2014-11-16 2723 浏览
我和家人叫了砂煲爆魚卜,好香口又唔腥;四隻蒜蓉蒸聖子,每只有6-8吋長,好好味但鼓油咸了點;還有浸波菜同佢嘅招牌菜煎釀鯪魚;最後有好滑好香嘅雙皮奶。每道菜都好好味,份量都好足夠,十分滿足!
2014-11-14
  • 砂煲爆魚卜,雙皮奶
2013-10-03 3843 浏览
我個人唔太鐘意食魚, 因為覺得蒸魚魚皮滑潺潺好核酸, 魚骨多處理唔到, 有腥味, 河鮮如鯇魚, 魽魚這些就係好例子, 所以我通常只會揀大魚/ 深海魚食.  朋友生日, 他是愛魚之人, 很懂得吃魚, 什麼魚都喜歡, 尤其河鮮! 他可以將一條多骨魚, 細心地食得乾乾淨淨, 只剩魚骨!!! 今次所以特地選了一間佐敦食河鮮的食店 - 樂壽新漁村酒家自己唔食魚又揀呢間??? 雖然我唔太吃魚, 但我本身都好順得人 . 講真, 有事我覺得每個人都有喜歡同唔喜歡食的東西, 但當出外食要根據各人口味去選的話, 基本上很難找到一間合晒心意的. 所以我覺得只要主角開心, 食飯氣氛好都係一個好重要條件呢. 當晚, 主角知道我唔太食魚, 佢都很窩心地選了一些無魚小菜! I LOVE YOU! 大大個煲載著熱騰騰的芥蘭以啫啫方法上枱, 芥蘭鮮甜同時配上啫啫這種惹味煮法, 芥蘭的清中和了啫啫的上火感覺. 成件事都好得宜! 另一招牌銀盆雞, 將雞平均放在這銀盤上 再灑上紅棗, 再以鍚紙蓋面焗. 我覺得視覺上享受會多過味覺, 看似很多風味. 但我會較喜歡老媽常作的金針雲耳蒸雞, 因為味道真的沒有什麼特別!奇怪的名字,

今次所以特地選了一間佐敦食河鮮的食店 - 樂壽新漁村酒家

勒流欖角骨
奇怪的名字, 未有深究, 可能是一些地方名或方言吧! 這道菜我主要是衝著欖角而來, 欖角屬濃味高油份配菜, 所以做蒸, 炒飯都有不錯效果. 而豬扒肉質爽口, 加上有少肥邊位, 本身亦有調味, 就這樣都已經很好吃. 但配上濃味的欖角, 變得有點畫蛇添足及喧賓奪主了.
煎蓮藕餅
蓮藕片中間界開再釀入新鮮鯪魚肉, 由於慢火煎, 所以唔會太油膩, 再加上蓮藕片不算吸油之物, 魚肉新鮮所以吃不到魚腥味, 因為我對"腥"都頗敏感, 這食法真的吃出外脆內鮮!
砵仔焗魚腸
自己好奇怪, 雖然唔食魚, 但偏愛魚腸焗蛋. 可惜外面很多店的魚腸焗蛋都未有相同問題, 就係廦唔走這股魚腥味. 但這裡處理/ 選魚腸做得非常出色, 完全吃不到魚腥味, 胡椒粉都可以慳返, 再加上配上油條, 跟蛋一起焗, 除了賣相外, 味道更加好, 魚腸份量亦充足, 在面的魚腸被焗過後更有脆皮的感覺, 配上白飯一起吃真係非常滿足!
瓦罉煎焗西江魽魚
唯一未有碰過的菜式, 所以未能作任何意見, 只知道幾位愛魚之人都埋頭苦幹地吃, 相信應該不錯吧!

開開心心, 高高興興地過了一晚, 懶埋是河鮮還是大魚, 友情氣氛都不會變!
煎蓮藕餅
2013-09-18 2629 浏览
臨近中國人節日中秋, 酒家訂位常滿, 此時最好就係幫襯”非中式”食肆, 但無奈老人家要選傳統食物, 唯有照來. 剛不夠兩個月前才幫襯過, 今天完全是另一回事, 中國人經營的生意就是如此, 全都只看短期利益, 有得兼就兼咗先, 話之佢聲名受損.門口沒有寫明菜色與平日不同, 坐下來才知道, 這兩三個星期都只是供應有限小菜, 一張A4紙寫晒. 而且價錢也多了一截.選擇有限, 叫了一個名為”特價晚飯孖寶”的雙味菜, 煎焗魽魚+上湯浸時蔬, 收$228, 真不知道”特價”了甚麼, “上湯浸時蔬”, 其實就是波菜一碟, 平時大約收費五、六十蚊, 扣起了六十, 即係平日收$120左右的煎焗魽魚, 今天特價要收$170, 真有香港超級市場減價FEEL, 然而, 質素卻也算不錯, 以大煲上檯, 來到時還有滋滋聲, 熱騰騰, 魚肉份量也足, 魚肉入口彈牙, 唯以此方式煎煮, 魚味欠奉, 試不出其新鮮程度.勒流欖角骨 $98, 名稱怪怪, ”勒流”是應指順德的”勒流鎮”, 那裡的欖角特別出名? 唔太清楚. 美其名, 這碟其實只是普通的”欖角豬肉”, 但吃不出有濃郁的欖角味, 所用的又不是排骨, 基本上是只有
勒流欖角骨 $98, 名稱怪怪, ”勒流”是應指順德的”勒流鎮”, 那裡的欖角特別出名? 唔太清楚. 美其名, 這碟其實只是普通的”欖角豬肉”, 但吃不出有濃郁的欖角味, 所用的又不是排骨, 基本上是只有肉而沒有骨, 味道偏甜, 不太滿意之作.

沙薑銀盆焗雞 半隻, $148, 巧立名目的錫紙焗雞, 想當年讀書時同學門燒烤必備之作, 在超市買一隻雪雞, 切件, 加入調味, 包好, 放在燒烤爐邊, 一小時後打開, 香味四處. 但今天這眼前的”半隻”雞, 真是令人感嘆, 入口一咬, 哎!!, 收人家$148, 你好意思比隻雪雞嗎?! 冰鮮雞唔會貴好多啫, 唉…
芥蘭炒均安魚餅, $98, 切碎了的芥蘭, 夾埋大約四條全芥蘭左右, 炒得頗香口, 芥蘭爽脆, 伴以一些青椒和紅椒, 份量不多, 但賣相可以, 魚餅入口彈牙, 魚味香, 價錢略貴, 但交足功課.
日式芥末牛柳粒, $108, 比較滿意的一碟, 加入了兩三種菇類, 好似係冬菇, 雞脾菇, 另外一些黃椒, 芥末味道有香又不致於辣口, 牛柳粒切得大小適中, 沒有醃得過份, 牛肉味道與口感仍相當好.
2013-09-14
2013-08-19 2130 浏览
訂左枱同朋友食生日飯, 叫左:污糟雞半隻有D普通的家庭式蒸雞啜魚兩食 有子薑欖角蒸魚頭同炸魚腩兩味, 第一次食呢隻魚, 怕腥的朋友都話無問題, 好味西蘭花帶子花枝片呢個幾抵食, $138都幾多帶子同花枝片, 望落好多料, 不過我地9個人, 夾到最後原來唔夠每人一件帶子同花枝的薑蔥蠔煲 呢個超好食! 上菜時個煲仲滋滋聲, 我地仲要炒下佢免痴底. 好香好濃味, D桶蠔亦新鮮. 最好味的菜.金銀蛋浸莧菜普通, 不過不失樂壽拼盤umm...唔抵. 細份.粉絲海蝦煲好香口, 蝦都新鮮.金銀菜豬肺湯訂枱時, 餐廳方面話呢個跟另外一個天麻魚頭湯都最好預訂. 因為有朋友飲唔到魚湯, 所以我地訂左豬肺湯. $108兩人份; $180四人份; $380大煲的. 餐廳見我9個人, 當然叫我留份大的. 我話只要4人份的就好, 雙方耍太極來回兩三次後, 終於肯幫我留4人份的SIZE. 點知...我電話訂時講左3, 4次要4人份; 入座寫菜時, 侍應問我係咪留左個豬肺湯, 我話係, 留左個4人份的. 後尾個湯上時, 個貌似部長的姐姐喺我地枱旁邊的餐車度幫我地分湯, 上埋湯渣, 9碗湯之後仲有幾個可以添多碗,
訂左枱同朋友食生日飯, 叫左:

污糟雞半隻
有D普通的家庭式蒸雞

啜魚兩食

西蘭花帶子花枝片

薑蔥蠔煲

金銀蛋浸莧菜
普通, 不過不失

樂壽拼盤
umm...唔抵. 細份.

粉絲海蝦煲
好香口, 蝦都新鮮.

金銀菜豬肺湯

我電話訂時講左3, 4次要4人份; 入座寫菜時, 侍應問我係咪留左個豬肺湯, 我話係, 留左個4人份的. 後尾個湯上時, 個貌似部長的姐姐喺我地枱旁邊的餐車度幫我地分湯, 上埋湯渣, 9碗湯之後仲有幾個可以添多碗, 我仲諗個4人份都咁大, $380那個都唔知有幾大煲了...

因為之前D舊comment, 其中一個話被餐廳亂收錢, 所以我有寫低我地叫嘅菜式同價錢, 自己計定個數先. 點知埋單時個數真係比我計定的貴, check單時就發現個湯俾人計左大份的$380.

然後叫個姐姐埋來問返, 佢仲話係我喺電話度話留個大份的湯!! 仲係佢自己聽電話咁話. 又話咁我地都飲左啦... 硬局我地食左佢. 咁我由頭到尾都不停咁強調係4人份的湯, 你寫菜張單就永遠都放埋一邊無俾我睇過, 咁我地第一次來食點會知道你嗰個煲係幾人份? 我都知個湯我地係飲晒, 但你硬落單唔認錯, 仲要硬屈係我自己落的咁就唔得囉. 後尾叫個姐姐叫經理埋來講, 個姐姐行開時仲細細聲話我地"痴線"俾我朋友聽到!! 個經理先無奈咁改返張單俾我地!!

题外话/补充资料: 本來間野D野食好味, 係諗住有ENCORE的 (雖然偏鹹). 但經此一役, 真係永無回頭了!! 所以緊記要check單, 仲要唔好埋單時先來check!!
2013-08-14
庆祝纪念
生日
2013-08-06 1698 浏览
今晚得三個人食飯,驚突然下雨, 唔去遠, 的我媽坐兩蚊巴士, 281A 兩個站德成洛車行埋去,問阿媽食釀青椒,釀蓮藕餅,定係炸鯪魚球,佢想試下釀青椒。點埋大良炒鮮奶、中蝦粉絲煲、薑蕙炒雞片。大良炒鮮奶:足料(有帶子、蝦),推蛋白推得幾滑!!!(讚中蝦粉絲煲:蝦唔霉,煲仔夠惹味!薑蕙炒雞片:其實即係紫薑、菠蘿、馬蹄炒雞片。咁唔仲2食紫薑都食左幾塊

大良炒鮮奶:足料(有帶子、蝦),推蛋白推得幾滑!!!(讚

中蝦粉絲煲:蝦唔霉,煲仔夠惹味!

题外话/补充资料: 埋單$440 我老公仲話有take 2 ,佢外母我呀媽都好like!
2013-08-03
  • 大良炒鮮奶
2013-05-11 1214 浏览
我們五人一起到這酒家食中午飯,不需等位已可入坐。內裏地方清潔寛趟,待應招呼周到,感覺良好。我們點選了一個四人餐再加一碟瑤柱蛋白炒飯,等了十數分鐘已經上第一道菜,跟著陸續上了其他的菜及點心,各樣餸菜及點心的味道都不錯,水準之上,猶其是那碟炒飯,瑤柱份量十足,米飯炒得有水準,粒粒飯都分得開的,值得推介。

2013-05-11
  • 瑤柱蛋白炒飯
2013-02-24 1064 浏览
I've tried other Shun Tak cuisine restaurants in Hong Kong but this one is by far the best! I come here quite regularly, almost once every month!Their double-boiled soup, especially the one with fish head, chicken feet, pork, and some Chinese medicinal herb (天麻大魚頭湯) is really good. I've also tried their (銀盤雞), pieces of chicken mixed with dates and ginger, wrapped in tin foil and cooked in a stainless steel plate. The chicken is so tender and flavorful, even the dates are sweet and tasty. I high

Their double-boiled soup, especially the one with fish head, chicken feet, pork, and some Chinese medicinal herb (天麻大魚頭湯) is really good. I've also tried their (銀盤雞), pieces of chicken mixed with dates and ginger, wrapped in tin foil and cooked in a stainless steel plate. The chicken is so tender and flavorful, even the dates are sweet and tasty. I highly recommend their lotus root fish meat patti (蓮藕餅), the best I've had! I've tried the same dish in other shun tak cuisine restaurants and only this place make the best one!

If you've no idea what Shun Tak cuisine is, try this one!
2013-02-18
2013-02-05 901 浏览
1月28日約左朋友食生日飯,我地四個人一早訂左位,酒樓係中式裝修,唔算大,原來係食順德菜既,餐牌係圖片的,好COLOUFUL,還有一些必食推介,我地諗左一陣點左幾樣嘢,大蝦粉絲煲,蒸扇貝每人一隻,煎蓮藕餅,啫啫介蘭煲,仕應推介我地食鉗魚,就叫左一個煎鉗魚煲,另外例湯係夏枯草煲豬橫脷,朋友話係正嘢,我第一次聽豬橫脷炸.例湯都好多料及湯,好甜好甜呀,豬橫脷都幾特別,好淋好味呀,GOOD. 煎蓮藕餅有五件的,都好香口,入面係一些魚肉,朋友話咁樣食蓮藕幾好味,因佢平時係唔食架.蝦煲好香好濃的味道,入面好多隻大蝦,真的幾大隻架,還有一些芹菜,蔥等及粉絲配料,粉絲吸晒D汁好好味,蝦肉都好爽口好味道. 仕應推介的鉗魚煲都好香喎,真係好味,魚肉好香同埋都幾滑身呀,都好多架,好味.啫啫介蘭煲個煲好大呀,但入面原來只有三分之一的介蘭,有點雷聲大雨點小的感覺,不過都好香及惹味的,唔老,有些應該係咸魚,配撘幾好.蒸扇貝好大隻,有些粉絲及蒜蓉蔥花,一口成晒成隻,嘩,好味,不過可能太大隻,朋友果隻有點未熟透.最後叫甜品,我地每人分別叫左杏仁露及雙皮奶,雙皮奶唔係好甜不過滑香及好味道的,朋友話佢既杏仁茶都OK呀.仕

最後叫甜品,我地每人分別叫左杏仁露及雙皮奶,雙皮奶唔係好甜不過滑香及好味道的,朋友話佢既杏仁茶都OK呀.仕應還送左一碟蛋散俾我地食,好好味呀,好鬆花,有些蜜糖,正呀!!

2013-01-28
庆祝纪念
生日
2012-10-26 706 浏览
係上月中就同爸爸慶祝生日,去左食飯啦今次揀呢間就位於佐敦既---"樂壽"間鋪頭名又改得幾好,快樂又長壽...間鋪招牌又大又光,遠遠都望到!!!入到去睇下先裝潢新得來又有中式既風味再睇下野食佢送既開胃小食一般都係送花生咁,佢就送呢d欖,好特別!!!之後睇下叫左咩先煎藕餅,係開飯印既coupom送既豬肺雞菜湯,呢個湯入晒味,正!!!鮮蝦炒鮮奶,真係炒到好滑滑,又唔肥蒜蓉炒通菜薑蔥田雞煲,夠惹味雞蛋焗魚腸食完主菜就到甜品啦石榴露雙皮奶,呢個必食,好滑,又夠味食完夠養顏,白白滑滑
係上月中就同爸爸慶祝生日,去左食飯啦
今次揀呢間就位於佐敦既---"樂壽"
間鋪頭名又改得幾好,快樂又長壽...

間鋪招牌又大又光,遠遠都望到!!!

入到去睇下先

裝潢新得來又有中式既風味

再睇下野食
佢送既開胃小食

一般都係送花生咁,佢就送呢d欖,好特別!!!

之後睇下叫左咩先

煎藕餅,係開飯印既coupom送既

豬肺雞菜湯,呢個湯入晒味,正!!!

鮮蝦炒鮮奶,真係炒到好滑滑,又唔肥

蒜蓉炒通菜

薑蔥田雞煲,夠惹味

雞蛋焗魚腸

食完主菜就到甜品

石榴露

雙皮奶,呢個必食,好滑,又夠味
食完夠養顏,白白滑滑
2012-09-18 503 浏览
朋友生日,一行十三人去試下呢間。因為見啲評論都ok!我地訂左個湯,食鮑魚,蟶子 講左$1900,訂檯果陣佢仲好主動話俾間房我,入房要​最低消費三千幾蚊冇問題!但你唔好亂開價錢囉!去到叫餸只係​叫左幾個"普通"小菜,佢話:例牌幫你再加大小小!最終​我地埋單$4622!! 佢可以過分到例牌一個啫啫芥蘭煲原本$78 佢收我$248, 咕嚕肉例牌$88佢收我$278, 銀盆雞例牌$108佢收我$256, 欖角骨例牌$88又收我$278,總之我地叫左咩菜佢就​"即時幫你作左圍"酒席"收你$3688仲要係埋單個刻​你先知! 但係d小食,白飯,汽水又唔計落張"酒席"度!你一早同​我講明我ok,但你依家咁就有濫收成份囉!
2012-09-15
2012-09-09 234 浏览
咦... 順德菜... 我好似未食過喎... 餐廳內得3排枱, 小菜館格局... 一坐低就聞到隔離枱D煲仔菜超超超香!!! 忍唔住勁昅... 之後問侍應生隔離枱食咩, 佢就話係薑蔥焗魚... 雖然我唔多食魚, 之但係真係好香, 所以都決定試吓... 我地D煲仔菜一到, 隔離枱啱啱坐低, 聞到好香, 又好似我地咁, 議論紛紛, 哈哈, 好似一枱Sell一枱咁, 循環不息, 感覺好攪笑... 瓦罉煎焗魚咀--好好好香呀!!! 我地第一時間係夾D薑蔥o黎食囉, 之後先食魚... 我食咗面珠登, 滑到夾唔起, 味道都OK喎, 一D都唔腥, 好掂呀!!! 薑蔥桶蠔煲--又係好好好香呀!!! D蠔仲好巨型, 我冒病食咗一隻, 好Juicy呀, 啖啖肉, 又香又冶味, Ichiban呀!!! 重點係, 我唔鐘意食蠔都覺得佢好食!!! 問過專業人士, 煮完都咁大隻咁Juicy, 應該係美國桶蠔!!! 漁村肥仔雞--冇得傾, 情意結嘅關係, 呢味係我地心目中係最好味嘅!!! 因為細時都係咁樣食雞, 好有懷舊Feel... 冬菜, 紅蔥頭, 紅棗, 杞子, 簡簡單單, 味道極之豐富!!! 讚! 讚!! 讚
咦... 順德菜... 我好似未食過喎...

漁村肥仔雞--冇得傾, 情意結嘅關係, 呢味係我地心目中係最好味嘅!!! 因為細時都係咁樣食雞, 好有懷舊Feel... 冬菜, 紅蔥頭, 紅棗, 杞子, 簡簡單單, 味道極之豐富!!! 讚! 讚!! 讚!!!
啫啫通菜煲--都係香+香+香!!! 味道都係濃淡適中, 掂呀!!!
大良炒鮮奶--全餐最唔掂!!! 一D奶味都冇, 又炒到老晒, 一D都唔滑溜, 好失望!!!
仼我地原本係叫咗勒流欖角骨, 之後醒起D網民推介呢個大良炒鮮奶, 急忙搵侍應生幫手叫停個欖角骨, 轉做炒鮮奶, 真係錯得緊要...
大哥炒飯--好鹹呀!!! 好好好辣呀!!! 我地估計係D胡椒作怪, 應該係D海鮮唔新鮮, 所以要落好多胡椒辟味!!! 都唔明點解D網民會推介, 食白飯好過...

後面張大枱有成十個人以上, 超超超嘈!!! 全部人都大聲公上身!!! 嘈到我地耳膜都穿, 莫講話想吹吓水...

全餐整體都幾滿意, 因為碟雞真係好啱口味!!! 為咗再嚐肥仔雞, 我一定會再o黎!!!
  • 瓦罉煎焗魚咀
  • 薑蔥桶蠔煲
  • 漁村肥仔雞
2012-07-12 49 浏览
明火煲靚湯...........好味招牌銀盆雞(半隻)...........普通聖子皇................正煎焗鮑魚............推介勒流欖角骨................下下之選杏仁茶.................普通脆麻花.................普通大良双皮奶............................壞(有異味)
明火煲靚湯...........好味
招牌銀盆雞(半隻)...........普通
聖子皇................正
煎焗鮑魚............推介
勒流欖角骨................下下之選
杏仁茶.................普通
脆麻花.................普通
题外话/补充资料: 服務完全強差人意,投訴双皮奶(酸.宿.臭)竟然話係咁,死不認錯. 一定唔會再有下次
2011-07-13
事緣上次同朋友來試過一頓晚餐後剛好兩三天後太座想同老爸及大姐出外用膳,於是乎又來一次了, 是日14 Apr. 散叫如下:金銀菜燉白肺湯- 湯頭清甜, 色澤清晰, 可見功夫有做足, 我們一行五人, 每人足足兩碗份量夠孖寶推介$198..煎焗啜魚金錢片- 表面炸得幾脆口下,但肉質似乎有點嚡而且重幾多骨下, 不是自己杯茶, 另一道菜則是子薑欖角蒸啜魚頭腩, 這道比較啱咀形, 魚肉幼滑, 但仍然是多骨!薑蔥桶蠔煲$138- 多蒜, 多蔥係呢度個嘅特色, 但蠔就得五隻, 計起嚟要$27.6/隻, 抵唔抵見仁見智吧, 不過其中一, 兩隻嘅蠔就好大隻, 長度超過一隻男人中指, 本人則比較喜好那些入晒味嘅下欄嘢(蔥/蒜頭/薑片)砵仔焗魚腸$68- 魚腸完全癖走魚腥味夠專業, 睇得出係焗出來而沒有走過油, 比一般大排檔的顧及客人健康, 蛋的香味比較一般, 不過將莞茜就咁搣一截放上焗蛋上就未免有點隨意一點吧了咕嚕肉之類- 今晚這碟好大碟,同上次的比較起碼係1.3倍的肉, 只要各位將今次幅相同上次食評幅相片比較之下, 中間堆肉同碟邊嘅距離就會清楚明白了, 份量大之餘, 肉的味道同外層嘅脆口程度依然不減, 但
咕嚕肉之類- 今晚這碟好大碟,同上次的比較起碼係1.3倍的肉, 只要各位將今次幅相同上次食評幅相片比較之下, 中間堆肉同碟邊嘅距離就會清楚明白了, 份量大之餘, 肉的味道同外層嘅脆口程度依然不減, 但似乎叫這味菜又寫入食評的客人不多, 可能大家都將注意力集中在河鮮上啦,
最後甜品”金絲脆麻花$10半碟- 這個甜點每次都可以維持在一個高水平實在好難得, 因為是即做的(炸), 沒有不脆的道理! Best of the best dessrt
05 May 午餐飲茶
蘿蔔糕(中)$17.8- 三件, 煎得剛好之餘中間還有些蘿蔔粒粒加強咬口, Good
豬腳薑- 幾大碟下, 起碼有兩隻蛋質飽你,
飽汁鳳爪- 大概五至六隻, 炆得有點過咗火, 皮爆之餘選用的鳳爪都幾瘦削下,皮下脂肪少咬落去只有層皮, 比較失望的鳳爪,
金銀蝦春卷(中)&腐皮卷- 兩樣炸嘢都OK
總括來說, 晚飯比午餐的飲茶有水準, 不過茶點價位又不高尚算有可取的地方
14/AUG. 白肺湯
14 /Apr.焗魚腸
14 /Apr.份量夠大
14 /Apr.半份的份量
2012-04-11 43 浏览
是夜少婦A相約晚飯, 選了這家似乎好評如潮的河鮮酒家,9點多到達現場, 客人也有八成滿吧, 所以幾嘈吵下, 但中式酒家8成都係咁架啦, 這晚只是普通晚飯,高價河鮮”飛OUT”家常小菜如下:生炒骨夠脆口似經過兩次走油雜菜海鮮煲嘅海鮮無花假, 每一件海鮮都鮮味十足, 湯同菜都很甜(天然那種)煎釀鯪魚, 十分之原汁原味, 好有以前阿媽那種功架而且煎得相當香口,價錢雖然係”貴”但好耐才一次, 由它吧炒桂花翅, 這個餸第一次食,唔識得分好壞只係覺得好似炒得比想像中乾身,桂花糕四件, 亦幾好味道,總括而言: 菜做得OK, 服務亦唔太差, 下次有機會還是會再來試其他的
是夜少婦A相約晚飯, 選了這家似乎好評如潮的河鮮酒家,
生炒骨夠脆口似經過兩次走油

,價錢雖然係”貴”但好耐才一次, 由它吧
桂花糕四件, 亦幾好味道,
2012-03-30
  • 煎釀鯪魚
2011-12-21 98 浏览
母親是順德人,年輕時燒得一手好的順德菜,可能基於自幼的訓練,所以筆者亦特別鍾愛家母的故鄉美食。適逢每月一次的食友飯局,友人提議去佐敦的「樂壽」吃順德菜,我當然樂意奉陪。其實順德菜屬家常小菜,既不是甚麼珍饈百味,也沒有花巧的賣相,但是吃過後,總是令人念念不忘那份實而不華的美味。「樂壽」 座落於佐敦地鐵站附近的德成街,地點屬旺中帶靜,門面和內裡裝潢雖並不算豪華,但整體環境頗不俗,加上友人訂了房間,所以亦坐得甚是舒適。由於要等齊一眾食友才可開餐,先看看檯面放了甚麼小吃。原來這裡的前菜是一碟四粒的銀稔。記得小時候母親愛以銀稔椒醬來蒸排骨,味道酸中又帶點辛辣,吃起來十分醒胃。至於這兒的銀稔,質感爽脆,酸中略帶微甘,入口有股獨特的清新香氣,是不錯的餐前開胃小碟。主菜方面,由食友發辦,寫了近十道菜式,先上的當然是 "湯王" 至愛的金銀菜燉白肺。原以為這道以菜乾、大白菜、雞腳及豬肺組合而成的白肺湯,只適合夏季飲用,喝上一口,入口湯味清香甜潤,而豬肺口感更十分軟滑,果真不俗。第二道菜是樂壽特式拼盆,內裡分別是煎釀藕餅、米通鯪魚球、鯪魚釀尖椒。先試藕餅,以兩塊厚薄適中的蓮藕片,釀入新鮮鯪魚肉,再用慢火煎香

金銀菜燉白肺
樂壽特式拼盆
主菜方面,由食友發辦,寫了近十道菜式,先上的當然是 "湯王" 至愛的金銀菜燉白肺。原以為這道以菜乾、大白菜、雞腳及豬肺組合而成的白肺湯,只適合夏季飲用,喝上一口,入口湯味清香甜潤,而豬肺口感更十分軟滑,果真不俗。第二道菜是樂壽特式拼盆,內裡分別是煎釀藕餅、米通鯪魚球、鯪魚釀尖椒。先試藕餅,以兩塊厚薄適中的蓮藕片,釀入新鮮鯪魚肉,再用慢火煎香,入口爽脆卻不過分油膩,加上煎得夠乾身,筆者吃了兩件也亳無飽滯感;米通鯪魚球則混入了米粉煮炸,咬落香脆爽口,只是稍嫌鬆化度不高,如果外層米通可以再炸燶一點,相信會更加好吃;而翠綠的尖椒,辣味温和,配上師傅親自手打的鯪魚肉,食味都算唔錯。
煎焗鮮鮑魚
煎焗鮮鮑魚放上檯時,初頭還狐疑了好一陣子,這道是甚麼菜式呀?怎麼面頭全被蔥段、蒜子覆蓋,再以茄子重重包圍著的呢?幸好這只如掌心般大小的鮑魚,入口彈牙得來又夠惹味,而且煎焗過的鮑魚,不單表面吸收了芡汁,吃起來更有溏心口感,廚子在火侯上拿捏得真好。
頭抽煎大花竹蝦
煎焗西江魽魚
頭抽煎大花竹蝦,據說是大廚當天才搜購回來的,隻隻足有三吋半長,入口豉油皇香氣撲鼻,配上鮮甜嫩滑的蝦肉,咬落完全沒有死實感覺,難怪食友說好吃得差點連蝦殼也想吞進肚裡。另外以大砂窩盛載的煎焗西江魽魚,用薑蔥、酒及醬汁爆過,放上檯時仍香氣四溢。據說魽魚體形龐大,且天生大食,不過肉質爽口彈牙,魚味濃郁,故有一定的捧場客。而這裡的魽魚,入口鹹中帶鮮,魚皮香脆彈牙,魚肉肥美嫩滑,魚腩吃來更是滿口油香,非常滋味。
子薑欖角蒸馬面骨
招牌銀盆雞
子薑欖角蒸馬面骨,「馬面骨」是魽魚的一種,來自順德西江的野生山坑,而這裡做法是加入欖角、香蔥和子薑片一起清蒸,魚肉入口鮮甜嫩滑,欖角味道夠濃,若再配上鮮魚豉油,相信會更加味美。至於放入了紅棗茸的招牌銀盆雞,以嫩雞起骨後,再均勻地分佈於銀盤內蒸熟,由於金屬盤傳熱性能高,雞件速熟,故肉質入口保持嫩滑,加上原盤上桌,很有鄉土特色。
濃湯野菌浸西洋菜
啫啫芥蘭煲
吃了數道濃味菜式,是時候來點菜蔬,濃湯野菌浸西洋菜,上湯味道唔算濃郁,野菌亦咬口不多,幸而鮮嫩的西洋菜,爽脆無渣,入口更有一股清甜的菜香。啫啫芥蘭煲取芥蘭最嫩綠的部份,以薑絲、鹹魚及蒜蓉等爆炒,再放進砂窩焗,上桌時蒜香滿溢,加上芥蘭爽甜入味,確是惹味之選。
砵仔焗魚腸
追加的砵仔焗魚腸,魚腸雖腥味不高,惜蛋香亦不足,幸而油條入口仍帶點微脆,加上香濃的胡椒粉味,也可不妨一試。至於壓尾的廚皇炒飯,其實只是最簡單不過的干貝絲蛋白炒飯,本來驚喜不多,猶幸飯粒入口不油膩,蛋白亦夠滑口。
桂花椰汁糕
金絲脆麻花
由於席中有食友生日,故特別安排了千歲壽桃,可惜這兒的壽包,個子雖大,但蓮蓉有欠香甜,蛋黃更沒漏油效果,正如筆者早前提過,想吃有水準的壽包,暫時最愛仍是「東海」出品。兩款甜品方面,分別是桂花椰汁糕金絲脆麻花,前者清甜滋味,入口更有淡淡的桂花幽香;惜後者脆麻花,口感略嫌唔夠薄脆,糖漿亦下得過於吝嗇,幸而結尾的生果拼盤,以甜橙配上清香爽口的火龍果,讓人也吃得甚是愜意。

總的來說,這裡菜式,整體味道不俗,相信有機的話,仍會再訪。當然亦要多謝食友帶來多支美酒,為這晚的聚會增添了不少氣氛。

2011-12-13