2021-07-18 46 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5日本炸牛排专门店「牛カツ京都胜牛」品牌於2014年,带着多款吉列美食在日本关西京都站前开店,旋即登上日本Twitter热搜榜第一位;翌年更进军关东,并在短时间内於东京开设二十家分店,及至其他日本地区,实力不容置疑~ 💪🏻在2021年初,京都胜牛终於来到香港,最近更在将军澳开第二店,我也终於和家人一试~ 餐厅主打各个部位的吉列牛,选用美国及纽澳牛肉,配搭自家调配粉浆高温快炸60秒,外脆内软。吉列牛上桌时大约三分熟,店员特意询问我们是否要用小型烧炉翻热,还附设1分钟漏斗计时器 ⏳(套餐白饭、面豉汤和沙律椰菜可无限添食)💋 极上和牛M9後腰脊 ($285)不得不试主打套餐M9和牛,外层薄薄的脆浆炸得金黄酥脆,牛肉鲜嫩多汁,油脂分布均匀,肉质软腍可口,入口即溶,用烧炉轻轻每边烧5-10秒更香口💋 京都胜牛三味套餐 ($228)招牌吉列牛外层金黄酥脆,牛肉同样鲜嫩,套餐可以一次过品嚐厚切菲力牛、炸翼板牛及薄片酱味牛,可随意配搭咖喱酱、鲣鱼汁、椒盐及芥末酱油等多款沾酱;菲
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

(套餐白饭、面豉汤和沙律椰菜可无限添食)
💋 极上和牛M9後腰脊 ($285)

💋 京都胜牛三味套餐 ($228)
招牌吉列牛外层金黄酥脆,牛肉同样鲜嫩,套餐可以一次过品嚐厚切菲力牛、炸翼板牛及薄片酱味牛,可随意配搭咖喱酱、鲣鱼汁、椒盐及芥末酱油等多款沾酱;菲力软腍,牛味浓郁,而翼板和薄片酱味牛则较有嚼劲

💋 香芋珍珠奶茶 ($28)
出奇地在日式餐厅见到珍珠奶茶的踪影 😂 老公点了香芋珍珠奶茶🧋,竟然有意外惊喜,芋头味浓、珍珠有嚼劲,不错

💋 芒果奇异果特饮 ($36)
普通有芒果和奇异果味的梳打,正常发挥
极上和牛M9後腰脊
香芋珍珠奶茶
2021-07-17
极上和牛M9後腰脊
香芋珍珠奶茶
2021-07-15 106 浏览
京都胜牛也进驻将军澳了,紧接着会多介绍一下将军澳不同的新餐厅🍴这里的装潢一贯日系和风的感觉,天花挂了一个个的灯笼,舒服温暖的木色调,贴心有礼的服务,感觉真的像去日本~ 套餐均附渍物前菜、椰菜沙律、麦饭及味噌汤。这次选了限量供应的鹿儿岛A4黑毛和牛西冷附日式温泉蛋。采用日本产地的黑毛和牛西冷,高级的肉品完美呈现霜降雪花,油花分布均匀,脂香丰富。西冷的肉质超细嫩,真的入口即化!可叫店员提供铁板,轻轻一炙将和牛的肉脂香带岀,口感依然保持柔嫩,迷人的味道~沾酱有芥末酱油、山椒盐、招牌牛排酱、咖啡酱、日式温泉蛋和葱花萝卜蓉汁,选择性很多样化,总有一款合自己的口味。我挺喜欢葱花萝卜蓉汁的,酸甜开胃另点了一份特选海产套餐。海鲜三味有炸广岛蚝、大海老伴鳗鱼,这个套餐完全满足了对海鲜的需求与渴望。每款的份量都很大方,尺寸超巨的,而且且炸得乾身酥脆不油腻,值得一赞。大海老肉质Q弹鲜美,而鳗鱼肥美厚实,不用沾酱已很惹味!炸广岛蚝味道鲜甜浓厚,口感饱满多汁,加一点柠檬汁和沾一些秘制他他酱很好吃呢饮品选了清新的芒果奇异果特饮和口感一流的白桃蒟蒻冰茶🍹 蒟蒻QQ的很有咬口。

套餐均附渍物前菜、椰菜沙律、麦饭及味噌汤。

2021-07-11 191 浏览
今日下大雨,餐厅位於商场,相比其他海边餐厅来说很便利,吃完还可以去楼上逛激安。餐厅面积中等,以木系为主调,木制桌椅,配上和风灯笼,感觉温馨舒适。餐牌上有不同的套餐选择,有牛排、海鲜、猪排等。⭐️特选海产套餐$208套餐有椰菜、面鼓汤和饭。有炸广岛蚝、大海老和鳗鱼。炸广岛蚝颇肥美,炸粉不会太厚,入口蚝的肉鲜美。炸大虾很大只,炸过之後仍没有缩水,虾肉弹牙爽口,不错!鳗鱼也是厚肉馒鱼,馒鱼本身已经有鱼脂,入口也很肥美,没有虾肉那麽清爽。⭐️鲜嫩脆炸猪柳伴鳗鱼套餐$148一半猪柳一半鳗鱼,牛肉以外的选择。提供芝麻给顾客自己磨,配上猪扒酱,入口猪扒酥脆,很松化。另外馒鱼配芥末酱,味道会清爽一些。⭐️日式柚子茶$28无糖柚子茶可以借腻,淡淡柚子味伴茶香。⭐️白桃蒟蒻冰茶$32这杯茶不错,底下是蒟蒻粒粒,口感QQ韧韧,很棒。

餐牌上有不同的套餐选择,有牛排、海鲜、猪排等。

⭐️特选海产套餐$208
特选海产套餐

套餐有椰菜、面鼓汤和饭。

有炸广岛蚝、大海老和鳗鱼。

炸广岛蚝颇肥美,炸粉不会太厚,入口蚝的肉鲜美。

炸大虾很大只,炸过之後仍没有缩水,虾肉弹牙爽口,不错!

⭐️鲜嫩脆炸猪柳伴鳗鱼套餐$148
一半猪柳一半鳗鱼,牛肉以外的选择。

鲜嫩脆炸猪柳伴鳗鱼套餐

提供芝麻给顾客自己磨,配上猪扒酱,入口猪扒酥脆,很松化。

另外馒鱼配芥末酱,味道会清爽一些。

⭐️日式柚子茶$28
日式柚子茶

无糖柚子茶可以借腻,淡淡柚子味伴茶香。

⭐️白桃蒟蒻冰茶$32
白桃蒟蒻冰茶

这杯茶不错,底下是蒟蒻粒粒,口感QQ韧韧,很棒。

白桃蒟蒻冰茶
依间日本人气既过江龙主打吉列牛,之前系日本食过已经觉得好食,最近仲系将军澳开左分店,终於可以再试到😍京都胜牛三味套餐($228)套餐会有麦饭,椰菜沙律同味噌汤,而且都可以refill,同日本吾同既系香港系用美国同纽澳牛,上枱既时候都系三成熟,可以自己用铁板再烧一烧,套餐有菲力牛,翼板牛同酱味薄牛,菲力牛系最软嫩,入口牛味好浓郁而且炸粉既感觉吾会好厚,而我自己最锺意食既系酱味薄牛,佢既调味甜甜地捞饭食好夹🥰而且额外既酱汁仲有好多可以拣,有咖哩酱,山椒盐,芥末酱,招排牛排酱等等,仲可以加温泉蛋!根据自己个人口味选择更加突出炸牛排既味道鲜嫩脆炸猪柳伴鳗鱼套餐($148)先将芝麻磨碎再倒上酱汁,炸猪柳入口嫩滑,而且吾会好油腻,而鳗鱼好有惊喜!鳗鱼好厚身而且好外脆内软,鳗鱼既味道好出,再点葱花萝卜蓉汁食,因为带袖子汁所以味道带酸好特别🥰蓝柑荔枝特饮($36)白桃蒟蒻冰茶($32)如果怕甜既可以试下蒟蒻冰茶,吾会好甜而且有好多蒟蒻粒粒好有口感

京都胜牛三味套餐($228)

鲜嫩脆炸猪柳伴鳗鱼套餐($148)

蓝柑荔枝特饮($36)
白桃蒟蒻冰茶($32)
2021-06-21
2021-06-16 2176 浏览
最近因为工作需要而要去了将军澳那边工作一阵子,所以就下班後就找了将军澳的朋友一起吃个饭!而最近刚好开了这间日本来的过江龙,就正好有机会可以试试了!京都胜牛三味套餐(228元)这个全都要套餐对第一次来吃的人真的非常友好,每一款都可以试一下!一送到来,整个套餐的份量还可以,有味噌汤,燕麦饭和渍物,当然还有最重要的吉列牛!吉列牛是煮到三成熟左右的,可以直接吃,又或是用铁板再煎一下,两款口味都可以试试!直接吃会比较嫩和多汁,铁板再煎的就会再香一点,多点了嚼劲!这个三味分别有菲力牛,翼板牛和酱味薄牛,最嫩多汁的是菲力牛,然後是有点嚼劲翼板牛,最後是有了调味的酱味薄牛,每款都很不错,而酱味薄牛配饭就最好!温馨提示,可以加配温泉蛋,吃起来口感会更好更嫩滑!鲜嫩脆炸猪柳伴鳗鱼套餐(148元)日式炸猪扒也很特别也很考技巧的一道菜,这里也可以吃到,而且可以配有我很喜欢的鳗鱼!这个鲜嫩脆炸猪柳也炸得非常酥脆,内里的猪柳仍然嫩滑多汁,吃起来完全不会老,而且不油腻,很好!再来的是鳗鱼,这个也非常厚肉,入口即化,满满鳗鱼的香味,而且炸得外脆内嫩,我很喜欢!芒果奇异果味有汽特饮(36元)这个很特别,一开始只是看到黄

京都胜牛三味套餐(228元)

菲力牛

翼板牛

酱味薄牛

鲜嫩脆炸猪柳伴鳗鱼套餐(148元)

鲜嫩脆炸猪柳

鳗鱼

芒果奇异果味有汽特饮(36元)
这个很特别,一开始只是看到黄色的,但当你拌匀以後会变成绿色!喝起来奇异果味很浓,带点芒果的酸甜,配上梳打的气泡,喝起来挺清爽!
芒果奇异果味有汽特饮

白桃蒟蒻冰茶(32元)
这个白桃味很香浓,喝起来不会太甜,而且下面还配有大量的蒟蒻,吃起来非常Q弹,挺推荐!
2021-06-15
菲力牛
翼板牛
酱味薄牛
鲜嫩脆炸猪柳
鳗鱼
芒果奇异果味有汽特饮
2021-07-21 0 浏览
原来将军澳都开咗京都胜牛!见到有个鹿儿岛黑毛和牛出咗!系呢个无得去日本既时间真系好想食!🐽🐽就话仲等咩限量供应嫁,快啲入去食啦!😆我地叫咗两个sets食。鹿儿岛A4黑毛和牛西冷哗!见到都好兴奋!咬落去好juicy 外面既吉列新鲜炸起热辣辣脆卜卜!正呀!🐽🐽话你快啲食多啲椰菜丝!无咁热气😚原来点呢个日本温泉蛋食口感好滑!正呀!京都胜牛三味套餐有边三味呢、就系酱味薄牛、翼板牛同菲力牛,三种食落感觉都唔错😋我就喜欢菲力牛😊芒果奇异果特饮同白桃蒟蒻冰茶
原来将军澳都开咗京都胜牛!

见到有个鹿儿岛黑毛和牛出咗!
系呢个无得去日本既时间真系好想食!
🐽🐽就话仲等咩限量供应嫁,
快啲入去食啦!😆

我地叫咗两个sets食。

🐽🐽话你快啲食多啲椰菜丝!无咁热气😚

原来点呢个日本温泉蛋食口感好滑!正呀!

京都胜牛三味套餐
有边三味呢、就系酱味薄牛、翼板牛
同菲力牛,三种食落感觉都唔错😋
我就喜欢菲力牛😊

芒果奇异果特饮同白桃蒟蒻冰茶
  • 鹿儿岛A4黑毛和牛西冷
2021-07-18 6 浏览
Weekday 午市个阵食,冇物人,易罗位我点咗吉列牛扒(菲力牛&翼板牛),话系用和牛,就算$2xx都当然要试下啦!点知来到一食,发觉个层吉列皮特别厚-我意思系以大快活做benchmark! 其实佢肉质真系唔错,哂晒D靓牛😿阿爸叫咗吉列猪排同大虾,一样的问题,个皮太厚。个大虾其实系俾皮包到咁大的😹😹食到超腻。讲真吉列皮薄点不是挺易练的吗?Sake mojito ok 之後research 下完来唔系日本过江龙或日本人开,而系台湾开的,同隔离店段纯贞牛肉面同一个集团,唔怪得!
Weekday 午市个阵食,冇物人,易罗位

Sake mojito ok
2021-05-17
2021-07-15 10 浏览
Stuck in HK, people are crazy for new openings by foreign brands. This is one of the most popular restaurants that flooded with diners hoping to get an authentic taste from Kyoto🇯🇵 Following the original Japanese recipe, each steak is deep-fried for only 60s ⏱ for creating its enticing golden crisp while the meat stay medium rare. It is like a lock that keeps all the juice and oil inside. Got two different sets in different price ranges for my first visit. The 𝗞𝗮𝗴𝗼𝘀𝗵𝗶𝗺𝗮 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗦𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗼𝗶𝗻 was the m

Got two different sets in different price ranges for my first visit. The 𝗞𝗮𝗴𝗼𝘀𝗵𝗶𝗺𝗮 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗦𝘁𝗿𝗶𝗽𝗹𝗼𝗶𝗻 was the most premium set with limited supply. Glad to have the chance to try it.
This marbling cut was tender and juicy. A light sear🔥 on the hot pan would be enough to bring out its oil and flavour. But I probably would not order it again given the price was on the high side at HK$438💸

The 𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗧𝗿𝗶𝗼 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 was a far better option considered the price. It had 3 different cuts: Chuck Flap, Fillet and Sliced Beef.
All were fine👍🏼 except less fatty than the wagyu. It was actually better in some sense since the steak was already oily after deep frying. And the pan was like a pool of oil after some time that you wouldn’t want any more of.

I actually loved their breadcrumb batter. It was flavourful and did have the hints of bread flavour. They offered 9 seasonings and sauces for pairing too. I think the 𝗢𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗘𝗴𝗴♨️ is a must here since it could offer extra smoothness and sweetness. Go try it if you crave some Japanese experience but just the Classic Trio would do🤫

- - - - -
IG Account: afoodstagramm
2021-07-13 7 浏览
老公呀B今日放早,佢兴高彩烈地说将军澳有间日式的京都胜牛,我们虽然2年去唔到旅行,而家一个礼拜都要食2次饭,我们唔介意食好D,最紧要食出水准!京都胜牛地点很容易找,在将军澳A1出口,Donki Donki Basement, 一眼就揾到了! 环境超日夲feel, 十分舒服又有大大张的卡位!我们叫了限量的鹿儿岛A4黑毛和牛西冷及特选海产套餐!等了大概十五分锺,鹿儿岛A4黑毛和牛西冷热辣辣,肉质又香又软,配上任添的沙律及面豉汤真的很正,A4和牛肉质很有肉味和在口中溶化,加上沙律菜倒上芝蔴酱及柚子汁,真的口感十足!另外海产套餐,海老又大又新鲜,生蚝炸後仍很鲜,加上还有我最爱的海鳗,真的鲜味无比,很有水准!白桃蒟蒻冰茶有着桃子清香,呀B的蓝柑茘枝特饮很解喝,伴着和牛和海老美食,原来美食可以令人兴奋,一天的工作压力己完全消息了!
我们唔介意食好D,最紧要食出水准!

我们叫了限量的鹿儿岛A4黑毛和牛西冷及特选海产套餐!

2021-07-13
2021-07-09 27 浏览
每次过黎donki, 都会黎呢间京都胜牛食饭. 之前试过质素唔错, 所以今次再帮衬, 一解无得去日本嘅思乡之情。餐厅装修系走和风,外面嘅櫉窗会有菜式嘅模型,餐厅里面都系白木色为主,有好多卡位,,坐得非常舒服。餐厅主打和牛同吉列海鲜,见到限量供应既鹿儿岛A4黑毛和牛西冷,非常吸引,所以豪一豪佢。另外叫左个特选海产套餐。A4黑毛和牛份量好多,套餐除左有吉列和牛之外,会配椰菜丝,面豉汤。和牛有N种食法,可以点wasabi豉油,山椒盐,招牌牛排酱,咖哩酱,温泉蛋同葱花萝卜蓉汁。和牛系大约5成熟,咬落去入口即溶,一D筋都无,实在太好味,根本唔需要任何调味都已经好好味。由於朋友唔想食咁生,所以餐厅都好体贴咁提供左一块铁板,可以俾我地自行烧到要几成熟。烧左之後, 外表更香, 又有另一番味道。特选海鲜餐有吉列大虾,长长的鳗鱼,巨型炸蚝。大虾超巨型,爽口弹牙,炸得啱啱好,唔会好老。鳗鱼好大条同厚身,炸蚝好juicy,而且非常鲜甜。饮品都相当有水准,白桃蒟蒻冰茶,好有桃香,蒟蒻好爽口,又健康,唔会好似珍珠咁肥。红豆宇治冰抺茶唔会太甜,红豆好好味,抺茶又唔会好苦,非常好味。

烧左之後, 外表更香, 又有另一番味道。
特选海鲜餐有吉列大虾,长长的鳗鱼,巨型炸蚝。

2021-07-08 18 浏览
假期一家人黎MONTEREY Place地库新开既京都胜牛,记得铜锣湾都有分店,但一直冇机会尝试,今日黎到将军澳就试下。😎😎京都胜牛三味套餐 $228三味套餐摆盘超级吸引,入边有三款牛,每款牛都各有特色。酱味牛比较薄,入口即溶,我家小朋友不断同我争食🥲🥲🥲。特选海产套餐 $208海鲜好新鲜,有鳗鱼、蚝同埋超大只既海虾,平时只爱食中菜既老窦都食得好滋味。佢特别爱食炸鳗鱼,连埋酱汁食超正!老豆话第一次食咁正既鳗鱼。要我下次再带佢黎食🤣🤣。白桃蒟蒻冰茶

京都胜牛三味套餐 $228

特选海产套餐 $208

• 特选海产套餐
2021-07-06 56 浏览
今日因工作关系难得路经将军澳,去咗个新商场澳南海岸见到有间食日本🇯🇵炸物都几有特色 - 京都胜牛。坐得舒适而且人不多,职员服务态度好,店内木饰面加日式小摆设,充满日式风格。有个享用炸牛扒教学,当然唔少得点招牌菜,点左个京都胜牛三味套餐,加多个特选海产套餐京都胜牛三味系由牛不同部位组成 (翼板,菲力及薄片酱味牛) 我最锺意食後者,因为本身牛都已有鲜味,肉质好有口感,加埋少少酱汁又薄身,好juicy。特选海产套餐 - 包含两只大海虾🦐好大只啖啖肉,仲有两只生蚝加鳗鱼,呢个系好吸引,仲要点埋唔同嘅酱汁好有特色。但系全部都系炸物,食完都觉得有啲热气。柚子茶及芒果奇异果特饮见隔离枱有饮,於是我贪得意叫两杯嚟饮,个样睇落唔错不过其实饮落就不过不失啦,如果食炸物去饮都其实几夹架,中和一下热气。

京都胜牛三味套餐

但系全部都系炸物,食完都觉得有啲热气。

柚子茶及奇异果特饮
2021-05-27
2021-07-05 28 浏览
太耐冇去旅行所以一见到呢间竟然系将军澳开咗,即刻要试下,当去返个short trip。食物质素同埋服务真系完全拍得住日本既水准!京都胜牛三味套餐呢个餐有酱味薄牛、菲力牛同埋翼板牛。牛肉味好浓而且肉质够鲜嫩,炸完之後仲系红红地色既肉淋得嚟又冇筋,完全唔需要再用铁板煎熟少少,可以睇得出个师傅功力真系十足! 当然现场都有唔少人用铁板,相信系完全唔同风味,生熟完全可以自己掌握哂! 另外仲有可以refill既燕麦饭、面豉汤同埋椰菜丝沙律。个饭加咗燕麦食落口感丰富而且够哂热辣辣,面豉汤就正正常常。椰菜丝沙律加上柚子汁其实都好开胃,尤其食完炸野後可以清一清口腔,完全同日本一模一样!特选海产套餐有成只手掌咁大既虾、广岛蚝同埋鳗鱼。呢个真系好抵食,因为食材好新鲜而且又系炸得岩岩好,保留到食物鲜味又有炸浆既惹味口感。虾肉好嫩好爽口,就咁食基本上都好有鲜味!蚝系用咗广岛蚝所以味道好突出而且亦都够嫩滑! 鳗鱼第一次咁样食,鱼肉亦都保留到juicy既口感又有鱼既鲜味!另外仲嗌咗蓝柑荔枝特饮同埋日式柚子茶,两款都好足料绝对唔系就咁加糖水,特别系个特饮荔枝味浓而且清甜!最後仲有个抹茶红豆心太软,抹茶味真系好浓郁又唔

特选海产套餐

最後仲有个抹茶红豆心太软,抹茶味真系好浓郁又唔会去到苦,加埋红豆点缀真系好出色! 成餐饭都好满意。侍应亦会留意住你食既进度而问你需唔需要加饭/茶/汤,成个感觉都真系同日本一样,今餐