2021-04-16 169 浏览
外卖嗌台湾嘢有时都不失为一个好选择一大枱嘢食share(Deliveroo价)埔里花雕牛肉冬粉 (牛腱) $92汤底好浓 仲带少少酒味🍶冬粉索晒啲汤 真系不得了~仲有好几大旧嘅牛肉同牛筋都几高质炸卤鸡扒便当 $68台式焢肉便当 $68质素中规中矩啦 少少颓嘅饭🤏🏻两款都配咗一份酸菜同一份牛肚鸡扒便当仲有一份卤肉配菜仲好食啲😂好送饭酸菜牛肉刈包 $42外面系好软熟嘅面包 搽少少辣酱包住一大旧卤得好入味嘅肥猪肉🥺口感同味道 都几好只系......酸菜太多了吧🙈KTV香肠 $55香肠又香又脆配埋个浓味酱汁 再加啲蒜真系会食到停唔到凉拌四季豆 $42咁健康 无试到🥶整体嚟讲都唔错
外卖嗌台湾嘢有时都不失为一个好选择
一大枱嘢食share

(Deliveroo价)

埔里花雕牛肉冬粉 (牛腱) $92

整体嚟讲都唔错
2021-04-06
外卖送餐
2020-12-07 1202 浏览
大角嘴有吾少台食,埃华街就有《老厝边》,《那个》,今日去番奥海城试左《三星》。个午饭连加一八十蚊水位,叫左《台式炸鷄卤肉饭》连豆浆。好既系卤肉饭肉味浓,满泻咁喺饭上面,卤肉粒亦十分入味,送饭吾错。炸鷄系脆,不过味道淡,食落好似一件冇味既炸物,有D 可惜。在奥海城这边,《三星》应该系独市台食(吾计 food court); 但味道认真比一下,就俾同区对手在价钱同食物质数上面比下去了。

个午饭连加一八十蚊水位,叫左《台式炸鷄卤肉饭》连豆浆。

2020-12-03 742 浏览
年初因疫情未能与友人飞往台湾旅行到年尾也仍未通关大家都不知何时才能再到台湾大玩大吃一番留港消费也只能选择一些台湾风味餐厅一解相思之苦在奥海城行街行到晚上便与友人找找附近食店医肚记忆中有这间台湾小店 网评不错便入来试试疫情关系 各个餐厅都无咩人我哋在门口张望以为店未开门原来已经开始只是未有客人我们便走进去一人落一张单我叫了麻辣牛肉冬粉汤底浓厚 麻多过辣牛肉软冧 不错啊最锺意个冬粉 十分入味又有口感感觉去左台湾食😂朋友叫左个盐酥鸡排刀削面盐酥鸡即叫即炸 新鲜又入味台湾夜市的香脆鸡排 感觉友人说刀削面也不错最後再叫小食甜不辣 (鱼腐)炸得都几好食但 我记忆中的甜不辣好似唔系甘食完两个面再食小食其实已经饱饱地总结 餐厅面粉是有台湾风味的价钱尚可 挂念台湾味的人可以来试吓
年初因疫情未能与友人飞往台湾旅行

朋友叫左个盐酥鸡排刀削面
盐酥鸡即叫即炸 新鲜又入味
台湾夜市的香脆鸡排 感觉
友人说刀削面也不错

最後再叫小食甜不辣 (鱼腐)
炸甜不辣

麻辣牛肉冬粉
炸鸡排刀削面
  • 盐酥鸡排
2020-11-14 611 浏览
好耐无去旅行, 好想疫情快点 过, 太挂住台湾小食, 决定约朋友去三星台菜食饭, 过一过台湾菜口瘾。我地点咗四款小食做晚餐, 甜不辣, 三星葱馅饼, 台湾香肠, 饺子。我最锺意食甜不辣, 真系彷如台湾当地食到嘅一样, 炸得刚刚好, 不算太油腻, 外面脆身, 内里很Q, 还配上蒜蓉, 好香口, 食到停不了。其次三星葱馅饼都好香, 葱味突出, 沾上一些特色酱汁, 更加提升味道层次, 在香港其他食店都好难搵到咁好味嘅三星葱馅饼!!台湾香肠及饺子都好好吃~下次再挂住台湾菜时, 会再嚟食过

台湾香肠及饺子都好好吃~

下次再挂住台湾菜时, 会再嚟食过
2020-11-06 520 浏览
由细到大都好钟意食面,尤其是系冬天。做完成日野,心很累既时侯 一碗热辣辣既面既威力系有几咁厉害。听朋友讲奥海城有间黄既台式牛肉面,咁梗系要去试试佢啦。唔系太多人排队,好快就入到去坐。坐左无耐店员就比左几个口罩套我地 好靓好贴心(仲要几好用 而家仲用紧)。讲野食,见到个menu有个埔里花雕三星面(牛键,牛筋,牛肚),本人极好酒同牛筋 谂都无谂就拣左呢个(虽然戒紧牛 但系都要坚决破佢个戒!)。唔使等好耐就有得食,个面劲大碗 啲汤热辣辣又劲香花雕味已经加哂分。其次就系佢个牛筋同牛键都好冧,不过个牛肚就普通啲。虽然个面好大碗 不过照食哂,系好食到呢汤都饮哂都唔够喉 高汁!!!不过可惜既系本人家贫,略嫌个面小贵 但几多方面近乎完美! 有钱一定再去

2020-10-11 477 浏览
1.食左个红烧牛肉面,汤唔够味,牛肉无牛味,刀削面应该唔系人手刀削,面条粗幼条条一样唔弹牙,应该系机削。但系刀削面就系想食佢有粗有幼同埋弹牙。食左一半放弃。2. 叫左牛肚,超咸,要用汤面d汤去冲一冲先食到落口,咸到个咀唇都唔舒服,食左三成,跟住真系顶唔顺。3. 鲁肉饭算系比较正常,系台湾食鲁肉饭系40台币,系平价菜式,竟然只系得呢个系食得晒。4. 仲叫左一味餸,唔想多讲,你自己去试下。睇见有其他网友话系黄店,黄色朋友可以多多支持。
4. 仲叫左一味餸,唔想多讲,你自己去试下。

睇见有其他网友话系黄店,黄色朋友可以多多支持。
After the slightly disasterous lunch at Under Vacuum The Steakhouse, I then went to Tristar Kitchen, just 20 minutes away from Mong Kok MTR. It was quite a small shop, but the waitress was so nice, she asked us how our day was, gave us a bit extra of vegetables when she heard we liked the preserved sour vegetables, and made some amazing recommendations. The food was wonderful, with rich beef bone broth and fried chicken that made up for the disappointed at under vaccum. Would recommend! 😍😍
Taiwanese beef noodles
Taiwanese beef noodles
  • 红烧牛肉面
2020-09-13 339 浏览
🇭🇰 < <三星台菜食堂 > > 一试再试😍💰 [ <$101-$200 ]👯 [ <10mins ]📍 [ 大角咀海庭道18号奥海城二期地下G71号舖 ] ⏰ Mon-Sun (12:00-22:00)☎️ 21809996______________________________ 1️⃣[ 鲁肉拌面🍜 ]ʜᴋᴅ52✍🏻一上碟已经比鲁肉嘅香味吸引 ✨而面条系小编最锺意嘅粗面,好有咬口!配料丰富,有鲁肉酸菜半熟蛋 🤤鲁肉肥瘦啱啱好而且调味足够!食完唔会有油腻嘅感觉~~酸菜配上半熟蛋真系世界级🧡🧡唔使10分钟食晒成碗捞面!🌟推荐指数:9/10______________________________🥑整体嚟讲🥚呢间系小编去完一次又一次嘅台湾餐厅😛环境舒适服务态度好而且保持到食物水准如果去开大角咀,绝对可以一试!😋好味指数:9/10🏃回头指数:9/10🔎🏷️ #letus九龙 #我要吃掉全世界 #letus台湾茶系列 🔍▫️ #Yummyfood #hkrestaurant #fooddiary #hkblogger #hkfoodie #foo
🇭🇰 < <三星台菜食堂 > > 一试再试😍
💰 [ <$101-$200 ]
👯 [ <10mins ]
📍 [ 大角咀海庭道18号奥海城二期地下G71号舖 ]
⏰ Mon-Sun (12:00-22:00)
☎️ 21809996

1️⃣[ 鲁肉拌面🍜 ]ʜᴋᴅ52
✍🏻一上碟已经比鲁肉嘅香味吸引 ✨
而面条系小编最锺意嘅粗面,好有咬口!
配料丰富,有鲁肉酸菜半熟蛋 🤤
鲁肉肥瘦啱啱好而且调味足够!
食完唔会有油腻嘅感觉~~
酸菜配上半熟蛋真系世界级🧡🧡
唔使10分钟食晒成碗捞面!
🌟推荐指数:9/10

🥑整体嚟讲🥚
呢间系小编去完一次又一次嘅台湾餐厅😛
环境舒适服务态度好而且保持到食物水准
如果去开大角咀,绝对可以一试!

😋好味指数:9/10
🏃回头指数:9/10

▫️ #Yummyfood #hkrestaurant #fooddiary #hkblogger #hkfoodie #foodie #hkeats #foodshare #hkigfood #lifestyle #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodshare #hkdaily #foodiehk #吃货日常 #香港美食 #台湾美食 #旺角美食 #香港好去处 #香港小食 #noodles #taiwanfood #taiwanese
鲁肉拌面
鲁肉拌面
2020-07-30 530 浏览
《蕃茄三星牛肉面》$70 (85折後)就算买外卖都要拣间好食嘅!三星嘅牛肉面真系会食上瘾,仲记得第一次食三星系AIA嘉年华度坐草地食,觉得好普通,之後去试堂食,仲记得叫左花雕三星牛肉面同盐酥鸡🤤 令我好惊喜🤩自始就爱上左三星台菜(之前都有其他po系三星)而家晚市外卖仲有85折❤️好啦,讲返食物,牛肉林度、味道都好完美💕 面有粗面、刀削面同冬粉拣,个人锺意食粗面。汤底有得拣红烧、蕃茄、麻辣。食物质素:8.5/10 回头率:9/10 抵食:8/10
《蕃茄三星牛肉面》$70 (85折後)

食物质素:8.5/10
回头率:9/10
抵食:8/10
蕃茄三星牛肉面
蕃茄三星牛肉面
2020-07-26 426 浏览
住附近咁耐都冇留意有间台湾餐厅。只系知道2期地下有添好运同三哥真系走宝呀今晚就巧遇黎食晚餐,一入到去就有位,不过要坐bar枱。古早味控肉饭~睇相就知啖啖肉!侍应话啲酸菜系每日新鲜炒的。麻辣牛肉面~好入味,食到出哂汗可惜冇哂刀削面。下次要再黎试呀!四季豆~万蕃冰糖猪手~味道好特别。平时一般都系食炸猪手。呢个仲要系属於凉拌菜。好啱夏天食侍应态度非常友善。食完仲送💛香港加油💛既口罩我系街坊,一定会再黎!
真系走宝呀

今晚就巧遇黎食晚餐,一入到去就有位,不过要坐bar枱。

古早味控肉饭~睇相就知啖啖肉!
侍应话啲酸菜系每日新鲜炒的。

麻辣牛肉面
~好入味,食到出哂汗
可惜冇哂刀削面。下次要再黎试呀!

四季豆~

万蕃冰糖猪手~
味道好特别。平时一般都系食炸猪手。呢个仲要系属於凉拌菜。
好啱夏天食

侍应态度非常友善。食完仲送💛香港加油💛既口罩
我系街坊,一定会再黎!

2020-05-13
2020-07-03 335 浏览
《台湾菜吃什麽》刚好前2篇IG都在介绍台湾食物,而前天又真的去了吃台湾菜,看来最近与台湾的缘份很深😂来到人称美食天堂大角咀,住附近的朋友带我们来到《三星台菜食堂》,傅佩嘉开的(脑海马上浮现「绝」的歌词!起歌!什麽叫绝望。。。唉好想唱K)Ok讲番正题,吃台菜常常会忍不住狂点小吃😂今趟也是所有小吃都想点一遍!炸甜不辣、炸百叶豆腐、四季豆、炸杏鲍菇,是台湾的味道啊!!!!当然炸物们大部份都是同一样的调味,蒜泥+椒盐,好吃啊。面条及划包不过不失。下次还是想多点些小吃🥰另外仲附送口罩套,金色字,靓!#3stomachs_taiwanfood
《台湾菜吃什麽》

下次还是想多点些小吃🥰
另外仲附送口罩套,金色字,靓!
#3stomachs_taiwanfood
2020-06-23
  • 炸甜不辣
2020-06-27 309 浏览
近来对傅佩嘉唱的倾城一听着迷,经常在脑海里重复播放,这个版本歌词更感触,歌手演绎得更动人。友人亦十分喜欢这首歌,得知三星牛肉面在奥海城有分店,一於来打个卡。埔里花鵰三星面,先喝口汤,充满花鵰酒香及杞子甜味,忍不住先连喝几口。选择了冬粉,喜欢它的软滑弹牙,而且吸汤入味。三星就是牛肉,牛筋及牛肚,牛肉厚弹软腍,入味有肉香,牛筋粘口软绵,牛肚软弹。台湾冷泡茶是桂花乌龙茶,茶香味清,在炎炎夏日喝口真是透心凉。

2020-05-31
  • 埔里花鵰三星面
  • 冷泡茶
2020-06-08 500 浏览
本来就喺奥运返工,喺某同事推介下试下呢间台式小店😂坐底左先知系傅佩嘉(明星)开嘅餐厅 不过明星开都同味道唔挂钩嘅铺内空间唔系好大 大约坐到20个位左右 好在早去唔洗点等位$52 炸百页豆腐🌟🌟🌟炸得几香口 表面有椒盐 同炸蒜 但要提嘅系蒜头系似平时屋企手切 比较大粒 好浓味🙈啱哂喜欢口臭嘅朋友入面口感比较似鱼腐 唔错👍🏻$48 蒜泥白肉 🌟🌟🌟呢个蒜泥白肉都几好食 都系大大粒蒜头 🧄个汁唔会太咸但又够味 肉唔会有好大雪藏味 $88 花雕三星面 (粗面)🌟🌟🌟🌟好可惜黎到刀削面已经冇哂😿粗面面质较淋 一般三星即系牛腩牛筋同牛肚 牛腩有少少un 牛筋同牛肚都好普通 冇乜味反正个汤底好正 花雕味好香浓 饮落少少清甜 食完唔会觉得口渴 正 同埋D酸菜都好好食👍🏻$76 红烧牛肉面 (唔辣)🌟🌟🌟同埋都系酸菜同汤底比较出色 但同其他台店比较 呢间个汤系淡D 个人觉得花雕出色D

铺内空间唔系好大 大约坐到20个位左右 好在早去唔洗点等位

2020-05-31
炸百叶豆腐
花雕三星面
2020-06-04 2525 浏览
这间好像是某香港歌手做老板的「三星台菜食堂」,虽然开业已有一段日子,离家也不远,不过直到近期,我才终於光顾了一次。这店子细细的,座位不多,陈设也简单,而且供应的食物也比另外两间店舖少,是没有台式饮品喝的,让这天想喝点台式饮品的我有点失望。第一次光顾,简单地点了包括有牛腱、牛筋和牛肚在里面的「红烧三星面」($82)做主食,再点了一碟「烫青菜」($36)与太太分甘同味。因为店员告知没有刀削面,我又不爱吃冬粉,所以要了粗面,面条口感尚佳,挂汤力也不错,但汤味不够浓,而且也较少,吃到最後,已没有多少汤汤底虽说是以大量牛筒骨配以蔬菜与药材熬制,但汤味显得薄弱,甜味淡淡的,那微辣也实在轻微,未算佳品。至於那些牛腱、牛筋和牛肚,牛筋是够腍的,牛肚也过得去,但那一大一小的厚身牛腱就不够腍,肉质有点实,如果牛腱可以薄些的话,虽然口感会差了,但就应该会较为软腍,也更得我的喜欢。「烫青菜」就没有甚麽好说的了,爽口的A菜,正常的味道,就是健康的绿色力量。顺带一提的是,这间小店不单没有台式饮品供应,就连台式甜品也没有售卖,如果想吃的话,就要去它的另外两间分店了。
2020-05-10 961 浏览
见周末就想出去食下野,谂住食个下午茶都好,朋友话想食台式野,咁就拣左系大角咀呢间试下,其实奥运站出行几分钟就到。嗌左红烧牛肉面,要左红烧汤底同埋粗面,首先汤底浓郁,面既硬度都好适中爽口弹牙好岩我,仲有酸菜同埋葱做配料,加添美味同口感,牛肉都好嫩滑,唔会”韧”。小食方面有第一盐酥鸡,外面酥脆,有满满既盐酥味仲有d蒜香味,入面肉质嫩滑可口,好满意。蒜泥白肉亦都有惊喜,一上枱已经觉得好香,食落有酱汁同蒜香味,加埋肥瘦适中既猪肉非常惹味。地方唔算大,不过食物几高质,份量算多,同朋友share食个下午茶都好够。

第一盐酥鸡

2020-05-02