2016-07-08 526 浏览
話說尋日我去tea,叫左個豉椒排骨飯,食物味道正常嘅,係鹹少少囉,。食到剩返3分1碟飯,我想抖抖就篤下手機覆message,一個伙記就行埋黎問我碟飯仲要唔要,我隨口話要呀,後尾諗下冇理由丫,碟飯仲有咁多,我又冇推開隻碟,有乜理由問我要唔要呢?跟住我食多兩啖,又抖一陣,又有人埋黎問我仲要唔要,當時碟上仲有肉有飯,我嬲起上黎爆佢:你點解覺得我會唔要呢?跟住佢行開左。最後我食完碟飯,又有個阿姐極速埋黎掂住我隻碟問係咪唔要。其實下午茶時間,冇人等位,我唔明點解要咁趕客法囉,以後都唔會再幫襯,貼錢買難受!😤😤😤
2015-07-09 966 浏览
如果平時唔趕時間,無需搭的士時,通常落街一見巴士就上,今次搭咗去樂富,已經下午4點,仍未食早餐,而樂富廣場起碼超過30餐廳,想食炒嘢,所以去咗呢間亞洲美食,點咗下午茶餐,干炒牛肉炒公仔麵($38)及凍飲(+$4),牛肉不會過熟,還算合格,但炒公仔麵之麵身過淋同過濕,不過味道是OK的!
干炒牛肉炒公仔麵
2015-07-07 435 浏览
返完通宵諗住食個早餐,由於好多餐廳未開,選擇不多的情況下黎左呢間茶餐廳。我要左一個早餐,格式係兩餸湯麵加杯野飲,而我就叫沙爹牛肉+炒蛋+米粉,飲熱奶茶。先講個主食,蛋好新鮮,似係即叫即整,不過同我平時食開既炒蛋有d唔同,佢似煎蛋多d,一塊過大大塊,幾厚身,都幾嫩滑。沙爹牛肉就真係麻麻,沙爹味唔夠濃,牛肉唔係好新鮮,又老又韌又干,好似整左好多日都未賣曬咁。米粉就不過不失啦,幼身爽口,浸住湯食都幾好。奶茶叫做好飲,飲到有茶既醇香味,奶既比例都o岩o岩好。食物質素有待改善。
沙爹牛肉炒蛋米粉

食物質素有待改善。
2015-07-03
$27 (早餐)
2014-08-14 835 浏览
夜晚係學校做完野,大約10點幾,果陣樂富中心得番AOK仲開緊, 同同學拿拿臨去食飯。我地分別叫左粟米肉粒飯, 粟米斑腩飯同冬蔭公蝦餅公仔面。雖然價錢叫有D貴,都要$4x, 但勝在大大碟,份量足夠, 粟米好大粒,好香甜,肉粒好夠味,忌廉汁好香, 好岩送飯。另外, 粟米斑腩飯都係粟米好大粒,好香甜, 斑腩好大塊好入味, 唔會煮到好散。最後, 冬蔭公蝦餅公仔面有好香既冬蔭公湯味, 辣度岩岩好, 好岩食得辣既我, 蝦餅夠哂味, 湯仲有D粟米粒, D甜味可以補充番辣味。
我地分別叫左粟米肉粒飯, 粟米斑腩飯同冬蔭公蝦餅公仔面。
2014-08-12
$40 (宵夜)
2014-05-18 1070 浏览
上星期身體有點不適, 要來過遲來的食評.今次又係樂富, 之前食過AOK奄列都OK! 當時食奄列24蚊想點呀! 不過而家要$26. 貴咗. 講返個餐先 -奄列 - 睇起來都大份, 不過內涵少咗D. 但味道不錯. 蒜香多士 - 夠熱. 好有蒜香, 第一口覺得好正奶茶 - 可能用黑白奶, 我加一匙糖, 已經好甜. 茶味一般.呢間餐廳是樂富不錯選擇.
奄列+蒜香多士
上星期身體有點不適, 要來過遲來的食評.

奄列 - 睇起來都大份, 不過內涵少咗D. 但味道不錯.
蒜香多士 - 夠熱. 好有蒜香, 第一口覺得好正

呢間餐廳是樂富不錯選擇.
2014-05-10
$26 (早餐)
奄列+蒜香多士
AOK幾乎是我午餐指定必吃之處。份量之大,相信可在樂富廣場內稱冠。就以每天的午餐為例,除了麵食,其他飯類都足以令任何人都吃得很撐,凍飲的大小可算得上是最大的。今天就吃了個金針雲耳蒸雞飯,其他餐廳的話可以將它分成兩份了。而"啖啖肉"的雞肉,就只有少許棄之不惜的雞皮,骨頭也不多,只有兩三條。價錢之平,絕對是廣場內的不二之選。不論是早、午、晚,如果只求價錢夠低,AOK絕對是首選。對於學生而言,可以以30元買下一個冷熱同價的午餐,而我作為大學生,每餐就只需耗上30元,就夠我撐下午後所有的課堂了。服務而言,絕不會比其他茶餐廳的差。其實香港快人快事,服務業幾何曾真正的給我們服務?比起樂富廣場上的餐廳,我敢說AOK服務是最好的:有基本禮貌、會主動招呼客人,不過亦會"快快手"的收了很可能未吃完的食物。最重要的是,AOK其中一款午餐會有小菜供選擇。不時會發現每日不同的餐牌上會有蒸魚、蒸肉餅等小菜,這些家常便飯,能夠在茶餐廳吃到的機會已經愈來愈少,更何況是樂富獨有,而且價錢與正餐一樣,何處求?最後,還需公平一點:如果以正餐而言,凍飲加7元的做法實在過份了點,即是說,每日午餐一客要35元,其他固定的至少要3
AOK幾乎是我午餐指定必吃之處。
最後,還需公平一點:如果以正餐而言,凍飲加7元的做法實在過份了點,即是說,每日午餐一客要35元,其他固定的至少要36~45元,加上凍飲的話就可能要上50元了。
金針雲耳蒸雞飯
题外话/补充资料: 唯一不需穿上校服,只要出示學生證,就可以叫學生餐。
2014-01-08
用餐优惠
其他
金針雲耳蒸雞飯
3K
2013-07-18 658 浏览
忘了所為何事而來到樂富商場,雖已吃過早餐,但半餓不飽下,選了AOK吃個下午茶。環境很暗,外邊正下著雨,所以地面很濕,感覺實在不太好。反正也進來了,找了個卡位,點了兩份下午茶餐。枱上的menu,餐具等有點黏黏的,但對茶記而言,還可接受的。奶油脆皮豬仔包 ($22)剛烤起熱喇喇好味,牛油同練奶都落得多,正。火腿絲,沙嗲牛肉通粉 ($27)味道ok,但通粉太淋身,而且湯底似乎很多味精,麻麻。下午茶餐嘅飲野要了熱檸檬茶,有點苦澀。總括黎講,味道一般,環境一般,價錢中位,可接受囉。

奶油脆皮豬仔包 ($22)
剛烤起熱喇喇好味,牛油同練奶都落得多,正。
火腿絲,沙嗲牛肉通粉 ($27)
味道ok,但通粉太淋身,而且湯底似乎很多味精,麻麻。
下午茶餐嘅飲野要了熱檸檬茶,有點苦澀。

總括黎講,味道一般,環境一般,價錢中位,可接受囉。
2013-06-15
2013-04-17 517 浏览
五點左右行完山走到回天馬苑時已經是又凍又濕又餓,不巧天馬苑商場竟是一個死城,吃的都沒有。拖著疲倦的雙腳走到去樂福,隨便就揀了AOK衝入去坐下。下午茶選擇不少,但也沒有心情慢慢研究,order 了個豬扒飽餐HK$25就開始發呆。等了五分鐘豬扒飽上碟,心裡不由的罵了句,豬扒有骨嘅? 不過世事往往是令人驚訝的:這個有骨豬扒飽竟是意外的好吃。漢堡飽烘得鬆脆而不乾爭爭,暖乎乎的捏在手中,已經使混身濕透的我感動得傻笑起來。一口咬下去,咦,這個有骨豬扒是剛剛煎起,零油膩,肉質有咬口但不硬;味道方面也很棒,腌得很香;配菜的蕃茄和生菜也夠鮮嫩,亦沒有雪藏過那種青味;加了一點點的沙律醬,不過因為豬扒非常香,個人覺得不加沙律醬也完全ok 啦。肚仔飽飽,這個世界又再次變得美好起來啦。

肚仔飽飽,這個世界又再次變得美好起來啦。
2013-03-30
2013-03-30 395 浏览

肚仔飽飽,這個世界又再次變得美好起來啦。
2013-03-30
附近有數間食店也有早餐供應, 本來想試味千拉麵或MENU的, 但見此店最多人, 又趕時間, 便沒多想便進去了. 要了雞扒蛋通加餐茶, 等候的時間比預計中久. 碗大但通粉量不多, 若只半碗. 雞扒煎得不錯, 略油了點. 蛋則煎得差, 散晒, 完全不是荷包蛋, 跟我自己弄的差不多. 檸茶太多檸檬, 太酸, 浪費了. 茶色和味也是一般茶餐廳貨色. 寧可減一片檸檬而把成本花在用靚一點的茶葉, 效果會更好.
2013-01-26
$25 (早餐)
2012-08-15 225 浏览
見門口寫$17下午茶,入去試下,有D失望個波蘿包唔熱個皮又唔脆奶油豬都ok
見門口寫$17下午茶,入去試下,有D失望
個波蘿包唔熱個皮又唔脆
奶油豬都ok
2012-08-06 190 浏览
昨天同朋友嚟左呢度食早餐,朋友話呢間餐廳平靚正喎,我地分別都別左一份早餐全SET,我食吉列魚柳+焗豆+香蔥炒蛋+多士,飲熱華田,朋友食雞扒+焗豆+煎雙蛋+炸薯角,飲熱奶茶,我第一次嚟食,朋友則食過幾次架啦,佢話好大份,味道又OK,價錢又抵食呀!餐廳好多人食早餐架,早餐食到11:30,流量都勁快,我們都係等左一陣就嚟啦,賣相都好吸引,份量真的唔少架. 我的吉列魚柳都好大件,味道都好香口及魚肉都係淋身及滑的,唔似其它整到硬晒,完全冇魚味,有一些沙律醬一齊食好味呀,香蔥炒蛋入面有一些肉碎的,好香,都好味,塊多士唔算好薄身,味道都OK呀!! 食完成份早餐真的十份之飽及滿足呀!!朋友話今次的炸薯角麻麻地,因為硬左少少及燶左少少,佢話之前食幾次都好D,其它都幾好味的.

2012-08-05
2012-01-27 152 浏览
十二月下旬‧陰天(相片上載功能有問題,遲下有機會才補番張相)年廿九,人在附近想吃個下午茶,其實沒有什麼選擇,來了這裡試試。熱狗份量不小,包烘得熱熱的,邊位吃起來還脆。熱狗腸切了花也烤得不錯,有水準。椰香醬厚多士也好,外脆內鬆軟,好。熱奶茶比熱咖啡好,至少有茶香。以下午茶水準來說,算是不錯。
十二月下旬‧陰天

(相片上載功能有問題,遲下有機會才補番張相)

椰香醬厚多士也好,外脆內鬆軟,好。

熱奶茶熱咖啡好,至少有茶香。

以下午茶水準來說,算是不錯。
下午茶
用餐优惠
團購、信用卡優惠
2012-01-27 110 浏览
行開樂富, 想搵D野食, 見到間AOK, 食炒粉麵飯, 見舖面OK, 咁就入去試下啦兩個人, 叫左兩個小菜食最抵, 沙爹肥牛金菇生炒菠蘿排骨附近白飯和例湯諗住小菜要等好耐, 但係唔夠一陣, 好快就有得食, 仲要係兩碟餸一齊上, 港式餐廳, 要求唔係太高 有湯, 有飯, 已經OK呀.有D失望係個肥牛金菇唔係用煲上, 有點兒失左個風味, 但係都冇所謂啦

兩個人, 叫左兩個小菜食最抵,
沙爹肥牛金菇
生炒菠蘿排骨
附近白飯和例湯

港式餐廳, 要求唔係太高 有湯, 有飯, 已經OK呀.

AOK
2012-01-27
AOK
餐牌
2011-11-02 61 浏览
由於地利關係,呢間店可以講係我喺樂富區中午飯堂,不二之選.無他,無乜味精,用料平實,大眾化價錢,食得有素質,讚讚讚!!!!!d Menu 嘢我未叫過,因為時時都趕頭趕命,但 set lunch 真係掂,呢度經常坐得 full 架.今日推介: 冬菜芋頭蒸班腩片飯冬菜香又甜,不會咸.芋頭非常的淋,現成的咸味芋泥,但不嚡口呵.反而有點軟綿呢.而班片嫩口鮮味,一尾骨頭也沒有哩.真的適合小孩和老人呵.當然我也吃得高興囉.其他餐牌的選擇參考:
由於地利關係,
呢間店可以講係我喺樂富區中午飯堂,
不二之選.
無他,
無乜味精,
用料平實,
大眾化價錢,
食得有素質,
讚讚讚!!!!!

d Menu 嘢我未叫過,
因為時時都趕頭趕命,
但 set lunch 真係掂,
呢度經常坐得 full 架.

今日推介: 冬菜芋頭蒸班腩片飯
冬菜香又甜,
不會咸.
芋頭非常的淋,
現成的咸味芋泥,
但不嚡口呵.
反而有點軟綿呢.
而班片嫩口鮮味,
一尾骨頭也沒有哩.
真的適合小孩和老人呵.
當然我也吃得高興囉.
其他餐牌的選擇參考:
2011-10-21
  • so far so good
  • 沒有吃過不好吃的.