2019-04-13 57 浏览
創新架臨記車仔麵 網址: https://s.openrice.com/QrbS0BRe800 地址: 黃大仙竹園道15號竹園南邨竹園商場地下S002號舖 呢間車仔麵原來有電視飲食節目介紹過架!有睇TVb j2台就知道啦! 有幾間分店,見好平民大眾化,今日專登過來食架有好多預先組合架車仔麵,當然有散點啦!同埋我睇電視d小食一樣吸引人架。$37 腩肉豬皮豬腸,豆卜,蘿蔔,非常之咁足料。同埋我留肚加了大量小食,包括雞翼,5隻$28 ,辣得惹味好食。孜然雞翼,孜然粉真係好香架。一個人食曬無難度。我有加碟菜架$15 菜心抵食
創新架臨記車仔麵

地址: 黃大仙竹園道15號竹園南邨竹園商場地下S002號舖

$37 腩肉豬皮豬腸,豆卜,蘿蔔,非常之咁足料。

我有加碟菜架$15 菜心抵食
2019-04-11 45 浏览
今晚係第三次幫襯,叫左油麵、豬腸、豆卜同豬軟骨,另外加左份炸魚皮!個人比較喜歡第一啖係試左個湯先,點知個傳統湯底今日超重味精,個油麵就好似無幫你拖過水就放入湯度,食落去有d韌靭地既感覺,重點係成碗野我order左既豬軟骨佢居然得三份一隻麻雀咁大咋、豬腸得四舊,豆卜就正常有四舊!莫非物價上漲得咁緊要?炸魚皮就真係好食,好脆口!但當食完呢個晚餐之後返到屋企成晚係咁飲水,我諗我都應該唔會再有第四次幫襯!
2019-04-10
等候时间
4 分钟 (堂食)
2019-04-03 45 浏览
今日到朋友的家看足球比賽直播,一到竹園即尋找一個親民的食店,就在朋友住的地方附近,我就來一吃他口中所說的性價比高車仔面。店內有十大的招牌,朋友跟我都點了不同的精選面,方便一起分。朋友選的牛魔王,有不同牛的部份,令愛吃牛的朋友也大叫好吃呢~牛魔王有的材料比單點便宜,愛吃牛的人要選喔,韭菜、牛肚(傳統的金錢肚)、牛丸及蘿蔔呢,加上傳統之湯底,把牛魔王之牛味更加突出和提升,面的種類也不少,河粉賣完,朋友轉吃其他面喔。我選了一個吸引化骨龍加酸齋,另外加錢要了蕃茄湯底,味道也就更好了。朋友看到我的招牌回味豬大腸,叫多一份了。

店內有十大的招牌,朋友跟我都點了不同的精選面,方便一起分。

2019-03-28 30 浏览
車仔面,令人吃到非常多東西的地方,一個面多個小食,是我最喜歡的。今天到的這店很有趣,位置也很貼地,是朋友家的樓下,我們聊聊天,吃一個充滿香港味的車仔面。朋友叫了牛魔王,有韭菜、牛肚、傳統牛腩、牛丸,加上粗面,這樣也只是四十元,非常抵吃喔,性價比亦高,牛腩份量也不算少的,我也吃了一些喔。要一說是牛丸,味道也不錯~化骨龍~雞翼味道很棒,更令人易吃。鮮竹卷是自家製的,味道很新鮮,亦很脆口~油炸鬼豬扒及回味豬大腸也是不錯的選擇呢,豬扒就如油炸鬼,很吸引的名呢,想不到連味道也很吸引,不會太油,而且有濃濃豬肉味~也實在不錯呢

化骨龍~雞翼味道很棒,更令人易吃。

2019-03-27 25 浏览
無飯腳食自己~雖則一個人食晚飯但都唔好待薄自己~望住碗咁多配料既車仔麵重叫左d小食,開電話播住自己喜歡睇既影片,戴上耳筒,當刻自成一各既空間,其實都係一種享受~蠔油生菜自選餸車仔麵,選了配油麵,+$1轉了咖喱味湯底,湯底好香但味道又唔會話濃到搶曬其他食物既原有味道!溏心蛋,醃過黎,味道濃淡適中,可以再濃味d!蛋黃仍流心,黏黏的口感,滋味滋味!必點之選!雞亦尖,好夠味,食完一隻又一隻,食唔停口,唔夠喉!必點之選!鮮竹卷,依味餸係點餐紙上推介既,話係自家制必食的,無令人失望,鮮竹卷餡料飽滿又豐富!墨魚丸,依到既墨丸比較有咬口,咬落重有細細粒既墨魚碎!蘿蔔出色!鮮甜,無渣唔老身,同埋好入味!鮮腐竹伴粉麵食係絕配黎,一定要夠淋先好食!魚腐索盡曬d湯,一咬落去好軟綿綿!芝士腸孜然新彊雞亦:孜然粉既味已經夠特別,重加左d黑椒粒,味道好特出,好野味!必食之選!
無飯腳食自己~
雖則一個人食晚飯但都唔好待薄自己~
蠔油生菜
墨魚丸,依到既墨丸比較有咬口,咬落重有細細粒既墨魚碎!
蘿蔔出色!鮮甜,無渣唔老身,同埋好入味!
鮮腐竹伴粉麵食係絕配黎,一定要夠淋先好食!
魚腐索盡曬d湯,一咬落去好軟綿綿!
芝士腸
2019-03-25 511 浏览
今日要去竹園商揚拎眼鏡,拎完之後就順手搵埋個朋友食個晏先開工佢建議食車仔面,跟住佢就同我去左商場底層!哈哈,原來係我平日屋企附近個間既分店都係自己剔好再排隊落單就可以等單號自取食物同平日食開既分店一樣,呢度既職員都係會帶晒廚帽、口罩同手套,感覺乾淨衛生等左一陣,就已經可以拎得朋友要左豬腸(HKd$8)、魚腐(HKd$8)、蘿蔔(HKd$7)同牛舌(HKd$10)跟粗面(HKd$9)而我就揀左要豬腸(HKd$8)、溏心蛋(HKd$10)、脆味豚爽肉(HKd$13)跟讚歧烏冬(HKd$9+3)每碗車仔面都會跟有一份油菜,豬腸份量都幾多,而且處理得好乾淨溏心蛋夠晒流心呢個豚爽肉次次都會點,其實姐係豬頸肉,分碟另上唔會浸淋,食落外脆肉質爽而呢份另嗌既小食“美味酸齋”(HKd$15)係我既must order item依舊係夠酸又大份,yummmmmm凍飲同熱飲/汽水都係加7蚊就有交易

都係自己剔好再排隊落單就可以等單號自取食物

等左一陣,就已經可以拎得

溏心蛋夠晒流心

依舊係夠酸又大份,yummmmmm

凍飲同熱飲/汽水都係加7蚊就有交易

等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
2019-03-18 30 浏览
圖文並茂,見到d圖引人食慾,價錢親民,好抵食,車仔麵既餸都可以不留情咁點多幾款豐富d!!!配料都好多選擇,咖喱味做湯底又幾過癮!!!除左自選,重有已經配好既全食餸,快靚正唔洗諗!!!d名重好有趣“唐三藏”/“化骨龍”/“豬八戒”/“大隻佬”/“牛魔王”,睇番d餸同個名又真係幾襯既,哈哈!!!!油菜:蠔油菜心自選超多料車仔麵:酸菜豬皮魚腐魷魚蘿蔔豬紅韮菜,全部調味都好入味!!!秘制辣醬,依個辣醬真係好味,夠辣,夠香,味道較特別,如果有得買就好,伴粉麵一流!!!油炸鬼雞亦白豆漿黑豆漿佢既麵底份量好多,咖喱湯底香噴噴,好野味,又唔會好濃搶曬其他味,主要香,連湯飲埋食完都唔口渴,感覺無味煲成份!!!

配料都好多選擇,咖喱味做湯底又幾過癮!!!
除左自選,重有已經配好既全食餸,快靚正唔洗諗!!!
油菜:蠔油菜心
油炸鬼雞亦
白豆漿
黑豆漿
2019-03-16 36 浏览
高汁@臨記車仔麵車仔麵有別名叫喇渣面,以前是在街頭擺賣,價格平是舊時打工一族最愛現在已沒有推車仔賣麵,入了舖衛生同味道都變好了,而呢間我食過一次覺得好有心最,好高質架車仔麵。叫一碗麵,最正架係麵可配菜底,非常次咁keto friendly. 我剔了豬軟骨加溏心蛋,銀芽同韭菜,湯底要麻辣,跟生菜食得香辣惹味仲有小食,其實係因為小食令我經常光顧。今次除了點了菜$雞翼同油炸鬼豬扒,個皮真係鬆化無比架. 雞翼都好香孜然味,一下子食曬3隻加埋杯檸檬tea
高汁@臨記車仔麵

加埋杯檸檬tea
2019-03-10 50 浏览
工作壓力十分大,相約朋友在家附近的球場運動一下。運動過後,發覺有點肚餓,因此在球場附近的竹園商場尋找美食。路過這間車仔麵,被光鮮的店舖吸引着,因此前往一試。餐廳採用先購買,自助找位的形式。店員姐姐態度十分殷勤,非常有禮地介紹着不同的美食。點了大腸,魚皮餃及流心蛋,三樣食物都在水準之上,大腸的滷水味非常濃厚,魚皮餃的魚肉味非常充足。流心蛋真的是流出旦心來。重點推介的是油炸鬼雞翼,外脆內軟的感覺非常好吃。餐廳為選擇困難症的客人提供了不同推介的配搭,他們再不用煩惱着點什麼美食在車仔麵了。
  • 油炸鬼雞翼
臨記車仔麵位於竹園邨商場, 由於街市收得早 ,夜歸的我,除了巧手製作是我晚餐的選擇外,臨記車仔麵也是我 經常開餐的另一個飯堂。最喜歡是這裏已經有一個個車仔麵餐, 免卻有選擇困難症的我再去慢慢揀餸。a2 化骨龍 米線37瑞士花香雞翼尖, 一個餸有六七隻雞翼尖非常之抵秘製豬軟骨, 入口即溶, 完全不用牙齒去咬,正墨魚丸, 爽口彈牙自家製鮮竹卷, 此乃成意之選鮮竹卷內有木耳蘿蔔絲等等, 即叫即炸, 絕對不是來佬貨哦唐生菜, 最欣賞是這些餐總會有一個菜,唐生菜非常新鮮!-a5 牛魔王 幼面 39話明牛魔王五個餸,有三個餸也是牛的:牛腩 件數多, 醃得入味牛肚 爽滑非常,是車仔麵必叫牛丸 爽口彈牙啖啖肉蘿蔔 鮮甜無渣韭菜 即叫即淥-臨記車仔麵除了有麵食外其實還有飯賣的-滷肉飯 29豬肉肥美,加上香香濃濃的醬汁,超下飯又美味!不要小看它,其實跟在台灣吃的差不多-油炸鬼雞翼3隻 19係這裏最近推出的fusion菜: 油炸鬼加雞翼新鮮即炸脆卜卜, 喜愛炸物的人是一定要點哦-瑞士花香雞翼 5隻28皮滑肉嫩, 滷得非常入味, 這個非常讚!
臨記車仔麵位於竹園邨商場,

由於街市收得早 ,夜歸的我,

a2 化骨龍 米線37
化骨龍

瑞士花香雞翼尖, 一個餸有六七隻雞翼尖非常之抵
化骨龍

秘製豬軟骨, 入口即溶, 完全不用牙齒去咬,正

墨魚丸, 爽口彈牙

化骨龍

唐生菜, 最欣賞是這些餐總會有一個菜,唐生菜非常新鮮!

a5 牛魔王 幼面 39
牛魔王

話明牛魔王五個餸,有三個餸也是牛的:
牛魔王

牛腩 件數多, 醃得入味
牛魔王

牛肚 爽滑非常,是車仔麵必叫

牛丸 爽口彈牙啖啖肉

蘿蔔 鮮甜無渣

韭菜 即叫即淥
臨記車仔麵除了有麵食外其實還有飯賣的
滷肉飯 29
滷肉飯

豬肉肥美,加上香香濃濃的醬汁,超下飯又美味!
滷肉飯

不要小看它,其實跟在台灣吃的差不多
油炸鬼雞翼3隻 19

係這裏最近推出的fusion菜: 油炸鬼加雞翼
油炸鬼雞翼

新鮮即炸脆卜卜, 喜愛炸物的人是一定要點哦
瑞士花香雞翼 5隻28

皮滑肉嫩,
瑞士花香雞翼

滷得非常入味, 這個非常讚!
2019-03-04 72 浏览
今天在黃大仙竹園邨工作,到了下午茶時間,我就光臨了位於黃大仙竹園邨內的這一家 ,全因為我又肚子餓了, 對上一次吃的時候就是貪他性價比高, 當然再次光臨,而我剛好路經此地。食物味道方面,一如以往的好,值得推薦,而我這次點的食物就是韭菜豬紅, 韭菜豬紅份量十足, 六份韭菜四份豬紅,配搭恰到好處,濃味的湯底更加美味。另外我還點了炸魚皮, 以及油炸鬼系列的炸豬扒,雞翼,食物味道方面, 香脆可口,油炸鬼系列,香脆味美, 完全沒有急凍的感覺。 鹽酥雞軟骨,價錢與份量成正比,味道香口 ,吃了一口,還想再吃。水準一流,定必再嚟。

水準一流,定必再嚟。
2019-03-04 35 浏览
肚仔又有啲餓,諗緊想食咩,突然諗起有朋友介紹話呢度有間車仔麵鋪頭幾好食,所以就去試吓啦。諗返起我都有好多年冇食過車仔麵,車仔麵比我嘅印象係大件夾抵食,一定飽肚,味道就一般般,但食過呢間車仔麵之後,我就對車仔麵嘅印象就完全改觀,因為都有好好味嘅車仔麵食嘅。首先講講呢間店嘅環境,光猛同乾淨而且有冷氣可以坐得好舒服咁慢慢食,而且仲有好多配菜揀,湯底都有幾款可以選擇、最窩心係有時太多配菜好難揀唔知食乜餸好,佢就會有幾個精選配搭,配埋餸同湯底比你,等你唔使諗食咩,我一見到就立即揀咗佢個A2叫化骨龍嘅車仔麵食,個名好得意。個車仔麵可以話係色香味俱全,碗麵好香,賣相豐富,我覺得個米線好吸收個湯底味,值得推薦下秘製豬軟骨同自家製鮮竹卷,好好食,對於我來講個咖喱湯有少少辣,唔食得辣嘅友可能唔太啱,因為真係有啲辣,但係辣得都好好味,總結來講呢間車仔麵好好食,可以再嚟食多幾次😊
2019-02-27 62 浏览
阿媽話未食過呢間車仔麵,咁放假Lunch同佢試吓啦!咁我哋分別帶咗一個叫做豬八戒同一個牛魔王,加咗粒糖心蛋同一個桂花雞翼!之後我哋都仲叫咗兩個小食嘅,一個就係腐皮卷,一個係七味粉雞翼,好明顯我超級愛食雞翼啦!咁豬八戒呢我哋就要咗蕃茄湯底,入面有豬軟骨、豬皮同埋豬腩肉,媽媽話啲材料好入味而且好淋好易入口,老人家都食得,而且我哋仲加咗粒糖心蛋,我同阿媽都share左嚟食,糖心蛋我覺得要必叫,因為真係超級好味!咁我就食咗個牛魔王嘅,我要左麻辣湯底小辣,湯底真係幾正,入面嘅牛腩同埋牛肚超級入味,我亦都加咗個桂花雞翼嘅,真係食到桂花香架!七味雞翼都值得一試,七味雞翼食落去都幾似我食開嘅土匪雞翼,而且立即整出嚟熱辣辣,更加正!我腐皮卷我聽姐姐介紹係佢哋自家製嘅,食落去真係覺得好新鮮,都值得一試嘅!
阿媽話未食過呢間車仔麵,咁放假Lunch同佢試吓啦!

豬八戒
糖心蛋
,因為真係超級好味!

七味粉雞翼

腐皮卷
2019-02-23
用餐时段
豬八戒
糖心蛋
七味粉雞翼
腐皮卷
黃大仙竹園邨是兒時與婆婆常常見面的老地方。竹園邨是一個位處於黃大仙至樂富中間沿山路上的一個獨立屋邨。與其說它是獨立屋邨,不如把它當作一個獨立社區還好,區內所有基本設備完善,診所、食肆、超級市場、物流等等🍵🍟🍜🏃🏽‍♂️,絕對是一個自給自足的地方。😌😌是日晚上與家人一同到竹園探訪婆婆,走的時候都差不多接近7點。家人想找個地方同膳,既然如此不如就找個竹園商場休息吧☺️☺️☺️竹園商場內有多間大型食肆,西餐中餐粉麵店各適其適,應有盡有,因平日喜愛周圍覓食關係,家人建議找一家消費不算很高但蠻有特色的麵店,行逛整間商場,決定再次建議「臨記車仔麵」,始終與家人吃飯,自己品嚐過較有保證,當然今次水準依然很高😎😎是晚再點了番茄湯,但麵則選了讚岐烏冬🍜,番茄烏冬湯,酸酸甜甜既口味,配上了煙韌幼滑既烏冬,非常搭配☺️☺️個人喜愛較酸口味,故再加多一點酸菜,增加消化。不得不提提臨記獨有既豚爽肉,爽肉聞說「tvb搵食飯團」介紹,是豬頸肉部分,但餐廳改以厚切形式上碟,入口依然非常有口感,與上一次光顧的分店品質相同,感覺非常穩定😎😎最後當然再加了一份孜然雞翼,大大隻以黑芝麻炸香,味道竟然與彷間土匪雞翼相同,尺寸更大🍗🍗整體餐

整體餐廳環境清靜乾淨,店內人頭湧湧,相信繼續維持品質一定長做長有😍😍
2019-02-25 562 浏览
屋企附近開了一間新車仔麵店,當然要試一下。環境光猛,座位頗多,配菜款式都有好多選擇,價錢$7-$12,有些款式還很特別,唔想煩的話,可以選擇餐廳的精選配撘,包括唐三藏,化骨龍,豬八戒,大隻佬及牛魔王,這裡的車仔餸還可以配撘粉麵或菜底,適合減肥中的女士。這裡除了車仔麵,還有多款惹味小食。今日很肚餓的關係,點了五個餸之多。有咖哩魷魚,豬大腸,陳皮魚旦,鮮腐竹及脆味豚爽肉,當中咖哩魷魚,豬大腸及豚爽肉更是餐廳中的十大拳頭菜,我最欣賞豚爽肉,其實是炸豬頸肉,炸得好脆及爽口,為免給湯浸至淋身,它是另外上碟的。還有陳皮魚旦,不是每間車仔麵都有的。老公就不想煩,點了化骨龍,內含瑞士花香雞翼尖,秘製豬軟骨,墨魚丸,自家制鮮竹卷及唐生菜,加$1 更可選特別湯底,今次選了咖哩湯,很香濃。瑞士花香雞翼尖,秘製豬軟骨及自家制鮮竹卷都是餐廳主打,欣賞雞翼尖煮得夠淋,亦多了一陣桂花香味。自家制鮮竹卷,餡料似酒樓食的鮮竹卷,但炸過後就變得像嚮聆,好味。阿姐還送上一個特色辣醬給我們,點少少,令整碗車仔麵更惹味。另外點了餐廳出名的油炸鬼雞翼,真係用層油炸鬼包住隻雞翼㗎,好過癮,但又好邪惡。

2019-02-23
  • 豚爽肉;