今天又有机会吃羊, 朋友介绍这间食店有地道嘅云南黑山羊米线~ 非常期待!店舖在观塘工业中心内地舖, 餐厅墙壁都挂满黑山羊和大草原图画, 有云南少数民族感觉。当然要试羊肉米线, 这款是细碗但系个汤碗都几大。要试原汁原味梗系拣清汤底。 先尝汤底, 清甜无比又不失羊嘅鲜味, 店员介绍汤底系用羊骨,羊肉和一些中药材料熬制而成, 充满羊的香味而非羶味, 回家後也不觉口渴, 绝无添加~! 羊肉切成薄片,连皮,嫩滑, 份量足。 汤底也放上韭菜粒,青葱翠绿令汤底更添香气。 米线弹牙,唔易断, 好吃极了!台面也放上一瓶腌菜莆, 放些入汤更提升味道。菜脯会唔会好辣或过咸嘅调味, 甜甜哋😋👍👍重点系劲·爽·脆! 好吃嘅菜谱不容易遇上😋牛腩汤锅米线(细)$50牛腩味道也不错 ,牛腩带着少少肥真太合心意。补充每款米线都放上几块烧猪皮, 增添口感但浸耐咗已经唔脆。自家制猪手$25, 猪手皮好似烧过皮比较乾身冇晒油份, 口感和味道都唔错。口水鸡$32 卖相唔系咁靓仔不过很惹味, 口水鸡嘅酱汁够辣够入,鸡皮够爽脆肉嫩滑, 价钱平实觉得好抵食!仲试佢嘅鲜制豆浆(冻), 幼滑香甜豆味浓, 配合米线实在冇得输。超满意呀!😍

羊肉米线(细碗)

台面也放上一瓶腌菜莆, 放些入汤更提升味道。

牛腩汤锅米线(细)

牛腩汤锅米线(细)$50
牛腩味道也不错 ,牛腩带着少少肥真太合心意。
补充每款米线都放上几块烧猪皮, 增添口感但浸耐咗已经唔脆。
自家制猪手

口水鸡

口水鸡$32

超满意呀!😍吃了一顿美味的云南风味黑山羊米线。
羊肉米线(细碗)
牛腩汤锅米线(细)
自家制猪手
2020-09-15 204 浏览
星期日朝早出咗去观塘工业中心嗰边拎集运,之後就买埋外卖午餐返屋企食。本身谂住帮衬沙X王,但我搵唔到个入口😂。再行多两步,就见到有间好似工厦食堂嘅餐厅,门面有啲羊嘅相,个名仲好鬼长同特别,叫做「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」。咁一句讲晒即系食米线啦🍜!入到餐厅,堂食环境不过不失,冷气充足,舖入面亦系有好多山羊相,旁边仲有啲文字介绍食羊嘅好处。过咗阵阿姐就走埋嚟招呼我,但我未谂到食乜,因为未食过,所以要望下啲餐牌👀。我同呀爸呀妈三个人食,叫咗两份正餐同两个小食已经够哂饱👍。餐厅抵赞嘅地方系会主动将汤同饭面分开,避免浸淋。羊肉大碗米线($60),我要咗清汤,因为唔锺意酸辣。大碗米线份量真系够哂大,两个人食啱啱好,但略嫌面质比较淋身,底部有啲碎。🐐羊肉几好食喎,个样薄薄哋,有啲似牛腩,但系一食有阵羊羶味就分得出。不过羊羶味唔会过盛,几好食😋。羊肉以外,我加咗$9要猪大肠,呢个就一般般,因为比较肥😳。另外,呢度米线嘅其中一样特色系有落猪油渣,虽然佢唔系脆嗰种,但过下口瘾都OK。牛腩汤饭($45),呢个有啲似面舖嘅清汤腩,味道唔错啵!🐮牛腩量唔少,以正方体为主,肥瘦适中,餐厅仲搭多两条生菜喺个汤度。美
羊肉大碗米线
牛腩汤饭
美味口水鸡
美味口水鸡($32),🐔近嚟成日试口水鸡,因为锺意咗食辣嘛。佢呢个辣偏酸而不麻,而且🌶辣味在後劲。呀妈赞个鸡有鲜味,唔系雪藏鸡。
麻辣猪耳
麻辣猪耳($25),呢样我无食,佢哋话只辣系同口水鸡一样,而🐷猪耳本身就几爽口。
总括嚟讲,今次系我初嚐羊肉米线,味道同我想像中唔同,因为易入口好多🙈,我觉得都值得一试嘅。价钱就中等啦,一碗羊肉米线要成$60算偏贵,不过始终系招牌嘛~。
2020-09-05
5 分钟 (外卖自取)
2020-09-01 317 浏览
我一向喜欢吃羊,无论是中式的羊腩煲或是西式的烤羊架,都是我的至爱。当我知道观塘有一间以黑山羊米綫为主打的「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」,便怀着「喜羊羊」的心情去嚐一嚐羊肉汤米綫的味道。牛羊双拼米綫 (HK$54/大)👍👍👍👍👍这碗是羊肉拼牛腩的大锅米綫,习惯上,我先喝一口汤,汤头颜色看似清淡,但味道却充满着肉香和丝丝药材香料的味道。黑山羊切成薄片,入口嫩滑,肉味甘香又不羶,牛腩是坑腩,焖得刚好,加上几粒猪油渣,令整碗米綫更香口更美味。羊肉酸辣大碗米綫(HK$63)👍👍👍👍如果喜欢吃酸辣,可以叫这碗羊肉酸辣大碗米綫,加入了大量的酸辣腌菜令味道更添层次,但羊汤的原味就被酸辣盖过了。羊肉同样切成薄片,肉质鲜嫩,份量十足。麻辣猪耳((HK$25)👍👍👍👍猪耳切成条状,软骨部份十分爽脆,麻辣味道令猪耳更惹味。自制猪手(HK$25)👍👍👍👍猪手浸在羊汤内,猪皮微微烧过,令猪手表面有点似烧肉皮的口感,烧过的猪皮索满汤汁,口感和味道都跟平常吃的有点不同。柠七/柠乐 (@HK$12)Storefront Interior Menu

牛羊双拼米綫 (HK$54/大)
👍👍👍👍👍

牛羊双拼米綫

羊肉酸辣大碗米綫(HK$63)

羊肉酸辣大碗米綫

麻辣猪耳((HK$25)
麻辣猪耳

猪耳切成条状,软骨部份十分爽脆,麻辣味道令猪耳更惹味。

自制猪手(HK$25)

自制猪手

柠七/柠乐 (@HK$12)
柠七/柠乐

Storefront

Interior

Menu

2020-09-01
2020-10-02 49 浏览
啊老表的羊肉米线,大碗的巨型份量,已经吃了很多年,最近在观塘竟看不到旧店,原来搬了舖新店比较大一点点,但米线依旧大碗,我依然是点我最爱的羊肉大碗米线(酸辣)羊肉大碗米线(酸辣)$62那个汤碗大得像平日茶楼窝米的窝一样。这称为地上最健康的羊肉,奥米加三比例高,数量不少的羊薄片肥瘦相间,入口即化,羶味不浓,正!汤底很清,带点肉香,这清汤如果不加辣油可以就这样喝!米线份量也是有够多!这里够两人吃了吧!通菜$12那麽多通菜,而且质素还不俗,无太多渣,菜叶油亮,只要$12!虽然腐乳咸了点,但论性价比实在高!

羊肉大碗米线(酸辣)$62

通菜$12
2020-09-23 55 浏览
最近疫情关系好多朋友都好几个月冇见过了,近排稍为平服,终於可以约个朋友出嚟见吓面食下野!观塘系一个工业区,要搵嘢食其实一啲都唔困难,我同朋友就是但搵咗一间近地铁站而又值得推介嘅一间食店,就系云南啊老表黑山羊汤锅米綫!首先牛腩汤锅米线跟蒜泥白肉,虽然我转左做清汤,但系汤底真系好清甜,唔重精调味。同埋真系无偷工减料,有好多件牛腩啖啖肉好足料。个汤都系清清地,唔会好heavy! 而蒜泥白肉,白肉厚度适中,蒜香味十足,也有点蒜的辣味。作为小食也份量十足!另外朋友 叫咗个口水鸡米线,米线好弹牙,微辣汤底啱晒我呢啲锺意食辣但又唔系好顶得信嘅人。再叫多一份麻辣猪耳,吃起来口感非常好,柔韧又脆,味道鲜香不腻,且富含胶质!呢餐真系满载而归,老板娘仲好好人又细心又热情,真系要介绍多啲朋友来食嘢,值得推介!

2020-09-22 39 浏览
明明唔食羊,都要去试下呢间广获好评嘅米线,可能评语会有少许偏颇,各位唔好意思除咗名菜羊肉米线外,仲有猪、牛、鸡同饺子选择。拣咗猪腩肉米线,汤系酸菜猪骨汤底,但唔知点解呷一口汤有阵阵「苏」味,唔够酸。猪腩肉份量尚可,味道唔错,有预先腌过,够味。如果锺意食云南酸辣米线,坊间有更好选择。

除咗名菜羊肉米线外,仲有猪、牛、鸡同饺子选择。

2020-09-21 32 浏览
要去观塘搵朋友食饭,无意中见到呢间餐厅我朋友话 :”羊喎!你ok?!”我见唔止得羊既选择,所以试下!除咗米线,亦都有唔少小食既选择。拣左一碗大既牛羊双拼米线凉拌猪耳猪手凉拌青瓜整体都唔错,愿意再黎食过!
要去观塘搵朋友食饭,无意中见到呢间餐厅
我朋友话 :”羊喎!你ok?!”
我见唔止得羊既选择,所以试下!

除咗米线,亦都有唔少小食既选择。

拣左一碗大既牛羊双拼米线
猪手
凉拌青瓜

整体都唔错,愿意再黎食过!
牛羊双拼米线
猪手
2020-09-21
2020-09-20 26 浏览
经过观塘知道有间叫云南阿老表黑山羊汤锅米綫 ,见到个名几特别,加上系lunch time关系,其实唔系咁想食饭,食米线就啱晒。叫咗羊肉大碗米线、牛腩汤锅米线,小食拣咗避风塘辣鸡翼、上汤时菜同埋两杯饮品。羊肉米线超大碗,入面好足料,羊肉又多又淋而且好重羊味,锺意食羊肉嘅朋友一定会锺意,而牛腩锅米线嘅牛腩又系炆得好爽口而且入晒味,最主要想讲系两碗米线嘅汤料都好有鲜味,而且最紧要个米线唔系断开一截截,爽硬度适中。鸡翼就甜甜辣辣好开胃,锺意食香口食品嘅朋友一定锺意,上汤时菜都有好多菜喺入面而且上汤个味道一流。
朋友们一直说老表羊很美味掀起了我吃羊的心 未下班便约饭脚店在观塘地铁站旁 走大概三分钟门面不起眼 但食客郤不少=羊肉细碗米线=真的是细碗吗 分量之大 很难想像大有多大汤底比较清 但有羊的甘香味看墙上的介绍 所羊的是黑山羊羊肉味浓而且不羶羊肉不只用了一个部位有连皮的羊腩 嫩滑羊味浓也有较瘦的羊肉 令口感更有层次米线滑而且烟韧 加上几粒猪油渣又香口又美味=牛羊双拼酸辣细碗米线=将清汤加入爽口酸菜 朋友系酸菜爱好者额外问姐姐加了大量 酸酸辣辣的确几开胃=口水鸡=以为会十分麻辣 比想像中温和 但还是很惹味 鸡口感挺嫩滑=凉拌土豆丝= 口感清脆 丝丝分明 咸酸比例调的好 开胃菜要角
朋友们一直说老表羊很美味

咸酸比例调的好 开胃菜要角
牛羊双拼酸辣细碗米线
凉拌土豆丝
2020-09-16 39 浏览
自从铺头搬左去呢个位就无去食过啦,因为唔算好就脚( D4出口附近 ),以前佢系官塘广场嘅时候就经常去食😆😋😋😋,应该都有成五年前啦😹😹今日行开附近,就去回味一下💓一打开餐厅门口,已经可以闻到浓浓嘅羊肉香味🐏,呢个铺位比以前官广阔落好多,我谂都有大成三倍咁上下啦!!餐牌黎讲无记错就同以前差唔多,少少唔同嘅应该就系价钱啦😹😹系比以前贵左啲啦,不过合理嘅!而架物价贵左啊嘛😹我就叫左碗👇🏻细嘅 羊肉米线 加 可乐($9),大家无睇错,以下呢碗的确系细嘅😹不过其实已经好大碗,男仔都够食😆羊肉份量十足,而且旧旧都系肉,所以50蚊绝对系抵到烂!羊肉嘅独特香味,不会太大阵骚味,加上半肥瘦咁又好juicy,真系可以食极唔厌😹😹😹咁当然啦,锺意食羊肉嘅我相信会钟意食😃经过嘅可以一试啊~

羊肉米线

2020-09-14
羊肉米线
听闻观塘这家的羊肉汤米线不错,奈何本身不喜好羊肉,所以还是点了其他吧。下班後到这边顺道买外卖回家吃,点了一碗米线及一份小吃。小吃选择蛮多,主要都是凉拌、麻辣、酸甜的川式味道为主。米线的汤底有清汤或酸辣的选择。份量有大小之别,价钱相差不多。美味口水鸡凉拌小菜,开胃之选,尤其是加了辣汁十分过瘾。口水鸡不算嫩滑,但浸着红油,鸡肉都很入味。水饺酸辣大碗米线这份是大碗的。份量蛮足料,无论米线、韭菜饺及酸菜都是放满整个外卖碗。不过由於较喜欢浓味点,所以略嫌汤底不够麻辣也不算酸。另外,额外加添了菜脯乾,增加口感及味道。水饺方面,馅料平均,皮不厚,喜欢那韭菜味道出众。
水饺酸辣大碗米线
2020-09-12 38 浏览
呢间都算系观塘好有名气嘅米线餐厅,主打羊肉米线。听就听得多,今日第一次试又几有惊喜😋。.🍜羊肉大碗米线 $62清汤底有淡淡药材味,一啲都唔单调,配埋任加嘅菜脯就更惹味😋。羊肉份量多,两个人share都好够。肥瘦有致,质感软腍,入口有少少羶味🤪。.🌶麻辣猪耳 $25猪耳爽脆,麻辣汁麻香但唔算辣。.🌶口水鸡 $32酱汁同麻辣猪耳一样。鸡皮爽滑而鸡肉嫩滑。.🥬上汤时蔬 $12上汤即系有淡淡药材味嘅米线清汤,比起白烚好食得多。.🐏云南啊老表黑山羊汤锅米綫观塘观塘道472-484号观塘工业中心一期地下D号舖
🍜羊肉大碗米线 $62
🌶麻辣猪耳 $25
猪耳爽脆,麻辣汁麻香但唔算辣。
🌶口水鸡 $32
酱汁同麻辣猪耳一样。鸡皮爽滑而鸡肉嫩滑。
🥬上汤时蔬 $12
上汤即系有淡淡药材味嘅米线清汤,比起白烚好食得多。
🐏云南啊老表黑山羊汤锅米綫
观塘观塘道472-484号观塘工业中心一期地下D号舖
😍望落平平无奇嘅小店,原来有啲咁好食嘅面!今日要去观塘工业中心攞嘢,顺便喺附近食埋野,😂由於赶时间嘅关系,就谂住喺附近快快手食完就走。今次真系开心大发现,一入到店,😍就有好香嘅羊羶味扑鼻而来!心谂一定要叫碗羊肉面!⭐️羊肉酸辣细碗米线虽然叫细碗但系都好大碗。👍🏼羊肉都好多片,而且食落一啲都唔羶,😋好易入口亦都好好味。⭐️口水鸡口水鸡佢就唔算太辣🌶,不过佢切咗啲部位俾我就麻麻哋。😂⭐️白菜馅水饺🤩呢一个极力推荐!超级好味!🥬我叫咗白菜馅所以带点甜,✨皮同肉嘅比例啱啱好。而且我觉得佢个皮都好好食!🤤而家成日都会叫外卖,如果我喺附近住我一定成日叫呢一间野嘅外卖!好值得翻桌!🤤
⭐️羊肉酸辣细碗米线

⭐️口水鸡
口水鸡佢就唔算太辣🌶,不过佢切咗啲部位俾我就麻麻哋。😂

⭐️白菜馅水饺

2020-09-08 55 浏览
一直好好奇黑山羊🐐米线系点嘅呢,今次黎呢间好多分店嘅云南啊老表黑山羊汤锅米线。今日午饭时间黎到,我拣左羊肉酸辣米线细碗($50),拣左细碗因为想试下呢度嘅小食。味道唔辣,反而几酸,我锺意!小食拣左凉拌凤爪($22),味道系口水鸡嘅汁,凤爪系连骨嘅,都几厚肉。米线入面嘅羊系切薄片,半肥瘦,一啲都唔骚,份量黎讲因为系细size所以唔系好多。饮品拣左热咖啡,都好顺滑浓厚。呢度装修系茶记风格,好有地道风味。

饮品拣左热咖啡,都好顺滑浓厚。
呢度装修系茶记风格,好有地道风味。