餐厅: 樂聚廊
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-02-10 1070 浏览
Book for their afternoon tea 2 weeks ago, with discount, hence, paying less than $500 for a set of afternoon tea. From now to end of Feb, they’re partnering with local teahouse MingCha to present tea-inspired delicacies. Aside from the goji berries scones, I enjoyed the abalone tart, Alaskan king crab salad with salmon roe sandwich, barbeque pork puff pastry and osmanthus cheesecake. Good environment with comfortable seats; service is mostly pronto.

呢幾個月嚟唔少酒店都出咗外賣tea set, 我做咗一輪research之後,訂咗Conrad嚟試吓😆一嚟我未食過,二嚟佢個盒幾靚,又會送熊仔🐻大部分茶點都係傳統款式,都okay唔會太甜👌🏻有幾款比較特別,融入咗酒店其他餐廳嘅特色☺️包括Nicholini’s嘅truffle arancini🍘好少會喺食tea嗰時食到炸飯球,口感香脆,松露味道都平衡得幾好😆不過外賣食物始終無堂食咁好食,部分茶點變硬咗乾身咗,尤其係啲scones😭(其實我蠢咗,應該叮返熱🥲).🐻30th Anniversary Afternoon Tea ($558 for 2)finger sandwiches•gourmet savouries•iconic confections•scones•tea bags

2021-01-30 1019 浏览
High tea lover 定期就要tea 一tea。30週年主題tea set,鹹甜點以至scone都很滿意。酒店雖已有一定歷史,但相信經過翻新,未留有歲月痕跡,透過深木色的傢具反映出當年的喜好。原來tea set 包含了酒店三間餐廳的食品,可以一次過品賞都不錯:-金葉庭-蛋撻仔-意寧谷-意式松露野菌炸飯球-懷歐敘-法式迷你蘑菇酥盒甜點主要以朱古力為主,有迷你黑森林蛋糕、覆盆子開心果撻等。另有印有小熊及鴨子的牛油曲奇,cute。$558 for 2
High tea lover 定期就要tea 一tea。

Scone

-金葉庭-蛋撻仔
-意寧谷-意式松露野菌炸飯球
-懷歐敘-法式迷你蘑菇酥盒

$558 for 2
2021-01-04 890 浏览
為咗慶祝2021年嘅第一日,當然要食返個港女afternoon tea賀一賀佢啦💓今年目標係可以食到12次😛環境: 8/10第一次去Conrad,見到之前afternoon tea會有熊仔送🧸好似係要加香檳先會有,不過Lobby Lounge都坐得舒服同埋個景都幾靚💕食物: 7/101️⃣Waltz of festive joy afternoon tea $588 for 2依然係聖誕為主題嘅下午茶🎅🏻甜點個人比較喜歡法式栗子撻同埋一個黑朱古力慕絲,想讚一讚嘅係個鬆餅,拍得住文華好食😋,鹹點不過不失,最鍾意係松露香菇酥 ,酥皮好脆同鬆化😜另外,我飲咗Earl grey tea媽咪就揀咗Jasmine tea🥰呢個1月1日嘅下午過得很愉快💕💰性價比 :7.5/10 ($320/人),1月1號紅日按平時收費,可以接受,員工細心有禮貌,因為佢見我唔食鵝肝主動問我要唔要換其他食物🥰super nice

環境: 8/10

食物: 7/10

2021-01-01
2021-01-03 634 浏览
首先,我食過其他酒店afternoontea ,呢間真係難食。佢嘅甜點太甜了,我地3個女仔食開甜野都頂唔順,特別係聖誕pudding,3個都試一口便不吃了,至於聖誕樹、聖誕老人都係過份甜。而咸點(最底一層)係算好食的。鬆餅不過不失,但朋友話其他酒店較好。最好係wedding tea,係幾好飲。三人除開,每人$329,個環境就靚(棵聖誕樹),但侍應服務其實好慢,要叫幾次先送到鬆餅。小心選位,有台偏暗。
2020-12-31 476 浏览
第一次聽Takeaway都要service charge? 諗住疫情下少人啲,不過都fully booked 。咁好啦,食外賣,原來都要service charge。。。

外卖自取
2020-12-29 1445 浏览
朋友屋企人有Coupon, 所以我哋一齊去食high tea🤣🥰, 其實我哋兩個從來都唔係high tea嘅fans, overall覺得2人份量多到食唔晒😌✨Afternoon Tea Set 💰338 / 1 or 💰558 / 2 💫評分: 7.2/10📝用傳統英式3層架, 由頂層食到底層, 甜到鹹, 包6款鹹點6款甜點, 2件鬆餅, scone呢排好似好Hit🤣好多人喺屋企整不過我自己就冇咩特別研究, 因為真係覺得普普通通加可能未食過真係好好味嘅scone啦, 但係Conrad呢個麻麻地又唔夠熱, 咖啡☕️就好好咁俾我哋extra refill 咗1次, 相中偷飲咗🤣訂嘅時候我個friend仲幫我reserve咗happy birthday🎂牌, high tea整體賣相精緻但味道一般, 最鍾意係分開上嘅Peach Melba Cup with vanilla cream, 有冰陣住幾refreshing, 中和返啲好滯嘅感覺咁🤣𝕃𝕠𝕓𝕓𝕪 𝕃𝕠𝕦𝕟𝕘𝕖, ℂ𝕠𝕟𝕣𝕒𝕕 ℍ𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕟𝕘📍金鐘金鐘道88號太古廣場港麗酒店大堂(金鐘🚇F出口)💫評分: 7.3/10💬可能係遇唔到

💫評分: 7.2/10
Afternoon Tea Set

📍金鐘金鐘道88號太古廣場港麗酒店大堂
(金鐘🚇F出口)

💫評分: 7.3/10
💬可能係遇唔到好好食嘅high tea 或者係我始終唔太好甜品, 所以high tea都係食環境多啲😌, 同朋友吹吓水咁就已經係一個好好嘅下晝, 個景觀都幾開揚🥳側望見到少少海景🌊

2020-12-23 1680 浏览
🎶又到聖誕!又到聖誕!聖誕最岩係食咩啊?對港女一族來講就梗係high tea啦!今次熊妹就揀咗《Conrad Hotel》大堂嘅聖誕冬日下午茶同貓妹感受下節日氣氛,迎接聖誕啦!📌喺「Pacific Place」3樓LV附近嘅升降機大堂搭lift就可以上到去《Conrad Hotel》嘅lobby lounge。📌Lobby lounge 環境都幾闊落,有梳化位、二人枱同四人枱,燈光暗暗地💡,以古典優雅風為主。📌聖誕就到,周圍環境都佈置上聖誕裝飾,紅紅綠綠勁有聖誕氣氛🌺。📌睇吓呢個節日下午茶Menu先,都幾多嘢食喎!有三文治、鹹點、甜點、鬆餅同飲品,$558兩位,五星級酒店🏨出品,價錢絕對🈴理啦!📌英式下午茶以傳統的三層圓架呈上,非常切合酒店嘅古典歐式風味。上層-甜點層上層多數為甜點層。Christmas Cookies(左一)聖誕主題就梗係唔少得聖誕曲奇啦,圖案就由聖誕經典標誌-聖誕老人同聖誕樹擔當代表。牛油曲奇🍪幾脆口,唔係鬆化嗰種,牛油味都重㗎,面頭嘅糖霜就預咗甜啲啦,主要都係用嚟畫出聖誕樹🎄同聖誕老人🎅。Mince Pie (左二)呢款Mince Pie 🥧唔好以為係肉餡,係甜點

Afternoon  Tea  Set

上層
上層-甜點層
上層多數為甜點層。
Christmas Cookies(左一)

Mince Pie (左二)
呢款Mince Pie 🥧唔好以為係肉餡,係甜點嚟㗎,用上嘅係提子乾啊蘋果蓉玉桂味嘅甜餡,煮溶咗嘅甜餡味道都幾甜。仲有一支好細支嘅吸管,可以個人喜好唧上一啲雲呢拿汁,提升少少奶油味。

30th Anniversary Cake - Chocolate & Clementine Crunchy
嘩!冇諗過有《Conrad Hotel》經典蛋糕,上面一層係好濃郁好軟滑嘅朱古力層🍫,下面就帶有少少柑橘脆脆,味道都幾夾,不過都幾甜下。

仲有聖誕樹🎄朱古力做裝飾,好xmas feel呀!

Chestnut Mont Blanc
仲有聖誕吊鐘嘅栗子撻,真係好切合聖誕主題。

迷你嘅聖誕吊鐘🔔就係朱古力牌,栗子撻細細地一件,一啖擺入口啱啱好,牛油撻皮脆脆地,中間栗子餡🌰唔係好甜又唔係好膩。

Old English Fruitcake
竟然仲有傳統嘅英式水果蛋糕,個Tea set真係好歐陸英式下午茶格。

傳統蛋糕🍰係預左比較偏甜,感覺上落咗成斤糖,啲水果乾又係比糖水浸過,成件事就淨係得個甜字啦。

中層
中層-三文治層
中層為三文治層,比較飽肚。
Roasted Turkey & Cranberry Cream - in mini Brioche(左)
鹹鹹嘅火雞卷混合甜酸嘅紅莓醬,夾雜係鬆軟嘅麵包中間,非常經典嘅一款英式小食🌮。
Smoked Salmon & Watercress - in whole wheat bread(中)
本身鹹鹹地,煙燻嘅三文魚同水田芥菜配合埋一齊,感覺有點鹹,麥包就好軟熟。

Cucumber & Cream Cheese - in white bread(右)
薄薄嘅青瓜片,塗上忌廉芝士,再配合白麵包,簡單清爽又飽肚的三文治🥪。
下層
下層-鹹點層
下層為飽肚層嘅鹹點層。
Homemade Sausage Roll
英式經典嘅酥卷-肉卷,外層酥皮好鬆化,內裏免治肉碎粒粒鹹鹹地,最好就係點茄汁食。

Foie Gras & Pistachio Bon Bon
又黎喇!熊妹最討厭的鵝肝又出現喇!
今次比較好係外面鋪滿開心果粒粒,包裹住成粒鵝肝粒,‪中和返少少內臟嘅味道‬,熊妹試左一啖,點都係頂唔順,益晒貓妹。

Truffle and Mushroom Duxelles Vol-au-Vent
又一經典英式小食-黑松露蘑菇酥盒。黑松露味唔算太重,內餡蘑菇粒粒🍄都唔少,外皮酥皮放涼了都好鬆脆,牛油味🧈唔算太香,整體味道都唔錯。

Scones
超級開心,有四件英式鬆餅,有牛油同埋提子乾味每樣每人一件。

《Conrad Hotel》做嘅英式鬆餅都幾唔錯,牛油味道重🧈,質感都鬆化,放涼左都仲係幾好味,熊妹都係鍾情有提子乾款,因為有少少甜味再提升牛油嘅奶油味道。
啖啖的clotted cream都係熊妹嘅至愛,不過一碟仔太少喇,得一啖就食完,熊妹同貓妹喺refill左四次先滿足到歎英式鬆餅配奶油忌廉嘅美味口感。

Warm Christmas Pudding with Eggnog Sauce
呢款聖誕布甸🍮,其實係外型比較似布甸,口感似食緊肉桂提子乾蓉,再淋上經典聖誕奶酒🍸,添多一份奶油香味,雖然味道都偏甜,但食下食下都接受到。

French Earl  Grey
French Earl Grey
茶款都用上非常精緻嘅銀器茶具,即使淨係軀軀用一個茶包都已經提升左成件事嘅價值。

熊妹揀咗經典的法式伯爵茶🍵,獨特嘅味道配上各款鹹點甜點小食,可以消消濟,清清口腔味道。

Afternoon Tea  Set
📌整體來講,《Conrad Hotel》呢款英式下午茶非常出色!下午茶各款小食係沿用上經典英式聖誕的款式,坐喺周圍鋪滿聖誕氣氛嘅大廳中,直情融入左呢個聖誕氛圍,真係絕對超值!

📌Merry Merry Christmas!
2020-12-17
Afternoon  Tea  Set
上層
中層
下層
French Earl  Grey
Afternoon Tea  Set
原價$558/兩位,而家做緊外賣下午茶9折,折完$502/兩位,平均每人$250真係幾抵食!用上薑餅屋設計外賣盒,仲另送聖誕限量港麗小熊玩偶同埋TeaWG茶包!甜點方面:聖誕曲奇、英式聖誕甜餡餅、法國柑桔果醬配合黑朱古力慕斯、法式栗子蛋糕、意式聖誕果子蛋糕、傳統英式鬆餅併果醬聖誕果子蛋糕好有份量感,有Raisin/糖漬櫻桃/蜜餞果皮/Cinnamon/Nuts。英式鬆餅配Strawberry Jam同Clotted Cream,鬆餅外香內軟,唔會太乾太碎。法式栗子蛋糕上面的栗子蓉好香好幼滑,下面有d似financier。鹹食方面:青瓜忌廉芝士三文治、煙三文魚沙律三文治、慢烤火雞三文治伴紅桑莓忌廉醬、自家製酥皮腸卷、鴨肝醬球伴開心果碎、松露香菇酥盒鴨肝醬球伴開心果碎相當有驚喜,質感幼滑,味道濃郁富脂香。其次亦很喜歡松露香菇酥盒,Pastry酥脆,香菇散發出香濃的松露及菌味。

鴨肝醬球伴開心果碎相當有驚喜,質感幼滑,味道濃郁富脂香。

對於熊仔,本能上已難以抗拒,仲要係聖誕T-Set,唔Book對自己唔住!🤤​最近同好友去港麗酒店樂聚廊試「Waltz of Festive Joys」節慶下午茶!今個Set匯集咗多款傳統嘅英式鹹甜品,加錢點Perrier-Jouët 香檳,仲會贈送埋限量版聖誕小熊!食物靚,環境正,又有禮品收,成件事分明為港女而設,正正子!🐻😍​▲餐廳環境好靚,當然要影相打卡!▲「Waltz of Festive Joys」節慶下午茶真係好靚!😍✦甜點​包括:聖誕老人&聖誕樹曲奇、英式聖誕甜餡餅、聖誕果子蛋糕、黑朱古力慕斯、法式栗子蛋糕、英式聖誕布甸伴蛋酒​▲聖誕老人&聖誕樹曲奇好可愛,真心唔捨得食!▲法式栗子蛋糕上面有小鈴鐺裝飾!好Cute Cute!▲英式聖誕甜餡餅加雲哩拿忌廉,甜而不膩。▲另加錢可以得到法國Perrier-Jouët 香檳1杯及限量聖誕小熊公仔1隻。整體甜品都係英國啲Party常備嘅甜品款式!好似果子蛋糕、朱古力慕斯及布甸,經典又傳統!個人最愛黑朱古力慕斯!上面舖咗法國柑桔果醬,酸酸甜甜,食上口清新,一啲都唔膩!另外,法式栗子蛋糕都幾討好,用時令栗子製成,栗香濃郁,上面仲有小鈴鐺裝
樂聚廊「Waltz of Festive Joys」香檳冬日下午茶(雙人)

✦甜點​
聖誕老人&聖誕樹曲奇
▲聖誕老人&聖誕樹曲奇好可愛,真心唔捨得食!
法式栗子蛋糕
▲法式栗子蛋糕上面有小鈴鐺裝飾!好Cute Cute!
英式聖誕甜餡餅
▲英式聖誕甜餡餅加雲哩拿忌廉,甜而不膩。
法國Perrier-Jouët 香檳+限量聖誕小熊公仔

整體甜品都係英國啲Party常備嘅甜品款式!好似果子蛋糕、朱古力慕斯及布甸,經典又傳統!個人最愛黑朱古力慕斯!上面舖咗法國柑桔果醬,酸酸甜甜,食上口清新,一啲都唔膩!另外,法式栗子蛋糕都幾討好,用時令栗子製成,栗香濃郁,上面仲有小鈴鐺裝飾,真係勁有聖誕氣氛!至於聖誕老人&聖誕樹曲奇,唔洗講,打卡神物!📸😍​

✦鹹點​
包括:青瓜忌廉芝士三文治、慢烤火雞三文治伴紅桑莓忌廉醬、自家製酥皮腸卷、鴨肝醬球伴開心果碎、松露香菇酥盒​
鴨肝醬球
▲好鍾意呢款鴨肝醬球!鹹鹹香香,外層開心果碎好香口!
火雞三文治
▲火雞三文治係黑馬,外表無特別,但意外地好味!

鹹點款式都幾多,我覺得火雞三文治幾得意,有紅桑莓忌廉醬,鹹鹹甜甜,幾開胃。鴨肝醬球亦好高質!鴨肝軟糯香鹹,外層嘅開心果碎增添口感,配茶食一流!至於酥皮腸卷就香口為主,酥酥脆脆,感覺不錯。​
樂聚廊「Waltz of Festive Joys」外攜自取下午茶
▲樂聚廊仲設有外攜式下午茶,令人可以安坐家中都享受到節慶美點!今次下午茶用咗幽綠色,仲整到好似薑餅屋咁,用完嘅盒子仲可以加上飾燈做聖誕裝飾,感覺不錯。​
​▲外攜下午茶設計小巧,方便攜帶。
​▲酒店位於金鐘,用餐環境舒適。
2020-12-01
聖誕老人&聖誕樹曲奇
鴨肝醬球
火雞三文治
  • 樂聚廊「Waltz of Festive Joys」香檳冬日下午茶
2020-11-29 561 浏览
今朝第一次試吓在 Conrad Lobby Lounge 食早餐,環境真係幾好,枱與枱都有一定距離,但啲小圓枱建議最多座2人,因為座三人會好窄,無位放嘢食,如果座長方形枱就會大少少,但會頂腳,座得有少少辛苦,但係呢度食早餐傾計係一流,嘢食都唔多講,都係嗰啲嘢食,但相比LL層garden cafe ,Lobby Lounge 會少啲嘢食 ,如果兩個環境,我會鍾意 garden cafe多啲😍😍😍,這裡早餐通常係星期六、先有。
飽點
冷盤
果汁
沙律
2020-11-13 519 浏览
有ccb理財客戶coupon 的客人請留意,呢度係溫馨提示,今年呢個贈送的所謂二人下午茶,縮水到得一人一杯飲品(只有茶和咖啡選)另加一件cake咋,並非三層架的酒店high tea,5分鐘時間搞定,美其名曰對貴賓客戶的禮遇,查實被人當乞兒,真係唔送好過送,大家無謂浪費時間,我送銀行兩個字:肉酸!
2020-10-15 894 浏览
🇭🇰Lobby Lounge·我哋又試外賣tea set啦😈😈今次見到conrad呢個tea set做緊75折 就買左返黎試下 佢折完之後$418兩個人 都唔錯😏佢個包裝真係好靚 而且仲有一隻熊啤啤送比你 都幾有心思🐻但係因為我屋企下午茶嘅時間個窗背光 所以啲嘢食影出嚟有少少濛 我哋又趕住食喎 所以就唯有濛住咁樣照post啦🙊🙊·Finger Sandwiches佢啲三文治都幾好食 佢首先係有一個煙三文魚嘅三文治 個煙三文魚鹹度好適中 而且佢上面好似有少少魚蓉咁樣 口感唔錯😎之後就係青瓜cream cheese既配搭 呢個清清地 夾係中間都唔錯🥒最後就係ham & cheese佢個ham好夠鹹香 而且個cheese都好濃🧀·Savouries首先佢就有一個黑松露嘅炸米波 佢呢一個我哋就覺得麻麻地啦 因為佢係炸既 所以攞到返屋企其實佢已經凍哂 有少少出油 而且佢個餡好實 麻麻哋🙊之後仲有佢好出名嘅蛋撻 佢個曲奇皮好香嘅 個蛋都幾滑 不過就冇好特別🤭最後就係一個蘑菇酥皮塔 呢一個就唔錯啦 佢個酥皮仲係好脆嘅 雖然有少少un左 但係佢中間嗰個蘑菇調味做得好好 好似蘑菇濃湯咁🍄佢仲有配一塊曲奇
🇭🇰Lobby Lounge
afternoon  tea  set

Finger Sandwiches
Savouries
首先佢就有一個黑松露嘅炸米波 佢呢一個我哋就覺得麻麻地啦 因為佢係炸既 所以攞到返屋企其實佢已經凍哂 有少少出油 而且佢個餡好實 麻麻哋🙊之後仲有佢好出名嘅蛋撻 佢個曲奇皮好香嘅 個蛋都幾滑 不過就冇好特別🤭最後就係一個蘑菇酥皮塔 呢一個就唔錯啦 佢個酥皮仲係好脆嘅 雖然有少少un左 但係佢中間嗰個蘑菇調味做得好好 好似蘑菇濃湯咁🍄佢仲有配一塊曲奇仔 個牛油味都幾重 但係就偏甜咗少少🧈
Scones
呢個就有啲失望啦😭佢個scones係比較實既 而且偏乾 牛油味都唔係好重 所以真係麻麻哋 我自己覺得佢raisin個個好味啲 因為酸酸地 好似多少少口感咁😂不過佢就好貼心咁樣配左4樽clotted cream同埋果醬 佢個clotted cream就正正常常啦 個士多啤梨果果醬我就覺得甜咗少少🍓
Confections
佢今次啲甜點都係以朱古力為主嘅 首先就有一個朱古力cake 佢上面啲白朱古力都幾好味嘅 而且朱古力味好濃 係偏甜少少🍫之後就有個黑森林朱古力mousse 佢個mousse本身唔錯嘅 不過佢上邊嗰粒車厘子浸完酒就好藥水🙊🍒另外就有個raspberry開心果撻 呢個都ok既 但係個raspberry好似搶咗開心果個味咁 變左好似果撻咁🤣最後仲有一個tiramisu 我男朋友話幾好食 係爭咁啲酒味 我自己就覺得佢有啲太濃咖啡味 冇咁易入口 我自己麻麻哋🤭
佢今次呢一個茶包就係用Tea WG嘅 都OK啦 正正常常咁 不過我都係鍾意上次Grand Hyatt嗰個JING嘅茶包多啲 嗰個earl grey茶包真係無得輸😍😌😌
#rbyeat
#rby西餐
#rby金鐘
📍金鐘金鐘道88號太古廣場港麗酒店大堂
afternoon  tea  set
2020-10-08 2029 浏览
Afternoon tea tier set at conrad 🍽☕️ I think this set was a great deal and pretty good which i didn’t expect a scone set will be given too!. .I have to mention that this set did not have many sweet desserts 🧁 but impressive savory dishes instead. They were very delicate. The combination of western tier tea set🍴, delicate refreshments and Chinese style 🥢pastries created a delicious enjoyment with both visual and tasteful aspects. .🍱Savoury selection:Mini buns with ham looked cute! A leaf (a piece
🍱Savoury selection:
Mini buns with ham looked cute! A leaf (a piece of vegetable actually) was put under the ham, making it looks like a beautiful plant. Foie Gras toast tasted good. I like the lobster salad bread🥐😋 Can you even imagine pork belly is provided at a tea set 😂 Yummy tho!.
🍪Sweet selection:
Walnut cookies were crispy! Macarons were made with different theme at different periods. Osmanthus jelly was fresh!! A small piece of peach was put on top of chocolate cake. This definitely added refreshment on texture.
🥯Scone set:
I do not really addicted to scones 🥯actually but this scone set was nice! Jam and butter🧈 are given. Scones have a little bit of sweetness but it’s acceptable. Egg tarts are served too!.
You can choose tea 🍵 or coffee ☕️ for drinks. Yup drinks are included in the set! I really suggest to order hot tea after having this tea set.... super full lol.
Good vibes here and we were lucky to have window seat which we could take a lot of nice pics. Live bands were performing at middle stage of Lobby Lounge when we were enjoying the set. Quite relax and chill!!🎶.
High  tea  set
2020-02-08
用餐优惠
優惠券
  • Afternoon tea set
2020-10-04 596 浏览
Staycation 的2日1夜,第二天自助早餐在 Lobby lounge 食。食物選擇不太多,豬仔公仔义燒包,樣子得意,味道不錯,吉士軟包比較乾,迷你鬆餅,寫是原味,但入口是香蕉味,奇怪,牛角包鬆化無比,港式菠蘿包也是不錯,即灼了一碗迷你雲吞、墨魚丸油麵,雲吞比昨晩咖啡苑好,起碼豬肉沒有梅梅的,牛肉粥比較杰及吾夠熱,豉油皇炒麵吾夠味,素菜餃個皮好厚,熱食整體覺得比較差。幸好環境相當舒適,員工普遍也有禮。
幸好環境相當舒適,員工普遍也有禮。
2020-10-04
用餐时段