2025-04-11
📍環境:呢間傳統上海小店仲係好有懷舊feel,一入去就見到傳統上海食店嘅setting,不過座位就真係窄啲,繁忙時間都要搭下檯,想闊闊落落咁食就難啲喇!但勝在夠地道,阿姐手腳快,就算人多都唔使等好耐。 🥛凍豆漿 ($8)第一啖飲落去,豆味唔算好濃,都唔會太甜,都係平常上海鋪嘅水準,勝在8蚊都大大杯,抵飲!夏天熱辣辣飲一啖,即刻透心涼,正啊😎!如果鍾意鹹豆漿嘅,呢度都有賣,想試下傳統味又得。 🍖上海排骨 ($24)上枱仲熱辣辣,外皮脆到「咔咔」聲,肉質又唔算乾柴,醃得夠入味,帶少少蒜香,送飯一流!24蚊嚟講都算好大件,又係抵食之選。 🍙粢飯 ($21)大份過我一個麻甩佬嘅拳頭,店員仲會好貼心問要唔要剪開兩半,方便share!入面嘅油炸鬼脆卜卜,肉鬆同榨菜份量足,每一啖都鹹香有咬口✅糯米飯煙韌得嚟唔會太硬,唯一缺點係邊位有啲乾。 🌟總結:雖然環境逼夾咗啲,但食物水準同份量絕對對得住個價錢,尤其係粢飯同排骨,係必試之選!如果唔介意搭檯同快食節奏,呢間會係屯門區內平民上海野食日常之選。
🥛凍豆漿 ($8)
🍖上海排骨 ($24)
🍙粢飯 ($21)
🌟總結: