2020-05-30 361 浏览
忽然想食拉麵,諗起K11嘅三田,成日行過都好想試但係都冇行入去,今次終於都可以去試吓,見到門口有外賣八五折優惠都有啲衝動想叫外賣。不過最後都係堂食,叫咗兩個拉麵套餐,有一個都唔記得咗影,一個係三田特製加叉燒香蔥飯,另,一個拉麵配餃子,三田特製的湯味道濃郁,麵款都相對好味,個叉燒飯都正常,最估唔到係個餃子,餃子煎得唔算係好脆口,但係裏面肉汁留住,食完一隻之後令到好想再食。到埋單結帳再送一張九折卡,下次再嚟時候就有得全單九折
都有啲衝動想叫外賣。

到埋單結帳再送一張九折卡,下次再嚟時候就有得全單九折
2020-05-07 430 浏览
窮遊達人 盧添比 之 美食日常話說我經常去日本拍攝YouTube , 係日本暫時食過第二最好食嘅就係三田製麵所,所以我返到香港都要繼續食,睇下有無分別。當然我係叫左佢最基本的原味柴魚湯沾麵啦到左啦 登登登凳叫左大碗 都係好細碗 相比起日本嘅大盛真係好細碗、日本沾麵店嘅大盛真心係大胃王咁大盆、要用盆黎形容,而呢個只係碗仔。個湯底我懷疑佢係日本中央直送,同日本食係一模一樣,好重柴魚香,你望到個湯濃到好似個醬咁,十分掛麵。麵好粗,食落都幾彈牙,仲有少少un胃添。我叫左暖麵,因為冷麵會好快將個熱湯整到變冷湯,咁個冷湯就會好似隔夜送咁凍冰冰唔好食,所以建議要食暖麵。同檯友人叫左個好奇怪嘅炒麵撈飯,乜料?佢係一個飯底,上擺放左日式炒麵+海鮮,成件事係澱粉質x 澱粉質,好重嘅酸甜豬扒醬味。又飯又麵 殺氣騰騰 好熱呀個石鍋 食到尾都仲好熱 講真 好飽肚 但我寧願食返沾麵😻YouTube - 窮遊達人 Mr. Travel Genius
窮遊達人 盧添比 之 美食日常

當然我係叫左佢最基本的原味柴魚湯沾麵啦

到左啦 登登登凳

同檯友人叫左個好奇怪嘅炒麵撈飯,乜料?

又飯又麵 殺氣騰騰 好熱呀個石鍋 食到尾都仲好熱

講真 好飽肚 但我寧願食返沾麵😻

• 濃厚豚骨魚介沾麵
上年去東京,食了一間好好味既沾麵,令我念念不忙估唔度比我在尖沙咀K11搵到一間水準不相伯仲的沾麵!!點餐時可選冷或熱的麵條,有辣有唔辣! 我選了中碗熱麵不辣魚介沾麵,試試原味道! 湯底眼見己知道很濃郁,凈飲湯其實有D鹹,但配上麵條後恰到好處,由於麵汁濃稠所以容易掛麵。麵條很彈牙,加上有四塊肥瘦適中的叉燒,兩者撈起一齊食,肥而不膩; 溏心蛋的蛋黃有流心狀態,好味非常,跟日本的一樣。日本人食沾面的傳統,就是不浪費! 所以記住吃完麵後,不要浪費那個沾麵汁,只要叫侍應生加上清湯,就可飲用。加上清湯的魚介湯味道清淡,更合適飲用。
上年去東京,食了一間好好味既沾麵,令我念念不忙
估唔度比我在尖沙咀K11搵到一間水準不相伯仲的沾麵!!
2020-04-28
2020-03-09 2472 浏览
係尖沙咀整完頭髮,揾間人少少,密度無咁高既餐廳食飯。三田製麵所由係登龍街開張時已被吹奏,好壞參半,一直都無試過,行過k 11地下見到佢開左,所以係時候一試,原來都係幾好食。入到去係一般日式拉麵店格局,有坐位及吧枱。店員好快就比左餐牌我地喇。種類都幾多,有撈麵、招牌沾麵等等。我地叫左一個辛辣豚骨魚介沾麵($80)同鹽味雕魚湯沾麵($78)。上菜速度快,好快就有了。我地兩個都叫左大既沾麵,大中小同價當然叫大。份量好足。先講:辛辣豚骨魚介沾麵($80),麵既温度微暖,比較粗,有彈性,而沾汁幾熱,亦都做到掛湯。沾汁味道好濃,但唔會好油膩,辣度適中,幾惹味。叉燒質感都做得不錯。然後到:鹽味雕魚湯沾麵($78)。麵既質地同以上一樣,不過比較幼身。沾汁以油同鹽為主,當中亦有魚件和香蔥。個沾汁幾refreshing,唔會太油,但充滿魚油香,配埋香蔥芹菜等等,幾清新,算係另類而好食既沾麵。總結:依餐價錢係尖沙咀黎講都算正常,食物味道唔錯,係同區食開飯可以翻桌。
係尖沙咀整完頭髮,揾間人少少,密度無咁高既餐廳食飯。

入到去係一般日式拉麵店格局,有坐位及吧枱。

店員好快就比左餐牌我地喇。

種類都幾多,有撈麵、招牌沾麵等等。

上菜速度快,好快就有了。

我地兩個都叫左大既沾麵,大中小同價當然叫大。份量好足。

2020-02-17 275 浏览
Tsukemen is very unique noodles from Japan. They serve noodles and soup separately. The soup is kind of heave and you can choose the way how to eat. You can dip the noodles in the soup  or you can pour the soup on the noodles. I tired both! It was good both. They soup was really good with their noodles. and the noodles were chewing. You can choose the 3 different portion but the price is same. I choose big portion which is enough for me. The price was little bit cheaper than the other Japanese r

You can choose the 3 different portion but the price is same. I choose big portion which is enough for me. The price was little bit cheaper than the other Japanese ramen shops nearby.
2020-02-16
大概四五年前,唔好話沾面,香港嘅拉麵都冇而家咁多選擇,所以我每一次想食沾麵都一定會諗起三田製麵所~而家越開越多唔同嘅拉麵沾麵店,突然間諗起我都好耐冇食三田啦!試吓尖沙咀分店係咪都同幾年前嘅銅鑼灣分店一樣先😍最欣賞呢度嘅係面嘅份量無論係大中小,價錢都一樣!完全唔理解幾年前嘅我一個女仔點解可以食得曬一個特大420g🤦🏻‍♀️整體來講,呢個價錢、呢個質素真係唔錯,好抵食!😋.Just 5 years ago, Hong Kong barely had any ramen shops let alone Tsukemen 😆 so every time i wanted Tsukemen we always ate Tsukemen Mitaseimenjo 😋 but now good ramen and tsukemen is literally everywhere and expensice af as well 😂 decided to give this place a try again! my favourite part is the noodle portions 😊does
Just 5 years ago, Hong Kong barely had any ramen shops let alone Tsukemen 😆 so every time i wanted Tsukemen we always ate Tsukemen Mitaseimenjo 😋 but now good ramen and tsukemen is literally everywhere and expensice af as well 😂 decided to give this place a try again! my favourite part is the noodle portions 😊doesnt matter what size u get its all the same price 🍜 overall, for the price, amazing value!
《濃厚豚骨魚介沾麵》$78 😋😋😋
基本上我每次來都係食呢款,麵條都一定擇冷麵😍麵條比較粗身,口感非常煙韌。魚介湯底真係好香好濃厚,應該係我食過最杰身嘅湯底,每一啖都有種食更湯底嘅精華咁,係咁易點一點都好易掛到上麵條上面,叫中size(210g)食到尾唔係好夠湯😅但又唔會話太過鹹,都無咩點飲水~
豚肉口感同味道不過不失,薄身,都幾嫩滑,不過只有一片唔係好夠喉🥺

《鹽味鯛魚湯沾麵》$78 😋😋
太耐冇嚟,第一次見到有呢一款,決定要試一試~湯底無論係味道定質感同魚介湯都好大分別,好香好重鯛魚味,飲落有一種飲海鮮湯嘅感覺。亦都會飲到紫菜同埋蔥嘅味道。但質感比較浠身,無平時食沾麵嘅感覺,好難掛係麵條上~
整體來講,湯底嘅味道係唔錯嘅,但我都係比較鐘意杰身嘅魚介湯多啲~
三田製麵所 𝐓𝐬𝐮𝐤𝐞𝐦𝐞𝐧 𝐌𝐢𝐭𝐚𝐬𝐞𝐢𝐦𝐞𝐧𝐣𝐨 @mita.seimen
📍#BELLYwongs_tst #BELLYwongs_causeway
#BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_ramen #BELLYwongs_noodles
鹽味鯛魚湯沾麵
鹽味鯛魚湯沾麵
2020-01-22 406 浏览
K11附近有 2 間食沾麵之前食過另一間風xx 覺得湯底好稀 食完會口渴 麻麻地今次就試埋係正 K11 出口既呢間濃厚豚骨魚介沾麵麵可以揀熱或凍 天氣涼涼地就揀左食熱份量方面 同朋友都揀左中 size 尼到先知咁大碗建議女仔可以食小份(140g)  男仔可以揀中/大(210/280g)幾中意呢種麵既口感 半條烏冬咁粗 煙韌有彈性 而且非常掛湯湯底質感比較杰 味道非常濃郁 但食完又唔會覺得口渴魚介味比豚骨味重 咸度對我尼講剛剛好~豚肉幾嫩滑,但我就中意有烤過既豚肉多 d下次可以再尼 試埋鹽味沾麵~
K11附近有 2 間食沾麵
之前食過另一間風xx 覺得湯底好稀 食完會口渴 麻麻地
今次就試埋係正 K11 出口既呢間

麵可以揀熱或凍 天氣涼涼地就揀左食熱
份量方面 同朋友都揀左中 size 尼到先知咁大碗

幾中意呢種麵既口感 半條烏冬咁粗 煙韌有彈性 而且非常掛湯
湯底質感比較杰 味道非常濃郁 但食完又唔會覺得口渴
魚介味比豚骨味重 咸度對我尼講剛剛好~
豚肉幾嫩滑,但我就中意有烤過既豚肉多 d

下次可以再尼 試埋鹽味沾麵~
2019-12-09
2020-01-13 406 浏览
沾麵比拉麵好食嘅三田製麵所三田製麵我只喺銅鑼灣登龍街食過一次, 不過已經冇乜好深刻嘅印象, 事隔幾年今次再試下尖沙咀分店嘅質素如何濃厚豚骨魚介沾麵 ($80): 沾麵只有一款魚介湯底, 可揀辣或唔辣, 湯底煮得夠熱而且味道十分濃郁沾麵嘅麵條有大中小嘅份量揀, 全部同一價格, 我地驚食唔哂所以叫左中嘅210g麵條可選擇熱或凍, 我地就揀左熱麵條, 因為驚凍麵條會令湯底好快變冷, 雖然係熱麵條, 但麵質仲可保持煙韌, 而且麵條掛湯力強, 唔錯三田豚骨拉麵 ($78): 拉麵屬正常水平, 無論麵質定湯底都一樣, 冇太大驚喜, 回頭率唔高
沾麵比拉麵好食嘅三田製麵所

三田豚骨拉麵

2020-01-07 1073 浏览
「三田」開了多時講真我還是第一次去,首先要聲名我絶不是(拉麵控)、故此我所評述是以一個普通人吃著第一身感覺的評論。。。「三田」是以沾麵為首,但偏偏我便要選擇吃一碗湯拉麵、簡單地要來一碗豚骨湯拉麵Hk$78. 未來之前在網路上都聽聞湯底很淡,先來呷一口湯頭之淡是屬於(咸淡之淡)但其實(濃郁厚身)程度亦都可以將幼身麵條掛上、講到湯麵條質地比沾麵「幼」,亦沒有份量大少可言只得一個「標準」、麵條屬於「爽身」雖然和它拍上一、兩張硬照但亦無損它的口感,《豚肉方面就真是有(驚喜)因為只得一片薄薄》、珍而總之地吃畢便往半隻溏心蛋埋手,流心狀態只屬一般但對於自己而言亦算可收貨~追加餃子一份三隻HK$26.菜肉分佈平均,皮薄適中~湯底屬厚身,味略為淡總括來說自己就覺得份量(偏少),吃未畢已經覺得要往街外再尋覓食>.<拉麵水準中性雖則自設拉麵場在店舖內,其實成本比坊間工場交貨多了工序、但已算是誠意十足,自己就覺得豚肉方面加多一片收多少少客人會吃得飽時又開心、總好過價錢平但又未滿足好。此店有另加一服務收費!

豚骨湯拉麵

追加餃子一份三隻HK$26.菜肉分佈平均,皮薄適中~

湯底屬厚身,味略為淡
湯底屬厚身,味略為淡

總括來說自己就覺得份量(偏少),
吃未畢已經覺得要往街外再尋覓食>.<
拉麵水準中性雖則自設拉麵場在店舖內,
其實成本比坊間工場交貨多了工序、但已算是誠意十足,
此店有另加一服務收費!
曾經在日本吃過一直念念不忘,直到知道三田製麵所開設到香港十分高興。銅鑼灣分店開業時曾經有吃過一次,覺得水準也不賴。今天和朋友一起來到尖沙咀分店。個人認為🔸特濃豚骨魚介沾麵$78最好食。麵條份量有得揀大中小,同一價格。今天比較餓,點選了中份量210g(溫/冷麵條)。沾湯非常濃郁,魚介味好香。豚肉為薄切,夠嫩滑,另配半隻溏心蛋和荀。吃完整碗面後,可要求店員加清湯到沾汁入面,好飲!另外仲叫左黑胡麻雞翼,一樣燒得好juicy好好食!😋😋

2019-12-18
  • 濃厚豚骨魚介沾麵
2019-11-07 500 浏览
K11食乜好成日見到呢間三田拉麵店 都想試下!今晚終於幫襯下!環境都幾舒服!睇下個限定餐牌 鹽味沾麵😬😬通常都係好濃既魚介沾麵,見呢個清啲就試下!味道都ok咼 麵質地岩岩好👍🏼👍🏼不過大食就吾夠食價錢都係甘上下☺️☺️
K11食乜好
成日見到呢間三田拉麵店 都想試下!
今晚終於幫襯下!
環境都幾舒服!
睇下個限定餐牌 鹽味沾麵😬😬
通常都係好濃既魚介沾麵,見呢個清啲就試下!
味道都ok咼 麵質地岩岩好👍🏼👍🏼
不過大食就吾夠食
價錢都係甘上下☺️☺️
2019-11-03 424 浏览
依家拉麵店嘅價錢好合理,好似我嗌嘅三田拉麵咁,$78咋,出邊閑閑哋都過百啦。佢嘅份量都OK幾大碗,夠飽,味道唔算太鹹,但係可能我哋食開嘅拉麵都係豬骨湯嘅拉麵多啲啦,咁呢個魚湯可能大家會覺得好似味道唔係太突出。依個沾麵都係幾大碗,味道不錯,鹹度適中,同拉麵一樣都好彈牙幾唔錯㗎,不過依隻面就會粗身少少。即場炸嘅小豬扒就真係令我有驚喜啦,真正做到外脆內軟,熱辣辣!正!呢個炸雞翼都係令到我依個平時唔食雞皮嘅人都食埋啲雞皮呀!佢寫住黑椒味我諗住仲會好重口味添,點知原來係甜甜地㗎我係鍾意食甜野既人黎架嘛,所以真係抗拒唔到。間餐廳嘅裝修就普普通通啦都係日式嘅風格,但係都幾寬敞囉,尤其是門口位兩張枱有位擺BB車真係一流!總括來講呢個價錢呢個質素,不錯。

三田拉麵

沾面

小豬扒

炸雞翼

總括來講呢個價錢呢個質素,不錯。
三田拉麵
小豬扒
炸雞翼
2019-10-30 285 浏览
沾面是該店招牌,所以點了,但味道不覺得有太大驚喜,湯太濃。而面質都一般面的份量有三個選擇,大的份量好足,足夠飽。另外都點了其他小食,泡菜和蟹餅,泡菜十分小碟,不划算,餅反而好食!
2019-10-23 357 浏览
依家逢星期四都約咗朋友係老地方酒吧敘舊,所以逢星期四都會去尖沙咀。原來我同女朋友咁耐都未食過三田製麵所,所以今次就試吓啦!-濃厚豚骨魚介沾麵其實所謂魚介,就是各式的乾魚。我本身好鐘意食日本麵,特別係烏冬同沾麵。沾麵其實係熱湯底加冷麵,所以整碗麵夠唔夠熱好睇熱湯底有多熱,而今次碗麵我覺得係「唔夠熱」的,尤其食到後期傾多陣計發現我湯底已經凍哂,我喺出面食過沾麵佢哋會特登有一塊熱石整返熱啲湯底,但係今次就冇,所以有啲失望。另外我覺得湯底太鹹,可能嗰啲係魚介嘅鹹味,不過我自己鍾意偏淡嘅食物~-半熟蛋拉麵女朋友真係好鐘意食流心蛋,佢一到食,一到「嘩嘩聲」。今次食嘅糖心蛋係用滷嘅方法整,雖然未算係好流心,但味道足夠。-蟹肉忌廉薯餅完完全全新鮮整出嚟,超級熱。其實我發現食完成舊薯餅係冇蟹肉味嘅,更加遑論搵到一舊蟹肉。但係純粹以薯餅嚟㗎我覺得都OK嘅,再加上忌廉,所以舊薯餅好滑。
半熟蛋拉麵
蟹肉忌廉薯餅
2019-10-17
2019-10-16 288 浏览
久違的沾麵😘記得朋友推介過這間日本過江龍,碰巧在尖沙咀吃飯便走來嚐嚐,據說在日本是頗有名氣的連鎖品牌,自家製粗麵條是其賣點。濃厚豚骨魚介つけ麺 $78小(140g) • 中(210g) • 大(280g)麵條可選「熱麵」和「冷麵」,然而吃沾麵,王道必然選冷麵——冷縮熱脹下,麵條才會更煙韌有口感、小麥芳香更明顯、更能綻放麵條甘甜。而這裡的自家製作麵條確實滑順潤喉,緊實彈牙,只是嚼不出小麥芳香。朋友選了熱麵,其實冷熱分別不大,只是稍微沒那麼冰涼,但同樣保持了嚼勁。然而沾湯味道明顯是過鹹了。魚介味濃,豚骨香不太明顯,裡頭藏了一粒豚肉粒🤣欣賞沾汁變凍後亦不會變得過油而難以入口,溫度的變化意外帶出不同味道,冰涼的食法也很不錯。而配料的溏心蛋、瘦叉燒、荀絲,也有一定水準。然而只能說是一碗合格/還滿好吃的,但各處都沒有驚喜、沒有任何過人之處的沾麵😂😂自家製唐揚げ $38而這間沾麵店,最好吃的竟然是它的自家製炸雞!雞肉新鮮炸起,帶有肉汁、外酥內嫩,真的很有質素。炸雞比沾麵還好吃是怎麼回事…?
濃厚豚骨魚介つけ麺

濃厚豚骨魚介つけ麺 $78
小(140g) • 中(210g) • 大(280g)

而配料的溏心蛋、瘦叉燒、荀絲,也有一定水準。

自家製唐揚げ

自家製唐揚げ $38