2025-05-18
上陽樓取名自皇帝御膳房 以提供酒店級的精緻菜式及服務為目標。菜式亦由曾於酒店任職的大廚煮理。裝潢擁有藝術感的中式皇室設計,奢華高雅致。其中以清明上河圖作創作概念描繪大圍文犏的「大圍之柱」好特別!所以今晚搵左爸爸媽媽一齊試下呢間粵菜!🔖鮑汁干燒伊麵188超香濃惹味嘅伊麵,麵質頗為彈牙,唔會煮得太腍或太乾身,而且醬汁味道鮮甜濃郁,伊麵索晒汁後,更加美味。簡單嘅伊燒但味道好好🔖啫啫唐生菜煲148非常吸引嘅生菜煲,燒得熱辣辣即上,非常正。而且醬汁非常香濃,而且落有唔少蝦米,鮮味十足。生菜又非常爽口,食個菜都寧舍享受🔖荷香雲耳蒸雞220健康又美味嘅蒸雞,非滑嫩滑又清香,而且因為有雞、紅棗、雲耳等材料,令到蒸完嘅雞汁十分香甜,極之鮮甜惹味。而且份量亦多,送飯可以話係一流🔖桃膠燉燕窩168超正甜品,冇得輸。桃膠同燕窩份量好多,一整盅甜品嘅外圍全部都係桃膠,中間就放咗燕窩,以紅棗糖水為底。非常滋潤養顏,食完之後氣色真係紅潤咗,絕對係女士恩物🔖陳皮紅豆沙38好味嘅紅豆沙,陳皮味足,而且起沙,紅豆亦煮得腍而微爛,講落簡單但工夫十足,味道亦好我認為除咗上面啲菜品 仲有好多精緻菜式都值得試下 下次仲想嚟 而且
🔖鮑汁干燒伊麵188
🔖啫啫唐生菜煲148
🔖荷香雲耳蒸雞220
🔖桃膠燉燕窩168
🔖陳皮紅豆沙38
我認為除咗上面啲菜品 仲有好多精緻菜式都值得試下 下次仲想嚟 而且餐廳提供不少大圓枱坐得好舒服