2022-10-16 455 浏览
九龍城條大閘蟹街真係花多眼亂以前買開肥XX 今次試新嘢本身標價$68/隻每隻4.2-4.6両公乸同價靚姐話每隻減10蚊最後買左2公2乸Total $232送蟹醋,紫蘇葉,黑糖一包,薑茶3包
九龍城條大閘蟹街真係花多眼亂
Total $232
送蟹醋,紫蘇葉,黑糖一包,薑茶3包
2022-10-16
2021-11-08 420 浏览
九龍城老字號,朋友推介,同一條街,好多間大閘蟹,聽講呢間算叫老字號,入到去招呼唔錯,職員仲有介紹大閘蟹,最後點了中價大閘蟹,薑,紫蘇葉,糖,醋,都跟晒比你, 唔需要另外再加錢買, 店員細心介紹蟹要蒸幾耐, 因為唔同size蒸嘅時間都唔一樣! 結果蒸出嚟爆多膏,正正正,要encore

結果蒸出嚟爆多膏,正正正
,要encore

2021-10-21
用餐时段
2018-12-05 1320 浏览
#小秘書 每年都會為屋企人準備一餐 #大閘蟹 宴。不過撞到今年啲蟹唔生性,遲遲都攞唔「Visa」嚟香港🥴所以喺水尾前,點都要做啲嘢... 今日收咗工,#小秘書 特登落九龍城「鴻福號」買 #蟹 返屋企同爸爸媽媽分享❤️ 大家見到我 #雞手鴨腳 咁,都知我唔識揀🦀 好彩老闆無承機搵我笨,知我買嚟比屋企人食,出手幫我揀咗幾隻靚蟹之餘,仲主動收我平啲... nice!至於蒸蟹呢個任務,梗係由爸爸嚟主理啦,幫啲🦀洗完白白、加埋啲紫蘇葉,隔水蒸十分鐘就食得喇🤤 蟹公啲羔又粘口又重味,食得大家都好滋味!有時... 幸福就係咁簡單!!🤩🤩🤩

2018-12-05
2013-11-17 3138 浏览
陽清湖大閘蟹(公) 團購價$59大約五兩半(好食指數:8/10)終於食到大閘蟹啦,今次係預先係團購買左,跟住係九龍城鴻福號取貨。五兩半其實一啲都唔大隻。買個時佢話大約,不過取貨啲蟹應該不足兩。用紫蘇葉大火隔水蒸15分鐘,然後食得啦。雖然細細隻,不過一揭個蟹蓋個時都幾多膏,仲有啲半透明既蟹膏張住個咀,無得輸。唔係每一隻都好多膏,肉質頗散,無普通肉蟹咁實,不過食大閘蟹梗係食膏多。食肉既時候沾上淅江黑醋(可加入白糖中和酸味)就更加啱中意呷醋既我地食完記住飲返才杯薑茶清熱氣今日去取貨既時候亦都有好多客人walkin揀,相信都係信譽唔錯
陽清湖大閘蟹(公) 團購價$59
大約五兩半
(好食指數:8/10)
食完記住飲返才杯薑茶清熱氣
2013-10-23 2189 浏览
又到大閘蟹季節.眼見不同團購網都有好多大閘蟹團購.終於決定訂幾隻同朋友一齊試吓.今次一共訂左4隻, 每隻$56 (4兩至4兩半)去拎蟹既時候,隻隻都眼仔碌碌.隨蟹附送蟹醋一枝, 仲有紫蘇葉同薑茶~拎住D蟹, 行左2,3個鐘先番屋企.再望望, 依然眼仔碌碌.再睇番說明, 原來蒸大閘蟹真係好簡單~ 講番隻蟹, 隻隻都有膏~ 雖然唔叫好多, 但都算OK了. 畢竟年紀唔小, 不能承受太多膽固醇食完已經心郁郁想再訂~
又到大閘蟹季節.
眼見不同團購網都有好多大閘蟹團購.
終於決定訂幾隻同朋友一齊試吓.

今次一共訂左4隻, 每隻$56 (4兩至4兩半)
去拎蟹既時候,隻隻都眼仔碌碌.

隨蟹附送蟹醋一枝, 仲有紫蘇葉同薑茶~

拎住D蟹, 行左2,3個鐘先番屋企.
再望望, 依然眼仔碌碌.

再睇番說明, 原來蒸大閘蟹真係好簡單~

講番隻蟹, 隻隻都有膏~ 雖然唔叫好多, 但都算OK了.

畢竟年紀唔小, 不能承受太多膽固醇

食完已經心郁郁想再訂~
2013-10-12
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
團購
2013-10-07 1788 浏览
眾所周知吃大閘蟹的最佳季節是在農曆九月至十月,中秋過後,「九月圓臍十月尖」這句話又再湧於耳際,由於一家也是大閘蟹痴,早在年頭等待至今,朝思暮盼為著就是牠的鮮味,好艱難才等到吃蟹時間,一於再訪九龍城「上海鴻福號」解解蟹癮!有了往年對蟹質素留下好印象,今年不加考慮便在這裡買下15隻大閘蟹,饕客們應都知道農曆十月才是吃雄蟹的好時段,但基於無論是雄或雌蟹在這個月份也不當造,索性全數選擇我們或大部份人們喜歡的雄蟹好了。當初有想過購買一整籮份量,一來較便宜,二來可吃過痛快,但最終擔心品質而擱置念頭。今天舖內人客不多,在上文提及前因,這情景亦屬正常,老板吩咐新手店員千萬不要揀死蟹或不新鮮的給顧客,也提提我們在大約兩星期後的雄蟹品質才是最好,輾轉下最後由他親自挑選。每隻大閘蟹介乎4至5両重,集齊生猛、重身、體壯、殼硬、肚厚及金爪等上品條件,加上蟹眼在精伶閃動、咀噴泡沫發出淅瀝聲音,足見蟹 的新鮮生猛程度! 心中不禁在讚賞這家老店夠殷實,不愧為經營四十多年的大閘蟹專門店。家人一如以往喜用傳統清蒸方法去突出其原汁原味,在蟹面舖上紫蘇葉隔水蒸二十分鐘,當蟹身由墨綠換成鮮橙色、酿造食醋伴入生薑絲和黃糖後,亦代

有了往年對蟹質素留下好印象,今年不加考慮便在這裡買下15隻大閘蟹,饕客們應都知道農曆十月才是吃雄蟹的好時段,但基於無論是雄或雌蟹在這個月份也不當造索性全數選擇我們或大部份人們喜歡的雄蟹好了

每年一度的大閘蟹宴,兩大碟滿滿的已成指定動作
每隻大約有4-5両重的生猛大閘蟹
由墨綠色轉成鮮橙色的大閘蟹
家人一如以往喜用傳統清蒸方法去突出其原汁原味,在蟹面舖上紫蘇葉隔水蒸二十分鐘,當蟹身由墨綠換成鮮橙色、酿造食醋伴入生薑絲和黃糖後,亦代表掃蟹行動整裝待發! 蒸熟後的蟹鮮混合紫蘇香氣是觸發食慾的誘因,此時大家各有各忙,先吃什麼部位不再講究,就自由發揮吧!
蟹蓋內藏甘香蟹黃
先乾脆地掏手揭開蟹蓋,眼球反映是滿滿軟滑蟹黃,雖不及當造時豐盛,仍教人忍不住用小匙全撥進咀裡,那份厚厚甘香由舌頭滑進喉嚨,那份回甘令味覺先得到大滿足。
豐腴香滑的蟹膏和白油真叫人興奮!
蟹身一分為二,為吃的先不是蟹肉,而是以"爆膏"形容的蟹黃啊! 那種將快要滿瀉的狀態真叫人興奮,在家人面前懶理儀態,放進口中一啜,鮮香甘味比蟹蓋部份來得震撼。
大閘蟹
先是咀唇感受到蟹黃的綿滑,繼而就是一份豐腴鮮香充斥口腔內,加上白油 (雄蟹呈白色半透明狀的蟹膏)的黏黏質感,金黃蟹膏與如白玉般的白油組合,充份演繹出齒頰留香的精粹,那吃得滿手黃油的滋味是難以形容。
這裡是一隻蟹拆肉後的份量, 啖啖滋味過癮
平心而論,不時不食是永恒定律,蟹肉比蟹黃為多,而蟹黃鮮味未算最濃郁、顏色亦較淡,可幸肉質鮮甜嫩滑,花些心思和耐性將原隻螃蟹拆肉取膏做成一碗"蟹飯",加入適量香醋提鮮,小羮小羮地品嚐,極致享受。

到分拆蟹腳、蟹鉗這一環,對缺乏耐性的筆者絕對是極級挑戰,但當看到原條蟹腳肉的成果又相當滿足,多辛苦也值得啊!
吃過自家煮的驅寒湯丸才算完美蟹宴
每人三隻份量基本上在一晚內難以完成,不嫌太多,只是太花時間,哈哈。

雖然這批成品未算最肥美,對小試牛刀的我們已感到十分滿足,吃大閘蟹的確是門藝術,享受慢吃下與家人朋友相聚的歡樂時光,柴娃娃扮食家地談談蟹經,也吃著其他菜餚,飽到不行還要吃驅寒薑茶湯丸,人生就是如斯簡單快樂嘛! 離不開的話題當然包括下次吃蟹的日期吧。

2013-10-01
2013-04-17 1255 浏览
感謝食家Kan Lee的食評介紹, 極愛上海小吃的我這天也刻意路過買了些來試試桂花豆沙粽 $22 (7/10)煮法:放冰箱的話隔水蒸20分鐘。其實個人比較喜歡鹹粽, 但當日又只剩下金華火腿的鹹粽, 看到這個桂花豆沙心想不妨嚐嚐甜粽。$22一隻size絕不欺場, 豆沙料近乎貫穿兩邊。包的手法明顯純熟, 很久没看過這麼薄一層的糯米。飯粒粘性强吃下去又不失水潤感。只是吃慣鹹粽的我稍嫌豆沙太甜, 而且即使吃到的桂花糕, 亦欠桂花香, 有點可惜。烤麩 $30 (8/10)已經是熟的, 所以只需把它弄熱就好。$30一盒其實不多, 大概兩人小吃的分量吧。食友説是手撕的, 老實説在這一點上並不會太着緊, 但它的確美味。不會過於油膩或者過鹹, 花椒的運用亦能增加香味, 整體算是滿意的。百頁包 $40 (9/10)本身就是衝着百頁包而來, 果然没有讓我失望。已經包好的百頁包像春卷, 10個一捆。吃法店家已把其中四個方法貼在當眼位置供参考, 不外乎都是煮成湯或者火鍋。當天回家不餓, 只是簡單蒸了兩件當作試菜, 但味道出奇的好。没有調味, 讓黄豆皮, 猪肉和蝦米混合起來的味道更清新, "less is mor

桂花豆沙粽 $22 (7/10)

烤麩 $30 (8/10)

百頁包 $40 (9/10)
本身就是衝着百頁包而來, 果然没有讓我失望。已經包好的百頁包像春卷, 10個一捆。吃法店家已把其中四個方法貼在當眼位置供参考, 不外乎都是煮成湯或者火鍋。當天回家不餓, 只是簡單蒸了兩件當作試菜, 但味道出奇的好。没有調味, 讓黄豆皮, 猪肉和蝦米混合起來的味道更清新, "less is more"用在這道百頁包上非常適合。第二天用來燙麵也是不錯的選擇, 既簡單又健康
下次有機會會買鹹粽看看。
  • 百頁包
  • 烤麩
2013-04-10 1252 浏览
從前提到九龍城,腦海中便會浮現一隻 "鐵麻鷹" 張開翅膀,在 4、5層高的唐樓上空飛翔,唐樓的窗戶前站著一個小孩,兩手掩著雙耳。我也許被電影或電視中那個經典的畫面耳濡目染了,不過時有聽聞,有人認為九龍城食肆之興旺,全賴啟德機場帶來的滔滔不絕的人流!不過赤鱲角新機場於1997年落成,九龍城的機場舊址人去樓空, "鐵麻鷹" 的隆隆巨響也隨之而消失。那九龍城的食肆又如何發展?久久才到九龍城一次,每次均如獲至寶似的,有時會想將家搬到九龍城去,不是更直截了當!當天就在九龍城嚐到一碗味道非常正宗的泰式湯粉,之後又在街上遇到了上海鴻福號。上海鴻福就如老三陽、新三陽一樣,都是上海的南貨店。端午節快到,少不了應市的上海糉子,有金華火腿、鹹肉及豆沙的餡料。首次看到的有百葉包,麵筋塞肉,兩款都是自家製的手工貨。上海人稱腐皮為百葉,質感與廣東的腐皮不太一樣。將豬肉餡料包進百葉內,便成了百葉包。材料生製,需煮熟後方可進食。而麵筋塞肉,顧名思義,即豬肉釀在麵筋內,加熱後便可進食。就百葉包的烹調方法,多次向店主請教,後來才發現旁邊的柱子已貼有其中一種煮法。不過多問了,自己也有所得著。百葉包在烹調上原來變化多端,而且

那九龍城的食肆又如何發展?

就百葉包的烹調方法,多次向店主請教,後來才發現旁邊的柱子已貼有其中一種煮法。不過多問了,自己也有所得著。百葉包在烹調上原來變化多端,而且做法也相當簡便。
就這樣,上海鴻福號的食品便成為了我們當晚的晚餐。

鹹肉蛋糭包功仔細、外型整齊,葉子將整條糭子完整地覆蓋,沒有露出半點餡料。使用白色棉繩包紮,有別於廣東糭子的鹹水草。
求教於店主,得知一條鹹肉蛋糭隔水蒸8分鐘便可以了。蒸好後,將糭子解開,香氣四溢。把糯米分開,可清晰看到一整條鹹肉及鹹蛋黃埋於糯米內。

糭子的糯米呈啡黃色,似是預先用醬料調製過。入口不但芳香,質感豐腴軟糯,不但富有鹹香食味,鹹肉的油份亦給糯米潤澤一番,使糯米特別的滑溜,光是嚐糭子的糯米已非常滿足。

至於鹹肉,大部份是富有滷香、質感軟稔的瘦肉,而下層則帶少量的脂肪,主要是為糯米平添一份滋潤,絕無肥膩之感,大可放心進食。鹹蛋黃質量亦不差,只是夾在糯米與鹹肉兩者之中,顯得稍為平凡而已。

我愛廣東的糭子,原來上海的也同樣講究及味美!
同時亦買了百葉包,一紥10條,同樣用棉繩束著,鬆緊與力度恰好,手工也甚精緻。
由於時間關係,沒有特別泡製醃篤鮮、沙鍋雲吞雞或油豆腐粉絲煲,只是簡單的將百葉包蒸熟。其實百葉包用途廣泛,可簡單的充當火鍋食材及下麵時灼食。
百葉包內一半是捲曲的百葉、一半是豬肉。入口百葉爽口、富有層次感,與嫩滑帶薑粒的豬肉和肉汁混和,口感豐富,味道清香,感覺很不錯!

可將百葉包存放於冰箱,烹調前在雪櫃下層解凍便可,非常方便!
烤麩是老公所愛的上海食品,看到上海鴻福號手撕的烤麩,更是愛不釋手,事關現今的食肆已將繁複的工序簡化,烤麩都是刀子切細,手撕的烤麩就仿如上賓式的接待,特別矜貴。烤麩已烹煮熟了,即食或加熱後進食均可。

烤麩混有去皮花生及雲耳,入口帶有微酸,滲著滷汁的香料味道,跟平日嚐到帶有濃甜的有所不同。可能我不是烤麩的愛好者,所以不太懂得欣賞。
店主包糭子時的笑容,原來是那麼的燦爛,怪不得糭子如斯的美味,原來充滿了她的正能量!

如今我可利用上海鴻福號的出品,在家更方便地做出不同的上海菜式了,真美妙!

上海鴻福號的手工貨認真不錯,不單味道佳,還存在一份對純手功追求的熱誠與執著,令人動容!

九龍城的食肆沒因機場的遷離而變得暗淡無光,大有可能歸功於多個豪宅的相繼落成,不過我倒是認為是商戶間長久不懈的努力與堅持,凝聚成一個小區性的經營氣氛,吸引更多新食肆的進駐,方能達致今天美好的成績。希望他們不會再遭受某些霸權的折騰,專心一致做好本業,香港的飲食必定更多姿多采。

2013-04-07
  • 糉子、百葉包
鴻福號 , 該是整條街賣大閘蟹店當中 , 最多人圍住買蟹o既一間由行第一間開始 , 聽到阿姐教導我地要周圍買小小試下先 試到邊間 d 蟹靚o既 , 就再去幫襯 , 所以呢次我地o既策略係行晒咁多間 , 邊間覺得 ok o既就買 , 本身想買兩隻就算 , 一人試一隻不過o係鴻福號d 阿姐o既銷售技倆成功令我地買左四隻 $ 60 蟹佢標價係 $ 130 / 2 隻 , 足五兩 , 重手得黎睇落去都幾大隻 , 仲好生猛添返到屋企用水沖洗 , 感覺到佢地用力想要掙脫 , 仲係咁吐泡泡 ~ 隨蟹物 : 1. 紫蘇葉 : 乾身 , 帶香味 , 不過都係散碎的2. 醋 : 原枝裝同順興香醋 , 味道偏酸 , 要自行加入黃糖調味3. 薑 : 三舊 , 皮薄以及偏淺色 , 似係洗過 , 皮面乾淨 , 都幾新鮮4. 黃糖 : 偏深啡色 , 煲出黎簡直好似黑糖咁 , 有兩小包~ $ 60 一隻大閘蟹公~ 其中有一隻都真係幾大 , 其他o既都唔錯 , 蒸起黎鮮橙紅色 ,見到都開心 , 好靚 , 雪過落雪櫃佢地都仲烱烱有神 , 真係好生猛 ,呢四隻蒸完個碟係最多黃油 , 打開煲蓋傳出黎o既香味係最濃厚o既揭

由行第一間開始 , 聽到阿姐教導我地要周圍買小小試下先
~ 隨蟹物 :
1. 紫蘇葉 : 乾身 , 帶香味 , 不過都係散碎的

~ $ 60 一隻大閘蟹公

揭開蟹蓋 , 說真的有 d 失望 , 因為蟹蓋上o既蟹膏不多 , 仲有少少水添
不過入口都幾香濃 , 蟹身折開一半 , 最精彩o既部份原來係呢度 !!
四隻都有唔少膏痴o係蟹身 , 雖然有一半係白油 , 但味道都唔錯 ,
而最大o個隻 d 蟹膏更係加金黃軟滑 , 白膏都同樣甘香 , 蠻有驚喜
蟹鉗跟蟹腳粗大多肉 , 可惜係味道較淡 , 要加 d 醋一齊食先提起甜味

## 全靠較大o既一隻 , 增加不少分數 , 加上由睇蟹到揀蟹至買蟹 ,
阿姐再忙再多人詢問 , 都保持良好態度 , 我知道人人都買十幾隻 ,
甚至係以箱計咁黎訂 , 但我地睇黎睇去 , 就只係買四隻中價蟹 ,
所以總結各方面 , 鴻福號都值得取拿一個笑臉 , 明年再見吧 =)
2012-11-19
2012-10-08 508 浏览
每逢中秋過後,就是開始品嚐大閘蟹的好時節,正所謂九月圓臍十月尖,(指農曆九月間適宜食雌蟹,十月份後則吃雄蟹的意思),我們一家人從上年起養成吃大閘蟹 的習慣,皆因一試便上癮。踏入十月正是吃雄蟹的時段,當然相當興奮! 今晩一於大擦一餐吧! 妹夫到達九龍城,看見上海鴻福號門前人山人海,於是便在這裡買了8隻雄蟹和5隻雌蟹,由於不懂揀蟹,唯有拜託店員。起初"阿姐"游說我們買貴貨,當我們表明BUDGET,她也相當細心,為我們開了一籮又一籮的大閘蟹,不新鮮的不挑選。看,兩大碟大閘蟹排得整齊壯觀,又結實又大隻,再者,蟹身乾淨沒有積聚太多汙泥。專家們說揀選蟹時以生猛、重身、殼硬、肚厚及金爪為上品。若見蟹眼閃動、不斷口噴泡沫,並發出"SI SA"的聲音,即代表新鮮生猛。大閘蟹分清蒸和煮兩種烹調方法,我家用了普遍的清蒸,貪其原汁原味。蟹面加上紫蘇葉,可以去腥去寒涼兼且能提升鮮香。過了大約20分鐘,大閘蟹終於出爐了,眼前兩盤肥大的蟹由深綠色轉成鮮橙黃色,驟眼看以為是新年擺放的柑子,引我垂涎。而我的策略是先吃雌蟹後吃雄蟹,一來"先苦後甜",二是希望了解兩者肉質和味道的分別。不客氣了! 用手取蟹時已弄得滿手蟹油。
十幾隻蟹就在裡面!
兩盤蟹陣容鼎盛; 蟹非常生猛狂噴泡
鮮橙紅色的蟹, 美得像件藝術品
雄蟹- 好多蟹膏, 味道甘腴
雌蟹: 蟹膏除綿滑外, 還多了一點硬身的
不客氣了! 用手取蟹時已弄得滿手蟹油。揭開蟹蓋,橙紅的蟹膏味道甘香豐盛,除吃到綿滑以外,雌性的多了一點硬身,質地就像蒸熟的咸蛋黃。用小羹一口一口品嚐,又是一人間美味。
白油好黏口
第二是蟹身,噢,除了雪白厚身的蟹肉夠嫰夠鮮甜,中間部份還夾著肥美幼滑的蟹膏和白油(即雄蟹呈白色半透明狀的蟹膏),輕輕一啜,已"嘩"了一聲!味道不單止甘腴細膩,還齒甲流香。你說這不是三重口感嘛? 最後是蟹爪,用鉸剪剪開爪的頭尾兩端,再用膠籤戳穿蟹爪,一條完整的蟹爪肉就誔生了,最後就是嚐蟹鉗。
食大閘蟹的專用餐具
吃大閘蟹宴是一門美學,由蒸蟹配料(紫蘇)和火喉、吃蟹的月份、專用餐具、食蟹各部份的先後次序、伴蟹的鎮江香醋和薑、吃蟹時喝的暖胃花雕以至吃蟹後喝的驅寒薑茶,每個部驟都極為講究。

這家店給予我們極大的信心保證,下年同期都會再來光顧,享受這豐富的大閘蟹盛宴。

2012-10-07
10 分钟 (外卖自取)
十幾隻蟹就在裡面!
兩盤蟹陣容鼎盛; 蟹非常生猛狂噴泡
鮮橙紅色的蟹, 美得像件藝術品
雄蟹- 好多蟹膏, 味道甘腴
雌蟹: 蟹膏除綿滑外, 還多了一點硬身的
白油好黏口
食大閘蟹的專用餐具
2011-09-08 347 浏览
其實我屋企年年都有食大閘蟹,次次都係媽媽煮..媽媽買..今次由自己親自購買!!朋友仔介紹我去九龍城買~去到見舖位細細.. 不過老闆招呼唔錯,我同家姐同佢都有傾有講仲知道原來佢已經有40幾年歷史了..絕對稱得上蟹蟹專門店~朋友仔冇介紹錯~我地買左6隻,價錢OK唔算貴,媽媽一早準備左薑同浙醋,返到屋企即蒸蒸完蟹膏顏色橙黃色,賣相好吸引,食落好香又滑,好好啜 ~好味道同蛋黃一樣!!我地買得6隻..1人1隻真係唔夠喉而且細隻好難剥瞉,下次要買多D大隻D!!買到返屋企記得影相...反而蒸完掛住食...冇影低橙黃的靚蟹...媽媽教落:吃完大閘蟹,手上會有腥味,用茶洗手,可以清除腥味

而且細隻好難剥瞉,下次要買多D大隻D!!

媽媽教落:吃完大閘蟹,手上會有腥味,用茶洗手,可以清除腥味

2011-09-03
(非会员)
2008-10-26 297 浏览
都唔知乜野大閘蟹店架,已經唔係特別平$1300/29隻,話就話一隻4-6兩,實質應該得4兩左右,還有大閘蟹得果小小糕,仲要明明話送蟹粉&食蟹工具,送到D貨黎完全欠奉,打電話去問仲叫我得閒出開去拿回,近就唔洗你送貨啦,講講下仲話贈品唔一定要送比我,咁訂果時又唔話無得送,仲有佢地所為既送貨係搭公共交通工具去你指定地方,送到黎已經有蟹死左……激氣