31
10
5
等级2
6
0
2014-11-16 2377 浏览
我和家人叫了砂煲爆鱼卜,好香口又唔腥;四只蒜蓉蒸圣子,每只有6-8寸长,好好味但鼓油咸了点;还有浸波菜同佢嘅招牌菜煎酿鲮鱼;最後有好滑好香嘅双皮奶。每道菜都好好味,份量都好足够,十分满足!
更多
我和家人叫了砂煲爆鱼卜,好香口又唔腥;四只蒜蓉蒸圣子,每只有6-8寸长,好好味但鼓油咸了点;还有浸波菜同佢嘅招牌菜煎酿鲮鱼;最後有好滑好香嘅双皮奶。每道菜都好好味,份量都好足够,十分满足!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2014-11-14
用餐途径
堂食
人均消费
$200 (晚餐)
推介美食
  • 砂煲爆鱼卜,双皮奶
等级3
92
0
2013-10-03 3536 浏览
我个人唔太钟意食鱼, 因为觉得蒸鱼鱼皮滑潺潺好核酸, 鱼骨多处理唔到, 有腥味, 河鲜如鲩鱼, 魽鱼这些就系好例子, 所以我通常只会拣大鱼/ 深海鱼食.  朋友生日, 他是爱鱼之人, 很懂得吃鱼, 什麽鱼都喜欢, 尤其河鲜! 他可以将一条多骨鱼, 细心地食得乾乾净净, 只剩鱼骨!!! 今次所以特地选了一间佐敦食河鲜的食店 - 乐寿新渔村酒家自己唔食鱼又拣呢间??? 虽然我唔太吃鱼, 但我本身都好顺得人 . 讲真, 有事我觉得每个人都有喜欢同唔喜欢食的东西, 但当出外食要根据各人口味去选的话, 基本上很难找到一间合晒心意的. 所以我觉得只要主角开心, 食饭气氛好都系一个好重要条件呢. 当晚, 主角知道我唔太食鱼, 佢都很窝心地选了一些无鱼小菜! I LOVE YOU! 大大个煲载着热腾腾的芥兰以啫啫方法上枱, 芥兰鲜甜同时配上啫啫这种惹味煮法, 芥兰的清中和了啫啫的上火感觉. 成件事都好得宜! 另一招牌银盆鸡, 将鸡平均放在这银盘上 再洒上红枣, 再以鍚纸盖面焗. 我觉得视觉上享受会多过味觉, 看似很多风味. 但我会较喜欢老妈常作的金针云耳蒸鸡, 因为味道真的没有什麽特别!奇怪的名字,
更多
我个人唔太钟意食鱼, 因为觉得蒸鱼鱼皮滑潺潺好核酸, 鱼骨多处理唔到, 有腥味, 河鲜如鲩鱼, 魽鱼这些就系好例子, 所以我通常只会拣大鱼/ 深海鱼食.  

朋友生日, 他是爱鱼之人, 很懂得吃鱼, 什麽鱼都喜欢, 尤其河鲜! 他可以将一条多骨鱼, 细心地食得乾乾净净, 只剩鱼骨!!! 

今次所以特地选了一间佐敦食河鲜的食店 - 乐寿新渔村酒家

自己唔食鱼又拣呢间??? 虽然我唔太吃鱼, 但我本身都好顺得人
. 讲真, 有事我觉得每个人都有喜欢同唔喜欢食的东西, 但当出外食要根据各人口味去选的话, 基本上很难找到一间合晒心意的. 所以我觉得只要主角开心, 食饭气氛好都系一个好重要条件呢. 

当晚, 主角知道我唔太食鱼, 佢都很窝心地选了一些无鱼小菜! I LOVE YOU! 
啫啫芥兰煲
162 浏览
0 赞好
0 留言
大大个煲载着热腾腾的芥兰以啫啫方法上枱, 芥兰鲜甜同时配上啫啫这种惹味煮法, 芥兰的清中和了啫啫的上火感觉. 成件事都好得宜! 
招牌银盆鸡
171 浏览
0 赞好
0 留言
招牌银盆鸡
145 浏览
0 赞好
0 留言
另一招牌银盆鸡, 将鸡平均放在这银盘上 再洒上红枣, 再以鍚纸盖面焗. 我觉得视觉上享受会多过味觉, 看似很多风味. 但我会较喜欢老妈常作的金针云耳蒸鸡, 因为味道真的没有什麽特别!
勒流榄角骨
149 浏览
0 赞好
0 留言
奇怪的名字, 未有深究, 可能是一些地方名或方言吧! 这道菜我主要是冲着榄角而来, 榄角属浓味高油份配菜, 所以做蒸, 炒饭都有不错效果. 而猪扒肉质爽口, 加上有少肥边位, 本身亦有调味, 就这样都已经很好吃. 但配上浓味的榄角, 变得有点画蛇添足及喧宾夺主了.
煎莲藕饼
149 浏览
0 赞好
0 留言
莲藕片中间界开再酿入新鲜鲮鱼肉, 由於慢火煎, 所以唔会太油腻, 再加上莲藕片不算吸油之物, 鱼肉新鲜所以吃不到鱼腥味, 因为我对"腥"都颇敏感, 这食法真的吃出外脆内鲜!
砵仔焗鱼肠
188 浏览
0 赞好
0 留言
自己好奇怪, 虽然唔食鱼, 但偏爱鱼肠焗蛋. 可惜外面很多店的鱼肠焗蛋都未有相同问题, 就系廦唔走这股鱼腥味. 但这里处理/ 选鱼肠做得非常出色, 完全吃不到鱼腥味, 胡椒粉都可以悭返, 再加上配上油条, 跟蛋一起焗, 除了卖相外, 味道更加好, 鱼肠份量亦充足, 在面的鱼肠被焗过後更有脆皮的感觉, 配上白饭一起吃真系非常满足!
瓦罉煎焗西江魽鱼
169 浏览
0 赞好
0 留言
唯一未有碰过的菜式, 所以未能作任何意见, 只知道几位爱鱼之人都埋头苦干地吃, 相信应该不错吧!

开开心心, 高高兴兴地过了一晚, 懒埋是河鲜还是大鱼, 友情气氛都不会变!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
啫啫芥兰煲
煎莲藕饼
砵仔焗鱼肠
等级4
528
1
2013-09-18 2519 浏览
临近中国人节日中秋, 酒家订位常满, 此时最好就系帮衬”非中式”食肆, 但无奈老人家要选传统食物, 唯有照来. 刚不够两个月前才帮衬过, 今天完全是另一回事, 中国人经营的生意就是如此, 全都只看短期利益, 有得兼就兼咗先, 话之佢声名受损.门口没有写明菜色与平日不同, 坐下来才知道, 这两三个星期都只是供应有限小菜, 一张A4纸写晒. 而且价钱也多了一截.选择有限, 叫了一个名为”特价晚饭孖宝”的双味菜, 煎焗魽鱼+上汤浸时蔬, 收$228, 真不知道”特价”了甚麽, “上汤浸时蔬”, 其实就是波菜一碟, 平时大约收费五、六十蚊, 扣起了六十, 即系平日收$120左右的煎焗魽鱼, 今天特价要收$170, 真有香港超级市场减价FEEL, 然而, 质素却也算不错, 以大煲上台, 来到时还有滋滋声, 热腾腾, 鱼肉份量也足, 鱼肉入口弹牙, 唯以此方式煎煮, 鱼味欠奉, 试不出其新鲜程度.勒流榄角骨 $98, 名称怪怪, ”勒流”是应指顺德的”勒流镇”, 那里的榄角特别出名? 唔太清楚. 美其名, 这碟其实只是普通的”榄角猪肉”, 但吃不出有浓郁的榄角味, 所用的又不是排骨, 基本上是只有
更多
临近中国人节日中秋, 酒家订位常满, 此时最好就系帮衬”非中式”食肆, 但无奈老人家要选传统食物, 唯有照来. 刚不够两个月前才帮衬过, 今天完全是另一回事, 中国人经营的生意就是如此, 全都只看短期利益, 有得兼就兼咗先, 话之佢声名受损.
门口没有写明菜色与平日不同, 坐下来才知道, 这两三个星期都只是供应有限小菜, 一张A4纸写晒. 而且价钱也多了一截.
157 浏览
0 赞好
0 留言
选择有限, 叫了一个名为”特价晚饭孖宝”的双味菜, 煎焗魽鱼+上汤浸时蔬, 收$228,
102 浏览
0 赞好
0 留言
真不知道”特价”了甚麽, “上汤浸时蔬”, 其实就是波菜一碟, 平时大约收费五、六十蚊, 扣起了六十, 即系平日收$120左右的煎焗魽鱼, 今天特价要收$170, 真有香港超级市场减价FEEL,
128 浏览
0 赞好
0 留言
然而, 质素却也算不错, 以大煲上台, 来到时还有滋滋声, 热腾腾, 鱼肉份量也足, 鱼肉入口弹牙, 唯以此方式煎煮, 鱼味欠奉, 试不出其新鲜程度.
127 浏览
0 赞好
0 留言
勒流榄角骨 $98, 名称怪怪, ”勒流”是应指顺德的”勒流镇”, 那里的榄角特别出名? 唔太清楚. 美其名, 这碟其实只是普通的”榄角猪肉”, 但吃不出有浓郁的榄角味, 所用的又不是排骨, 基本上是只有肉而没有骨, 味道偏甜, 不太满意之作.
119 浏览
0 赞好
0 留言
 
沙姜银盆焗鸡 半只, $148, 巧立名目的锡纸焗鸡, 想当年读书时同学门烧烤必备之作, 在超市买一只雪鸡, 切件, 加入调味, 包好, 放在烧烤炉边, 一小时後打开, 香味四处. 但今天这眼前的”半只”鸡, 真是令人感叹, 入口一咬, 哎!!, 收人家$148, 你好意思比只雪鸡吗?! 冰鲜鸡唔会贵好多啫, 唉…
108 浏览
0 赞好
0 留言
芥兰炒均安鱼饼, $98, 切碎了的芥兰, 夹埋大约四条全芥兰左右, 炒得颇香口, 芥兰爽脆, 伴以一些青椒和红椒, 份量不多, 但卖相可以, 鱼饼入口弹牙, 鱼味香, 价钱略贵, 但交足功课.
99 浏览
0 赞好
0 留言
日式芥末牛柳粒, $108, 比较满意的一碟, 加入了两三种菇类, 好似系冬菇, 鸡脾菇, 另外一些黄椒, 芥末味道有香又不致於辣口, 牛柳粒切得大小适中, 没有腌得过份, 牛肉味道与口感仍相当好.
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2013-09-14
用餐途径
堂食
人均消费
$220 (晚餐)
等级1
2
0
2013-08-19 2025 浏览
订左枱同朋友食生日饭, 叫左:污糟鸡半只有D普通的家庭式蒸鸡啜鱼两食 有子姜榄角蒸鱼头同炸鱼腩两味, 第一次食呢只鱼, 怕腥的朋友都话无问题, 好味西兰花带子花枝片呢个几抵食, $138都几多带子同花枝片, 望落好多料, 不过我地9个人, 夹到最後原来唔够每人一件带子同花枝的姜葱蚝煲 呢个超好食! 上菜时个煲仲滋滋声, 我地仲要炒下佢免痴底. 好香好浓味, D桶蚝亦新鲜. 最好味的菜.金银蛋浸苋菜普通, 不过不失乐寿拼盘umm...唔抵. 细份.粉丝海虾煲好香口, 虾都新鲜.金银菜猪肺汤订枱时, 餐厅方面话呢个跟另外一个天麻鱼头汤都最好预订. 因为有朋友饮唔到鱼汤, 所以我地订左猪肺汤. $108两人份; $180四人份; $380大煲的. 餐厅见我9个人, 当然叫我留份大的. 我话只要4人份的就好, 双方耍太极来回两三次後, 终於肯帮我留4人份的SIZE. 点知...我电话订时讲左3, 4次要4人份; 入座写菜时, 侍应问我系咪留左个猪肺汤, 我话系, 留左个4人份的. 後尾个汤上时, 个貌似部长的姐姐喺我地枱旁边的餐车度帮我地分汤, 上埋汤渣, 9碗汤之後仲有几个可以添多碗,
更多
订左枱同朋友食生日饭, 叫左:

污糟鸡半只
有D普通的家庭式蒸鸡

啜鱼两食
有子姜榄角蒸鱼头同炸鱼腩两味, 第一次食呢只鱼, 怕腥的朋友都话无问题, 好味

西兰花带子花枝片
呢个几抵食, $138都几多带子同花枝片, 望落好多料, 不过我地9个人, 夹到最後原来唔够每人一件带子同花枝的

姜葱蚝煲

呢个超好食! 上菜时个煲仲滋滋声, 我地仲要炒下佢免痴底. 好香好浓味, D桶蚝亦新鲜. 最好味的菜.

金银蛋浸苋菜
普通, 不过不失

乐寿拼盘
umm...唔抵. 细份.

粉丝海虾煲
好香口, 虾都新鲜.

金银菜猪肺汤
订枱时, 餐厅方面话呢个跟另外一个天麻鱼头汤都最好预订. 因为有朋友饮唔到鱼汤, 所以我地订左猪肺汤. $108两人份; $180四人份; $380大煲的. 餐厅见我9个人, 当然叫我留份大的. 我话只要4人份的就好, 双方耍太极来回两三次後, 终於肯帮我留4人份的SIZE. 点知...

我电话订时讲左3, 4次要4人份; 入座写菜时, 侍应问我系咪留左个猪肺汤, 我话系, 留左个4人份的. 後尾个汤上时, 个貌似部长的姐姐喺我地枱旁边的餐车度帮我地分汤, 上埋汤渣, 9碗汤之後仲有几个可以添多碗, 我仲谂个4人份都咁大, $380那个都唔知有几大煲了... 

因为之前D旧comment, 其中一个话被餐厅乱收钱, 所以我有写低我地叫嘅菜式同价钱, 自己计定个数先. 点知埋单时个数真系比我计定的贵, check单时就发现个汤俾人计左大份的$380.

然後叫个姐姐埋来问返, 佢仲话系我喺电话度话留个大份的汤!! 仲系佢自己听电话咁话. 又话咁我地都饮左啦... 硬局我地食左佢. 咁我由头到尾都不停咁强调系4人份的汤, 你写菜张单就永远都放埋一边无俾我睇过, 咁我地第一次来食点会知道你嗰个煲系几人份? 我都知个汤我地系饮晒, 但你硬落单唔认错, 仲要硬屈系我自己落的咁就唔得罗. 後尾叫个姐姐叫经理埋来讲, 个姐姐行开时仲细细声话我地"痴线"俾我朋友听到!! 个经理先无奈咁改返张单俾我地!!

本来间野D野食好味, 系谂住有ENCORE的 (虽然偏咸). 但经此一役, 真系永无回头了!! 所以紧记要check单, 仲要唔好埋单时先来check!! 

题外话/补充资料: 本来间野D野食好味, 系谂住有ENCORE的 (虽然偏咸). 但经此一役, 真系永无回头了!! 所以紧记要check单, 仲要唔好埋单时先来check!!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2013-08-14
用餐途径
堂食
人均消费
$200 (晚餐)
庆祝纪念
生日
等级2
5
0
2013-08-06 1595 浏览
今晚得三个人食饭,惊突然下雨, 唔去远, 的我妈坐两蚊巴士, 281A 两个站德成洛车行埋去,问阿妈食酿青椒,酿莲藕饼,定系炸鲮鱼球,佢想试下酿青椒。点埋大良炒鲜奶、中虾粉丝煲、姜蕙炒鸡片。大良炒鲜奶:足料(有带子、虾),推蛋白推得几滑!!!(赞中虾粉丝煲:虾唔霉,煲仔够惹味!姜蕙炒鸡片:其实即系紫姜、菠萝、马蹄炒鸡片。咁唔仲2食紫姜都食左几块
更多
今晚得三个人食饭,惊突然下雨, 唔去远, 的我妈坐两蚊巴士, 281A 两个站德成洛车行埋去,

问阿妈食酿青椒,酿莲藕饼,定系炸鲮鱼球,佢想试下酿青椒。点埋大良炒鲜奶、中虾粉丝煲、姜蕙炒鸡片。

大良炒鲜奶:足料(有带子、虾),推蛋白推得几滑!!!(赞

中虾粉丝煲:虾唔霉,煲仔够惹味!

姜蕙炒鸡片:其实即系紫姜、菠萝、马蹄炒鸡片。咁唔仲2食紫姜都食左几块
题外话/补充资料: 埋单$440 我老公仲话有take 2 ,佢外母我呀妈都好like!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2013-08-03
用餐途径
堂食
人均消费
$150 (晚餐)
推介美食
  • 大良炒鲜奶
等级1
1
0
2013-05-11 1209 浏览
我们五人一起到这酒家食中午饭,不需等位已可入坐。内里地方清洁寛趟,待应招呼周到,感觉良好。我们点选了一个四人餐再加一碟瑶柱蛋白炒饭,等了十数分钟已经上第一道菜,跟着陆续上了其他的菜及点心,各样餸菜及点心的味道都不错,水准之上,犹其是那碟炒饭,瑶柱份量十足,米饭炒得有水准,粒粒饭都分得开的,值得推介。
更多
298 浏览
0 赞好
0 留言
我们五人一起到这酒家食中午饭,不需等位已可入坐。内里地方清洁寛趟,待应招呼周到,感觉良好。
我们点选了一个四人餐再加一碟瑶柱蛋白炒饭,等了十数分钟已经上第一道菜,跟着陆续上了其他的菜及点心,各样餸菜及点心的味道都不错,水准之上,犹其是那碟炒饭,瑶柱份量十足,米饭炒得有水准,粒粒饭都分得开的,值得推介。

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2013-05-11
用餐途径
堂食
人均消费
$110 (午餐)
推介美食
  • 瑶柱蛋白炒饭
等级1
4
0
2013-02-24 1062 浏览
I've tried other Shun Tak cuisine restaurants in Hong Kong but this one is by far the best! I come here quite regularly, almost once every month!Their double-boiled soup, especially the one with fish head, chicken feet, pork, and some Chinese medicinal herb (天麻大鱼头汤) is really good. I've also tried their (银盘鸡), pieces of chicken mixed with dates and ginger, wrapped in tin foil and cooked in a stainless steel plate. The chicken is so tender and flavorful, even the dates are sweet and tasty. I high
更多
I've tried other Shun Tak cuisine restaurants in Hong Kong but this one is by far the best! I come here quite regularly, almost once every month!

Their double-boiled soup, especially the one with fish head, chicken feet, pork, and some Chinese medicinal herb (天麻大鱼头汤) is really good. I've also tried their (银盘鸡), pieces of chicken mixed with dates and ginger, wrapped in tin foil and cooked in a stainless steel plate. The chicken is so tender and flavorful, even the dates are sweet and tasty. I highly recommend their lotus root fish meat patti (莲藕饼), the best I've had! I've tried the same dish in other shun tak cuisine restaurants and only this place make the best one!

If you've no idea what Shun Tak cuisine is, try this one!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2013-02-18
用餐途径
堂食
人均消费
$100
等级4
2013-02-05 892 浏览
1月28日约左朋友食生日饭,我地四个人一早订左位,酒楼系中式装修,唔算大,原来系食顺德菜既,餐牌系图片的,好COLOUFUL,还有一些必食推介,我地谂左一阵点左几样嘢,大虾粉丝煲,蒸扇贝每人一只,煎莲藕饼,啫啫介兰煲,仕应推介我地食钳鱼,就叫左一个煎钳鱼煲,另外例汤系夏枯草煲猪横脷,朋友话系正嘢,我第一次听猪横脷炸.例汤都好多料及汤,好甜好甜呀,猪横脷都几特别,好淋好味呀,GOOD. 煎莲藕饼有五件的,都好香口,入面系一些鱼肉,朋友话咁样食莲藕几好味,因佢平时系唔食架.虾煲好香好浓的味道,入面好多只大虾,真的几大只架,还有一些芹菜,葱等及粉丝配料,粉丝吸晒D汁好好味,虾肉都好爽口好味道. 仕应推介的钳鱼煲都好香喎,真系好味,鱼肉好香同埋都几滑身呀,都好多架,好味.啫啫介兰煲个煲好大呀,但入面原来只有三分之一的介兰,有点雷声大雨点小的感觉,不过都好香及惹味的,唔老,有些应该系咸鱼,配撘几好.蒸扇贝好大只,有些粉丝及蒜蓉葱花,一口成晒成只,哗,好味,不过可能太大只,朋友果只有点未熟透.最後叫甜品,我地每人分别叫左杏仁露及双皮奶,双皮奶唔系好甜不过滑香及好味道的,朋友话佢既杏仁茶都OK呀.仕
更多
1月28日约左朋友食生日饭,我地四个人一早订左位,酒楼系中式装修,唔算大,原来系食顺德菜既,餐牌系图片的,好COLOUFUL,还有一些必食推介,我地谂左一阵点左几样嘢,大虾粉丝煲,蒸扇贝每人一只,煎莲藕饼,啫啫介兰煲,仕应推介我地食钳鱼,就叫左一个煎钳鱼煲,另外例汤系夏枯草煲猪横脷,朋友话系正嘢,我第一次听猪横脷炸.

例汤都好多料及汤,好甜好甜呀,猪横脷都几特别,好淋好味呀,GOOD. 煎莲藕饼有五件的,都好香口,入面系一些鱼肉,朋友话咁样食莲藕几好味,因佢平时系唔食架.

虾煲好香好浓的味道,入面好多只大虾,真的几大只架,还有一些芹菜,葱等及粉丝配料,粉丝吸晒D汁好好味,虾肉都好爽口好味道. 仕应推介的钳鱼煲都好香喎,真系好味,鱼肉好香同埋都几滑身呀,都好多架,好味.

啫啫介兰煲个煲好大呀,但入面原来只有三分之一的介兰,有点雷声大雨点小的感觉,不过都好香及惹味的,唔老,有些应该系咸鱼,配撘几好.

蒸扇贝好大只,有些粉丝及蒜蓉葱花,一口成晒成只,哗,好味,不过可能太大只,朋友果只有点未熟透.

最後叫甜品,我地每人分别叫左杏仁露及双皮奶,双皮奶唔系好甜不过滑香及好味道的,朋友话佢既杏仁茶都OK呀.仕应还送左一碟蛋散俾我地食,好好味呀,好松花,有些蜜糖,正呀!!

184 浏览
0 赞好
0 留言
122 浏览
0 赞好
0 留言
114 浏览
0 赞好
0 留言
118 浏览
0 赞好
0 留言
80 浏览
0 赞好
0 留言
65 浏览
0 赞好
0 留言
102 浏览
0 赞好
0 留言
116 浏览
0 赞好
0 留言
103 浏览
0 赞好
0 留言
120 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2013-01-28
用餐途径
堂食
庆祝纪念
生日
等级2
5
0
2012-10-26 693 浏览
系上月中就同爸爸庆祝生日,去左食饭啦今次拣呢间就位於佐敦既---"乐寿"间铺头名又改得几好,快乐又长寿...间铺招牌又大又光,远远都望到!!!入到去睇下先装潢新得来又有中式既风味再睇下野食佢送既开胃小食一般都系送花生咁,佢就送呢d榄,好特别!!!之後睇下叫左咩先煎藕饼,系开饭印既coupom送既猪肺鸡菜汤,呢个汤入晒味,正!!!鲜虾炒鲜奶,真系炒到好滑滑,又唔肥蒜蓉炒通菜姜葱田鸡煲,够惹味鸡蛋焗鱼肠食完主菜就到甜品啦石榴露双皮奶,呢个必食,好滑,又够味食完够养颜,白白滑滑
更多
系上月中就同爸爸庆祝生日,去左食饭啦
今次拣呢间就位於佐敦既---"乐寿"
间铺头名又改得几好,快乐又长寿...

间铺招牌又大又光,远远都望到!!!

入到去睇下先

装潢新得来又有中式既风味

再睇下野食
佢送既开胃小食

一般都系送花生咁,佢就送呢d榄,好特别!!!

之後睇下叫左咩先

煎藕饼,系开饭印既coupom送既

猪肺鸡菜汤,呢个汤入晒味,正!!!

鲜虾炒鲜奶,真系炒到好滑滑,又唔肥

蒜蓉炒通菜

姜葱田鸡煲,够惹味

鸡蛋焗鱼肠

食完主菜就到甜品

石榴露

双皮奶,呢个必食,好滑,又够味
食完够养颜,白白滑滑
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
2
0
2012-09-18 498 浏览
朋友生日,一行十三人去试下呢间。因为见啲评论都ok!我地订左个汤,食鲍鱼,蛏子 讲左$1900,订台果阵佢仲好主动话俾间房我,入房要​最低消费三千几蚊冇问题!但你唔好乱开价钱罗!去到叫餸只系​叫左几个"普通"小菜,佢话:例牌帮你再加大小小!最终​我地埋单$4622!! 佢可以过分到例牌一个啫啫芥兰煲原本$78 佢收我$248, 咕噜肉例牌$88佢收我$278, 银盆鸡例牌$108佢收我$256, 榄角骨例牌$88又收我$278,总之我地叫左咩菜佢就​"即时帮你作左围"酒席"收你$3688仲要系埋单个刻​你先知! 但系d小食,白饭,汽水又唔计落张"酒席"度!你一早同​我讲明我ok,但你依家咁就有滥收成份罗!
更多
朋友生日,一行十三人去试下呢间。因为见啲评论都ok!我地订左个汤,食鲍鱼,蛏子 讲左$1900,订台果阵佢仲好主动话俾间房我,入房要​最低消费三千几蚊冇问题!但你唔好乱开价钱罗!去到叫餸只系​叫左几个"普通"小菜,佢话:例牌帮你再加大小小!最终​我地埋单$4622!! 佢可以过分到例牌一个啫啫芥兰煲原本$78 佢收我$248, 咕噜肉例牌$88佢收我$278, 银盆鸡例牌$108佢收我$256, 榄角骨例牌$88又收我$278,总之我地叫左咩菜佢就​"即时帮你作左围"酒席"收你$3688仲要系埋单个刻​你先知! 但系d小食,白饭,汽水又唔计落张"酒席"度!你一早同​我讲明我ok,但你依家咁就有滥收成份罗!
975 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
用餐日期
2012-09-15
用餐途径
堂食
等级4
611
6
2012-09-09 227 浏览
咦... 顺德菜... 我好似未食过喎... 餐厅内得3排枱, 小菜馆格局... 一坐低就闻到隔离枱D煲仔菜超超超香!!! 忍唔住劲昅... 之後问侍应生隔离枱食咩, 佢就话系姜葱焗鱼... 虽然我唔多食鱼, 之但系真系好香, 所以都决定试吓... 我地D煲仔菜一到, 隔离枱啱啱坐低, 闻到好香, 又好似我地咁, 议论纷纷, 哈哈, 好似一枱Sell一枱咁, 循环不息, 感觉好搅笑... 瓦罉煎焗鱼咀--好好好香呀!!! 我地第一时间系夹D姜葱o黎食罗, 之後先食鱼... 我食咗面珠登, 滑到夹唔起, 味道都OK喎, 一D都唔腥, 好掂呀!!! 姜葱桶蚝煲--又系好好好香呀!!! D蚝仲好巨型, 我冒病食咗一只, 好Juicy呀, 啖啖肉, 又香又冶味, Ichiban呀!!! 重点系, 我唔钟意食蚝都觉得佢好食!!! 问过专业人士, 煮完都咁大只咁Juicy, 应该系美国桶蚝!!! 渔村肥仔鸡--冇得倾, 情意结嘅关系, 呢味系我地心目中系最好味嘅!!! 因为细时都系咁样食鸡, 好有怀旧Feel... 冬菜, 红葱头, 红枣, 杞子, 简简单单, 味道极之丰富!!! 赞! 赞!! 赞
更多
咦... 顺德菜... 我好似未食过喎...

餐厅内得3排枱, 小菜馆格局... 一坐低就闻到隔离枱D煲仔菜超超超香!!! 忍唔住劲昅... 之後问侍应生隔离枱食咩, 佢就话系姜葱焗鱼... 虽然我唔多食鱼, 之但系真系好香, 所以都决定试吓...

我地D煲仔菜一到, 隔离枱啱啱坐低, 闻到好香, 又好似我地咁, 议论纷纷, 哈哈, 好似一枱Sell一枱咁, 循环不息, 感觉好搅笑...
96 浏览
0 赞好
0 留言
瓦罉煎焗鱼咀--好好好香呀!!! 我地第一时间系夹D姜葱o黎食罗, 之後先食鱼... 我食咗面珠登, 滑到夹唔起, 味道都OK喎, 一D都唔腥, 好掂呀!!!
90 浏览
0 赞好
0 留言
姜葱桶蚝煲--又系好好好香呀!!! D蚝仲好巨型, 我冒病食咗一只, 好Juicy呀, 啖啖肉, 又香又冶味, Ichiban呀!!! 重点系, 我唔钟意食蚝都觉得佢好食!!! 问过专业人士, 煮完都咁大只咁Juicy, 应该系美国桶蚝!!!
127 浏览
0 赞好
0 留言
渔村肥仔鸡--冇得倾, 情意结嘅关系, 呢味系我地心目中系最好味嘅!!! 因为细时都系咁样食鸡, 好有怀旧Feel... 冬菜, 红葱头, 红枣, 杞子, 简简单单, 味道极之丰富!!! 赞! 赞!! 赞!!!
107 浏览
0 赞好
0 留言
啫啫通菜煲--都系香+香+香!!! 味道都系浓淡适中, 掂呀!!!
91 浏览
0 赞好
0 留言
大良炒鲜奶--全餐最唔掂!!! 一D奶味都冇, 又炒到老晒, 一D都唔滑溜, 好失望!!!
仼我地原本系叫咗勒流榄角骨, 之後醒起D网民推介呢个大良炒鲜奶, 急忙搵侍应生帮手叫停个榄角骨, 转做炒鲜奶, 真系错得紧要...
141 浏览
0 赞好
0 留言
大哥炒饭--好咸呀!!! 好好好辣呀!!! 我地估计系D胡椒作怪, 应该系D海鲜唔新鲜, 所以要落好多胡椒辟味!!! 都唔明点解D网民会推介, 食白饭好过...

後面张大枱有成十个人以上, 超超超嘈!!! 全部人都大声公上身!!! 嘈到我地耳膜都穿, 莫讲话想吹吓水...

全餐整体都几满意, 因为碟鸡真系好啱口味!!! 为咗再嚐肥仔鸡, 我一定会再o黎!!!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$150 (晚餐)
推介美食
  • 瓦罉煎焗鱼咀
  • 姜葱桶蚝煲
  • 渔村肥仔鸡
等级1
1
0
2012-07-12 45 浏览
明火煲靓汤...........好味招牌银盆鸡(半只)...........普通圣子皇................正煎焗鲍鱼............推介勒流榄角骨................下下之选杏仁茶.................普通脆麻花.................普通大良双皮奶............................坏(有异味)
更多
明火煲靓汤...........好味
招牌银盆鸡(半只)...........普通
圣子皇................正
煎焗鲍鱼............推介
勒流榄角骨................下下之选
杏仁茶.................普通
脆麻花.................普通
大良双皮奶............................坏(有异味)
66 浏览
0 赞好
0 留言
题外话/补充资料: 服务完全强差人意,投诉双皮奶(酸.宿.臭)竟然话系咁,死不认错. 一定唔会再有下次
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2011-07-13
用餐途径
堂食
人均消费
$155
等级4
1K
6
事缘上次同朋友来试过一顿晚餐後刚好两三天後太座想同老爸及大姐出外用膳,於是乎又来一次了, 是日14 Apr. 散叫如下:金银菜炖白肺汤- 汤头清甜, 色泽清晰, 可见功夫有做足, 我们一行五人, 每人足足两碗份量够孖宝推介$198..煎焗啜鱼金钱片- 表面炸得几脆口下,但肉质似乎有点嚡而且重几多骨下, 不是自己杯茶, 另一道菜则是子姜榄角蒸啜鱼头腩, 这道比较啱咀形, 鱼肉幼滑, 但仍然是多骨!姜葱桶蚝煲$138- 多蒜, 多葱系呢度个嘅特色, 但蚝就得五只, 计起嚟要$27.6/只, 抵唔抵见仁见智吧, 不过其中一, 两只嘅蚝就好大只, 长度超过一只男人中指, 本人则比较喜好那些入晒味嘅下栏嘢(葱/蒜头/姜片)砵仔焗鱼肠$68- 鱼肠完全癖走鱼腥味够专业, 睇得出系焗出来而没有走过油, 比一般大排档的顾及客人健康, 蛋的香味比较一般, 不过将莞茜就咁搣一截放上焗蛋上就未免有点随意一点吧了咕噜肉之类- 今晚这碟好大碟,同上次的比较起码系1.3倍的肉, 只要各位将今次幅相同上次食评幅相片比较之下, 中间堆肉同碟边嘅距离就会清楚明白了, 份量大之余, 肉的味道同外层嘅脆口程度依然不减, 但
更多
事缘上次同朋友来试过一顿晚餐後刚好两三天後太座想同老爸及大姐出外用膳,於是乎又来一次了, 是日14 Apr. 散叫如下:
金银菜炖白肺汤- 汤头清甜, 色泽清晰, 可见功夫有做足, 我们一行五人, 每人足足两碗份量够
孖宝推介$198..煎焗啜鱼金钱片- 表面炸得几脆口下,但肉质似乎有点嚡而且重几多骨下, 不是自己杯茶, 另一道菜则是子姜榄角蒸啜鱼头腩, 这道比较啱咀形, 鱼肉幼滑, 但仍然是多骨!
姜葱桶蚝煲$138- 多蒜, 多葱系呢度个嘅特色, 但蚝就得五只, 计起嚟要$27.6/只, 抵唔抵见仁见智吧, 不过其中一, 两只嘅蚝就好大只, 长度超过一只男人中指, 本人则比较喜好那些入晒味嘅下栏嘢(葱/蒜头/姜片)
砵仔焗鱼肠$68- 鱼肠完全癖走鱼腥味够专业, 睇得出系焗出来而没有走过油, 比一般大排档的顾及客人健康, 蛋的香味比较一般, 不过将莞茜就咁搣一截放上焗蛋上就未免有点随意一点吧了
咕噜肉之类- 今晚这碟好大碟,同上次的比较起码系1.3倍的肉, 只要各位将今次幅相同上次食评幅相片比较之下, 中间堆肉同碟边嘅距离就会清楚明白了, 份量大之余, 肉的味道同外层嘅脆口程度依然不减, 但似乎叫这味菜又写入食评的客人不多, 可能大家都将注意力集中在河鲜上啦,
最後甜品”金丝脆麻花$10半碟- 这个甜点每次都可以维持在一个高水平实在好难得, 因为是即做的(炸), 没有不脆的道理! Best of the best dessrt
05 May 午餐饮茶
萝卜糕(中)$17.8- 三件, 煎得刚好之余中间还有些萝卜粒粒加强咬口, Good
猪脚姜- 几大碟下, 起码有两只蛋质饱你,
饱汁凤爪- 大概五至六只, 炆得有点过咗火, 皮爆之余选用的凤爪都几瘦削下,皮下脂肪少咬落去只有层皮, 比较失望的凤爪,
金银虾春卷(中)&腐皮卷- 两样炸嘢都OK
总括来说, 晚饭比午餐的饮茶有水准, 不过茶点价位又不高尚算有可取的地方
14/AUG. 白肺汤
64 浏览
0 赞好
0 留言
14/ Apr.啜鱼两食之一
55 浏览
0 赞好
0 留言
14 /Apr. 啜鱼两食之二
61 浏览
0 赞好
0 留言
14 /Apr.姜葱蚝煲
72 浏览
0 赞好
0 留言
14 /Apr.焗鱼肠
61 浏览
0 赞好
0 留言
14 /Apr.份量够大
63 浏览
0 赞好
0 留言
14 /Apr.半份的份量
60 浏览
0 赞好
0 留言
比较失望的一点
52 浏览
0 赞好
0 留言
56 浏览
0 赞好
0 留言
70 浏览
0 赞好
0 留言
61 浏览
0 赞好
0 留言
70 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2012-05-05
用餐途径
堂食
推介美食
14/AUG. 白肺汤
14 /Apr.姜葱蚝煲
14 /Apr.焗鱼肠
14 /Apr.份量够大
14 /Apr.半份的份量
等级4
1K
6
2012-04-11 37 浏览
是夜少妇A相约晚饭, 选了这家似乎好评如潮的河鲜酒家,9点多到达现场, 客人也有八成满吧, 所以几嘈吵下, 但中式酒家8成都系咁架啦, 这晚只是普通晚饭,高价河鲜”飞OUT”家常小菜如下:生炒骨够脆口似经过两次走油杂菜海鲜煲嘅海鲜无花假, 每一件海鲜都鲜味十足, 汤同菜都很甜(天然那种)煎酿鲮鱼, 十分之原汁原味, 好有以前阿妈那种功架而且煎得相当香口,价钱虽然系”贵”但好耐才一次, 由它吧炒桂花翅, 这个餸第一次食,唔识得分好坏只系觉得好似炒得比想像中乾身,桂花糕四件, 亦几好味道,总括而言: 菜做得OK, 服务亦唔太差, 下次有机会还是会再来试其他的
更多
是夜少妇A相约晚饭, 选了这家似乎好评如潮的河鲜酒家,
9点多到达现场, 客人也有八成满吧, 所以几嘈吵下, 但中式酒家8成都系咁架啦, 这晚只是普通晚饭,高价河鲜”飞OUT”家常小菜如下:
生炒骨够脆口似经过两次走油
杂菜海鲜煲嘅海鲜无花假, 每一件海鲜都鲜味十足, 汤同菜都很甜(天然那种)

煎酿鲮鱼, 十分之原汁原味, 好有以前阿妈那种功架而且煎得相当香口
,价钱虽然系”贵”但好耐才一次, 由它吧
炒桂花翅, 这个餸第一次食,唔识得分好坏只系觉得好似炒得比想像中乾身,
桂花糕四件, 亦几好味道,
总括而言: 菜做得OK, 服务亦唔太差, 下次有机会还是会再来试其他的
41 浏览
0 赞好
0 留言
52 浏览
0 赞好
0 留言
66 浏览
0 赞好
0 留言
51 浏览
0 赞好
0 留言
58 浏览
0 赞好
0 留言
56 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2012-03-30
用餐途径
堂食
人均消费
$151 (晚餐)
推介美食
  • 煎酿鲮鱼
等级4
2011-12-21 62 浏览
母亲是顺德人,年轻时烧得一手好的顺德菜,可能基於自幼的训练,所以笔者亦特别锺爱家母的故乡美食。适逢每月一次的食友饭局,友人提议去佐敦的「乐寿」吃顺德菜,我当然乐意奉陪。其实顺德菜属家常小菜,既不是甚麽珍馐百味,也没有花巧的卖相,但是吃过後,总是令人念念不忘那份实而不华的美味。「乐寿」 座落於佐敦地铁站附近的德成街,地点属旺中带静,门面和内里装潢虽并不算豪华,但整体环境颇不俗,加上友人订了房间,所以亦坐得甚是舒适。由於要等齐一众食友才可开餐,先看看台面放了甚麽小吃。原来这里的前菜是一碟四粒的银稔。记得小时候母亲爱以银稔椒酱来蒸排骨,味道酸中又带点辛辣,吃起来十分醒胃。至於这儿的银稔,质感爽脆,酸中略带微甘,入口有股独特的清新香气,是不错的餐前开胃小碟。主菜方面,由食友发办,写了近十道菜式,先上的当然是 "汤王" 至爱的金银菜炖白肺。原以为这道以菜乾、大白菜、鸡脚及猪肺组合而成的白肺汤,只适合夏季饮用,喝上一口,入口汤味清香甜润,而猪肺口感更十分软滑,果真不俗。第二道菜是乐寿特式拼盆,内里分别是煎酿藕饼、米通鲮鱼球、鲮鱼酿尖椒。先试藕饼,以两块厚薄适中的莲藕片,酿入新鲜鲮鱼肉,再用慢火煎香
更多
母亲是顺德人,年轻时烧得一手好的顺德菜,可能基於自幼的训练,所以笔者亦特别锺爱家母的故乡美食。适逢每月一次的食友饭局,友人提议去佐敦的「乐寿」吃顺德菜,我当然乐意奉陪。其实顺德菜属家常小菜,既不是甚麽珍馐百味,也没有花巧的卖相,但是吃过後,总是令人念念不忘那份实而不华的美味。

「乐寿」 座落於佐敦地铁站附近的德成街,地点属旺中带静,门面和内里装潢虽并不算豪华,但整体环境颇不俗,加上友人订了房间,所以亦坐得甚是舒适。由於要等齐一众食友才可开餐,先看看台面放了甚麽小吃。原来这里的前菜是一碟四粒的银稔。记得小时候母亲爱以银稔椒酱来蒸排骨,味道酸中又带点辛辣,吃起来十分醒胃。至於这儿的银稔,质感爽脆,酸中略带微甘,入口有股独特的清新香气,是不错的餐前开胃小碟。
金银菜炖白肺
60 浏览
0 赞好
0 留言
乐寿特式拼盆
45 浏览
0 赞好
0 留言
主菜方面,由食友发办,写了近十道菜式,先上的当然是 "汤王" 至爱的金银菜炖白肺。原以为这道以菜乾、大白菜、鸡脚及猪肺组合而成的白肺汤,只适合夏季饮用,喝上一口,入口汤味清香甜润,而猪肺口感更十分软滑,果真不俗。第二道菜是乐寿特式拼盆,内里分别是煎酿藕饼、米通鲮鱼球、鲮鱼酿尖椒。先试藕饼,以两块厚薄适中的莲藕片,酿入新鲜鲮鱼肉,再用慢火煎香,入口爽脆却不过分油腻,加上煎得够乾身,笔者吃了两件也亳无饱滞感;米通鲮鱼球则混入了米粉煮炸,咬落香脆爽口,只是稍嫌松化度不高,如果外层米通可以再炸燶一点,相信会更加好吃;而翠绿的尖椒,辣味温和,配上师傅亲自手打的鲮鱼肉,食味都算唔错。
煎焗鲜鲍鱼
48 浏览
0 赞好
0 留言
煎焗鲜鲍鱼放上台时,初头还狐疑了好一阵子,这道是甚麽菜式呀?怎麽面头全被葱段、蒜子覆盖,再以茄子重重包围着的呢?幸好这只如掌心般大小的鲍鱼,入口弹牙得来又够惹味,而且煎焗过的鲍鱼,不单表面吸收了芡汁,吃起来更有溏心口感,厨子在火侯上拿捏得真好。
头抽煎大花竹虾
39 浏览
0 赞好
0 留言
煎焗西江魽鱼
49 浏览
0 赞好
0 留言
头抽煎大花竹虾,据说是大厨当天才搜购回来的,只只足有三寸半长,入口豉油皇香气扑鼻,配上鲜甜嫩滑的虾肉,咬落完全没有死实感觉,难怪食友说好吃得差点连虾壳也想吞进肚里。另外以大砂窝盛载的煎焗西江魽鱼,用姜葱、酒及酱汁爆过,放上台时仍香气四溢。据说魽鱼体形庞大,且天生大食,不过肉质爽口弹牙,鱼味浓郁,故有一定的捧场客。而这里的魽鱼,入口咸中带鲜,鱼皮香脆弹牙,鱼肉肥美嫩滑,鱼腩吃来更是满口油香,非常滋味。
子姜榄角蒸马面骨
50 浏览
0 赞好
0 留言
招牌银盆鸡
48 浏览
0 赞好
0 留言
子姜榄角蒸马面骨,「马面骨」是魽鱼的一种,来自顺德西江的野生山坑,而这里做法是加入榄角、香葱和子姜片一起清蒸,鱼肉入口鲜甜嫩滑,榄角味道够浓,若再配上鲜鱼豉油,相信会更加味美。至於放入了红枣茸的招牌银盆鸡,以嫩鸡起骨後,再均匀地分布於银盘内蒸熟,由於金属盘传热性能高,鸡件速熟,故肉质入口保持嫩滑,加上原盘上桌,很有乡土特色。
浓汤野菌浸西洋菜
44 浏览
0 赞好
0 留言
啫啫芥兰煲
44 浏览
0 赞好
0 留言
吃了数道浓味菜式,是时候来点菜蔬,浓汤野菌浸西洋菜,上汤味道唔算浓郁,野菌亦咬口不多,幸而鲜嫩的西洋菜,爽脆无渣,入口更有一股清甜的菜香。啫啫芥兰煲取芥兰最嫩绿的部份,以姜丝、咸鱼及蒜蓉等爆炒,再放进砂窝焗,上桌时蒜香满溢,加上芥兰爽甜入味,确是惹味之选。
砵仔焗鱼肠
57 浏览
0 赞好
0 留言
追加的砵仔焗鱼肠,鱼肠虽腥味不高,惜蛋香亦不足,幸而油条入口仍带点微脆,加上香浓的胡椒粉味,也可不妨一试。至於压尾的厨皇炒饭,其实只是最简单不过的干贝丝蛋白炒饭,本来惊喜不多,犹幸饭粒入口不油腻,蛋白亦够滑口。
桂花椰汁糕
51 浏览
0 赞好
0 留言
金丝脆麻花
67 浏览
0 赞好
0 留言
由於席中有食友生日,故特别安排了千岁寿桃,可惜这儿的寿包,个子虽大,但莲蓉有欠香甜,蛋黄更没漏油效果,正如笔者早前提过,想吃有水准的寿包,暂时最爱仍是「东海」出品。两款甜品方面,分别是桂花椰汁糕金丝脆麻花,前者清甜滋味,入口更有淡淡的桂花幽香;惜後者脆麻花,口感略嫌唔够薄脆,糖浆亦下得过於吝啬,幸而结尾的生果拼盘,以甜橙配上清香爽口的火龙果,让人也吃得甚是惬意。

总的来说,这里菜式,整体味道不俗,相信有机的话,仍会再访。当然亦要多谢食友带来多支美酒,为这晚的聚会增添了不少气氛。

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2011-12-13
用餐途径
堂食
人均消费
$440 (晚餐)