丼鮨

丼鮨 (已結業)

DonYi
丼鮨 (已結業)
肥貓XL
可以一試
肥貓XL
2023-07-06
关注
肚餓肥仔又出動,走黎食個魚生飯。叫個角切魚生丼,跟味噌湯,熱水任飲,加左$2要個紙包綠茶。上餐速度極快,下單後師傅直接係我面前攞碗飯,同準備好既材料出黎,砌完立即放櫃台食得,整個過程可能一分鐘都唔洗。(有戴手套既~應該唔污糟掛)1. 味噌湯,唔算太咸,有海帶同白菜(?),普通地好飲。2. 魚生飯,有幾種海鮮、玉子煎蛋同青瓜切粒,目測認到有三文魚、油甘、八爪魚、蟹柳同一堆飛魚籽。仲有一pat wasabi 同一堆薑。第一次咁食法所以我唔係咁熟,wasabi幾勁下,真係每次少少就好,嗆到我幾次(我又係傻,應該成pat wasabi攞出嚟放味噌湯個碗到先)。言歸正傳,魚生係好食既,中挺。飯量應該係一碗左右,對肥仔我而言有D唔夠候,正常人應該差唔多。唔知係咪錯覺,睇佢砌外賣既時候好似多D?咁一餐$92+$2,再加一&四捨五入就$103。咁既價錢食一堆海鮮係OK既~份量可能真係唔岩我哩個大胃肥仔啦😔。查看更多
Susan Susan
性價比高的魚生飯小店🍚🍣
Susan Susan
2023-06-06
关注
丼鮨室內空間有限,全部都係bar枱,所有坐低嘅客人都會見到師傅整野食。兩位年輕師傅好認真埋頭苦幹處理魚生、擺盤同上菜,功架都似模似樣,而且食物出黎嘅賣相都唔錯!有日路過想試試佢地個魚生飯,朋友之前話因為啱啱開業同疫情,堂食都會serve外賣碗,依家就好咗,用返一個正常飯碗,賣相都吸引啲!叫咗個角切魚生丼 ($92),好豐盛呀!對比區內嘅日本嘢動輒要過百蚊,呢度嘅魚生飯售價範圍$70至$90都幾抵得諗,日本米飯粒濕潤唔太爛,魚生片用料不馬虎,仲有蟹柳蟹籽增加丼飯口感!100蚊樓下有個堂食魚生飯我覺得都實惠,同區其他日本嘢也不至呢個價。查看更多
角切魚生丼
molaladotcom
有啲似立食
molaladotcom
2023-04-20
关注
丼鮨喺鰂魚涌都開咗幾年啦,早排食Farewell飯先第一次入去食lunch。舖頭入邊就比較細,位唔多,而且佢又擺滿咗好多貨,環境就有少少迫嘅。而佢座位似日式吧枱咁,食客可以直望廚房望到師傅準備菜式。佢午餐呢做主打丼,反而壽司菜式就比較少,可能同個名有啲關係。我就order左一個三文魚丼便當。好有趣,佢係用即棄餐具上枱嘅,應該係冇師傅得閒負責洗碗吧。佢嘅丼飯呢醋味都幾濃,配上佢嘅紫菜碎同埋一啲芝麻,混合一齊呢個飯係非常之好食嘅。免治三文魚既鮮味就唔係好出,所以佢鋪上咗好多䓤上面,混合落去紫菜飯之後,味道有少少似三文魚飯團,其實有好豐富既味道,唯一美中不足的就係佢個丼有啲乾,要keep住飲茶,而佢個麵豉湯都幾ok既。整個飯嘅感覺都唔錯,係個環境比我嘅感覺有啲似立食,迫之餘坐得唔係太舒服,而且堂食係要加一的。相信因為咁,佢平日主打嘅係外賣自取。查看更多
三文魚丼
三文魚丼便當
or#Tm66431195
食物ok, 衛生有保留
or#Tm66431195
2023-01-07
关注
今日去食魚生飯,野食質素OK,但女師父冇帶手套切魚生,切切下佢唔記個丼D魚生點會配搭,攞部電話出嚟㩒D相睇,之後竟然冇洗手繼續切,我就坐係佢前面….希望佢之前冇攞部電話入過廁所…希望店長可以改善,因為我間唔中都會食…查看更多
北海道魚生丼
EaterJ
貼地價錢高質魚生小店
EaterJ
2022-12-01
关注
自己一個人都可以享受日式壽司小店風味餐廳地方不大 座位全部都是吧枱隨意找一個位置坐下師傅會奉上一碗麵豉湯 然後親切地介紹自家的壽司這樣的格局 一般來說價錢都不會特別平話晒都係食日本嘢 又有嗰種師傅會親自serve客人嘅服務但其實一個丼飯$76起已經有交易跟隔離座位一樣 點了個北海道雜錦魚生丼只是$118堆到滿滿嘅魚生 稍一不慎蟹籽會滾下來非常肥美厚切油甘魚 又甜又充滿膠質牡丹蝦三文魚也是非常新鮮 還有一大粒厚肉刺身帶子刺身的份量和質素絕對沒有將貨就價CP值係勁高 查看更多
+ 3
北海道雜錦魚生丼
Reallyummmmmm
鰂魚涌隱世魚生飯小店
Reallyummmmmm
2022-11-20
关注
鰂魚涌/北角一帶一向多小店,臥虎藏龍.偶爾係七姊妹道發現一間日式魚生飯小店,門面簡單,座位唔多, 全bar 檯, 幸好繁忙時間都設有限時唔算要等好耐.[炙燒魚生丼] 有不同魚生飯組合選擇, 價錢百幾左右, 招牌炙燒魚生飯 用料非常豐富😍 仲可以見到師傅即場炙燒👏🏻👏🏻 魚生大件堆滿滿👍🏻.其餘不同款式嘅魚生丼都唔錯,每日仲有唔同款式是日推介, 上魚生飯之前都會奉上一碗麵豉湯俾大家暖暖胃..總括嚟講,係同區一間幾唔錯嘅日料選擇👍🏻查看更多
eatgoodwest_foodie
鰂魚涌高質小店丼鮨 區內最好食嘅魚生飯
eatgoodwest_foodie
2022-10-22
关注
小店好細得十幾個位,全部坐壽司吧枱,可以望住廚師整,好有omakase feel😆午市套餐都有幾個選擇,唔食生嘅都有熟食,價錢中上,但食物高質,都值呢個價!🍴麵豉湯 (7/10)鹹鹹地,麵豉都濃,入面有海帶同白菜,正常ok!🍴角切魚生丼 $92 另收加一 (8/10)魚生有勁多,堆成一個小山丘,蟹子多到鋪滿飯面,真係一夾就跌落枱🤤飯用醋撈過,微微醋嘅酸味,飯粒飽滿唔太黏口👍🏻魚生粒有三文魚,劍魚同油甘魚,夠凍好新鮮,有魚味,一啲都唔腥,蟹子真係卜卜脆好鮮好爽口,加埋青瓜同蛋粒,成個飯都好豐富,食曬啲飯都仲有魚生剩🥰食完覺得份量剛好都夠飽但又唔會太膩。推薦指數: 8/10算係係鰂魚涌食過最好食嘅魚生飯,好食推薦!查看更多
+ 2
Healthy Gourmet
個場細細地, 包場餓媽家姐,爽....
Healthy Gourmet
2022-09-14
关注
平時番工食lunch, 偶然同經理姐姐吹開水有得包場, 仲要唔洗過千一個人頭, 12 個人已經可以食晒個場, 有得念就吹雞。食呢家野太吸引, 一日都唔洗已經齊腳同confirm埋日子, 雖然在呢餐前幾日打風, 不過店員好有交帶訂好晒食才。當日一行12人, 前後腳到步, 酒唔該自帶, 小店可以供應無酒精飲品。果晚有兩個師傅幫我地準備食物, 店經理姐姐坐陣。食材新鮮, 由馬屎海膽, 真鯛,拖羅, 赤貝同赤蝦都好對板。 配搭比心機, 火炙刺身和壽司做得唔錯 (我覺對得住個價錢有找)。 果晚住要係食生海鮮為主, 最回味係個火炙馬屎海膽帶子同埋個赤蝦麵豉湯 ( 商業用大煲都比我地12人飲晒), 其他嘢都好比機心, 場細細溝通舒服, 好有心情味嘅小店。小店包場食我都唔多, 不過今次感覺好好。其他細節已經唔係好記得, 可以果日帶多左酒, 飲到冇左好多記憶。🤣🤣🤣查看更多
检举
火炙海膽帶子, 赤蝦麵豉湯
lovetoeatanddrink
高質lunch
lovetoeatanddrink
2021-12-03
2K 浏览
关注
今日係公司附近食咗個性價比高的lunch set, 介紹下前菜係醃左的八爪魚,我就覺得正正常常,我中意食佢壽司set多d壽司每一款都唔同而且好新鮮,我中意食佢帶子同北寄貝。北寄貝爽口,唔腥,好正。帶子就好新鮮,大大粒,點埋醬油仲帶出佢嘅鮮味!查看更多
ccccccchy
【打卡-ableeee】抵食角切魚生飯~😋
ccccccchy
2021-09-04
关注
❥ 角切魚生飯 (外賣價$78)+  紙包飲品 ($2)每次午市去到都買唔到角切TT 員工(老闆?)話要十二點半前去到 (然後嗰日早左落去終於買到,好開心🤩)刺身份量同款式都好多(雖然無我鐘意嘅帶子同蝦:/)同埋食落都好新鮮,同埋食落魚脂比例好好😋 飯軟硬度適中,亦都唔會話醋味好重~啲飯素同紫菜令到個飯更加香同有口感~ 同埋份量好多,男仔食應該都好夠飽~(如果比較細食嘅話可以叫少飯~食唔曬唔好浪費喔~)另外,外賣嘅話佢會將飯同埋魚生分開兩隔裝住,可以分開食同一次過撈都可以~~同埋佢放得好靚,覺得好打卡able🤩🤩個飯本身係無飲品嘅,但可以加兩蚊要紙包飲品 (蜂蜜綠茶),都幾抵~佢仲要其他款式嘅魚生飯,遲啲再去試下😋😋查看更多
角切魚生飯
KimmyKaylee
高質簡樸壽司店
KimmyKaylee
2021-08-06
关注
喺鰂魚涌近K11,有一間唔起眼嘅平民簡樸壽司店,沒有華麗裝修, 只賣食物質素。 K11附近根本只得呢一間日本餐廳, 喺附近返工又想食日本嘢嘅人,一定會知道呢一間壽司店嘅食物絕對優質。甚至懷疑兩位企喺度整壽司嘅師傅曾經去過日本學習, 因為壽司嘅溫度,煩嘅軟硬度,食物嘅味道,同以前喺日本食嘅好似 。坐喺吧枱自己Tick要咩食物, 壽司師傅收到後,會按order睇你面前新鮮製作, 今晚一人晚餐,為200蚊左右, 這間簡樸日本壽司店, 絕對值得推介。查看更多
+ 1
MeikiChan2517
一人晚餐之選
MeikiChan2517
2021-07-01
关注
呢間餐廳好啱喺鰂魚涌返工嘅人去食,前排夜晚嗰陣係呢頭附近收工,好想搵日本嘢食下跟住就嚟咗呢一間丼鮨,覺得都要俾個讚俾佢哋嘅食物質素👍🏻佢呢啲食物其實都好新鮮,而且價錢都合理,喺鰂魚涌呢個地方都搵到好味嘅日本嘢食其實都幾難得,不過佢哋嘅食物擺設同埋外貌方面,就真係比較樸素,但食落口會令到我覺得有啲驚喜😋如果住喺附近嘅朋友,有時落街想食下日本嘢都可以試吓食呢間,整體其實食物質素真係唔差🥰我就叫咗以下嘢食:飛魚籽軍艦$12 一件👍🏻👍🏻👍🏻吞拿魚刺身三片$48 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蟹籽沙律 $18 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻日本蟹丼$92🤩👍🏻👍🏻👍🏻查看更多
ericwyw
質素高服務態度好
ericwyw
2021-04-13
关注
今晚收工經過鰂魚涌地鐵站唔知食咩好, 突然間見到有一間剛開嘅壽司店,就抱住試一試的心態,點知 入到去店員好有禮貌甘上前打招呼問我堂食定系外賣,我話外賣跟著問店員有咩好介紹,服務態度非常殷切好細心咁樣介紹每一樣嘢 ,到最後我叫咗個角切魚生丼,每樣魚生都有啲,食材新鮮性價比高,乾淨衛生值得推介查看更多
幸福肥豬
~高質壽司店~
幸福肥豬
2021-01-22
关注
近鰂魚涌K11一帶終於有間高質壽司店😀 早幾個月嚟食堂食,刺身好新鮮,處理得好好,老闆亦都好友善,會問客人有咩改善地方,食物點樣,而店內座位不多,所以整個環境同用餐經驗都好親切。記得之前老闆表示外賣只有丼飯,無壽司。但自晚巿禁堂食之後,佢哋都開始有得外賣壽司。當晚7點去到,可能疫情影響入少咗貨,好多貴價壽司(呑拿魚,池魚) 都賣晒🥺 好彩仲有北海道帶子,仲平咗$2速銷,但質量同之前堂食一樣咁鮮甜大隻🤩唯一可惜嘅地方係啲紫菜真係好林😂由買到食應該15分鐘時間,大概呢個就係佢哋當初唔想做壽司外賣嘅原因之一?😂整體嚟講,呢間嘅質素的確唔錯,但係外賣嚟講都算偏貴,如果老闆可以有外賣9折作招徠,應該可以吸引多啲人幫襯😀查看更多
检举
多謝支持:) 是的,因為啲飯係溫度同水分,所以唔係堂食啲紫林會林晒,所以比較鼓勵堂食壽司外賣丼。
2021-01-26
kaka_55
番工日常方便之選
kaka_55
2021-01-20
关注
番工既日子,唔夠時間行太遠又諗唔到食咩..就會諗起佢夠晒近, 又夠快.其實我食黎食去都係北海道魚生飯。魚生有: 三文魚、大大隻蝦、油甘魚, 同埋我最鍾意既帶子呢間鋪既魚生係好新鮮👍🏻而且魚生飯唔係普通壽司白飯,加埋啲飯素?🧐🧐有紫菜碎芝麻,食慾大增😝平時啲飯都唔會食得晒,唯獨呢間既飯會食多左個人都幾欣賞呢間食店,食物乾淨衛生,鋪頭乾淨企理,同埋staff都好有禮貌。會繼續幫襯😝😝😝😝😝查看更多
检举
Thank you for your support and comments:)
2021-01-26
北海道魚生飯