餐厅: 乐聚廊
优惠: 食饭都有得赚里数? 仲唔即刻订台?
条款及细则:
须受其他「亚洲万里通」条款及细则约束
2020-12-23 646 浏览
🎶又到圣诞!又到圣诞!圣诞最岩系食咩啊?对港女一族来讲就梗系high tea啦!今次熊妹就拣咗《Conrad Hotel》大堂嘅圣诞冬日下午茶同猫妹感受下节日气氛,迎接圣诞啦!📌喺「Pacific Place」3楼LV附近嘅升降机大堂搭lift就可以上到去《Conrad Hotel》嘅lobby lounge。📌Lobby lounge 环境都几阔落,有梳化位、二人枱同四人枱,灯光暗暗地💡,以古典优雅风为主。📌圣诞就到,周围环境都布置上圣诞装饰,红红绿绿劲有圣诞气氛🌺。📌睇吓呢个节日下午茶Menu先,都几多嘢食喎!有三文治、咸点、甜点、松饼同饮品,$558两位,五星级酒店🏨出品,价钱绝对🈴理啦!📌英式下午茶以传统的三层圆架呈上,非常切合酒店嘅古典欧式风味。上层-甜点层上层多数为甜点层。Christmas Cookies(左一)圣诞主题就梗系唔少得圣诞曲奇啦,图案就由圣诞经典标志-圣诞老人同圣诞树担当代表。牛油曲奇🍪几脆口,唔系松化嗰种,牛油味都重㗎,面头嘅糖霜就预咗甜啲啦,主要都系用嚟画出圣诞树🎄同圣诞老人🎅。Mince Pie (左二)呢款Mince Pie 🥧唔好以为系肉馅,系甜点

Afternoon  Tea  Set

上层
上层-甜点层
上层多数为甜点层。
Christmas Cookies(左一)

Mince Pie (左二)
呢款Mince Pie 🥧唔好以为系肉馅,系甜点嚟㗎,用上嘅系提子乾啊苹果蓉玉桂味嘅甜馅,煮溶咗嘅甜馅味道都几甜。仲有一支好细支嘅吸管,可以个人喜好唧上一啲云呢拿汁,提升少少奶油味。

30th Anniversary Cake - Chocolate & Clementine Crunchy
哗!冇谂过有《Conrad Hotel》经典蛋糕,上面一层系好浓郁好软滑嘅朱古力层🍫,下面就带有少少柑橘脆脆,味道都几夹,不过都几甜下。

仲有圣诞树🎄朱古力做装饰,好xmas feel呀!

Chestnut Mont Blanc
仲有圣诞吊钟嘅栗子挞,真系好切合圣诞主题。

迷你嘅圣诞吊钟🔔就系朱古力牌,栗子挞细细地一件,一啖摆入口啱啱好,牛油挞皮脆脆地,中间栗子馅🌰唔系好甜又唔系好腻。

Old English Fruitcake
竟然仲有传统嘅英式水果蛋糕,个Tea set真系好欧陆英式下午茶格。

传统蛋糕🍰系预左比较偏甜,感觉上落咗成斤糖,啲水果乾又系比糖水浸过,成件事就净系得个甜字啦。

中层
中层-三文治层
中层为三文治层,比较饱肚。
Roasted Turkey & Cranberry Cream - in mini Brioche(左)
咸咸嘅火鸡卷混合甜酸嘅红莓酱,夹杂系松软嘅面包中间,非常经典嘅一款英式小食🌮。
Smoked Salmon & Watercress - in whole wheat bread(中)
本身咸咸地,烟燻嘅三文鱼同水田芥菜配合埋一齐,感觉有点咸,麦包就好软熟。

Cucumber & Cream Cheese - in white bread(右)
薄薄嘅青瓜片,涂上忌廉芝士,再配合白面包,简单清爽又饱肚的三文治🥪。
下层
下层-咸点层
下层为饱肚层嘅咸点层。
Homemade Sausage Roll
英式经典嘅酥卷-肉卷,外层酥皮好松化,内里免治肉碎粒粒咸咸地,最好就系点茄汁食。

Foie Gras & Pistachio Bon Bon
又黎喇!熊妹最讨厌的鹅肝又出现喇!
今次比较好系外面铺满开心果粒粒,包裹住成粒鹅肝粒,‪中和返少少内脏嘅味道‬,熊妹试左一啖,点都系顶唔顺,益晒猫妹。

Truffle and Mushroom Duxelles Vol-au-Vent
又一经典英式小食-黑松露蘑菇酥盒。黑松露味唔算太重,内馅蘑菇粒粒🍄都唔少,外皮酥皮放凉了都好松脆,牛油味🧈唔算太香,整体味道都唔错。

Scones
超级开心,有四件英式松饼,有牛油同埋提子乾味每样每人一件。

《Conrad Hotel》做嘅英式松饼都几唔错,牛油味道重🧈,质感都松化,放凉左都仲系几好味,熊妹都系锺情有提子乾款,因为有少少甜味再提升牛油嘅奶油味道。
啖啖的clotted cream都系熊妹嘅至爱,不过一碟仔太少喇,得一啖就食完,熊妹同猫妹喺refill左四次先满足到叹英式松饼配奶油忌廉嘅美味口感。

Warm Christmas Pudding with Eggnog Sauce
呢款圣诞布甸🍮,其实系外型比较似布甸,口感似食紧肉桂提子乾蓉,再淋上经典圣诞奶酒🍸,添多一份奶油香味,虽然味道都偏甜,但食下食下都接受到。

French Earl  Grey
French Earl Grey
茶款都用上非常精致嘅银器茶具,即使净系躯躯用一个茶包都已经提升左成件事嘅价值。

熊妹拣咗经典的法式伯爵茶🍵,独特嘅味道配上各款咸点甜点小食,可以消消济,清清口腔味道。

Afternoon Tea  Set
📌整体来讲,《Conrad Hotel》呢款英式下午茶非常出色!下午茶各款小食系沿用上经典英式圣诞的款式,坐喺周围铺满圣诞气氛嘅大厅中,直情融入左呢个圣诞氛围,真系绝对超值!

📌Merry Merry Christmas!
2020-12-17
Afternoon  Tea  Set
上层
中层
下层
French Earl  Grey
Afternoon Tea  Set
对於熊仔,本能上已难以抗拒,仲要系圣诞T-Set,唔Book对自己唔住!🤤​最近同好友去港丽酒店乐聚廊试「Waltz of Festive Joys」节庆下午茶!今个Set汇集咗多款传统嘅英式咸甜品,加钱点Perrier-Jouët 香槟,仲会赠送埋限量版圣诞小熊!食物靓,环境正,又有礼品收,成件事分明为港女而设,正正子!🐻😍​▲餐厅环境好靓,当然要影相打卡!▲「Waltz of Festive Joys」节庆下午茶真系好靓!😍✦甜点​包括:圣诞老人&圣诞树曲奇、英式圣诞甜馅饼、圣诞果子蛋糕、黑朱古力慕斯、法式栗子蛋糕、英式圣诞布甸伴蛋酒​▲圣诞老人&圣诞树曲奇好可爱,真心唔舍得食!▲法式栗子蛋糕上面有小铃铛装饰!好Cute Cute!▲英式圣诞甜馅饼加云哩拿忌廉,甜而不腻。▲另加钱可以得到法国Perrier-Jouët 香槟1杯及限量圣诞小熊公仔1只。整体甜品都系英国啲Party常备嘅甜品款式!好似果子蛋糕、朱古力慕斯及布甸,经典又传统!个人最爱黑朱古力慕斯!上面舖咗法国柑桔果酱,酸酸甜甜,食上口清新,一啲都唔腻!另外,法式栗子蛋糕都几讨好,用时令栗子制成,栗香浓郁,上面仲有小铃铛装
乐聚廊「Waltz of Festive Joys」香槟冬日下午茶(双人)

✦甜点​
圣诞老人&圣诞树曲奇
▲圣诞老人&圣诞树曲奇好可爱,真心唔舍得食!
法式栗子蛋糕
▲法式栗子蛋糕上面有小铃铛装饰!好Cute Cute!
英式圣诞甜馅饼
▲英式圣诞甜馅饼加云哩拿忌廉,甜而不腻。
法国Perrier-Jouët 香槟+限量圣诞小熊公仔

整体甜品都系英国啲Party常备嘅甜品款式!好似果子蛋糕、朱古力慕斯及布甸,经典又传统!个人最爱黑朱古力慕斯!上面舖咗法国柑桔果酱,酸酸甜甜,食上口清新,一啲都唔腻!另外,法式栗子蛋糕都几讨好,用时令栗子制成,栗香浓郁,上面仲有小铃铛装饰,真系劲有圣诞气氛!至於圣诞老人&圣诞树曲奇,唔洗讲,打卡神物!📸😍​

✦咸点​
包括:青瓜忌廉芝士三文治、慢烤火鸡三文治伴红桑莓忌廉酱、自家制酥皮肠卷、鸭肝酱球伴开心果碎、松露香菇酥盒​
鸭肝酱球
▲好锺意呢款鸭肝酱球!咸咸香香,外层开心果碎好香口!
火鸡三文治
▲火鸡三文治系黑马,外表无特别,但意外地好味!

咸点款式都几多,我觉得火鸡三文治几得意,有红桑莓忌廉酱,咸咸甜甜,几开胃。鸭肝酱球亦好高质!鸭肝软糯香咸,外层嘅开心果碎增添口感,配茶食一流!至於酥皮肠卷就香口为主,酥酥脆脆,感觉不错。​
乐聚廊「Waltz of Festive Joys」外携自取下午茶
▲乐聚廊仲设有外携式下午茶,令人可以安坐家中都享受到节庆美点!今次下午茶用咗幽绿色,仲整到好似姜饼屋咁,用完嘅盒子仲可以加上饰灯做圣诞装饰,感觉不错。​
​▲外携下午茶设计小巧,方便携带。
​▲酒店位於金钟,用餐环境舒适。
2020-12-01
圣诞老人&圣诞树曲奇
鸭肝酱球
火鸡三文治
  • 乐聚廊「Waltz of Festive Joys」香槟冬日下午茶
2020-10-08 1333 浏览
Afternoon tea tier set at conrad 🍽☕️ I think this set was a great deal and pretty good which i didn’t expect a scone set will be given too!. .I have to mention that this set did not have many sweet desserts 🧁 but impressive savory dishes instead. They were very delicate. The combination of western tier tea set🍴, delicate refreshments and Chinese style 🥢pastries created a delicious enjoyment with both visual and tasteful aspects. .🍱Savoury selection:Mini buns with ham looked cute! A leaf (a piece
🍱Savoury selection:
Mini buns with ham looked cute! A leaf (a piece of vegetable actually) was put under the ham, making it looks like a beautiful plant. Foie Gras toast tasted good. I like the lobster salad bread🥐😋 Can you even imagine pork belly is provided at a tea set 😂 Yummy tho!.
🍪Sweet selection:
Walnut cookies were crispy! Macarons were made with different theme at different periods. Osmanthus jelly was fresh!! A small piece of peach was put on top of chocolate cake. This definitely added refreshment on texture.
🥯Scone set:
I do not really addicted to scones 🥯actually but this scone set was nice! Jam and butter🧈 are given. Scones have a little bit of sweetness but it’s acceptable. Egg tarts are served too!.
You can choose tea 🍵 or coffee ☕️ for drinks. Yup drinks are included in the set! I really suggest to order hot tea after having this tea set.... super full lol.
Good vibes here and we were lucky to have window seat which we could take a lot of nice pics. Live bands were performing at middle stage of Lobby Lounge when we were enjoying the set. Quite relax and chill!!🎶.
High  tea  set
2020-02-08
用餐优惠
优惠券
  • Afternoon tea set
2021-02-10 134 浏览
Book for their afternoon tea 2 weeks ago, with discount, hence, paying less than $500 for a set of afternoon tea. From now to end of Feb, they’re partnering with local teahouse MingCha to present tea-inspired delicacies. Aside from the goji berries scones, I enjoyed the abalone tart, Alaskan king crab salad with salmon roe sandwich, barbeque pork puff pastry and osmanthus cheesecake. Good environment with comfortable seats; service is mostly pronto.

呢几个月嚟唔少酒店都出咗外卖tea set, 我做咗一轮research之後,订咗Conrad嚟试吓😆一嚟我未食过,二嚟佢个盒几靓,又会送熊仔🐻大部分茶点都系传统款式,都okay唔会太甜👌🏻有几款比较特别,融入咗酒店其他餐厅嘅特色☺️包括Nicholini’s嘅truffle arancini🍘好少会喺食tea嗰时食到炸饭球,口感香脆,松露味道都平衡得几好😆不过外卖食物始终无堂食咁好食,部分茶点变硬咗乾身咗,尤其系啲scones😭(其实我蠢咗,应该叮返热🥲).🐻30th Anniversary Afternoon Tea ($558 for 2)finger sandwiches•gourmet savouries•iconic confections•scones•tea bags

2021-01-30 232 浏览
High tea lover 定期就要tea 一tea。30周年主题tea set,咸甜点以至scone都很满意。酒店虽已有一定历史,但相信经过翻新,未留有岁月痕迹,透过深木色的家具反映出当年的喜好。原来tea set 包含了酒店三间餐厅的食品,可以一次过品赏都不错:-金叶庭-蛋挞仔-意宁谷-意式松露野菌炸饭球-怀欧叙-法式迷你蘑菇酥盒甜点主要以朱古力为主,有迷你黑森林蛋糕、覆盆子开心果挞等。另有印有小熊及鸭子的牛油曲奇,cute。$558 for 2
High tea lover 定期就要tea 一tea。

Scone

-金叶庭-蛋挞仔
-意宁谷-意式松露野菌炸饭球
-怀欧叙-法式迷你蘑菇酥盒

$558 for 2
2021-01-04 400 浏览
为咗庆祝2021年嘅第一日,当然要食返个港女afternoon tea贺一贺佢啦💓今年目标系可以食到12次😛环境: 8/10第一次去Conrad,见到之前afternoon tea会有熊仔送🧸好似系要加香槟先会有,不过Lobby Lounge都坐得舒服同埋个景都几靓💕食物: 7/101️⃣Waltz of festive joy afternoon tea $588 for 2依然系圣诞为主题嘅下午茶🎅🏻甜点个人比较喜欢法式栗子挞同埋一个黑朱古力慕丝,想赞一赞嘅系个松饼,拍得住文华好食😋,咸点不过不失,最锺意系松露香菇酥 ,酥皮好脆同松化😜另外,我饮咗Earl grey tea妈咪就拣咗Jasmine tea🥰呢个1月1日嘅下午过得很愉快💕💰性价比 :7.5/10 ($320/人),1月1号红日按平时收费,可以接受,员工细心有礼貌,因为佢见我唔食鹅肝主动问我要唔要换其他食物🥰super nice

环境: 8/10

食物: 7/10

2021-01-01
2021-01-03 138 浏览
首先,我食过其他酒店afternoontea ,呢间真系难食。佢嘅甜点太甜了,我地3个女仔食开甜野都顶唔顺,特别系圣诞pudding,3个都试一口便不吃了,至於圣诞树、圣诞老人都系过份甜。而咸点(最底一层)系算好食的。松饼不过不失,但朋友话其他酒店较好。最好系wedding tea,系几好饮。三人除开,每人$329,个环境就靓(棵圣诞树),但侍应服务其实好慢,要叫几次先送到松饼。小心选位,有台偏暗。
2020-12-31 97 浏览
第一次听Takeaway都要service charge? 谂住疫情下少人啲,不过都fully booked 。咁好啦,食外卖,原来都要service charge。。。

外卖自取
2020-12-29 225 浏览
朋友屋企人有Coupon, 所以我哋一齐去食high tea🤣🥰, 其实我哋两个从来都唔系high tea嘅fans, overall觉得2人份量多到食唔晒😌✨Afternoon Tea Set 💰338 / 1 or 💰558 / 2 💫评分: 7.2/10📝用传统英式3层架, 由顶层食到底层, 甜到咸, 包6款咸点6款甜点, 2件松饼, scone呢排好似好Hit🤣好多人喺屋企整不过我自己就冇咩特别研究, 因为真系觉得普普通通加可能未食过真系好好味嘅scone啦, 但系Conrad呢个麻麻地又唔够热, 咖啡☕️就好好咁俾我哋extra refill 咗1次, 相中偷饮咗🤣订嘅时候我个friend仲帮我reserve咗happy birthday🎂牌, high tea整体卖相精致但味道一般, 最锺意系分开上嘅Peach Melba Cup with vanilla cream, 有冰阵住几refreshing, 中和返啲好滞嘅感觉咁🤣𝕃𝕠𝕓𝕓𝕪 𝕃𝕠𝕦𝕟𝕘𝕖, ℂ𝕠𝕟𝕣𝕒𝕕 ℍ𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕟𝕘📍金钟金钟道88号太古广场港丽酒店大堂(金钟🚇F出口)💫评分: 7.3/10💬可能系遇唔到

💫评分: 7.2/10
Afternoon Tea Set

📍金钟金钟道88号太古广场港丽酒店大堂
(金钟🚇F出口)

💫评分: 7.3/10
💬可能系遇唔到好好食嘅high tea 或者系我始终唔太好甜品, 所以high tea都系食环境多啲😌, 同朋友吹吓水咁就已经系一个好好嘅下昼, 个景观都几开扬🥳侧望见到少少海景🌊

原价$558/两位,而家做紧外卖下午茶9折,折完$502/两位,平均每人$250真系几抵食!用上姜饼屋设计外卖盒,仲另送圣诞限量港丽小熊玩偶同埋TeaWG茶包!甜点方面:圣诞曲奇、英式圣诞甜馅饼、法国柑桔果酱配合黑朱古力慕斯、法式栗子蛋糕、意式圣诞果子蛋糕、传统英式松饼并果酱圣诞果子蛋糕好有份量感,有Raisin/糖渍樱桃/蜜饯果皮/Cinnamon/Nuts。英式松饼配Strawberry Jam同Clotted Cream,松饼外香内软,唔会太乾太碎。法式栗子蛋糕上面的栗子蓉好香好幼滑,下面有d似financier。咸食方面:青瓜忌廉芝士三文治、烟三文鱼沙律三文治、慢烤火鸡三文治伴红桑莓忌廉酱、自家制酥皮肠卷、鸭肝酱球伴开心果碎、松露香菇酥盒鸭肝酱球伴开心果碎相当有惊喜,质感幼滑,味道浓郁富脂香。其次亦很喜欢松露香菇酥盒,Pastry酥脆,香菇散发出香浓的松露及菌味。

鸭肝酱球伴开心果碎相当有惊喜,质感幼滑,味道浓郁富脂香。

2020-11-29 238 浏览
今朝第一次试吓在 Conrad Lobby Lounge 食早餐,环境真系几好,枱与枱都有一定距离,但啲小圆枱建议最多座2人,因为座三人会好窄,无位放嘢食,如果座长方形枱就会大少少,但会顶脚,座得有少少辛苦,但系呢度食早餐倾计系一流,嘢食都唔多讲,都系嗰啲嘢食,但相比LL层garden cafe ,Lobby Lounge 会少啲嘢食 ,如果两个环境,我会锺意 garden cafe多啲😍😍😍,这里早餐通常系星期六、先有。
饱点
冷盘
果汁
沙律
2020-11-13 286 浏览
有ccb理财客户coupon 的客人请留意,呢度系温馨提示,今年呢个赠送的所谓二人下午茶,缩水到得一人一杯饮品(只有茶和咖啡选)另加一件cake咋,并非三层架的酒店high tea,5分钟时间搞定,美其名曰对贵宾客户的礼遇,查实被人当乞儿,真系唔送好过送,大家无谓浪费时间,我送银行两个字:肉酸!
2020-10-15 676 浏览
🇭🇰Lobby Lounge·我哋又试外卖tea set啦😈😈今次见到conrad呢个tea set做紧75折 就买左返黎试下 佢折完之後$418两个人 都唔错😏佢个包装真系好靓 而且仲有一只熊啤啤送比你 都几有心思🐻但系因为我屋企下午茶嘅时间个窗背光 所以啲嘢食影出嚟有少少蒙 我哋又赶住食喎 所以就唯有蒙住咁样照post啦🙊🙊·Finger Sandwiches佢啲三文治都几好食 佢首先系有一个烟三文鱼嘅三文治 个烟三文鱼咸度好适中 而且佢上面好似有少少鱼蓉咁样 口感唔错😎之後就系青瓜cream cheese既配搭 呢个清清地 夹系中间都唔错🥒最後就系ham & cheese佢个ham好够咸香 而且个cheese都好浓🧀·Savouries首先佢就有一个黑松露嘅炸米波 佢呢一个我哋就觉得麻麻地啦 因为佢系炸既 所以攞到返屋企其实佢已经冻哂 有少少出油 而且佢个馅好实 麻麻哋🙊之後仲有佢好出名嘅蛋挞 佢个曲奇皮好香嘅 个蛋都几滑 不过就冇好特别🤭最後就系一个蘑菇酥皮塔 呢一个就唔错啦 佢个酥皮仲系好脆嘅 虽然有少少un左 但系佢中间嗰个蘑菇调味做得好好 好似蘑菇浓汤咁🍄佢仲有配一块曲奇
🇭🇰Lobby Lounge
afternoon  tea  set

Finger Sandwiches
Savouries
首先佢就有一个黑松露嘅炸米波 佢呢一个我哋就觉得麻麻地啦 因为佢系炸既 所以攞到返屋企其实佢已经冻哂 有少少出油 而且佢个馅好实 麻麻哋🙊之後仲有佢好出名嘅蛋挞 佢个曲奇皮好香嘅 个蛋都几滑 不过就冇好特别🤭最後就系一个蘑菇酥皮塔 呢一个就唔错啦 佢个酥皮仲系好脆嘅 虽然有少少un左 但系佢中间嗰个蘑菇调味做得好好 好似蘑菇浓汤咁🍄佢仲有配一块曲奇仔 个牛油味都几重 但系就偏甜咗少少🧈
Scones
呢个就有啲失望啦😭佢个scones系比较实既 而且偏乾 牛油味都唔系好重 所以真系麻麻哋 我自己觉得佢raisin个个好味啲 因为酸酸地 好似多少少口感咁😂不过佢就好贴心咁样配左4樽clotted cream同埋果酱 佢个clotted cream就正正常常啦 个士多啤梨果果酱我就觉得甜咗少少🍓
Confections
佢今次啲甜点都系以朱古力为主嘅 首先就有一个朱古力cake 佢上面啲白朱古力都几好味嘅 而且朱古力味好浓 系偏甜少少🍫之後就有个黑森林朱古力mousse 佢个mousse本身唔错嘅 不过佢上边嗰粒车厘子浸完酒就好药水🙊🍒另外就有个raspberry开心果挞 呢个都ok既 但系个raspberry好似抢咗开心果个味咁 变左好似果挞咁🤣最後仲有一个tiramisu 我男朋友话几好食 系争咁啲酒味 我自己就觉得佢有啲太浓咖啡味 冇咁易入口 我自己麻麻哋🤭
佢今次呢一个茶包就系用Tea WG嘅 都OK啦 正正常常咁 不过我都系锺意上次Grand Hyatt嗰个JING嘅茶包多啲 嗰个earl grey茶包真系无得输😍😌😌
#rbyeat
#rby西餐
#rby金钟
📍金钟金钟道88号太古广场港丽酒店大堂
afternoon  tea  set
2020-10-04 397 浏览
Staycation 的2日1夜,第二天自助早餐在 Lobby lounge 食。食物选择不太多,猪仔公仔义烧包,样子得意,味道不错,吉士软包比较乾,迷你松饼,写是原味,但入口是香蕉味,奇怪,牛角包松化无比,港式菠萝包也是不错,即灼了一碗迷你云吞、墨鱼丸油面,云吞比昨晩咖啡苑好,起码猪肉没有梅梅的,牛肉粥比较杰及吾够热,豉油皇炒面吾够味,素菜饺个皮好厚,热食整体觉得比较差。幸好环境相当舒适,员工普遍也有礼。
幸好环境相当舒适,员工普遍也有礼。
2020-10-04
早餐