今福上海菜館

今福上海菜館 (已結業)

今福上海菜館 (已結業)
yuchiro
食腸粉都有餐
yuchiro
2016-03-14
1K 浏览
关注
好耐無黎,今福上海菜館好像已經結業了?淨低美食亭,咁耐無食,又想食下腸粉,哈哈,呢度有個十二蚊嘅腸粉餐,四條腸粉加三款小食,仲清楚列明每個小食有幾粒,明碼實價。叫左一份食下,要左燒賣(兩粒),魚蛋(四粒),同牛肉球一個。盒起上黎幾大盤!腸粉彈牙煙韌,浸住豉油都無糊哂,燒賣軟綿,牛肉淋得黎都幾彈,仲有芫荽香,係魚蛋差啲,硬實實無乜味。食腸粉最緊要係醬汁,呢度好好喎,豉油,甜醬,辣醬,麻醬齊哂,又多又香,仲有少少芝麻粒,正。另一值得讚嘅係阿姐主動問係咪拎走食,拎走會用盒上,唔使啲醬漏哂,支籤插係盒固定,唔怕刺穿袋,雖然唔環保,但咁樣真係方便行得遠。查看更多
油麻地葉問
真心抵食
油麻地葉問
2015-05-26
关注
今福就做上海菜既,所以我一定會叫碟回鍋肉。肉唔會太肥太瘦,有少少脂肪,咬落去香、嫩兼備。菜呢就用椰菜爽爽地幾好食。其實呢間野食物都叫中等水平,唯一難得既係就腳又平,午市一個餸連飯連豆漿喎,係新北江先做到落去炸!查看更多
簡單就是美
2014-03-30
关注
響天水圍番完part time既下午,又係一個搵好野食既時間la。今次又再行到今福,諗番起上次來試左佢個水準不錯既銀絲卷。今次我就決家就試埋個闊佬炒飯。本身以為一個大排檔咁既店舖炒出來既飯,質素應該唔會太好,但真係上到來個時就馬上改觀。個飯D料足,蛋白同菜片炒得夠香夠滑。個飯本身食落又唔覺得太油膩、上得快之餘又唔「拿西」,同大酒樓比都唔輸蝕。另一枱有個男人都食到好滋味咁款XD。見老闆娘炒得咁好,我都闊佬番一次,比貴少少都無妨la。查看更多
相关食记
30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记
幸福既感覺
2014-03-22
关注
銀絲卷,每一間上海餐廳都會有既食物。今次下午茶去今福就食下。呢份銀絲卷表皮炸得通體金黃,內裡既銀絲層次分明。一咬,外脆內軟;入口,微甜軟綿,即使係炸左,都無油膩既感覺。未配上煉奶都已經有小麥既天然糯甜,加埋煉奶之後就締造了我幸福既下午茶時刻。查看更多
相关食记
30日内同一位会员在同一间餐厅提交的食记
鮮奶包
好食又有心的韮菜水餃麵
鮮奶包
2012-04-24
关注
鮮奶包家當天沒有人做飯,鮮奶包又沒有空出去吃食,故拜託了媽媽途經時順道買久未一吃的今福上海菜館。鮮奶包以往曾吃過今福的擔擔麵,印像中是頗便宜,花生味、內碎充足的有心擔擔麵:),想不到,這次的韮菜水餃麵能給鮮奶包更大的驚喜。韮菜水餃上海麵:鮮奶包在看到只有三隻水餃時原來是心下一沉的,但仔細看清楚,今福的水餃是別家的1.5倍,而且摺得十分漂亮,不禁轉為驚喜。而且雖然只是外賣,但今福把麵和餸菜放得很有心思。(見圖)更大的驚喜是,隨了常見的雪菜外,還送了四五條小白菜,營養上令人十分放心,心思更是無懈可擊!味道方面,水餃的皮厚薄適中,做得最好的地方是韮菜不會切得過短,份量亦足,能夠充分保留韮菜的爽口的口感和濃厚的味道,肉的比例亦在接受範圍。雪菜是常見的味道,不多談,做得好的是送的小白菜一點沙也沒有,清香爽口,真的十分有心!麵條比起常見的幼麵更要幼,稍稍軟了一點,但仍然可以接受。這碗麵不論價錢、份量、味道都實在太好了,令鮮奶包現在常常對今福的韮菜水餃念念不忘呢!查看更多
检举
賣相極佳!還送了四五條無沙的小白菜!
叫了分湯加一元,現在是加湯後
韮菜夠長夠爽口,味道夠濃,皮厚薄適中
韮菜水餃上海麵
非繁忙時間先有高力豆沙=.=
2012-01-14
关注
係附近行行下搵野食個dinner~ 好彩無咩人唔洗點等位高力豆沙而非繁忙時間先有, 轉叫左豆沙鍋餅比較厚既pancake皮包住幾甜既豆沙蓉, 熱辣辣幾好味, 不過好快凍左就唔多好食啦..有一陣酸宿味, 應該係變壞左... 同侍應講左肯換過份新的, 不過最後都係cancel order 好d... =.=好有鑊氣, 而且個"顯"汁夠杰亦都惹味年糕夠晒煙un, 好香既回鍋肉粉絲好爽, 而且幾大碗, 飽飽喔查看更多
+ 1
回鍋肉炒年糕
炒鱔糊
抵食上海菜
2011-12-03
关注
突然好想食銀絲卷, 上海菜必然係選擇的啦黎到既時候發現地方激細、坐無虛席不過好快就有位了既然心思思想食銀絲卷, 第一時間落order好快就炸好上檯熱辣辣的出晒煙外脆內軟配埋練奶每一口都脆卜卜、甜思思的內裡既一條條好分明像我這些愛分開一條條食銀絲卷既小妹會覺得好好玩~ 零舍好味似的天氣寒冷點了個砂窩雲吞雞雖然只售$50 但絕無取巧, 非常足料雲吞有5隻之多, 仲好幸運的有一隻雞脾tim~不過雲吞個餡就偏鹹, 個湯亦比較淡口雖然有幾片金華火腿, 卻帶不了丁點兒的鹹香味兩人點了這個組合當午餐已經好飽了實屬抵食之列!~查看更多
炸銀絲卷
Tinasowt
外賣首選
Tinasowt
2011-02-24
关注
天水圍一直都冇乜好食既食肆,呢間今褔真心講唔係差,我就唔覺得好似前幾個食評咁講到退步得好勁, 可能因為我冇食過佢的麵啦。(本人不好麵食)食過好多次都冇乜點失望,不過甜品就勸大家可以唔洗試喇!我今次係食佢既咕嚕肉菜飯佢唔用肥肉整成但又不失咕嚕肉應有既質感。值得一讚!岩晒怕肥既女仔!菜飯絕對值得你加2蚊!查看更多
菜飯
Hitman47
質素下降
Hitman47
2011-01-03
关注
今日和女朋友去濕地公園玩,便先到新北江商場食嘢。這間店我以前經常去,故重臨舊地,但我發覺食物的質素差了許多。 1) 擔擔水餃麵$25麵太腍身了,一啲都唔好食。水餃的味道都麻麻地。 2) 四川擔擔麵$20 麵太腍身了,一啲都唔好食。:( 3) 鮮肉小籠包一籠(5只)$20 小籠包用錫紙兜裝著,怪模怪樣,皮又好厚,唔掂。4) 豆漿1杯$3 一般的豆漿味道,無乜特別。總括而言,食物無樣掂,不值一試。埋單總計$68。查看更多
鱔糊湯面
2010-06-14
关注
要開工無時間出去食,叫外賣,兜麵與湯另上,雖然係細心既做法,不過唔係好環保呀~碗麵好大兜,有大量芽菜,鱔都ok多,但係個湯麵(幼麵)就煮過籠,太"林",下次試下粗麵先~ 味道都幾濃同埋油,鱔糊本身就多油煮,加落湯度就見到有層油係面,味道不過不失。 一打開蓋好吸引既樣,食到一半就開始覺得普通~外賣加一蚊查看更多
星紫
退步了~
星紫
2009-01-30
关注
今福係新北江有水準餐廳之一可惜擴充之後,水準有下降之勢已經有一段時間無到今福食野尋晚同男友到今福晚膳,發現"咦~又加左舖位喔"男友第一反應就係"野食會唔會差左呢"落完單之後,見到隔離檶黎左個酸辣湯,食客起勢咁加左3次醋~嗯....係食客味覺有問題!?定係真係差成咁呢!?食物到1)酸辣雲吞面,加酸加辣 --- 份量無變,不過味道真係not good喔.叫左加酸加辣但係都一般酸辣.2)上海炒年糕,加辣 --- 呢個就辣左d啦~但係男友嫌唔夠香口~咁我覺得,加左辣已經唔係原先上海炒年糕的口味,好難評定好與差.食物雖然差左少少~但係服務依然幾好~落單哥哥都同客人有講有笑查看更多
GinYaMaYa
唔錯呀!!
GinYaMaYa
2008-11-18
关注
之前食過幾次架啦~都唔差今次就叫左個 上海粗炒 有冬菇..肉絲..菜......味道唔錯又唔會油淋淋另外仲叫左個炸饅頭~本身我鍾意食饅頭"所以覺得好好味而且都係唔會油淋淋囉!!查看更多
milovicki
失水準.
milovicki
2008-05-26
关注
呢間唔係只賣小食,行入小小就係主店,係食上海野既,本身佢地既野食係幾好架,點知可能係換左大廚既關係....我叫左呢個濶佬炒飯,真係咸到傻呀!!!!之後有人幫我炒過,但都怕怕啦...查看更多
小龍包