2021-06-03 3264 浏览
五月前後來過兩次, 一次食晚餐另一次食午餐飲茶。兩次一齊寫食評, 先講晚餐30/April, 叫咗一個四喜拼盤。呢個拼盤size 的確好大足夠6至8人份量。但我們只得四個人。所以再叫一個中式牛柳& 蝦醬炒通菜已經好足夠了, 中式牛柳同通菜味道傳統, 蝦醬可能因為配合現代人口味稍稍淡味不過都ok啦. 要講講的反而係呢個四喜昇拼, 除咗size夠大之外因為全部都係油炸食物, 其實應該塔起碼有6人或以上先好叫, 食要求有速度因為食物在冷氣房間會好快降溫, 其中炸大腸同魷魚係最好食, 跟住係炸豬扒不過呢d巴西豬扒一般較瘦, 同”元朗冰室” 嗰d唔可以比較, 另一個炸豬雜就相當之因人而異, 始終係內臟料理.而另一次飲茶則只能說一般吧, 始終點心係預先整好的, 包會有倒汗水, 腸粉皮係細路哥那時食的厚皮口感,  味道係同幾十年前吃的一樣, 叫埋”乾炒油河”結尾, 當日飲茶唯一最好食嘅就係呢碟"乾炒牛河"無可否認嘅係呢度食飯無論日與晚都係好經濟。好啱屋企唔開飯嘅街坊嚟
五月前後來過兩次, 一次食晚餐另一次食午餐飲茶。

四喜拼盤
中式牛柳
义燒包
魚肚燒賣
乾炒牛河
2021-05-08
乾炒牛河
2021-04-05 2415 浏览
#舊式酒樓 #自己搵位 #同人搭枱 #推車仔叫賣點心 #無點心紙寫 公眾假期滿座,好在唔洗排隊等要等點心車經過,叫停職員先點到菜有蒸魚套餐,有湯有飯,魚幾好食嗌蒸魚餐要同樓面職員落單,推車的職員落唔到單3點後就無點心 ,唔好摸門釘春卷,咸水角係凍既,唔熱🙃排骨腸粉係上下一堆排骨,下面一堆腸粉,唔係腸粉包排骨,腸粉蒸得好透,一夾就散豬骨粥多到就滿瀉,但味就有d淡,得好淡咸味,無咩豬骨同菜乾味🤨叫點心時,職員好熱情,係咁講多謝哂點心賣晒時又會耐心解釋 今次食中午12點幾煎腸粉同西米布甸已經賣晒同行覺得食物好普通,連鎖好食好多,我就覺得正常,都係咁上下,唔覺連鎖既好食d
#舊式酒樓 #自己搵位 #同人搭枱

#推車仔叫賣點心 #無點心紙寫

公眾假期滿座,好在唔洗排隊等

要等點心車經過,叫停職員先點到菜

有蒸魚套餐,有湯有飯,魚幾好食

嗌蒸魚餐要同樓面職員落單,推車的職員落唔到單

3點後就無點心 ,唔好摸門釘

春卷,咸水角係凍既,唔熱🙃

叫點心時,職員好熱情,係咁講多謝哂

點心賣晒時又會耐心解釋

今次食中午12點幾煎腸粉同西米布甸已經賣晒

2021-01-07 3138 浏览
同兩個朋友相約飯聚而這店是小學時每天都經過嘅地點。講的是80年代頭, 那時從沒入過去, 幾十年後嘅今日來到。門口依然係一樣, 同當年腦海中記憶沒大分別。餐牌係一本深褐色膠皮做的幾頁紙。而推介的菜式則是貼在牆上的精美過膠印刷品。值得推介的有炸大腸, 炸得乾脆而且腸壁沒有半點肥羔。沒有肥羔這點應該是供應商的功勞,深橙紅色的色準相當高。現在很多店做呢個菜嘅顏色相當参次。瑤柱馬蹄蒸肉餅也相當有水準。蜜餞合桃黑椒牛仔粒, 炸合桃本身就特別討人歡心。而牛肉不是粒是一件件的更有本地風味。東江雞半隻份量十足, 同上次在九龍灣那間什麼名廚開的圍村菜份量比是天與地呵。同樣半只雞。大概那只是春雞吧!不過來這裡要注意的是佢地可能比一般店早打烊,9點半左右已經見員工有動靜開始密密收碟。明白嘅,作為員工想盡可能早點回家嘅心態。

瑤柱馬蹄蒸肉餅也相當有水準。

東江雞半隻
蜜餞合桃黑椒牛仔粒
炸大腸
瑤柱馬蹄蒸肉餅
2020-09-18
炸大腸
瑤柱馬蹄蒸肉餅
2020-09-28 3309 浏览
喺香港地小人多嘅環境之下,舊式茶樓真係買少見少,依家去茶樓仲邊度見到阿姐推車仔叫咖之前book mark左石硤尾嘅中央飯店,想食好耐㗎啦,但係因為疫情嘅關係,諗住等疫情好少少嘅時候先去食近排見疫情冇咁嚴峻,終於都的起心肝去試吓入到去茶樓嘅裝修,真係好有舊式茶樓嘅風味,仲見到阿姐推住點心車喺度叫,有親切咁呢不過唔知係咪太遲去,基本上啲點心都賣晒,阿姐亦都話做輪,唔再出點心,叫黎叫去都係嗰兩款所以試唔到啲咩好傷心燒賣好大粒,裏面有大大粒嘅新鮮蝦半肥瘦豬肉新鮮彈牙,幾好食排骨唔會有好多肥豬肉,一樣都幾新鮮,好多湯汁

近排見疫情冇咁嚴峻,終於都的起心肝去試吓

燒賣好大粒,裏面有大大粒嘅新鮮蝦
半肥瘦豬肉新鮮彈牙,幾好食

排骨唔會有好多肥豬肉,一樣都幾新鮮,好多湯汁

2020-07-10 2765 浏览
黎過幾次食晚飯,一直想試下佢D點心,今日終於如願以償。兩個人,叫了7個點心,分別有魚肚燒賣、鴨腳扎、山竹牛肉、蒸排骨、叉燒腸、鳳爪同埋焗西米布甸,其實仲有個豬骨粥(不過唔記得影相)。咁多樣點心之中我覺得叉燒腸最好食,其次就係魚肚燒賣(燒賣好食,魚肚唔掂),焗西米布甸都好食,不過如果可以再燶D會更正。鴨腳扎、山竹牛肉、蒸排骨同鳳爪就正正常常啦。成個過程,最欣賞佢仲係推住車仔叫賣點心(雖然只有2架車),不過成件事唔同晒,配合埋呢間舊式酒樓,真係無得頂呀。
2020-07-07
2020-06-26 2352 浏览
朋友生日飯,揀咗間中菜飯店,地點喺深水埗同石硤尾之間。去到門口,見到招牌,好有金宵大廈feel!推門入去,好似入咗結界咁,時光倒流返去細個果陣,同屋企人食飯果種舊式中菜廳。小菜價錢都幾便宜!中菜不能不叫鹽焗雞西蘭花炒帶子蒜蓉炒白菜仔東坡肉偏甜沙拉骨其實係炸豬扒加沙律醬,有d失望,不過都幾好食嘅!什錦又撞咗炸豬排😢早知唔叫沙拉骨😅特別推介芭提雅軟殼蟹,好有泰式風味!眼闊肚窄嘅我哋叫咗8個餸,點知全部大大碟,勁飽,仲有打包😂如果想懷念下舊式中菜廳味道,呢度絕對係一個抵食嘅選擇!

小菜價錢都幾便宜!

中菜不能不叫鹽焗雞

西蘭花炒帶子

蒜蓉炒白菜仔

東坡肉偏甜
沙拉骨其實係炸豬扒加沙律醬,有d失望,不過都幾好食嘅!

什錦又撞咗炸豬排😢早知唔叫沙拉骨😅

特別推介芭提雅軟殼蟹,好有泰式風味!

眼闊肚窄嘅我哋叫咗8個餸,點知全部大大碟,勁飽,仲有打包😂
如果想懷念下舊式中菜廳味道,呢度絕對係一個抵食嘅選擇!

2020-06-19
2020-06-20 1770 浏览
我屋企人十幾年無食,諗住翻嚟懷舊下,點知垃圾到呢『巴堤雅軟殼蟹』全部都係肺。真係唔會再食🤮,食到係咁走入廚房講。又求奇,放低無耐啲北茹扒鴨掌,凍架,啲鴨掌好似食完放翻落嚟咁。
巴堤雅軟殼蟹
2020-06-02 1849 浏览
「中央飯店」係依家香港賣少見少嘅老飯店,呢度嘅野食簡直平靚正,大大碟,有穫氣,又好味,今晚4個人叫左4 個餸,埋單都係$300 幾左右,超抵食😍沙窩魚頭煲,魚頭炸得金黃鬆脆,仲有釀豆腐,冬菇,燒肉,蛙蛙菜等配菜,足料,好好味,呢個餸一d都唔易做,真係要有番咁上下年資廚師先會煮得好食😋😋😋白菜🥬炒魚鬆,魚肉係經酒樓再添加調味的,所以食落同出面唔同,好大碟,抵食!貴妃豆腐,佢地嘅豆腐係自家製的,口感似玉子豆腐,再配上雞柳,翠玉瓜等配菜,送飯一流🤤🤤🤤菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉炸得香脆可口,不會太多粉漿,再配上自家製甜酸汁,好正呀!😍😍😍後記:呢間平靚正,大大碟,有鑊氣,好抵食,水準亦拍得住大酒樓,晚飯仲有糖水送添!👍🏻👍🏻👍🏻

2019-12-23 2782 浏览
今日同屋企人去食客家菜做團年飯!上網睇咗介紹之後 就嚟左有好多年歷史嘅一間舊式飯店試下!#東江鹽焗雞 半隻鹽焗雞係尼到既招牌菜色,雞肉肉質十分嫩滑,不乾身,嫩而不柴,雞味幾夠咸香 !而且雞皮香滑好爽嫩 ,加埋d沙薑食好好味,水準保持得很好!#梅菜扣肉客家菜都必定要食既係梅菜扣肉,尼到既扣肉肥瘦適中,半肥半瘦!瘦肉部分有濃濃既肉香,肥肉有香滑既油香入口即化!而且梅菜份量多,調味偏甜,味道濃,用黎撈飯,非常正!#白果豬肚湯 白果豬肚湯嘅份量好多,湯飲落無味精,好奶白色,清甜美味,白果味香濃!而且湯料好豐富,有腐竹同埋豬肚,豬肚洗得很乾淨,豬肚味好濃👍🏻

#東江鹽焗雞 半隻

#梅菜扣肉

#白果豬肚湯

2019-10-10 2764 浏览
<59 年歷史既中央飯店>👍🏻呢間喺 ssp舊區大埔道既中央飯店 問 staff原來足足有58 年半歷史 對上一次黎食已經係8, 9 年前 酒樓真係好舊式 直頭聞到有隻舊茶樓嗰 d味 (有番甘上下年紀既人會明😂但唔係臭 放心) 食店早什有點心小菜 夜晚就中菜 雖然冇寫明 但應該係廣東菜同客家菜 食物質素其實未到超好 但都算中上 但有幾樣食物推介 唔收開酒費已加分👍🏻 記得打去 bk位時問佢有乜野食要預訂👍🏻🍴冬瓜盅😍 預訂大大個冬瓜盅 材料豐富 冬瓜肉夠軟棉棉 有彈牙蝦肉 火腿乾 🐖魷魚 最正係有 d雞腎 夠哂彈牙 所有材料撈埋落湯度味道好清甜又帶 d肉同蝦味🦐正 最啱夏天飲 夠哂清熱👍🏻🍴蜜棧合桃黑椒牛仔粒 90 蚊🐂香脆既合桃 芹菜 芝麻 紅椒調味 佢題黑椒味偏少 反而香甜既蜜棧味偏多 🍯牛柳粒都夠鑊氣 係上面 d汁淋左落去睇落偏濕 都幾入味 口感軟硬適中 👍🏻🍴八寶鴨🦆預訂190 蚊傳統上海名菜 用鴨釀左火腿肉 筍 冬菇 豬肉 蝦仁 蓮子 糯米 等材料 用鴨包住材燉 煮成 我估應該係用類似燘既方式 鴨肉皮夠嫩滑 吸哂材料香味 加埋茨汁好香濃 食落首先係鴨肉皮
<59 年歷史既中央飯店>👍🏻

🍴冬瓜盅😍 預訂

🍴蜜棧合桃黑椒牛仔粒 90 蚊🐂

🍴八寶鴨🦆預訂190 蚊
傳統上海名菜 用鴨釀左火腿肉 筍 冬菇 豬肉 蝦仁 蓮子 糯米 等材料 用鴨包住材燉 煮成 我估應該係用類似燘既方式 鴨肉皮夠嫩滑 吸哂材料香味 加埋茨汁好香濃 食落首先係鴨肉皮 然後就係材料 最出係入味既豬肉🐖同甜既蓮子 同有口感黏稠既糯米 好有特色而且十分飽肚👍🏻

🍴脆皮炸大腸75 蚊🔥
呢個炸大腸 整得好食 外面炸得香脆 切得長身有口感 🐖 入面既肥膏炸得夠凝固食落唔會好膩 食下底下既菠蘿 🍍或者點下甜酸醬都可中和番 推介

🍴椒絲腐乳通菜🌿50 蚊
首先夠大碟 而且通菜新鮮 夠鮮綠色 即係落油得好適中 而且夠鑊氣熱辣辣 食落好香椒絲腐乳味 🌶 good

🍴滑蛋蝦仁 75 蚊🥚🦐
好多蝦仁 夠哂彈牙同大隻🦐 蛋炒得好夠香 而且熟程度剛好 炒得夠鑊氣🔥再加韭菜調味 正🌿

🍴大良炒鮮奶 60 蚊🔥🥛
落足料既炒鮮奶 用左西蘭花墊底 上面鋪滿炒鮮奶 夠哂香滑同蛋白香 😍加 d蝦肉帶 d彈牙口感 落 d 黑醋要黎撈飯勁正👍🏻

🍴東江鹽焗雞 一隻300 蚊🐥
300 蚊大大隻 價錢可接受 雞肉幾夠咸香 皮夠香滑 唔算多肥膏 肉質少少彈牙帶 d嫩滑 雞味都算夠 點 d沙薑都好好味👍🏻

🍴四喜拼盤 200 蚊
大腸 魷魚鬚 腰肝卷 豬扒 全部邪惡野😈 大腸切個長度適中 夠口感又唔會肥膩 炸得好彈牙🐖 魷魚鬚椒鹽味香入面彈牙 好熱氣但好味😂 豬扒 就比較厚實 口感偏硬唔係個個鍾意 椒鹽味唔夠魷魚香 但都有少少 🐖 最後既腰肝卷 用左脆既茨粉炸成脆皮 入面放左雞腎同雞肝粒 好爽口彈牙 加埋菇同木耳絲 好有層次感🐥 而家好難食到呢 d傳統菜 值得點下👍🏻

🍴貴妃豆腐🔥
其實係類似將 d茨汁淋落去玉子豆腐度 同日本嗰 d唔同 佢呢款豆腐伯恩皮偏似腐皮 但入面都幾香豆腐味 加埋爽口既節瓜 三色椒同一 d有口感既雞柳調味 🐥 而且個茨汁咸度適中 要黎撈飯唔錯

🍴椒鹽豆腐 50 蚊🔥
豆腐份量多大大件 出面幾香脆 椒鹽味香 咬開熱辣辣 佢個豆腐係有口感豆味濃 d嗰 d . 夠鑊氣 十分哂錯

🍴豉椒炒蜆🔥
用黃綠椒 大葱 洋葱一齊連埋豆豉一齊炒 好香 炒蜆份量唔多 但勝在大大隻 完全冇沙 夠新鮮 都 ok 👍🏻

🍴蝦醬蒸腩肉🦐🐖
一上枱好香既腩肉 充滿蝦醬香味 夠香咸 腩肉夠肥味 而且有好多炸菜 好夠爽口 🌿要黎撈飯正👍🏻

🍴梅菜扣肉 65 蚊🐖
超正既客家菜扣肉 梅菜好香 酸甜咸適中 好入味 扣肉 帶 d厚度夠哂肥美 外層少少肥膏 底層帶 d煙靭 juicy既豬肉 撈飯勁正

🍴西米焗布甸🍡預訂
呢個一定要點 佢個布甸勁香 食落去好香甜 充滿奶香口感彈得黎帶 d黏稠 蛋味香濃 加埋勁多西米粒 夠哂口感 好味

#中菜 #客家菜 #蝦醬腩肉 #蝦仁炒蛋 #梅菜扣肉 #西米布甸 #炸大腸 #腰肝卷 #椒鹽豆腐 #豉椒炒蜆 #鹽焗雞 #炒鮮奶 #通菜 #炸大腸 #八寶鴨 #豆腐 #冬瓜盅

Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#中央飯店
深水埗大埔道140 號東盧大廈地下
~~~~~~~~~~~~
2019-10-05
2019-08-27 2820 浏览
茶樓嘅點心車真係愈來愈少見細個飲茶都會見到一架又一架點心車推過然後想食咩點心都要趁早攞,同人鬥快!嚟呢間嘅都係老一輩嘅街坊,嚟「飲啖茶、食個包」睇埋報紙就一日小點、中點、大點、特點嘅價錢介乎15至24元但我呢次食唔到三寶大包,已經賣晒淨食食到少少點心豉汁蒸排骨、四寶滑雞札、時菜鯪魚球etc成大鍋粥捧出來都好少見吓
茶樓嘅點心車真係愈來愈少見
細個飲茶都會見到一架又一架點心車推過
然後想食咩點心都要趁早攞,同人鬥快!

小點、中點、大點、特點嘅價錢介乎15至24元
但我呢次食唔到三寶大包,已經賣晒
淨食食到少少點心
豉汁蒸排骨、四寶滑雞札、時菜鯪魚球etc
成大鍋粥捧出來都好少見吓
2019-07-28 2187 浏览
好恐佈,大大隻米奇響燈槽跑黎跑去,會去食環投訴最慘係食到尾先見到,之前食左d懷舊菜就算再好味都係假,想嘔。食左梅菜扣肉,炸大腸等,都唔知有無加料。懷舊不等如殘舊,去唔去自己決定。好日都唔打comment, 打開先知200字先可以評分,咁我形容下食物雖然已經一d都唔重要。梅菜扣肉: 層次分明,肥而不膩,撈飯必然之選炸大腸: 鬆脆可口,係我食過嘅大腸數一數二咁高水準荔芋鴨: 香脆美味,鴨肉同芋蓉是一絕配如果唔係有米奇做伴碟,都係一次體驗舊式餐廳的難忘經歷
梅菜扣肉: 層次分明,肥而不膩,撈飯必然之選
炸大腸: 鬆脆可口,係我食過嘅大腸數一數二咁高水準
荔芋鴨: 香脆美味,鴨肉同芋蓉是一絕配
如果唔係有米奇做伴碟,都係一次體驗舊式餐廳的難忘經歷
2019-07-26
用餐时段
  • 炸大腸
2019-06-08 2501 浏览
東江鹽焗雞蒸到過曬火,好似煲完湯咁,仲有雪藏味,仲話係招牌菜。蒜蓉白菜仔全碟老菜,魚香茄子煲啲汁多過餸。 未用過嘅碗筷重油淋淋,好多都仲黐住啲食物殘渣。賣得貴又唔好食,應該任何一間茶餐廳或食店都好食過佢, 離曬譜。
2019-03-24 4214 浏览
星期日-家庭日梗係約埋親朋戚友出來去茶樓飲茶,食返一盎兩件先!一班人坐住大圓枱,有講有笑,特別窩心!來到呢間具有傳統中國特色格調的酒樓,充滿人情味!假日特別多人,要早少少來搵位啦。飯店仲有點心車推出來,一有新鮮熱辣辣的食物煮好,茶客就會即刻拎埋點心卡出來排隊拎返幾碟先!行得慢的你就要等下輪啦!入面有幾款茶樓點心出面其他酒樓已經搵唔到了,價錢抵又夠大份,真係吃到好飽!是日菜單📝📌 蟹籽蒸燒賣📌 魚肚燒賣📌 炸香芋酥📌 鳳爪排骨飯📌 焗酥皮叉燒餐包📌 西米焗布甸 🌟📌 香煎鯪魚餅茗茶HK$7/位(是日結賬: HK$188)特別推介:西米焗布甸❗️- 內有少量蓮蓉,夠甜又特別,出面好少會搵到來吃!😋 一定要試下!
星期日-家庭日

📌 焗酥皮叉燒餐包
📌 西米焗布甸 🌟
📌 香煎鯪魚餅

茗茶HK$7/位
(是日結賬: HK$188)

特別推介:西米焗布甸❗️
魚肚燒賣
蟹籽蒸燒賣
2019-03-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 焗西米布甸
2019-03-10 2891 浏览
星期六, 約同事去懷舊茶樓飲茶, li間喺深水埗嘅茶樓位於一幢住宅大廈嘅入口, 有點心車周圍行, 入到去好似返返80年代咁, 點心大件夾抵食. 我地食左蝦餃, 燒賣, 牛肉球, 鳳爪, 牛肉腸, 排骨, 糯米雞, 雞扎..... >銀芽肉絲炒麵麵炒得夠乾身, 肉絲切得勁大條, 韭菜同芽菜食落好嫩, 最緊要係大大碟足料.>三寶大包飲咁多次茶都未見過咁大個包, 個size仲大過一個點心蒸籠, 唔會出現喺點心車要同伙記落單, 包入面勁多餡, 主要係雞肉斬件, 所以食起上黎係有骨的, 因為搣開share(都唔expect人一啖咬落去吧😅), 所以明顯見到要lur骨架!而包身蒸得非常鬆軟呢.

2019-03-09