食过石门嗰间,原来深水埗呢度有另一间分店👍🏻滋补螺片花胶鸡煲超级足料嘅一个汤底,分量大方。里面仲有红枣,杞子,汤头清甜滋润。职员全程准备帮手计时,落锅。水滚後煲一煲就可以饮头啖汤!👍🏻自家制鲜虾木耳云吞自己包嘅水饺零舍好食,饺皮薄,馅料足,木耳丝爽口,鲜虾弹牙。👍🏻自创爆芝紫菜响铃够晒创意既菜式,即炸上枱,邪恶感十足。里面包有紫菜同芝士,一咬落去爆哂汁。👍🏻顶级雪花肥牛每一片肥牛脂肪都好均一,完全唔肥腻之余又有牛香。另外餐厅亦都提供其他部位嘅牛肉,款式几多!👍🏻杂菜篮杂菜篮来讲呢个真系好出色:有唐生菜、油麦菜、菜心、白菜仔。款款新鲜,样样份量都唔少。浸落滋补汤底,份外鲜甜!👍🏻饮品🤍龙凤柠乐超爽! 超爽! 超爽!里面有新鲜柠檬片,同埋咸柠半旧,笃到烂哂饮落去好gur(´▽`),仲要超大杯添!🤍椰青打边炉,鸡煲必叫,主要下一下火。呢度嘅椰青好大个,好有肉且清甜!下次有机会可以试吓佢个二人餐!
食过石门嗰间,原来深水埗呢度有另一间分店

👍🏻滋补螺片花胶鸡煲

👍🏻自家制鲜虾木耳云吞

👍🏻自创爆芝紫菜响铃

👍🏻顶级雪花肥牛

👍🏻杂菜篮

👍🏻饮品
🤍龙凤柠乐

🤍椰青

下次有机会可以试吓佢个二人餐!

• 即炸爆芝紫菜响铃
今日收工後想食好野,醒起呢间位於深水埗荔枝角道既丰锅鸡煲。呢间丰锅鸡煲唔近港铁站,港铁站出黎要行一阵,不过门口都易揾。招牌鸡煲有四款,有麻辣,滋补,药膳等。我哋拣左养颜嘅滋补螺片花胶鸡煲半只。另外叫左肉类,丸类,菜同乌冬。火锅配料仲有海鲜,肉类,手工丸/滑/饺类,同其他常见火锅配料,当然仲有蔬菜同小食。滋补螺片花胶鸡煲 (半只) $218 另加一滋补螺片花胶鸡煲真材实料,足足有六块花胶,六块螺片,同半只鸡。当鸡汤滚起,服务员就帮你成碟螺片花胶鸡落落汤度,漏斗漏完就食得,大概5分钟左右,好方便快捷。建议先饮啖汤,个鸡汤好清甜又唔油,感觉超健康。花胶绝不斯场,虽然唔系厚身,不过都唔会薄得可怜,咬落爽口。螺片有咬口又鲜味。鸡有鸡味,肉质又嫩,鸡皮弹牙。其他汤料仲有红枣同杞子,好滋补。顶级安格斯牛小排 (小) $188 另加一顶级安格斯牛小排 油花平均,好靓,仲有伴碟花添。牛小排一共有15块,食落非常嫩口,牛味适中而完全唔肥。好食。手工四宝丸 $88 另加一手工四宝丸包括虾丸,墨鱼丸,黑墨丸,同鲮鱼丸各两粒,全部都有蟹籽喺上面,再用一块生菜垫底。全部丸都明显手打出黎,超弹牙。虾丸带好香嘅虾味。

滋补螺片花胶鸡煲 (半只) $218 另加一

滋补螺片花胶鸡煲 (半只)

建议先饮啖汤,个鸡汤好清甜又唔油,感觉超健康。
滋补螺片花胶鸡煲 (半只)

顶级安格斯牛小排 (小)

顶级安格斯牛小排 (小) $188 另加一

手工四宝丸 $88 另加一

手工四宝丸包括虾丸,墨鱼丸,黑墨丸,同鲮鱼丸各两粒,全部都有蟹籽喺上面,再用一块生菜垫底。全部丸都明显手打出黎,超弹牙。虾丸带好香嘅虾味。墨鱼丸真系有好多墨鱼粒喺入面。黑墨丸仲有咸香嘅墨汁味,仲正。鲮鱼丸都好鲜味。
即炸爆芝紫菜响铃

即炸爆芝紫菜响铃 $48 另加一

呢个价钱有3大件。香脆腐皮包住少少紫菜同芝士喺中间,唔好渌太耐就要食啦,咁先食到脆口腐皮。
唐生菜

唐生菜 $36 另加一

叫左个唐生菜,质素正常。

水蜜桃梳打,蓝蝶雪梨 $38每杯 另加一

水蜜桃梳打,蓝蝶雪梨

野饮都几多款拣,我哋拣左水蜜桃梳打同蓝蝶雪梨。超大杯,够饮成餐饭。两杯都要出力搅,搅完之後直头连色水都靓啲。水蜜桃梳打既水蜜桃味唔假,好饮。蓝蝶雪梨既雪梨味都好清甜,感觉滋润。
自助调味区

自助调味区有葱花,芫茜,蒜蓉,炸蒜蓉,辣椒,麻辣酱,沙爹酱,豉油,香醋同麻油。我冇用,因为食材本身已经好味。

总括而言,食材高质,我地清哂全部野食,感觉好健康。入面好光猛,乾净企理,座位都几舒服。
2021-09-02
滋补螺片花胶鸡煲 (半只)
顶级安格斯牛小排 (小)
水蜜桃梳打,蓝蝶雪梨
又打边炉啦~今晚黎到丰锅鸡煲,环境宽敞舒适,楼底高,二人卡位够阔落,坐得好舒服。特别一赞系店员好NICE又快手!滋补螺片花胶鸡煲 两个人食半只就岩岩好~金黄色汤底香浓鲜甜,滋补又重胶质。鸡件嫩滑啖啖肉,仲有好多爽滑花胶同肥美螺片。顶级安格斯牛小排油花纹路均匀,口感细致软嫩又多汁,入口油香、肉香四溢。手工四宝丸有齐虾丸、墨鱼丸、黑墨丸同鲮鱼丸,款款新鲜爽弹,唔会成口粉,特别推荐黑墨丸,弹牙香甜,仲有墨鱼粒!自创爆芝紫菜响铃即叫即炸热辣辣上枱,咬开有香浓流心芝士,爽脆香口,索满浓郁汤汁劲滋味。唐生菜翠绿又新鲜特别鲜甜~饮品拣左两款特饮:蓝蝶雪梨、水蜜桃梳打,卖相吸引,岩哂打卡,饮落甜度刚好,解渴又解腻。
又打边炉啦~
今晚黎到丰锅鸡煲
环境宽敞舒适,楼底高,
二人卡位够阔落,坐得好舒服。
特别一赞系店员好NICE又快手!

滋补螺片花胶鸡煲
两个人食半只就岩岩好~
金黄色汤底香浓鲜甜,
滋补又重胶质。
鸡件嫩滑啖啖肉,
仲有好多爽滑花胶同肥美螺片。

顶级安格斯牛小排
油花纹路均匀,
口感细致软嫩又多汁,
入口油香、肉香四溢。

手工四宝丸
有齐虾丸、墨鱼丸、黑墨丸同鲮鱼丸,
款款新鲜爽弹,唔会成口粉,
特别推荐黑墨丸,弹牙香甜,仲有墨鱼粒!

自创爆芝紫菜响铃
即叫即炸热辣辣上枱,
咬开有香浓流心芝士,
爽脆香口,索满浓郁汤汁劲滋味。

唐生菜
翠绿又新鲜特别鲜甜~

饮品拣左两款特饮:
蓝蝶雪梨、水蜜桃梳打,
卖相吸引,岩哂打卡,
饮落甜度刚好,解渴又解腻。

2021-08-26
2021-07-21 762 浏览
好似好耐冇食过鸡煲,原本谂住搭巴士去第二度食㗎啦,点知喺巴士站见到呢间鸡煲好似唔错,所以就食埋先走。我哋两个人叫咗半只招牌bb辣鸡煲,佢啲鸡都好滑,而且都好多旧系啖啖肉,味道方面都唔错,够晒入味又够晒麻,绝对值得再返嚟食。食完鸡煲一定要打边炉,打边炉就一定唔少得食牛肉,我哋拣咗个安格斯牛小排,一拎上嚟已经见到佢啲花纹好靓。渌完都仍然见到佢啲油脂分怖好平均,好香牛味又够晒林,坚正。之後我哋叫咗一个手工四宝丸,分别系墨汁墨鱼丸,墨鱼丸,虾丸同埋鲮鱼丸。其中我觉得佢个墨汁墨鱼丸几好食,因为咬开仲有粒粒墨鱼肉,够晒弹牙。原来我哋见到佢有一个几特别嘅系爆芝紫菜响铃,首先佢系新鲜滚热辣即叫即炸,所以绝对系脆卜卜。而佢中间除咗包左紫菜之外仲有芝士,呢样野都几特别,啱晒啲芝士迷。食完咁多油腻野梗系要食返啲菜,等自己内心好过啲,所以我哋拣咗油麦菜,佢啲菜都几新鲜,可以索下油。嘢饮方面朋友就叫咗杯咸柠七,我自己就试咗佢哋嘅玫瑰柚子。不过佢哋个玫瑰柚子真系太甜,都唔系好饮到玫瑰或者柚子味,所以都系饮返可乐会好啲。

渌完都仍然见到佢啲油脂分怖好平均,好香牛味又够晒林,坚正。

2021-07-19
未食之前呢间鸡煲已经好有期望,因为老公已经食过好多次,但一直都未有机会同我黎食,今日行完黄金电脑广场,终於可以过来食啦☺️就系荔枝角道,搭巴士好方便,一落车就系!好几次跟朋友去嘅餐厅环境都比较一般,所以今次见到呢间鸡煲环境咁乾净都好开心!我地点了招牌麻辣鸡煲半只(小辣),鸡件份量足够,有大半锅,上枱个时仲冒紧烟,见到都好满足啊~一打开个玻璃盖,好香花椒八角味道,香辣得来又唔会食得好辛苦,唔食得辣记住拣小辣啊,鸡肉啖啖肉,仲几滑🤩 配埋芫茜同洋葱好入味,一齐食超好味!食半只都唔够喉,我地之后再挑战叫多个招牌麻辣鸡煲半只(中辣)!!中辣调味更加好同惹味,麻香带辛,辣得过瘾!最重要系啲鸡入晒味🤤🤤 真系系咁食!所以绝对推介食得辣嘅话就点中辣!肉质煮3分锺刚好,不会过老,超好味!食完鸡煲後,职员主动帮我地加汤转火锅,我地可以去自助调味bar整火锅酱料,入口带温暖辛香感,更加开胃啊~!顶级安格斯牛小排呢个摆盘望罗已经流口水,呢个超级推荐,大碟牛得来每块都好有牛味,肉片好新鲜啊!手工四宝丸,有墨鱼丸,虾丸,黑墨鱼丸和鲮鱼丸,我们一致认同最喜欢黑墨鱼丸和虾丸!弹牙爽口~自创爆芝紫菜响铃有惊喜,落锅5秒

我地点了招牌麻辣鸡煲半只(小辣),

肉片好新鲜啊!

手工四宝丸,有墨鱼丸,虾丸,黑墨鱼丸和鲮鱼丸,
我们一致认同最喜欢黑墨鱼丸和虾丸!弹牙爽口~

自创爆芝紫菜响铃有惊喜,落锅5秒左右就拿起,吸收汤的精华好好味,仲好脆口,咬开一层爆芝士,一层紫菜,
口感好丰富呢~

火锅以定要叫个菜呢~!唐生菜够新鲜!正!

玫瑰柚子是杯粉红色的饮品非常去火,清甜又有淡淡的玫瑰味!

蓝蝶雪梨蓝蓝的,
好吸睛,打卡一流呢~~饮品中嘅蝶豆花汁系从花中萃取液体同精华,色泽天然,无人工色素,含丰富嘅维他命 A、C、E 同花青素,有助提高免疫力,促进皮肤弹力同骨胶原,同时有保护眼睛嘅功效。

下次一定要带一班朋友来食! 份量足够之余又惹味~超正呢!

店名:丰锅鸡煲

地址:深水埗荔枝角道240号地下A-C号舖
  • 即炸爆芝响铃
  • 丰锅招牌麻辣鸡煲(半只)
2021-10-08 2 浏览
系荔枝角道附近有间坐得舒服既鸡煲火锅二人食,想过下边劳隐叫左个二人餐有个滋补花胶鸡煲半只花胶份量非常多鸡半只都几大份侍应附上一个沙漏可以唔使自己计时望住个沙漏,5分钟好快就过杂菜篮一个盘有哂菜心,油麦菜,生菜白菜蔬菜非常生鲜,好翠绿水饺,墨鱼丸水饺系韮菜猪肉,大大粒而且皮薄馅多顶级雪花肥牛肥牛牛味浓稠过哂隐顶级版黑豚猪腩肉猪腩肉半肥半瘦几爽口响铃新鲜即炸,脆口唔油腻而且都算大条,一下就吸哂汤汁尤其打到最後个汤,所有精华索哂外脆内软
系荔枝角道附近有间坐得舒服既鸡煲火锅

二人食,想过下边劳隐

叫左个二人餐

有个滋补花胶鸡煲半只

花胶份量非常多

鸡半只都几大份

侍应附上一个沙漏

可以唔使自己计时

望住个沙漏,5分钟好快就过

杂菜篮

一个盘有哂菜心,油麦菜,生菜白菜

蔬菜非常生鲜,好翠绿

水饺,墨鱼丸

水饺系韮菜猪肉,大大粒而且皮薄馅多

顶级雪花肥牛

肥牛牛味浓稠

过哂隐

顶级版黑豚猪腩肉

猪腩肉半肥半瘦

几爽口

响铃新鲜即炸,脆口唔油腻

而且都算大条,一下就吸哂汤汁

尤其打到最後个汤,所有精华索哂

外脆内软
2021-10-05 2 浏览
呢间鸡煲本来我地系常客, 都经常黎食好多时都要排队, 不过发现越黎越少人去, 最近一次系我令我地可能暂时停下唔再黎。一直以黎我地必叫既爽滑鱼皮, 招牌鸡煲, 即炸响铃, 鸳鸯柠乐, 除咗鸳鸯柠乐既味无变外, 其他都有点唔同咗。以前爽滑鱼皮, 必定追加两三次, 大家都要抢住食, 今日连第一碟都食净好咸无香味。 鸡煲唔系太入味, 而响铃平时一放汤既炸炸声都无哂, 唔知系唔系整定咗。另外, 仲有叫下其他食物, 脆肉鲩唔新鲜有泥味, 鸭血不过不失啦, 稳阵就午餐肉及菜。整体上比以前退步咗。
即炸响铃
即炸响铃
即炸鱼皮
午餐肉
2021-10-05 3 浏览
今日放工好攰,想打边炉鸡煲就系一个好选择可以一到坐慢慢食见到呢间鸡门面光鲜就决定试下!有多款鸡煲味道选择,食材亦丰富有手工类,肉类,海鲜类等酱料提供充足,自助形式滋补螺片花胶鸡煲汤底好浓郁,满满的骨胶原另外亦有一碟鸡件提供好丰富鸡件肉嫩皮滑,好好食花胶亦入味软淋我一连饮左2碗汤!顶级雪花肥牛打边炉又点可以唔叫肥牛呢碟肥牛油花均衡好高质肉味重,点上酱汁食好满足自创爆芝紫菜响铃有芝士既响铃真系第一次食!好惹味,仲可以拉丝推荐大家一试!
今日放工好攰,想打边炉
鸡煲就系一个好选择
可以一到坐慢慢食
见到呢间鸡门面光鲜就决定试下!

有多款鸡煲味道选择,食材亦丰富
有手工类,肉类,海鲜类等

酱料提供充足,自助形式

滋补螺片花胶鸡煲

汤底好浓郁,满满的骨胶原

另外亦有一碟鸡件提供
好丰富
鸡件肉嫩皮滑,好好食
花胶亦入味软淋
我一连饮左2碗汤!

顶级雪花肥牛

打边炉又点可以唔叫肥牛
呢碟肥牛油花均衡
好高质
肉味重,点上酱汁食好满足

自创爆芝紫菜响铃

有芝士既响铃真系第一次食!
好惹味,仲可以拉丝
推荐大家一试!

2021-10-03 5 浏览
滋补螺片花胶鸡煲:先饮左个花胶汤,饮左佢个鲜甜味道然後先再加埋只鸡落去滚,再有另一种风味,之後再食埋花胶张住个口正到呢…..顶级雪花肥牛:厚薄适中大大片,食得出系高质牛,入口好嫩牛味好浓有水准👍🏻👍🏻👍🏻即炸爆芝紫菜响铃:要推介下先得,即炸热辣辣我忍唔住就咁食左一条,芝士系咁溶出黎好味到不得了,我再用一条滚下佢食都仲系好正。手工四宝丸:有虾丸、墨鱼丸、黑墨丸、鲮鱼丸,全部都系人手打,咬落口好弹牙,粒粒真材实料。饺饺阵:有鲜虾云吞、鱼皮饺、韭菜饺、麻辣云吞,要讲讲个麻辣云吞坚系辣架,锺意食辣嘅朋友一定要点😂饮品都好有特色蓝蝶雪梨🍐同水蜜桃梳打两杯都系甜甜地打边炉饮啱晒。

2021-09-30
系西贡玩完wake surfing 坐小巴落太子想食鸡煲 但撞正8点食饭时间朋友话有间隐世好食鸡煲 哗 一入到黎 好宽敞每张枱之间都好有空间感 唔会迫然後张櫈仲要好坐 估唔到食鸡煲都可以咁好坐 咁好hea半只招牌鸡煲员工服务好好 好贴心主动问我地食唔食芫茜 紫洋葱帮我地搅匀 又提我地过2分钟 就可以食先食薄身既 再食厚肉既鸡煲 重点紧系要惹味一睇就知浓味 惹味 但唔会咸👍🏻👍🏻👍🏻小辣岩岩好 食得舒服 酥炸牛筋腩呢个真系好推介👍🏻因为未食过炸既牛筋腩 所以叫黎试下咬落好香口 因为系筋腩 一啲都唔会un 送酒应该一流鸭血质地系偏弹性香港有好多鸭血都好似猪红咁 一夹就散但呢款唔会 有鸭血既弹性 不过始终唔系台湾果款 唔会好入味我最爱都系台湾既鸭血 有卤过饺饺阵有4款饺鱼皮饺 鲜虾云吞 韮菜饺 麻辣云吞啲饺都几高质 唔会得层皮 真材实料麻辣云吞比较特别 无食过饀料系辣既云吞有啲似包左麻辣酱系云吞𥚃面😂😂😂雪花肥牛 + 黑豚猪腩片算系高质牛了 唔系美国薄身肥牛杂菜篮咩菜都有 白菜 菜心 生菜 油麦菜啲菜几新鲜 块块叶都有光泽 唔会黄可乐 + 蜜桃梳打总括黎讲 鸡煲 + 配料 都几高质呢个价钱
系西贡玩完wake surfing 坐小巴落太子

再加上咁好坐 系好值得加分
只系地理位置唔系就脚
2021-09-27
2021-09-20 10 浏览
食鸡煲打边炉绝对是四季都必须食的,深水埗都好多正野食架!来到呢间丰锅火锅鸡煲,主打招牌麻辣鸡煲的丰锅,原来仲有其他款式拣..我地唔想太热气,所以拣左滋补螺片花胶鸡煲,份量十足!好多花胶呀!一开始就食花胶同螺片,然後饮下鸡汤、再食件鸡,好嫩滑!然後,真正既打边炉开始啦!😍 我地另外再叫左以下美食:🔺顶级安格斯牛小排🔺手工四宝丸🔺自创爆芝响铃🔺杂菜篮🔺玫瑰柚子🔺水蜜桃梳打..安格斯牛小排摆得好靓!肉质无得输!超好味!手工四宝丸好特别,有爽口墨鱼丸、墨汁墨鱼丸、鲮鱼丸同蟹籽墨鱼丸!好弹牙好入味!响铃系超大🤩 最惊喜系里面有夹左芝士,超香啊!..呢度有个自助调味料区,都有好多唔同调味料,有哂我锺意既料!打边炉当然要配饮品,玫瑰柚子好香浓既玫瑰味,重过柚子,但两者搭埋又几好饮!好香甜~而水蜜桃梳打好fresh好解渴..呢度环境就真系好阔落!坐得舒服👍🏻
🔺顶级安格斯牛小排
  • 手工四宝丸
  • 即炸爆芝紫菜响铃
  • 顶级雪花肥牛
2021-09-07 9 浏览
返屋企前黎呢到食鸡煲!成大半年无食过啦!一入到店就已经闻到佢阵麻辣味😆,好正!招牌麻辣鸡煲叫左小辣,好香!炒几分钟就开得餐!半只2个人share岩岩好。够麻!小辣都几辣😅,食到得地流晒鼻涕。即炸爆芝紫菜响铃几好,可以叫细份,如果唔系2个人食6件会太滞入面包左紫菜同芝士,几特别!手工四宝丸有虾丸、鲮鱼丸、墨鱼丸、墨汁墨鱼丸,两款墨丸都好出色,好弹牙👍。顶级安格斯牛D纹靓到!牛味浓,肉质较腍。🥬杂菜篮蓝蝶雪梨&玫瑰柚子几好,睇落好似好artificial但饮落又唔系环境几乾净,唔错👍!

招牌麻辣鸡煲

即炸爆芝紫菜响铃
几好,可以叫细份,如果唔系2个人食6件会太滞

入面包左紫菜同芝士,几特别!

顶级安格斯牛
D纹靓到!牛味浓,肉质较腍。

🥬杂菜篮
蓝蝶雪梨&玫瑰柚子
几好,睇落好似好artificial但饮落又唔系

环境几乾净,唔错👍!
  • 丰锅招牌麻辣鸡煲
  • 自创爆芝紫菜响铃