2020-08-08 419 浏览
叫佐碗猪软骨乌冬加绿茶一权,加埋服务费要92蚊。但系汤底超多味精,剩系用麻油加强味道。个猪软骨成件上,无分开。乌冬就用普通牌子乌冬,食开乌冬嘅我,好食的乌冬口感吾系咁,而且佢用篇身乌冬,真系吾掂食完仲系成口味精。总结:价钱好贵,但味道一般。
叫佐碗猪软骨乌冬加绿茶一权,加埋服务费要92蚊。

总结:价钱好贵,但味道一般。
2020-07-24 284 浏览
之前嗌过几次外卖豚肉生姜丼,都觉得几好味,个餐又跟两件天妇罗同一件甜蛋,几有诚意。可惜唔知系咪近期疫情关系太多人嗌外卖,今次叫嘅豚肉生姜丼,d豚肉靭到咬唔开咁滞,成碗野都唔知有无食到一半就丢咗。估唔到我第一次写食评就系负评,呢间野真系无下次!

估唔到我第一次写食评就系负评,呢间野真系无下次!

2020-07-24
20 分钟 (外卖送餐)
2020-05-20 567 浏览
夜晚在公司开ot,想食个饭啫,叫外卖,透过deliverwoo,好谨慎咁睇清楚系没有剔除餐具,又知道佢地班人成日都无视餐具呢个column,已经系特别注明那里,写到明要 但最後就算咁写到明要餐具,都可以错,始终都系冇俾到餐具。。。之後再致电翻呢间餐厅,佢竟然话睇唔到,连sorry都冇声。家阵OT加要用手指食饭,真系唔知做麦鬼。幸好我系叫鱼生饭,唔系乌冬,唔系真系只手熟左我都仲未有得食。OT命苦
夜晚在公司开ot,想食个饭啫,叫外卖,透过deliverwoo,好谨慎咁睇清楚系没有剔除餐具,又知道佢地班人成日都无视餐具呢个column,已经系特别注明那里,写到明要 [提供餐具]
之後再致电翻呢间餐厅,佢竟然话睇唔到,连sorry都冇声。
家阵OT加要用手指食饭,真系唔知做麦鬼。
2020-05-20
30 分钟 (外卖送餐)
2019-06-29 1813 浏览
星期六午餐,去了这间餐厅,之前去了几次,今次自己去食,选了他们的推介,吉列猪扒丼,卖相很好,个碗好大,配菜同主菜装饰得几靓,而且吉列猪扒好大份,好厚身,口感十足,而且食落去唔油腻,味道不错,配菜方面不多,但都几好味,饭不是太多,但食完都够饱,因为吉列猪扒几大份,饭是珍珠米,细细间铺头,睇得出几用心煮嘢食。
吉列猪扒丼
吉列猪扒丼
2019-01-20 1566 浏览
丼海龙王有鱿鱼、鲷鱼、希灵鱼、蟹子、甜虾、鲔鱼、八爪鱼、玉子、牡丹虾、拖罗碎、鳗鱼、带子和蟹柳,真系王呀!四季鱼鲜丼有鲑鱼、鲷鱼、希灵鱼、蟹子、甜虾、鲔鱼、牡丹虾、玉子和八爪鱼。鱼类就多左鲑鱼,但价钱就差三十蚊左右。海鲜都算是新鲜的,不要看晚餐时段不是太多人就不尝试一下小店,食完会有满足的。比较喜欢Wasabi和豉油先捞埋一齐,再加上鱼生饭到食。因为两位男士不是太饱的关系我们在点了辣味鱼生丼。这个丼就有把鱼生烧过,如果辣味不足够可以再加的。吉列猪扒乌冬,味道就一般,但系吉列猪扒性价比够厚,热辣辣的时候肉汁都流晒出黎,加上上面的浆十分嘢未!小食方面点了烧茄子和鱿鱼筒!温馨提示烧茄子是要连皮食的,但我不太喜欢。鱿鱼筒就一般。
四季鱼鲜丼

辣味鱼生丼

吉列猪扒乌冬

烧茄子
鱿鱼筒

2019-01-11 977 浏览
原本约咗去食九龙城食泰菜点知塞车⋯⋯就系中途转左落土瓜湾。附近只系谂到窝子,但成日超多人同埋唔转menu,虽然门外泊车真系方便。去到mikiki停车场入口,见到对面街都几多嘢食就唔谂啦~是但入一间见门外话系居酒屋,呢间铺仔细细我哋最锺意帮衬小店,坐满左一半客人,有个姨姨好热情咁出嚟招呼。店名叫丼海龙,咁就叫晒丼同面黎试试佢。我哋都好快手咁落咗一个一口酱油海鲜丼、一个吉列猪扒乌冬、小食叫咗炸软脚蟹、可乐只系加$5一口酱油丼,估唔到啲海鲜系火炙左既,啲材料有这种鱼、带子同玉子,切得几大粒,酱油味几夹火炙,如果只系鱼生夹酱油,就无左个少少炭烤味,鱼生味会无咁出,而家有少少油脂溶左仲香左,如果葱多啲就更好叫既系乌冬嚟错咗拉面~~不过见佢煮咗就照食啦。汤就淡左哦无乜猪骨味配料亦唔算多,吉列猪扒系有惊喜嘅,另上面够脆猪扒系厚切,可以保留到肉汁同口感。如果有生椰菜丝同吉列汁就好喇我一向唔系好食炸软脚蟹,因好多时候都系又瘦又炸唔脆油到呢⋯⋯但见到咁肥美成只上,嗰啲蟹盖仲有膏架😲咬落仲脆口唔油总结:坐得舒服,碟头又够,卖相都唔差,都几好食,姨姨斟茶仲斟得好密非常好
一口酱油海鲜丼

吉列猪拉面

炸软脚蟹

2019-01-08
一口酱油海鲜丼
吉列猪拉面
炸软脚蟹
2018-09-19 1050 浏览
叫左个井饭, 唔记得叫咩了, 入面有三文, 油甘, 甜虾, 赤虾, 海胆, 鱿鱼, 甜蛋, 但全部都系得一片.... 比我想像中少, 饭都少。鱼生系新鲜GE, 系海胆差D LAW, 屎啡色, 仲要唔留心都唔觉有... 放在紫菜上, 争D 睇唔到下次可能叫熟食GE 井`饭, 才50,60蚊, 好似仲抵。另外叫左2只烧带子, SIZE都系细, 有好蒜茸, 味道OK。

下次可能叫熟食GE 井`饭, 才50,60蚊, 好似仲抵。

2018-05-16 1369 浏览
晏就1点系新蒲岗揾野食都唔易。咁岩经过见到有间地舖日本野,有几个人排队,等唔算太耐,就入去试下。午市有好多学生系入面食,环境乾净企理。睇到meua,主要价钱都系40-60蚊,学生仲会平小小。叫左个吉列猪扒饭再加玉子,朋友就叫左牛肉滑蛋饭加章鱼小丸子。吉列猪扒有d乾,但味道唔会话太差。滑蛋牛肉就有小小頽。最出色系小食类(章鱼小丸子同埋玉子)Total埋单唔洗120蚊,日本野黎讲价钱好平民,食物质素唔会太差,性价比高。

2018-05-16
  • 玉子烧
  • 章鱼小丸子
2017-11-23 1363 浏览
点了一个滑蛋牛肉饭。个饭好味,甜甜的很入味。滑蛋也混合得很好,上面一块粉红的貌似是酒浸萝卜。小店有这样的质素本来好值得安可⋯但计价方式有点点奇怪🤔餐牌上学生价超平,又话晚市加一。比五十蚊,阿姐话唔使找了,个加一12蚊???没比我单,就未知是否我记错⋯50蚊就贵少少
2017-10-19 1047 浏览
公司近近地去咗呢间日本嘢食环境位置座位尚算多不过午饭时间仍需要等位店内Menu多元化,有不同类型选择例如鱼生饭至便当类都有!今次叫咗个四色鱼生饭,鱼生种类多而且切件大旧感觉不太新鲜由於切得太大旧没有食鱼生嘅感觉似食一大旧肉一样可能切得太大旧所以部份鱼生好多筋影响口感不太好!以份量来说这个价钱的确没有无得输,但食物上希望可以作出改善,上菜速度亦很快令附近上班一族可以有一个舒服嘅地方享用亦不错下次有机会会再食
公司近近地去咗呢间日本嘢食
环境位置座位尚算多不过午饭时间仍需要等位

店内Menu多元化,有不同类型选择例如鱼生饭至便当类都有!

今次叫咗个四色鱼生饭,鱼生种类多而且切件大旧感觉不太新鲜

由於切得太大旧没有食鱼生嘅感觉似食一大旧肉一样

可能切得太大旧所以部份鱼生好多筋影响口感不太好!

以份量来说这个价钱的确没有无得输

下次有机会会再食
2017-09-23 945 浏览
在新蒲岗 ,经常也走过这店,尚算有客人在里面!今天得我一人要找 lunch 食,就试下这间,真的有很多不同类型的丼,刺身类的其实也不算太平,但来到时的份粮尚算大份,刺身也很多,相信这个份量在一些比较旺的区份,一定唔只这个价钱!我叫了一个刺身丼(其实我唔记得叫咩名😂)上枱的样跟图片也很似,只是带子细少咗D,亦非常好味!看到其他客人食的东西也不错!只是略嫌店舗比较细,客人説话大声的话,真的比较嘈!最惨是连店员自己(相信是老板)也大大声说话,甚至乎吵架(加点粗言秽语),令客人真的有点不舒服!这点作为服务性行业要留意唷!

2017-08-13 993 浏览
在附近工作後,非常肚饿,随便走时看到门口布满居酒屋的灯笼,便打算入来食点赤具刺身,入座後才发现这里主要做丼,刺身种类很小,随便叫了个「四季鱼鲜丼」,店内只有一个职员,就是负责做丼的师傅,他一人包办出品及服务,食品很快便到了,毕竟客人不多,而且丼做法简单,直接铺在饭面便可以了,一看,卖相不过不失,吃下後⋯嗯⋯所有的刺身都很重的雪藏味,看看餐牌,才知道原来小给了鲔鱼,真鲷很大件,不知道是因为小给了鲔鱼所以大件点补回,还是真的小给了,牡丹虾有点臭,整体这个价钱差不多吧,但刺身不新鲜用雪藏我理解,但不要给坏了的吧
2017-07-27 686 浏览
呢间想试好耐,海龙王呢个名好似好有气势⚡️今日试左个豚肉生姜烧丼$45超抵食,仲唔使加一😎卖相好吸引,配料劲丰富!豚肉除左汁酱,上面仲有黑椒同劲多京葱,最爱京葱!好香啊味道都提升左。,不过可惜系个豚肉调味太淡,我觉得无咩味。。後尾我唯有点豉油。不过估唔到配菜几有惊喜,玉子好味。仲有旧酸酸地既萝白,暖暖地添,几得意。连天妇罗都有啊,有蕃薯同埋一大旧系用蔬菜条炸出黎既,炸粉唔会太厚,都唔错。呢个价钱真系超抵!下次要试试鱼生饭先
呢间想试好耐,海龙王呢个名好似好有气势⚡️
2017-06-13 531 浏览
跟小友二人下午撑台脚。他一向钟情吃面,尤其是日本拉面,实在是到了一出去便非吃不可的地步。这一点和我,在拣食物口味上倒是有点相似....这一间"丼海龙王",顾名思义以丼饭作主打。但除此以外,当然还贯彻着港式日本料理一向的风格,有着一系列的其他如拉面及定食等东西供应....小友甫坐下,便马上点了一碗叉烧拉面....汤底,固之然是典型的人工味精汤;面亦是甚淰且带浓烈硷味;只有叉烧较好一些,蛮有咬头的不会太韧有渣,其中还有少许带点肥的,不错....至於丼物呢,这儿有好几款的命名颇有点玩嘢的况味的,好像这一款"男子汉丼"便是....今天碰巧uni没货换上了带子。在这一类亷价日本料理舖,压根儿就没有甚麽很大期望,吃时当要抱着"既来之则安之"的心态,反正换了甚麽也没大所谓....以八十余大洋换来的这一个丼来说,事实上水准亦理应收货了 ----- 鲑鱼腩厚切入口够油肥美;带子同样厚身而甜糯;toro碎稍嫌份量偏少,入口不算达入舌即溶之境地,瘦的部份偏多自然少了甘口的感觉;鳗鱼相对就更平平无奇了,肉质相当散,蒲烧汁涂得太多,味太甜太抢了....饭粒只是普普通通的醋饭,结成了一团团的没有甚麽特别....不

小友甫坐下,便马上点了一碗叉烧拉面....

饭粒只是普普通通的醋饭,结成了一团团的没有甚麽特别....

不过也提过了,八十多大洋的一个海鲜丼,还要投诉那麽多干吗 ?
2017-05-15 514 浏览
以前的新蒲岗是工业区,不过随着社会急速发展,有不少新落成的商场, 住宅和商业大厦,跟我记忆中的新蒲岗变化不少,相信不久将来这里会有一番新境象o 众所周知蒲岗不接近任何地铁站,我从钻石山地铁站步行至餐厅约廿分钟, 原来"丼海龙王"就在Mikki对面, 如果坐巴士会比较方便o 店舖细细间,装潢简约,座位蛮舒适o 由於旧同事一早到埗,而且安排好食物,我坐下不久食物便陆续上枱o 丼海龙王 ($98) - 刺身饭卖相精致,刺身款式都算多, 而且件件又厚又大件, 鲜甜肥美, 都几新鲜o海鲜锅 ($88) - 材料很丰富,满满的一锅, 海鲜的鲜味令汤底更香甜,一边饮汤一边吃海鲜,很满足o盐烧牛舌 ($38) - 薄薄的牛舌以海盐即烧, 边位烧得够脆,烧得啱啱好,肉质很嫩很腍o 烧羊架 ($58) - 肉质软软绵绵, 肥瘦均匀, 带有少许羊羶味道, 如果一点羶味都不接受的人, 便不太喜欢了o炸软蟹 ($68) - 单看卖相, 实在不像炸软谷蟹, 至於味道, 入口外层香脆, 吃起来啖啖肉,不过有点雪藏味 o