauce
都有几旧龙虾 不过份量其实好细 就咁食呢个应该唔够饱 几啖就冇晒 不过龙虾汁真系超级香浓 争啲想饮晒啲汁 😋 不过龙虾肉唔够弹牙 应该可以再新鲜啲🧐 佢写有芫荽汁 但系其实都系食唔出嘅😛

24小时慢煮牛肋肉配烧白甘笋蓉 扒舞茸菇 黑水榄及牛肝菌汁
一旧牛肋肉有好多口感😂 一系就咬落有埋肥膏 但又唔系入口即溶 反而系弹牙😛 肉个边咬落就好松软 好入味 连埋白甘笋蓉清淡啲食好夹 我个人几锺意白甘笋蓉 几特别❤️ 但个落就麻麻米 有啲奇怪 同埋黑水榄酸酸地嘅味都真系麻麻🧐

Dessert
糖姜凤梨蛋糕,椰子雪葩
我个人几怕姜味 但又好锺意凤梨 就照试吓啦😛好在姜味唔重 而且凤梨好足料 大大旧 啖啖都食到 又香又甜🤤🤤 椰子雪葩都好正 但就溶得好快 两样配埋一齐食真系不得了😍

传统焦糖炖蛋配玛德莲蛋糕
份量都几大嘅甜品!玛德莲蛋糕细细粒一啖过食落方便🤗 虽然唔知同玛德莲有咩关系 但个焦糖炖蛋面嘅焦糖烧到脆卜卜 厚度适中😋入面嘅炖蛋又滑又香🤤
131 浏览
0 赞好
0 留言
133 浏览
0 赞好
0 留言
1376 浏览
1 赞好
0 留言
145 浏览
0 赞好
0 留言
116 浏览
0 赞好
0 留言
90 浏览
0 赞好
0 留言
69 浏览
0 赞好
0 留言
56 浏览
0 赞好
0 留言
43 浏览
0 赞好
0 留言
44 浏览
1 赞好
0 留言
36 浏览
0 赞好
0 留言
31 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$900 (晚餐)
庆祝纪念
纪念日
等级4
165
0
🐻知道朋友很想来这间餐厅很久了,所以等佢生日时就预约来吃一餐午餐 😋 大家知道黎尼度着靓靓打卡充就一定啦(连厕所既装修设都好有心思)!仲有餐厅既法国菜都好有水准啊 😲 午餐有套餐可以order 😚 仲可以按需要加前菜或者甜品 🍮 如果整体感觉最希望系店员可以多番d笑容啦 🙈 🐻推介‼️✨「是日餐汤」今次刚好系蕃茄汤🍅,亦都系第一样令🐻觉得有惊喜既菜式,满满蕃茄肉既浓汤唔会太酸,刚刚好到一个点 🤤✨「炸牛肉薯饼配西洋菜沙律及法式酸甜酱」尼款系🐻同朋友一致认为最好味既前菜,薯饼外面炸得好酥脆,内里既牛肉碎同薯蓉暖暖的又咁滑唷 🤤✨「香煎板腱肩肉,焦糖洋葱及蕃茜柠檬牛油配薯条」一上枱最吸引一定系尼碟主菜,肩肉望上去同食落口一样咁淋身,而且放上面既特制牛油亦令个肉既味道丰富左好多,幼身薯条亦唔可以睇少,又香又脆 😋👍🏻✨「迷你通心粉配伊比利亚黑毛猪火腿,康堤芝士及黑松露忌廉汁」尼碟一定系最意想不到的 😂 见到佢普通一碟通心粉,但食落劲creamy又够芝味 🥺 配埋咸香黑毛猪火腿丝,令佢成件事昇华左!
更多
🐻知道朋友很想来这间餐厅很久了,所以等佢生日时就预约来吃一餐午餐 😋 大家知道黎尼度着靓靓打卡充就一定啦(连厕所既装修设都好有心思)!仲有餐厅既法国菜都好有水准啊 😲 午餐有套餐可以order 😚 仲可以按需要加前菜或者甜品 🍮 如果整体感觉最希望系店员可以多番d笑容啦 🙈 

🐻推介‼️

✨「是日餐汤」
今次刚好系蕃茄汤🍅,亦都系第一样令🐻觉得有惊喜既菜式,满满蕃茄肉既浓汤唔会太酸,刚刚好到一个点 🤤

✨「炸牛肉薯饼配西洋菜沙律及法式酸甜酱」
尼款系🐻同朋友一致认为最好味既前菜,薯饼外面炸得好酥脆,内里既牛肉碎同薯蓉暖暖的又咁滑唷 🤤

✨「香煎板腱肩肉,焦糖洋葱及蕃茜柠檬牛油配薯条」
一上枱最吸引一定系尼碟主菜,肩肉望上去同食落口一样咁淋身,而且放上面既特制牛油亦令个肉既味道丰富左好多,幼身薯条亦唔可以睇少,又香又脆 😋👍🏻

✨「迷你通心粉配伊比利亚黑毛猪火腿,康堤芝士及黑松露忌廉汁」
尼碟一定系最意想不到的 😂 见到佢普通一碟通心粉,但食落劲creamy又够芝味 🥺 配埋咸香黑毛猪火腿丝,令佢成件事昇华左!

220 浏览
0 赞好
0 留言
230 浏览
1 赞好
0 留言
181 浏览
0 赞好
0 留言
153 浏览
0 赞好
0 留言
161 浏览
0 赞好
0 留言
189 浏览
0 赞好
0 留言
82 浏览
0 赞好
0 留言
121 浏览
0 赞好
0 留言
83 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 香煎板腱肩肉,焦糖洋葱及蕃茜柠檬牛油配薯条
  • 炸牛肉薯饼配西洋菜沙律及法式酸甜酱
  • 迷你通心粉配伊比利亚黑毛猪火腿,康堤芝士及黑松露忌廉汁
等级2
26
0
2021-09-05 31 浏览
第一次来先後餐厅,原本想预约下午茶,但是我太迟预约,所以没有位。於是就改了食午餐。看了YouTube,以为Menu是可以取走,原来点了餐後,侍应会取回Menu。还想那取Menu当作纪念。,因为这个Menu後边是印有报纸内容。很想回家细味一下。侍应见我们坐下,就礼貌地问我们要不要蒸馏水或游戏矿泉水,我一时忘记了这些是需要收费的,於是就点了依云矿泉水。当然我也不介意付费,只是如果大家看到这篇食评,又不想有附加费用,就记得跟侍应说不要了。😬Set lunch只包汤及主菜,如需另外加配头盘或甜品,另外再需要加钱的,但是我和朋友很贪心很想是他们的头盘及甜品,於是就每人各自带了一个头盘及一个甜品。餐包每人两个餐包,外脆内软,不是花园餐厅的质素,值得吃两个头盘蟹肉沙律配芹菜头,入口是有一点中东的香料味,很清新,可能是因为夏天的关系厨师也想来一个开胃的头盘,所以吃落去感觉很舒服,配上柠檬泡沫,更加清爽。红菜头鸡心豆酱配牛油果。这个也是很有中东的香味,配上红菜头及牛油果,整件事也很热一点也不油腻。原本以为牛油果酱会很油腻,但吃落口那种牛油果的清香反而增量红菜头汁的甜汤是日餐汤南瓜忌廉汤,入口很有奶香,南
更多
第一次来先後餐厅,原本想预约下午茶,但是我太迟预约,所以没有位。於是就改了食午餐。

看了YouTube,以为Menu是可以取走,原来点了餐後,侍应会取回Menu。还想那取Menu当作纪念。,因为这个Menu後边是印有报纸内容。很想回家细味一下。
侍应见我们坐下,就礼貌地问我们要不要蒸馏水或游戏矿泉水,我一时忘记了这些是需要收费的,於是就点了依云矿泉水。当然我也不介意付费,只是如果大家看到这篇食评,又不想有附加费用,就记得跟侍应说不要了。😬

Set lunch只包汤及主菜,如需另外加配头盘或甜品,另外再需要加钱的,但是我和朋友很贪心很想是他们的头盘及甜品,於是就每人各自带了一个头盘及一个甜品
餐包
每人两个餐包,外脆内软,不是花园餐厅的质素,值得吃

两个头盘
蟹肉沙律配芹菜头,入口是有一点中东的香料味,很清新,可能是因为夏天的关系厨师也想来一个开胃的头盘,所以吃落去感觉很舒服,配上柠檬泡沫,更加清爽。
红菜头鸡心豆酱配牛油果。这个也是很有中东的香味,配上红菜头及牛油果,整件事也很热一点也不油腻。原本以为牛油果酱会很油腻,但吃落口那种牛油果的清香反而增量红菜头汁的甜


是日餐汤南瓜忌廉汤,入口很有奶香,南瓜味反而偏淡,不是我心目中的南瓜汤。

主菜
炸猪扒配风乾火腿及黑松露。上碟是看上去似是平平无奇,切开才看到有芝士,风乾火腿,及黑松露酱夹杂在猪扒里面,层次很丰富,黑松露酱很香,份量也很多,我吃了一半,已经觉得很饱了,根本不需要再配上饭,幸好有他的沙律来中和一下。
红酒配和牛颊肉,牛颊肉很淋很香牛味,红酒已经完完全全溶化在这个肉里面,配上的薯蓉非常香,吃得出不是开粉的现成货, 十分欣赏这个和牛颊肉。份量来说,女生吃是刚刚好,对男生来说会不够饱。

甜品
法式车厘子杏仁挞配云呢拿雪糕,车里子乾很特吃,口感介乎提子乾及西梅乾之间,云呢拿雪糕不是太特别,可能是那个杏仁挞太浓味盖过了云呢拿雪糕味,值得赞的是云呢拿雪糕上面见到点点云呢拿只云呢拿雪糕上面见到点点云呢拿籽。
柠檬忌廉配杂莓,柠檬忌廉,有少少失望的是没有柠檬皮在面,但是这个柠檬忌廉也很清新。比起车厘子杏仁挞的话我会比较喜欢柠檬忌廉,见到其仔的枱叫了忌廉泡芙,很吸引,下次我也会是这个忌廉泡芙。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
题外话/补充资料: 装修非常华丽,非常之有70年代高级西餐厅的感觉,特别是经过厕所的那条走廊,而且那个洗手间的装修真的是很怀旧。难怪那麽多公公婆婆光顾☺️ 午餐最早预订时间是12:15,不会提早12:00 开门让顾客先入坐,餐厅门口没有檐蓬,不建议早到。见到公公婆婆一早到了,大汗淋漓的在等,有点心酸。如果餐厅可以有点人情味让老人家先入坐就perfect 了。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-09-04
用餐途径
堂食
人均消费
$500 (午餐)
等级3
30
0
2021-08-30 0 浏览
仙后餐厅一开张时便已经一直在pocket list,但因为开业初期太难订位,所以一直未能帮衬,而慢慢就忘记了,终於一个放假的下午就造就了这一餐午餐。虽然是set lunch, 但食物质素还是很不错的,所以即使是平日的lunch time 都十分受附近的上班族欢迎, 建议可以先订枱会更好,午餐包括汤、主菜及餐饮,另外加钱可以加starter / dessert , 以208一个set lunch 计是很okay,怪不得lunch 也这麽full。我们今次只加starter, starter 选了慢煮三文鱼及炸牛肉饼,主菜则选了flat iron steak ,牛扒很嫩很有牛味,薯条是幼幼的那种French fries, 另一款则叫了慢煮羊鞍肉配珍珠小米, 羊肉没有羶味,但没有羶味的羊我反而一般,哈。另外餐厅每一个位置都是打卡位,即使是洗手间也美得不得了,有时间慢慢的影相会更好,怪不得现场这麽多人来吃庆生饭。至於服务方面,看见很多食评大骂服务差,幸好那天我还好,不至於差,就是一般普通餐厅的服务。
更多
仙后餐厅一开张时便已经一直在pocket list,但因为开业初期太难订位,所以一直未能帮衬,而慢慢就忘记了,终於一个放假的下午就造就了这一餐午餐。
虽然是set lunch, 但食物质素还是很不错的,所以即使是平日的lunch time 都十分受附近的上班族欢迎, 建议可以先订枱会更好,午餐包括汤、主菜及餐饮,另外加钱可以加starter / dessert , 以208一个set lunch 计是很okay,怪不得lunch 也这麽full。
我们今次只加starter, starter 选了慢煮三文鱼及炸牛肉饼,主菜则选了flat iron steak ,牛扒很嫩很有牛味,薯条是幼幼的那种French fries, 另一款则叫了慢煮羊鞍肉配珍珠小米, 羊肉没有羶味,但没有羶味的羊我反而一般,哈。
另外餐厅每一个位置都是打卡位,即使是洗手间也美得不得了,有时间慢慢的影相会更好,怪不得现场这麽多人来吃庆生饭。
至於服务方面,看见很多食评大骂服务差,幸好那天我还好,不至於差,就是一般普通餐厅的服务。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
43
1
2021-08-27 436 浏览
仙后餐厅一直都颇有名气,今次系男朋友一早bk定帮我庆生💛 听佢讲夜巿十分full booking,而且套餐价钱都要6百几per head。午巿相对易book d,价钱都比想像中抵好多‼️套餐二百几一人就食到呢间高质打卡餐厅👍🏻👏🏻 -🔅装修:餐厅分咗左右两边位置,左边木马区通常难book啲,不过我自己就觉得冇咩所谓,因为右边会有一个台,虽然而家冇表演,但系佢个天花板都好靓💛💛 除左用餐位置之外,大家可以去埋厕所🚾😎 特别系女厕🚺 装修真系好靓,好复古宫廷feel~ 我入去个时仲咁岩无人!不过得自己一个只可以对镜打卡😂 女厕仲有一格梳妆间🤩 有镜枱同凳,可以慢慢补妆都得💛💛 另外,厕所走廊都系一个打卡位👍🏻 总之成间餐厅都满布住打卡位! -🔅服务:当日serve我哋个位待应都超好态度,会观察住我哋几时食完一道菜,再适时送上下一道菜~ 上完甜品时,亦会帮我哋影合照,又会俾好多提议 话向边个方向同背景好啲,仲叫我哋去餐厅其他位置影下相😆💛👍🏻-🟡 尼斯沙律配半熟吞拿鱼及柠檬油醋汁 🥗 (好味道: 💛💛💛)比较清淡嘅一个沙律,可能柠檬醋汁本身味道唔太出🤏🏻 不过两块半熟吞拿鱼几出色👀 四边都系微
更多
2 浏览
0 赞好
0 留言


仙后餐厅一直都颇有名气,今次系男朋友一早bk定帮我庆生💛 听佢讲夜巿十分full booking,而且套餐价钱都要6百几per head。午巿相对易book d,价钱都比想像中抵好多‼️套餐二百几一人就食到呢间高质打卡餐厅👍🏻👏🏻
63 浏览
0 赞好
0 留言

-

🔅装修:
餐厅分咗左右两边位置,左边木马区通常难book啲,不过我自己就觉得冇咩所谓,因为右边会有一个台,虽然而家冇表演,但系佢个天花板都好靓💛💛
除左用餐位置之外,大家可以去埋厕所🚾😎 特别系女厕🚺 装修真系好靓,好复古宫廷feel~ 我入去个时仲咁岩无人!不过得自己一个只可以对镜打卡😂 女厕仲有一格梳妆间🤩 有镜枱同凳,可以慢慢补妆都得💛💛
另外,厕所走廊都系一个打卡位👍🏻 总之成间餐厅都满布住打卡位!
-

🔅服务:
当日serve我哋个位待应都超好态度,会观察住我哋几时食完一道菜,再适时送上下一道菜~ 上完甜品时,亦会帮我哋影合照,又会俾好多提议 话向边个方向同背景好啲,仲叫我哋去餐厅其他位置影下相😆💛👍🏻
-
2 浏览
0 赞好
0 留言

🟡 尼斯沙律配半熟吞拿鱼及柠檬油醋汁 🥗
(好味道: 💛💛💛)
比较清淡嘅一个沙律,可能柠檬醋汁本身味道唔太出🤏🏻 不过两块半熟吞拿鱼几出色👀 四边都系微熟状态,中间大部分都仲系生
-
3 浏览
0 赞好
0 留言

🟡 南瓜餐汤 🎃
(好味道: 💛💛💛💛)
超级creamy❕ 又唔会太咸太甜,饮落去好舒服~
-
🟡 餐包🍞
好松软,涂牛油🧈好好食👌🏻 一人有成两件,有点多😂 会留肚食主菜
-
🟡 冻咖啡🥃
(好味道: 💛💛💛💛)
好浓香咖啡味,虽然加左奶,但不太多奶味,无酸味,男友十分喜欢👍🏻

2 浏览
0 赞好
0 留言

🟡 慢煮M3肉眼配山葵莎莎青酱及薯蓉 🥩
(好味道: 💛💛💛💛)
叫左五成熟👀 见到咁多血都惊一惊😂 但好神奇切开食落去又接受到,可能因为块扒唔太厚,连埋青酱一齐食,都食到牛味😌 不过都建议大家叫番7成熟🤣🤣
-
2 浏览
0 赞好
0 留言

🟡 四式芝士意大利云吞配松露牛油汁,牛肝菌,香脆蒜粒 🥟
(好味道: 💛💛💛💛)
一上枱就闻到好香嘅芝士同埋蒜味🤤 好锺意佢系一口size,比起其他餐厅嘅芝士云吞细粒少少,入面包咗少少芝士但我配埋啲酱啱啱好👌🏻 唔会太腻。不过一个女仔食唔晒,好彩有男朋友帮手share😜
-
3 浏览
0 赞好
0 留言

🟡 热带果帕夫洛娃蛋白饼🍨
(好味道: 💛💛💛💛)
有惊喜嘅甜品!可能我同男友都系第一次食蛋白饼,无预期过咁酸爽嘅味道🤣 以为甜品得甜味?呢个饼带柠檬柚子个种刺激口感,加上质地本身系硬,但入口即溶😮😮 我哋食入口之後都不约而同瞪大对眼望住大家😳😂 因为真系好特别,推荐大家试试💛

-
1 浏览
0 赞好
0 留言

🟡 Earl Grey Tea 🫖
(好味道: 💛💛💛💛)
闻落去好香红茶味,倒出嚟一阵先饮落口,温度唔会话太热♨️ 同埋解腻效果十分好,尤其系食紧芝士云吞嗰阵一定要饮几啖Earl Grey🤣


人均消费:💰229 (已加一)

环境:💛💛💛💛💛
服务:💛💛💛💛💛
推荐:💛💛💛💛💛
2 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$230 (午餐)
等级1
1
0
2021-08-25 0 浏览
餐厅装修好靓,食物味道及质素好。打卡照相位多,服务员态度好,气氛一流,值得再去。估唔到连个厕所都有放心机落去整靓。食物方面:Set dinner 另加个生蚝。生蚝 - 甘甜,系我喜欢味道。头盘/汤/主菜 - 都好好味道。食物卖相有心思,头盘看上去好靓。甜品 - 唔错,因本人不喜欢食甜品,所以不评论了&不懂评论。价钱:我觉得合理,在价钱&食物质素/味道&环境来说。CP值非常高。交通:开车去,泊胡忠,晩上消费$400元可以泊14小时至第二日早上8点。抵泊👍唯一意见,服务员上食物时如有介绍一下食物就会更加体贴。
更多
餐厅装修好靓,食物味道及质素好。
打卡照相位多,服务员态度好,
气氛一流,值得再去。
估唔到连个厕所都有放心机落去整靓。
食物方面:Set dinner 另加个生蚝。
生蚝 - 甘甜,系我喜欢味道。
头盘/汤/主菜 - 都好好味道。食物卖相有心思,头盘看上去好靓。
甜品 - 唔错,因本人不喜欢食甜品,所以不评论了&不懂评论。
价钱:我觉得合理,在价钱&食物质素/味道&环境来说。CP值非常高。
交通:开车去,泊胡忠,晩上消费$400元可以泊14小时至第二日早上8点。抵泊👍

唯一意见,服务员上食物时如有介绍一下食物就会更加体贴


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
18
0
2021-08-23 212 浏览
通常酒店的下午茶🫖都比较有保证但仙后餐厅的下午茶也絶对色香味俱全😳咸点方面 比较欣赏三文鱼他他 👍甜品则更为下午茶的主打Scones不过不失 另外两个柠檬蛋糕仔挺好吃的☺️柠檬味香但又不太甜我最喜爱的是那个旋转木马的伯爵茶蛋糕🤩😳口感松软 伯爵茶味浓 甜度适中👏🏻配上苹果味的香槟🍾️满意The Afternoon Tea in Junon is full of the memories of our childhood dreams 🏰🎡🎠Both the savoury food and the desserts are tasteful🤗Especially the desserts, Carousel Earl Grey Tea Cake is fluffy, less sweet, and delicious. The taste of Earl Grey tea is rich👍 Also, their champagne 🥂 is impressive. I like their apple flavour 🍎 champagne 🍾 which is quite match
更多
通常酒店的下午茶🫖都比较有保证
但仙后餐厅的下午茶也絶对色香味俱全😳
12 浏览
0 赞好
0 留言

咸点方面 比较欣赏三文鱼他他 👍
甜品则更为下午茶的主打
7 浏览
0 赞好
0 留言

Scones不过不失 另外两个柠檬蛋糕仔挺好吃的☺️
柠檬味香但又不太甜
8 浏览
0 赞好
0 留言

我最喜爱的是那个旋转木马的伯爵茶蛋糕🤩😳
口感松软 伯爵茶味浓 甜度适中👏🏻

配上苹果味的香槟🍾️满意

The Afternoon Tea in Junon is full of the memories of our childhood dreams 🏰🎡🎠

Both the savoury food and the desserts are tasteful🤗
Especially the desserts, Carousel Earl Grey Tea Cake is fluffy, less sweet, and delicious. The taste of Earl Grey tea is rich👍 Also, their champagne 🥂 is impressive. I like their apple flavour 🍎 champagne 🍾 which is quite match with the afternoon tea set😚

If you want to try something new and have different types of afternoon tea, maybe you also want to make sure the food quality is good. Come to Junon👏
8 浏览
0 赞好
0 留言

5 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级2
18
0
JUNON 仙后餐厅系一间法式西餐厅。佢嘅装修风格十分华丽复古,无论系门面、餐具甚至系洗手间,全部嘅布置都好怀旧,中间仲有一个表演舞厅添🤩!值得一赞嘅系呢度嘅服务真系好好,waiters唔单止不断refill水,仲好细心同埋贴心🥰。餐厅分为两部份,Bistro Junon比较casual,而Le Scene de Junon就比较正式,亦都比较难book。大家想去庆祝就记得尽早预约喇🥳!JUNON无论weekdays 定系weekends都有lunch set提供,价钱都十分合理,$208 (weekday) 或者 $248 (weekend) 就包一个main同埋餐汤,加$68 (weekday) 或者 $78 (weekday) 就可以叫前菜或者甜品,选择自由度好高☺️。------------------------------Butter Brioche 牛油餐包 【9/10】呢个餐包真系好好食!佢唔单止有好重嘅奶味同埋牛油香,而且热辣辣好松软,搽埋牛油一齐食虽然好邪恶,但系真系好满足🤤!------------------------------Soup - 南瓜汤【8.5/1
更多
JUNON 仙后餐厅系一间法式西餐厅。佢嘅装修风格十分华丽复古,无论系门面、餐具甚至系洗手间,全部嘅布置都好怀旧,中间仲有一个表演舞厅添🤩!值得一赞嘅系呢度嘅服务真系好好,waiters唔单止不断refill水,仲好细心同埋贴心🥰。餐厅分为两部份,Bistro Junon比较casual,而Le Scene de Junon就比较正式,亦都比较难book。大家想去庆祝就记得尽早预约喇🥳!
11 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言

7 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言

JUNON无论weekdays 定系weekends都有lunch set提供,价钱都十分合理,$208 (weekday) 或者 $248 (weekend) 就包一个main同埋餐汤,加$68 (weekday) 或者 $78 (weekday) 就可以叫前菜或者甜品,选择自由度好高☺️。
------------------------------
Butter Brioche 牛油餐包 【9/10】

呢个餐包真系好好食!佢唔单止有好重嘅奶味同埋牛油香,而且热辣辣好松软,搽埋牛油一齐食虽然好邪恶,但系真系好满足🤤!
Butter Brioche 牛油餐包
7 浏览
0 赞好
0 留言

------------------------------
Soup - 南瓜汤【8.5/10】

呢个汤真系好creamy,而且南瓜嘅味道都好浓郁,系小编饮过数一数二好饮嘅南瓜汤!不过汤入面加咗唔少忌廉,所以有少少腻🙊。
南瓜汤
17 浏览
0 赞好
0 留言

------------------------------
Starter - 香脆猪手配法国酸菜鸡蛋酱【7.5/10】

餐厅将猪手拆肉然後再炸。猪手肉质较实🍖,不过脂香十足,配埋法国酸菜同埋鸡蛋酱食可以中和油腻感,可惜份量比较小。
香脆猪手配法国酸菜鸡蛋酱
8 浏览
0 赞好
0 留言

------------------------------
Main - 香槟忌廉芝汁煮青口配薯条 【8.5/10】

青口份量好多,而且每只都好新鲜,调味适中,就算加咗忌廉都唔会令人觉得好漏。薯条每条都好厚切,而且好香脆,点埋墨西哥辣椒蛋黄酱好惹味😋!
香槟忌廉芝汁煮青口配薯条
26 浏览
0 赞好
0 留言
薯条
6 浏览
0 赞好
0 留言

------------------------------
Main - 四式芝士义大利馄吞配松露牛油及牛肝菌 【7/10】

Ravioli嘅芝士味道浓郁🧀,馅料充足,不过小编略嫌馄吞皮有啲厚,而且松露味道唔突出,整体表现平平。
四式芝士义大利馄吞配松露牛油及牛肝菌
5 浏览
0 赞好
0 留言

------------------------------
Dessert - 忌廉泡芙配云呢拿雪糕【8.25/10】

呢个cream puff 好巨型,puff嘅外层香脆,富有牛油酥香,内里松化,夹埋带有浓浓奶香嘅 custard sauce同埋云呢拿雪糕食真系令人好满足🥰!


忌廉泡芙配云呢拿雪糕
5 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
忌廉泡芙配云呢拿雪糕
3 浏览
0 赞好
0 留言
牛油餐包
3 浏览
0 赞好
0 留言
四式芝士义大利馄吞配松露牛油及牛肝菌
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
Butter Brioche 牛油餐包
南瓜汤
香脆猪手配法国酸菜鸡蛋酱
香槟忌廉芝汁煮青口配薯条
薯条
四式芝士义大利馄吞配松露牛油及牛肝菌
忌廉泡芙配云呢拿雪糕
忌廉泡芙配云呢拿雪糕
牛油餐包
四式芝士义大利馄吞配松露牛油及牛肝菌
等级4
142
0
2021-08-17 262 浏览
CP值:3.5/5 价钱Price: Lunch Set (Soup+Main+Drink):$208+$68 for starter/ dessert 未黎之前都知道尼道系食环境为主🤣果然,环境真系好靓,连餐具都好靓🥰好有中世纪欧洲嘅感觉💃🏻而食物都唔差嘅,只系有啲位唔系好估到自己叫紧咩嘢食🤣可能系我食西餐嘅道行未够🙈大家唔好见怪 特别系个前菜,一上菜,我地都呆左,以为落错单🙈🤣冇谂过系一大棵好似腌大白菜嘅野(其实系红菊苣🤣),而鸭胸系得个几条卷卷🤣🤣🤣个腌大白菜(红菊苣)酸酸地,但边边位有少少苦,作为一道appertizer,佢系合格嘅👍🏻 主菜个鱼柳好弹牙,个汁有啲似番茄薯仔汤🤣(死啦,成篇野好似食紧中菜咁🤣🤣) 甜品个挞面好软,有少少杏仁味,又唔会太甜,正呀!👍🏻 Lunch价钱真系好抵,食晒4个courses都只系三百几蚊,以法国菜黎讲算好抵👍🏻😊 菜单:- 前菜:微烟燻鸭胸, 黑醋煮红菊苣, 扒士多啤梨配醋渍萝白及谷- 主菜: 布列塔尼鳕鱼柳, 贝类蕃茄酱及辣肉肠泡沫- 甜品: 法式车厘子杏仁挞配云尼拿雪糕 Menu:- Starter: Lightly
更多
CP值:3.5/5

价钱Price: Lunch Set (Soup+Main+Drink):$208
+$68 for starter/ dessert

未黎之前都知道尼道系食环境为主🤣
果然,环境真系好靓,连餐具都好靓🥰
好有中世纪欧洲嘅感觉💃🏻
而食物都唔差嘅,只系有啲位唔系好估到自己叫紧咩嘢食🤣
可能系我食西餐嘅道行未够🙈大家唔好见怪

特别系个前菜,一上菜,我地都呆左,以为落错单🙈🤣
冇谂过系一大棵好似腌大白菜嘅野(其实系红菊苣🤣),而鸭胸系得个几条卷卷🤣🤣🤣
个腌大白菜(红菊苣)酸酸地,但边边位有少少苦,作为一道appertizer,佢系合格嘅👍🏻

主菜个鱼柳好弹牙,个汁有啲似番茄薯仔汤🤣(死啦,成篇野好似食紧中菜咁🤣🤣)

甜品个挞面好软,有少少杏仁味,又唔会太甜,正呀!👍🏻

Lunch价钱真系好抵,食晒4个courses都只系三百几蚊,以法国菜黎讲算好抵👍🏻😊

菜单:
- 前菜:微烟燻鸭胸, 黑醋煮红菊苣, 扒士多啤梨配醋渍萝白及谷
- 主菜: 布列塔尼鳕鱼柳, 贝类蕃茄酱及辣肉肠泡沫
- 甜品: 法式车厘子杏仁挞配云尼拿雪糕

Menu:
- Starter: Lightly-smoked Duck Breast, Balsamic Glazed Red Chicory, Grilled Strawberry with Pickled Radish, Granola
- Main Course: Brittany Cod Fillet, Minestrone cooked in Crustacean Tomato Sauce with Chorizo Foam
- Dessert: Cherry Almond Tart in French Style with Vanilla Ice-cream
14 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
40
0
2021-08-17 231 浏览
好有特色嘅一间餐厅, 今次系朋友带我嚟食嘅之前完全唔知去边度食, 嚟到湾仔佢就问我有冇喺呢头食开饭, 过海就有嘅不过呢一头呀真系少啲罗。 去到门口已经觉得好得意有个旋转门。 入到去个环境更加好特色。入去一边厅系咁, 好特色,个天花水晶灯好靓去厕所时行去另一边厅, 就无咁特别,但系都好靓厕所都好靓我地叫左2个set dinner, 有下面啲野食, 再叫左枝红酒, 有65折食物质素唔错既, 一个set 640,2个人埋单连埋枝酒, 2千蚊到走时,行去mtr, 沿路地方好靓呀
更多
好有特色嘅一间餐厅, 今次系朋友带我嚟食嘅之前完全唔知去边度食, 嚟到湾仔佢就问我有冇喺呢头食开饭, 过海就有嘅不过呢一头呀真系少啲罗。 去到门口已经觉得好得意有个旋转门。 入到去个环境更加好特色。

7 浏览
0 赞好
0 留言

入去一边厅系咁, 好特色,个天花水晶灯好靓


7 浏