2023-02-16 760 浏览
早前與朋友閒聊,無意中獲朋友推介這間位於大埔的居酒屋,今天乘著在附近工作,特意前來太和會一會這間朋友聲稱「非常美味」的居酒屋。餐廳外型設計不錯,有日式特色。餐廳內大約有二十多個座位,只有兩張二人桌,其他都是六人桌,算是小店。八點半入座,只有兩檯客人,餐廳半滿,獲安排坐在最接近門口的一張二人桌。桌子非常小,估計較適合一人享用,大約只夠放三、四碟食物,幸好老闆細心,立刻搬一張桌子,讓我和友人可以擺放隨身物品,亦較方便上菜。桌上放有酒精消毒啫喱、一瓶七味粉,還有一個圓筒供食客擺放食完的竹籤。餐廳提供麥茶予食客解膩。由於需要趁熱品嚐美食,與友人商討後,決定分開數輪下單,怎料我們吃得起勁,最後竟吃了足足四輪,食量驚人!第一輪我們分別點了螢光魷魚漬、自家製免治雞肉棒、雞軟骨、雞頸肉、雞皮、雞腎、鵪鶉蛋,以及兩杯飲品,蜜桃乳酸梳打和烏龍茶燒酒。螢光魷魚漬 $50大約有7-8隻螢光魷魚,味道十分熟悉,細想之下憶起無印良品的甜酸魷魚鬚,兩者的味道九成相似。一口咬破,醋漬汁湧出,充斥整個口腔,若喜歡甜酸醋汁一定喜愛這味前菜。作為前菜,甜甜酸酸,實是開胃,但畢竟是刺身,餘韻有海鮮的「鮮/腥味」,若不喜歡吃濃

第一輪我們分別點了螢光魷魚漬自家製免治雞肉棒雞軟骨雞頸肉雞皮雞腎鵪鶉蛋,以及兩杯飲品,蜜桃乳酸梳打烏龍茶燒酒
螢光魷魚漬
螢光魷魚漬 $50
大約有7-8隻螢光魷魚,味道十分熟悉,細想之下憶起無印良品的甜酸魷魚鬚,兩者的味道九成相似。一口咬破,醋漬汁湧出,充斥整個口腔,若喜歡甜酸醋汁一定喜愛這味前菜。作為前菜,甜甜酸酸,實是開胃,但畢竟是刺身,餘韻有海鮮的「鮮/腥味」,若不喜歡吃濃郁海鮮味者,可能需繞道。
烏龍茶燒酒,蜜桃乳酸梳打
烏龍茶燒酒 $42
一杯完全不甜的燒酒,燒酒味經烏龍茶中和後不濃,但烏龍茶的味道不強,整體就是直接喝酒精的味道。飲的時候稍嫌狼狽,因為冰塊尚未融化,每一口都需要用唇隔開冰塊。或是筆者不習慣喝燒酒,感覺一般。
雞頸肉,雞皮,雞軟骨
雞頸肉
雞頸肉 $26
很有驚喜!第一次吃雞頸肉,若你想將其與豬頸肉聯想在一起,請打消你的念頭!兩者雖然同為頸部,但沒有什麼相同。肉質爽口彈牙,多汁又不如豬頸肉般油膩。友人立刻提議要encore😋

雞皮 $26
由於筆者對雞皮興趣一般,交由「雞皮專家」的友人試食🤣 友人個人喜愛「軟雞皮」,即仍然保留一定煙韌度的雞皮,而非燒至全脆的雞皮。此店的雞皮偏脆,是友人不喜愛的那種,但她依然讚賞雞皮燒得美味,當然,當中應該夾雜著她的幾分饑餓而成的美味感。但相信雞皮仍是有水準之作。

雞軟骨 $26
筆者最愛雞軟骨,逢吃串燒必點。此店的雞軟骨燒得甚香,一粒大小適宜,屬於正常少許偏大的雞軟骨,粒粒均有雞肉,脂肪不多,可享受雙重口感。
鵪鶉蛋,雞腎
鵪鶉蛋 $22
筆者初嚐燒鵪鶉蛋,平日亦不特別喜好鵪鶉蛋,店員加上醬油燒鵪鶉蛋,很嫩,入口綿滑。

雞腎 $26
肉質非常爽口,沒有任何內臟的腥臭味,食材新鮮。師傅將雞腎燒得剛好,中芯保有淡粉紅色,燒得不錯!
自家製免治雞肉棒
自家製免治雞肉棒 $48
配以月見汁享用。外皮脆,餡料有很重的蔬菜味,加入軟骨增加口感。若不喜愛蔬菜味道的食客可能未必喜歡。

第二輪我們點了厚切牛舌汁燒牛小腸黑毛豬肋條味噌燒豬大腸濱燒岩蠔黑松蓉菇芝士年糕
汁燒牛小腸,味噌燒豬大腸
汁燒牛小腸 $34
必點!初嚐燒牛小腸,外皮既燒得十分焦脆,又有煙韌的口感,內裏粉質,沒有任何內臟的腥臭味,很美味。美中不足的是汁燒的調味較濃,筆者略嫌有點過鹹。
味噌燒豬大腸 $26
初嚐燒豬大腸,大腸依然留有一定的脂肪,口感很好,燒得很香,同樣沒有任何內臟的腥臭味。同樣有調味較濃的問題,筆者略嫌過鹹。
黑毛豬肋條 $42
必必必點!連encore共點了三串!調味的香料令豬肋條錦上添花,香氣誘人。燒得焦香,外皮帶點焦脆,肉質很軟。配以伴碟甜甜的醬汁,再次將豬肋條的風味昇華。第一諜上菜時,店員刻意提及師傅看到我們拍照,特意以醬汁做出造型供我們拍照,很是可愛🤣
厚切牛舌 $54
果然厚切,三大塊牛舌,但價錢偏高。牛舌只用簡單的salt & pepper調味已經很足夠,惟師傅略略重手了一點,偏鹹。牛舌燒得剛好,保留裏面的juicy,值得一試。
黑松蓉菇
黑松蓉菇 (鉛筆菇)$20
師傅特意介紹,因此菇外型像鉛筆,故有別名——鉛筆菇。此菇的草青味較高,口感結實,不是十分juicy的那種菇。友人不愛,但筆者覺得不錯,清新解膩。
濱燒岩蠔
濱燒岩蠔 $48
最近一直想吃燒蠔,此燒蠔確能滿足筆者的嘴饞。燒蠔配以滿滿的湯汁,一口償湯汁,鮮甜得很!蠔新鮮,算肥美,不會燒得縮成一小塊,師傅在控制燒味生熟度方面確有一手。
芝士年糕 $34
筆者最愛吃燒芝士年糕,不過此款年糕不是筆者所愛。筆者喜愛芝士鹹香味偏重的芝士年糕,有些店舖更會配以煉奶享用。此店的芝士年糕,芝士味不鹹不淡,就是平平的味道,年糕稍甜,甜味會慢慢滲出。外皮很薄,但沒有口感,不是脆的那種,而是有一塊薄皮的感覺。整體來說,芝士年糕不點也可。
前菜
接著,師傅突然送上一款前菜。這間店的店員和老闆很友善,會與顧客聊天,今晚更總共送了兩個食品,此乃其一。這張照片是筆者與友人吃了數口才想起來要拍照,還請多多海涵。前菜只有兩款主要食材:四季豆魷魚四季豆十分爽脆,沒有渣;魷魚新鮮,爽口彈牙。兩者配以酸酸甜甜的醬汁及木魚享用,非常美味,亦為這頓晚餐加了一味清新,是非常解膩的菜色。筆者尤其吃到醬汁加了紫蘇葉的濃烈味道,另有芝麻、洋蔥。

第三輪我們點了清酒煮硯燒三文魚飯糰雞尾雞頸肉(encore)、豬肋條(encore)。
清酒煮硯
清酒煮硯 $52
共有13隻大硯,尺寸有誠意。硯肉鮮甜,湯汁清甜。好味!
燒三文魚飯糰
燒三文魚飯糰 $30
飯糰偏小,外皮燒得十分焦脆,猶如煲仔飯的飯焦,適合喜歡吃飯焦的筆者。但內陷的三文魚較少,整體而言,性價比不高。
雞尾
雞尾 $26
全晚MVP非它莫屬!必必必必必點!筆者和友人都是初嚐雞尾(即雞屁股),十分驚喜!雞尾燒得外脆內軟,雞尾重脂肪,但完全沒有油膩感,非常美味!

第四輪我們只點了雞翼稻庭冷烏冬作結,我想店長一定很驚訝,兩個女生居然可以吃下這麼多。
雞翼 $32
筆者愛吃雞翼,最後忍不住始終希望一試燒雞翼。雞翼外皮烤得很脆,依然保有一定的肉汁,不會像外面有些店舖燒得過火,導致雞肉乾柴。雞翼算是中上水準。
稻庭冷烏冬
稻庭冷烏冬 $50
冷烏冬配上酸酸的冷汁,作為一餐的終結非常完美,一解整頓的油膩。伴碟有芥末、薑末、大蔥和一隻生鵪鶉蛋。烏冬煙韌,份量不多,與友人共享亦不至於塞飽了胃。
甜點
最後再次獲得師傅送贈美食,這道甜點如果公開發售,筆者一定要吃兩顆!這道紅豆糯米糍各樣都拿捏得非常好,先說糯米皮,十分軟糯,不漏,很重米香,筆者和友人此時已經很飽,但依然可以吃下這顆糯米糍而不覺有任何負擔。內陷的紅豆不會過甜,只有淡淡的紅豆香和少許甜味,非常適合已經大吃大喝完畢,希望吃點甜點完滿結束一餐的食客。

總結而言,這間居酒屋的師傅技巧高超,串燒基本上都是燒得剛好,不會有過熟的情況,食材新鮮,除了汁燒類燒物調味較重,其他均可。店員態度友善,看得出來平時都是街坊光顧。但店舖定價偏高,此點需自行斟酌。
最後附上餐廳的餐牌。
2023-02-15
雞尾
稻庭冷烏冬
甜點
2022-07-02 882 浏览
三個女人一個墟..四個女人仲巴閉😁酒逢知己千杯少..四個女人暢談天😂————————-自攜紅酒🍷法國紅酒當然是我的至愛😊四個女人👩需然係一枝密林咁大嘅紅酒,但對於我哋四個女人一定唔夠飲😂😂😂所以當然又會增漆其他飲品和酒類😂蜜桃梳打札幌啤酒梅酒梳打😁————————-呢度嘅串燒師傅燒嘢嘅功夫又係唔錯,火喉恰當,食物味道調較得相當好味及出色🧀酒盜芝士:喜歡吃芝士的人必吃,喜歡吃腐乳的人更愛吃,因為味道吃落像腐乳的,又可以加塊梳打餅品嚐,又一另一番滋味🦑七味墨魚頭:爽脆脆又有咬口,又有彈牙感👍😋🐮封門牛柳串:軟熟嫩滑、滋味佐酒小吃😋🐔一夜干雞翼:外脆內軟熟,熱辣辣的日本雞翼👍🐂厚切牛舌:厚切的口感,夠口感有肉汁但又不會靭😋🐷味噌燒豬大腸:美味豬大腸,食多幾串都咁正😊🐐羊卷肉串:軟熟嫩滑且不會有羶味👍🐷黑毛豬肋條:又是我的至愛😋🌽粟米串:仲有其他串燒枝豆:鵪鶉蛋:雞皮串:雞骨豬肉腸:墨魚咀:日本青椒仔:雞髀菇:蒜頭串:燒魚:燒蒜頭、雞軟骨……..等等師傅燒嘅串燒實在好吃😋食到唔停口的好味道👍😋—————-冷稻庭烏冬:食個冷稻庭烏冬,全晚暢快人輕鬆😋——————————🍢燒棉花糖:不能不吃的甜品
三個女人一個墟..四個女人仲巴閉😁
札幌啤酒
梅酒梳打😁

🧀酒盜芝士:
🦑七味墨魚頭:
爽脆脆又有咬口,又有彈牙感👍😋
🐮封門牛柳串:
軟熟嫩滑、滋味佐酒小吃😋
🐔一夜干雞翼:
外脆內軟熟,熱辣辣的日本雞翼👍
🐂厚切牛舌:
厚切的口感,夠口感有肉汁但又不會靭😋
🐷味噌燒豬大腸:
美味豬大腸,食多幾串都咁正😊
🐐羊卷肉串:
師傅燒嘅串燒實在好吃😋
食到唔停口的好味道👍😋
—————-
冷稻庭烏冬:
食個冷稻庭烏冬,全晚暢快人輕鬆😋
🍢燒棉花糖:
不能不吃的甜品👍

飲紅酒🍷食串燒.輕談淺唱一夜天
其實開心🥳簡…單就在你身邊..·
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-

2021-09-25 701 浏览
我家姐工作係忙到不得了,都好似好幾個月未見過呢個家姐,難得佢放假,今日就約埋一齊傾談一夜天🥰同佢食嘢佢都算咀刃,好在呢間食肆可以滿足到佢😂😂😂😂————————-🟥自攜紅酒🍷:收100元開瓶費都算公道😊姐姐又紅酒又啤酒👍食串燒,嘆紅酒🍷姊妹傾談一夜天😂——————————🟩枝豆:老闆送的😊不像平時食開的用鹽灑上面,是已經調較,味道調得不錯😌—————————🟧溫泉蛋豆腐沙津:新鮮蔬菜的爽脆、豆腐的滑溜、溫泉蛋的配撘味道、面頭的木魚絲,咬落煙韌韌的感覺我最愛吃😉———————🟨酒盜芝士:配梳打餅:第一次食到咁特別嘅芝士、食落去有啲似腐乳嘅味道、又有芝士嘅香味、唔知點形容、總之就係好好食😂😂加喺梳打餅上面食、配埋紅酒🍷簡直一流———————-🟪鱈魚乾:呢個純粹係叫嚟送紅酒🍷,一般正常😅———————-🟫鴨舌:呢度嘅串燒師傅燒嘅食物燒得好香而且又脆口,落鹽嘅味道亦都適中👍————————🟦羊架:呢件羊架真係燒得火候非常恰當,真係一個大師傅嘅級數。燒出來的羊架,肉身夠厚,但燒出來完全不會過火,而且咬開嘅時候,肉質非常嫩滑,而且亦都係上乘嘅材料質素👍————————⬛豬肋條:燒得夠香肉質咬落有口
同佢食嘢佢都算咀刃,好在呢間食肆可以滿足到佢😂😂😂😂
🟥自攜紅酒🍷:
收100元開瓶費都算公道😊
姐姐又紅酒又啤酒👍
食串燒,嘆紅酒🍷
姊妹傾談一夜天😂

🟩枝豆:老闆送的😊
不像平時食開的用鹽灑上面,是已經調較,味道調得不錯😌
—————————
🟧溫泉蛋豆腐沙津:

———————
🟨酒盜芝士:
配梳打餅:
加喺梳打餅上面食、配埋紅酒🍷簡直一流

🟪鱈魚乾:
呢個純粹係叫嚟送紅酒🍷,一般正常😅

🟫鴨舌:

🟦羊架:

⬛豬肋條:
燒得夠香肉質咬落有口感,味道又適中👏

🟫豬大腸:
咬落唔會韌,吃落又香口、味道夠特別,必吃的大腸串燒😋

—————————-
🟩一夜乾:
個名叫做一夜乾,但其實係條魚,食落就一定唔會乾😂😂😂
而且魚肉仲好滑,燒得夠香外皮脆口😋

🟧燒雞尾:
以前細個嘅時候,我的嫲嫲總喜歡吃雞尾🤣,那時真不知道為什麼她會這麼喜歡吃😆曾經在台灣旅行的時候,有一間串燒店燒雞味是很有名氣的,那時候我才敢吃一串,之後吃完原來是那麼好吃的😂
所以在香港如果有燒雞尾的地方都會嘗試一下,吃過雞尾之後原來燒雞尾是這麼香和好吃,當然這個是一個日本雞尾😆
———————————
🟫燒雞皮:
雞皮又是我的至愛,不知怎麼我總愛吃這些奇怪的食物,有很多人都不敢吃,怕雞皮太肥膩,但我都不敢吃太多,不過如果燒得好吃的雞皮一點也不肥膩,這裏的燒雞皮燒得香脆,吃落去完全一點油脂也沒有😋👍

傾談一夜天…..紅酒配串燒😂
其實開心🥳⋯⋯簡單就在你身邊
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
2021-09-03 717 浏览
串八食過幾次,開張初時都唔覺廁所嗅,最近兩次廁所嗅味漂晒出嚟,本身佢舖頭好細,最入整兩格廁所,基本上廁所門口就已經係枱,就算關上廁所門都好Q嗅,嘢食幾好食都冇胃口啦,老細、員工都知嗅架,但咁耐都唔改善,咁就算吧啦!一間食肆食物質素、員工、環境清潔都好重要,如果要在廁板食飯,我就唔會喇。

2021-08-25
本身好少寫食評,但呢間餐廳實在太差,忍唔住差評!廁所好臭,連坐喺位食都聞到,衞生情況令人失望!🤮Staff服務態度非常一般👎🏻又唔收骨碟,又唔主動斟茶,又冇乜禮貌食物賣相ok ge, 但食得出食材質素差,油甘魚骹好鞋,清酒煮蜆冇味,鵝肝多士上面只係薄薄一層鵝肝醬,完全食唔到鵝肝味,反而件多士係OK嘅,最好食係半殼蠔,但食咗$500幾野,我淨係講得出一樣野好食🥴總結係,性價比低,用餐環境聞到廁所臭味,唔會再返嚟食,都唔會介紹朋友食!
本身好少寫食評,但呢間餐廳實在太差,忍唔住差評!

廁所好臭,連坐喺位食都聞到,衞生情況令人失望!🤮

2021-07-24
2021-04-16 1058 浏览
味道可以接受。,但感觉价格唔算便宜。人不是很多,那天去的有点早,也不用排队。东西做好了就一起上上来。地方不是很大,但是也挺温馨的。味道还是可以的。可以去试一试喽。
2021-02-28 979 浏览
好耐之前有朋友帶黎食過一次,對味噌半殼蠔念念不忘街坊小店的居酒屋,環境舒適,座位唔多,無訂位都好彩可以食到。串燒叫左幾款,每樣一件,其中黑豚肉好香好好味,牛肉都不錯,仲試左免治雞肉,佢配上生雞蛋點醬一起食,但唔太岩我地口味,師傅一份份即燒感覺可以慢慢去享受當下,可惜我地叫酒送,配酒應該可以再食多d最後終於等到期待已久既味噌半殼蠔,燒到好香,配埋上面d汁真係不得了,蠔好大隻,48蚊有兩個,性價比十分高!於是馬上要加單,我地加單包括半殼蠔同黑豚肉!真係好有心的小店
好耐之前有朋友帶黎食過一次,對味噌半殼蠔念念不忘
2021-02-21
  • 味噌半殼蠔
  • 黑豚肉串燒
2020-10-05 1216 浏览
今年中秋連放四日假,繼續留港消費!台灣人流行在中秋節嘅時候BBQ,而我地今年都搞搞新意思,去咗食日式串燒!~~~🐨這家店鋪位於大埔,港鐵太和站B出口,出閘後往東翼方向步行到翠湖花園,約8分鐘便可抵達。小店門外掛起搶眼嘅橙紅色燈籠,很有日式居酒屋的風格,入到去更像置身於日本居酒屋。~~~🐨我地坐低後,首先點咗個清爽嘅蟹籽沙律先。之後就點咗好多唔同種類嘅串燒!我特別鍾意燒雞翼,端到枱面仲係冒住煙,外層燒得金黃香脆,裡面仍然保存住鮮甜嘅肉汁。一啖咬落去嘅滋味無窮,可見廚師非常用心。~~~🐨另外,值得推介嘅係厚切牛舌。根據店家所講,佢地係揀咗牛舌最嫰滑嘅部分,因此我地咬落去都感到非常juicy,同我地平時喺其他餐廳所食嘅牛舌嘅口感完全唔同。真係好正!~~~🐨我地食咗豐富嘅一餐!價錢實惠!實在令人回味無窮呢!當晚小店高朋滿座,想去食嘅話,記得早啲訂位啊!

蟹籽沙律
黑豚肉
秋葵牛肉卷
露筍豬肉卷
2020-02-29 1396 浏览
跟朋友和家人都不時會去食的一間居酒屋,環境舒服,串燒味道亦從未令我失望過~昨天跟太太和女兒去吃,水準依舊不錯~!女兒還要再encore食多round雞翼...XD 今餐大部分食物都很滿意,牛肉今次太太就燒得韌左少少(牛肉冇影到相),下次會想試吓燒魚~喜歡串八每次去都會有好多menu冇既今菜式! 所以不會食來食去都係果幾款~唯獨有時收工想去食果陣就唔可以食呢到,因為都收得比較早呢!(冇記錯係收11點左右,WEEKEND去冇BOOK位都好難有位)

芝麻醬椰菜沙律
豚肉
雞肉
豬大腸
2019-09-13 1449 浏览
真係太懶惰啦,原來好耐無寫食評!七月後病左三個星期,乖乖在家!中秋節要對自己好一點,選擇去串八先選一個豆腐溫泉蛋沙律清清味蕾再選是日推介,燒聖子,鮮甜美味是日清酒配上海鮮比較適合咁當然要選擇多啲海鮮啦,簡簡單單燒蛤,絕對唔係消遣你,冇半點添加,新鮮加上海水味已經好吸引半邊蠔帶微辣口感,實在美味另一推介係甲羅燒,由第一次食到現在已經係改良版,當然主角甲羅燒有提升,連麵包都變左雞肉軟骨串,隻蛋都好重要㗎黑毛豬肋條又係必食推介,香脆juicy 中秋夜,配上完美句號,當然係一個燒湯圓啦
中秋節要對自己好一點,選擇去串八
先選一個豆腐溫泉蛋沙律清清味蕾

再選是日推介,燒聖子,鮮甜美味
是日清酒配上海鮮比較適合
半邊蠔帶微辣口感,實在美味
雞肉軟骨串,隻蛋都好重要㗎
黑毛豬肋條又係必食推介,香脆juicy
中秋夜,配上完美句號,當然係一個燒湯圓啦

2019-07-14 1032 浏览
好小係大埔區搵食,想食日本嘢,上網搵到間評價唔錯既小店,一於試一試佢門口用實色門,一入到去好有驚喜,好似去左日本居酒屋一樣。全院滿座,建議大家book位去到點左雞泡魚乾同枝豆做前菜,啤酒同梅酒梳打 sapporo啤好夠凍枝豆份量好夠 加左少少鹽 好開胃 推介清酒煮蜆都係一個唔錯既選擇,有清酒味,胡椒味較重 幾野味,同出面食到既唔太一樣,但我覺得正既入到正題,試左幾款唔同既串燒,全部都幾好食,但係有幾款特品出色,推介推介! 如果你同我一樣,鐘意食燒到又薄又脆既雞皮,一定唔可以錯過。Encore 左兩次既厚切牛舌,燒得岩岩好。有油脂,有咬口,厚薄適中!!!唔怕重口味既話,呢度有味噌燒豬大腸,外面少見,燒得幾脆口。平時去食串燒,都會叫個燒飯團食下,呢個真係我食過既數一數二外面燒到全脆又有飯焦香味,外脆內軟,仲有幾隻味揀,今次食左三文魚,下次想試梅子味值得一提既係呢度服務好好,師傅又細心,張我地叫既野食重新排次序上,留返蕃薯係最後。有機會泥大埔食野既朋友記得試下! 下面仲有幾樣我地點左幾菜式

枝豆份量好夠 加左少少鹽 好開胃 推介

雞泡魚乾

清洒煮蜆

雞皮  雞軟骨

厚切牛舌

唔怕重口味既話,呢度有味噌燒豬大腸,外面少見,燒得幾脆口。
味噌豬大腸

平時去食串燒,都會叫個燒飯團食下,呢個真係我食過既數一數二

三文魚燒飯團

免治牛肉串
日本蕃薯
原條茄子田樂
2019-04-13 989 浏览
<<生在美食天堂,點可以唔識食>> <<I born in Paradise of Food,but what Food do we have?>>日式店都有串燒食,但係唔記得幾耐無食過即燒串燒。串燒款式不少,但係擋晚餐食又未必夠喉。就定義佢做小食系。因為位於太和小區之中,可能少人發現同光顧。聊天啤啤佢既樂地方還好,調味均衡,肉質尚可,即燒夠熱好食~白鱔串唔係普通冰鮮日本鰻魚,應該係新鮮白鱔。多汁皮脆,非常好吃(雖然唔平)裝修:暗淡,寫意服務:老闆員工都好樂意照顧顧客,服務不錯(或者我去個時唔多人)
日式店都有串燒食,
但係唔記得幾耐無食過即燒串燒。

串燒款式不少,但係擋晚餐食又未必夠喉。
就定義佢做小食系。

因為位於太和小區之中,
可能少人發現同光顧。
聊天啤啤佢既樂地方
雞肉串

還好,調味均衡,肉質尚可,即燒夠熱

白鱔串

好食~白鱔串
唔係普通冰鮮日本鰻魚,應該係新鮮白鱔。
多汁皮脆,非常好吃(雖然唔平)

裝修:暗淡,寫意
白鱔串
2019-01-12 963 浏览
喜歡上串八,因為佢細細間,得三十個位左右,但老闆,串燒師傅同仕應都好友善,同客人有講有笑,滿滿日本居酒屋嘅感覺因為太忙,有三四個月無去啦,今晚高朋滿座,訂左位都要等一陣。見到多左好多新食品,要試,要試首先每日必須嘅疏菜,揀左芝麻鹽醬椰菜沙津再嚟當然要試是日海鮮燒聖子鹽燒日本象拔蚌安格斯肉眼串,juicy 有肉味黑毛豬肋條,燒到微焦,非常香口燒目仁奈,唔好以貌取魚,外表係其次,最重要好味,當然幼滑度唔可以同喜知次比,但都軟滑美味再嚟涼瓜清清味蕾酒尚有,當然要點啲適合飲酒嘅小食燒銀雪魚干燒鴨舌脆燒魚皮非常滿足嘅一晚
見到多左好多新食品,要試,要試

首先每日必須嘅疏菜,揀左芝麻鹽醬椰菜沙津

再嚟當然要試是日海鮮燒聖子

鹽燒日本象拔蚌

安格斯肉眼串,juicy 有肉味

黑毛豬肋條,燒到微焦,非常香口

再嚟涼瓜清清味蕾

酒尚有,當然要點啲適合飲酒嘅小食
燒銀雪魚干

脆燒魚皮

非常滿足嘅一晚

2019-01-05
等候时间
15 分钟 (外卖送餐)
  • 黑毛豬肋條
  • 脆燒魚皮
  • 燒鴨舌
2018-07-03 1686 浏览
基本上我和太太每月都會定一日外出晚飯,算喺生活情趣吧!其實呢間居酒屋由睇住佢裝修至營業都應該有一年多的時間,我倆每次經過都都會問幾時去試一試,到最後我地終於喺6月30日去試吓食串燒。居酒屋環境唔錯,枱同坐位唔會放得太密,算舒服,服務員態度有善,不怠慢。食物方面,味道不俗,性價比高,值得推薦。唯一問題喺漏單同送錯食物去隔離枱比較甩漏,要好費心記住尚有幾多個串燒未來。可能我地點串燒比較零散吧!希望日後可以做好啲,我會再嚟幫襯!💪🏻
基本上我和太太每月都會定一日外出晚飯,算喺生活情趣吧!

食物方面,味道不俗,性價比高,值得推薦。

希望日後可以做好啲,我會再嚟幫襯!💪🏻
2018-06-30
用餐时段
2018-03-11 1823 浏览
鐘意得閒飲返2杯, 黎呢間居酒屋就岩晒, 呢間野開左半年, 係上星期咁岩有fd 黎大埔先得閒去試間野酒類都唔少有啤酒, 清酒, highball, 燒酎, chuhi, 想幾個人開支清酒吹下水又得, 一個人叫一支仔清酒飲又得, 好酒之徒可以叫杯夠勁度既燒酎又得, 一大班女仔黎, 叫幾杯chuhi, highball 又得燒酎呢種酒係香港比較小眾, 唔係咁多地方有提供, 大埔呢度有就真係prefect!!!居酒屋入面地方唔大, 不過因為唔set 好多位, 所以都坐得好舒服, 起碼大d 動作都唔怕撞到人, 唔會背貼背咁因為係居酒屋, 所以我地係食左d 野先去飲, 主要係飲酒, 野食叫得唔多我地先叫左個酒盗芝士, 同燒蠔, 酒盗可能知既人唔多, 係用魚腸加鹽生醃既野, 日本人好鐘意用黎送酒, 至於點解會叫酒盗, 係因為你食酒盗時, 不期然會飲多左酒, 結果d 酒就好似比人偷左咁好快飲晒, 因而得名. 講返個酒盗芝士, 呢間叫做得唔錯, 冇咩腥味, 又唔太咸, 岩d 唔太重口味既人, 配埋芝士再加埋餅乾食,.真係停唔到口, 又停唔到酒呀!至於個蠔, 我自己冇食, 朋友食左, 聽佢依嘩鬼叫心

!

至於個蠔, 我自己冇食, 朋友食左, 聽佢依嘩鬼叫心心眼咁, 應該好好味, 下次試!

之後我地又再order 左芝士年糕同燒雞腳跟, 芝士年糕超級好食, 真係好好食, 完全喜出望外!!! 雞腳跟就普通

食完又叫過d 酒, 又再叫野食 ! 因為飽, 叫野食只係飲左酒口痕 今次叫左明太子茶泡飯同燒長蔥, 先食長蔥, 燒剛好, 食落仲有汁, 又香, good
! 至於茶泡飯, 真係用黎結尾一流! 飲到wing wing 下, 食碗茶泡飯, 熱辣辣又香, 成個人即刻醒晒! 個胃好舒服!!

呢間野其實仲有好多其他野食,.不過今次食唔到咁多, 下次一定會黎試埋其他!!!
酒盗芝士
燒酎
燒蠔
2018-03-09
$150 (宵夜)
酒盗芝士
燒酎