我其實對新加坡的海南雞飯情有獨鍾。由於公眾假期的關係,我和媽咪一同去了亞森雞🐔享用下午茶☕️☕️我們到達時已是下午2點,卻意外地看到很多人在等位。坐下後,我們開始點餐。我點了他們的經典「海南雞飯」,媽咪則點了下午茶的「斑斕咖央多士」。今天的海南雞飯肉質肥美又鮮甜,一如既往地保持水準。相比之下,咖央多士真的做得非常出色,尤其是多士再加上鮮牛油和芥央,味道非常美味😋我見好多人都有點這個下午茶☕️餐,相較於其他店家的咖央多士,阿森雞的表現更加出色,值得推薦!值得一讚的是,他們的服務員經常非常殷勤和熱情地招待客人。總之,阿森雞的水準保持得很好,服務也讓人愉快!海南雞飯 $91斑蘭咖央多士* $48Malaysian Pandan Kaya Toast*可免費選配現蘭咖啡、轉凍飲加$3亞參雞飯 (The LOHAS康城)地址: 將軍澳康城路1號The LOHAS康城4樓428號舖

值得一讚的是,他們的服務員經常非常殷勤和熱情地招待客人。

總之,阿森雞的水準保持得很好,服務也讓人愉快!

海南雞飯 $91

斑蘭咖央多士* $48
Malaysian Pandan Kaya Toast
*可免費選配現蘭咖啡、轉凍飲加$3

亞參雞飯 (The LOHAS康城)
2024-04-01
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 亞參去骨海南雞飯
  • 斑蘭咖央多士
2024-03-20 37 浏览
亞參雞飯的下午茶套餐平日下午兩點就開始。康城這間通常都冇乜人排隊,可以直接入去。今次點了輕盈馬來咖喱豬扒配白飯($46),雖然餐牌上有隻辣椒仔,但唔會太辣,小辣更惹味。另外,雖然寫是「輕盈」,但份量都好足夠。除了豬扒,裏面亦有薯仔和秋葵,令食材更豐富。餐廳全日免收+1 ,下午茶套餐,還會跟一杯熱飲,今次點了馬拉咖啡,口感順滑又香濃。整體而言,餐廳下午茶性價比高,而且上菜速度快, 6分鐘,熱辣辣嘅飯就放在你面前。

2024-01-07 121 浏览
朋友約左我入康城食飯諗返起上次食亞參個體驗都幾好就提議再食多次🤣侍應姐姐服務態度同上次一樣咁好帶完我地坐低就推薦我地試下新出嘅限量明爐魚同炒花甲落完單見我地叫咁多野食仲好貼心咁問我地條魚洗吾洗叫起後上 抵讚🫶🏻傾左陣計份涼拌雜菜就到左了雜菜係偏甜嘅酸辣口味有少少泡菜feel好開胃 但食多幾啖啲辣味就開始湧出黎🔥食吾到辣嘅要自行斟酌🫢海南雞同豬手就嗌左大份同上次一樣保持到水準雞爽滑嫩口 豬手一樣咁入味👍🏻然後就到黑胡椒炒花甲 佢餐牌個名叫炒啦啦 幾得意下🤣上菜嘅時候會跟埋骨碟 黑胡椒夠惹味得黎又吾會搶到花甲原本嘅味道 個汁攞黎餸飯一流🤤雖然食落有一兩隻有沙 但都係推薦嘅🤭當時帶位個侍應姐姐見到我地食得差吾多就問我地個明爐魚要少少時間整 要吾要叫起左先 咁細心得吾得架🫣上菜前行過見到我地啲骨碟有蜆殻仲換過新嘅比我地 抵讚🫶🏻最後終於輪到明爐魚壓軸登場啦原來明爐係指下面就兩舊酒精膏燒緊🔥個火有keep到個餸係滾嘅建議等佢再煮多陣煮入味啲條魚就會再好食啲🤤蕃茄香茅做汁底上面有少少辣椒有舊細細粒食落好似茄子嘅野 後黎埋單嗰時問返原來係泰國茄子🤣酸酸甜甜幾好食 個汁又係餸飯一流雖然話係酸辣魚但fe
朋友約左我入康城食飯

個火有keep到個餸係滾嘅
建議等佢再煮多陣煮入味啲條魚就會再好食啲🤤
蕃茄香茅做汁底上面有少少辣椒
酸酸甜甜幾好食 個汁又係餸飯一流
雖然話係酸辣魚但feel吾到佢辣 食開bb辣嘅朋友都話吾辣😌
呢個性價比超高 128蚊就有得食 又有個火喺下面保温 吾驚佢凍左之後變腥👍🏻
侍應果然好推介👍🏻

總括而言 最推薦嘅係新出嘅炒花甲 明爐魚 同佢地嘅招牌海南雞
食得辣嘅朋友這可以試試個開胃涼拌雜菜🔥
服務同食物質素有keep到同上次咁好👍🏻

PS 埋單嗰陣侍應姐姐温馨提示我地download佢地個app有coupon可以減廿蚊 二話不說即刻download左用左先🤭
2024-01-04
用餐时段
亞參豬手  涼拌雜菜  海南雞
黑胡椒炒啦啦
明爐酸辣魚
  • 海南雞
2024-01-05 82 浏览
今天跟朋友行康城商場被店外的大電視吸引入內進餐環境乾淨企理今次點了涼拌雜菜個人覺得有點辣但味道是不錯的朋友推介一定要試黑胡椒炒蜆雖然辣但好惹味,啲汁撈飯食一流!食到辣辣地,咁岩侍應主動問我們需要加野飲嚒,加分!另外還點選了明爐魚,侍應隨魚有骨碟提供,非常細心!個魚酸酸咪咪的,讓夾雜了不同的香料,非常開胃!海南雞飯是必點的,雞肉大份又夠嫩滑豬手飯超級入味又夠林,仲有青瓜粒蕃茄粒脆魚仔on side,中和了豬手的油膩感埋單侍應溫馨提示可以下載小伙伴apps 可以減$20整體非常滿意,下次再試食其他菜式!期待
今天跟朋友行康城商場
被店外的大電視吸引入內進餐

環境乾淨企理
今次點了涼拌雜菜
個人覺得有點辣但味道是不錯的

朋友推介一定要試黑胡椒炒蜆
雖然辣但好惹味,啲汁撈飯
食一流!

食到辣辣地,
咁岩侍應主動問我們需要加野飲嚒,加分!

海南雞飯是必點的,雞肉大份又夠嫩滑

埋單侍應溫馨提示可以下載小伙伴apps 可以減$20

整體非常滿意,下次再試食其他菜式!期待

2024-01-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐优惠
優惠券
2023-12-19 90 浏览
返工聽D師奶講亞參呢期有新野,之前食開都係海南雞飯,咁8點收工係康城就去睇下咩料啦,今次星期日去到竟然唔使排隊,真係有驚喜,個侍應o靚妹都算醒目,見我同個FD拎著咁多野,即刻推開塊隔板合張台俾我,抵讚一坐低個侍應即刻問試唔試明爐魚,得番最後一條,咁就試下啦其實我都唔知咩叫明爐,原來一上台會點火熱著條魚,又幾盞鬼,跟著個侍應就同我地講出左新野,有炒花甲,咁又試下啦,一上台個賣相同份量都見得下人,同埋個侍應識得俾埋骨碟我地裝殼,呢樣醒水,咁就開始試味啦,魚好夠味,同埋可能一直熱著啦,1D都唔腥,呢個合格,跟著到試個花甲,好夠味,不過有D辣,食唔到辣既朋友要諗諗,味道係唔錯既,但有樣野要挑剔就係有幾隻有沙,呢樣扣番少少分,咁食完諗著埋單果時,個侍應話下載個App可以有券減$20,咁又抵啵,咁就加番D分啦咁小食同野飲就唔講啦,之前已經Post過,今次就講著咁多先啦,下次再試埋個蝦
返工聽D師奶講亞參呢期有新野,
之前食開都係海南雞飯,
咁8點收工係康城就去睇下咩料啦,
今次星期日去到竟然唔使排隊,真係有驚喜,
侍應o靚妹都算醒目,見我同個FD拎著咁多野,
即刻推開塊隔板合張台俾我,抵讚

一坐低個侍應即刻問試唔試明爐魚,得番最後一條,咁就試下啦

其實我都唔知咩叫明爐,
原來一上台會點火熱著條魚,又幾盞鬼

跟著個侍應就同我地講出左新野,有炒花甲,
咁又試下啦,一上台個賣相同份量都見得下人,
同埋個侍應識得俾埋骨碟我地裝殼,呢樣醒水

跟著到試個花甲,好夠味,不過有D辣,
,咁就加番D分啦

炒啦啦
2023-12-17
2023-10-24 163 浏览
在康城亞參味道算係中上的餐廳。今次點左亞參海南雞飯 - $91雞肉的口感。海南雞飯的雞肉質保持了極佳的鮮嫩度。雞肉都散發出濃郁的雞香味,肉質鮮嫩多汁,令人回味無窮。肉質細緻,不會有任何的筋結,帶來了極佳的咀嚼體驗。而套餐配上的係香飯,  散發出濃郁的香氣。它們不僅有著煮熟的軟爛口感,而且還帶有一點點的黏性,飯粒更易於入口。加上配以三款秘製醬料好味。套餐可以加咖央多士, 同其他小食。咖央多士加牛油真係冇得頂。咖央又唔會太甜, 牛油睇落好似好厚其實岩岩好, 一D 都唔"流" 推介。
在康城亞參味道算係中上的餐廳。
今次點左亞參海南雞飯 - $91

2023-10-23
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 咖央多士
2023-10-24 94 浏览
我們排隊等咗二十幾分鐘,排到了在空桌上又等咗十幾分鐘 服務員才說明我們當時排的那條隊並不是這一家的。但是她所指的那條隊有個指示牌寫著“外賣”,試問食客怎麼預知那條是排堂食的?自己指引沒做好怪在人家身上?而且我們入座時候已經沒人在排隊了,在我用粵語解釋過的情況下反復問我是否排隊了沒,對我的點單需求置若罔聞,這種服務質素差過M記。絕對不會再幫襯!招牌海南鸡饭肉很松散,也并不好吃,便宜是便宜,但是各方面体验很差
2023-10-24
等候时间
20 分钟 (堂食)
2023-10-12 126 浏览
“尋覓99分海南雞飯"呢句係亞參雞飯的店舖口號~咁係唔係真係有99分呢?就見人見智😆但亞參嘅海南雞飯$91係香港嘅咁多間餐廳黎講,我認為係真係算中上,起碼每次食都仲保持到高水準。👍👍亞參雞係已去骨嘅,雞種選用特別濃味的「三黃雞」,以獨門秘法細意分多次反覆浸煮至僅熟❣️肉質軟滑又肉汁豐膜。雞飯就拌入炒香的班蘭葉、香茅🌿☘️再以濃濃雞湯煨煮粒粒分明,煙韌軟糯的金鳳米,完全吸收晒雞湯嘅精華😋配以三款👌秘製醬料💞加上一碗”無添加”的冬瓜清雞湯!係值高分數嘅🧡💛另外嗌咗個肉骨茶$86一字骨鮮甜美味,我覺得唔使點任何醬料都已好好味!而個湯頭係偏辛辣的,啱晒鍾意食辣嘅我。
“尋覓99分海南雞飯"
呢句係亞參雞飯的店舖口號~
咁係唔係真係有99分呢?
就見人見智😆
但亞參嘅海南雞飯$91
係香港嘅咁多間餐廳黎講,
我認為係真係算中上,
起碼每次食都仲保持到高水準。👍👍
亞參雞係已去骨嘅,
雞種選用特別濃味的「三黃雞」,
以獨門秘法細意分多次反覆浸煮至僅熟❣️
肉質軟滑又肉汁豐膜。
雞飯就拌入炒香的班蘭葉、香茅🌿☘️
再以濃濃雞湯煨煮粒粒分明,
煙韌軟糯的金鳳米,
完全吸收晒雞湯嘅精華😋
配以三款👌秘製醬料💞
加上一碗”無添加”的冬瓜清雞湯!
係值高分數嘅🧡💛
另外嗌咗個肉骨茶$86
一字骨鮮甜美味,
我覺得唔使點任何醬料都已好好味!
而個湯頭係偏辛辣的,
啱晒鍾意食辣嘅我。

南洋咖啡(凍)
2023-07-02 425 浏览
第一次食亞參雞飯 值回票價星期六與友人相約去康城晚飯時段見到呢間 咁啱又未試過 就打算一試帶位個短髮女侍應見到我哋買完嘢一抽二抽咁 特登安排角落卡位 細心加分🫶🏻店鋪採用自助落單 但頁面冇得揀嘢飲甜度於是落單後特別叫了侍應安排飲品少甜叫了兩份主食配五份小食小食上菜速度十分快👍🏻叫完隔咗陣就有熱辣辣嘅咖央多士到多士脆卜卜配上牛油同咖央 好食🤤之後小食都陸陸續續上菜值得嘉許嘅係 侍應見到我哋相機食先嘅時候 等我哋影完先上菜到枱上 冇任何唔耐煩🫶🏻炸物全部都熱辣辣 脆卜卜👍🏻另外個炸魚餅十分特別 辣辣地又帶啲香茅味 值得再試👍🏻主食方面叫了海南雞飯同豬手飯轉油飯嫩滑嘅海南雞搭配三款醬汁 最鐘意嘅係酸辣汁🤤豬手飯嘅豬手炆得十分入味 肉質軟滑 隔離搭配啲魚仔亦好香口絕對值得呢個價嘢飲方面叫了香茅薄荷特飲上菜時見到一大條香茅搭配一堆薄荷 真材實料友人叫了柑桔特飲 杯面跟了粒話梅 偏酸 很開胃🤣後來友人加點了個椰青亦不錯👍🏻買單臨走前 不小心跌了褲袋的現金 同一位短髮女侍應及時叫住了我 提我跌錢 工作認真 抵讚🫶🏻總括而言 未入去前俾個價錢嚇咗嚇 但用餐後覺得不論係食物質素定服務質素都值得呢個價錢會
第一次食亞參雞飯 值回票價

豬手飯
香茅薄荷特飲
  • 炸魚餅
2023-06-09 263 浏览
呢間餐廳已經食過幾次,今次終於的起心肝為呢間餐廳寫個食評😛🍚亞參去骨海南雞飯 $91 🌕🌕🌕🌗🌑幾乎每次黎都會嗌海南雞飯🤣雞肉好嫩滑,冇雪藏味。雞油飯幾出色,好香雞油味,啲飯唔會太淋/硬,而且粒粒分明。最重要係食左幾次,都冇質素參差嘅情況出現。🍜新加坡喇沙米線 $85 🌕🌕🌕🌗🌑喇沙湯幾濃郁,而且米線都好索湯,啖啖都食到喇沙嘅香味😋碗麵仲有頗多配料,其中啲蝦都好唔錯,彈牙而且索湯😋雖然價錢比其他餐廳貴,但佢地唔收加一服務費,所以其實同其他計埋加一嘅餐廳差唔多價錢。不過唔知係咪因為冇收加一,所佢地嘅服務態度都唔太友善🤣而且店內燈光都做得唔係幾好,有啲地方好光,有啲就好暗。希望餐廳係呢幾方面會有改進啦~總括而言,呢間都係幾適合康城住客黎食嘅餐廳,一黎近,二黎質素都唔錯😆
呢間餐廳已經食過幾次,今次終於的起心肝為呢間餐廳寫個食評😛

🍚亞參去骨海南雞飯 $91 🌕🌕🌕🌗🌑

🍜新加坡喇沙米線 $85 🌕🌕🌕🌗🌑

2023.04.17 tea time好少tea time,咁啱呢日午餐食得唔夠飽,行過見到啲價錢幾抵喎,就入去試吓。好彩地有卡位,仲正🤭揀咗一個雞絲湯河,一個輕盈馬來咖哩豬扒飯,飲品我倆都揀咗馬來拉茶😁 個飯比起正餐叫細少少,不過茶餐嚟講就啱哂,味道正常。 個雞絲湯河就正常size,都幾大碗,好味呀😋 所以覺得茶餐都幾低食,平時叫杯拉茶都要廿幾啦,依家$46 食埋個飯仔,$58食碗雞絲湯河 😋👍🏼 至於馬來拉茶都幾香幾滑😌
2023.04.17 tea time

輕盈馬來咖哩豬扒飯
雞絲湯河
至於馬來拉茶都幾香幾滑😌
茶餐飲品,馬來拉茶
2023-04-17
2023-03-10 306 浏览
聞說這店的海南雞飯還不錯所以特地慕名而來不過吃過以後就覺得只是還好雞肉其實感覺沒什麼味道但是肉質尚算嫩滑加埋醬料就比較好食油飯煮得算不錯, 多食亦不覺得膩不過肉骨茶就一般味道有點淡如果再濃味一點就更好但肉排份量算多的而小食類就點了蝦春卷,豬肉串及魚餅水準一般沒有太大驚喜總括而言,醫肚之選,還好
聞說這店的海南雞飯還不錯
所以特地慕名而來
不過吃過以後就覺得只是還好
雞肉其實感覺沒什麼味道
但是肉質尚算嫩滑
加埋醬料就比較好食
油飯煮得算不錯, 多食亦不覺得膩
不過肉骨茶就一般
味道有點淡如果再濃味一點就更好
但肉排份量算多的
而小食類就點了蝦春卷,豬肉串及魚餅
水準一般沒有太大驚喜
總括而言,醫肚之選,還好
2023-01-20
2023-02-23 255 浏览
海南雞飯周圍都做,味道可以千差萬別,海南雞偏向食滑嫩的口感,雞皮要爽彈,不能太軟。亞參做的很不錯了,分量很足,配送的雞湯味道濃郁,不會像洗鍋水,三種醬料都擁有三種不同層次。肉骨茶屬於胡椒味偏重的,湯底很濃厚,溫度很高,很暖胃,豬肉排選擇的是精排,骨頭和肉的比例一比一,配上豆泡吸收部分湯汁,很有風味,味道不比在新加坡吃的差。當然,也不是什麼特別複雜的烹飪食物。剩下的小吃都還不錯,價錢和適中,下次會再吃。
日出康城商場雖然面積唔係好大 ,但係食肆嘅選擇都算多嘅,唔同國家嘅美食都有,除咗之前講嗰間日本菜之外,我比較多去嘅就係呢間可南雞店,呢一間可海南雞店 ,其實都係大集團旗下一個品牌 ,之前試過幾次堂食質素都有一定保證,今日因為晏咗去,九點先去到,佢已經過咗堂食嘅 last order,只能夠叫外賣,於是就叫左一個海南雞飯,同埋一個馬拉盞通菜,上去朋友屋企度食,海南雞飯套餐大概 100 元,有湯有飲品, 打開盒飯之後,賣相都保持水準,不過食落呢,可能因為用咗紙盒,堂食同外賣真係有啲距離 首先保持唔到嗰種熱辣辣溫度,油飯嘅油香幾亦都流失咗, 所以外賣就真係麻麻地啦,如果想食嘅話都係點樣大家堂食啦。
2023-01-12
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$110 (宵夜)
2022-08-03 751 浏览
放假踩單車由調景嶺踩到日出康城.見到都差唔多六點.就上咗去食晚飯.星期日真係到到都好多人.見到哩間相對上小人.而且都幾出名好多分店.我同女朋友都未食過.所以就決定試下.等咗兩張枱就入得啦都幾快-海南雞(半隻)-新加坡喇沙米線-凍薏米水因為我哋唔算好肚餓.只係叫左一個米線.最想試吓都係佢哋去到出名嘅海南雞.所以直接叫咗半隻.海南雞唔係熱嘅.比較凍.都見到雞皮下面都有一層啫喱.估唔到個雞咁滑.雞皮都幾脆.食唔到雪藏味配埋個薑蓉同黑豉油好食😋我米線都幾多料.湯底都幾濃郁好香椰汁味整體都唔錯.份量都幾多夠我地2個食.薏米水唔會好甜幾好飲!總結:餐廳嘅座位唔多.而且張枱同凳都比較細.如果叫多啲嘢食一定唔夠位放.坐得都幾迫唔係幾舒服.但係嘢食都唔差.座低後自己用QR code落單都幾方便.等我一下就有.上菜都幾快.價錢適中.鍾意食海南雞嘅經過見到可以試吓!
放假踩單車由調景嶺踩到日出康城.
見到都差唔多六點.就上咗去食晚飯.
星期日真係到到都好多人.
見到哩間相對上小人.而且都幾出名好多分店.
我同女朋友都未食過.所以就決定試下.
等咗兩張枱就入得啦都幾快

-海南雞(半隻)

-新加坡喇沙米線

-凍薏米水

因為我哋唔算好肚餓.只係叫左一個米線.
最想試吓都係佢哋去到出名嘅海南雞.
所以直接叫咗半隻.海南雞唔係熱嘅.比較凍.
都見到雞皮下面都有一層啫喱.
估唔到個雞咁滑.雞皮都幾脆.食唔到雪藏味
配埋個薑蓉同黑豉油好食😋
我米線都幾多料.湯底都幾濃郁好香椰汁味
整體都唔錯.份量都幾多夠我地2個食.
薏米水唔會好甜幾好飲!

總結:
餐廳嘅座位唔多.而且張枱同凳都比較細.
如果叫多啲嘢食一定唔夠位放.
坐得都幾迫唔係幾舒服.但係嘢食都唔差.
座低後自己用QR code落單都幾方便.
等我一下就有.上菜都幾快.價錢適中.
鍾意食海南雞嘅經過見到可以試吓!