2020-06-27 231 浏览
月尾就到了,晚餐也不可以吃得太丰盛,太昂贵的话也撑不住了。我的朋友是这样告诉我的,他也是有道理的!所以今天晚上我选择了吃外卖寿司,$3一件,以这个价钱来说质素也是不错的,始终一分钱一分货,这里就是性价比之选。我不建议吃这里的玉子寿司,但是我推荐吃这里的三文鱼寿司,还有这里的甜虾寿司,有时候我也会吃这里的黄金鱿鱼寿司。我记得在这里吃过他的腐皮寿司,感觉不太好,可能不是我喜欢的味道,但是他的三文鱼寿司有时候也会很高质素,所以我每次吃这里的寿司也会选择吃三文鱼寿司!
2019-11-26 451 浏览
今日去到地铁站见到有间争鲜,在想晚餐吃什麽,见到寿司价钱不贵而且选择都不少,有平有贵,有款六十多元,最後决定买了一盒什锦寿司盛,价钱三十元有十件不同寿司,有虾,三文鱼,八爪鱼….之类,付款後就给了豉油和芥苿,回到家一打开见到盖上到有个位可放豉油不错,但太浅放一包豉油已满,寿司的饭都可以有点散但可接受,没有醋味,刺身的味淡都新鲜可接受,芥未味都几重,夹豉油都不错,以这个价钱过下口痕都不错,同新鲜程度比心目中好。
2019-11-16 161 浏览
今日做外卖仔,顺便买几粒医肚饿,我试咗个三文鱼腩寿司(大块无烧过嗰只),结果其他寿司畀细佬一个人食哂🙃 只鱼食落口感一般,切得唔够厚无计(平嘛),但鱼脂渗入成个口,包住旧硬饭,都算系一点点安慰。
2019-11-15
2019-06-27 411 浏览
今日做嘢做到好晏,一直未食晚饭,然後有好多食肆都差唔多要关门,唔知食咩好,好彩咁啱行过争鲜,见到佢未关门,於是就入去买咗几件寿司,带返屋企食。买咗七件寿司,本来系$3 一件一共$21,但唔知系咪因为太晏嘅原因,佢有八折,折後一共$17,真系好抵食。七件寿司,三件蟹柳寿司,两件蒲烧鳗鱼寿司,同埋两件粟米沙律寿司,各有千秋。蟹柳寿司点豉油几好食,粟米沙律寿司啲粟米几甜,当然你唔可以拎佢同贵价寿司店比较,始终价钱差比较远,但就呢个价钱来讲真系唔错。
2019-04-27 313 浏览
👭争鲜外带寿司 (将军澳)👭扇贝茶碗蒸 $16/2个呢款茶碗蒸简直系懒人之选,只需买返屋企隔水蒸几分钟,就可以系屋企叹一碗日式茶碗蒸🤪唔好睇佢细细碗,内里都装左好多材料!有帆立贝、香菇、鱼板,绝对唔hea你🤗鸡蛋口感滑溜,好似布丁咁动L🤣鸡蛋混合左高汤,所以食落系咸甜咸甜嘅味道❤性价比都几高呀~~推荐度:7.5/10🏠将军澳坑口培成路15号连理街102号舖🕐10:30am-10:30pm
👭争鲜外带寿司 (将军澳)👭

扇贝茶碗蒸 $16/2个

推荐度:7.5/10

🏠将军澳坑口培成路15号连理街102号舖
🕐10:30am-10:30pm
2018-10-16 401 浏览
今日10:30见佢开左门就入去买,可能刚开门,寿司好整全。今次买左12件自己夹寿司,1盒腐皮寿司,1盒三文鱼寿司,1件三文鱼手卷,1件软殻蟹手卷。直得一赞!软殻蟹手卷好香又有沙律酱....................又平$9其他都好好食因为赶时间,见无人先入去买,但埋单时个收银员慢吞吞,比平时其他间的慢一望倍,唔知系咪刚开铺未精神..........................激死!!!!!
直得一赞!
其他都好好食
2018-01-23 737 浏览
平平地想食寿司,咁去争鲜啦款式都几唔算少,但本人比较锺意食三文鱼寿司今日出既三文鱼都唔算差,都几肥美下见仲有关东煮,买左D黎食下,好少外卖有埋关东煮卖3蚊1件,都唔算贵,可以买多几款黎食
2018-01-15
2018-01-18 394 浏览
争鲜真系一间外卖非常方便嘅寿司店,每次肚饿都会走入去买返10件黎食,最锺意就系鳗鱼寿司估唔到$3嘅价钱都可以有呢一个享受我真系好希望争鲜,可以开多啲分店我系住将军澳嘅就要去到调景岭或者坑口先可以食到,希望可以喺将军澳站增设店铺。
希望可以喺将军澳站增设店铺。
2017-11-28 362 浏览
今日午餐个饭盒分量比较少,所以放学去 同学生补习时觉得有啲肚饿, 四周搵一啲比较健康嘅下午茶, 一个人食唔想食成个大家乐或者大快活嗰啲下午茶餐, 呢个时候咁啱经过争鲜💕 第一次见到有小蕃薯买😱$12 虽然比起街市贵唔知几多倍,但佢可爱嘅样已经掳掠了我嘅心😻见到佢鲜艳嘅紫色令我口水流个不停, 细细粒圆碌碌胀卜卜好可爱呀😍😍😍一打开个盒盖已经闻到好香嘅番薯味, 系自然嘅香气呀🌱🍠, 好过食烧卖鱼蛋肠仔嗰啲人工食品。一咬落去甜味涌出嚟, 唔知佢有冇用糖水煮过, 但我谂大部份甜味来自番薯本身, 明显食得出唔系砂糖嘅甜。 仲有质感好棉 好软熟, 有一刻我真系觉得自己喺度食紧番薯蓉, 放入口即溶, 唔驶点样咬, 睇嚟水溶性纤维都几高添, 简直就系下午茶健康之选😎😎😎原来争鲜依家出咗好多其他嘢食, 连椰子批 芝士蓝莓蛋糕 栗子 椰青水都有, 价钱唔系最平,但胜在地点方便又选择多, 质素都算唔令人满意, 下次再试下其他嘢食。
日本小甜薯

2017-11-28
日本小甜薯
2017-10-09 340 浏览
我平时我都好锺意食嗰啲三文鱼小卷,因为贪佢价钱够平,而且都有十几旧。依家佢出咗长条三文鱼卷,玉子卷同吞拿鱼卷,上次叫佢做特价买一条,就可以半价购买呑拿鱼卷,所以两条加埋都唔使$15,非常抵,已经够一个午餐。

依家佢出咗长条三文鱼卷,
玉子卷同吞拿鱼卷,上次叫佢做特价买一条,就可以半价
2017-08-04 387 浏览
因为今晚无人煮饭所以就食楼下嘅争先外卖寿司发觉原来有几多质素都好好而且大家都知道价钱绝对平嘅所以特意想来打篇食评推荐下首先我买咗蟹柳小卷我谂系手卷来讲蟹柳同三文鱼绝对系深受大众嘅欢迎小卷一啲都唔冻完全唔似雪藏左好耐嘅寿司反而鲜味十足点左豉油中容易入口争先另外一个好处就系自己决定拎几多豉油同芥末觉得少见来讲唔需要点太多豉油如果唔系会掩盖左紫菜同饭嘅味道跟住我拎多咗个三文鱼手卷好多人会觉得小卷又或者就咁叫寿司会唔饱 所以我自己都建议买返个手卷当然系买自己最锺意嘅材料做配搭就保证又饱又满足啦跟住我额外买多左争鲜嘅果汁 发现佢既然有自家牌子嘅饮品当然买开就顺便支持下味道方面有冇好大嘅特别之处不过都推荐大家试吓嘅
因为今晚无人煮饭所以就食楼下嘅争先外卖寿司

当然买开就顺便支持下
味道方面有冇好大嘅特别之处
不过都推荐大家试吓嘅
2017-06-26 257 浏览
1️⃣铁板花枝佢呢个可能煮得有少少耐所以就好淋,不过佢就胜在够大块,而且都可以食得出汤底嘅味道。价格:HKD $82️⃣小贡丸小贡丸虽然好入味,但就因为可能煮得太耐既关系,所以就冇乜口感可言。而且小编亦都食唔出本身小贡丸嘅味道。价格:HKD $83️⃣鱼卵棒虽然佢呢个就冇小贡丸咁入味,不过佢里面就有好多鱼子同埋都仲有少少弹牙嘅口感。价格:HKD $84️⃣大黑轮小编觉得佢里面有好香嘅香料味,所以基本上就唔系煮得好入味,因为香料味都几重下。不过入口都几弹牙。价格:HKD $85️⃣关东煮汤底饮落有好清甜嘅萝卜味,而且亦够味。价格:HKD $0(FREE)
关东煮
1️⃣铁板花枝

2️⃣小贡丸

3️⃣鱼卵棒

4️⃣大黑轮

5️⃣关东煮汤底
饮落有好清甜嘅萝卜味,而且亦够味。
价格:HKD $0(FREE)
关东煮
三文鱼刺身$32海苔明太子玉子烧$16芝士蟹子虾刺身$38全部加埋九十大洋左右,睇黎放题唔岩我😂我食呢d份量已经好满足👻甜虾好爽口好大只😍比一般玻璃虾的size仲要大。芝士味唔太食得到,甜虾配上酱油已经好满足,一盒有5只,计番系8蚊一只左右,价钱都算OK,不过下次若再系自己一个食就未必再买了,除非与人分享玉子烧甜甜地,上面嘅海苔粉好香,系个玉子烧嘅精髓,冻食另一番滋味,一定会再回购吧食三文鱼刺身真系好想加七味粉😭可惜屋企先有。讲真食过咁多间唔同嘅刺身,我觉得争鲜虽然平,但如果好彩买到新鲜嘅刺身,我系觉得好好食,可能佢个豉油我特别锺意!
三文鱼刺身$32
海苔明太子玉子烧$16
芝士蟹子虾刺身$38

食三文鱼刺身真系好想加七味粉😭可惜屋企先有。

2017-06-01 197 浏览
很久没吃争鲜了,在仔细看过各食家的评价後,感觉上海鲜丼的性价比挺高,所以今天午餐就决定外带海鲜丼回家吃。海鲜丼($48),如图一样很新鲜!重点要说的是希灵鱼比坊间的美味,鸣门卷有点硬,乾巴巴的,带子质素中下,其他都合格。眼见满是海鲜真的非常吸引,吃的时候担心饭不太够,最後却吃得饱饱的!明太子玉子烧卷($16),在店里一看到就二话不说结帐!当然不需期望会有很多明太子,但是这个价钱,这个份量已是非常超值!而味道也很不错,推荐各食家们一试!

海鲜丼

明太子玉子烧卷

2017-05-31
海鲜丼
明太子玉子烧卷
2017-03-12 245 浏览
系新都城嘅争鲜竟然汁左,好吾开心,所以系坑口先买到嚟食,要打返篇食评支持下佢先得。我觉得其实争鲜系又好食又平,不论外带或堂食我都好喜欢,堂食可以饮住杯热茶即拎即食几正,不过外带又再平d拎返屋企慢慢食都好好,今日我就买左海鲜大丼饭嚟食,先38蚊,平到笑。先系睇外貌,已经几吸引,有我喜欢嘅鱼生同带子,开嚟食,饭酸度适中,但有少少太冻嘅饭,所以我放一阵室温先食,鱼生都几厚切,几肥美,其实38蚊我都冇要求咁多,饭几大碗,都几喜欢食。