2016-05-23 946 浏览
同屋企人去左上海婆婆食飯, 等位等左10分鐘左右.叫左2個餸,奶油津白和蔥爆羊肉,奶油津白味道好濃但汁太多,食兩三條菜已經有滯既感覺,不過津白幾新鮮,而且份量都大份既。另外蔥爆羊肉炒得太老,有d韌,不過醬汁唔錯,唔太咸幾惹味,用黎送飯岩岩好。
同屋企人去左上海婆婆食飯, 等位等左10分鐘左右.

2016-05-05
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
無一樣係正常 彐菜炒年糕,一的味都沒,似就咁撈落去,失敗!黑醋排骨,汁多! 酸到接受唔到 失敗!紅燒肉,可以硬過石頭,味道入唔到去 失敗!條糖醋魚,真係多舊魚!用雜果罐頭去煮 失敗中既失敗!個嫩雞麵,有臭雞味,食到想嘔 奉上唔想既相俾大家睇................

無一樣係正常 彐菜炒年糕,一的味都沒,似就咁撈落去,失敗!
黑醋排骨,汁多! 酸到接受唔到 失敗!
紅燒肉,可以硬過石頭,味道入唔到去 失敗!
條糖醋魚,真係多舊魚!用雜果罐頭去煮 失敗中既失敗!
個嫩雞麵,有臭雞味,食到想嘔
 奉上唔想既相俾大家睇................
2016-05-08
庆祝纪念
母亲节
2016-04-23 559 浏览
已經唔記得第幾次去上海婆婆, 每次都唔會失望. 今次2人行點咗2個主食, 黃金炒飯同紅燒牛肉麵. 飯炒得夠乾身, 粒粒金黄色, 味道啱啱好, 完全唔會覺得太重味精太油, 好味好味.牛展入口即溶, 麵條煮得剛好, 爽口彈牙, 如果可以再辣啲就更正.下次可以試下小食同甜品.
已經唔記得第幾次去上海婆婆
, 每次都唔會失望.

今次2人行點咗2個主食
, 黃金炒飯同紅燒牛肉麵
飯炒得夠乾身
牛展入口即溶
, 麵條煮得剛好, 爽口彈牙, 如果可以再辣啲就更正

下次可以試下小食同甜品

• 黃金炒飯
2016-03-22 422 浏览
係葵芳做完野 就約媽媽係附近食野 見到有上海婆婆喎 唔洗諗啦 gogogo小籠包保持一向水平 皮薄之餘重有好多濃湯😋輕輕夾起 喝一口熱辣辣嘅湯 再咬一啖中間嘅豬肉調味均勻 口感鬆軟👍🏼 擔擔麵夠晒爽滑 煙靱度適中 中間夾雜肉碎配埋辣辣嘅湯底 十分惹味👍🏼👍🏼 重貪心地叫左個糖醋魚 酸酸甜甜的 十分醒胃可惜魚塊咬落有少少硬 應該係炸得太多有少許失色⋯
係葵芳做完野 就約媽媽係附近食野

重貪心地叫左個糖醋魚 酸酸甜甜的 十分醒胃

可惜魚塊咬落有少少硬 應該係炸得太多

有少許失色⋯
2016-02-21 512 浏览
懷念上海嘅味道 只好去上海婆婆頂頂癮上海小籠包 薄薄嘅外皮 包住濃湯同豬肉餡料一咬開 熱辣辣嘅濃湯立即係口內爆發濃湯滲透入有嚼頭豬肉餡料當中 口感一流👍🏼 豬扒拉麵 豬扒同拉麵分開上豬扒炸得金黃香脆 薄薄的 咬落肉質鮮味拉麵湯底有肉碎同香蔥作配料 有濃濃麻醬味道 微辣 拉麵煮得條條分明 爽口彈牙 將豬扒放入湯中令其吸收湯嘅味道再進食 豬扒味道更香濃上海炒年糕 有椰菜 肉絲 香菇絲同年糕椰菜煮得非常爽甜 配上肉絲同香菇絲 增加口感年糕唔會過硬 非常有嚼頭 不過好易飽肚 😅
懷念上海嘅味道 只好去上海婆婆頂頂癮

椰菜煮得非常爽甜 配上肉絲同香菇絲 增加口感

年糕唔會過硬 非常有嚼頭 不過好易飽肚 😅
豬扒拉麵
2016-02-19 716 浏览
 葵芳睇完戲, 同朋友經過決定吃上海婆婆,今次係我第一次吃上海婆婆,8:00左右入座, 唔洗排隊就可以入,環境服務都唔錯, 而且仲有個開放廚房比人睇住整小籠包,冷菜:花雕醉雞雞肉白又滑又嫩, 無血又少骨,花雕酒份量又夠多,!主菜:婆婆粗炒粗炒份量多, 而且炒得好入味,配菜又多,抵食!上海炒年糕上海菜必點炒年糕,同婆婆粗炒一樣,炒得好入味,又多年糕,好好味!油豆腐粉絲湯油豆腐=豆卜, 感覺似素菜碗仔翅既味道,一大碗,幾個朋友吃就最啱!特別推介小籠包一定要叫小籠包,因為真係勁好味、勁好味、勁好味!!!!$36有4隻, 隻隻都皮薄餡靚,皮入面仲有湯,吃既時候要小心,唔好燙親咀...甜品豆沙窩餅本身我就唔太鐘意吃紅豆,不過呢個豆沙窩餅令我對紅豆改觀,紅豆蓉唔甜,吃2件都唔覺屚^^

葵芳睇完戲, 同朋友經過決定吃上海婆婆,
今次係我第一次吃上海婆婆,
8:00左右入座, 唔洗排隊就可以入,
環境服務都唔錯, 而且仲有個開放廚房比人睇住整小籠包,
冷菜:
花雕醉雞
醉雞
雞肉白又滑又嫩, 無血又少骨,
花雕酒份量又夠多,
!

主菜:

婆婆粗炒
粗炒份量多, 而且炒得好入味,
配菜又多,抵食!

上海炒年糕
上海菜必點炒年糕,同婆婆粗炒一樣,
炒得好入味,又多年糕,好好味!

油豆腐粉絲湯
油豆腐粉絲湯
油豆腐=豆卜, 感覺似素菜碗仔翅既味道,
一大碗,幾個朋友吃就最啱!

特別推介

小籠包
一定要叫小籠包,因為真係勁好味、勁好味、勁好味!!!!
$36有4隻, 隻隻都皮薄餡靚,
皮入面仲有湯,吃既時候要小心,唔好燙親咀...

甜品

豆沙窩餅
豆沙窩餅
本身我就唔太鐘意吃紅豆,
不過呢個豆沙窩餅令我對紅豆改觀,
紅豆蓉唔甜,吃2件都唔覺屚^^
2016-02-18
醉雞
小籠包
大年初四每個人都必然是年初四那個模樣,office份外寧靜,一半人也請了假,我的團隊只剩下八人一起吃午飯。今日去了葵芳新都會那邊,想不到年初四的午餐時段仍然是人頭湧湧,唯有每間餐廳也等位吧。來到上海婆婆不是我們選的,而是不用等那麼耐而已。六人座位卻坐了八人,非常非常擠擁,差點要前後前後般坐在卡座。午餐時段沒服務是必然的,想不到連食物也不太好,八人卻吃了$900元。酸辣湯偏辣而不酸,味道有欠層次,亦不足料;鍋貼不熱,沒有肉汁,雖餡料不錯,但整體十分普通;上海粗炒略微淡口,上海粗炒本來已經沒有肉,這醬料味道亦不足,確實清淡得很;上海年糕更是淡中之淡,沒什麼味道,像吃原味韓式年糕一樣;其他我不一一細說了,簡單來說,便是「差」,完!

2016-02-11
等候时间
15 分钟 (堂食)
2015-12-29 656 浏览
評語:用餐限時1.5小時,無諗過食上海菜都要限時間葵芳新都會廣場的食肆越來越多,到了午飯時間,廣場的食肆總是人頭湧湧,在這裡用膳實在艱難又迫,幸好今天到「上海婆婆」時間尚早,不需要等位便可由服務員直接帶領入座。位於新都會廣場的「上海婆婆」是間上海菜館連鎖集團,旗下現有8間分店遍佈港九,而另家名稱相近的上海婆婆336」實為「上海婆婆」的副線,後者無論裝修以及食物,均針對年輕人,在傳統上海菜基礎及味道上略作調校,比起傳統湯滷醇厚、濃油赤醬的上海菜形象,變得健康一點。新都會廣場的「上海婆婆」雖然主供傳統上海菜,但環境又唔會太「老餅」,完全沒有老派上海菜館的影子,裝修仍然有中國風味,而最為突出的標記是一幅又一幅的中國大頭娃娃油畫,表情各異,扮得古靈精怪。這分店鋪位好大好闊好深,地方也清淨,不過已變成大飯堂一樣,一半是卡座,另外是可以隨意組合的二人枱,但2人枱擺得勁密,枱同枱之間唔超過五厘米,完全沒有私人空間可言。鎮江肴肉HK$70~ 瘦肉香酥,肥肉香而不膩,點一點醋,更能把肴肉的香味帶出 油炆筍HK$43~ 冰冰涼涼,入口爽脆得有咬口,條條掛滿醬油,但香料味道過重  雞絲水晶粉皮HK$62~
評語:用餐限時1.5小時,無諗過食上海菜都要限時間

新都會廣場的「上海婆婆」
,完全沒有私人空間可言。
雞絲水晶粉皮HK$62~ 芝麻醬很香濃,粉皮軟硬韌度恰好,唯雞絲欠缺新鮮
排骨擔擔麵HK$58~ 麵是師父新鮮拉出來的,十分可口,湯底好香夠濃微辣,但有大量肥肉粒!排骨外皮酥脆不厚,肉質鬆軟好味
生煎鍋貼(3隻)HK$35~ 底部煎得香脆而不焦,餡料也很充實

2015-12-20
2015-09-26 1178 浏览
多年前我全家都係上海婆婆fans,不過因為用料開始差左就好小去食啦,今日同朋友去試下,味道其實仲keep到水準,可惜用雪藏肉令到效果失惜左,師傅包點麵食技術好好希望不要只顧發展
乾扁四季豆
担担麵
上海粗抄
婆婆肉
等候时间
15 分钟 (堂食)
乾扁四季豆
上海粗抄
  • 上海粗炒
2015-09-12 874 浏览
食左咁多間上海野,呢間都算唔........得,一入到去環境尚可以,坐低服務還ok,但係食物比想像中差。個酸辣湯一味得個辣字,一D酸都食唔到,個上海粗炒凍冰冰,好似一早炒定咁,總結黎講兩味經常係上海野中食到嘅美食,居然做到低下水準,實在可惜
2015-09-12
  • 小籠包
2015-09-11 722 浏览
今天下班突然想吃芋頭,就不經不覺走去了上海婆婆……誰知道去到沒有我愛的艼頭捲,沒辦法只好叫別的東西吃,因為我很久沒去過了,有很多新的東西吃,叫了青花椒小雲登,這個強烈推薦大家試一試,很特別的湯,感覺很新穎,還叫了雞絲粉皮和排骨擔擔面,粉皮很香很有雞味,擔擔面配排骨吃也不錯,價錢雖然很貴,但間唔中吃一次是值得的。
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
下午茶
  • 青花椒小雲吞
  • 擔擔麵
2015-09-07 759 浏览
葵芳新都會的食肆越來越多,作為無飯家庭的我真是大喜。星期五不到七點半,各餐廳的門口就會出現長龍等位吃飯。幸好兩個人,很快就被安排入座。鎮江肴肉瘦肉香酥,肥肉香而不膩,點一點醋,更能把肴肉的香味帶出。上海小籠包每次到上海婆婆必點的點心,皮薄餡靚,裝滿鮮肉的湯汁,一絕!上海炒年糕這是上海人過年一定要吃的食物之一,吃上海菜不可不試。切片的年糕糯而不膩,入口有嚼勁,一點也不黏牙。環境和食物質素不差,可惜服務欠奉,期待加強...
葵芳新都會的食肆越來越多,作為無飯家庭的我真是大喜。
星期五不到七點半,各餐廳的門口就會出現長龍等位吃飯。
幸好兩個人,很快就被安排入座。
鎮江肴肉
瘦肉香酥,肥肉香而不膩,點一點醋,更能把肴肉的香味帶出。
上海小籠包
每次到上海婆婆必點的點心,皮薄餡靚,裝滿鮮肉的湯汁,一絕!
上海炒年糕
這是上海人過年一定要吃的食物之一,吃上海菜不可不試。
切片的年糕糯而不膩,入口有嚼勁,一點也不黏牙。

環境和食物質素不差,可惜服務欠奉,期待加強...
2015-09-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-08-21 684 浏览
難得放假。同屋企人出去食晚飯,屋企人都比較鐘意上海菜 所以簡左依間。好啦。入去 諗好咪舉手點餐 其實我眼見到唔係好爆場啫 舉左幾次手 我唔知係真係見我唔到吖 定係扮見唔到。第三次 有人理 不過呢 個侍應塊面就黑到包公咁 好似我欠左佢錢咁。叫左小龍包 酸辣湯 獅子頭 上海粗炒。個包塊皮厚到呢。。。酸辣湯。。係酸 不過真係得個酸。。。個獅子頭就更加唔洗講啦。。兩舊肉洗唔洗咁硬。係得個粗炒叫正常d 不過如果連粗炒都炒唔掂我諗真係唔洗做生意架啦。第一次黎食已經咁 仲點黎第二次?
2015-08-16 526 浏览
酸辣湯麵,湯只有辣味,沒有酸味,麵又粗又幼,粗的硬到像未煮熟,幼的又太糊了,小籠包,全沒湯汁,只吃一個豬肉,粗炒面淡到.....而且還要限時個半小時(不是自助餐,也要限時)下次不會再去,俾錢吃垃圾
2015-08-07 679 浏览
下午用餐,叫左以下食物,整體可以,有茶水,套餐送一杯豆漿酸辣湯拉麵:唔錯,夠辣夠酸,拉麵唔淋芝麻餅:油炸,裡面有類似雪菜嘅野,無肉,好油,麻麻地啦筍:唔錯,唔係非常濃味皮蛋豆腐:唔錯,豆腐係凍食,皮蛋都無話有怪味
下午用餐,叫左以下食物,整體可以,有茶水,套餐送一杯豆漿
酸辣湯拉麵:唔錯,夠辣夠酸,拉麵唔淋
酸辣湯拉麵
芝麻餅:油炸,裡面有類似雪菜嘅野,無肉,好油,麻麻地啦
芝麻餅(炸)
筍:唔錯,唔係非常濃味
油炆筍
皮蛋豆腐:唔錯,豆腐係凍食,皮蛋都無話有怪味
皮蛋豆腐
2015-08-05