2024-10-16 120 浏览
午飯時間顧客不多,所以入去試試,點咗食物,一早已經聲明趕時間希望可以快少少。落咗order15分鐘後,我追佢哋才被告知冇食材,但係已經趕時間要走, 話要cancel,然後竟然話唔俾cancel仲要大聲夾惡! 朋友出餐時間至少都20分鐘,午飯時間分秒必爭出餐時間耐,態度惡劣!食物質素亦都唔係太好,結果換來午餐時間坐咗喺餐廳度但係沒有食午飯,唔會再幫襯第二次!今時今日佢仲可以咁樣嘅服務態度,希望佢真係生存到!
今時今日佢仲可以咁樣嘅服務態度,希望佢真係生存到!
本來落單時我叫的杯凍奶茶走甜少奶,來到時杯凍奶茶奶太多冇茶味,我叫她(帶眼鏡女侍應)加返啲茶膽,但加左茶膽後啲冰已經溶曬,然之後我叫左另外個女侍應加返少少冰落去,另外個女侍應攞冰俾我嗰陣時,帶眼鏡個女侍應(可能係老闆娘)話另外個女侍應好攞冰俾我,甘大間餐廳連個冰底都睇吾開,就算你哋同我講冰底要加錢我都冇所謂㗎!冇必要咁樣做,反之亦然甘樣做更加令到間鋪cheap曬!幫襯左咁耐,以後絕不會再幫襯。趕客⋯⋯她態度更是極之惡劣
2024-08-04
午餐
2024-03-11 901 浏览
星期六下晝三點左右,又同侄仔補完習,專登坐三個站入黎柴灣食京都。我同侄仔講,咪睇佢喺屋邨商場,黑咪忟咁,其實都幾好味架!。食物魚生飯蒸蛋套餐$72侄仔唔想食熱氣野,就選了魚生飯。不過原來細路仔唔食飯上面嘅醃瓜同酸薑之餘,蒸蛋都唔食。我幫佢食蒸蛋,唔係新鮮蒸好,但味道都OK,如果午市人多時間熱辣辣應該仲好味。我見佢碗湯都好似幾多料。牛肉烏冬$60我本身唔係好鍾意食烏冬,但黎親都幾乎只係食烏冬,覺得好彈Q,碗野賣相都非常開胃。一定要叫豬骨湯!跟餐都有沙律,原來兩個餐跟的沙律未必一樣。呢個餐仲跟多個手卷,材料係隨機,今次係螺肉,我比左侄仔食。另外兩個餐都跟野飲,我地叫左麥茶,唔需要另外加錢。。氣氛間餐廳真係好隨心,乜歌都播,侄仔問點解會播一堆國語歌,然後又夾一首lady gaga,我都唔識解釋。。服務每次黎都覺得侍應姐姐態度幾好,係收銀果個男人態度麻麻,可能欠缺笑容啦...。總結覺得京都好抵食,就算星期六加左一都覺得佢價錢合理。又多位同埋幾好坐。如果有甜品就好。

。食物

魚生飯蒸蛋套餐$72

魚生飯加蒸蛋套餐

牛肉烏冬$60

牛肉烏冬定食

另外兩個餐都跟野飲,我地叫左麥茶,唔需要另外加錢。

。氣氛

。服務

。總結

2024-03-09
魚生飯加蒸蛋套餐
牛肉烏冬定食
2023-07-20 1205 浏览
難得去到柴灣,去下全柴灣唯一一間的烏冬店。不過,不是食烏冬。 而是去食日式咖哩,男人個胃大d,如果衹食烏冬的話,可能要食兩三碗才足夠。 言歸正傳,咖哩豬排飯有蛋,surprise 。不過不是蛋包飯,你想多了。其實質量不錯的,如果是一碗碗 親子丼蛋蓋飯的話,是有分加的。豬排可以厚d。

2022-06-25 1591 浏览
聽說柴灣是美食沙漠,也有同感,除了很少特色餐廳或 cafe,日本餐廳也很少,第一次進去這間日式料理吃晚餐,都是選擇吃日式定食: ~蒜香牛柳粒飯定食(Stir-fried Garlic Beef with Rice) ~自家製豬軟骨定食配手打烏東(Homemade Pork Soft Bone with Handmade Udon) 我吃的是蒜香牛柳粒飯定食,可能需時製作,等了一陣子,但端來時色彩美觀,竟然有蟹柳和蛋絲,有點驚喜,而牛柳粒吃起來易咀嚼,一點也不韌,就連前菜中華沙律和飯也好吃,真的比我想像中美味啊 😋 這次選擇吃日式定食沒選錯呢 🍱🥢

~蒜香牛柳粒飯定食

~自家製豬軟骨定食配手打烏東

2021-09-29 1429 浏览
呢度係一間平價既日本菜餐廳 ,午市定食豐富抵食,水準唔錯,可以試試壽司盛定食 包湯,沙律,12件壽司12件壽司,每款都不盡相同,三文魚,甜蝦,蟹柳,赤貝,八爪魚,玉子燒等12款口味唔會切得太薄,壽司飯亦唔會好大件,都係一口食一件魚肉新鮮度合格,夠光澤,油脂感都唔錯,入口幾香魚脂味配埋湯同沙律,男仔食12件都會覺得幾飽日本燒鯖魚 汁燒和牛 配三文魚刺身定食便當盒一開4,一格放燒魚柳,三片厚切三文魚,日式螺肉沙律,和風牛肉白飯,麵豉湯一碗汁燒牛肉,燒汁甜甜地,最岩拌飯食,三文魚厚切,件件相同厚度近1CM又肥又嫩口感嫩滑肥美, 燒鯖魚就有半件,魚皮好脆身,肉質都幾滑,仲幾重魚油味性價比高,抵食柴灣華廈街2號環翠商場地下19-20號舖消費$150

壽司盛定食 包湯,沙律,12件壽司
唔會切得太薄,壽司飯亦唔會好大件,都係一口食一件
魚肉新鮮度合格,夠光澤,油脂感都唔錯,入口幾香魚脂味
配埋湯同沙律,男仔食12件都會覺得幾飽

日本燒鯖魚 汁燒和牛 配三文魚刺身定食
白飯,麵豉湯一碗
性價比高,抵食

柴灣華廈街2號環翠商場地下19-20號舖
消費$150
2021-05-16 1308 浏览
斷斷續續食左一段時間,食物質素越來越差,壽司真係不知所謂,又爛又穿窿都好意思拎出嚟,見到真係忍唔住X咗聲,另外仲點左手卷同小卷,d飯非常熱同杰,紫菜非常冧,除左叫做坐得稍為舒服,比唔到自己再去既理由

2021-05-16
2020-05-21 2371 浏览
📍#京都日本料理📍Kyoto Japanese Restaurant.🇭🇰 香港柴灣華廈街2號環翠商場地下2號舖🇭🇰 Shop 2, G/F, Wan Tsui Shopping Centre, 2 Wah Ha Street, Chai Wan, HK.#柴灣 #日本菜 #MFJ柴灣 #MFJ日本菜 #ChaiWan #JapaneseFood #MFJ_ChaiWan #MFJ_JapaneseFood.人均消費: HKD150.味道: 👅👅賣相: 👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆.Ⓜ️#牛肉火鍋 HKD88樣子不算太吸引,但味道不過不失材料頗多,一邊煮,湯一邊跳出來😂 Ⓜ️#汁燒牛肉窩蛋飯 HKD59牛肉無想像中燒汁的惹味不過HKD59又幾抵食 👎🏻#角切魚生飯 HKD69所以魚生都好唔新鮮,有些有點霉,有些有點鯹這個沒下次 ⭐️#鹽燒鯖魚 HKD39燒得不全,皮脆肉香,不蘸汁都好味 Ⓜ️#鹽燒牛舌 HKD35牛舌比較乾身,但味道可以 ⭐️#燒雞泡魚乾 HKD53燒雞泡魚乾的確比較少出事🤣燒得香口惹味,少少帶甜的蘸沙律醬好味 Ⓜ️#雜錦天婦羅
📍#京都日本料理
服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆
Ⓜ️#牛肉火鍋 HKD88
樣子不算太吸引,但味道不過不失
材料頗多,一邊煮,湯一邊跳出來😂
牛肉火鍋

Ⓜ️#汁燒牛肉窩蛋飯 HKD59
牛肉無想像中燒汁的惹味
不過HKD59又幾抵食
汁燒牛肉窩蛋飯

👎🏻#角切魚生飯 HKD69
所以魚生都好唔新鮮,有些有點霉,有些有點鯹
這個沒下次
角切魚生飯

⭐️#鹽燒鯖魚 HKD39
燒得不全,皮脆肉香,不蘸汁都好味
鹽燒鯖魚

Ⓜ️#鹽燒牛舌 HKD35
牛舌比較乾身,但味道可以
鹽燒牛舌

⭐️#燒雞泡魚乾 HKD53
燒雞泡魚乾的確比較少出事🤣
燒得香口惹味,少少帶甜的蘸沙律醬好味
燒雞泡魚乾

Ⓜ️#雜錦天婦羅 HKD36
不難吃但無味,蔬菜類較乾
雜錦天婦羅

Ⓜ️#芝士年糕 HKD24
芝士香可以,但年糕不夠煙韌,中規中矩
芝士年糕

食物質素一向一般,不過近近地過個日本菜癮可以接受
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #foodporn #fooddiary #相機食先 #食好西 #香港美食指南 #美食推介
鹽燒鯖魚
燒雞泡魚乾
3月2日 壽司司傅唔帶口罩,見到同waiter講,佢提他帶,佢堅持不帶。仲要同同事有講野。之後我再提出,我擔心衛生。waiter再提佢,佢都唔帶。呢個係基本 處理刺身的衛生問題,再加上肺炎的飛沫問題。決定不會再食。
3月2日
之後我再提出,我擔心衛生。waiter再提佢,佢都唔帶。

呢個係基本 處理刺身的衛生問題,再加上肺炎的飛沫問題。

決定不會再食。
呢間所謂嘅日本餐廳,大家去幫襯佢之前真係要諗諗有無其他選擇。我叫嘅係外賣速遞,佢嘅難食程度令我忍唔住再開account留個comment,首先食物質素,佢嘅壽司只係爭鮮質素,大家可以當食緊爭鮮嘅堂食,另外氣憤嘅係叫左2個壽司set 成20件壽司,佢可以淨係俾兩支魚仔型豉油,咁大間鋪咁孤寒,真係未試過食日本野食得咁唔想再幫襯同要留言提下同區食客,呢區其實有其他日本餐廳,大家行過入去幫襯之前真係要諗諗。
2019-12-07
外卖送餐
2019-11-11 935 浏览
今日行完山後,太肚餓一坐低即刻叫左1份三文魚同吞拿魚牛肉火鍋,鰻魚飯,天婦羅~刺身無咩特別,不過不失牛肉火鍋配料好多(追加多份牛肉)~爐都好夠熱👌🏻👌🏻好食天婦羅鬆脆,唔會炸到乾爭爭👌🏻👌🏻鰻魚飯無咩特別但反而價錢令我喜出望外~食左甘多野每人都只係138蚊
今日行完山後,太肚餓
一坐低即刻叫左1份三文魚同吞拿魚
牛肉火鍋,鰻魚飯,天婦羅~
刺身無咩特別,不過不失
牛肉火鍋配料好多(追加多份牛肉)~爐都好夠熱👌🏻👌🏻好食
天婦羅鬆脆,唔會炸到乾爭爭👌🏻👌🏻
鰻魚飯無咩特別
但反而價錢令我喜出望外~
食左甘多野每人都只係138蚊
2019-11-10
2019-10-22 793 浏览
短途旅程回來, 搭下午機,喺飛機度食咗飛機餐, 半飽嘅狀態之下,晚餐又唔想食得太多。所以選擇咗喺屋企附近搵食😚😚😚呢間日式食品店, 主打平價日式快餐, 幾十蚊就有一個餐㗎啦。 本來想試下堂食 , 但係太多人排隊 , 預計都要等半個鐘以上 , 只好放棄轉揀外賣 ,喺門口見到佢哋嘅餐牌, 手捲都係大約20蚊一個, 都算幾抵食。最後嗌咗兩個手捲, 軟殼蟹手捲+ 炸蝦天婦羅手捲。🍱🍙手捲嘅size都算大件夾抵食, 炸蝦天婦羅 鬆脆 味道都算ok。 炸軟殼蟹嘅份量都唔少, 而且仲加埋我最鍾意嘅蟹子😋😋不過由於外賣嘅關係,紫菜已經淋咗有啲韌😂😂
所以選擇咗喺屋企附近搵食😚😚😚

最後嗌咗兩個手捲, 軟殼蟹手捲+ 炸蝦天婦羅手捲。🍱🍙

不過由於外賣嘅關係,紫菜已經淋咗有啲韌😂😂

2019-10-21
2019-10-06 459 浏览
風雨飄搖的日子,銷售員A和會計員M亦只能在區內覓食,嘗試在美食沙漠之中,找出僅有的綠洲。周日晚上來到位於環翠商場內的日本料理,顧客亦算多,可能大家亦被迫留在當區內。餐廳空間嘗可接受,座位亦未算太迫。壽司定食: 港式日本餐廳,水準亦不能要求太多,魚生一般,新鮮程度一般,壽司飯味道一般,湯味道一般,無法用心品嘗,只能作充飢之用途。牛肉湯烏冬: 普通水準,份量剛剛好,作為充飢用確實為正確之選擇。然而,餐廳服務員服務態度則有改善空間。銷售員回頭指數: 2分

然而,餐廳服務員服務態度則有改善空間。

銷售員回頭指數: 2分
2019-10-06
2019-09-21 371 浏览
今日午餐食咗個豬骨濃湯湯底嘅,豬軟骨湯烏冬。噉佢個豬骨湯底真係幾濃郁架,配埋啲烏冬食,真係幾正,另外佢啲豬軟骨脂肪比例相當好,咬落去好好軟身,但係又有口感。呢個餐會配埋兩件壽司,價錢56元,仲有會配埋杯嘢飲嘅。
今日午餐食咗個豬骨濃湯湯底嘅,豬軟骨湯烏冬。

呢個餐會配埋兩件壽司,價錢56元,仲有會配埋杯嘢飲嘅。
2019-09-08 349 浏览
天氣熱特別想食日本野,尤其係壽司🍣🤤帶子同甜蝦幾新鮮好味,其他亦都正常本身係烏冬,但轉左做蕎麥麵,豬骨湯底都幾濃郁,肥牛亦幾好食唔會好肥食物份量都幾大份,價錢亦算合理(蕎麥麵個餐60幾蚊跟埋野飲),味道不過不失,有機會會再幫襯,但認同其他食評中有提過的桌子空間太小,放下盤子後便已幾乎佔用了整個桌面的空間,侍應放下餐盤時都要格外小心仲有就係餐廳只收現金,無甘方便
天氣熱特別想食日本野,尤其係壽司🍣🤤

帶子同甜蝦幾新鮮好味,其他亦都正常

食物份量都幾大份,
價錢亦算合理(蕎麥麵個餐60幾蚊跟埋野飲),
味道不過不失,有機會會再幫襯,
但認同其他食評中有提過的桌子空間太小,
放下盤子後便已幾乎佔用了整個桌面的空間,
侍應放下餐盤時都要格外小心
仲有就係餐廳只收現金,無甘方便