2021-09-25 250 浏览
好想好想去旅行但又无得去旅行唯有去下啲特色餐厅当自己去左旅行啦~今次去左日本过江龙京都胜牛感受下大和滋味吉列牛我地拣左一份吉列牛同一份吉列豚试下有咩唔同限量供应嘅鹿儿岛A4黑毛和牛西冷佢呢度嘅吉列牛上枱前已经完成好我唔驶自己动手仲简单!和牛西冷面层金黄炸粉均匀极薄内里粉嫩油亮未食已经觉得好正!除左原味吉列牛佢仲配上左几款酱汁牛汁,山椒盐,鲣鱼汁同咖哩汁仲有山葵我当然有逐款试晒最喜欢清淡少少嘅口味所以山椒盐同山葵最啱我!吉列牛入口即融A4和牛肉应记一功再者生熟度掌握得好好完全唔会老非常非常滋味!配上香口嘅麦饭可以不停不停食🤤🤤🤤🤤朋友嘅吉列豚同样炸得非常酥脆豚肉好软淋松化厚肉非常有口感好正!唔想食太贵我觉得食豚肉已经够回味!定食仲有大大份椰菜丝菜丝非常非常幼细所以好易入口配上芝麻酱或者柚子醋食可以减轻返食左炸物油腻感最後饮个面豉汤作结实在系非常非常完美嘅一餐!
好想好想去旅行
但又无得去旅行
唯有去下啲特色餐厅当自己去左旅行啦~
今次去左日本过江龙京都胜牛

仲简单!

和牛西冷面层金黄
炸粉均匀极薄
内里粉嫩油亮
未食已经觉得好正!

除左原味吉列牛
佢仲配上左几款酱汁
牛汁,山椒盐,鲣鱼汁同咖哩汁
仲有山葵

我当然有逐款试晒
最喜欢清淡少少嘅口味
所以山椒盐同山葵最啱我!

吉列牛入口即融

朋友嘅吉列豚同样炸得非常酥脆
豚肉好软淋松化
厚肉非常有口感
好正!
唔想食太贵我觉得食豚肉已经够回味!

定食仲有大大份椰菜丝
菜丝非常非常幼细
所以好易入口
配上芝麻酱或者柚子醋食
可以减轻返食左炸物油腻感

最後饮个面豉汤作结
实在系非常非常完美嘅一餐!

2021-09-21
2021-09-19 170 浏览
餐厅位於商场底层,地铁站过来只要十分钟,十分方便。餐厅座位很多,挂着一个个日式灯笼,座位与座位之间都有间隔,保持私隐和卫生。餐厅的选择很多,除了牛扒,还有很多选择。⭐️鹿儿岛A4黑毛和牛西冷(附日式温泉蛋)$438套餐除了鹿儿岛A4黑毛和牛西冷,还有温泉蛋、汤、椰菜和饭。沾牛排的酱料的有咖喱酱、牛扒汁、盐、坚鱼汤,如果想牛排再熟一点,可以要求烤炉。鹿儿岛A4黑毛和牛西冷的雪花较多,炸粉不厚,薄薄一层,牛排切得均匀。呈粉嫩色,入口超柔嫩,愈嚼愈香,外皮微脆,咬下去肉汁美味。还可以配美味清爽的胡麻酱椰菜,很解腻。⭐️特选海产套餐$208非常丰富的杂锦海产炸物,有海虾、蚝、鳗鱼。鳗鱼十分肥美,入口很香很美味。海虾尺寸不小,入口爽甜。炸生蚝大大只,入口甘甜。可以搭配塔塔酱、萝卜茸或山葵,更有风味。⭐️白桃蒟蒻冰茶$32茶浓淡适中,配上蒟蒻,口感极佳,烟烟韧韧,很爽口。⭐️日式柚子茶$28柚子茶既有茶味又有柚子香气,解腻一流。
餐厅位於商场底层,地铁站过来只要十分钟,十分方便。

餐厅座位很多,挂着一个个日式灯笼,座位与
座位之间都有间隔,保持私隐和卫生。

餐厅的选择很多,除了牛扒,还有很多选择。

⭐️鹿儿岛A4黑毛和牛西冷(附日式温泉蛋)$438

套餐除了鹿儿岛A4黑毛和牛西冷,还有温泉蛋、汤、椰菜和饭。

鹿儿岛A4黑毛和牛西冷

呈粉嫩色,入口超柔嫩,愈嚼愈香,外皮微脆,咬下去肉汁美味。

还可以配美味清爽的胡麻酱椰菜,很解腻。

⭐️特选海产套餐$208

非常丰富的杂锦海产炸物,有海虾、蚝、鳗鱼。

鳗鱼十分肥美,入口很香很美味。

特选海产套餐

海虾尺寸不小,入口爽甜。

炸生蚝大大只,入口甘甜。

可以搭配塔塔酱、萝卜茸或山葵,更有风味。

⭐️白桃蒟蒻冰茶$32
白桃蒟蒻冰茶

茶浓淡适中,配上蒟蒻,口感极佳,烟烟韧韧,很爽口。

⭐️日式柚子茶$28

柚子茶既有茶味又有柚子香气,解腻一流。
$388.5 (晚餐)
2021-09-08 295 浏览
数一数💅🏻原来都有成两年无返过鄕下🤨 行Donki行到思乡病发作, 就落左去basement食呢间出名吉列牛嘅🇯🇵过江龙✨🐮京都胜牛三味套餐锺意食牛嘅朋友记住唔好错过呢个可以一次过试哂菲力牛/翼板牛/酱味薄牛嘅set呀😉 配搭自家制粉浆炸一分钟, 啲牛炸出嚟表面金黄酥脆肉质鲜嫩✨菲力牛最啱无牙嘅人🙆🏻‍♂️另外两款就要𡁻多几吓. 跟set仲有几款酱汁, 个人觉得椒盐同鲣鱼汁同啲肉最match✨🐷鲜嫩脆炸猪柳伴鳗鱼套餐炸猪柳比牛更厚身同外层更松脆, 但咬落感觉无牛咁嫩.不过配埋猪扒酱汁同埋俾你自己边食边磨嘅芝麻, 味道都唔错✨炸鳗鱼就真系几特别, 外脆内嫩无令我失望✨相信好多人平时食吉列鱼柳入面都唔会系鳗鱼😉食完炸嘢要食返啲甜品冷静一下🧊 其中一个set加左麻糬雪糕糯米糍 🍨同埋白桃蒟蒻冰茶🍹个人推介雪糕糯米糍✨另外留意返呢度跟set嘅面豉汤, 椰菜丝沙律同白饭系可以无限refill, 唔够饱嘅朋友可以再嗌✨不过用餐时间只有90分钟, set嘅炸物份量都几多, 唔使refill都饱☺️

🐮京都胜牛三味套餐

🐷鲜嫩脆炸猪柳伴鳗鱼套餐

• 京都胜牛三味套餐
  • 白桃蒟蒻冰茶
  • 麻糬雪糕糯米糍
2021-07-18 1530 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5日本炸牛排专门店「牛カツ京都胜牛」品牌於2014年,带着多款吉列美食在日本关西京都站前开店,旋即登上日本Twitter热搜榜第一位;翌年更进军关东,并在短时间内於东京开设二十家分店,及至其他日本地区,实力不容置疑~ 💪🏻在2021年初,京都胜牛终於来到香港,最近更在将军澳开第二店,我也终於和家人一试~ 餐厅主打各个部位的吉列牛,选用美国及纽澳牛肉,配搭自家调配粉浆高温快炸60秒,外脆内软。吉列牛上桌时大约三分熟,店员特意询问我们是否要用小型烧炉翻热,还附设1分钟漏斗计时器 ⏳(套餐白饭、面豉汤和沙律椰菜可无限添食)💋 极上和牛M9後腰脊 ($285)不得不试主打套餐M9和牛,外层薄薄的脆浆炸得金黄酥脆,牛肉鲜嫩多汁,油脂分布均匀,肉质软腍可口,入口即溶,用烧炉轻轻每边烧5-10秒更香口💋 京都胜牛三味套餐 ($228)招牌吉列牛外层金黄酥脆,牛肉同样鲜嫩,套餐可以一次过品嚐厚切菲力牛、炸翼板牛及薄片酱味牛,可随意配搭咖喱酱、鲣鱼汁、椒盐及芥末酱油等多款沾酱;菲
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服务:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

(套餐白饭、面豉汤和沙律椰菜可无限添食)
💋 极上和牛M9後腰脊 ($285)

💋 京都胜牛三味套餐 ($228)
招牌吉列牛外层金黄酥脆,牛肉同样鲜嫩,套餐可以一次过品嚐厚切菲力牛、炸翼板牛及薄片酱味牛,可随意配搭咖喱酱、鲣鱼汁、椒盐及芥末酱油等多款沾酱;菲力软腍,牛味浓郁,而翼板和薄片酱味牛则较有嚼劲

💋 香芋珍珠奶茶 ($28)
出奇地在日式餐厅见到珍珠奶茶的踪影 😂 老公点了香芋珍珠奶茶🧋,竟然有意外惊喜,芋头味浓、珍珠有嚼劲,不错

💋 芒果奇异果特饮 ($36)
普通有芒果和奇异果味的梳打,正常发挥
极上和牛M9後腰脊
香芋珍珠奶茶
2021-07-17
极上和牛M9後腰脊
香芋珍珠奶茶
2021-07-15 919 浏览
京都胜牛也进驻将军澳了,紧接着会多介绍一下将军澳不同的新餐厅🍴这里的装潢一贯日系和风的感觉,天花挂了一个个的灯笼,舒服温暖的木色调,贴心有礼的服务,感觉真的像去日本~ 套餐均附渍物前菜、椰菜沙律、麦饭及味噌汤。这次选了限量供应的鹿儿岛A4黑毛和牛西冷附日式温泉蛋。采用日本产地的黑毛和牛西冷,高级的肉品完美呈现霜降雪花,油花分布均匀,脂香丰富。西冷的肉质超细嫩,真的入口即化!可叫店员提供铁板,轻轻一炙将和牛的肉脂香带岀,口感依然保持柔嫩,迷人的味道~沾酱有芥末酱油、山椒盐、招牌牛排酱、咖啡酱、日式温泉蛋和葱花萝卜蓉汁,选择性很多样化,总有一款合自己的口味。我挺喜欢葱花萝卜蓉汁的,酸甜开胃另点了一份特选海产套餐。海鲜三味有炸广岛蚝、大海老伴鳗鱼,这个套餐完全满足了对海鲜的需求与渴望。每款的份量都很大方,尺寸超巨的,而且且炸得乾身酥脆不油腻,值得一赞。大海老肉质Q弹鲜美,而鳗鱼肥美厚实,不用沾酱已很惹味!炸广岛蚝味道鲜甜浓厚,口感饱满多汁,加一点柠檬汁和沾一些秘制他他酱很好吃呢饮品选了清新的芒果奇异果特饮和口感一流的白桃蒟蒻冰茶🍹 蒟蒻QQ的很有咬口。

套餐均附渍物前菜、椰菜沙律、麦饭及味噌汤。

6天前 0 浏览
今日好想食吉列野🤭🤭系将军澳行下行下就见到呢间京都胜牛,就觉得应该要试下😆😆首先讲下餐厅嘅环境,里面嘅装修都好日系,有种好似去咗日本嘅餐厅咁,感觉好似去咗个旅行,另外位置上都好宽敞,令我坐得好舒服自然食得好开心🥳跟住我就叫左招牌既吉列牛,一望就觉好香口,咬落去吉软熟,岩岩好,系我锺意既质感!!😛😛份量方面我都觉好足够,就算好似我呢d大肥仔,食量惊人既人都食唔哂,所以放心!绝对食得岩,抵食夹大件😍😍😍

2021-10-08 0 浏览
📍京都胜牛 , 将军澳 Tseung Kwan O唔驶排好耐就有得食👍🏻🐮元祖炸牛排套餐 $158吉列牛厚薄适中。pan 另上比你自己控制烧到几熟。肉同脂肪比例平均,简直系入口即溶🤩有几款唔同嘅酱料配搭, 个人偏好配玫瑰盐👍🏻🐷香脆炸里脊猪扒套餐 $138猪排都几大块👍🏻 头尾脂肪会多少少但可接受👌🏻同芝麻酱一齐食好开胃。每个套餐都包麦饭,椰菜沙律,味噌汤。食晒成个餐好饱好满足👍🏻👍🏻
📍京都胜牛 , 将军澳 Tseung Kwan O
唔驶排好耐就有得食👍🏻
🐮元祖炸牛排套餐 $158
有几款唔同嘅酱料配搭, 个人偏好配玫瑰盐👍🏻

🐷香脆炸里脊猪扒套餐 $138

香脆炸里脊猪扒套餐
香脆炸里脊猪扒套餐
2021-10-01 5 浏览
{鹿儿岛A4和牛西冷😆} #京都胜牛 .由於我同Best fd都系住将军澳,我哋经常去将军澳海滨试新餐厅!😆😆.❣️ 鹿儿岛A4和牛西冷 $438套餐有面豉汤,日式温泉蛋!九片和牛西冷😍和牛油脂丰富,但系肉味实在比较淡,如果锺意食肉味浓郁嘅人就唔系几适合啦!.❣️特选海鲜套餐 $208呢个餐就冇日式温泉蛋!有两块鳗鱼,蚝,大虾!份量好多!皮炸得好脆! 口感唔错!.❣️白挑蒟蒻冰茶 $32唔会太甜,蒟蒻口感好正👍🏻同白桃同茶好衬!.❣️蓝柑荔枝特饮 $36呢个对我来讲偏甜左少少,但系荔枝果肉就好好味😋.📝总结俾我想像中多人食,环境好阔落,舒适,张枱够大张!服务态度好好,会介绍唔同嘅酱汁俾我哋🤍.🤍食完俾分时间🤍🍔食物: 7/10🏝环境: 8/10👩🏻‍🍳服务: 8/10📸打卡: 9/10🔥推介: 7/10.📍 京都胜牛 将军澳澳南海岸唐俊街23号MONTEREY Place地库B03号舖#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃货 #hkfoodie #hkfood #foodie #hk #food #hongkong #hkig #将军澳美食 #将军澳 #京都胜牛
{鹿儿岛A4和牛西冷😆}
#京都胜牛
❣️ 鹿儿岛A4和牛西冷 $438
套餐有面豉汤,日式温泉蛋!九片和牛西冷😍
❣️特选海鲜套餐 $208
❣️白挑蒟蒻冰茶 $32
唔会太甜,蒟蒻口感好正👍🏻同白桃同茶好衬!
❣️蓝柑荔枝特饮 $36
呢个对我来讲偏甜左少少,但系荔枝果肉就好好味😋
📝总结

📸打卡: 9/10
🔥推介: 7/10
📍 京都胜牛

2021-09-20 27 浏览
位於将军澳海滨旁边的商场地库,一系列的餐厅食肆都是新开的,这间是日本过江龙之招牌吉列牛专门店,主打牛各部位,还有其他炸物、海鲜菜式,如炸三文鱼、鳗鱼、猪扒等。名物:京都胜牛三味套餐套餐有味增汤、前菜渍物及麦米饭;而主角的共三款,炸翼板、菲力、酱味牛;配上沾牛肉的酱油、盐及咖喱。招牌的吉列牛,上桌时牛肉只有三成熟。外层涂上粉浆,薄薄一层。每一份外皮都炸得金黄脆口。菲力及调了酱汁的牛肉相对最软腍;翼板则很有嚼劲;肉的脂肪比例平均,虽然是炸物,但入面的肉质软腍柔软,蘸点酱汁,浓而不腻。薄片酱味牛本身已经是用了自家调制酱汁腌制,味道带点甜,最适合佐饭吃。旁边更备有烧炉,如果略嫌肉太生的话,可以放上炉上烧一烧,煎香後的味道更为突出。饮料:芒果奇异果有汽特饮 吃完重味的盛宴後,口腔有点腻且乾涸。清新的水果种类,芒果带微甜配上奇异果的酸溜溜,蛮解渴之饮料。
名物:京都胜牛三味套餐

套餐有味增汤、前菜渍物及麦米饭;
而主角的共三款,炸翼板、菲力、酱味牛;
配上沾牛肉的酱油、盐及咖喱。
煎香後的味道更为突出。
饮料:芒果奇异果有汽特饮

🥩🤍🇯🇵亚洲最具影响力的日本炸牛排🥩我就系嗰日睇完youtube我就知道我一定要去试😋😋😋原来就系将军澳DONKI同一个商场basement位置 我扮住自己去左京都🇯🇵先啦😛呢到全部都系一Set咁叫有晒Miso Soup🍲前菜 呢到沙律🥗燕麦饭🍚同汤都系可以无限♾️Refill 呢到系跟燕麦饭 一问之下因为燕麦饭有助肠道蠕动 呢个概念真系几好😃👍🏻👍🏻我就要左个板翼牛Set😋🥩我就要试晒佢地7种唔同嘅调料去配搭唔同食法 有🤍山椒盐🤍咖哩 招牌牛扒酱🤍葱花萝卜蓉🤍芥末酱油🤍日式温泉蛋🤍和风酱汁每张枱上边仲有日式芝麻酱或者柚子醋for沙律🥗自行配搭 我个板翼牛上到枱 外层炸衣包住吉列牛扒三成熟 🙌🏻🙌🏻对我嚟讲就好perfect 如果想熟小小 佢哋亦都准备咗少煎Pan等顾客自己喺枱煎出自己想要嘅成数 好似我就煎返熟比我个囡 一比完佢之後佢就食唔定 我自己得返4嚿😂😂老公👨🏻就试佢地香脆炸里脊猪排套餐🐽炸到金黄色每件都系厚切😍脂肪同肉比例系均匀 唔会过肥但绝对唔会乾身 仲有佢地炸蚝 🦪🦪二大只炸衣唔会过厚 外层脆卜卜👍🏻✌🏻✌🏻食得咬开一啖之後要小心 因为真系好多汁😂😂要留意返唔好辣亲个咀 配
原来就系将军澳DONKI同一个商场basement位置
我就要左个板翼牛Set😋🥩
老公👨🏻就试佢地香脆炸里脊猪排套餐🐽
🦪🦪二大只炸衣唔会过厚 外层脆卜卜👍🏻✌🏻✌🏻食得咬开一啖之後要小心 因为真系好多汁😂😂要留意返唔好辣亲个咀 配埋他他酱so good !!!

2021-08-29 49 浏览
吉列牛餐厅愈开愈多,自从在秘吃过後,已深深爱上吉列牛🐮知道最近有一间日本过江龙来港开店,又为一众foodie推介,难得平日下午放假,刚好约了朋友在将军澳相聚,便选择到这家京都胜牛嚐嚐,可惜超级失望🙃⁡👉🏻食物: 2.5/5⁡▪️京都胜牛双味套餐包括了菲力及翼板,前煮接近3成熟、肉质较软,但两者都淡而无味,牛味欠奉,此为最大败笔。🙅🏻‍♀️而酱料方面,都没有太大惊喜。⁡▪️香脆炸里脊猪扒套餐正正常常,但猪扒略为韧、肉质柴。⁡加上当日是平日,店内只有少几枱客人、几乎全场空枱,但入座时在门外扰攘了好一会才让人入座。枱上有提供迷你炉具供煎熟牛块,但叫了侍应几次才帮忙点火。整个用餐体验都一般,可一不可再。🙅🏻‍♀️

👉🏻食物: 2.5/5

▪️京都胜牛双味套餐
▪️香脆炸里脊猪扒套餐
正正常常,但猪扒略为韧、肉质柴。

2021-08-28 81 浏览
呢间食店开左好几个月,成日经过都无食,今日决定试一试。睇餐牌觉得炸M9後腰脊好吸引,於是入去一试。我地叫左M9後腰脊($285)同胜牛双味($198),谂住几种肉质都试一试,另外加左个炸广岛蚝($48)。上菜好快。我试左炸蚝先,怕冻左会腥。首先讲,蚝好热,都鲜味,相信系现炸,不过个炸皮极厚,只蚝系大左一倍,有啲失望。套餐有面豉汤,椰菜丝,白饭,腌菜,饭菜汤都可以任添。胜牛双味同M9後腰炸皮都好薄,上枱唔算好热。三款肉肉质都好淋,但重点系无牛味!连啲酱汁都拯救唔到无味呢一点,个咖哩酱好味精。本来见到人地有铁板烧牛肉,但我呢枱无职员offer帮手,结果我地都系就咁食算。总结,一试无回头。
呢间食店开左好几个月,成日经过都无食,今日决定试一试。

总结,一试无回头。
2021-08-19 58 浏览
夜晚到将军澳食晚饭社交平台 search 到依间餐厅 都唔少人推介,就黎试下入餐厅服务态度系好好,有人带位每次上菜都会讲系点食我地简左既牛 建议系3成食都愿意帮我地拎铁板黎再烧下我地加菜 都好快送上服务系好好食物方面牛 我地简左两味:菲力牛 翼板牛侍应话师博建议,牛都系3成最好食所以系唔会有铁板自己烧既部分食落去有啲位好多筋,好韧有啲位系好软身,好食 但好似睇彩数甘 旁边有三款汁,食落去系试唔到咩味可能我味蕾比较差如果大家试到可以讲下食评猪简左:炸里脊猪排套餐个猪好软身,仲有肉汁,好易咬外脆内软,依个部位偏瘦小食:炸蚝最好食系依个蚝,好大只,一啲都唔会有腥味,推荐饮品:抹茶红豆饮落去似水,味道好淡
夜晚到将军澳食晚饭
社交平台 search 到依间餐厅
都唔少人推介,就黎试下

入餐厅服务态度系好好,有人带位
每次上菜都会讲系点食

食物方面
牛 我地简左两味:菲力牛 翼板牛
侍应话师博建议,牛都系3成最好食
所以系唔会有铁板自己烧既部分
食落去有啲位好多筋,好韧
有啲位系好软身,好食
但好似睇彩数甘
旁边有三款汁,食落去系试唔到咩味
可能我味蕾比较差
如果大家试到可以讲下食评

猪简左:炸里脊猪排套餐
个猪好软身,仲有肉汁,好易咬
外脆内软,依个部位偏瘦

小食:炸蚝
最好食系依个蚝,好大只,一啲都唔会有腥味,推荐

饮品:抹茶红豆
饮落去似水,味道好淡
去开将军澳DONKI行下,见未停雨就顺便试下最近进驻将军澳南嘅京都胜牛,期待咗好耐终於食到🤣原本都知道呢间出名食吉列牛,但系食落都好有惊喜,加上采用日系风格装修,环境好阔落,坐得都好舒服!每个主菜都分别有唔同酱汁畀你点吉列牛食。一上菜侍应都会同你简单介绍下有咩酱汁。包括芥末酱汁(较经典食法)、山椒盐、招牌牛排酱、咖喱酱等。翼板牛食落好嫩,唔会过老,质感香软。大虾真系劲大只,差唔多有碟嘅直径咁长,亦好新鲜。个人最锺意点甜甜地嘅咖喱汁,同吉列牛最夹!牛肉质感都一样咁嫩,而呢个套餐除咗大海老套餐嘅酱汁之外,亦都可以点葱花萝卜蓉汁,味道酸酸甜甜几开胃,可以解腻。而食炸鳗鱼嘅感觉好特别,有平时食蒲烧鳗鱼嘅味道😂棉花糖表面一边系黄豆粉,一边系苦苦地嘅抹茶粉,碗铺咗啲朱古力曲奇、抹茶粉、消化饼碎可以点。棉花糖有烧过,有焦糖味道,比较偏甜,但配合雪糕食就可以中和返,冇咁腻。送上台嘅时候仲系暖暖地,蛋糕食落湿润,而且流心,果然抹茶同红豆先系perfect match。特登叫少冰,整体味道偏淡咗少少。白桃蒟蒻冰茶 $32饮落酸酸甜甜,叫咗少甜,甜味刚好,蒟蒻可以更q弹。
名物翼板伴大海老套餐

名物翼板伴鳗鱼套餐

棉花糖雪糕

抹茶红豆流心蛋糕 $58

特登叫少冰,整体味道偏淡咗少少。

白桃蒟蒻冰茶 $32
饮落酸酸甜甜,叫咗少甜,甜味刚好,蒟蒻可以更q弹。
红豆宇治冰抹茶
2021-08-09
名物翼板伴大海老套餐
名物翼板伴鳗鱼套餐
棉花糖雪糕
抹茶红豆流心蛋糕 $58
红豆宇治冰抹茶
2021-08-12 84 浏览
京都胜牛今年二月在铜锣湾开设香港首间分店,人气高排长龙,加上网上评价好坏参半,令窝夫一直没有太大的意欲光顾,直至最近将军澳开了分店,便找机会去解乡愁。平日午饭时间光顾,不用等位,坐下来看过餐牌,便可扫QR code落单。在京都胜牛当然要试招牌吉列牛,窝夫点了京味胜牛双味套餐($198),一次过试齐菲力牛和翼板牛。京都胜牛选用美国及澳纽牛肉,采用日本技术乾面包粉,快炸一分钟,炸出三分熟的吉列牛,外层金黄酥脆。跟上图的翼板牛相比,窝夫比较喜欢厚切的菲力,第一口先嚐原味,肉味浓,肉质软嫩,厚厚的啖啖肉,感觉满足。之後慢慢试不同的调味,托盘上由上至下放了酱油、山椒盐、招牌牛排酱及和风咖喱酱。上桌时咖喱香气扑鼻,咖喱酱用来拌饭一流。窝夫一向只知吃鱼生时要蘸芥末酱油,原来将吉列牛沾上酱油,并佐以芥末享用,是最经典的食法,味道真的不错。招牌牛排酱用芝麻和大量蔬菜特制,味道鲜甜,令牛排更加滋味。桌上有其他调味料如玫瑰盐和七味粉等,还有沙律专用的胡麻酱及和风沙律酱。套餐的麦饭、椰菜沙律和味噌汤可以续加,窝夫加了一份椰菜沙律,淋上味道带酸的和风沙律酱,清新开胃。窝夫可以接受三分熟的吉列牛,不过也取了烧炉稍

京味胜牛双味套餐

翼板牛

菲力牛

椰菜沙律

窝夫可以接受三分熟的吉列牛,不过也取了烧炉稍为煎一煎部分吉列牛,热力将脂肪融化,别有一番风味。
2021-06-17
京味胜牛双味套餐