2021-10-23 471 浏览
晚飯時段,唔想行太遠,在太安樓外圍見到這家店網上評價好似唔錯,我和老公決定試試。週六晚上8點,店內人都唔太多,可以坐卡位舒舒服服地食飯。我們兩個人點了鯛魚腹定食,鯛魚湯烏冬和三文魚茶漬飯。茶漬飯的湯都是鯛魚湯,第一啖覺得有點魚腥味,不過喝落又覺得幾鮮甜,越喝越好味。三文魚我一向鐘意食,這個茶漬飯符合預期。鯛魚腹都幾好食,可惜只有三塊,分量太小,我老公食這個鯛魚定食一定唔夠飽,三文魚茶漬飯的分量適合他多點。鯛魚湯烏冬的烏冬就幾滑,好食過平時大部分茶記的烏冬。下次可以再encore.

三文魚茶漬飯
鯛魚湯烏冬
鯛魚腹定食
三文魚茶漬飯
鯛魚湯烏冬
鯛魚腹定食
2021-08-08 707 浏览
來到西灣河打疫苗,完成後想吃點東西但又不想吃得太多,只想輕食。見到這家在太安樓附近的這間餐廳裝修不錯,下午茶的價錢也便宜,一於一試。下午茶鰻魚茶漬飯($58)選擇了鰻魚茶漬飯,包含了一碗大大的鰻魚飯,一個腐皮湯包及一壺鯛魚湯。鰻魚飯先說鰻魚飯,有很多白飯,比一般的午餐可毫不輸蝕,看不出是下午茶。除了面頭的鰻魚外還有飯素增添味道。白飯可以,但鰻魚味道帶腥味,吃着覺得不太對路,可能是食材選擇比較便宜的貨色,不過以這個價錢來說也沒什麼好挑剔的了。腐皮包送的前菜腐皮湯包,咬開後,內餡居然是糯米團子,很特別,有點像在吃甜品。中間沒有味道的,主要是靠湯汁。鯛魚湯最後的鯛魚湯也給得很大方,一大戶的滿滿的,但是這個魚湯的成份啺不出新鮮魚湯的味道,比較像是合成濃縮湯包的魚湯。總括來說這個價錢也對得住這一份食物,份量很多,絕對能吃得飽,不過沒有任何食物能給予我美味的印象,不會再來。

下午茶
鰻魚茶漬飯($58)

鰻魚飯

腐皮包

鯛魚湯

2021-08-06 455 浏览
我今日去太安樓附近,看見放在舖外面的午市餐牌的價錢都算平民價,就入去試食。午市套餐有主餐配飲品,我叫了鯛魚片湯烏冬+玄米茶,起初都以為鯛魚片應該得2-3片,點知見到實物先知原來都足料,有5片鯛魚,魚片味道無雪藏味,又有木耳絲,豆腐卜絲,黃牙白絲等做配菜,配搭上係健康飲食之選。重點都係鯛魚湯,真係重魚味,好鮮甜,好味到我真係可以成碗烏冬連湯都食曬,非常有質素。👍🏻埋單原來仲會免加一服務費,好抵食。

埋單原來仲會免加一服務費,好抵食。
鯛魚片湯烏冬
2021-08-06
鯛魚片湯烏冬
2021-06-02 911 浏览
已經期待咗好耐想試好耐嘅 鯛之前嚟親都撞政府逼嘅「疫情早刪」嚟到門口都要折返今次將所有期望一次過投放喺度order咗最貴嘅花膠鮑魚湯飯味道,口感都好jeng!👍好多時 期望越高失望越大⋯果然佢好👍!我稱為「經得起期望」

已經期待咗好耐
想試好耐嘅 鯛

之前嚟親都撞政府逼嘅「疫情早刪」
嚟到門口都要折返

今次將所有期望一次過投放喺度
order咗最貴嘅花膠鮑魚湯飯
味道,口感都好jeng!👍

好多時 期望越高失望越大⋯果然佢好👍!
我稱為「經得起期望」
Came here for the first time. Their snapper soup tasted pretty good. Staff was especially welcoming as compared to the awful experience from the restaurant next door. Would suggest trying any of their soupy dishes with snapper, felt pretty healthy and good after. Pretty good seating arrangement as well so you can have time to enjoy your dining experience.
2021-05-15 564 浏览
四人星期二去食晚餐,餐廳冇乜客,得我哋兩枱。點了待應介紹的招牌菜- 鯛魚湯烏冬,見其他食評寫得咁好,應該好味?我叫了炸雞烏冬,朋友叫炸豬排烏冬及花膠湯烏冬。賣相似乎唔錯,一食,啖湯好淡,而冇味,魚湯好腥,頂唔順加了七味粉,都蓋不住腥味,不只我一個人覺得腥,另外兩個朋友都只食了幾啖,最後都放棄碗了烏冬。平民小店可能疫情下好難經營,小店裝修新浄企理,收平民價錢,比日式拉麵便宜。魚不新鮮,啖湯都好難煮得好。

2021-05-13 442 浏览
今日來到西灣河太安樓,想找間比較舒適的餐廳吃晚飯。選中了這間叫九州鯛魚的魚湯烏冬專門店。我們點了一個十和田牛肉定食和一個唐揚炸雞烏冬套餐。這裏的魚湯真的很濃郁,喜歡魚湯的一定喜歡。而且烏冬很爽口也沒有酸味,吃落很舒服。炸雞也炸得很好,雞肉中還有肉汁,份量也不錯。牛肉定食的牛肉也不鞋,份量適中,只是味道比較重味一點,需要配着白飯來吃,這間店的日本米也不錯,粒粒分明。但福袋普普通通,沒什麼特別,麵豉湯也只是中規中矩。反而魚湯和烏冬是幾好的。
用餐时段
2021-05-13 447 浏览
西灣河太安樓有間【九州鯛魚】門面格局日式在太安樓來說都叫做高級餐廳。裏面不太大,午餐坐滿人,環境一般。店子主要提供魚湯烏冬和泡飯,午餐選擇多而且價格親民,想吃得矜貴點,可以配波士頓龍蝦或花膠做配料,魚湯配海鮮一樣搭調,價錢也不過百多元。 【唐揚雞湯烏冬 $68】【九州鯛魚】顧名思義主打食鯛魚,招牌湯底使用日本黑鯛魚骨熬煮而成。湯底呈奶白色,飲落濃郁潤滑,魚香十足,沒有丁點腥味。鯛魚湯營養豐富,養顏護膚等功效。烏冬不夠彈牙滑溜。炸雞金黃色, 炸到香脆可口午餐包沙律及餐飲, 份量多一定夠食!
【唐揚雞湯烏冬 $68】
烏冬不夠彈牙滑溜。
炸雞金黃色, 炸到香脆可口
午餐包沙律及餐飲, 份量多一定夠食!
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2021-04-17 310 浏览
見有勁多人推介,可以入左去食,但有點伏可能係因為象拔蚌烏冬,成碗面都無咩味,亦沒人所講的鮮味單睇樣都覺得好齋,食落真係好淡象拔蚌太熟,有點軔,但上菜時連湯都唔係好熱,真係有點失望明明係food court 質素,但賣 七十幾蚊一碗真係好唔值,食完都勁後悔而且那日店外有打架,店員都好八掛,一直出出入入張望,又自己圍埋傾偈店員雖然多都唔係好理人個日唔駛排隊就直入,反而其他舖頭都排哂隊,原來係伏
見有勁多人推介,可以入左去食,但有點伏

可能係因為象拔蚌烏冬,成碗面都無咩味,亦沒人所講的鮮味

單睇樣都覺得好齋,食落真係好淡
象拔蚌太熟,有點軔,但上菜時連湯都唔係好熱,真係有點失望

店員雖然多都唔係好理人

個日唔駛排隊就直入,反而其他舖頭都排哂隊,原來係伏
象拔蚌烏冬
2021-04-03
2021-03-09 540 浏览
午後之選⬇️⬇️⬇️都有幾多選擇,我同朋友叫咗兩個餐🍱,好抵食鰻魚茶漬飯💲58鰻魚都幾多骨,湯比較淡,如果湯濃啲會好啲鳥唐揚鯛魚濃湯烏冬💲48個餐有沙律、炸雞、稻庭濃湯烏冬,飲品沙律菜都幾大碟,炸雞皮比較硬身,肉質但係又ok喎!烏冬係扁身滑嘟嘟幾好味,湯底濃郁,唔會腥幾好飲👍🏻另外追加一樣小食,蟹籽沙律💲28比我想像中細碟,蟹籽太少,如果份量多啲會比較好餐廳感覺都幾乾淨,疫情下,環境乾淨係最重要!

午後之選⬇️⬇️⬇️
都有幾多選擇,我同朋友叫咗兩個餐🍱,好抵食

鰻魚茶漬飯💲58
鰻魚都幾多骨,湯比較淡,如果湯濃啲會好啲

鳥唐揚鯛魚濃湯烏冬💲48
個餐有沙律、炸雞、稻庭濃湯烏冬,飲品

另外追加一樣小食,蟹籽沙律💲28
比我想像中細碟,蟹籽太少,如果份量多啲會比較好

餐廳感覺都幾乾淨,疫情下,環境乾淨係最重要!
2021-03-08 440 浏览
✨高質平民價炸物 ✨—————🍜江戶豚肉鯛魚湯烏冬 Edo Pork Chop w/ Snapper Soup Udon HKD 88💭Pleasantly surprised by the quality of their cats pork, it wasn’t too fatty overall and the texture was juicy, moist and tender, with the right amount of chew. Well-seasoned such that it tasted fine even without any sauce. 吉列豬排多汁嫩滑,有驚喜!🤗🍜鳥唐揚鯛魚湯烏冬 Karage Chicken w/ Snapper Soup Udon HKD 78💭Very generous portion size, with 5 huge pieces of fried chicken, super juicy and tender, would recommend.炸雞夠大件,推介👍🏻The snapper soup and udon w
✨高質平民價炸物 ✨
—————

The snapper soup and udon went well together but tasted rather average in my opinion. There’s this other place which serves really good Madai clear broth ramen, but of course, the price point is very different. 湯底同烏冬沒有特別驚喜,心目中有另一家拉麵店嘅鯛魚清湯拉麵更優勝🙈
  • 江戶豚肉鯛魚湯烏冬
2021-03-02 372 浏览
去開西灣河就梗係去下太安樓搵下有咩好食,經過見到呢間九州鯛魚 睇落唔錯就入去試下。最後兩個人叫兩個餐,分別係吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬同埋文蛤茶漬飯,佢個鯛魚濃湯非常正,好香好夠魚味。個茶滇飯都唔錯既,都係用鯛魚湯,有唔少係因為個鯛魚湯既助攻。總括係唔錯既,推介食有鯛魚濃湯既啦。
去開西灣河就梗係去下太安樓搵下有咩好食,經過見到呢間
2021-01-06 532 浏览
第四次寫食評啦😁呢一間真係要寫一寫。太安樓被譽為美食集中地,但我覺得唔係好間多值得推介。呢一間鯛魚湯烏冬真係值得一試,由於我非常肚餓,所以我叫咗一個雙拼,牛肉飯配叉燒鯛魚湯烏冬,先講鯛魚湯烏冬,我覺得個湯有好強烈的魚味,應該用咗好多魚去煲,非常好飲,最後連一滴湯都冇剩😊,但係叉燒比較薄比較細片。牛肉飯都唔錯,肉片比較多,肉質比較有咬口。真係肚餓人士最好嘅選擇。另外,我太太叫咗個鯛魚湯吉列豬扒烏冬,吉列豬扒非常出色,肉質鮮嫩多汁,用鐵架隔開令豬扒唔會太易變軟,值得一試。大家第一次去試食我極力推薦食鯛魚湯烏冬,如果食飯就浪費咗啦😊
第四次寫食評啦😁

2021-01-05
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬
  • 牛肉飯+豚肉鯛魚湯烏冬
2020-12-23 1766 浏览
食物評分 (5⭐️最高及按好味分數由高起排):全餐冠軍🏆🥇紫芋番薯丸(4粒) $16⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬 $56⭐️⭐️⭐️⭐️💫(4.5分)鯛魚片鯛魚濃湯烏冬 $48⭐️⭐️⭐️⭐️煙三文魚(2塊) $18⭐️⭐️⭐️💫(3.5分).因疫情關係,六點後不能堂食,所以五點多便出動搵食,可以食下午茶。.下午茶餐牌頗吸引,款多價錢抵,又有得平價追加小食。👍😊.鯛魚片鯛魚濃湯烏冬 $48⭐️⭐️⭐️⭐️ (下午茶餐,包飲品)既然餐廳名叫得鯛魚,當然要叫個鯛魚烏冬試埋個鯛魚湯。第一啖即試湯,真的有魚湯應有的鮮甜味,我對腥味特別敏感,這碗魚湯完全沒有任何腥味,讚👍.鯛魚肉即較普通,份量足。烏冬是滑正稻庭烏冬,煮得不錯,滑”劣劣”。.♨️♨️.吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬 $56⭐️⭐️⭐️⭐️💫(4.5分) (下午茶餐,包飲品)兩碗烏冬比較,我更喜歡這個吉列豚肉。首先價錢,只是貴$8,多了碟不太細的沙律,碗烏冬感覺上好像多一點黑木耳、豆腐皮、海帶,而且塊🐷豚肉豬扒大大塊,而且啖啖肉,絕非呃鬼肥膏、骨頭或炸粉,真材實料,亦炸得恰到好處,更包兩款醬汁,白色的像是沙律或奇妙醬,深棗紅色的甜甜地又微微辣。👇看看相便有實證。.♨️♨️.煙三文魚(2塊
食物評分 (5⭐️最高及按好味分數由高起排):
全餐冠軍🏆🥇
紫芋番薯丸(4粒) $16⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬 $56⭐️⭐️⭐️⭐️💫(4.5分)
鯛魚片鯛魚濃湯烏冬 $48⭐️⭐️⭐️⭐️
煙三文魚(2塊) $18⭐️⭐️⭐️💫(3.5分)

下午茶餐牌頗吸引,款多價錢抵,又有得平價追加小食。👍😊

鯛魚片鯛魚濃湯烏冬

吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬

♨️♨️
煙三文魚(2塊) $18⭐️⭐️⭐️💫(3.5分)
不好意思,我忘記影相,差不多食完才記起,兩塊煙三文魚$18價錢抵到爛,而且有少少魚湯和幾片菜。

煙三文魚 (食完才記得影相)

下午茶餐包飲品,熱柚子茶不太甜,多柚子料,熱玄米茶是茶包。

柚子茶及玄米茶

全餐冠軍🏆🥇原來是甜品
紫芋番薯丸(4粒) $16⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

紫芋番薯丸 (4粒)

真意想不到,4粒紫芋番薯丸竟然只是$16,平均每粒只是$4,而且是質素超高,彈牙煙韌有𡁻頭,亦有好香芋頭同番薯味 😋😋

紫芋番薯丸

總結:
✅必叫抵食好味的紫芋番薯丸
✅吉列豚肉豬🐷扒啖啖肉,炸得恰到好處
✅魚湯鮮甜
✅下午茶抵食
✅追加小食又平又好食

推介👍😋
2020-12-20
鯛魚片鯛魚濃湯烏冬
吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬
柚子茶及玄米茶
紫芋番薯丸 (4粒)
紫芋番薯丸
2020-11-23 544 浏览
呢個滑蛋吉列豬扒飯超抵,大大兜飯,豬扒又大塊又juices。豬扒炸的剛剛好,咬落去還聽「嗦嗦」的碎聲到滑蛋同洋蔥炒得恰到好處,滑蛋保持住些微水潤狀態,送飯一流!
滑蛋豚肉丼

滑蛋豚肉丼