2024-04-02 0 浏览
五斗米🍚係一間開業多年,仍然屹立不倒嘅台灣菜。店舖由台灣人主理,上網評價意見兩極💬。而我曾經外賣過一次都印象麻麻🫣,而今次咁啱經過,就去堂食試下有冇改善🤔🍑炸物拼盤🐔裡面有炸百頁豆腐,炸甜不辣,鹽酥雞,仲有椒鹽花枝丸。拼盤每樣食物大約都有三粒👍,份量都算充足 ,椒鹽味配炸得熱辣辣炸物係幾好食。但係店舖油益味非常嚴重🫣,抽氣系統唔係咁好,食完之後成身都有浸炸物味道。😶‍🌫️🍑玉米起司蛋餅🌽蛋餅皮食落去脆脆地,同蔥油餅味好相似,中間玉米🌽同芝士🧀份量比得好多,每一啖都可以食到配料,而芝士仲有少少半溶,幾好味🍑滷百頁豆腐食落去有淡淡滷水味,上面配咗醬油糕,但放得太多🫣所以味道就過咸,吾配醬單食百頁豆腐係幾好食👍。🍑滷雞腿肉燥飯🐔滷雞腿肉滷水味偏淡🫢,雞肉容易脱骨,但有啲柴🐔。而肉燥🐽同配菜滷水津白🥬都係淡而無味。另外,配菜滷水汁冇隔走, 所以食到下面飯就有好多滷水汁浸住😮‍💨🍑原汁牛肉麵(轉刀削麵)🐮湯底味道偏咸🍲,裡面有酸菜,同生菜做配搭🥬,而牛肉一般般,加錢轉咗做刀削麵,幾好食口感好彈牙,幾有驚喜😳
五斗米🍚

原味牛肉麵
玉米起司蛋餅🌽
  • 玉米起司蛋餅
2024-03-26 30 浏览
玉米起司蛋餅🍳食台灣嘢蛋餅係必嗌既😝蛋餅煎得好香,外皮脆脆地,配上甜甜嘅粟米,邪惡嘅芝士🤩如果沙律醬再多啲應該更加好味!鹽酥雞便當🍱便當入邊已經配埋滷味。便當入邊嘅鹽酥雞炸皮薄脆,幾香口。肉燥飯嘅肉燥吾係煮成汁嗰種,偏向一粒粒肉粒。滷味入邊嘅菜同埋豆腐好入味。但係嗰粒肉丸質感偏腍,覺得粒丸麻麻地😬肉燥乾拌麵🍲入邊包一隻滷水蛋一粒肉丸,呢個拌麵感覺上唔係咁豐富🤣麵質有咬口,唔會煮得太腍。不過覺得如果有少少滷水汁淋上去感覺會好食啲。台灣水煎香腸比起其他台式餐廳食嘅腸仔有少少唔同,冇平時咁乾身,同埋唔係切到薄片,而係一條條。味道都唔錯,不過性價比冇咁高,份量吾多。🥹
玉米起司蛋餅🍳

鹽酥雞便當🍱

肉燥乾拌麵🍲
入邊包一隻滷水蛋一粒肉丸,呢個拌麵感覺上唔係咁豐富🤣

台灣水煎香腸
見到OpenRice啲食評,諗住應該都安全啦,點知啲嘢送到嚟之後,份量係咁嘅...麻辣牛肉麵(轉刀削麵加咗$6 )$79 係得兩舊仔牛肉,我唔自己落街買個滿漢全席杯麵?完!滷雞腿肉燥飯 盛惠$74^^另外叫左個九份芋圓-凍,黎到係暖架!!!!!!哈哈哈哈哈哈呢個我見到之後真係覺得好好笑留意番 上面所有野呢到係四個細兜兜擺曬係張細圓凳上面,請自行想像佢既份量👍🏼👍🏼👍🏼平時都好少專登寫食評,多謝呢間令我忍唔住寫

麻辣牛肉麵

滷雞腿肉燥飯 盛惠$74^^
滷雞腿肉燥飯

平時都好少專登寫食評,多謝呢間令我忍唔住寫

2024-01-07
等候时间
30 分钟 (外卖送餐)
同朋友一齊叫外賣🥡本身已經想試,西環區台灣菜唔太多有諗過叫原汁牛肉麵,話晒係招牌菜,不過驚外賣啲麵會𣺉晒,最後叫飯▶️ 滷雞腿肉燥飯便當 ($68.4)有兩隻大滷水雞腿,兩隻都多肉,易拆骨🍗只係肉質比較柴同埋感覺唔新鮮白飯上面加上肉燥,非常見嘅滷肉粒,肉質粗啲相對瘦啲,個人鍾意呢隻入面炒入洋蔥同梅菜,味道十足,肉汁好餸飯兩件百頁豆腐意外地好食,滷得入味juicy,食落又軟又滑但有啲咬口👍🏻白菜滷雖然𣺉咗啲,但同樣好入味另外有兩粒丸:一粒花枝丸同一粒肉丸花枝丸大粒啲,口感豐富啲因為入邊有粒粒肉丸實身啲,食唔出係牛肉定豬肉🙈米飯飽滿,軟硬適中,份量啱啱好▶️ 冬瓜茶 (+$14.4)冇得自選甜度,略嫌甜咗少少🤏🏻不過味道OK,好典型嘅冬瓜茶黑糖味-以台灣外賣嚟講味道算唔錯,成個便當好豐富,肉比飯多😋唯一係賣相比較頹同求其外賣放咗多過半個鐘,都仲有少少暖價錢亦合理,食晒成個set夠飽!
同朋友一齊叫外賣🥡
本身已經想試,西環區台灣菜唔太多
滷雞腿肉燥飯便當

▶️ 滷雞腿肉燥飯便當 ($68.4)

入面炒入洋蔥同梅菜,味道十足,肉汁好餸飯

白菜滷雖然𣺉咗啲,但同樣好入味
另外有兩粒丸:一粒花枝丸同一粒肉丸
花枝丸大粒啲,口感豐富啲因為入邊有粒粒
肉丸實身啲,食唔出係牛肉定豬肉🙈
米飯飽滿,軟硬適中,份量啱啱好

▶️ 冬瓜茶 (+$14.4)
冇得自選甜度,略嫌甜咗少少🤏🏻
不過味道OK,好典型嘅冬瓜茶黑糖味
熱冬瓜茶

以台灣外賣嚟講味道算唔錯,成個便當好豐富,肉比飯多😋
唯一係賣相比較頹同求其
外賣放咗多過半個鐘,都仲有少少暖
價錢亦合理,食晒成個set夠飽!
滷雞腿肉燥飯便當
熱冬瓜茶
2023-10-23 184 浏览
The restaurant is small and simple with tables and chairs. There is an open kitchen. We can smell a bit oil smoke. The lunch box was unappealing and made me lose my appetite. A pleasant holiday but encountering a poor lunch is like a thunderbolt from the blue. The price was not cheap but the food served in the restaurant was not good.Taiwanese sausages boxA small portion of steamed Taiwanese sausage, lettuce in oyster sauce, cabbage, soy sauce tofu and meatballs, it was like a combination of low
Taiwanese sausages box
A small portion of steamed Taiwanese sausage, lettuce in oyster sauce, cabbage, soy sauce tofu and meatballs, it was like a combination of low quality food.

The portions of Taiwanese egg rolls are relatively small and the taste is fair so there is no need to try them again.

2023-05-01
用餐时段
難食到爆!下午茶時段,全場得我一個人!滷肉飯凍既 好似擺室溫攞左好耐咁叫左杯凍奶茶加珍珠暖既問佢可唔可以加2粒冰,佢話無冰拎起部電話收晤到信號,問佢有無Wi-Fi 又話無最後晤想浪費食物,一口氣食曬面啲滷肉,一啖飲左杯暖奶茶。埋單55蚊。嬲嬲地走去阿元來了再食過😒
難食到爆!
下午茶時段,全場得我一個人!
滷肉飯凍既 好似擺室溫攞左好耐咁
叫左杯凍奶茶加珍珠暖既
問佢可唔可以加2粒冰,佢話無冰
拎起部電話收晤到信號,問佢有無Wi-Fi 又話無
嬲嬲地走去阿元來了再食過😒
2023-10-01 125 浏览
好耐冇寫劣食食評,呢間五斗米超難食。食左佢嘅2人餐$238,都幾多野食✅原汁牛肉麵牛肉湯唔係台式果種咁濃,好港式嘅牛肉湯,偏淡。麵量多,牛肉唔入味,口感還可以✅滷雞腿肉燥飯肉燥好難食,不是台灣的那種肉燥,好淡味汁又少。雞腿唔入味,雞有點鞋,完全唔得😅✅台式奶茶可以接受,甜度ok✅蜂蜜檸檬愛玉呢杯又係大件事,本身朋友想走甜,個waiter語氣麻麻地咁話“冇喎,整定哂架喎,唔甜唔好飲”🥲✅芋圓唔好食,黏到一舊一舊痴實哂冇口感,唯一凍凍地算係咁。好耐冇寫劣食食評,多謝收看🤩#youtuberslife #foodieyoutuber #hkfoodie #hkfood #foodie #treasureeverycomment #travelyoutube #thanksforsupport #travelyourway #yesahwilltv #travelvlogger #travelvlog #係阿係阿Will_TV
✅原汁牛肉麵

✅滷雞腿肉燥飯

✅台式奶茶
可以接受,甜度ok

✅蜂蜜檸檬愛玉
✅芋圓唔好食,黏到一舊一舊痴實哂冇口感,唯一凍凍地算係咁。

好耐冇寫劣食食評,多謝收看🤩
#係阿係阿Will_TV
2023-09-10 55 浏览
嗌咗九份芋圓同麻辣燙跟飯💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️先講麻辣燙得個辣字 唔香 完全無麻辣味😕😕(for reference 啲餸有:兩三片牛肉 幾條生菜 仲有啲唔知咩丸 唔記得有無其他 不過都係差唔多嘅嘢)個飯有啲唔熟😇😇😇 而且份量都好少五十六蚊嚟講真係唔抵👌👌至於芋圓自問鐘意食甜品/糖水 亦都食過好多間芋圓 末食過咁難食嘅(比起出面大部分糖水鋪or even珍珠奶茶店嘅芋圓難食)怪味😅😅😅希望餐廳可以改善下))
嗌咗九份芋圓同麻辣燙跟飯💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️
先講麻辣燙
得個辣字 唔香 完全無麻辣味😕😕
個飯有啲唔熟😇😇😇 而且份量都好少
五十六蚊嚟講真係唔抵👌👌
至於芋圓
自問鐘意食甜品/糖水 亦都食過好多間芋圓 末食過咁難食嘅
(比起出面大部分糖水鋪or even珍珠奶茶店嘅芋圓難食)
怪味😅😅😅
希望餐廳可以改善下
2023-08-22 81 浏览
三訪五斗米🥹🇹🇼這間台式餐廳比較小 但木系裝修很有台灣風味!午市+$20就可以升級套餐 包$18飲料和滷味拼盤便當系列+$10就可以加冬瓜茶/奶茶/烏梅汁🥤➸滷雞腿肉燥麵 Soy-brewed Chicken Leg Noodles | $59+20 | 8.5/10➸滷雞腿肉燥飯便當 Soya Braised Chicken Leg | $59+10 | 8.5/10➸凍冬瓜茶 Iced Melon Tea➸凍蜂蜜檸檬汁 Iced Honey Lemonade便當跟飯/麵的分別就是多了滷味和娃娃菜所以好像便當比較划算(?)🤣以肉燥和蒜泥拌麵 拌勻整個麵之後鹹度剛好👌🏻滷味就有貢丸 花枝丸 和娃娃菜~#foodstepsinhk_西環 #foodstepsinhk_堅尼地城 #foodstepsinhk_上環 #foodstepsinhk_台灣菜

三訪五斗米🥹🇹🇼
這間台式餐廳比較小 但木系裝修很有台灣風味!
午市+$20就可以升級套餐 包$18飲料和滷味拼盤

➸凍蜂蜜檸檬汁 Iced Honey Lemonade

便當跟飯/麵的分別就是多了滷味和娃娃菜
所以好像便當比較划算(?)🤣
以肉燥和蒜泥拌麵 拌勻整個麵之後鹹度剛好👌🏻
滷味就有貢丸 花枝丸 和娃娃菜~

等候时间
5 分钟 (堂食)
滷雞腿肉燥麵
滷雞腿肉燥便當
  • 滷雞腿肉燥飯
Intro: 呢日放假就黎到堅尼地城搵野食,見到有一間台式小店,專賣台式便當,仲可以加配珍珠奶茶同芝士蛋餅,見肚餓唔諗咁多,即刻就入去試試;店內位置坐到十人到,咁岩呢日假日人流唔多~___________________🍽 滷雞腿肉燥飯便當💰 59 ⭐️ 7.75/10✍🏻 成個便當用紅色膠盒盛裝,分左幾格,包括滷雞腿同肉丸等嘅肉類、肉燥飯、滷豆腐、娃娃菜;✍🏻 滷雞腿好入味,色水好深、容易撕開;✍🏻 肉燥就加左冬菇,鹹香味足夠,但唔係滷肉嘅形式,而肉燥無咁肥;✍🏻 滷豆腐好彈牙,有點似魚丸嘅感覺;✍🏻 用左高湯黎燙娃娃菜,燙得過冧但索滿上湯嘅味道,仲食得幾粒蝦米;🍽 玉米芝士蛋餅💰 39 ⭐️ 8.5/10✍🏻 蛋餅皮煎得好香脆,感覺好似食緊酥皮;✍🏻 餅皮內夾住好多蛋肉,啖啖都有蛋香;✍🏻 而芝士係流心,仲有少少拉絲效果,令蛋餅嘅鹹香味更突出。🍹珍珠奶茶💰午餐加配$15 ⭐️ 7/10✍🏻 無得叫少甜,因為奶茶係預先調配;✍🏻 奶茶香味夠,但甜度多左少少,滑度正常;✍🏻 珍珠有一點過韌,整體黎講算係一杯正常嘅珍珠奶茶;___________________🏠 五斗米📍 西環堅尼地城厚和街
Intro:
🍽 滷雞腿肉燥飯便當
💰 59 ⭐️ 7.75/10
✍🏻 滷雞腿好入味,色水好深、容易撕開;
✍🏻 滷豆腐好彈牙,有點似魚丸嘅感覺;

🍽 玉米芝士蛋餅
💰 39 ⭐️ 8.5/10
✍🏻 蛋餅皮煎得好香脆,感覺好似食緊酥皮;
✍🏻 餅皮內夾住好多蛋肉,啖啖都有蛋香;

🍹珍珠奶茶
💰午餐加配$15 ⭐️ 7/10
✍🏻 無得叫少甜,因為奶茶係預先調配;
✍🏻 奶茶香味夠,但甜度多左少少,滑度正常;
✍🏻 珍珠有一點過韌,整體黎講算係一杯正常嘅珍珠奶茶;
🏠 五斗米
📍 西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖
⭐️ 8/10
  • 滷雞腿肉燥飯
  • 玉米起司蛋餅
2023-07-10 79 浏览
外賣台式店 出餐質素都幾好實在台灣材料 味道方面偏向港式 適合香港人滷水拼盤 每樣食物都有啲 豆腐雞蛋 帶有滷水香豆腐質地爽彈 吾似普通港式豆腐估唔到小食店滷味都做到咁入味炸物拼盤甜不辣 豆腐 炸雞 花枝丸 仲有好幾款食物本身有味 炸雞無骨 食落啖啖肉花枝丸炸完仲彈 少少孜然粉帶多少少香滷雞腿肉燥拼麵特別選刀削麵 質地更富爽滑雞髀好重滷水味 肉燥都好夠味成碗麵溝埋一齊 惹味得黎仲好飽肚肉燥系成碗麵精萃 整體仲好香添最後食埋甜品 就啱啱好黑糖仙草芋圓 糖水好足料 芋圓珍珠好煙靭
外賣台式店 出餐質素都幾好

肉燥系成碗麵精萃 整體仲好香添

最後食埋甜品 就啱啱好
黑糖仙草芋圓 糖水好足料 芋圓珍珠好煙靭
2023-07-09 569 浏览
喺港島區西邊呢一度大部份嘅歷史建築同埋文化都大致上保存得好好,喺呢一度食嘢,更加可以感受到真正嘅香港藝術氣息,所以亦都有唔少老派味道,就好似搭咗時光機返以前咁樣。 😳就好似台灣菜都有古早味一樣,食嘅就係最傳統嘅原汁原味。🤭其中就好似呢一間五斗米,唔好睇佢簡單嘅裝修😏裏面嘅食物就真正可以代表到台灣。 🤤玉米起司蛋餅— 🌽無論係早餐午餐定係晚餐蛋餅都絕對係每日必不可少嘅一餐,芝士同粟米永遠都係咁夾,🌽外皮好似糯米一樣煙煙人人嘅就係台灣蛋餅嘅特色,芝士嘅奶味都傾向幾重,熱辣辣仲有拉絲效果,裏面加埋雞蛋絕對係充滿元氣嘅小食🧀炸物拼盤— 🍗呢一度大部份嘅雜物都非常吸引,唔使左揀右揀就咁叫個炸物拼盤滿足晒幾個願望,🍗裏面就有鹽酥雞,椒鹽花枝丸、甜不辣同埋脆皮椒鹽豆腐。 鹽酥花枝丸裏面真係有一粒粒嘅墨魚,同魚蛋一樣咁彈,🍗至於甜不辣除咗脆皮之外,裏面仲係煙煙韌韌咁正,至於人見人愛嘅鹽酥雞更加係主角,炸得夠晒外脆內香,滲上椒鹽粉提升肉嘅鮮甜,仲要份量都唔少,可以開心share🍗原汁牛肉刀削麵— 🥩一諗起台灣嘅主食,大部份人都一定諗起牛肉麵,🥩至於正宗嘅牛肉麵,最緊要就係個湯底夠濃郁,除咗有肉香嘅味道之

玉米起司蛋餅

炸物拼盤

原汁牛肉刀削麵— 🥩一諗起台灣嘅主食,大部份人都一定諗起牛肉麵,🥩至於正宗嘅牛肉麵,最緊要就係個湯底夠濃郁,除咗有肉香嘅味道之外,仲有蘿蔔嘅鮮甜同埋唔少得豆乾同埋酸菜,🥩多種嘅味道融合於一身即刻令到成個香味提升左唔少。至於牛肉都係指定要用牛肋條,半肥瘦嘅比例啱啱好,濃郁嘅湯頭深潤嘅顏色已經完美展示出古早味嘅牛肉麵,🍜裏面仲要加咗大量嘅牛肉,而刀削麵比較闊身啲,一貫台灣面嘅特色都係好有彈性唔易斷🥩
原汁牛肉刀削麵

滷雞腿肉燥飯— 🍚另外一個聞名台灣嘅主食絕對係肉燥飯, 將雞髀用豉油同埋肉醋汁長時間去滷,變到非常入味,而且上晒色。 🍚再加埋偏瘦嘅肉燥零舍夾,至於台灣飯都係同日本珍珠米差唔多講求粒粒分明,唯一多出嘅就係好似泰國米一樣咁香,🍖肉燥仲可以用嚟撈飯,再加埋鮮嫩無比嘅雞髀啖啖肉,10分滿足🍚

最後呢一度亦都自家製造左麻辣醬, 🌶️用嚟點小食,用嚟撈麵撈飯點餃子,甚至係整湯底都非常適合,🌶️簡直係萬能Key,裏面大量嘅辣椒同埋藤椒用料充足,一樽看門口都萬無一失🌶️
麻辣醬

五斗米 (太興中心) (上環)
上環皇后大道中237號太興中心1座地舖
2023-06-26
等候时间
12 分钟 (堂食)
玉米起司蛋餅
原汁牛肉刀削麵
麻辣醬
  • 原汁牛肉麵
  • 鹽酥雞
  • 麻辣牛肉麵
2023-05-18 156 浏览
聽聞堅尼地城有一穩世高質台灣餐廳,台灣滷味和湯麵都好出名,就決定試吓!前菜先嚟個滷白菜,呢道菜以新鮮的白菜梗經過精心的滷製而成,口感鮮嫩,入口即化。滷白菜吸收了滷汁的豐富味道,帶有淡淡的甜味和微咸的滷香,使人回味無窮😝主食有五香牛肉湯麵,湯麵湯頭濃郁、肉質鮮嫩的經典之選。湯底以精選的牛骨和香料熬煮而成,湯頭濃郁醇厚。入口的五香牛肉肉質鮮嫩多汁,配上彈牙的麵條,每一口都能感受到濃郁的牛肉風味,令人欲罷不能😋滷雞脾刀削撈麵是另一道令人垂涎的美食。呢道麵食選用刀削麵,寬厚的麵條質感彈牙,與滷雞脾搭配得恰到好處。滷雞脾肉質鮮嫩,滷汁入味,每一口都能品味到滷味的鮮香。撈麵的方式使得麵條與滷汁完美結合,讓每一根麵條都充滿了美味。店員仲俾咗一款秘製的台灣辣醬我哋試吓,其中加入了蝦乾,散發出香辣的誘人香氣。這款辣醬能夠為餐點增添獨特的風味,讓滷味和湯麵更加香辣惹味,成為品味的亮點😍如果你是愛好台灣滷味和湯麵的美食愛好者,五斗米絕對一試!

如果你是愛好台灣滷味和湯麵的美食愛好者,五斗米絕對一試!
2023-05-16 667 浏览
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】五斗米【地區】#Dr_eat_西環【價位】低價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】#Dr_eat_台式【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】。由店灣高雄人主理。主要食材及醬料堅持由台灣入口。以地道台灣口味呈現比客人────────────────────【環境/服務/衛生/讚一讚】。小店位置有限,主要做街坊生意。店員好有親切感。會主動介紹菜式嘅特色之處。食過不少台式餐廳,以呢間嘅水準最高最地道.【麻辣牛肉麵 $63 +$5轉刀削麵】。辣味,麻味同肉香。全都融合在一齊,口感同風味絕佳。牛肉因每日新鮮熬制。所以口感Q彈有嚼勁,售完即止架。搭配上鹹香醃菜,讓味道更豐富更立體.【玉米起司蛋卷 $39】。玉米起司蛋卷皮比一般的較厚身又脆身。一口咬落去,真係好酥脆。醬油使用台灣直運的既醬油。比一般的醬油更鮮甜。再搭配上半溶芝士同粟米粒。味道好有層次感.【一口蔥餡餅 $35】。一口蔥餡餅皮薄餡多,煎得微焦微脆的。蔥香四溢,咬落去嘅一瞬間。口中爆出濃郁既蔥香味。又帶點胡椒香,好有台灣風味呢.【台式麻辣燙麵 $65 +$5轉刀削麵】。台式麻辣燙麵只在西環分店有售。店

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳】五斗米
【地區】#Dr_eat_西環
【價位】低價位
【用餐時段】晚市
【餐廳主打】#Dr_eat_台式
【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】
。由店灣高雄人主理
。主要食材及醬料堅持由台灣入口
。以地道台灣口味呈現比客人
────────────────────
【環境/服務/衛生/讚一讚】
。小店位置有限,主要做街坊生意
。店員好有親切感
。會主動介紹菜式嘅特色之處
。食過不少台式餐廳,以呢間嘅水準最高最地道

【麻辣牛肉麵 $63 +$5轉刀削麵】
。辣味,麻味同肉香
。全都融合在一齊,口感同風味絕佳
。牛肉因每日新鮮熬制
。所以口感Q彈有嚼勁,售完即止架
。搭配上鹹香醃菜,讓味道更豐富更立體

【玉米起司蛋卷 $39】
。玉米起司蛋卷皮比一般的較厚身又脆身
。一口咬落去,真係好酥脆
。醬油使用台灣直運的既醬油
。比一般的醬油更鮮甜
。再搭配上半溶芝士同粟米粒
。味道好有層次感

【一口蔥餡餅 $35】
。一口蔥餡餅皮薄餡多,煎得微焦微脆的
。蔥香四溢,咬落去嘅一瞬間
。口中爆出濃郁既蔥香味
。又帶點胡椒香,好有台灣風味呢

【台式麻辣燙麵 $65 +$5轉刀削麵】
。台式麻辣燙麵只在西環分店有售
。店主在台灣試左好多麻辣燙醬先引入香港
。湯頭不會太辣
。整碗麵材料都好足
。有有花枝丸,凍豆腐等
。麵條Q彈有帶嚼勁
。搭配上麻辣湯汁和生菜
。啖啖都好惹味呀

【椒鹽花枝丸 $32】
。入口鮮美,既不膩口又有口感
。最特別嘅係裡面有墨魚粒
。增添口感同豐富度
。入口外層酥脆,內裡Q滑

【九份芋圓 $32】
。愛食芋圓嘅你呢個飯後甜品真係必點
。整碗都係芋圓,勁足料
。值得一提嘅係芋圓入面仲有芋蓉
。入口Q彈有嚼勁,內裡係濃郁既芋香味

【仙草奶茶 $23】
。只係$23,價錢好實惠
。不使用奶精,而選用鮮奶,奶味濃厚
。口感特別爽口又清涼
【蜂蜜檸檬愛玉 $23】
。愛玉份量同樣好足,因為都係每日鮮製的
。口感清爽Q彈
。搭配蜂蜜同檸檬調味
。甜酸度十分適中,酸香開胃
。值得一提嘅係店內飲品都係無冰
。及已Set好甜度,但都係恰到好處
。保持味道濃厚,吾會因冰嘅溶化而減低味道

【黑糖仙草奶凍 $32】
。仙草係自家製嘅,口感比一般的更爽滑Q嫩
。配料煙韌珍珠同芋圓
。作為飯後甜品真係一流

────────────────────
•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖
【分店】西環|上環
【℡】37070824
【營業時間】星期一至日: 11:30-22:00
2023-05-15 163 浏览
滷雞腿肉燥飯,59蚊碗💰原隻滷雞腿好入味,肉燥肉粒較細粒,可口油膩感不太重,肉汁恰到好處啖啖肉粒,味道濃郁又美味🐓麻辣牛肉麵,63蚊碗💰跟咗個老干媽辣醬,加咗蝦干秘制辣油同辣椒真係幾辣,牛肉湯底好濃郁,仲有大份酸菜,牛肉好嫩入吸咗湯底嘅精華,入口味道較甜🐃台式花枝丸,22蚊細份💰用咗滷水汁去滷幾粒花枝丸,花枝丸好入味,滷到花枝丸變成深色☺️台南風味小店🇹🇼去咗食間五斗米台式小店🥰裝潢糅合灰色牆簡約淺木色風🪑餐廳用填餐紙點菜式📝老闆兼大廚乃高雄人☺️餐廳開咗六年多時間🕜有好多街坊支持小店☺️提供各式正宗台灣地道菜式🥰
滷雞腿肉燥飯,59蚊碗💰

麻辣牛肉麵,63蚊碗💰