2019-04-26 64 浏览
前排黎呢個商場拎眼鏡,呢日再黎係因為要幫手搞活動~~~天氣太熱,放飯時間大家都唔想食飯,所以最終決定去食個車仔面就算~~午市時間差唔多坐滿人咁濟,好彩我同埋同事得兩個人,好快就搵到位!!我地兩個都想食甜酸齋同豬腸豬紅,所以就決定要呢兩款小食share再自己叫碗自選車仔麵☜☜☜同事要左蘿白(7蚊)同魚片頭(8蚊)既粗面(9蚊),另加特色辣醬♛♛♛我見叫左兩款小食share,所以無叫好多餸,淨係要左個蕃茄湯底(加1蚊)既溏心蛋(10蚊)同豚爽肉(13蚊)米線(9蚊)就夠嚕!天氣愈黎愈熱,有鮮茄蓉既湯底酸酸甜甜好開胃✔✔✔而溏心蛋真係好出色,流心之餘蛋白嫩滑,食車仔麵都食到呢個質素既溏心蛋係happy既甜酸齋依舊無得輸,大件夠酸超醒胃!脆味豚爽肉都唔錯,炸起熱辣辣,外脆肉爽好香口;)而韭菜豬紅大腸呢份小食既份量都唔少,而入大腸同豬紅都好入味✔✔呢次仲試左dd同事大讚既特色辣醬,又真係幾正wooo,唔係死辣,加少少落個湯/點餸食都得!!!夏日炎炎,跟車仔面加7蚊飲返杯凍野/汽水是必須derrrrrr♡♥♡♥♡
前排黎呢個商場拎眼鏡,呢日再黎係因為要幫手搞活動~~~

天氣愈黎愈熱,有鮮茄蓉既湯底酸酸甜甜好開胃✔✔✔

甜酸齋依舊無得輸,大件夠酸超醒胃!

脆味豚爽肉都唔錯,炸起熱辣辣,外脆肉爽好香口;)

2019-04-26 19 浏览
去黃大仙廟順便附近食野, 突然想食車仔面, 搵到竹園先有得食.見裝修算新都好多人排隊.男友每次都要食炸醬,呢度自稱特製, 點知食落好似西式肉醬好搞笑, 但係好食的!而我每次都叫辣湯底,今次叫沙嗲湯超級香!!一D都唔稀又夠辣,用齋索哂D 汁正呀~~~至於招牌瑞士花香雞翼尖又係入晒味,仲有少少香甜嘅花香味,但個人覺得稍甜~而大腸都唔肥又入味, 一D都唔腥臭,值得一讚.呢度地方寬敞衛生,仲有好多有趣組合~如豬八戎,唐三藏等~下次ENCORE再試!

2019-04-26 16 浏览
有時諗唔到食乜,就會去食車仔麵。我數過,呢間臨記車仔麵淨係車仔餸都有38款咁多,價錢由$6至$13。湯底就有4款,傳統、咖喱、鮮茄、麻辣湯。諗唔到食乜的話,仲有五款精選配搭。個人比較鍾意以下呢幾個餸:咖喱魷魚($13) - 夠惹味,又爽口。自製鮮竹卷 ($10) - 多餡外皮又夠脆,又可以放落湯底索下味,唔錯。秘製豬軟骨($8) - 好入味,又有豐富骨膠原,軟骨一咬即化,好食。溏心蛋($10) - 夠流心!辣醬係免費的,一定要加,令餸菜更惹味!孜然燒雞翼($19/3隻)- 焗得香噴噴,好香好入味。
有時諗唔到食乜,就會去食車仔麵。

湯底就有4款,傳統、咖喱、鮮茄、麻辣湯。

諗唔到食乜的話,仲有五款精選配搭。

個人比較鍾意以下呢幾個餸:

咖喱魷魚($13) - 夠惹味,又爽口。

溏心蛋($10) - 夠流心!

辣醬係免費的,一定要加,令餸菜更惹味!

孜然燒雞翼($19/3隻)- 焗得香噴噴,好香好入味。

2019-04-24 18 浏览
今日難得放假, 瞓醒落街市買餸食!!見到間車仔麵, 突然超級想食~~而且重點係呢度有下午茶餐揀真係超級抵食! 有啲只需要$24蚊就可以食飽飽韭菜豬紅大腸 👉🏻 $28元一大碗!!平時自己已經好鍾意食豬大腸🥢 見到佢呢碗野簡直係流晒口水啦 而且用料仲要超足 值得一試牛魔王套餐👉🏻 $39元呢個係一個全牛套餐!! 一次過可以食哂好多款唔同嘅牛 牛腩👅 🥢 超級入味, 咬落去軟而不爛真心好食~ 牛丸👅🥢 呢度嘅牛丸同出邊好唔同! 佢呢度嘅十分彈牙! 我自己好鍾意食~朋友佢唔肚餓~就叫咗支野飲陪我傾吓計啦
今日難得放假, 瞓醒落街市買餸食!!

見到間車仔麵, 突然超級想食~~

而且重點係呢度有下午茶餐揀

真係超級抵食! 有啲只需要$24蚊就可以食飽飽

韭菜豬紅大腸 👉🏻 $28元一大碗!!

平時自己已經好鍾意食豬大腸🥢 見到佢呢碗野簡直係流晒口水啦
而且用料仲要超足
值得一試

牛魔王套餐👉🏻 $39元

呢個係一個全牛套餐!! 一次過可以食哂好多款唔同嘅牛

牛腩👅 🥢 超級入味, 咬落去軟而不爛

真心好食~

朋友佢唔肚餓~就叫咗支野飲陪我傾吓計啦
2019-04-24 21 浏览
今日咁啱要車朋友喺附近帶隻貓貓去睇醫生! 係等嘅期間就喺附近求其食少少野~車仔麵真係啱晒啦唔使等太耐就有得食啦~瑞士花香雞翼 👅👅因為我哋想試多啲小食嘅關係!所以我哋揀咗每款三隻~瑞士汁醃得十分入味 食落去仲有淡淡的花香添啊! ! 不錯不錯孜然燒雞翼 最愛就係呢一個 超級有bbq既味道啊!! 芝麻好鬼香一啖咬落去d雞油出哂黎架油炸鬼豬扒炸物通常都係好好味架啦 但呢個就我想象有少少出入~ 啱啱開始我真係以為用油炸鬼爆埋嚟炸 hahaha ~但都超級好味係新鮮即炸㗎 yummy 嚟到呢度當然梗係要試吓呢度嘅車仔麵啦!蠔油小花菇 👉🏻 其實花菇都幾大粒下架~ 份量都算多 味道都算唔錯!傳統牛腩 👉🏻 呢個牛腩幾好味煮得十分軟身!!good ~溏心蛋 👉🏻 呢個真係必試架要 一咬落去啲蛋黃流晒出嚟真係超級吸引超級好味自製鮮竹卷 👉🏻 呢個係有少少炸過嘅! 入邊好多蔬菜包住~感覺上好健康呀
今日咁啱要車朋友喺附近帶隻貓貓去睇醫

生! 係等嘅期間就喺附近求其食少少野~

車仔麵真係啱晒啦

油炸鬼豬扒

炸物通常都係好好味架啦
係新鮮即炸㗎
yummy

嚟到呢度當然梗係要試吓呢度嘅車仔麵啦!

蠔油小花菇 👉🏻 其實花菇都幾大粒下架~ 份量都算多
味道都算唔錯!

傳統牛腩 👉🏻 呢個牛腩幾好味
煮得十分軟身!!good ~

溏心蛋 👉🏻 呢個真係必試架要
一咬落去啲蛋黃流晒出嚟
真係超級吸引超級好味

2019-04-23 18 浏览
今天工作夜了,家裏沒有晚飯吃,因此在家附近尋找美食。經過上次臨記車仔麵的美味體驗後,加上服務員非常友善的招待,今次決定再來一次。上次沒有食到推介的,因此今次決定嘗試一下。推介的豬八戒套餐,有豆卜,菜心,豬大腸,豬腩肉和豬皮。因為是店舖精心挑選的配搭,食起來特別有意思。為了彌補工作的辛苦,跟住點了小吃雞翼,這裏的油炸鬼雞翼是外便食不到的。值得一提的是,這裏點餐系統在屋村餐廳來說非常先進,採用先購票形式。最後來一罐檸檬雪碧,今天的工作辛勞一氣發洩了。

最後來一罐檸檬雪碧,今天的工作辛勞一氣發洩了。

2019-04-23 25 浏览
-有時放假除咗去咗旅行、食、玩之外,做下義工亦都係好事。 今日同阿媽👩嚟咗竹園呢個比較多老人家住嘅屋邨, 幫老人家門執拾屋企🏠。做完正經事,個肚仔都打哂鼓。 呢頭唔熟路,遠望👀見到間舖頭新裝修咁,就入去👣試下啦。原來係食車仔麵🍜, 好耐都冇食過啦。 環境都唔錯,坐得算乾淨、企理。款式幾多喎,係點餐紙度畫下📝,跟住就去畀錢先再留意Number去取餐就得。我就食呢碗化骨龍($39), 有自製鮮竹卷、秘製豬軟骨🐽、唐生菜、墨魚丸🐙、雞翼尖🐔,配埋咖哩湯底(加$1)。 收銀姐姐話比碟辣醬我試下, 辣得幾惹味阿媽就食牛魔王($39), 有韭菜、牛肚🐮、牛腩🐮、牛丸🐮、蘿蔔。 佢就食清啲,食清湯底。再加多3個小食、2杯🥤☕飲品, 咁就真係飽哂喇。孜然燒雞翼🐔($28)燒得好香口菜心($15)估唔到15蚊唔係得幾條,係一大盤咁多菜炸魚皮🐟($8)好脆口,放落湯度食,聽到咋咋聲凍檸茶🥤、熱咖啡☕另加$7就有凍飲或熱飲=====================臨記車仔麵地址: 黃大仙竹園道15號竹園南邨竹園商場地下S002號舖

款式幾多喎,係點餐紙度畫下📝,跟住就去畀錢先

再留意Number去取餐就得。

收銀姐姐話比碟辣醬我試下, 辣得幾惹味

再加多3個小食、2杯🥤☕飲品, 咁就真係飽哂喇。

孜然燒雞翼🐔($28)
燒得好香口

菜心($15)
估唔到15蚊唔係得幾條,係一大盤咁多菜

炸魚皮🐟($8)
好脆口,放落湯度食,聽到咋咋聲

凍檸茶🥤、熱咖啡☕

• 孜然燒雞翼
  • 牛魔王
  • 化骨龍
2019-04-22 17 浏览
兩點幾黎到依然好多人黎食,落order都要排隊。收銀位有點菜紙,亦可以直接向收銀姐姐點餐,自助又方便。點餐紙有自助選料,亦有精選配搭。是日用餐:大隻佬($37)-糖心蛋、腩肉、雞肉、蘿蔔及韮菜,食物質素高,蘿蔔大塊又夠甜,配菜非常足料,配上粗麵,咬口彈牙。湯底係蕃茄湯,另加$1,新鮮蕃茄混在湯底,好味!另自選車仔麵-咖哩魷魚($13)、牛肚($8)及蘿蔔($7)配油麵($9),湯底係傳統湯。魷魚新鮮,可惜分量唔夠多,早知叫2份。湯底散出濃濃香味,飲落沒味精!油炸鬼雞翼、油炸鬼豬扒餐廳內有電視播節目推介油烤鬼雞翼,賣相好吸引,順道叫多份豬扒。兩款炸物外皮炸鬆軟香口,同時又保存肉質嫩滑。$20倒食到呢個質素,真係好抵食!

點餐紙有自助選料,亦有精選配搭。

是日用餐:

油炸鬼雞翼、油炸鬼豬扒
下午茶
  • 油炸鬼雞翼
2019-04-21 832 浏览
上星期有天去了找剛生了一個小寶寶的舊同事家,待寶寶吃飽睡著後就交由老公照料,跟我到樓下商場吃點東西!她說平常不想煮飯樓吃麵的時候都會跟老公到這吃,既方便又衛生還有台式的滷肉飯可選呢是以快餐店的半自助形式下單,付錢之後就等待叫號碼取食物喔等待的時候就可以在自助區拿取自己需要的調味跟餐具那天我點了一碗叫“牛魔皇”$39的粗面,好想好想吃辣的我還點了麻辣湯底加特色辣醬*\(^o^)/*好大的一碗,有牛腩、牛丸、韭菜、牛肚跟白羅白,麻辣湯底辣得過癮!沒渣的羅白沾上這特色辣醬更為滋味舊同事就說沒在這吃過飯,那天就試試這個台式滷肉飯$29,還加了一份甜酸齋,說要推薦我試試呢!滷肉飯看起來不錯嘛,還配上青菜跟滷蛋喔試了她特意為我加配的甜酸齋,的確好贊呀下次有機會再吃的話,我也一定會點呢加上7元就可以有餐飲,這天喝了消暑解膩的凍檸茶,就是爽嘛!

她說平常不想煮飯樓吃麵的時候都會跟老公到這吃,既方便又衛生

有台式的滷肉飯可選呢

是以快餐店的半自助形式下單,付錢之後就等待叫號碼取食物喔

等待的時候就可以在自助區拿取自己需要的調味跟餐具

沒渣的羅白沾上這特色辣醬更為滋味

滷肉飯看起來不錯嘛,還配上青菜跟滷蛋喔

試了她特意為我加配的甜酸齋,的確好贊呀

下次有機會再吃的話,我也一定會點呢

加上7元就可以有餐飲,這天喝了消暑解膩的凍檸茶,就是爽嘛!
2019-04-20 30 浏览
做完義工食麵Cart noodle ,90後未必見過未入舖架車仔麵,以前細個仲有街頭小販,佢地推車仔就在街頭擺賣架啦。十元8塊起,點好就企在街頭食麵,是以前回憶的食物呢!間唔中都會食這回憶,去了竹園探老人家,原來小屋村都好多野食架,平台見到咪自己同義工門去食返碗剔左都一大碗大隻老$37 再加餸,有鮮腐竹,銀芽,韭菜,豬軟骨,溏心蛋同腐竹卷,值得一讚是蛋好滑,甜甜地個蛋黃好滑富蛋甘香!來到唔食就是損失,好味過好多日本拉麵店架溏心蛋  油雞軟骨同雞翼,雞翼個香料是孜然,就是米線店那士匪雞翼一樣,yummy !
做完義工食麵

2019-04-19 89 浏览
車仔麵一向給人「揦渣」,但此店售賣的卻不一樣,源源不絕的客人就正正印證了這點。地點方面餐廳跟黃大仙站雖有10分鐘路程距離,但也有小巴到達,位置尚可接受。始終尋找美食是需要付出代價的。😆餐廳外圍方面招牌一眼就看到,且位於人來人往的地方,難怪成功吸引不少街坊來覓食。門外也設有電子顯示牌,圖文並茂之下,肚子很餓了😢餐廳環境方面餐廳設有很多影相位,也有卡位,雖然是車仔麵,但餐廳十分企理,也有卡位,不像一般車仔麵檔的環境,更加添了分數。餐牌方面清晰易明,也設有精選配搭,不用麻煩我這個選擇困難症病人考慮吃什麼。食物方面重點來啦,就是食物!此店跟其他車仔麵連鎖店有少少不同。這𥚃有的食物其他地方沒有,溏心蛋,牛孖筋,豬大腸,酸齋,油炸鬼雞翼,特色小食滿佈全店,且價錢合理。我肚子很餓,於是點了1)化骨龍 (瑞士花香雞翼尖、秘製豬軟骨,自家製鮮竹卷、墨魚丸,糖生菜) 配咖哩湯湯底;2)配菜:秘製牛孖筋,溏心蛋,回味豬大腸;3)油炸鬼雞翼;4)辣醬;5)黑芝麻豆漿點了菜之後,可以自行揀位,待食物烹調完成後,可以根據單據上的號碼到櫃臺取餐。1)化骨龍+ 2)配菜很大碗哦~咖喱湯湯底配以油麵,值得推介是I) 鮮

地點方面

餐廳外圍方面
招牌一眼就看到,且位於人來人往的地方,

餐廳環境方面
餐廳設有很多影相位,
也有卡位,雖然是車仔麵,但餐廳十分企理,也有卡位,
不像一般車仔麵檔的環境,更加添了分數。

餐牌方面
清晰易明,
也設有精選配搭,
不用麻煩我這個選擇困難症病人考慮吃什麼。

食物方面

1)化骨龍+ 2)配菜
很大碗哦~咖喱湯湯底配以油麵,
化骨龍
值得推介是I) 鮮竹卷:脆得好像是點心;II) 牛孖筋:超級滑,好好吃;iii) 溏心蛋:
溏水蛋
整得岩岩好,一入口即融,大師級的水準

值得推介的是咖喱湯底,好入味。我喝光了,哈!

3)油炸鬼雞翼
利用油炸的漿造成的表層,十分特別,且雞翼也是新鮮炸出來的,熱辣辣且脆卜卜,香氣撲鼻。
油炸鬼雞翼

4)辣醬
辣醬也是此店一大特色之一,
秘製辣醬
當食物黏上了秘製的辣醬,很好吃!如果有飯的話,拿來撈飯就對了!希望老闆快出秘製辣醬作零售用途,相信一定會大賣的!

5)黑芝麻豆漿
吃了這麼多東西,豆漿就是最佳的配搭!
套餐

長長的單據印證了我滿滿的肚子。

這個車仔麵連鎖集團,一定不是臨記,很快就可以擔任車仔麵界男主角、女主角。
2019-04-18
化骨龍
溏水蛋
油炸鬼雞翼
秘製辣醬
套餐
2019-04-18 15 浏览
今日唔想食飯,屋企又得我同Terry,所以就唔煮出去食,我想食米粉,佢要食油麵,所以就揀左車仔麵,各取所需,而臨記係我地一致認為好食,所以我地腦都無用,隻腳就行到門口,店内好多人,要排隊,所以拎左餐纸後,我地九秒九就揀好要食既野,Terry點左泥到必點既脆味豚爽肉,外脆内軟,佢呢個食肉獸仲叫左豬軟骨,雞肉同墨丸就正常發揮,而我就叫左個化骨龍,店家推介咖喱湯,我就信佢,十分唔錯,值得ㄧ提個鮮竹卷,得脆内肉亦扎實,今次以後佢會成為我既必點餸之ㄧ, 之後我哋仲叫咗,瑞士花香雞翼,油炸鬼豬扒同鹽酥雞軟骨 ,雞翼上真係有花 作烹調材料, 十分有創意, 以後一定會再泥

以後一定會再泥
2019-04-18 11 浏览
車仔麵係香港好耐以前已經有嘅食物,但係有時整得好唔好食都好考師傅功夫,呢間叫做臨記車仔麵嘅店舖,本來入去食完全冇任何期望,但係比我嘅感覺係超乎想像!係我食過數一數二比較好吃嘅車仔麵,而且仲要好多人排隊。裏面有食材好充足!有唔同嘅麵餐可以選擇,包括唐三藏、豬八戒、大隻佬、化骨龍同埋牛魔王。呢五款嘅麵車仔麵套餐都各有特式,唐三藏一聽個名就知道佢只係食齋,因為佢係一個和尚!豬八戒就係有唔同豬隻部位嘅餸菜,大隻佬就係比較多肉類,化骨龍就係乜嘢都有嘅套餐而牛魔王就係主要食牛嘅。

2019-04-09
之前朋友話呢一間車仔麵好正,搞到我心思思琴日收工即刻衝過去食。我見佢好多間分店,今次我去食嘅依家響黃大仙竹園商場內。入面環境乾淨而且自助形式,朋友話感覺似一粥麵😂我就咁睇佢嘅菜單樣樣都好想食,而且價錢都算正常,係唔想諗嘅情況之下我哋揀咗佢嘅組合,朋友揀咗碗大隻佬($37,包括糖心蛋雞肉腩肉蘿白韭菜豆卜),而我就揀了化骨龍($39,有豬軟骨鮮竹卷墨魚丸雞翼尖同埋生菜),我另外仲加咗個糖心蛋,魷魚,小花菇同埋鮮腐竹。重點左佢嘅孜然燒雞翼(大$28/五隻)同埋鹽酥雞軟骨($15)我碗化骨龍揀咗粗麵原味湯底,湯底都幾濃,麵份量都幾多,真係每一樣野都入口即溶咁滯,豬軟骨林得來有滿滿嘅膠質, 不覺得一舊真係少咗啲☹️;朋友推介鮮竹卷真係無敵,平時車仔麵好少食到;瑞士花香雞翼尖又係入晒味勁林唔使咬,仲有少少香甜嘅花香味;值得一讚嘅仲有佢嘅辣魷魚,爽口得來又夠辣!小花菇都唔錯,似係用蠔油炆左好耐👍值得一讚係佢嘅糖心蛋,真係整得好味過我嗰啲,好想食10個😍😍朋友嗰碗大隻佬佢揀咗麻辣湯底,一開始以為好油,點知試落去辣得好過癮!朋友都幾鍾意咁!試咗佢嘅蘿蔔清甜冇渣,腩肉似係蒜泥白肉,朋友話最好味係個雞肉,下次

;朋友推介鮮竹卷真係無敵,平時車仔麵好少食到

朋友嗰碗大隻佬佢揀咗麻辣湯底,一開始以為好油,點知試落去辣得好過癮!朋友都幾鍾意咁!試咗佢嘅蘿蔔清甜冇渣,腩肉似係蒜泥白肉,朋友話最好味係個雞肉,下次要點!

孜然燒雞中翼有五隻,孜然粉很香但完全不辣,鍾意食譚仔辣雞亦嘅朋友可能有少少失望😅鹽酥雞軟骨幾有驚喜喎,細細粒好易食,越食越有味。

整體來講呢間車仔麵嘅出品都算很高質!每樣餸都feel到佢係精心製作,而且又唔算貴,會有下次光顧😊

____________________________
店名:臨記車仔麵 (黃大仙)
環境🏝:8/10
地址:
黃大仙竹園道15號竹園南邨竹園商場地下S002號舖
2019-04-16
2019-04-15 39 浏览
👩🏼好鍾意一個人食車仔麵,因為唔會俾人覺得係小毒毒😂前幾日放咗學冇嘢做就去黃大仙覓食,雖然位置有啲遠,唔近地鐵站,不過都值得一去🥰————————————————————1️⃣大隻佬車仔麵(加豬軟骨) $37 (4/5)有腩肉,雞肉,溏心蛋,蘿蔔,豆卜,韮菜。CP值都幾高😍份量算多,一個女仔食唔曬...溏心蛋呈半流心狀態👍🏻腩肉半肥瘦,雞肉嫩滑~另外加$8要豬軟骨,好好味!夠淋多肉,不過得一舊😭2️⃣油炸鬼豬扒 $15 (4.5/5)個名好棧鬼😲原來真係炸到好似油炸鬼咁我個人係幾鐘意呢個,因為唔鐘意吉列炸法😂雖然豬扒唔算厚肉,不過唔會食到鬆肉粉味😲另外店員見我有選擇困難症,會主動推介必食產品👍🏻
👩🏼好鍾意一個人食車仔麵,因為唔會俾人覺得係小毒毒😂
前幾日放咗學冇嘢做就去黃大仙覓食,
雖然位置有啲遠,唔近地鐵站,不過都值得一去🥰

————————————————————
1️⃣大隻佬車仔麵(加豬軟骨) $37 (4/5)
有腩肉,雞肉,溏心蛋,蘿蔔,豆卜,韮菜。
CP值都幾高😍份量算多,一個女仔食唔曬...
溏心蛋呈半流心狀態👍🏻腩肉半肥瘦,雞肉嫩滑~
另外加$8要豬軟骨,好好味!
夠淋多肉,不過得一舊😭

2️⃣油炸鬼豬扒 $15 (4.5/5)
個名好棧鬼😲原來真係炸到好似油炸鬼咁
我個人係幾鐘意呢個,因為唔鐘意吉列炸法😂
雖然豬扒唔算厚肉,不過唔會食到鬆肉粉味😲

另外店員見我有選擇困難症,會主動推介必食產品👍🏻