2019-11-29 521 浏览
「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」里面售卖的主要招牌食品,主要都是黑山羊羊肉汤米綫。我以为曾经在旺角里面,光顾过一间同样主打羊肉米綫的中餐厅,不过我食过的旺角米綫餐厅,是主打云南「黔菜」的羊肉米綫。相反地,「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」里面主打不是主打贵州米綫菜式,主要来自於云南菜,另一个名称叫做「滇菜」的菜系食品。由於「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」位处观塘工厦地舖,所以我尽量避免拍摄楼面好了。原来「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」在工厦地舖营业,所以我即使在接近下午茶时段上门光顾,结果仍然遇到很多工厦上班族,上门光顾享用「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」的羊肉米綫食品。至於我因为忠於自己个人的饮食需求,所以刻意选择「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」里面的双并汤米綫,配菜食品主要以「牛腩」为主,另加餐厅里面的招牌食品「羊肉」而成的「牛羊双拼米綫」。另一方面,原来餐厅还为了「牛羊双拼米綫」,设定了辣与不辣两款截然不同口味,辣味的米线名称叫做「牛羊双拼酸辣米綫」,至於不辣的味道版本,就被称之为「牛羊双拼米綫」。食客在「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」里面,无论选择酸辣米綫,抑或是味道不辣的「清汤米綫」,两款口味米綫食品的实

食客在「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」里面,无论选择酸辣米綫,抑或是味道不辣的「清汤米綫」,两款口味米綫食品的实际价钱相同,没有什麽高低分别。

但是我还是还未能完全掌握到「云南菜」「酸辣米綫」里面实际的辣味程度,所以还是未敢贸贸然去选择辣味的「牛羊双拼酸辣米綫」,先试食个不辣版本「牛羊双拼米綫」吧。

至於「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」里面的饮品方面,由於米綫食品套餐无论是选择热饮品、冻饮品,抑或是现成的罐装汽水饮品,价钱同样是港币八元,唯独加了柠檬的「冻柠乐」、「冻柠七」价钱昂贵多四元而已。

由於「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」里面大部分饮品跟餐价钱都是相同,就连选择罐装汽水款式相关的跟餐价钱,居然也完全一样没有分别,所以我没有饮平日很少会饮,白色外表那款汽水。

至於「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」里面的「牛羊双拼米綫」,虽然只是没有加入酸辣味道,纯粹正宗原味的黑山羊汤锅米綫食品,但是加入了很多葱花,汤底仍然是有浓厚羊肉汤味道。

没有加麻辣味道调味料的「山羊双拼米綫」,米綫里面主要的味道,都是来自於黑山羊羊肉里面的独有羶味,另外汤底加入葱花,汤底除了有羊肉羶味之外,汤底味道还会夹杂少许的盐咸味。

至於「牛羊双拼米线」餸菜里面的另一重要部分,「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」把「牛羊双拼米綫」里面的牛腩制成了比较厚身,所以牛腩里面的肉,相对其他部位牛肉而言,亦比较厚实。

牛羊双并米綫

至於「牛羊双拼米綫」里面真正的主要菜式,羊肉制成品的实际厚度,出乎我意料地切得比牛腩更加薄,所以「云南啊老表山羊汤锅米綫」煮的羊肉实际口感,竟然比我预计来得更软腍。

「牛羊双拼米綫」里面的牛腩实际制成品,肉质厚得来又不容易咀嚼嚼烂,但是羊肉不单实际肉质切得比牛腩薄身,而且羊肉的肉质也煮得比较薄比较腍,比较牛腩更容易咀嚼和咬开。

所以薄切而成的羊肉,在「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」的招牌代表米綫食品「牛羊双拼米綫」里面,比其他肉类更加占据了举足轻重,无可取代的位置。

至於「牛羊双拼米綫」里面,除了厚切牛腩跟薄切羊肉之外,其他的配料份量都未至於很少,尤其是在「牛羊双拼米綫」汤底表面,洒了少许口感偏韧,有点像菜甫的配料。

至於「牛羊双拼米綫」底层里面的米綫,米綫的实际制成品质地,比我最初预计来得比较厚身。米线的口感实际程度,亦比我以前食过的米綫来得比较韧,米綫浸在汤底一段时间也不会变腍断掉。

我觉得质地比较厚,口感比较韧的「云南啊老表黑山羊汤锅」米綫,除了可以浸在味道偏浓黑山羊汤底比较长时间之外,米綫配葱花一起食,可以食到更浓的黑山羊汤底味道。

至於「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」「牛羊双拼米綫」使用的餐碗,餐碗的实际大小比我预计来得更加大,所以餐厅即使加入了不少米綫,制成品里面的米綫实际份量,乍看也会显得比较少。

不过对於午餐未食牛肉的我,下午茶食到一大碗味道有羊肉肉味,又有牛腩,而且味道不会偏淡,而且价钱只要港币四十元的「牛羊双拼米綫」,「云南啊老表黑山羊汤锅米綫」实际性价比算是中上。
2019-11-01
牛羊双并米綫
一直bookmark左佢好耐但一直5经开~or时间就5到!!今日中午终於试到!!🥰🥰🥰我一直都好锺意食羊~有「so」味我都好ok!!我一行入舖~劲大阵羊味!!🐑🤣🤣其实除左羊我见牛都系佢主打黎!我因为一阵捐血~所以特登叫左牛羊清汤米线!我想讲我叫完~2分钟就有得食!😂😂快到吓亲我!先试牛~好鬼新鲜!虽然都知系雪牛但应该5系冰左好耐好有牛味~如果麻麻牛可能顶5顺阵味!羊劲「so」😂😂但好正好好味!!佢切得好薄好方便食!!另外一提佢有摆猪油咋!所以清汤汤底都已经好好味!另外佢小份量我都已经好饱~!如果我住附近我应该成日黎食🤣🤣🥰🥰
一直bookmark左佢好耐
但一直5经开~
or时间就5到!!
今日中午终於试到!!🥰🥰🥰
我一直都好锺意食羊~
有「so」味我都好ok!!
我一行入舖~
劲大阵羊味!!🐑🤣🤣
其实除左羊
我见牛都系佢主打黎!
我因为一阵捐血~
所以特登叫左牛羊清汤米线!

我想讲我叫完~
虽然都知系雪牛
但应该5系冰左好耐
好有牛味~
如果麻麻牛
可能顶5顺阵味!
羊劲「so」😂😂
但好正好好味!!
佢切得好薄
好方便食!!
另外一提佢有摆猪油咋!
所以清汤汤底都已经好好味!
另外佢小份量
我都已经好饱~!
如果我住附近
我应该成日黎食🤣🤣🥰🥰
Signature of 云南啊老表黑山羊汤锅米綫 is this black lamb rice noodles from Yunnan, and it really does live up its fame!I ordered a large bowl of Black Lamb Rice Noodles in Sour & Spicy Broth for HKD$61, and when it’s served, I was stunned by the portion! Huge bowl with lots of black lamb meat pieces and noodles! The lamb was tender and meaty, very enjoyable! And the broth was more sour than spicy, I actually added a bit of chili oil to top of the spiciness. Rice noodles were ordinary.Should have ordered the
Should have ordered the small one instead, I think this large portion is actually enough for two people! Nevertheless, it’s a good spot for lamb noodles!
2019-11-22
云南啊老表黑羊汤锅米线!听个名都知好食,其实系店铺名,所以我今次一定要食黑羊米线,佢米线好滑,滑不留口,羊肉又香,不会有肉腥味,汤底清甜,我觉得我自己冲出香港,好似返咗去云南到食,我同仔接得阿妈放工,今次由阿妈真心推介,梗系冲出九龙湾屋企,不吃快餐店,去下食特式嘅下午茶。佢个鸡翼都好有风味,香草同埋有少少辣味,因为太好食,食晒无拍,而且大大碗,叫咗个大碗,两人份量,价钱一啲都唔贵。但系个腐乳通菜,腐乳酱就一般。
云南啊老表黑羊汤锅米线!

但系个腐乳通菜,腐乳酱就一般。

2019-11-08 338 浏览
想和朋友闲聊,又想吃得简单点,脑中突然浮起想吃羊肉米线,於是去试观塘分店。羊肉细碗米线来到这里一定要羊肉啦,招牌菜喎。细碗都好大碗啊😱。虽然羊肉较薄,米线份量则非常足够,啱哂大食的我~我喜欢这个清汤底,清得来而味道不过淡,好像没有放味精的感觉。避风塘辣鸡翼只是点点辣,但好过瘾,香香脆脆,里面的肉热辣辣,而且调味很香。水饺 白菜/ 韭菜正常,中上水准。 外皮厚度适中,不 黏口。馅料味道刚好。晚饭时段,虽然不断有客人,亦未至於全场爆满。我和朋友闲聊很久,都没被赶走🤗。

羊肉细碗米线

避风塘辣鸡翼

水饺 白菜/ 韭菜
正常,中上水准。 外皮厚度适中,不 黏口。馅料味道刚好。

• 避风塘麻辣鸡翼
2019-10-21 392 浏览
带完姨甥女去观塘泳池游水之後就系附近搵食拣左呢间米线舖,叫左碗大鸡肉米线同b女share,黎到俾佢个碗吓亲,真系劲大碗!好彩同b女share 岩岩好冇浪费食物。鸡肉overcooked 好鞋口,但汤底鸡味浓又唔会油腻,台面有辣酱fix埋更好食,下次试下牛肉米线!(温馨提示一个人的话小米浆就阿食架喇,大米线系超大份!)
带完姨甥女去观塘泳池游水之後就系附近搵食
(温馨提示一个人的话小米浆就阿食架喇,大米线系超大份!)
大鸡肉米线
大鸡肉米线
2019-09-22 562 浏览
我同朋友都好锺意食羊 今次黎到呢间系观塘专食黑山羊既餐厅 决定试下最出名既羊肉一入到间餐厅就觉得好亲切 环境同平时茶餐厅差吾多望下个餐牌先 有饭有面 任君选择我就当然试下最出名既羊肉大碗米线啦($60) 朋友就叫左牛羊双拼大碗米线($50)店员一拎上黎 我同朋友都“哗”左一声 真系好大碗个碗好深 如果早上有食早餐既朋友建议细碗已经好足够 羊肉大碗米线应该落左两至三包米线 食极都仲有 羊肉都有15块左右 非常浓既羊味但又吾会太骚 筋同肉既比例都非常好 推荐比锺意食羊肉既你地

一入到间餐厅就觉得好亲切 环境同平时茶餐厅差吾多

2019-09-22
羊肉大碗米线
  • 羊肉大碗
2019-09-06 494 浏览
中午叫咗个细碗羊肉清汤米线,装嘅碗好大,黎果时有D吓亲,但食食下又食得晒wow。个份量对女仔黎讲系啱啱好,男仔就可能要叫大碗啦。个汤底有好香羊味,面头洒咗D韭菜粒同葱花,同有几片薄切嘅羊肉,食落吾会油腻,但系够味。不过羊肉就冇乜羊味,有少少「鞋」,食落个口感有少少似牛肉。另外,柠檬茶嘅茶底混浊,笃柠檬时笃咗好耐,因为睇吾到D柠檬去咗边😂,而且整体味道偏苦涩,个人吾系好钟意呢种。我谂会再去光衬,因为想试埋佢其他菜式。

个份量对女仔黎讲系啱啱好,男仔就可能要叫大碗啦。

不过羊肉就冇乜羊味,有少少「鞋」,食落个口感有少少似牛肉。

我谂会再去光衬,因为想试埋佢其他菜式。
2019-09-06
2019-08-06 742 浏览
来到观塘云南啊老表黑山羊汤锅米线,到我来说,这是含有美好回忆的地方。这间店有个特色,细碗米线已经卖40多元,可是份量已经够男性饱肚的份量,大碗的话更加多,卖60多元,足以2人分享食用。我点了羊肉清汤细碗加一杯冻蜂蜜。细碗已经大碗到这个程度了,味道方面,先试试汤底,无比清澈,清香入味,连爽爽弹弹的米线一起享用,已经有十分有吸引力。羊肉更加是滑滑嫩嫩,羊肉味道香口,多汁,连汤享用更胜一筹。汤底份量也多,不用担心太快喝完汤而享受不了米线。另外,店内具有菜脯加配,个人十分喜欢,香香咸咸,加入米线一起吃更加有味道冻蜂蜜也有特色,冰冻甘甜,重重的蜂蜜味,是和热辣辣的米线对抗的冰冻享受。价钱也是五十多元,饱饱肚肚,十分好评。
来到观塘云南啊老表黑山羊汤锅米线,
到我来说,这是含有美好回忆的地方。

我点了羊肉清汤细碗加一杯冻蜂蜜。

价钱也是五十多元,饱饱肚肚,十分好评。

2019-08-05
2019-07-15 696 浏览
观塘出名美食云集,好多时都有d出名嘅高手,隐世小店系观塘,想食咩类型嘅美食应有尽有。米线一向系好多香港人嘅至爱,而米线嘅代表非云南米线莫属,今次要介绍嘅店舖亦系主打米线嘅!一睇个名嘅长度就知佢来头唔细啦!仲有,想食米线易,但想食羊肉就要睇季节,仲要系黑山羊,大热天时真系唔系咁易揾好食嘅羊,而e家店,就全天候为你供应羊肉米线!一嚟,见到汤好清,唔会成层油,饮一啖,系好纯正嘅羊肉汤,羊肉偏瘦,唔会好苏,米线软硬适中,好味

2019-07-08 609 浏览
观塘觅食系列又黎喇!!! 上瑜珈堂前当然要食啲嘢填填肚喇!!! 黎到工业大厦慨云南阿老表黑羊肉米线,当然要试试佢地慨羊肉米线!!同朋友分享一大碗的牛羊双拼酸辣米线,上台时都被吓一吓,真的很大碗呢!!! 牛腩片肉质软熟唔鞋,羊肉唔骚,比较嫩,汤底清爽 ,加上大量酸菜,很惹味!!! 米线软q弹牙,唔错唔错。另外仲加点两款小食, 凉拌土豆丝和避风塘麻辣鸡翼。 凉拌土豆丝爽口惹味, 味道比较麻辣,越食越开胃!!! 鸡翼不算太辣,如果皮更香脆,会更好味。
!!

同朋友分享一大碗的牛羊双拼酸辣米线,上台时都被吓一吓
,真的很大碗呢!!! 牛腩片肉质软熟唔鞋,羊肉唔骚

!!! 鸡翼不算太辣,如果皮更香脆,会更好味。
有没有些事, 你会隔一段时间就会想起?如果要我讲我之前去澳洲working holiday的时候最挂住香港啲咩既话...我谂...野食当中呢间羊米线绝对系三甲位置之内XD不但我自己有时会心思思走去独食而且有好几次都带埋朋友一齐去食~就系呢间~~~云南啊老表黑山羊汤米线废话唔讲, 直接去餐牌~ 呢间系观塘的店当佢仲系观塘广场的时候就已经帮衬开,虽然呢间出名食羊肉米线,不过我的最爱其实系佢既牛肉酸辣米线(当然羊肉米线都好味,我试过带个朋友去食, 佢叫完碗羊肉清汤米线之後捧个碗埋口饮啲汤大赞好甜...连我呢个带佢去食既人都觉得佢好夸张...)牛腩肥瘦刚刚好, 旧肥肉放入口, 咬两啖, 阵香浓的牛味充斥成个口腔, 瘦的部分唔会乾到乜肉汁都冇,  唔韧得黎有口感 加埋少少辣的酸菜, 再配上葱花同汤一齐食, 滋味十足 如果喜欢食辣的人士, 另外都建议配埋店内提供的辣油一齐食, 个味道...谂起都流口水啊...仲有就系而家每碗面都会加啲猪油渣俾你, 呢个以前冇ga~ 虽然唔算加左之後味道又上一个层次, 不过本身有加料而冇加价仲系咁大碗米线 我觉得性价比黎讲, 真系冇几多间店好似佢咁抵的了~
有没有些事, 你会隔一段时间就会想起?

我谂...野食当中呢间羊米线绝对系三甲位置之内XD

不但我自己有时会心思思走去独食

而且有好几次都带埋朋友一齐去食~

就系呢间~~~云南啊老表黑山羊汤米线

废话唔讲, 直接去餐牌~
呢间系观塘的店当佢仲系观塘广场的时候就已经帮衬开,

虽然呢间出名食羊肉米线,

不过我的最爱其实系佢既牛肉酸辣米线

(当然羊肉米线都好味,

连我呢个带佢去食既人都觉得佢好夸张...)
瘦的部分唔会乾到乜肉汁都冇,  唔韧得黎有口感
加埋少少辣的酸菜, 再配上葱花同汤一齐食, 滋味十足
如果喜欢食辣的人士,
另外都建议配埋店内提供的辣油一齐食,
个味道...谂起都流口水

虽然唔算加左之後味道又上一个层次,
不过本身有加料而冇加价仲系咁大碗米线
我觉得性价比黎讲, 真系冇几多间店好似佢咁抵的了~
题外话/补充资料: (啊, 今次落单的时候我忘了跟店员话要多葱, 之後问左店员要, 然後佢俾左一只豉油碟满上的葱花俾我, 令我食得好HAPPY, 在此要一赞个阿姐) 事後返黎打食评先知, 原来尖咀同佐敦佢都有开分店, 真厉害! 嗯..~希望佢继续可以keep住呢个水准!
2019-05-10
  • 牛腩汤锅酸辣米线
2019-04-26 901 浏览
呢间米线嚟嘅次数真系有唔少。因为其实我自己好锺意食羊肉,但系出边可以食羊肉嘅铺头又唔系好多,加上又锺意食面,特别系米线,所以呢间羊肉米线真系间唔中间唔中就来。呢次黎亦都系食晏昼饭,照常叫咗一碗羊肉米线,但今次就额外叫多咗一碟羊肉,因为真系好肚饿。羊肉依然都系好香羊味,虽然睇落好似好少咁,其实食极都仲有,份量多,又林又好食。加咗少少辣椒油落去就更加香。而且佢连啲汤都系好好饮。最後因为我额外加咗羊肉,都真系饱到唔识郁。得闲我会再嚟食㗎!

最後因为我额外加咗羊肉,都真系饱到唔识郁。
得闲我会再嚟食㗎!
2019-04-12 736 浏览
呢间店既羊肉面由旧舖帮亲到宜家,一路都觉得好好食,虽然佢加价加得都唔少。因为冇再系观塘返工,无食一轮,今晚同老公仔仔再去,叫左野食,我仔就话天花板线有老鼠呀(佢唔识惊),有两只,後尾我都见到有鼠踪影,我老公背住坐见唔到,话照食啦。埋单同收银细细声讲,佢答我地系咩,我未见过。以後唔会再帮亲
埋单同收银细细声讲,佢答我地系咩,我未见过。
以後唔会再帮亲
吃羊肉米线的专门店  够骚  喜欢吃羊之人的食店 一定要黎。入到去系焗焗地,环境仲有好大浸羊味,不过唔食牛都有其他肉食。呢间店好在有得拣有羊皮无羊皮肥啲定瘦啲,不过今次黎,店员话宜家都无乜皮GaLa 咁😭,比我拣就会拣有皮同瘦既羊肉。上面系大碗,下面系细碗,个名叫细碗不过都劲大碗,羊肉重骚味,有咬口好味,肥少肉多,肉的份量不少,有脆脆系汤面。绝对抵食,奶茶奶味足,劲大杯。仲有好多小食可以试。口水鸡同手拍青瓜都正。

仲有好多小食可以试
。口水鸡同手拍青瓜都正。

2019-03-22
  • 口水鸡