2025-05-23 62 浏览
上陽樓❣️ 大圍圍方3樓329號舖上陽樓的名字源自皇帝的御膳房,餐廳的裝潢華麗而氣派💫,充滿濃厚的中國古風特色。環境典雅舒適,不論是圓桌還是卡位,都讓人感到愜意。相比一般酒樓,這裡更顯高級,員工的態度也十分友善。🥢涼拌象拔蚌🐚配萵筍這道菜不辣🌶️,椒麻味濃郁卻不搶走象拔蚌的鮮味。質地柔軟,與爽脆的椒絲萵筍形成鮮明對比。這個頭盤非常惹味,藤椒的香氣撲鼻而來,萵筍吸收了藤椒汁的精華,象拔蚌彈牙又新鮮,令人回味無窮。🥢金蒜🧄銀絲蒸聖子皇🦪聖子的口感彈牙,粉絲吸收了海鮮的精華,搭配金蒜更添風味,實在讓人意猶未盡。接下來的「金銀蒜蒸蟶子皇」,蟶子的肉質鮮甜,蒜香四溢,簡單卻讓人欲罷不能。🥢鮮露荀🌱木耳淮山鮮露筍木耳淮山口感清脆,鮮香四溢,搭配淮山的脆嫩,讓人一口接一口,令人回味無窮!🥭楊枝甘露這道甜品融合了芒果、柚子和淡奶,香甜清新。口感滑溜,冰涼爽口,芒果和柚子的酸甜滋味令人開胃😋。🍮杞子桂花糕桂花香氣撲鼻,晶瑩剔透,清甜爽口,甜而不膩!#大圍必食 #圍方 #大圍食好西 #上陽樓 #香港中菜 #香港小菜 #小菜館 #滑雞 #性價比高 #沙田好去處 #大圍好去處 #香港美食地圖 #大圍探店 #相機食
上陽樓
❣️ 大圍圍方3樓329號舖

🥢涼拌象拔蚌🐚配萵筍

🥢金蒜🧄銀絲蒸聖子皇🦪

🥢鮮露荀🌱木耳淮山

🥭楊枝甘露

🍮杞子桂花糕
桂花香氣撲鼻,晶瑩剔透,清甜爽口,甜而不膩!

#大圍必食 #圍方 #大圍食好西 #上陽樓 #香港中菜 #香港小菜 #小菜館 #滑雞 #性價比高 #沙田好去處 #大圍好去處 #香港美食地圖 #大圍探店 #相機食先

2025-05-20
2025-04-14 167 浏览
今日係圍方食晚飯,揀咗呢間上陽樓試吓。環境裝修都唔錯,幾好坐。叫咗幾個小菜梅菜扣肉煲、南乳粗齋煲、香茅醬炒牛肉。梅菜扣肉煲堪稱「家常宴客雙絕」。它既有宴席菜的隆重感,也深植於尋常人家的爐台煙火。呢度嘅梅菜扣肉做得非常正宗,經過「扣」的工藝令肉經蒸燉後倒扣定型,油脂與醬汁層層滲透,梅菜的鹹甜與五花肉的豐足在高溫中交融,最終凝成一盅「肥而不膩、瘦而不柴」的極致口感。當筷子戳破酥皮,琥珀色的油脂緩緩滲入米飯時,方懂得何為「至味在人間」。南乳粗齋煲呢道家常菜,它以「粗」為名,卻以「精」為魂。粗選食材的樸實與南乳醬香的深邃,碰撞出獨特的味覺哲學。,大白菜、腐竹、冬菇等尋常食材,經南乳醬汁的點化,竟能昇華為一鍋鹹鮮交融的豐盛滋味。除咗腐竹之外仲加入甜竹,它是沉澱在鑊底的豆漿製的腐竹,因為集合了黃豆的糖分而特別深色、味道相對較甜。再加上紅棗,令成個煲有鹹有甜,味道特別複雜。香茅醬野菌炒牛肉,呢道新派菜將香茅的辛烈、野菌的山野幽香,牛肉的脂香則如絲綢般裹住在味蕾。將本身小炒嘅鑊氣油膩感,帶嚟一點清新。

叫咗幾個小菜梅菜扣肉煲、南乳粗齋煲、香茅醬炒牛肉。

2025-03-20 1342 浏览
想不到圍方開了一間那麼美的中菜,非常適合和家人一起食的,環境非常舒服。店員服務很好,會一直幫忙加茶,而且很盡責把碗碟收拾。今天晚上點了一個二人晚餐$688,菜的份量非常足夠二人食用:涼拌椒香鮑魚 🌶️Chilled Abalone, Spicy Sauce 這個頭盤非常惹味,藤椒味不會太搶但非常香,有萵筍把藤椒汁吸滿滿,鮑魚非常有咬口而且很新鮮。野生冷菌燉花雞湯 🍲 🍄‍🟫 🐓 Mushroom Chicken Soup雞湯用料非常豐富,雞湯精華不膩,原汁原味,而冷菌很新鮮而且營養多。豉汁蒸爽鱔 Steamed Eel, Preserved Bean Paste一上菜已經聞到香香的豉汁味道,爽鱔肉質鮮甜很爽脆,另外豉汁調得剛剛好,一定要配白飯啊!魚湯鮮竹菜苗浸魚腐 🥬Poached Fish Dumpling, Bean Curd Sheet ,Fish Broth所有菜及魚腐全部都能夠在魚湯吸收,魚湯做得很鮮味,魚湯是這個菜的精華,另外魚腐一吃就已經爆汁了。脆皮妙齡乳鴿🦆Roasted Crispy Baby Pigeon即點即炸,外皮炸至金黄色,吃起來是皮酥肉嫩,不會吃到油油的口感。

店員服務很好,會一直幫忙加茶,而且很盡責把碗碟收拾。

涼拌椒香鮑魚 🌶️
Chilled Abalone, Spicy Sauce

野生冷菌燉花雞湯 🍲 🍄‍🟫 🐓
Mushroom Chicken Soup

豉汁蒸爽鱔

魚湯鮮竹菜苗浸魚腐 🥬

脆皮妙齡乳鴿🦆
Roasted Crispy Baby Pigeon

金稻銀苗(白飯🍚)
甜甜蜜蜜 (紅豆沙🫘Sweet Red Bean Soup)

最後上了紅豆沙作結尾,剛剛好,非常滿足的結尾。

• 涼拌椒香鮑魚
今次我出去同屋企人食飯,同佢地食,最好就梗係中菜啦,始終老一輩都鐘意食呢類野食,我地就去左大圍既圍方入面食,呢個商場好新,呢間餐廳都一樣好新又靚😁餐廳坐位環境好舒服,比起一般酒樓更高級,員工態度都好友善,我帶埋BB去,都有問我地要唔要BB櫈,又同我地講邊個位係風口,等我地安頓好BB唔好吹親,好抵讚👍🏻2人套餐(原價$888)優惠價($638)我地3個人食,但見到呢個2人餐勁豐富,我地先叫左個2人餐再另外叫碟菜就fit曬😛涼拌海蜇前菜可以揀皮蛋或者海蜇,我地揀左海蜇,佢比較大條,幾爽又彈牙😉花旗參燉竹絲雞湯呢個餐有個燉湯飲,夠足料同入味🫕豉汁蒸爽鱔魚可以揀斑頭腩煲或者蒸鱔,我地揀左蒸鱔,d鱔大大件好肥美,個豉汁又夠入味🐟芋頭油鴨臘味煲呢個煲真係出色,佢個汁係d溶左既芋頭汁,當然唔少得就係芋頭件,煲得夠淋,臘味放入去又唔會太膩,份量又多,用黎撈飯勁好食😍脆皮妙齡乳鴿乳鴿名乎其實,夠脆皮,而且肉質好嫩😋魚湯鮮腐竹菜苗浸魚腐($158)我地另外再叫左碟菜,菜苗可以自己揀菜,我地揀左白菜仔,d菜幾新鮮,腐竹同魚腐吸曬個湯,好正🥬芝麻卷芝麻卷係餐包埋既甜品,芝麻味香濃,味道唔會太甜,唔錯☺️紅豆沙甜

2人套餐(原價$888)優惠價($638)

涼拌海蜇

花旗參燉竹絲雞湯
呢個餐有個燉湯飲,夠足料同入味🫕

豉汁蒸爽鱔

芋頭油鴨臘味煲

脆皮妙齡乳鴿
乳鴿名乎其實,夠脆皮,而且肉質好嫩😋

魚湯鮮腐竹菜苗浸魚腐($158)

芝麻卷
芝麻卷係餐包埋既甜品,芝麻味香濃,味道唔會太甜,唔錯☺️

紅豆沙
甜品除左送芝麻卷,仲有紅豆沙,質素比一般酒樓送既好😙

呢個2人餐我覺得3個人食都夠,除左湯同飯唔夠分之外,食物質素都好好,而且坐得舒服,我屋企人都食得好滿意👏🏻
2024-12-09
4天前 0 浏览
上星期同朋友去左大圍圍坊一間中菜館食晚飯🤪餐廳都幾高級😅2個人叫左3碟餸🥸都夠食😝枝竹斑腩煲一打開蓋就聞到香噴噴味道🤣枝竹韌性十足,口感獨特,略帶嚼勁😛魚鮮嫩滑口😂薑蔥粉絲蝦球煲蝦球外層鮮嫩🤩咬下去好彈牙😜粉絲吸收了湯汁,變得滑順,加入薑蔥調味增添了整體的層次感😝上陽樓炒飯同楊州炒飯好相似😛炒得好有鑊氣😊好有咸香嘅口感😅另外仲叫咗一壺菊花茶😂好有甘甜味道🤩清香怡人😝餐廳環境好高質😊好有中國風特色😬裝修好有華麗氣派😜

枝竹斑腩煲

薑蔥粉絲蝦球煲

同楊州炒飯好相似😛炒得好有鑊氣😊好有咸香嘅口感😅

另外仲叫咗一壺菊花茶😂好有甘甜味道🤩清香怡人😝

餐廳環境好高質😊好有中國風特色😬裝修好有華麗氣派😜
2025-05-13
  • 薑蔥粉絲蝦球煲
4天前 0 浏览
今日去大圍飲茶,下午茶點心有75折。 我們點左荷葉飯香氣四溢,米飯吸收荷葉的清香,口感柔軟,搭配豐富餡料好好味。沙律脆皮奶外脆內滑,奶香濃郁,沙律的清新口感不太甜很可口。彩虹蝦餃色彩繽紛,蝦仁鮮嫩,薄皮饀多,口感彈牙。蟹籽燒賣蟹籽鮮香,肉質爽口鮮美,十分美味。紅菜頭野菌餃色澤誘人,餃皮薄滑,內餡鮮香,野菌的味道與紅菜頭的甜味很夾。欖仁馬拉糕鬆軟綿密,欖仁的香脆增添層次感,甜而不膩很美味。紫米脆網蝦腸外層脆口,內餡鮮嫩,紫米的香氣獨特,配爽口蝦仁,口感豐富。蜜汁叉燒腸粉腸粉滑嫩,蜜汁甜香,叉燒鮮美,口感層次分明。蜆介鯪魚球鮮美的蜆介,炸脆米粉包住彈牙的鯪魚肉,口感獨特,滋味鮮香。^
今日去大圍飲茶,下午茶點心有75折。
我們點左
荷葉飯

沙律脆皮奶
外脆內滑,奶香濃郁,沙律的清新口感不太甜很可口。

彩虹蝦餃
色彩繽紛,蝦仁鮮嫩,薄皮饀多,口感彈牙。

蟹籽燒賣
蟹籽鮮香,肉質爽口鮮美,十分美味。

紅菜頭野菌餃

欖仁馬拉糕
鬆軟綿密,欖仁的香脆增添層次感,甜而不膩很美味。

紫米脆網蝦腸
外層脆口,內餡鮮嫩,紫米的香氣獨特,配爽口蝦仁,口感豐富。

蜜汁叉燒腸粉
腸粉滑嫩,蜜汁甜香,叉燒鮮美,口感層次分明。

蜆介鯪魚球

2025-05-26 0 浏览
🐟 蜜脆銀雪魚($188)銀雪魚外面包左一層薄薄嘅炸漿,炸得金黃香脆,內裏嘅魚肉油脂多,肥美嫩滑,配上酸酸甜甜嘅蜜汁就更惹味開胃,連唔太鍾意食魚嘅朋友都讚不絕口🥢 腿茸香煎琵琶豆腐($158)琵琶豆腐半煎炸到金黃色,外脆內軟嫩,仲食到好香鯪魚肉嘅鮮味,加上爽脆嫩綠嘅菜心同少許蠔油芡汁,送飯一流🍚 上陽樓炒飯($188)炒飯係即叫即炒,上枱嘅時候仲係熱辣辣冒煙,鑊氣十足香氣四溢;飯粒粒分明之餘沾住蛋,炒得乾爽唔油膩,有爽口嘅蝦仁、叉燒粒,瑤柱,蔥,好足料🥮 杞子桂花糕($48)杞子桂花糕清香而且甜度適中,入面仲有滿滿嘅杞子同桂花碎,而且魚膠粉份量啱啱好,糕身好似啫喱咁柔軟有彈性,好容易夾起🫖 茶位($20)👑 餐廳裝潢主要用左高雅嘅中式皇室設計,客人可以系舒適氛圍下享用精緻菜式之餘亦有空間可以同朋友邊食邊傾下偈
🐟 蜜脆銀雪魚($188)

🥢 腿茸香煎琵琶豆腐($158)

🍚 上陽樓炒飯($188)

🥮 杞子桂花糕($48)

🫖 茶位($20)

蜜脆銀雪魚
腿茸香煎琵琶豆腐
杞子桂花糕
2025-05-22
蜜脆銀雪魚
腿茸香煎琵琶豆腐
杞子桂花糕
2025-05-25 0 浏览
訂了6:30晚飯,到了餐廳就被相中的知客安排到裹面大廳的5位枱,當時餐廳人客不多。開始上菜後,裹面大廳客人坐滿,由於大廳的裝修不當,噪音達到82分貝,令我們全家都頭痛。旁邊另一桌遲來的客人也因為噪音要求知客換到外面大廳多位置。我們向知客投訴為什麼安排早輪到的客人在噪音這麼大的位置,她並沒有合理解釋,投訴了半小時才有陳姓經理到來給予一些如餐廳忙,噪音大的解釋!其中一位經理還說其他客人沒投訴。其實適當的餐廳設計不可能會因為坐滿客人就有80分貝的噪音,作為客人,花上人均消費HK$200-400來這樣環境和服務的餐廳,簡直是受騙!我們會向消費會投訴這間餐廳,希望不會有更多客人受騙!
2025-05-25
雖然價錢係畀出面一般中餐貴少少但係值得嘅,我叫嘅菜式普普通通,但冇諗過味道真係咁好,怪唔知得叫做皇帝嘅廚房啦,真係好有驚喜,下次會再嚟。✅ 紅燒乳鴿:皮脆到「咔嚓」聲!肉汁多到滴落枱,醃得入味過癮~(我食完想encore多隻!)✅ 七味脆豆腐:外皮脆過薯片,裡面滑過BB肌!七味粉微微辣好鬼醒胃~✅ 中式牛柳:嫩到唔使咬!汁香到想撈埋三碗白飯🍚✅ 魚香茄子煲:熱辣辣上枱「滋滋聲」,茄子吸晒啲鹹香魚露,送酒一流!
✅ 中式牛柳:嫩到唔使咬!汁香到想撈埋三碗白飯🍚
2025-05-21 0 浏览
這一間每次經過都人少,不敢入。如是者一年過去,昨天約朋友吃飯,大家都未試過,膽粗粗訂2位。 7點入座,人不多。 入面近大檯的普通話太嘈,選擇坐門口。 朋友都是懶人, 二選一, 688或988的2人餐,肚餓什麽都好吃。 但份量太精緻了,一d 都唔飽。 食物不過不失,但這樣的質素,外面的500元左右已比他好,份量也會正常點。 還有一個奇怪事,8點多,我們吃完,未埋單,那男的竟然收了我們的茶,如是者半小時,我們冇野飲。 食1200元的兩人餐,我們兩個回家都應該要吃宵夜。 我朋友說沒有下一次。 這間還是他選的好在。
7點入座,人不多。 入面近大檯的普通話太嘈,選擇坐門口。
我朋友說沒有下一次。 這間還是他選的好在。
二人晚餐
2025-05-20
2025-05-20 0 浏览
彩虹蝦餃色彩絢麗奪目,咬開薄皮,鮮嫩彈牙的蝦肉瞬間在口中迸發鮮甜,搭配豐富的蔬菜,口感層次豐富。鮑魚竹笙灌湯餃更是一絕,湯汁濃郁醇厚,竹笙吸飽鮮味,鮑魚肉緊實彈牙,每一口都是滿足。焗雪山叉燒餐包外皮酥脆,內餡叉燒肥瘦適中,鹹甜交織,香氣四溢。啤梨鹹水角造型可愛,外皮酥脆,內餡鹹香,啤梨的清甜巧妙平衡了油膩感。紫米脆網蝦腸外糯裡脆,蝦肉飽滿,搭配特製醬汁,滋味十足。鎮江水晶肉晶瑩剔透,肉質軟糯,帶着鎮江醋獨特的酸甜味,清爽解膩。

紫米脆網蝦腸外糯裡脆,蝦肉飽滿,搭配特製醬汁,滋味十足。

2025-05-18 0 浏览
上陽樓取名自皇帝御膳房 以提供酒店級的精緻菜式及服務為目標。菜式亦由曾於酒店任職的大廚煮理。裝潢擁有藝術感的中式皇室設計,奢華高雅致。其中以清明上河圖作創作概念描繪大圍文犏的「大圍之柱」好特別!所以今晚搵左爸爸媽媽一齊試下呢間粵菜!🔖鮑汁干燒伊麵188超香濃惹味嘅伊麵,麵質頗為彈牙,唔會煮得太腍或太乾身,而且醬汁味道鮮甜濃郁,伊麵索晒汁後,更加美味。簡單嘅伊燒但味道好好🔖啫啫唐生菜煲148非常吸引嘅生菜煲,燒得熱辣辣即上,非常正。而且醬汁非常香濃,而且落有唔少蝦米,鮮味十足。生菜又非常爽口,食個菜都寧舍享受🔖荷香雲耳蒸雞220健康又美味嘅蒸雞,非滑嫩滑又清香,而且因為有雞、紅棗、雲耳等材料,令到蒸完嘅雞汁十分香甜,極之鮮甜惹味。而且份量亦多,送飯可以話係一流🔖桃膠燉燕窩168超正甜品,冇得輸。桃膠同燕窩份量好多,一整盅甜品嘅外圍全部都係桃膠,中間就放咗燕窩,以紅棗糖水為底。非常滋潤養顏,食完之後氣色真係紅潤咗,絕對係女士恩物🔖陳皮紅豆沙38好味嘅紅豆沙,陳皮味足,而且起沙,紅豆亦煮得腍而微爛,講落簡單但工夫十足,味道亦好我認為除咗上面啲菜品 仲有好多精緻菜式都值得試下 下次仲想嚟 而且

🔖鮑汁干燒伊麵188

🔖啫啫唐生菜煲148

🔖荷香雲耳蒸雞220

🔖桃膠燉燕窩168

🔖陳皮紅豆沙38

我認為除咗上面啲菜品 仲有好多精緻菜式都值得試下 下次仲想嚟 而且餐廳提供不少大圓枱坐得好舒服
2025-05-08 0 浏览
下午在圍方望著園景嘆一盅兩件是否好寫意呢~放假在上陽樓飲茶,想要靚景最好訂檯,樓底夠高,落地玻璃,陽光照入來好寫意。彩虹鮮蝦餃色彩的蝦餃皮另有金箔點綴很精緻名貴。蝦餃大大粒飽滿,皮薄餡靚,塞滿彈牙爽口蝦肉。鮑汁炆雞腳鮑汁好黏口,雞腳炆得相當入味,入口軟腍,簡直齒頰留香。山竹牛肉球嫩滑牛肉配芫茜、爽口馬蹄粒,口感豐富。雪山叉燒餐包外皮香脆帶甜,配叉燒餡幾香口。金蒜銀絲蒸聖子皇聖子彈牙可口,粉絲吸收海鮮的精華再配金蒜更為惹味。
下午在圍方望著園景嘆一盅兩件是否好寫意呢~

彩虹鮮蝦餃
色彩的蝦餃皮另有金箔點綴很精緻名貴。
蝦餃大大粒飽滿,皮薄餡靚,塞滿彈牙爽口蝦肉。

鮑汁炆雞腳
鮑汁好黏口,雞腳炆得相當入味,入口軟腍,簡直齒頰留香。

山竹牛肉球
嫩滑牛肉配芫茜、爽口馬蹄粒,口感豐富。

雪山叉燒餐包
外皮香脆帶甜,配叉燒餡幾香口。

金蒜銀絲蒸聖子皇
聖子彈牙可口,粉絲吸收海鮮的精華再配金蒜更為惹味。

2025-05-05 0 浏览
見到OpenRice啲食評好多笑哈哈,唔係好多喊。同埋佢價錢知道本身唔平,都有啲期望,係一啲有質素嘅中菜。諗住會幾好食!點咗兩次單,兩次都落錯。不停落少咗。咁啱又好鬼餓。嗌咗八樣嘢,出菜又慢。咁唔緊要,可能啲菜品好精緻,可以等吓。叫左腸粉、流沙包、棉花雞、菠菜餃、凰爪、燒賣、陽尖椒。。OK啲嘢嚟咗之後,其實好普通酒樓啲點心。冇咩好特別好好食,仲要咁嘅價錢,所以我覺得係佢食個裝修囉。😌原本仲想叫甜品。不了
見到OpenRice啲食評好多笑哈哈,
唔係好多喊。

咁唔緊要,可能啲菜品好精緻,可以等吓。
叫左腸粉、流沙包、棉花雞、菠菜餃、凰爪、燒賣、陽尖椒。。
OK啲嘢嚟咗之後,其實好普通酒樓啲點心。
冇咩好特別好好食,仲要咁嘅價錢,
所以我覺得係佢食個裝修囉。😌原本仲想叫甜品。不了
2025-05-05
2025-05-03 0 浏览
今日過嚟大圍圍方商場行吓,順便飲埋下午茶,見有間上陽樓,環境闊落開揚,很有空間感,燈光十足,坐得舒適,便進入開餐囉。彩虹蝦餃,個賣相好吸引,蝦餃皮皮薄,入口煙靭Q彈,餡料飽滿新鮮,美味😋。蟹籽燒賣,蟹籽卜卜脆,內有蝦、豬肉同菇,爽口彈牙!紅菜頭野菌餃,有營菜式,菇菌餡料充足飽滿,好捧!帶子腸,帶子爽彈,腸粉皮好滑口☺️。龍蝦伊麵,龍蝦🦞烹調得熟度剛好,肉厚新鮮,鮮甜彈牙,配搭上湯伊麵,伊麵份量剛好☺️。
闊落開揚,很有空間感,燈光十足,坐得舒適,便進入開餐囉。

蟹籽燒賣,蟹籽卜卜脆,內有蝦、豬肉同菇,爽口彈牙!

紅菜頭野菌餃,有營菜式,菇菌餡料充足飽滿,好捧!

帶子腸,帶子爽彈,腸粉皮好滑口☺️。

2025-05-02
下午茶